Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Hőszigetelő festék - csodafestéklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
szocsmarciVálasz erre
2014-09-13
07:46:33
Előzmény: robert #47276#47295
Csak kötekedés képpen:
Mi van akkor, ha tényleg pajzsnak tekintjük az anyagot (tehát csak egy vékony védőréteg), ami nem is a lambdás összetevőben szerepel, hanem az alfásban?
Mint ahogy a vízlepergető lótúszvirág taszítja a vizet, ez is taszítja a hőmérsékletkülönbséget ( - erős képzavarral).
2014-09-10
14:21:26
Előzmény: szocsmarci #47275#47276
szocsmarci,

"Van(?) egy ilyen anyag, ami kézzel fogható és létezik, tudják róla, hogy jó hőszigetelő"

Jelenleg nincs olyan anyag, ami a hazai épületeknél előforduló külső és belső hőmérsékletek mellett a reklámozott hatással bír. Az űrtechnikában is csak egy extrém nagy hőmérséklet-különbség az, aminek a megléte estén a sugárzásos hőátadás jelentősen csökkenthető. A földi körülmények között ez nem áll fenn.

Természetesen az ismert (a hőtant értő emberek által ismert) képletek érvényesek, de a csalók az extrém hőmérsékleti körülményeknek megfelelő állapotokat általánosítják. A megtévesztés módszere sok "NASA technológia" és "iparjogvédelmi oltalom alatt álló magyar szabadalom" esetében azonos, jöjjön az Kaliforniából, vagy a Nyírségből.

Az üzleti modell jól működik, köszönhetően a "csalók és balekok" népes táborának.

szocsmarciVálasz erre
2014-09-10
14:10:35
Előzmény: robert #47271#47275
Ezt a témát három felé kellene szabdalni.

1. Csalók és balekok
2. Fizika és annak határai
3. Politika és gazdaságtan

A 3. pont részletezve.
- Van(?) egy ilyen anyag, ami kézzel fogható és létezik, tudják róla, hogy jó hőszigetelő.
- Ha van, akkor be lehet mérni, és fel lehet rá írni egyenleteket. Vagy a régieket ráerőltetni (0,003 W/mK), vagy esetleg újakat kitalálni.
- Ha piacra dobják az anyagot, akkor meg kell adni a képleteket, hozzáigazítani az energetikai számításhoz kapcsolódó szabványokat és rendeleteket, a fizika könyveket kiegészíteni új fejezettel.

Valahol elakadt ez a folyamat.
levendulaVálasz erre
2014-09-10
13:50:03
Előzmény: szocsmarci #47270#47273
szöcsmarci,

ez persze megint nem csak neked szól. De ha már kérdeztél:

A 0,047-es lambda miatt címeztem az előbb neked. Egyébként nagyon jól gondolkozol.
Hővezetés csak ott van, ahol anyag van, a teljes vákuumban nincs anyag.
Amit írsz a csőről, amiben tíz év múlva már nem lesz vákuum, az is igaz. Még ha teljesen le van zárva, akkor is egyre több gázmolekula lesz benne. Egy lezárt üvegcső falából az idő múlásával kiszabadulnak olyan gázmolekulák, amik addig kötve voltak a falához/falában. A gázlézerek nagy tisztaságú He-Ne keverékkel vannak töltve, töltés előtt az üvegcsövet napokig szívják, hogy ezt a hatást csökkentsék.

Olyan anyag nincs, ami nem vezeti a hőt. A hő = mozgás, egyenlő a részecskék „hőmozgásával”. Ha mozgás nincs, akkor nincs hőmérséklet, ez az abszolút nulla fok. Ilyen még a világűrben sincs.

Sugárzásos hőátadás: ahhoz, hogy ilyen legyen, sugárzásnak kell lennie. Egy mondjuk 10 fokos test (Mo-i átlaghőmérséklet) K-skálán mérve T=283 fokos. Minden test szigma*T4 (T a negyediken) energiájú elektromágneses sugárzást bocsát ki a felületén, amelynek hullámhossztartománya a 10 mikron maximum körül van. Ez a távoli infra tartomány. Az 5-60 mikron átmérőjű gömbökbe 1/2 – 6 egész hullám fér be. Ez határeset, ha már egy egész hullám se fér be, akkor nincs miről beszélni. Amit a gömb egyik fele kibocsát, azt a másik fele elnyeli vagy visszaveri, vagyis hősugárzás nem a jellemző hőátviteli forma a test belsejében. Jellemző akkor lehet egy szilárd testen keresztül a sugárzásos hőátadás, ha áteresztő is az adott anyag a hosszúhullámú infra tartományban. Nos, a legtöbb anyag transzmissziós együtthatója ebben a tartományban nulla. Ezen alapszik az üvegházhatás is: az üveg a rövidebb hullámhosszakat átengedi, a Nap 6000 K-fokon sugároz, a közepe 0,5 mikron körül a láthatóban van, de a közeli 1-2 mikronos infrában is ad le energiát, ez átmegy az üvegen. Amit viszont a 293 fokos szobafalak sugároznak 10 mikronos hullámhosszon, azt visszaveri az üveg és elnyeli. A festékről azt mondják, hogy kerámia, vagy üvegkerámia gömbök vannak benne. Mitől lenne ez más, mint a többi üveg vagy kerámia? Tehát az, hogy ebben a csodafestékben még a sugárzásos hőátadás is gátolva van, az csak egy lózung, hiszen ez szinte minden anyagban „gátolva van”, vagyis nincsen. Ha előlről süt ránk a nap, attól a hátunk nem lesz meleg.


2014-09-10
10:28:07
Előzmény: szocsmarci #47270#47271
szocsmarci,

Anélkül, hogy a nanotechnológia, vagy a hő-transzport fizikai működésének részleteit meg kellene értenünk, a közölt minimális információ (ha elhisszük, hogy a hővezetési együttható annyi, amennyi a prospektusban szerepel -habár miért pont az lenne igaz-) birtokában te is látod, hogy a hőszigetelés szempontjából a "nanotechnológiás" 1mm vastag festék "elvileg is" csak körülbelül ~3mm vastag EPS hőszigeteléssel egyenértékű, az ára viszont annyi, mint amennyibe az 50mm vastag "makrotechnológiás" hőszigetelés kerül.


Tudom (mert leírtad), hogy téged a jelenleg kapható festékek nem érdekelnek, és reményeid szerint - egy eleve nem kizárható fordulat bekövetkezése esetén - egyszer majd fel fognak találni valamit, ami jobb és olcsóbb lesz, mint a jelenleg használatos hőszigetelések.
Erről van szó? A feltételezéssel egyetértek.
szocsmarciVálasz erre
2014-09-10
09:52:30
Előzmény: levendula #47262#47270
Szia
Megtisztelő, hogy nekem címezted a hozzászólásod, de én csak egy mezei mérnök vagyok. Nem vitatom, hogy helyes amit leírtál - de csak azért, mert nekem kínaiul van. Már ott elakadtam, hogy a normális (légköri?) nyomás 105Pa, ez nekem teljesen új.
De had tegyek fel egy kérdést. Elképzelhető, hogy létezik olyan anyag, ami egyáltalán nem vezeti a hőt? Tehát nincs hővezetés, hőáramlás, sem sugárzásos hőátadás? Ha egy olyan anyagot képzelünk el, amiben nincsenek korlátok.
Nyilván a vákumban nincs hővezetés, sem hőáramlás, de van sugárzás.
Ha van közte valami anyag, akkor meg kell lennie hővezetésnek.
- De ha azt az elvet követjük, mint a téglagyártásnál, mármint olyan sűrűn tesszük a lukakat a téglatestbe, hogy a fala teljesen elvékonyodik, akkor a hővezetés jelentősen lecsökken. Ez persze a szilárdság rovására megy, de most az elv a lényeg.
- A sugárzásos hőátadás is jelentősen lecsökken a sok iránytörés miatt.
- Ha létezik vákum, akkor abban nincs hőátadás. De a vákumcsöves napkollektorok üvegcsövében se lesz már vákum 10 év múlva, ezért nem hiszem, hogy a nanogömbökben az lesz. Hacsak nem olyan kicsik ezek a gömbök, hogy a levegő molekulák nem képesek bejutni, mert nem férnek el benne.
Egy adott hőmérsékleten és nyomáson a levegőmolekuláknak adott szabad úthosszuk van (ezt a Te táblázatodból olvastam, amit egyéként még mindig nem értek). Ha ez az úthossz hosszabb, mint a nanogömb átmérője, akkor nem fér be. Vagy megnő a nyomás, vagy csökken a hőmérséklet - de ez ellenkezne az energiamegmaradás törvényével.
2014-09-10
09:05:25
Előzmény: robert #47219#47268
robert,

én tudok adni a TSM-ből. Igaz már több mit egy éves és nem tudom mikor jár le a szavatossági ideje. Amikor tudom megnézem.

Üdv!
levendulaVálasz erre
2014-09-10
05:32:58
Előzmény: szocsmarci #47235#47262
A 0,047-es lambda tényleg elég furcsa, de ez lehet elírás. A többi helyen extra kicsi értéket adnak meg, azért számoltam többfélével. Egy biztos: bármilyen kicsivel számolunk, egy ilyen festékkel 1 mm vastagon belülről bevont fal belső felülete hidegebb, mintha kívűlről szigetelnénk a falat.

Tovább az elvről:

A „hőpajzs” festékek extrém kicsi hővezetési tényezője a különböző leírások szerint részben a nanogömbök kis méretének köszönhető. Ezeket írják erről:

• Az üreges gömböket, magas hőmérsékletű üvegolvadékból állítják elő, és lehűlésüket követően a belsejükben vákuum alakul ki. Ezekben a vákuumterekben már nem a megszokott módon érvényesülnek a hő vezetésével kapcsolatos törvényszerűségek.
• Mikroméretű kerámiagyöngyök, belsejükben vákuum.
• A gömb vákuum térében minimális a konvekciós hőáramlás.
• A nanopórusok üregei kisebbek, mint a bennük levő gázmolekulák szabad út hossza. A gázmolekulák az üreg falaival ütköznek, ezért minimális a konvekciós hőáramlás.
• A nanopórusokban nincs konvekciós hőáramlás. Knudsen-hatás (l<L): a gázmolekulák az üreg falába ütköznek.

Magyarázat:
Mi a vákuum? Ez:Az első sorban van a normál légköri nyomás:
a) normális nyomás 105000 Pa , amely esetén a levegő molekulák közepes szabad úthossza (két ütközés között) : 60 nanométer. (Ugye a konvekciós hőáramlás az ütközéses energiacserével valósul meg, az egyik oldal felől jövő "meleg"= gyors molekulák sebességet adnak át a másik oldaliaknak az ütközések révén.)

Ilyen értelemben például vákuum van egy porózus falú edény pórusaiban annak ellenére, hogy az edényt kitöltő gáz nyomása mondjuk, 1 bar. Ugyanis a pórusok átmérője néhányszor tíz nanométer, a normális nyomású levegőben a közepes szabad úthossz is kb. ugyanennyi, így a gáz molekulái többször is átmehetnek a pórusokon úgy, hogy csak a fallal ütköznek, egymással pedig nem.

Látjuk, hogy már az csúsztatás, hogy vákuumnak nevezik a gömbökbe zárt levegőt, mert ez alatt az emberek igen kicsi nyomásra asszociálnak.

Knudsen-hatás: ha a gázmolekulák átlagos szabad úthossza két egymással való ütközés között nagyobb, mint a gázt tartalmazó tartály hossza, akkor a lambda hővezetési tényező a nyomás csökkenésével együtt csökken. Ellenkező esetben lambda nem függ a nyomástól.


Kn a Knudsen-szám: kis-l a szabad úthossz, L az edény mérete.

A nanofesték esetén a „tartály” a kerámia nanogömb. Nézzük, ez mekkora:

Egy forrás szerint a ThermoShield Protektor TSM Ceramic festék esetén a gömbátmérő 5 – 60 mikron.
- a gömbök üregátmérője: L kb.= 5 – 60 mikron = 5000 – 60000 nm
- légköri nyomáson levegő esetén az átlagos szabad úthossz: l kb. 60 nm.

A Knudsen –szám:
Kn= 60/5000–60/60000 = 0,001 –0,012 << 1

vagyis a Knudsen-hatás ilyen méretadatok esetén (kék rész az ábrán) nem érvényesül, ha normál nyomás van bennük, más szóval: a nanofesték esetén még nem beszélhetünk a vákuum szigetelő hatásának érvényesüléséről, a lambda hővezetési tényező ettől nem csökken, ha a gömbökben normál nyomás van. Azt pedig nem tudjuk, hogy a tényleges nyomás mennyivel kisebb lehet a nanogömbökben. Mint ahogy azt sem, hogy milyen mértékben járulnak hozzá a gömbök üregeiben lévő molekulák a hővezetéshez a többi anyaghoz - a gömbök anyaga és a festék, amiben a gömbök vannak.
2014-09-08
08:23:41
Előzmény: levendula #47233#47236
levendula,

A becsapós rajzról már három évvel ezelőtt leírtuk, hogy a torzított arányokkal téveszti meg a fogyasztókat:
https://biosolar.hu/forum/show/12829#12829
A grafikonjaid jól kiegészítik az akkori megállapítást.

A többi csodafestékhez is kitaláltak valamilyen hazugságot, és avval reklámozzák. Például 60%-os energiamegtakarítás... na, de mihez képest?
Valószínűleg, csak kevesen kételkednek a reklámokban, - tisztelet a kivételnek - a nép minden hülyeséget beszop.
Nekem úgy tűnik, hogy a fogyasztóvédelem és a kamarák is nagy ívben tesznek erre, és eszük ágában sincs tevékenyen fellépni a csalók ellen. Láthatunk olyat is, hogy éppen valamelyik tisztségviselő erősíti a soraikat.
Kritikát csak néhány netes fórumon lehet olvasni.

Ráadásul a fogyasztói oldalról is erős igény jelentkezik a csodaszerekre. A többség hiába olvas el egy elmarasztaló ítéletet, vagy egy leleplező írást. Ha esetleg meg is értik, hogy miről van szó, akkor sem engedik, hogy elvegyék tőlük a reményt, arra vonatkozólag, hogy vannak csodák. Ha úgy érzik, hogy a hitükben rövidítik meg őket a szkeptikusok, akkor nagyon mérgesek tudnak ám lenni (mármint a szkeptikusokra).
Ha valami túl szép ahhoz, hogy igaz legyen, az nem lesz az, de ha beindult a mohóság, a vevő gyorsan megmagyarázta magának, miért tuti az üzlet.
Talán, a csodafestékek, és sok más energia-megtakarítást ígérő kamu-termék sem technikai, hanem inkább pszichológia (parapszichológiai) szükségleteket elégít ki?


szocsmarciVálasz erre
2014-09-08
06:25:35
Előzmény: levendula #47233#47235
A megadott 0,047W/mK magasabb, mint az EPS hővezetési tényezője. A nanotechnológiát nem említi a honlapon, feltételezhetően nem is az - ez látszik is ebből az értékből.

A forgalmazó egy kisvállalkozó, aki összevisza ír mindent a honlapján - vagy Ő is megvan vezetve.
levendulaVálasz erre
2014-09-08
00:42:14
Előzmény: szocsmarci #47232#47233
Akkor nézzük az elve(ke)t.
Először nézzük meg a www.ervintop.linszter.com/fooldal.html
oldalon lévő téglás rajzot, léptékhelyesen:
Ezután rajzoljuk fel az A,B,C és D esetek hőmérséklet-eloszlását egy koordináta-rendszerbeN. A cég honlapján 0,047 W/mK a lambda. Ezzel és más értékekkel is számoltam.
Ha a festék beltéri és téglák felé eső oldalain is látni akarjuk a hőmérsékleteket, akkor ki kell nagyítani ezt a részletet:

szocsmarciVálasz erre
2014-09-07
22:31:45
Előzmény: robert #47231#47232
Engem nem érdekel az adott termék, csak az elv.
2014-09-07
21:26:47
Előzmény: szocsmarci #47230#47231
szocsmarci,

Te olyan anyagról fantáziálsz, ami még nincsen.
Én arról a 5-10 féle festékről beszélek, ami már kapható, és a kiváló hővezető tulajdonságainak a többszörösét ígérve reklámozzák. Szerinted ez elfogultság?szocsmarciVálasz erre
2014-09-07
19:49:26
Előzmény: robert #47223#47230
Elfogult vagy. Azt gondolom belátod, hogy ez a technológia kezdetleges, és jelenleg csak egy termékről hallani a piacról. De ez általánosítás, dr. Orbán is csak mint példát említette - de szerintem nem elkötelezett.

Az EPS 100 hővezetési tényezője 0,038W/mK, ezen konkrét terméké pedig 0,003 - ez kevesebb, mint a tizede.
Ha kijönnének egy termékkel, ami nem festék, hanem hasonló, mint az EPS lap, akkor 1cm csak ilyen anyagból épült ház falának hőátbocsátása 0,29W/m2k (8 és 24-es alfákkal). Így azért már jobban hangzik.

Fontos az ár is, de Te is tudod, hogy műszaki termékek az elején nagyon drágák, amikor pedig már boldog-boldogtalan elkezdi gyártani, akkor adják már gyártási költségen is.
2014-09-06
21:06:26
Előzmény: szocsmarci #47221#47223
szocsmarci,

1.
"Jó lenne gyakorlati mérés, de nem értem, miért Neked kell ezt megcsinálni. Ezt már rég a gyártónak kellett volna nyilvánosságra hoznia. Megint olyan érzésem van, mint az aktív szigetelés esetében."

Teljesen igazad van, de szerintem a termékeket forgalmazó cégeknek az az érdekük, hogy ne történjenek mérések, mert esetleg kiderülne, hogy mennyi az igazság abban, amit a csodafesték hőszigetelési képességéről állítanak.

2.
Ha elfogadjuk az adatlapon leírt számokat:
Számított hővezetési együttható = 0,003 W/mK
A fenti adat felhasználásával 1mm vastag festék hőátbocsátási tényezője 3W/m2K.
A festékek ára körülbelül 5cm EPS szigetelésnek szokott megfelelni, de 5cm vastag EPS alapú hőszigetelés hőátbocsátási tényezője ~0.7W/m2K

Vagyis azonos áron az EPS négyszer jobb hőszigetelő.

Alapozó is szükséges? Ára:10 euronak megfelelő forint/ liter + áfa.
szocsmarciVálasz erre
2014-09-06
18:31:22
Előzmény: robert #47219#47221
Jó lenne gyakorlati mérés, de nem értem, miért Neked kell ezt megcsinálni. Ezt már rég a gyártónak kellett volna nyilvánosságra hoznia. Megint olyan érzésem van, mint az aktív szigetelés esetében.
Orbán tanár Úr az előadásában elmondta az elméletet - de számítást már nem mellékelt hozzá. Talán még nagyon gyerekcipőben jár, és még nem állta ki a gyakorlat próbáját. Én mindenesetre optimista vagyok, habár a nanotechnológia sem csodaszer. Személy szerint azt hiszem, hogyha ez a hőpajzsos dolog működik, akkor az eddigi képletek nem teljesek, csak éppen jól működtek eddig. Valami hiányzik belőlük, ami elhanyagolhatóan kicsi volt.

Ui.: Ezt találtam itt www.hoszigetelofestek.eu/sites/default/files/dokumentumok/Thermo-SR%20technikai%20adatlap.pdf
Számított hővezetési együttható lambda = 0,003 W/mK. Ez már egy konkrét szám!
2014-09-06
12:51:06
Előzmény: szocsmarci #47217#47219
szocsmarci,

Az előadás túl általános, nem tudtam meg semmi újat belőle.


Más:
Úgy gondolom, abban egyetérthetünk, hogy a csodafesték forgalmazói EDDIG AZ ÉRTÉKELÉST LEHETŐVÉ TEVŐ MŰSZAKI ADATOT NEM KÖZÖLTEK.

Ha valakinek haszna származik abból, hogy egy terméket dicsérjen, akkor valószínűleg nem mond igazat. A reklámok általában hazudnak.

"Nem feltétlenül hazudnak, hanem szépen fogalmazva az igazság egy szeletét mondják csak el.”
Persze az sem jobb, ha valaki a tények elhallgatásával “szépen megfogalmazott reklámokkal” akar becsapni.

Vannak állítások, amit az elégedett vásárlók hálás levei igazolnak. Viszont hiányoznak a műszaki adatok, számítások és mérések.
Megértem az indítékait egy forgalmazónak, aki elzárkózik a műszaki adatok közzétételétől, és olyan mértékű pozitív tulajdonságokra hivatkozik, ami a gyakorlati életben teljesen szokatlan, ám állítása szerint a hatás nem is számolható és nem is mérhető, akkor nem műszaki, hanem jogi, vagy vallási kérdésről van szó.

Viszont neki is meg kell értenie, hogy vagyunk páran, akiknek egy több-százezres (esetleg milliós) beruházás esetén több kell, mint néhány elégedett vásárlói levél.
Amíg nincsenek bizonyítva az állítások, addig egyszerűen nem hisszük el a reklámokat.

A fogyasztó dolga, hogy kételkedjen, és az eladó feladata a bizonyítás.
Szóval én olyan fogyasztó vagyok, aki nem szívesen fizet hülyeségekért.
Felajánlottam már többször, hogy elvégeznék a festékkel néhány próbát. Ha megtapasztalom, hogy működik a dolog, akkor a pozitív eredmény lenne a legjobb reklám.
Megkérdeztem, hogy kaphatnék-e mintát a próbákhoz. A kérés süket fülekre talált.

Nem mindenki kételkedik a reklámokban és megveszi és használja a csodafestéket. Szerencsére ki szokott maradni annyi, amennyivel a ellenőrző-méréseket el lehet végezni.
Még ebben az évben (legkésőbb ősszel) szeretnék elvégezni egy mérés-sorozatot.

A mérés témája: HŐSZIGETELŐ FESTÉKEK VS OLCSÓ FEHÉR DISZPERZIT

"NASA TECHNOLÓGIÁS NANOFESTÉKEK" közül legalább három
- Thermo-Shield az EREDETI, CSAKIS AZ USA-BÓL (úgy tűnik szabadságra mentek, de lehet rendelni Bahrein-ből www.thermoshield.com/index.html/original-thermoshield-products.html) EBBŐL NAGYON JÓ LENNE SZEREZNI
- ThermoShield Exterieur professzionális homlokzati hőszigetelő festék - viszonteladó pl itt: www.greentechsec.hu/
- TSM Kerámia univerzális hőszigetelő bevonat www.hoszigeteles.109.hu/?aid=24758
- MahlMart FRONT, Frontpress - BAUMAX
- MANTI Nanotechnológiával előállított ultravékony hővédő bevonat www.ormansagiszovetkezet.hu/tsm-keramia-muszaki-parameterek-55


Festés: ~1mm vastagon

Mérési sorozatok:
- Kihűlési görbe sötét hideg helyen
- Felmelegedési görbe erős napsugárzásnak kitett helyen


Ha valaki tud adni néhány tized m2-re elegendő anyagot, kérem jelentkezzen! Ugyanis nem hiszem, hogy a csodafesték fogalmazói közül bárki is szponzorálni szeretne, cserében én sem kívánom szponzorálni őket avval, hogy festéket veszek tőlük :)


---------------------
Néhány fellelhető adat:

ThermoShield „hőpajzs” (hőszigetelő festék) (USA, Német)
Műszaki adatok: - rétegvastagság: kb. 0,3 mm
lambda névleges = 0,0014 W/mK
Kötőanyaga: - vízzel hígított akrilgyanta polimer - fehér pigmentek: TiO2 és Al(OH)3

TSM Ceramic hőszigetelő bevonat (Orosz, Ukrán)
Igen hatékonyan szigetelik a sugárzó hőt (25 ÷ 30%)
lambda névleges = 0,001÷0,0017 W/mK
alfa hőátadási tényező = 1,3 ÷ 2,0 << 8 W/m2K

Protektor hőszigetelő festékrendszer, bevonat
Üreges kerámiagömböket (Ø20÷120um) tartalmazó falfesték.
lambda névleges = 0,0014 W/mK
reflexió: 60÷ 80% energia megtakarítás: 20÷50%

Thermo-S kerámia hőszigetelő bevonat
Rétegvastagság: 0,5 ÷ 2,0 mm homlokzatra és betonra.


szocsmarciVálasz erre
2014-09-06
12:23:59
#47217
Változik a világ, PTE (Pécsi Tudomány Egyetem) Nyitott Egyetem egyik előadása a nanotechnológiáról az építészetben:
www.youtube.com/watch?v=CGaXsLFRi_o

02:12 - hőszigetelés elmélet kezdete
12:50 - 14:40 Thermoshield
- 15:40 hőszigetelés vége. Utána már más jellegű (öntisztítás, tartósság, erősség stb) az előadás témája.

2014-05-11
16:36:14
#46410
Olvasom egy Miskolci egyetemi tanárra hivatkozó ömlengést:

"""A TSM kerámia hőszigetelő anyag folyékony halmazállapotú, ezért a nehezen elérhető helyekre is könnyen felvihető vákuumos porlasztó vagy ecset segítségével. Így a """több réteg""" megszilárdulása után a Nanotechnológiának köszönhetően egy """ultravékony""" szigetelést kapunk.
A kereskedelmi forgalomba való belépésével a terméket többek között épületszigetelésre használják, mivel bizonyítást nyert, hogy ez a vékony bevonat felülmúlja azt a hőszigetelő képességet, amit a hagyományos (polisztirol, kőzetgyapot) szigetelőrendszerektől megszoktak, ráadásul a TSM Kerámia fedés nem csak hőszigetelő, hanem víz és hangszigetelő is egyszerre."""

! Ez nem szigetelés, hanem hőtükör, ami kicsit másként működik. Pl. a vízszigetelés extra káros egy ház külső falán, ha belül párásítő tevékenység zajlik: emberi lélegzés, főzés, fürdés, ruhaszárítás! A ház befülled és akkor penészedni kezd!

...
A reklámozott tény = (25-30% hőmegtakarítás) vékony hőtükör réteg miatt, ha
a hőtükör feltételei adottak: Nagy hőlépcső (pl. vakító nap/hűvös házfal), nincs vad szélvihar, és nem jön létre konvekció (hőszállítás) sem!

Az ultravékony most épp OROSZ tudás a 3-féle hőátadásból 1-et tud megoldani, ezért 25-30%, de csakis szigeteletlen régi házfalon, vagy izzító napsütés esetében!

Ugyanakkor 5cm-es hőszigetelő hab képes 2,5-3-szor kisebb hőveszteséget okozni ugyanott, ami 60-70% hőmegtakarítás! Ez vastagsággal tovább javítható, és elérhető a vízpára bezártság 100%-os állapota, amit a vékony festék helyből tud.
Éltél már nylon zacskóba kötözve???
Egy miskolci kocsonya sterilen becsomagolva képes lehet 1 hétig is ehető maradni.
Ugyanez egy emberi lakásról aligha mondható el! Ott bizony bűzössé válna gyakori szellőztetés ellenére is. Akkor pedig a 25% megtakarítás elmehetne a szellőzés miatt!

Sajnos a műanyag habok is víz és hangszigetelőek
2014-04-07
08:54:22
Előzmény: szocsmarci #46202#46204
szocsmarci,

Nem meglepő, hogy azt a tulajdonságot, amivel az űrtechnológiás boszorkánymesterek el akarják adni a portékájukat (a reklám szerint a hőszigetelő-képesség) nem vizsgálta az ÉMI, csak azokat, amelyeket más egyéb festékeknél is meg szokott vizsgálni.
A hőszigetelőnek mondott csodafestékek gyártói a saját érdekükben SOHA nem végeztetnek el egyetlen hőtechnikai vizsgálatot sem. Az állításuk szerinti kiemelkedő hőszigetelő képességet a szükséges számítások és mérési adatok nélkül pedig a saját érdekében ne higgye el senki!
Egy épeszű ember szakmai ismeretek nélkül is tisztában lehet vele, hogy nincsenek csodák, aki ilyet állít az hazudik. Mégis sokan akarnak hinni a csodákban, a "pénzeső az űrből" ígéretében ... meg is érdemlik, ha elhiszik!? (A tudomány fejlődése ellenére a vallásos hit is terjedőben van, mindegy, hogy egy világvallásról vagy bármilyen más ezotériáról legyen szó, a lényeg mindegyikben az, hogy ne higgy a tényeknek és ne vitatkozz a kinyilatkoztatásokkal... mert megbánod!)."Bízz bennem... csak bennem..."
A legszórakoztatóbb e témában, amikor a csodafestékek forgalmazói egymást ekézik:
"A Thermo-Shield®-t sokszor utánozták, de azzal egyezőt soha nem sikerült előállítani. Még a nevünkkel is visszaéltek, megpróbálva „úgynevezett” ThermoShield® termékeket eladni.
A GVH büntetést nem mi, hanem a Czinege és Fiai Kft. kapta..."
Az eredeti ThermoShit® mindenekfelett! Minden más csodafesték pancs és hamisítvány!
www.thermoshit.comszocsmarciVálasz erre
2014-04-06
21:26:24
#46202
Ezt a levelet (spam) kapta valószínű sok önkormányzat.

Tisztelt Önkormányzat! Felhívom figyelmüket, hogy akár műemlék oltalom alatt álló épületek is egyszerűen hő-szigetelhetők egy új módszerrel! A kerámia tartalmú bevonat már 0,5 - 2 mm rétegvastagságban véd a hidegtől-melegtől. Amennyiben a közeljövőben tervezik az Önök kezelésében álló ingatlanok energetikai felújítását, kérem látogassák meg a www.thermoprotect.hu honlapunkat vagy keressenek az alábbi elérhetőségek egyikén!

2014-02-15
09:20:56
Előzmény: zsezse #45740#45741
zsezse,


"az a durva, hogy aki volt kinn nalunk hokameras ember, o pont ezt ajanlotta, sot fenn is van a kepviselok kozott, viszont az oldala mar nem elerheto www.thermodoki.hu"
Egy ilyen "szakembernek" lehet adni a szavára, biztosan elfogultság nélkül ajánlotta a csodafestéket :)Itt egy nagyon szép példa, hogy kell a hőkamerát használni.
Köszönet Kun Károly Róbertnek, aki a hőkamerás vizsgálatokat készítette és megosztotta velünk a tapasztalatait!A meg nem nevezett termék egy meg nem nevezett forgalmazójának lehetséges válaszai (fikció):


- Valószínűnek tartom, hogy a mérést végsző személy nem az eredeti terméket, hanem egy kínai hamisítványt használt.
- Valószínűleg nem a gyártó által bemért ecsettel és előírt ecsetvonásokkal festették be a felületet.
- Az is lehet, hogy ábrák készítésekor felcserélte a jelöléseket, ezért azok éppenséggel a festék hatásosságát bizonyítják.
- A saját és igen sok vevői tapasztalat alapján tudom, hogy van ezen termékeknek energiamegtakarító képessége, a mérés ellentmond a gyakorlatnak.
- A kereskedő részéről tévedés történt a, mérést végző szakembernek rossz festéket adott a bolti eladó. A hibát korrigáltuk, az eladót azonnali hatállyal elbocsájtottuk.

"... az elmúlt években olyan nanostruktúrájú építőanyagok is megjelentek, mint az antibakteriális felületek, vagy az erdetileg a NASA űrrepülőgépei számára kifejlesztett hőszigetelő „nanofesték”.

Orbán József, a Pécsi Tudományegyetem tanszékvezető tanára, a nanotechnológia hazai szaktekintélye, a rendezvény egyik előadója elmondta: „A nanoméretű anyagok alkalmazása során a szokásostól eltérő törvényszerűségek és új tulajdonságok érvényesülnek. Például a nanostrukturális anyagok a szerkezeti méretükből adódóan megakadályozzák a hő áramlását, az ennyire kis mérettartományban ugyanis nincsenek meg a hő terjedéséhez szükséges feltételek. A nanotechnológia építőipari alkalmazását tekintve a hőszigetelés területén a legszembetűnőbb az eltérés a normál méretű és a nanoszerkezetű anyagok tulajdonsága és viselkedése között, ezért hasznosításuk is itt a legcélszerűbb" – nyilatkozta a szakember.

Az épületek energiatakarékossági hatékonysága nemcsak jövőbeni igény, hanem már a jelenben is egyre égetőbb szükség. Az Energiaklub módszertani központ kutatása szerint az ingatlanok hőszigetelésével az energia 30-40 százaléka megspórolható. A nanostruktúrájú szigetelések és bevonatok előnye, hogy a rossz épületfizikai adottságú ingatlanok utólagos szigetelése is könnyedén elvégezhető, így nem „bundáskenyér-effektus” szerint kell burkolni az épületeket, hanem elegendő néhány milliméter vagy centiméter vastag bevonat."
forrás: www.ng.hu/Tudomany/2013/04/nanotechnologia_az_epiteszetbenAz elégedett vásárlói levelek számomra nem jelentenek komoly referenciát, viszont a forgalmazók szerint azért hiányoznak a vizsgálati jegyzőkönyvek, mert:
- “… a szigetelő képességének számolására a jelenleg általánosan használt képletek nem alkalmasak… ”
- “… a hőszigetelő festék esetén a hagyományos mérések és számítások nem használhatóak, többek között azért sem, mert az eredeti felhasználási és a polgári alkalmazások között olyan mértékű az eltérés, hogy nem lehet ugyanazt a hatást alapul venni. Nehezíti a majdani vizsgálatokat, hogy még az sem eldöntött, hogy a méréseknek egyáltalán mik legyenek a paraméterei…”


Szerintem legtöbbünket azok a paraméterek érdeklik, amelyekkel a hétköznapokban találkozhatunk.
Én sokkal egyszerűbbnek látom a csodafestékek hőszigetelő képességének összehasonlítását olyan anyagokkal, amelyeknek a kiváltására reklámozzák.

Semmiképpen nem próbálnám meg a gázórával mérni a hőszigetelő-képességet!
Vegyük például az idei telet! Ha ősszel bekentem volna a házamat a csodafestékkel, akkor most azt mérném, hogy az előző télhez viszonyítva 20%-ot csökkent a fűtés-számlám, pedig a házunkon semmilyen változtatás nem történt. Ebből arra a következtetésre jutnék, hogy a falak hővesztesége 90%-al csökkent. Ugye érthető, hogy miért lenne értékelhetetlen ez az eredmény?
A mérésnek reprodukálhatónak kell lennie, mégpedig az összes paraméterre vonatkozólag. A használatot és az időjárást nem lehet újra “lejátszani”.
Ezért javasoltam inkább az összehasonlító mérést.


Számomra nyilvánvaló, hogy Kun Károly hőkamerás mérése, vagy az én sörösüveg mérésem eldönt egy alapvető kérdést.

A hőkamerás mérés azt mutatja, hogy gyakorlatilag nem volt különbség a diszperzit és a Nasa-nanotechnológiás kenőcs hatása között, azóta a reflexiós képességet sem tartom jelentősnek.
Szerencsére a gipszkarton belső (kezeletlen) felületén történt a mérés, és a kezelt felületek néztek a nap felé. Hőkamerával szerintem szemből nem lehet jó mérést csinálni úgy, hogy eltérő emissziójú felületek vannak a látótérben, ezért én a kontakt-mérést szerencsésebbnek tartom.

Én a festett sörös dobozokba merülő-hőmérőt használnám. Tűző napon a felmelegedést, sötét helységben a kihűlési görbét mérem.

Gondolom, hogy a csoda-termékek gyártói abban érdekeltek, hogy a tényleges műszaki adatok még akkor is titokban maradjanak, ha történetesen kimérték.


Aki akarja tovább finomíthatja a paramétereket és vitatkozhat a nem hagyományos számítási módszereken, de kérdés, hogy érdemes-e, mert ha ezek az egyszerű összehasonlítások azt mutatják, hogy a csodafesték nem szigetel jobban, mint a diszperzit, akkor a magam részéről nem cizellálnám túl a kutatásokat.

Persze valakinek ez sem elég, aki hiszékeny (sőt kifejezetten hinni akar az irreális állításoknak), azokat a nyilvánvaló bizonyítékok sem győzik meg. Ettől érzi jól magát. Nem ez az egyetlen átverés, és sokan vannak, akik a felvilágosító munka ellenére mindig vevők lesznek csodákra.
Hallottam, hogy a milliós falszárító működését nyilvánosan cáfoló tudósokat azzal hajtotta el a “feltaláló”, hogy nincs ideje velük foglalkozni, mert sorban állnak az érdeklődők.


Egyébként a festék hőszigetelő-képességének "bizonyítására" különösen jó műszer a rosszul használt hőkamera. Itt olvashatsz egy kísérletről, hogy lehet becsapni a hőkamerát (és a zembereket) a csodafestékkel:
https://biosolar.hu/forum/show/40616#40616


Egy másik gyártótól származó csodafestéket zekm1 vizsgált itt: https://biosolar.hu/forum/show/42171#42171ps
Ez úton bejelentem a szenzációsan új magyar találmányomat, a szürke-marha lepényéből nanotechnológiával előállított ThermoShit® hőszigetelő kenőcsöt.
A találmány kifejlesztésére megpályáztam egy 100.000.000 forintos vissza-nem térítendő állami támogatást, amit jó eséllyel meg is kapok :)
2014-02-14
23:07:01
Előzmény: robert #45731#45740
az a durva, hogy aki volt kinn nalunk hokameras ember, o pont ezt ajanlotta, sot fenn is van a kepviselok kozott, viszont az oldala mar nem el (www.thermodoki.hu)
2014-02-13
23:50:36
#45731


Ezért veszem semmibe a milliónyi gittegylet által kiosztott díjakat és címeket!
Sajnos már az állami kitüntetések sem kivételek, sőt...


Mégsem annyira szuper a szuperfesték

A Gazdasági Versenyhivatal megállapította, hogy a Czinege és Fiai Kft. a ThermoShild népszerűsítése során tájékoztatásaival megtévesztette a fogyasztókat, ezért 1 750 000 forint bírság megfizetésére kötelezte a vállalkozást. A GVH súlyosító tényezőként értékelte a bírságkiszabás során azt, hogy a közel két éven át zajló kampánnyal nagy számú fogyasztót értek el.

A ThermoShield festékcsaládot forgalmazó vállalkozás a vizsgálat során nem tudott benyújtani olyan bizonyítékot, amely igazolta volna a termék használatával elérhető eredményeket. A bizonyítékok (tanulmányok, cikkek, vizsgálati jegyzőkönyvek) csupán azt támasztották alá, hogy a ThermoShild termékek csökkentik a penész kialakulásának esélyét, de teljesen nem szüntetik meg azt, valamint, hogy alkalmasak az energia-megtakarításra és a környezeti hatásokkal szembeni védekezésre.

(forrás: napi.hu)

www.gvh.hu/data/cms1022434/Vj073_2012_m.pdfÁltudomásnyos hablaty, NE DŐLJ BE NEKI:
A nanokerámia festék a szovjet és az amerikai űrtechnikában az űrhajók hővédelmére lett kifejlesztve. Azótóa folynak kutatások a hétköznapi felhasználásra. A nanokerámiás festékek az épületek hőszigetelésének területén új távlatokat nyitottak meg. Ez a különleges tulajdonságokkal rendelkező festék hatásmechanizmusában, szerkezetében egészen más, mint az eddig megszokott festékek. Speciális szerkezete és az összetétele a kerámia mikroszemcsékből álló, reflexiós elven működő festékadalék, kül-, és beltéri falfestékekhez.

A nanotechnológiás hőszigetelő vékonybevonatok előállítására szolgáló termék, ami 10-106 mikron szemnagyságú üreges kerámiaszemcsékből áll.
Az üreges gyöngyök magas hőmérsékletű kerámiaolvadékból készülnek; belsejükben - lehűlésüket követően- viszonylagosan vákuum alakul ki

Azonnali és tartós megoldást jelent a falpenésszel szemben
Téli energiamegtakarítás – Belső falfelületen használva hatékonyan segít bent tartani a meleget.
Nyári hővédelem – külső falfelületen használva segít a nyári meleg elleni védekezésben
Hőhidak utólagos kezelésére

Előnyei
Csökkenti a hőveszteséget a falakon és a mennyezeten keresztül
Megszünteti a falak hideg érzetét – komfortosabbá válik a lakókörnyezet
Ugyanazon fűtés mellett akár 2-3 °C-ot is emel a szoba hőmérsékletén
Csökkenti a falak nyári hőterhelését, kellemesebb belső klímát biztosítva ezáltal
Rendkívül egyszerűen, házilagosan is használható
Szinte minden festékhez adható
Teljesen biztonságos a használata; környezetbarát, nem mérgező
Lakó- és középületekben egyaránt alkalmazható
Csökkenti a CO2 kibocsátást – környezetbarát termék- Külső hősugárzás csökkenése:
A kerámiagyöngyök az IR hősugárzás kb 85%-át a felületről reflexióval visszatükrözik.
- Hővezetés (hőátadás) csökkenése:
A gyöngyök össz felülete nagy, az érintkezési felületük viszont nagyon kicsi, ezáltal jelentősen megnő a hőterjedés útja; lelassul a hővezetés.
- Hőáramlás (konvekció) csökkenése:
A vákuum térben minimális a gázmolekulák ütközése, így jelentéktelen a konvekciós hőáramlás.
A belső tér hősugárzásának csökkenése:
A gyöngyök belső üregének mérete kb. 8-100 mikron, ami közel azonos, mint az infravörös hősugárzás hullámhossza lambda = 1mikron÷100 mikron. A belső kerámiafelület „hőtükörként” működve, a hősugárzás nagy részét visszatükrözi, illetve szétszórja.
2013-09-29
21:21:28
Előzmény: tutibor #42546#42551
tutibor,

"Ha elvben jó, a gyakorlatban miért nem?"

Valószínűleg nem sikerült az elvet átültetni a gyakorlatba. Elvben a kommunizmus is csodálatosan működött :)

Arra gondolok, hogy van egy kísérleti technológia, ami működik, de a költségei és még más egyéb okok miatt csak különleges esetekben alkalmazható. A NASA talán nem sokallja a 20.000$/m2 árat, amikor egy űrhajót kell szigetelni, de közülünk sokan még a 20 ezer forint miatt is szívnák a fogukat, amennyibe a baumaxos festék kerül a házra. Ez egy festék, festék árban, csak azt nem tudja, amit hirdetnek róla.

Tehát létezik egy működő drága technológia, de ez nem az.

Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Hőszigetelő festék - csodafestéklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva