Biosolar Forum  =>  Haszoneső  =>  Szolgáltatók - kiszolgáltatottságlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-01-31
21:37:00
Előzmény: robert #24334#24335
Tudom, már végignéztem minden videót az ügyben. Sajnos még a jó szándékú embereknek is fel kell készülni legrosszabbakra. Olyan rémtörténeteket olvasok szerte a neten, hogy megáll az eszem.
2012-01-31
21:34:20
Előzmény: Blue007 #24331#24334
Blue007,

Nem hiszem, hogy a csövön keresztül bármilyen kimutatható hatást okozna egy ilyen mágnes.
A mérő háza acéllemez, amely mágnesesen árnyékol, a membrán anyaga pedig műanyag.

2012-01-31
21:14:07
Előzmény: robert #24328#24331
Mi van akkor, ha a fűtésrendszerbe egy Mágneses Iszapleválasztó van bekötve, nem messze a gázórától, ráadásul ugye ez a vezetékeken keresztül kapcsolatban lehet az órával.


Nekem van, de még nincs bekötve, a nyáron tervezem a beépítését.
Egy elég szép erős mágnes van benne.
2012-01-31
21:05:53
Előzmény: robert #24328#24329
Nem, ;-) de megnéztem minden nagyobb fémtárgyat (radiátor, hűtőszekrény, vaslámpa) és mindnél jelez.
2012-01-31
20:59:54
Előzmény: Blue007 #24327#24328
Blue007,


Nem keverted össze a villanyórával? Óra, óra :)


Holnap meg fogom nézni én is.2012-01-31
20:54:40
Előzmény: robert #24326#24327
Ha ez így van akkor ráb@sztam.

Ha egész közel teszem az iránytűt, akkor jelez.
2012-01-31
20:53:04
Előzmény: Blue007 #24324#24326
Blue007 ,

"Így mivel nem talált semmit, elment."

Csak közben megdelejezte, hogy a következő alkalommal ne kelljen üres kézzel távoznia :)

2012-01-31
20:43:43
#24324
Most csináltam egy kísérletet. Az itthoni turista iránytűvel megnéztem a gázórát.
majd leesett az állam. Olyan mágneses teret jelzett, hogy az csak na.
Az iránytű bárhogy forgattam a gázóra irányába mutatott. Ilyenkor mi van? Ez mit jelent? A mellette lévő cseresznyebefőtt felmágnesezte?

Ha valakinek van otthon iránytűje nézze már meg vele a gázóra környékét.
2012-01-31
19:09:35
#24319
Nem tudom, hogy hova való, de talán majd robert odateszi:

Mindenki aki vegyestüzelésen gondolkodik, és abba vág bele, a gázfogyasztása pedig csökken az számíthat a gáz elosztó ellenőrzésére.

Egy érdekes oldal, ahol videókat, hivatkozásokat lehet találni a témában:
www.pertarskereso.hu/panaszok/merooramagnesezessel-vadolnak/

Talán segít abban, hogy ha gond van, ne érje váratlanul az itt jelenlévőket.

Ez is "egyfajta" energia adó.
2011-07-30
22:04:24
#16372
A bizonyítékként leszerelt gázórát egy papírdobozban szállítják el. Semmiből sem áll utólag "megdolgozni" egy mágnessel a kartonon keresztül.

Ez már a pénzcentrum ajánlata a gázosok "visszaverésére":

>Tekintettel arra, hogy a jelenlegi jogszabályi háttér és szolgáltatói üzletszabályzat nem zárja ki az ártatlan fogyasztók megvádolásának lehetőségét, engedtessék meg egy másik irányú feltevés: ha a szabálytalan vételezésre utaló bármilyen apró jel észlelésében és jegyzőkönyvi rögzítésében anyagilag érdekeltek a szolgáltató munkatársai, akkor sajnos nem lehet kizárni azt sem, hogy a fogyasztók esetlegesen rosszhiszemű eljárás áldozatává válhatnak.

A FOME azt tanácsolja, hogy a fogyasztók csak előzetes egyeztetés után engedjék otthonukba a szolgáltató munkatársait, és rövid időre sem hagyják magukra őket.

• Az ellenőrzést végző nem intézhet a felhasználó felé olyan kérést, amely az ellenőrzés helyszínének elhagyását irányul,
• Az ellenőrzés eredményét minden esetben írásban kell rögzíteni (jegyzőkönyv, munkalap, stb.).
• A fogyasztó jogosult a jegyzőkönyvben feltüntetni az ellenőrzéssel, illetve annak körülményeivel, és eredményével kapcsolatos véleményét.
• Ha az ellenőrzést végző szerződésszegést, vagy annak alapos gyanúját állapítják meg, arról videofelvételt vagy fényképet kell készíteni olyan módon, hogy az alkalmas legyen a jegyzőkönyvben rögzített tények bizonyítására. í

2011-07-27
11:55:20
#16307
Boszorkányüldözésre panaszkodnak a Tigáz fogyasztói


Az elmúlt napokban egymásnak adják az ajtót a kétségbe esett emberek a Fogyasztóvédők Magyarországi Egyesületének (FOME) debreceni tanácsadó irodájában, mondta az Indexnek Morvai Gábor az iroda jogásza.

A panaszosok ugyanazt a történetet mesélik: a Tigáz munkatársai a gázórát leszerelik, majd gázlopás gyanújával jegyzőkönyvet készítenek, az órát lezárt dobozba helyezik. A fogyasztók ezt követően levelet kapnak a szolgáltatótól az óra szakértői vizsgálatának várható időpontjáról. „Ezzel önmagában még nincs is probléma, a mérőóra az elosztótársaság tulajdonában áll, és a vizsgálathoz is joga van, a Tigáznak évente 9 milliárd forint vesztesége van gázlopásokból, érthető, ha hadjáratot indít a lopások felderítésére. Az igazi gond az eljárással van” - mondta Morvai.

Jegyzőkönyv kell

A panaszosok egy részének ugyanis már a vizsgálat előtt felajánlják az egyezkedés lehetőségét, vagyis akkor, amikor a lopás tényét még be sem bizonyították, többekkel pedig egy egyszerű, a mérőóra burkolatán lévő karcolás alapján közlik, az órát biztosan mágnesezték.

Visszatérő eleme a fogyasztói panaszoknak, hogy a szerelők különböző indokokkal kiküldik őket abból a helyiségből, ahol az óra fel van szerelve, illetve azt is többen említették, hogy a szerelők kiviszik az autójukhoz egy rövid időre az órát, majd visszahozzák. A FOME szerint ez egyértelműen szabálytalan eljárás, azt tanácsolják, hogy a fogyasztók csak előzetes egyeztetés után engedjék otthonukba a szolgáltató munkatársait, és rövid időre sem hagyják magukra őket.

„Az ellenőrzést végző nem kérheti az ellenőrzés helyszínének elhagyását a fogyasztótól, az ellenőrzés eredményét minden esetben írásban kell rögzíteni. A fogyasztó jogosult a jegyzőkönyvben feltüntetni az ellenőrzéssel, illetve annak körülményeivel, és eredményével kapcsolatos véleményét. Ha az ellenőrzést végző szerződésszegést, vagy annak alapos gyanúját állapítják meg, arról videofelvételt vagy fényképet kell készíteni olyan módon, hogy az alkalmas legyen a jegyzőkönyvben rögzített tények bizonyítására” – hívják fel a figyelmet a fogyasztóvédők.

Érdekes vizsgálat

A szakértői vizsgálatok menete többnyire azonos sémát követ. Az igazságügyi szakértő megvizsgálja a jogi zárakat, majd a mérőórát szétbontja, és célirányosan azt vizsgálja, történhetett-e mágneses befolyásolás. Ez legtöbbször mágnesfólia, vagy felületi mágnesesség kimutatására alkalmas műszer alkalmazásával történik, és szinte kivétel nélkül megállapítják, hogy a burkolaton visszamaradó mágnesesség mutatható ki. Ilyenkor a szakértői vélemények egyöntetűen kimondják – a jogi zárak sértetlensége, illetve bármilyen más külsérelmi nyom hiányában is – hogy az órát befolyásolták, tehát a fogyasztó szerződésszegést követett el. Innen már csak egy lépés, hogy a szolgáltató kiküldje a félmilliós kötbér fizetésére felszólító csekket.

Morvai Gábor az Indexnek azt mondta, egy általuk megkérdezett szakember szerint bizonyos mérőórák burkolata pusztán attól is felmágneseződhet, hogy éveken át áramlik rajta keresztül a gáz. Egyébként is lehetséges a mágneseződés, ha például nincs leföldelve a mérőóra. „Még inkább érdekes, hogy az egyik mérőóra típussal kapcsolatban elmondta, annak membránfeszítő lemezei valójában nem mágnesezhető alumíniumból készülnek, ráadásul a számláló fogaskerekek tengelyeinek anyaga réz ötvözet, kizárt a mágnessel történő befolyásolás. Ennek ellenére e mérőórák esetében is rendszeresen megállapítják a mágnesezést” – mondta Morvai. Ráadásul a vizsgálat során jelentős mértékben roncsolják az órát, ami a fogyasztók esetleges későbbi, bírósági igényérvényesítését is nehezíti.

Aki nem lopott, ne fizessen

A FOME jogásza figyelmeztet: a szolgáltató megrendelésére készült szakértői vélemény nem perdöntő, a szolgáltató nem hatóság, a fogyasztónak van lehetősége jogorvoslatra. Azt javasolják, hogy akik nem lopták a gázt, így nem értenek egyet a szolgáltató kötbérkövetelésével, forduljanak bírósághoz az ügy mielőbbi tisztázása céljából.

2010-ben a Tigáznál több mint négyezer gázlopást derítettek fel, idén az első félévben csaknem ötezerszer találtak szabálytalanságot és év végére mintegy 10 ezer esettel számolnak. A célzott felderítéseiknek mintegy 10-12 százalékában találkoznak szabálytalan gázvételezéssel. Területi eloszlásban a legtöbb lopás Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar és Pest megyékben történik. A debreceni panaszokkal kapcsolatban megkerestük a Tigázt is, későbbre ígértek választ.

index.hu/gazdasag/magyar/2011/07/27/erdekes_modszerekkel_uldozi_a_gaztolvajokat_a_tigaz/
2011-07-25
19:19:56
#16286
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium új szakértői névjegyzékében és kereső programjában az igazságügyi szakértő keresése például a "földgáz" kifejezés beírásával, illetve a "421413" kód beírásával történhet.
2011-06-21
18:57:44
#15312
Ennyit a polarizációs fólia szakértői alkalmazhatóságáról a gázmérőknél:

"Polarizációs fólia

Méret: 100 mm x 100 mm

Vékony műanyag fóliára felhordott és rögzített lágyferrit szemcsék. Alkalmas a mágneses terek kimutatására, a mágnes felületére helyezett fólia megmutatja a mágnes felületén elhelyezkedő erővonalakat, valamint a mágnes felületén a mechanikai, vagy gyártás során keletkezett repedéseket is könnyedén felfedezhetjük.

A fólia nem egy kalibrált termék, minden egyes használaznál változik a mágneses tér, és az abból eredendő, időlegesen maradandó mágnesezettsége, mely minden esetben, minden használatnál más képet nyújt, ezért alkalmatlan pontos mérések elvégzésére és bizonyítására.
Fólia kizárólag tájékoztató jellegű mérésekre alkalmas! (Szakértői bizonyító ereje nincs!)"

2011-06-21
18:52:07
#15311
Még semmi nincs veszve, ha a gázóra leszerelése után elkészült a gázszolgáltatónál a szakvélemény. A javasolt eljárási gyakorlat a következő.
Általános bírói gyakorlat, hogy igazságügyi szakértői véleményként csak annak a véleményét fogadják el a bíróságon peres eljárásban, akit a bíróság rendel ki. Más szakvélemény - még akkor is, ha azt igazságügyi szakértő készítette - csak a fél véleményének tekinthető. Az Igazságügyi Minisztérium (KIM) szakértői jegyzékéből olyan szakértőt kell kiválasztani, némi tájékozódás után, aki jogosult ilyen szakvélemény készítésére. Az egyetemes gázszolgáltató hatóság által jóváhagyott üzletszabályzata előírja, hogy az igazságügyi szakértő kiválasztásánál a fogyasztóval együttműködve kell eljárni a szolgáltatónak. Ha nem ajánlja fel ezt a lehetőséget a fogyasztó részére, akkor a saját üzletszabályzatát hagyja figyelmen kívül. Célszerű a szakértővel előzetesen telefonon egyeztetni, az esetleges akadályozó körülményeket tisztázni még a bírósági beadvány megküldése előtt. Ezt követően a bíróságtól előzetes szakértői bizonyítást kell kérni, esetleg megjelölve a kirendelendő szakértő nevét is a kérelemben. A gyakorlat azt mutatja, hogy a szolgáltató megbízásából eljáró szakértő véleménye és a bíróság által kirendelt igazságügyi szakértő véleményének tartalma általában eltér egymástól. Ha fontos valakinek, hogy az igazság kiderüljön, érdemes ezt az eljárást követni még akkor is, ha esetleg időigényes, vagy többlet költséggel jár. A tisztességes, szabályokat betartó fogyasztó igazának, ha hosszadalmas eljárás eredményeképpen is, végül ki kell derülnie. Az igazságszolgáltatás több fokozatú rendszere erre garancia kell legyen, még akkor is, ha esetenként a tények nem ezt igazolják. Közműszolgáltatások terén járatos, gyakorlott ügyvéd igénybe vétele mindenképpen ajánlatos az eljárás során. Remélem, ezzel az információval tudtam segíteni, vagy legalább a megoldáshoz vezető útra felhívni a figyelmet. Üdvözlettel.
agrarfiatalVálasz erre
2011-02-27
12:18:49
#12305
Jó pár éve történt, hogy telkemen a telepített mérőszekrény blomba drótjai elkezdtek igencsak rozsdásodni, egyik el is törött ( szabadban eső veri nap szívja stb). Jeleztem a szolgáltatónak emailben. A mai napig nem történet semmi ez kb. 4 éve volt. Persze azóta új blombák vannak fenn, mert a háznál történt óracsere alkalmával szóltam a cserélőknek, hogy mi a gondom a telkemen és ők készségesen mondták, hogy feltesznek újakat. Kb. ennyit a "szolgáltatókról".
2011-01-23
14:35:30
Előzmény: zsbalazs #10992#11013
zsbalazs,

Emil elment.

Itt egy link:
www.jogiforum.hu/ugyved/651,Dr._Bl%C3%A1zsik_Raimund_%C3%BCgyv%C3%A9d#axzz1BqlEseNS

Ha az elmarasztalo szakértői vélemény már megszületett, akkor elég rosszak a fogyasztói esélyek. Előtte még sokkal több lehetőség van.
zsbalazsVálasz erre
2011-01-22
14:46:43
#10992
Róbert!

Nem tudnád megadni a munkatársad szakértőjének elérhetőségét?
Ugyanis kikértem a leolvasáskori fotókat visszamenőleg 4 évre és az egyik fénykép alapján bizonyítható lenne hogy a mérőóra doboza (bádoglemez) vágta el a plombát. Ez még számomra is meglepő volt hogy az élet ilyet is tud produkálni. 2011. április 28-án legy bírósági tárgyalásom az energiahivatallal, addig is megkerestem az ügyvédjüket és kértem a peren kívüli egyezséget, ezért kellene egy jó szakértő és ügyvéd.

Üdv. balázs
2010-09-11
19:25:45
#7374
zsbalázs és mindenki más!

A legutóbbi villanyóra cserénknél, miután sok hasonló panaszt lehetett hallani a környékből, feltételként szabtam bekapcsolt kamera előtt, hogy felvehessem a teljes tevékenységüket. (Már írtam, hogy "én sem voltam mindig rendőr". Elég sok trükköt ismerek és vizsgáltam már ki.)

Direkt messzi vidékről származó szerelőket küldenek, hogy senki se dolgozhasson a saját városában. Ezeket soha többé nem lehet utolérni, hiába van kitöltött jegyzőkönyv a birtokomban. Ők "csak" feladat végrehajtók, és nem a munka felelősei. Csak a cég szólítható meg perben, reklamációban. A dolgozói még tanúként sem idéztethetők.

Először azonnal össze csomagoltak, és büntetéssel, kikapcsolással fenyegettek.
Elővettem a telefont, erre felhívták a főnöküket, aki mellékesen régi munkatársam volt, hogy milyen "akadályba" ütköztek.
A személyiségi joguk megsértésére hivatkozva nem engedték, hogy felismerhetőek legyenek, de a szűk előszobában lehetetlen volt ilyen felvételt készíteni.

Kompromisszumként egyenként felvettem, fotóztam azokat a pontokat, amelyeket ők megneveztek, plusz amit én fontosnak tartottam. Végig a munka során, egészen az új plombákig és a zárószalagig. Utoljára a kész jegyzőkönyvet és a rendszámukat is lefotózam. Magukban anyázva mentek el. De később az áramszolgáltató több szempontot is belevett a reklamációmból a gyakorlatába, ami csökkentette a "félreértésekből" származó, de mindig a fogyasztó hibájára visszavezethető tévedéseket.
Még szerencse, hogy évtizedek óta ismertem a főnökséget.
Azóta a cég gazdát cserélt. Megváltoztatták a honlapjukat, törölték a megszólításuk lehetőségét is. Csak telefonon lehet az ügyfélszolgálatukat elérni, ahol természetesen azzal kezdik, hogy az Ön érdekében rögzítjük a beszélgetést...
Erre is van megoldás. Próbáljátok ki! Amikor az automata végre odakapcsol egy élő ügyintézőhöz, akkor kezdjétek azzal, hogy a beszélgetést, a hibabejelentést, a szolgáltató érdekében ti is rögzíteni fogjátok. Kérjétek, hogy járuljon ehhez hozzá! Meg fogtok lepődni, mennyivel megváltozik a "parancsuralmi" ügyintézés.zsbalazsVálasz erre
2010-09-11
11:48:46
#7355
Róbert!

A munkatársad esete hasonló a miénkel, viszont nálunk a leszerelés körülményei jól lettek dokumentálva. A felszerelésről csak egy munkalap készül és valószínű ott volt a "hiba". De hogyan védhetjük ki a hasonló esetet? Minden szolgáltatás megrendelésekor saját szakértőt fogadjunk? A rendőrségi feljelentésre még majdnem minket gyanúsítottak meg. Azt mondták nekik a gázszolgáltatót is képviselni kell. Nem tudom az ilyen beszólások után hova fordulhatok, talán ombudsmanhoz? Ezek a csalások szerintem büncselekmények, ahol illő lenne megállapítani hogy ki a károsult (áldozat). A szolgáltató sokkal "inteligensebb" ő náluk most is tiszta vagyok hiszen kötbért fizettem nem büntetést. Természetesen a legmagasabbtól is nagyobbat, de majd az energia hivatal eldönti. A törvényeket a szolgáltatók védelmében hozták amellyel szépen visszaélnek.

Gratulálok a munkatársadnak utólag már és is feléfegyverkezve mennék a vizsgálatra. Kár, hogy ezt az iskolában nem tanítják.

2010-09-11
10:29:03
#7352
Az egyik munkatársammal esett meg:
Csöngettek a gázosok, hogy ellenőriznék a gázórát. Az asszony be is engedte és magukra hagyta őket az előszobában, mert folytatni akarta a vasalást. Amikor visszatért az óra már le volt cserélve és a régi egy lepecsételt dobozban pihent. Átnyújtottak egy papírt aláírásra, utána közölték, hogy az órát manipulálták, mert az egyik csatlakozásról hiányzott a plomba. A család nem is emlékezett rá, hogy hány plomba volt az órán, de a hiány észlelésekor és az óra leszerelésekor nem volt a tetthelyen senki a gázosokon kívül (vasalás), vagyis nincs kizárva, hogy ők távolíthatták el a plombát (gázművek alvállalkozói). A jegyzőkönyvben szerepelt, hogy az óra bevizsgálásánál a fogyasztó is jelen lehet.
Munkatársam értesülve az esetről rögtön lázas keresésbe kezdett az Interneten, és nx10 ezerért megbízott egy -a témára szakosodott szakértőt- a bevizsgálás felügyeletével. A bevizsgáláskor fényképezőgéppel és szakértővel felszerelkezve minden egyes lépést dokumentálva egy órácska alatt rávették a vizsgálatot végző embert arra, hogy a jegyzőkönyvbe ne azt írja, hogy az óra számlálóművének vizsgálatakor karcolásokat talált, hanem azt, hogy a karcolások az óra gyártásakor keletkezhettek, és idegen ráhatás nem bizonyítható.
A kilátásba helyezett 150 ezres bírságot elengedték (a szakértői díj persze ugrott).
Ja, és a gázműveknél a reklamáció során, amikor a srác közölte, hogy szakértővel fog megjelenni a vizsgálatkor, felajánlották neki a büntetés felének elengedését, ha rögtön kifizeti az összeget.

villam64Válasz erre
2010-09-10
20:24:37
#7348
A mostani esetem. Van vidéken egy házam, ahol az E-ON az áramszolgáltató. 2008 áprilisban lett átírva a nevemre a villany számla. Érdi számlázási címmel. Két hónapja küldözget sms-t az eos-faktor. "Tisztelt ügyfelünk, saját érdekében hívjon fel minket." Mivel ügyfelük nem vagyok, ezért nem hívtam fel őket. 20 sms, és kettő hónap után küldtek levelet. Mely szerint az eon átadta a tartozásomat nekik. A csekk és a fenyegetés a bírósággal. Majd beszkennelem a levelet. Mert nem tudtam mely számláról van szó, ezért kutatás keresgélés a csekkek között. A levél sokadik olvasása közben feltűnt a levél közepén egy sor feleakkora betűkkel írva a többihez képest a keresett számla dátuma, 2008. 07. hónap. Az akkori összeg stimmel. 1 409 Ft-ról van szó.
Az érdekesség, hogy azóta 2 db éves leolvasás történt, villanyóra csere. A havi számlák fizetése, 24 db. Az éves leolvasások után egyszer 30 000 fölött fizettem rá, a másik alkalommal 20 000 fölött fizettem rá. Most állhatok neki a több oldalas szerkezet átalakításból kihámozni, hogy mit fizettem ki akkor. És hogy a két év alatt miért nem sikerült az eonnak engem értesíteni a tartozásomról.
zsbalazsVálasz erre
2010-09-10
19:57:12
#7347
Tisztelt fórumozók!

2010 áprilisában váratlanul leszerelték a gázórámat és 500 ezer forintos kötbért vertek rám. Az utcánkban még egy helyen próbálkoztak.
Eddig 428 ezer forint lett a károm.

A probléma hogy buherált órát hoztak, de nincs bizonyítékom, az óra számlálója alatti plomba volt fogóval lecsípve.

Hány év alatt tudom összetakarékoskodni az összeget energiatakarékossággal?

Üdv. Balázs
Biosolar Forum  =>  Haszoneső  =>  Szolgáltatók - kiszolgáltatottságlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva