Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Szigetüzemlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-08-26
18:53:50
Üdv
f-27 te kis harácsoló, a többinek nem hagysz semmit? :)

Az IVT töltőjén tudtommal nem lehet semmi paramétert állitani.
Hirtelen rátöltéskor az enyém is felengedi 14,1 V ra de aztán onnan gyorsan visszaveszi.
Jó a vezetékezésed?
Mérj rá a töltönél az akkumulátor csatlakozásra ott mennyi a feszültség hátha valamiért alacsonyabbnak érzékeli mint ami valós.
Az hogy szaglik nem gond, az enyém csak langyos de eleibe annak is volt szaga.

A hütéssel beletetted bogarat a fülembe, én is teszek rá egy vantillátort, de nem akarok neki semmi kapcsolgatást.
Elleneláson át Z diódával rákötöm a napelem bejövö vezetékére.
Ha termel a napelem forog, éjszakára meg abbahagyja, a fogyasztása minimális.

végyé

2010-08-26
16:10:14
Tudja valaki,hogy az MMPT-30 on hogyan lehet maximális töltőfeszt álítani?
az inverterem sípol mint egy bolon 28,5V felett!
Valahogy vissza kéne vennem max 28V-ra a töltőfeszt!
Az ocska töltőknél vissza lehetett venni ,Remélem ennél a komoly töltőnél is vissza lehet!?
2010-08-26
14:16:11
Na jelenleg a napelemekről megy minden a szobámba :)
300W jön most be ,de 3táblám takarásba van épp!
Kb 1 óra és minden napelemem fény fogja érni!
Sajnos kb 2órára 1-2-majd 3táblám árnyékba fog kerűlni!
De cserébe reggel 7-től este 7ig érni fogja a nap forgató nélkül!
holnap mérek adatokat! Remélem napsütéses napunk lessz!:)
Képeket hamarosan mutatok!

Akinek MMPT-je van az érez kis büdöset a gépből? most hogy 60V engedek be neki olyan kis égett szag jön belőle! Viszont most nem melegszik mint ahogy szokott!
villam64Válasz erre
2010-08-26
08:46:49
Rike
Általánosan elfogadott adat, hogy 1 W napelem 1000-1100 W-ot termel 1 évben. Neked havi 28 kWh kell. Ez évi 336 kWh. Ez alapján 336 W-os napelem kellene. De most már csökkenni fog a szolár fogyasztásod is.
Nekem most a 182 W napelemen rajta van az egyenáramú szolár keringtető szivattyú 20 W, az inverter néhány W, a légkollektor ventilátora időnként bekapcsol 40 W, router és tv vevő 24 W, időjárás állomás 6 W. 2 hét múlva látom meg az eredményt. Róbertnek régi rendszere van, majd ő is elmondja.
Más. Az eladó az MPPT20-asomnál azt feltételezi, hogy a szorítós csatlakozó rá van forrasztva a nyákra és az engedett el. Elképzelhető. Csak az ember igyekszik ekkora áramnál minél jobban meghúzni a csavar kötéseket. Majd elviszem megcsináltatni.
2010-08-26
08:23:10
Rike

Mivel 70W körűl kellene neked,ezért ugye 1tábla csak éphogy eléglenne ,de nem tudna raktározni!
2 tábla esetén már menne a rendszered ,és akku töltésére is maradna kraft! De ez ugye max napsütésben lenne még mindíg!
3 tábla esetén már kedvezőbb a dolog! ugyanis 200W körűl termelne ami elegendő lenne az elvárthoz képest!Ha nem süt maxon a nap akkor is lenne 80-100W körüli energia,ami még mindíg elegendő lenne!
Az a szívatyú álandóan megy?
Egyépként az össze komolyabb inverter 20W körűl fogyaszt a trafó fébett!
A hiedelemmel ellentétben nem az a profi inverter ami trafó nélküli,hanem az amiben trafó is van!
Nekem volt egyszert egy ipari 275W inverterem (kb 400ezret ért) és abban is benne volt a toroid trafó:)
Szóval ha nagyobb rendszert karsz kiépíteni ,akkor cserélj nagyobb inverterre mer ugya annyit fog kajálni!
A másik pedig ,igaz hogy az inverter 20W eszik,de pl köss rá egy 10W izzót! Megfogsz lepődni hogy akkor is csak 20W fog fogyasztani :)

Ja,,,,,
És nem ártana egy értelmesen nagy akku is ami gyorsan képes befogadni a nyert energiát is!
Nekem most 2db 45A solar akkuim vannak (ami hamarosan eladó lesz) de ez csak pillanatnyilag megoldott!
2010-08-25
23:14:48
f-27 és napelemben járatos fórumozók!

Gondolkodom egy kisebb napelemes rendszeren(a solar rendszer ellátására-61w os szivattyú),van egy általad említett típusu APC 700VA(450W) smart ups-em,jelenleg ez a szünetmentesem a solar szivattyúhoz(1,5 órát tud menni róla),12000ft-ért vettem jó akkukkal.Feltételezem,hogy inverternek megfelelne erre a célra,az érdekelne,hogy az általad készített 70W-os táblából hány kellene ,és minimum mekkora akku-kat kéne tenni hozzá,hogy biztonságos legyen egy hosszabb áramszünet esetén.Azért gondolkodom ebben mert ,a szünetmentes állandó 20W-ot fogyaszt-ami havi 15KWh + szivattyú havi 12-13KWh-ezt ki tudnám váltani nagyrészben és áramszünet esetén hosszabb időt lehetne áthidalni.Még az érdekelne,hogy aki használ a kollektoros rendszer ellátásához napelemet,teljesen szigetüzemen van,vagy megvan oldva(télen)gyenge napsütés v.hiány esetén az akkuk töltése hálózatról?

Egyenlőre ennyit,valószínü,hogy még tovább fárasztalak benneteket ugyanis az elektromosság nem az erősségem.Nálatok pedig vannak gyakorlati tapasztalatok,nem csak elméleti.

üdv!
2010-08-25
14:47:21
v_gy

Nekem is van 700m2 üres hely ahova tehetem :)
Nekem azzal van a gondom,hogy mindenki damilós fűnyírokat használ!Ez ugye elég veszélyes a napelemekre nézve! innend nézve rögtön ugrott 500m2 terület :(
A maradék helyen kell kitalálnom hova tegyem!Ill már levan betonozva a két tartó oszlop!:)
Megoldottam a kérdést!
Jövőre lecserélem a tetöről az ondolát zsíndelyre ,és akkor lessz további 100m2 tetőfelűlet ahova lehet telepíteni rendszert! Amit most telepítek az marad ott ahová most teszem :)

Amúgy van 3tábla házilag készített napelemem ha kell :)
70W táblák!
2010-08-24
11:57:53
Ez nem jelent semmit, valószínüleg 25°C-on mérték...

T.
2010-08-24
07:59:27
atti76

Egy srácnál!
Igazából nem kérdeztem rá,,de tutira meglehetett szorúlva!
A táblák ahogy gyárilag kiadták őket a sejempapírral voltak össze práselve :)
Most indulok Fvárra veszek tartóanyaghoz valót és felteszem a tetőre!
Ha jól csinálom délután már termeli az áramot a helyén!:)
Képeket csinálok!

Ja és minden tábla 62V 1,2A
Munkapontok egyesével rávoltak írva 48,8W környékén volt mind!
2010-08-23
15:27:46
mikrohelikopter

Két dolgot kell megfigyelni!
Az edzett üveg kötelező!
Több okból is!
1 a gyári napelemek előtt edzett üveg van!
2 én csináltam 4üvegből napelemet és 65foknál kicsit megvolt feszűlve és el is robbant!
3 a sima üveget úgy beveri a jég hogy ríval fakadsz!
Az edzés a mindenkori üvegárak kétszerese!
tehát 5mm 1négyzetméteres tábla edzésel csiszolással együtt 12ezerbe kerűl!
mikrohelikopterVálasz erre
2010-08-23
09:29:21
nyaralni voltam, most kapcsolódok vissza a dolgokhoz!
Én ezzel az edzett üveg kérdéssel bajlódom,
már csináltam két 180w-os panelt, szerintem jók, és beszéltem üvegesekkel az edzett üveglapok ügyében, akik igazából nem nagyon javasolták a merevsége, és a le pattanási képességük miatt.
Kérdésem : kell-e nekünk a napelem elé edzett üveg, az én tábláim közel 15-16 kg-ot nyomnak, 4-es üveglap van elöl, a síma lap elbírja a hajlásáta keret megtámasztásánál, de az edzett üveg az üveges szerint nem.
ja és mennyiért tudtad az edzett üvegtáblákat beszerezni?
Tilla
2010-08-22
17:38:02
Ti hány mm-es üvegből csináljátok a táblákat?

Két üveg közé préselitek a cellákat,vagy valami más megoldást használtok?
Ki mit ötlött ki? :)
2010-08-22
12:40:11
villam64

Sajnos táblázat ugrott :(

Egy hibás TXT volt a memkarin :(
kivettem formáztam a kártyát vissza tettem és pár perc multán újra probáltam és akkor már tökéletes volt :)
Ha lesz kedvem akkor kiteszem napra a napelemet mert már nem éri a nap!
most jelenleg árnyékba 6,5V 1,8A terheli a napelemet!
villam64Válasz erre
2010-08-22
11:41:28
f-27
Megtaláltam régebbi hozzászólásomat.
https://biosolar.hu/forum/show/6895#6895
Várom a táblázatod, mert én csak 3 hét múlva tudok adni. Vagy küld át nekem.

2010-08-22
10:48:19
Még egy kérdés!
Én ha a kijelzőbe memória kártyát rakok,azonnal lefagy! nem lehet a gombokkal üzemmódot váltani semmi! ez természetes vagy csak nekem ilyen tökéletes? :)

SD kártyás dolog megoldódott!Nem csípte a kártyát amit beletettem :)

Viszont honnét lehet letölteni azt a progit ami kiírja hogy milyen töltések voltak?
2010-08-22
10:39:09
Na ez lett a felállás :)

Mostmár csak a saját részre való napelemeket kell meg gyártanom :)
Ha minden igaz első osztályú cellák érkeznek köv hét végére!Remélhetőleg e legyártatott edzett üvegtáblák is megérkeznek és össze teszem a vár 1Kw napelemet :)
2010-08-22
10:11:34
villam64

Nekem 25V 2A tőlt most az MPPT-30 am
Olyan 40-45 fokos lehet!
Még kb 1 órát éri a nap korrektűl a táblát aztán áram esés lesz erősen :)
Teljesen függőlegesen van egy tábla felfúrva a fal oldalára!
villam64Válasz erre
2010-08-22
09:54:00
f-27
Nekem MPPT-20, 8 A, 13 V, 100 W, langyos.
2010-08-22
09:50:53
Valaki terheli az MPPT-jét 800W környékén?
Én most egy falra felfúrt napelemen tesztelem a cucokat,de alig jön be 50W és a vezérlő löki a hőt!
Milenne ha bejönne 800W?:( ezt hűtés nélkűl én tutira nem fogom használni komolyabb rendszernél!
villam64Válasz erre
2010-08-22
06:03:30
Atti76
Ismerősök, akik lecserélik gépkocsi akkumulátorukat, mert nem indít. Tárolásra még jó. Ahova viszik leadni a szétbontott gépkocsi akkukat, onnan lehet még szerezni, de ott pénzért.
VGy
Csakhogy nálam nem kattanás, hanem pergés hallatszik. 2-4 kattanás. És az egyik ilyen után láttam az ampermérőn, hogy levitte nullára a töltést, majd egy rövid idő után újra elkezdett tölteni.
2010-08-21
21:14:09
Üdv
Atti76:
Sajna nekem is csak szedet-vedett akujaim vannak, ezért nem térek át a 24 V os rendszerre, mert nem merem őket sorba kapcsolni.

Szünetmenetesből kidobott 7,2-12-20 Ah zselések.
Vettem használtan egy 65 Ah munkaakkumulátort és kivettem az autóból az 54 Ah akkut.
Sajna elég kevés a kapacitás, ilyen napos időkben álltalában már dél körül televannak.

Nálam most már minden kis fogyasztó arról megy( TV, PC, világitás, szellőzés, elszívó)
A hütő, mikro, mosógép és szivattyú még a hálózatról.

végyé

2010-08-21
21:07:13
Üdv
Villám:

Ha ugyan arról beszélünk akkor ez egy 3 másodpercenkénti kattanás?
Az nálam is van szulfátalanitáskor.
Végigbogarásztam de nem találtam meg a hang okát.
A tekercsre gyakakodom, a nagy áramlökéstöl az adhatja ki azt a hangot.

Akkukat hogy lehet szerezni?
Kérdeztem szegeden az egyik akukereskedőnél de nem ad el használtat.
Lehet spiclinek vélt :)
Viszont rá akart beszélni hogy vegyek 60 ezerért egy szolárakut, nem tettem.

végyé

2010-08-21
20:37:28
ma kicsit belemélyűltem az inverterem előlapjába!

Az eredeti felállása fehér volt !Az elején semmi nem volt!Én építettem bele az elejébe a ventillátort,és ezen a képen látható műszert

a műszer folyamatosan kijelzi az akku feszt,a jelenlegi felhasznált Ampert!
Az amper alatt látható az autómatikus átváltott Watt is!
A jobb alsó sarokban pedig az össz elhasznált teljesítmény!
Nemsokára megmutatom az össz képet is a rendszeről!
Sajna napelemek még nincsenek a tetőn és 1-2hétig nem is lesz!Viszont van a ház oldalára felcsavarozva egy tábla ami 24V tud leadni 3,5A rel!
Igaz csak reggel 9-től termel délután 2-ig de teszt erejéig megteszi :)
villam64Válasz erre
2010-08-21
16:34:06
16:30 40° dőlésszög, -5° dél, 70° a nap beesési szöge
Most 5A, 13.5 V, = 67.5 W ( 170 W-ból).
villam64Válasz erre
2010-08-21
15:55:13
VGy
A szulfátmentesítő üzemmód akkor kapcsol be, amikor feltöltötte az akkut, és a dc fogyasztó kimenet le van kapcsolva. Valamiért eközben, amikor nagyobb feszültséget és áramot küld az akkumulátor felé, relé ki-be kapcsolás sorozatot hallok. Nagyobb töltő áramnál erősebben. Hogy mi a feladata nem tudom.
Először a padláson volt az inverter is, bika kábellel az akku felé, az inverteren meg a töltő. Így jobban érvényesült az energia löket az inverteren, volt, hogy az kapcsolt le. Ezt már régebben szétválasztottam, és az akkupakkon távolabb helyeztem a töltő, és az inverter csatlakozást. Ez a probléma akkor megszűnt, és azóta nincs is vele gondom. Most csak az volt 3 hete, hogy az MPPT nem töltött az akkupakk felé. Nem kánikulában is próbáltam vissza kötni kétszer is, de akkor sem dolgozott. Tegnap este az áthelyezések miatt kötöttem vissza, ma teszteltem, és dolgozott.
Ma sem az inverter tiltott le, hanem az MPPT az új kábelezésen, az egyik áramlöket után. Utána a DC kimenetet bekapcsoltam, így letiltottam a a szulfátmentesítő üzemmódot, és azóta működik. A leírása elején szerepel túlfeszültség-, és túláram- védelem. Ezt utána nem részletezi. Mert szulfátmentesítő üzemmódban, amikor 60 V-ot lök az akku felé, ennek nem szabad működnie.
Sorrend: - napelem - MPPT a szobában 25 °C - analóg 25 A árammérő - akkupakk a padláson 45 °C - inverter a szobában 25 °C
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Szigetüzemlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva