Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Szigetüzemlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-07-08
19:23:43
Üdv
Akkor hogy is van ez?
A töltőáram az 3 amper de menyi a fesz.?
Ha azt mondjuk 13V akkor nagyjából 40W ?
Én a táblákat forgatom,igaz egyenlőre csak kézi vezérlésselés napi 2-3 alkalommal.
Igy nagyjából a napra néz, igy értem el vele ez eddigi csúcsot a kb 90W ot.
Probálok keresni az IVT töltöhöz valami infót hogyan kommunikál a kijelzőjével.
Az pontosan mutatná a telyesitményt, de sajnálom rá a tizenezer forintot.

Nem tud valaki valami infót esetleg a külföldi fórumokon?
A laptop-junction-on már rékérdeztem de semmi érdemleges.

végyé

villam64Válasz erre
2010-07-08
19:14:02
Ma délután 16 órakor a napelem feszültsége 35-37 V között mozgott. Töltő áram 3 A. Most 26-31 V, töltő áram 0.2 A. Délelőtt éri el nálam a csúcsot. Utána már csökken. Egyszer láttam csak 100%-ot. Nálam a dőlésszöge ~40°. 10° kelet felé. Ideálisabb 25-30° dőlésszög, és inkább 10° nyugat.
2010-07-08
17:43:39
Üdv
No én is lassan kezdek belatanulni a PV-k és töltők lelkivilágába.
Most vettem egy gyári solarex msx60 tip napelemet.
Ez elvileg 60 W os lenne.
Rákötöttem az Mppt-re de semmi javulás, a töltöáram szinte mindig kevesebb, mint amit a napelemből felvesz a rendszer.
Párhuzamosan kötöttem a kettőt, de semmi javulás.
Hanem aztán amikor sorbakötöttem meglepő dolog történt.
Kezdte megmutatni a töltő hogy mit tud.
Most már napsütésben a tölöáram felmegy 6A ra, a napelemáran ennek kb a fele, a feszültésge olyan 30V körül ingadozik, tehát nagyjából a sorbakötött 120 és 60 W os elméleti telyesitmény kb 90W valós lett.
Ez sem az igazi de legalább már normális töltöáramot ad a 45-60 Ah akksinak.
Azért nem tudom pontisan menyi mert több van párhuzamosan kötve és nagyrésze már használt, ismeretlen a valós kapacitása.
Ugy tünik csak igaz az az infó ( amit csak egy helyen találtam meg a neten, hogy ha a napelemfesz kissseb mint az akku (vagy csak picit magyobb (C)végyé)akkor nem képes 3A nál nagyobb áramot bizositani.
Igy hogy a napelem sorba van kötve megvan neki üzemszerüen a 30V és szépen tölt.

végyé

villam64Válasz erre
2010-07-03
21:49:10
VGy
Az én napelem táblám 170 W, 35 V, 4.8 A. Az amper mérő az akkumulátorok töltő áramát mutatja. A napeleméhez nincs amper mérőm. Esetleg majd a digitális műszert sorba kötöm. Nálam is folyamatosan keresgél, 2-3 V-ot ingadozik. Pl.: 31-34 V között. És a töltő áram is ingadozik kicsit. 0-ára felhőnél megy csak le.
2010-07-03
20:55:22
Üdv
Villám, tudod mérni az akku töltöáramát is?
Kiváncsi lennék az menyi a napelemáramához viszonyitva.

Másik, hogy nálad a napelemfeszültség és az áram nagyjából stabil?
Nálam folyamatosan keresgeti anyira hogy az áram néha lemegy nullára.
Stabil megvilágitás mellett is állandóan keresgél ha nincs rákötve terhelés hanem csak az akkut tölti.

végyé

2010-05-24
16:31:43
v_gy,

"""
Nagyon pancser leszek most de nem tudom milyen tipust vettem :(

Az eladó szerint árnyékban is termel tehát egyértelműen amorf kell(ene) hogy legyen

Egyenlőre mást nem akarok venni hozzá.
Van egy kapcsolóüzemű tápom aminek a kimenete 20 és 30 V között állitható, a bemenetére elég a 40-50 V, ez lenne a töltő része 2 sorbakötött autó akkunak.
Az inverter egy szünetmentes táp lenne.
Aztán majd kiderül hogyan boldogulok vele, érdemes-e fejleszteni.
"""

Jó öreg dc40-eseket . Talán te is ilyet vettél. Az persze szemenszedett hazugság, hogy árnyékban is termel.

Én vagy négy-öt éve használom, solar akkut töltök velle, arról egy 12 V-os akkutöltő és az esővíz szivattyú működik.
Eleve nem vártam sokat tőlük, nem tartottam túl drágának (a lelkesedésemhez képest), és működnek. Lehet, hogy csak szerencsém volt?

Eddig nem volt vele semmi gond, évente kétszer megtisztítom a felületét.

2010-04-10
21:22:03
Amit a hazai gyártmányú ammorfokról tudni kell:

A Heliogrid Napelemeket gyártó Kft gyártott 40W-os amorf szilícium napelemeket.
Ezen napelemek még mai is kaphatók forgalomba, a gyártó céget felszámolás alatt áll azóta (ez tény: lásd cikkekből e-cegjegyzek.hu, stb), ebből kifolyólag az általuk gyártott termékek garanciáját 1-2 éven belül már nem lehet érvényesíteni.
Az eredeti garancia amit adtak rá az maximum 15 évre szólt. Hogy felszámoláskor minden napelem fajtát és típust "leköröz" ez a felszámolásból ered, ha belegondolunk, érthető, hogy el akarják adni az utolsó darabot is, ha kell minden áron bármit ígérnek rá (ahogy említettem garancia nuku lesz rá).

Másik: NEM létezik magánszemélyeknek más jellegű napelemes pályázat csak a ZBR. Uniós nincs, csak KEOP, ez is NFÜ honlapján megtekinthető de csak cégeknek és vállalkozásoknak. Csak a pályázat befogadását követően lehet megkezdeni a beruházás, utólag semmit nem számolnak el.

Tehát az alábbi árajánlatban szinte minden számomra bűzlik. Ettől a cégtől nagyon nem ajánlom a vásárlást, itt látszik, hogy a sz***rt is eladják bármi áron, bárhogyan, gátlástalanul.

Még hab a tortára, hogy a fent megnevezett napelemek teljesítmény toleranciája -+10%! Ilyen magas tolerancia sehol nincs már, ez nagyon bizonytalan és rossz minőségre vezethet vissza. A korszerű napelemeké minimum 5% de inkább 3% teljesítménytolerancia.

Remélem hasznos infókat tudtam adni...
(Mindegyik adatot hivatalosan írásba, több pontból alá tudom támasztani!!!)
2008-04-25
01:32:40
Domokos,

A két napelem panel összesen 80 Wattot ad le. Egy egyenáramú szivattyú kb 20 Wattot fogyaszt. Ha inverterről akarod meghajtani a napkollektoros rendszer 220 Voltos keringető szivattyúját, akkor azt a vezérléssel együtt is elbirja. Vedd figyelembe, hogy Drain-back rendszerekben a szivattzú nagyobb teljesitményű.

A napelemek aksival, töltővel és kábellel együtt talán 80 ezerbe kerültek, de nem emlékszem pontosan, utána kellene néznem.

Van még egy 12 Voltos szivattyúm, amivel az esővizet szeretném a pincéből felemelni, és a pincében 12 Voltos fénycsővel (autós boltban kapható steklámpa) világitok .
2008-04-23
22:36:36
Kedves Róbert! A te napelemed a napkollektoros rendszert üzemelteti és annyi energiát tud tárolni, hogy pl. áramszünet esetén is működik a szivattyú? Ez kb jelenleg mennyibe kerülhet (napelemmel, aksival)?Másra is használod ezt az energiát? Mire lehetne még?Kösz a választ
2005-03-06
18:10:25
Minimálisan annyi elektromos energiára van szükségem, amennyi a napkollektoros rendszer működtetéséhez elég. Áramkimaradás esetén ugyanis a napkollektorok túlhevülhetnek, ami károsodáukhoz vezethet. Erre a célra elég egy feltöltött 50-100Ah-s akku.
Tegyük fel, hogy nyaralni mentünk, és egy viharban a villám leveri a biztosítékot.. azt ne is kérdezd, hogy mi lesz a mélyhűtővel...

2005-03-04
13:01:48
Mit jelent nálad a "tartalék energia"? És mire tudod használni?
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Szigetüzemlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva