Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Saját mérések: Hozam, Hatásfoklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2014-03-19
16:53:19
A két grafikon két azonos évi hozamot adó (1.180kWh) napelem-mező termelését mutatja.
1. 1kWp teljesítményű 35 fokos dőlésszögű déli irányba néző
2. 1.5kWp teljesítményű függőleges állású déli irányba néző

fusimisiVálasz erre
2014-02-05
13:19:00
Gyártottam egy klassz kis ábrát a PV Import Export Fogyasztás témában.
Dolgozom a precizitás fejlesztésén :) ilyen pontossággal azért már el lehet találni a holdat :)
Nappal termel a PV este hazaér a family bekapcsol ezt azt - villanytűzhely mikro. Este már csak TV világítás - éjjel 2kor ráfűtött a kazán. Reggel kazán megint bekapcsolt, hajsütővas, hajszárító lehet még a mikró is ment. Aztán go dolgozni suliba most felügyelet nélkül termel.

villam64Válasz erre
2014-02-01
11:48:56
Tavalyi - https://biosolar.hu/forum/show/40545#40545

--------------2014--------------

fusimisiVálasz erre
2014-01-31
23:35:24
Januári termelési adatok - Fronius USB importból

Élő adatok innen érhetők el
www.public.solarmonitoring.net/dashboard/system/SWPJS/AtpOa9waW8

Generáltam egy klassz demo anyagot a "kispályás" napelemes rendszeremről.
Ezen a linken megtekinthető www.generaytor.com/ig/FkySEgwiYiV?share=fa
És nem érzem magam egy Jockey Ewing -nak :)

fusimisiVálasz erre
2014-01-01
13:22:14
Előzmény: gaspa #44589#44590
Összesítve nálam 107kWh volt a hozam decemberben ebből bement a hálózatba 50kWh és vettem 306kWh energiát. Szumma sacc/kb 257kWh mínusz jött össze - ami szerintem nem is rossz. Végig ködös párás felhős volt decemberben - az enyhe idő miatt szerencsére a gáz csak szivárog a kazánba.
Itt van már felhalmozva 4 plusz panel (4x240W) :) azt felkerül és tök jó lesz. Tervezhetek valami alternatív fűtést a gáz helyett :)
A karácsonyi készülődés - sütés főzés - 23. án történt az tisztán látszik :)

2013-11-01
01:20:53
Előzmény: nadtom #42576#43079
A októberi PV termelési adatok (4,86kWp)
Gyakorlatilag szinte megegyezik a szeptemberi adatokkal.

A kék oszlop a napi termelés kWh-ban
A piros vonal a napi átlag termelés:16,2kWh
A zöld oszlop a kWh/kWp aránya
A lila vonal a kWh/kWp átlaga: 3,37.
Összesen: 503kWh

2013-10-31
23:28:51
Előzmény: SUNF35 #43073#43077
SUNF35,

Több olyan körülmény is van, ami miatt egyáltalán nem lep meg a mai magas hozam:
- eső után kristály tiszta a levegő, nyáron jellemzően több a szálló por
- nincs kánikula, a panelek nem melegednek annyira, mint nyáron, ez ~10%-ot is jelenthet
- nyáron hiába kel fel a nap korán és nyugszik le későn, a napelem csak akkor termel, amikor süt rá a nap
- a rögzítés iránya is sokat számít, minél jobban meg van döntve a modul, annál kisebb a különbség
fusimisiVálasz erre
2013-10-31
19:40:48
Előzmény: SUNF35 #43073#43074
Ma szép napos felhőtlen volt az ég - simán összejöhetett a 20kW termelés. Esőbe, felhős napokon azért más a helyzet.
2013-10-31
19:15:18
Sziasztok! A véleményetekre lennék kíváncsi. Egyik nap egy fickó napelemes témában kábított. Azt mondta, hogy egy 4kW-os (Eging, 250W modul) rendszerrel 20kW-ot tud termelni október végén. Elmentem hozzá ma és a Fronius Ig Tl 4.0 inverteren 19,6kWh-volt este. A nap beesési szöge ideális és a nap reggeltől estig éri, nincs árnyékolás. Kicsit meglepődtem, mert az eddig látottak alapján 14 és 16 közé tettem ezt az értéket. A Sunnyportal adatait is nézegettem és hasonlítgattam, de a legjobbak is 16,17kWh-ra jönnek ki átszámítva 4kW-os rendszerre. Mit gondoltok ezekről az értékekről?
2013-10-28
16:27:21
Előzmény: dcidci #43019#43022
dcidci:
a Wp (azaz Watt peak) nem a csúcsteljesítményt jelenti, hanem a napelem STC (azaz standard test condition) szerinti teljesítményét.
Ezek a feltételek:
- 25 fok Celsius,
- 1.000 W/m2 energia besugárzás
- 1,5 AM (optikai légréteg vastagságára utaló szám)

Egy 1kWp névleges teljesítményű rendszer éves energiatermelése (alias kWh) az elhelyezkedésétől, a tájolásától és a dőlés szögétől, meg a rendszer veszteségétől függ.

Kalkulálni ezzel tudsz:
www.re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php

2013-10-28
14:48:14
A kWh/kWp értelmezésben szeretnék egy kis szakértő segítséget kapni. Egész lüke magyarázatokat találtam a googlin erre.

a kWp az a napelem csúcsteljesítmény? Napelem vagy inverter vonatkozásában?

A Fronius Solar.access a kiválasztott inverter névértékét veszi (pl IGTL 3.0) az 3.0 függetlenül a rajta lógó napelemmező teljesítményétől. Annyit csinál, hogy a napi kWh termelést elosztja itt jelen esetben 3-mal. Ez gondolom nem igazán korrekt számítás.

A napelemek névleges teljesítménye alapján kell számolni a kWh/kWp értéket?

fusimisiVálasz erre
2013-10-09
08:27:52
Előzmény: nadtom #42701#42709
Odáig még nem jutottam, hogy a pontosságot nézzem - még nincs meg az óra, a terv engedélyezve készre jelentve - még pár hét. Azért minden nap nyomkodom az invertert :) meg nézegetem a számokat.

2013-10-08
21:47:54
Előzmény: fusimisi #42699#42701
Köszi a választ.

Miután beírtam a kérdésemet megtaláltam az EON honlapon a választ:

"Miért nem egyezik meg az inverteren mutatott termelt energiamennyiség a fogyasztásmérő berendezésen mutatott visszatáplált energiával?
A termelő berendezés csatlakoztatása a belső felhasználói hálózatra történik, így a termelt energia a saját fogyasztói berendezéseken, részben vagy teljesen felhasználásra is kerülhet. Az inverteren leolvasható érték a termelő berendezés által a belső hálózatba táplált energiamennyiség, mely a termelési időszakban működtetett fogyasztókészülékek miatt nem egyezik meg a fogyasztásmérő berendezésen mutatott visszatáplált energiával. A két érték csak akkor lehet azonos, ha a termelési időszakban nincs felhasználás."

Nekem ilyen OWL mérőm van:
www.theowl.com/products/owlusb.php

Te megvizsgáltad már az invertered pontosságát? Ha igen milyen megállapításra jutottál?
fusimisiVálasz erre
2013-10-08
21:36:27
Előzmény: nadtom #42698#42699
Ami a fogyasztóid felé megy az inverterből az nincs átvezetve az órán - nem méri.
Ha van bedugaszolható energiamérőd kösd be a hűtőd elé, minden mást lekapcsolsz 1 napra és akkor kiderül milyen pontos az inverter meg az óra számlálója. A különbség az energiamérőn látható fogyasztás lesz.

Itt egy kafa cucc amivel lehet mérni - a 3 lakatfogóson mérés a megoldás
www.theowl.com/products/intuitionpv.php
2013-10-08
21:24:39
Lenne egy kérdésem:

Az inverter termelési adatait összehasonlítottam az ad-vesz óra adataival és jelentős különbséget tapasztaltam.
Az óracsere óta az oda-vissza mérő óra 2.8.1.-es menüjében a visszatermelt mennyiség 146,3kWh amíg az inverter adatai alapján ez 210kWh!?!

Létezik ekkor különbség, vagy az óra által mért, betermelt kWh csak az, amit nem használok fel és visszamegy a hálózatba?

Elvileg ennek (azaz a 2.8.1. menü alatt) az összes betermeltnek kellene lenni mert az 1.8.1-es pontban méri a fogyasztást, vagy rosszul gondolom?
2013-09-06
20:38:43
Előzmény: nadtom #42185#42197
nadtom,

Nálam a napi átlag 4.2 kWh/kWp volt.

2013-09-06
08:46:12
Róbert, Villam

Arra azért mindenesetre jó lesz, hogy majd több év távlatában lehet látni, hogy a rendszer normálisan működik-e, pl. különböző évek azonos hónapjainak összehasonlításával. Nyilván két egymást követő évben nem fog teljesen egyezni a napsütéses órák száma, de

Nálatok hogyan alakult a kWh/kWp arány augusztusban?
2013-09-06
07:39:39
Előzmény: nadtom #42182#42184
nadtom,

Egy összehasonlítás arra alkalmas, hogy nagyobb különbség esetén (>20%) elgondolkozzon az ember, hogy mi lehet az oka.

Csak egymáshoz nagyon közel telepített azonos tájolású rendszereknél várható el, hogy a termelési adatok megegyezzenek.

villam64Válasz erre
2013-09-06
07:38:04
Előzmény: nadtom #42182#42183
Annyiban jók ezek a tájékoztató adatok, hogy legalább látom, mennyivel rosszabb helyen lakom. Megmutatja a benapozottságot az évben, meg elhelyezését a naphoz a napelem rendszernek.

Nekem 4,37 Wh/Wp augusztusban.
2013-08-16
07:10:05
Előzmény: Bous83 #41844#41845
Bous83,

Összeraktam és a hétvégén fogom tesztelni.

2013-08-16
00:39:01
Előzmény: robert #41650#41844
Róbert,

Kár hogy nem készült el, ma elmegyek kicsit, 26.-ától vagyok megint. Akkora össze tudod rakni? Jó lenne látni mi történik...

P.S. Ha lesz 5 percem, kíváncsiságból lehet rákötöm az egyik órát (ezek 2000imp/kWh-sak) a meglévő számláló második bemenetére (ami eddig H tarfia volt, neve:"counter002_b"). Ha rákötöm, akkor légyszi ideiglenesen készíts egy "Grafikon: Betáplált teljesítmény (BousPV)" másolatot a "counter002_b"-re.
2013-08-14
09:10:47
Napelemek hűtése

Volt már szó róla, hogy egyrészről a hűtés növeli a teljesítményt, másrészről a felületen végigcsorgó víz csökkenti a cellákra jutó energiát. A két hatás együttes eredményeképpen számoljunk 10% teljesítményjavulással.
A hőfoktényezőt figyelembe véve a 10% javuláshoz több, mint 25 fokkal kellene csökkenteni a modulok átlagos hőmérsékletét.

1kWp mező felülete ~6.5m2 . Abban az időszakban, amikor nagyon felmelegedhet a modul, a ~6.5kW hőt, mint egy fedés nélküli sík-kollektor gyűjti be.
Hűtés nélkül felmegy a hőmérséklet 60-70 fok fölé, kialakul egy egyensúlyi állapot, "oszt jó van".
Ha a környezeti hőmérsékletre hűtjük vissza a modult, akkor csaknem a teljes hőteljesítményt a vízhűtésnek kellene elvezetnie.
A fedés nélküli kollektorok hatásfokát figyelembe véve az 1kWp mező esetén számoljunk 5kW hővel.
20 fokos hűtővíz 20 fokos hőmérséklet-emelkedéséből 0.25m3/óra térfogatáram adódik. A szükséges szivattyú-teljesítmény pedig nyílt kifolyás esetén ~100W.

Legyen 500 olyan óra egy évben, amikor hűteni kell a napelemeket.

Költségek és bevételek:
- 1kWp mező 10%-os hozamnövekedése 50kWh, átvételi ár ~2.200Ft
- szivattyú elektromos fogyasztása csapvíz esetén 0Ft, kút esetén 50kW ~2.200Ft
- vízhasználat ~125m3, kút-vízzel 0Ft, csapvízzel ~60.000Ft
- plusz a rendszer kiépítési és karbantartási költsége.

Jó esetben, ha van ingyen vizünk (kút) nem sokkal kerül többe a leves, mint a hús, csak egy szivattyú, x m slag meg az időnk bánja.
Vezetékes vízzel történű hűtés költsége pedig többe kerülhet, mint a összes megtermelt áram.

Tudom, hogy ez egy elnagyolt becslés volt, aki akarja, az finomíthatja, de kérem, hogy indokolja meg és számszerűsítse, ha valamit másképpen számol.

2013-08-14
08:21:28
Előzmény: mrhoff #41774#41777
kedves mrhoff,

Had álljak Sándor mellé, egyúttal válaszolok a kérdésedre:

-Még akkor is, ha kútból szeded a vizet, biztosan több energiát fektetsz be a víz felhozatalára, mint amit nyersz vele!

-A madárszar bár a festéket lehet megmarja (a 10 éves kocsimon rendszeresen van madárszar, sőt, a szenya macskák valamiért imádják, s ha Érden járok egy haveromnál, tuti egy macsek a kocsim tetején végzi a dolgát, mégsem látszik rajta sehol marás), az üveget biztosan nem! Láttál már megmart üveget?

-A földből jövő (kút és vezetékes egyaránt) víz ásványanyag tartalma a madárszarral ellentétben biztosan megfogja az üveget, s a víz párolgásakor úgy odaköt az üveghez, hogy csak vízkőoldóval fogod leszedni. Ez a réteg mivel egységesen az egész mezőt érinti, igen hamar komoly teljesítményesést fog eredményezni (mivel nem átlátszó!), ráadásul szinte leszedhetetlen. Arról nem is beszélve, hogy az üveg felülete sima, nem nedvesíti a víz, tehát könnyen lemosható, viszont a vízköves modul felületét ezzel ellentétben nedvesíti a víz, sokkal jobban oda tud "kötni" minden, még a madárszar is. Nagyon jó kis tesztpélda volt, hogy a modulokra szánt vízzel minden modulmosásnál fröcsköld le az egyik tiszta ablaküvegeteket is, és hamar meglátod hogy mennyire sokat takar. Ha mindezt olyan ablakon teszed, amin besüt a nap, egy-két hét után még azt is kipróbálhatod, hogy egy vízkőoldós ronggyal az egyik részt megtörlöd, és látni fogod a házba jutó napfényen a tiszta és a "piszkos" oldal közötti különbséget.

P.S. Ha rám hallgatsz, azt csinálsz amit akarsz.

villam64Válasz erre
2013-08-14
08:11:08
Előzmény: mrhoff #41774#41775
Sándor az ilyetén vízzel hűtésnél a panelokra kicsapódó vízkőre gondolt. Itt viszonylag nagy mennyiségű vizet folyatsz a panelokra. Tiszta csap víztől nem lesz fényes a kocsid, csak a hozzáadott szennyezőanyagtól. A hibrid napelemkollektort a napelem hátuljához építik hozzá a kollektort, és vígan állítják elő a hmv-t, nem törődve a panelok veszteségével. Egy 2 m2 napkollektor hűtéséhez percenként 2-4 liter víz szükséges.
2013-08-14
01:53:50
Előzmény: sándor #41768#41774
biztos van területileg is eltérés, de én azt a vizet iszom, azzal mosom a kocsit, a redőnyt, szúnyoghálót

"A madárszar egy természetvédőnek, egy, a megújuló energiát használónak a természet része kell legyen. Ugye ennyire nem vagy környezet kizsákmányoló?"

te miről beszélsz ember?

Mellesleg fogalmam sincsen mit tesz egy panel felületével a madárszar, mivel nem mászok fel naponta, hetente vizsgálni a panelokat, ellenben azt tudom hogy a kocsi fényezését megmarja, ezért lehet neked nem tetszik, de amikor én koszosnak ítélem meg, slaggal lelocsolom róla a felesleges koszt, mintsem "fölöslegesen" fizessek ki + panelokra pénzt.

Még mindig nem válaszoltál, miért lenne abszurd a panelek vízzel való hűtés.
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Saját mérések: Hozam, Hatásfoklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva