Biosolar Forum => PV - Napelemes rendszerek => PV - Inverter | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 következő » |
payagyerekVálasz erre 2011-07-11 21:46:33 |
---|
#15825 Nosza. Beköttem a 6-os csík kanekát az inverterre. Bár már erősen lemenőben volt a nap, így 100W körül karistolt a rendszer. Persze a kapkodásban, megharapott a 400 DC. Nade a lényeg: Mindenki a nagyonnagy teljesítménnyel "púposkodik". Én most a nagyon kicsivel. :-) Ugyanis: Azt szándéxik hinni az ember, hogy a 2800W-os inverter, igen túlméretezett lesz a zsenge 660W panelhez. Nem tud olyan mélyen dolgozni, így hamar elengedi a panelokat. Noshát ez nem igaz! Ezért én most 1,7W-os fotóval "büszkélkedek". Persze ez lóf@sz, de mégis ellensúlyozza 1 készülékem stand-by felvételét. Ekkor már a nap alig süt. Nem tudom, hogy a hibrid panelek, amorfista jellegénél fogva-e, de tény, hogy ekkor még 230-240V vonali fesz esik be a tabellákról. Vagyis 1 darabig még nem fogja elengedni az inverter. Majd csak 100V alatt. Nem tudom, hogy a kristályos is ragaszkodik-e ennyire a fényhez? ![]() |
v_gyVálasz erre 2011-07-09 14:19:59 |
---|
#15765 Üdv Hát ez az, ferdeszemes technológia :) Fura hogy ez akksiról sem terhel rendesen, pedig a fesz stabil, nyelhetné az áramot. Aztán rájöttem töltö se kell az átbilentéséhez. Beáll 5 A ra, ráterhelek a bejövöre egy 24V60W os izzóval, az leveszi a bejövö feszt. Áramfogyasztás az izzóval felmegy 7 A re, a feszültség természetesen csökken. Leveszem az égőt elindul az áramfölvétel és kb 10A nál megáll. Tehát mintha volna ott egy "domb" amin át kell billenteni. Lehet azért a táblák a ludasak. 3 db van párhuzamosan de mind más paraméterű :( Ugye a kollegád látogatásáról nem feledkezel meg, van már időpont? |
payagyerekVálasz erre 2011-07-09 13:12:03 |
---|
Előzmény: v_gy #15763#15764 Úgysem jössz rá a szisztémájára! :-) Nekem sem sikerült, bár én a 28-55V-os 600-assal csapattam, meg amorfokkal. Ott relatíve jó volt. A 4db amorf lenne 160W. Ebből 2 használt, X éves. A hálózatba nyomott teljesítményem 120W volt, miközben melegedett 1 csöppet az inverter (X Watt disszipáció). Ha akksit tettem rá, akkor lassan ráterhelt, egyre nőtt az áramfelvétel. Több 100 W-ig felment(400-500). |
v_gyVálasz erre 2011-07-09 11:56:31 |
---|
#15763 Üdv Érdekesen dolgozik ez a kinai 300W os MPPT grid inverter. Nem volt nap amikor megjött ezért rákötöttem az akkura. 13V nál felvett olyan 6 A-t azaz olyan 80W nyit. Aztán mikor rákötöttem napelemrekre 22 V on felvett 5A-t, ami olyan 110W holott ugyanekkor az MPPT töltö olyan 12A rel terhelte meg a napelemeket cirka 16 V on ami ugye kb.190W és ez a tényleg valós napelem telyesitmény . Gyakorlatilag az inverter nemigen keresgeti a max munkapontot, beáll olyan 5-6A körülire és elvan. Aztán meglepődve láttam, hogy amikor próbaképp párhuzamositottam az inverter és az akkutöltő bemenetét, és hagytam hogy az akkutöltő lehuzza a bemenő feszt a megszokott max munkapontba (17-18V 12 A) majd levettem a töltöt az inverter nem ment vissza az előző munkapontjára hanem megmaradt ebben. Azaz kivette a max telyesitményt a napelemekből. Mi a fenért lehet ez? Nem jó az MPPT algoritmusa? 2 munkapontja lenne a napelemeknek és megelégszik az első jónak tűnővel? Ja és az inverter 10.5-28 V közötti bemenő feszültségű. |
takykaVálasz erre 2011-07-06 10:43:59 |
---|
Előzmény: Bous83 #15659#15671 A HG táblákon van körbe 1 centis víztiszta keret, a két üveglap között látszik a ragasztó kitöltés. Amik ma Magyarországon közkézen forognak, nagyrészt a selejtes termékek kiárusításából vannak, aholis a leselejtezés oka az, hogy apró buborékok láthatóak a ragasztóban. A piacra kerülő napelemeknél nem lehet sérülés a ragasztóban körben. Legalábbis ezt magyarázta a gyári emberke annó. Átütés veszélyét nem látom, technológiailag megoldatónak tűnne vastagabb szigetelés is... Sérülékenysége sem nagy, kalapáccsal próbáltam összetörni egy sérültet, ütni kellett mint a répát. Úgy törik mint a biztonsági üveg, egyben tartja a ragasztó a két üveg között. T. |
payagyerekVálasz erre 2011-07-06 08:16:30 |
---|
Előzmény: Bous83 #15659#15664 "a szélső 1-2 cm-re ne menjen gőz" Bár én sem, de lehet beárnyékolják, vagy lehúzzák lézerrel. A HG40-DS40 páros is pucérüveg a széleken. A Kanekák üvegje 5mm-es edzett üveg, a háta EVA. A széleken gumicsík tartja az alukeretben. A táblákat csak 1féleképpen (állva) lehet a tetőre rakni. Ennek oka, hogy csak az alsó keretrészen van vízkifolyó, ami a táblák pofájáról engedi lepisálódni a vizet. Vagyis nem áll meg az alsó alu keretcsíkon. Majd meglátjuk. Bár én sem látom drasztikusnak a helyzetet. Talán ott lehet probléma, ahol igen sok van feltéve, igen nagy felületben. (Mondjuk nálad lenne.) |
Bous83Válasz erre 2011-07-06 01:04:29 |
---|
Előzmény: payagyerek #15652#15659 Takyka, Payagyerek, A miértet konkrétan nem tudom, de szerintem a leglogikusabb válasz a megoldás. A kulcs a modul készítésének technológiájában lehet. A mono-poly modulok cellái a szélétől kb 1-2 cm-re vannak, EVA (műanyag) és tedlár (műanyag) fóliákkal védve. --> kizárt, hogy valaha is átüssön. A vékonyfilmes modulokat általában üveglapra gőzölik, nem tudom, hogy hogy oldják meg, hogy a szélső 1-2 cm-re ne menjen gőz, illetve a legszélén a szigetelést. Gondolom olyan a technológia, hogy ezekből kifolyólag nem mernek 25év gart adni a szigetelésre... Ha elreped az üveg, (kisgyerekek "ki találja el kővel"-t játszanak... :-)), vagy netán berobban az üveg, szabad ég alá kerül a "hálózat". Sajnos egy 65Wp modult volt szerencsém összetörni. Úgy tört az EVA miatt, mint a biztonsági üveg. Az üveg van felül, EVA alul, még teherbíró is maradt felülről, illetve mivel a cellák felett is van EVA, nem került galvanikus kontaktusba a környezettel... A kapacitása is azért nagyobb, mert a "cellák" nem EVA-ban vannak, hanem az üvegen--> kevesebb a szigetelő. Azonban úgy gondolom, hogy ez egy elhanyagolható paraméter. Nem hiszem, hogy jelentős áramot generáló kapacitása lehet a moduloknak. Az áram érzékelése elég favágós, bárhol az inverteren belül, egy árammérő tekercsen átviszik mindkét drótot (akár DC, akár AC, akár valami belső ponton, pl a ZV inverterekben a nyák mellett van a kimeneti induktivitás, melyet EMC miatt megosztottan illik berakni, azaz mindkét drótra egy-egy ugyan akkora. Na ez egy jó hely erre, ugyanis a levegőben elmegy két olyan drót, amin átmegy az összes energia). Alapesetben ugyan az az áram folyik mindkét drótban, csak ellentétes irányban --> áramtekercs kimenete nulla. Ha megjelenik különbségi áram (hasonló, mint a fi (életvédelmi) relé), letilt az elektronika... Jó éjt... |
payagyerekVálasz erre 2011-07-05 22:07:35 |
---|
Előzmény: takyka #15650#15652 Igazából én sem tudom. Csak olyanfélét olvastam valahol, hogy nem lehet több 1400nF-nál, meg valami 50mA. De, hogy merre, meg hogyan, azt nem tudom. |
takykaVálasz erre 2011-07-05 21:53:55 |
---|
Előzmény: payagyerek #15645#15650 A "kapacitívabb" jellemző nem indokolja a szivárgás kialakulását egyenáram esetén... T. |
takykaVálasz erre 2011-07-05 13:10:36 |
---|
Előzmény: robert #15639#15640 Miért? Azt is elszívja? :-) T. |
robertVálasz erre 2011-07-05 12:51:31 |
---|
Előzmény: takyka #15637#15639 ENERGIAITAL!!! Cigarettásdobozokból nem tudta megcsinálni ez a hedonista :) |
takykaVálasz erre 2011-07-05 12:49:52 |
---|
Előzmény: Bous83 #15627#15638 Mi az indoka a leválasztott inverternek? T. |
takykaVálasz erre 2011-07-05 12:49:08 |
---|
#15637 Áruljátok már el miből van az az alátámasztás, mert nem birok rájönni. Kutyakaja? Lehet, hogy a holdon élek? :-) |
payagyerekVálasz erre 2011-07-05 08:32:52 |
---|
Előzmény: Bous83 #15627#15630 Igen. Ezért is támasztottam alá a paneleket. Később ki akartam próbálni a földre fektetve is őket, de a vihar közbeszólt. Igaz a talaj és a fű kellőképpen lucskos volt az előző áztató esőtől. Bár -ugye- ez még csak 6 panel. Ha 36 lenne a kezem közt, akkor kéne jobban kétségbeesnem. De majd meglátjuk. |
Bous83Válasz erre 2011-07-05 01:01:37 |
---|
Előzmény: payagyerek #15588#15627 Payagyerek, Jut eszembe: Azt tudtad, hogy hivatalosan az összes vékony-filmes modult csak leválasztott inverterrel szabad használni? Kíváncsi vagyok, hogy fog-e jelentkezni szivárgó áram, illetve emiatt tiltás. (max kell egy trafó a kimenetre...) Az alátámasztást én is néztem... :-) |
payagyerekVálasz erre 2011-07-02 17:52:16 |
---|
Előzmény: sándor #15585#15588 :-) Nem akartam, hogy a táblák nagy kapacitív felületet képezzenek a földhöz képest, amivel -esetleg- bezavarhatják a trafónélküli inverter védelmét. Persze a tetőn földelve lesznek, de most ez 1 teszt volt, hogy kóserül battyog-e az inverter. Most -2 vihar közt- nem igazán lett volna idő a szivárgó áram hibajelzésre öszpontosítani. Maradt elég idő arra, hogy kiderüljön, jó-e az inverter és eddig a gyakori hibaleállás, csak a hálózat és a DC betáp hiányosságai miatt voltak. |
payagyerekVálasz erre 2011-07-02 15:30:11 |
---|
#15584 Megvolt a napelemes inverterpróba. Remekül megy! Kiterítettem 4 panelt az udvarban, rácuppantottam az invertert és hagytam, hogy járjon. Jár is! Ha rendben a hálózati fesz és a bejövő DC, akkor battyog tiltás nélkül. Boldogságos valák! ![]() ![]() |
payagyerekVálasz erre 2011-06-30 13:46:36 |
---|
Előzmény: Bous83 #15559#15560 Jót nevettem! Milyen hasznos eszköz a féreg narancssárga hosszabbító! (Azokat az elkókat, valóban kellett áram, ami felugrassza nyugalmukból.) Lehet nem bohóckodok. Annó így fektetett ki a villany, hogy a szőnyegen volt kiterítve az esti házibulira készülődő stroboszkóp. Én is ki lettem terítve. A mentősök leheltek lelket belém. A házibuli meg -számomra- a kórházban "valósult meg", igen szerény keretek között, megfigyelésen. (Még mielőtt valaki megkérdezné, nem volt fényes végű folyosós túlvilági élményem.) Nade "Terjünk a lenyegre!" Dalbír mód: Nyilván kipakolászom az udvarra a napelemeket, összefűzöm, ráakasztom a nyakkendőre, adok neki normálisabb hálózati delejt, oszt úgy próba. Csakhát mostmeg fos az idő. :-( Azért csinálnám így, mert ekkor kizárom a telepítésbeli hibákat, hogy kiderülhessen, az inverter áll-e ok nélkül hibára (kapútos), vagy a munkahelyi satnya próbalehetőség az oka. Amúgy 2,8kW-os az inverter, csúcson 3. |
Bous83Válasz erre 2011-06-30 13:12:49 |
---|
Előzmény: payagyerek #15557#15559 Payagyerek, Mekkora teljesítményű az inverter, és mekkora a trafó? Az MPPT miatt a bemenetét addig fogja terhelni, amíg nő a teljesítmény, vagy nem ütközik korlátba. Ha a 2db trafód teljesítménye kisebb, nagyon fog nekik fájni, amikor agyonterheli az inverter. Először én is így csináltam az első 3kW-os nyakkendősnél. Egy 2kW-os leválasztó trafót használtam (a bemeneten 200 Ohm soros ellenállás + rajta rövidzár kapcsoló a bekapcsolási über-mega áram miatt), 2db 2200uF 450V és 1db 3300uF 400V kondit téve a kimenetre. Annyira kevés volt a kondi, hogy több, mint 30V-ot esett a DC két hullámcsúcs között, valamint olyan hangja volt a trafónak, hogy azt hittem felrobban. Utána jött 2db párhuzamosan kötött 400W HPS fojtó az egyenirányító - kondi közé kötése. Ekkor már mertem hagyni felszabályozni az invertert, de még ekkor is arrébb mentem pár métert! :-) Nem vagyok egy félős gyerek, főleg, ha elektronikáról van szó, de ettől féltem.... :-) (jah, és biztonságos, ha egy kitekert, hosszú, narancssárga hosszabbítón keresztül adsz villanyt a trafónak. Előtét ellenállás, áramimpulzus csökkentés véget, ect. ... ) |
payagyerekVálasz erre 2011-06-30 12:46:49 |
---|
Előzmény: Bous83 #15555#15557 Minő igazad vala! A nagy kapkodásban eszembe sem jutott. Amúgy szolnoki figura vagyok. Leválasztó trafi épp nincs kéznél, de 2db szünetmentes táp trafit összecuppantok. (230 le 24-re, majd vissza föl 230-ra, graetz, puffer.) Még fázishasítós fesszabályzót is adhatok neki. Bár ez már lényegtelen ahhoz, hogy működjön a ketyere. Nézem jobbról-ballról, de attól tartok, hogy házilag nem lehet barkácsolni. Hacsaknem nincs baja, csak annyi, hogy nem tudom megadni neki a szükséges bemenő DC-t és kimeneti hálózatot. |
Bous83Válasz erre 2011-06-30 11:45:32 |
---|
Előzmény: payagyerek #15552#15555 Payagyerek, Jobb is, hogy nem tettél rá egyenirányított hálózatot, ugyanis az nagy bumm lenne! :-) Az invertered a fénykép alapján nem leválasztott, azaz TL verzió! Ha kört szeretnél létrehozni tesztelés céljából, valahol a körben bele kell tegyél egy leválasztási pontot! Nekem erre a célra vann 10 db 51V 40A (2kW-os) kapcsolóüzemű, aktív PFC-s leválasztott tápegységem. Ebből 2x 3db össze van kötegelőzve, 230 párhuzamosítva, kimenet sorosítva (153V/pack). + 1 db a tetejére --> általában 357V DC-ről tesztelek, s az inverter max áramkorlátja szab határt a teljesítménynek, mert hát ugyebár 14kW a tápegységpakk... :-) (Úgy is 360DC-nél adják meg a paramétereket) Nem tudom, te hova valósi vagy, de ha gondolod, szívesen kölcsön adom a teszt-táp-pakkomat... |
payagyerekVálasz erre 2011-06-30 10:14:58 |
---|
Előzmény: robert #15547#15552 Még nem arany az a fénylő! Most úgy néz ki, hogy megy, de néha hibára áll 2 féle hibaüzenettel. Az egyik a DC bemenet. Ennek talán oka lehet, hogy csak 147V DC-t tudtam összekuporgatni tápokról, miközben ő 150-et kér. Majd teszek rá 300-at, egyenrángatott, pufferelt hálózatról. Csak egyenlőre turkálok benne, így most még jobb a leválasztott bemenet. A másik hibaüzenet a Grid fault leállás. Ez talán lehet attól, hogy a munkahelyen 170-190V poroszkál a konnektorban. Néha 195 is megvan. :-) Szóval keserves körülmények közt bohóckodok. Meg persze -alkalmanként- a hivatalos munkát is kék csinálni a melóhelyen. |
robertVálasz erre 2011-06-30 09:18:08 |
---|
Előzmény: payagyerek #15545#15547 payagyerek, Már csak azt várom, hogy szépséghibás aranyrudakat hozz el Nemzeti Bankból, 500ft/kg áron :) |
payagyerekVálasz erre 2011-06-30 08:41:25 |
---|
Előzmény: payagyerek #15536#15545 MEGY!!! ![]() |
payagyerekVálasz erre 2011-06-29 21:05:20 |
---|
#15536 Nekem adták, mert nem üzemel. Majd átgyomlálgatom. Remélem talpraáll. Pont fincsi lenne a 6db Kanekámhoz, amik nyersen 426V vonali feszt nyesnek, munkaponton meg 330V-ot. Az inverter 2800W-os, csúcson 3kW. Munkaponti fesztartomány 100-500V-ig. Nominal 360V. Az biztos, hogy az este, nem fogok sokat aludni! Jelenleg még éhes sem vagyok az izgatottságtól, pedig nem sokat ettem még ma! ![]() ![]() ![]() |
Biosolar Forum => PV - Napelemes rendszerek => PV - Inverter | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13 következő » |