Biosolar Forum  =>  KÖRNYEZETSZENNYEZÉS  =>  Veszélyes hulladék
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2019-09-21
13:30:53
Előzmény: sándor #53287#53298
A problémát megoldani nem, de megkerülni sikerült, amúgy is van 1000 más dolga az embernek mint a hivatalos út keresgélése.
Feldobtam a Jófogásra ingyen elvihetőnek, ma reggel egy úr elvitte a 80%-át, a maradék legrosszabb pár darabot meg 3 hét alatt beleteszegetem a kukába. Persze csak stikába mert még kukások is képesek ha meglátják nem elvinni. Én meg lobogtathatom a gyártótól kapott leírást hogy pedig ez abszolút nem veszélyes. Úgyse hinnék el.

Köszönöm a tippeket, tanácsokat, Sándornak maximálisan igaza van, a becsületes, hivatalos megoldások a mai zöld, öko, környezetvédő és egyéb hangzatos szlogenektől zengzetes világunkban se járhatóak könnyen.
Az erdőkbe meg szaporodnak a sittkupacok. Hát ez van.

2019-09-12
00:07:24
Előzmény: 444tibi #53284#53287
Tibi,
ismét az a helyzet, hogy ahány ház, ahány önkormányzat, annyiféle a szabályozás.
Igazság szerint központi szabályozáshoz kell igazodni a helyi rendeleteknek, de a helyi rendeletek ettől eltérhetnek amennyiben az jogszerűen megindokolt.

Nálunk kell engedély, viszont ha nem tartalmaz veszélyes anyagokat a bontási hulladék, a sitt, akkor a lakosság kedvezményes áron, tonnáját 500 Forintért lerakhatja a városi szeméttelepen.
A város elemi érdeke, hogy ne szórják szét a sittet a város körül.
A nem lakossági sitt elhelyezési árak jóval magasabbak, de nekik el is kell számolni a bontási engedélyben meghatározott (kalkulált) sitt mennyiséggel és minőséggel.

Miután van róla tájékoztatás, hogy nem veszélyes anyag a bitumenes pala, én belekeverném egy kocsi sittbe és egyszerűen kivitetném a lerakóba.
Másik ötlet, ha van a közelben egy építkezés, ahol éppen bontanak, akkor azokkal beszélném meg, hogy rakhasd az ő sittük közé az összetört lemezeidet.
Felétek is biztosan felhasználják a felmart aszfaltot út javításra, ami sokszorta környezet szennyezőbb, mint a bitumenes üveghajból készült "pala".

Bármiféle elindulás az engedélyezett megsemmisítés irányába az őrületbe vezet.
Minden hivatalnak tele a gatyája, a hulladékkal foglalkozó cégeknek meg pláne.
Ezért lenne jó, ha rendelkeznél bontási/építési engedéllyel, mert akkor az a sittről is rendelkezne. Kár, hogy ez felétek másképpen van szabályozva.
2019-09-11
11:15:58
Előzmény: 444tibi #53284#53285
Szia,

Esetleg próbálkozz meg egy közeli hulladékégetővel.
https://humusz.hu/piro/egetok/magyarorszag

T.
2019-09-10
18:58:47
Előzmény: sándor #53277#53284
Sándor,
dehogy kell bontási engedély egy tyúkólhoz, egy 12m2-es előtető héjazat cseréjéhez sem kell,
www.bpxv.hu/bontasi-engedely-es-bontas-tudomasulvetele-nelkul-vegezheto-bontasi-tevekenysegek

Amiket eddig elkövettem az ügyben,
egy kedves fórumtárs által talált vállalkozó felkeresése e-mailba, onnan átirányítottak egy másik céghez, ahol telefonos beszélgetés után egy harmadikhoz, ezt még nem sikerült felhívnom mert nem vette fel.
Felkerestem személyesen 2, telefonon 1 hozzám közeli hulladéklerakót, mindenhol tömör "nem" volt a válasz, és veszélyes hulladéknek minősítették a bitumenes hullámlemezt.
Telefonon kerestem az Onduline, és a Gutta magyarországi ügyfélszolgálatát és forgalmazóját (ennek a két cégnek a termékei kaphatók nálunk).
A Gutta megkeresése eredménytelennek bizonyult, az Onduline vevőszolgálaton egy kedves hölgy elkérte az e-mail címemet és 10 perc múlva megkaptam azt a hivatalos nyomtatványt amin az szerepel,
a bitumenes hullámlemez NEM veszélyes hulladék, egyáltalán semmi kimutatható káros tulajdonsága nincs, bármelyik kukába, lerakóba elhelyezhető.
Namost ezzel a dokumentummal nekem kéne felkeresnem a hulladéklerakót, bemutatni nekik (nekem, magánembernek) és elmagyarázni hogy rosszul tudjátok.
Ez nem életszerű és ezt nem is fogom megtenni mert nem érzem az én tisztemnek. És nem jó ómen velük összeveszni, akkor amúgy is mást találnak ki hogy elhajtsanak.

Itt tartok most.

Ha valakit esetleg érdekel, ezt kaptam a hölgytől,
https://1drv.ms/w/s!Apez6cwYr0bpqCc7TP8HklVANhF1?e=vuqyik

meg ezt:
https://1drv.ms/w/s!Apez6cwYr0bpqCgIwB5bYFd6_hcO?e=9SIZwC


2019-09-04
13:07:46
#53277
A bitumenes hullámlemez engedélyezett, ma is használt tetőfelújító anyag. Lehet vásárolni és a forgalmazók kötelesek vissza fogadni a bontott lemezeket, amennyiben az veszélyes hulladéknak minősülne.
Ha a bontás hivatalos bontási engedéllyel történt (ma már egy tyúkól sem bontható engedély nélkül), akkor a bontási engedélyen rajta kell legyen az is, hogy mi történjen a bontott anyagokkal.

(Ebben a kérdésben a környékünk lakossága profibb az országos átlagnál. Elég, ha rákeresel "szemét import, import szemétiszap, vásárhelyi veszélyes azbeszt hulladék, Márky Zay Péter, Hódmezővásárhely" témára. Mindent kérdésedre megtalálod a választ.)

Szerintem a bitumenes hullámpala egyszerű sitt.
Ha veszélyt jelentene a környezetre, akkor a tetőre sem szabadna felrakni, mert ott sokkal nagyobb veszélyt jelent, mint egy sitt lerakóban.

Véleményem szerint a közelmúltban kitört országos import hulladék botrány miatt nem meri senki sem átvenni.
Miután olyan értékes természeti helyeket érint a botrány, mint Egerszalók, Székesfehérvár száz kilométeres körzete, vagy éppen a Dél-Alföld legmélyebb pontja, a félelem érthető.

A felhagyott és elhagyott bányaterületekre pár év alatt a kormány engedélyével iszonyatos mennyiségű (ki tudja milyen veszélyes!) hulladékot, szennyvíz iszapot (pl. Szlovénia több éves teljes szennyvíz iszap mennyiségét, az Olaszok ki tudja milyen ipari hulladékait, hozták be a lakosság tudta nélkül. Érthető, hogy most mindenki menti a bőrét.

Ezekhez az anyagokhoz viszonyítva elképzelhető, hogy a te lemezeid akár a gyógyító anyagok kategóriájába is tartozhatnak.
Tehát inkább eladni és nem kidobni!

Utóirat.
Vigyázat, mert más a szállítás és más az átvétel!
Akinek szállításra van engedélye az csak azt és olyan csomagolásban szállíthatja arra a helyre, ahová a megrendelőnek van befogadási engedélye. (Kicsit lentebb írtam erről Robertnek.)

Én évekig szállítottam az akkori előírásoknak megfelelően csomagolt, különösen veszélyesnek minősülő, az egészségügyben keletkezett hulladékot a szegedi klinikák hulladék megsemmisítőjébe. A zsákok számát, súlyát, a szállítás útvonal tervét előre engedélyeztetni kellett. A rendőrség és a közúti ellenőrök rendszám alapján folyamatosan ellenőriztek.
Azóta a szabályok sokat szigorodtak. Ma már a saját személykocsim szóba sem jöhet egy ilyen szállításhoz, mert nincs olyan szakcég, aki a szállítás után hajlandó lenne egy személykocsit sterilizálni.
Nem kapnék útvonal engedélyt, rendőri kíséretet a hulladék szállításához és a megsemmisítőből a sterilizálás helyéhez vezető útvonalra.
Ezért alakultak speciálisan a szállításra szakosodott cégek.


2019-09-03
09:59:55
Előzmény: 444tibi #53274#53276
Budapesten találtam ilyet.

"Cégünk kizárólag építési-bontási veszélyes hulladékok szállítását vállalja.

Ide sorolható:

a bontott pala
szennyezett talaj
bitumenes zsindely
nehézlemez
kátránypapír szállítása."

wwwszabokontener.hu/szolgaltatas/


2019-09-03
09:44:08
Előzmény: 444tibi #53274#53275
Évekkel ezelőtt vittem valamivel kisebb mennyiséget a szemétégetőbe. Nagyon csodálkoztak, hogy magánemberként "szeretnék" azért fizetni, hogy megfelelően legyen megsemmisítve. Olyannyira nem bevett gyakorlat, hogy egy órát birkóztak a számítógéppel, mire kiderült hogy magánembernek nem is tudnak számlázni...

T.
2019-09-02
16:20:35
#53274
25m2 bitumenes hullámlemezt bontottam le a házról,
ma 1 óra guglizás és telefonálás után sem tudom hogy hova vihetném leadni Pest megye Pécel-től 50 kilométernél nem messzebb.
A sitteskonténeres nem viszi el, hulladékudvarok nem fogadják, veszélyes lerakók sem, amiket találtam neten azok ezt nem fogadják, vagy csak nagy cégektől szerződéssel.
Teljesen tanácstalan vagyok, valaki adott már le ilyet?
villam64Válasz erre
2012-06-06
16:58:31
#30282
Más. Nálunk bevezették, hogy aki fizeti a szemét díjat, az 1000 kilót ingyen visszavihet a szeméttelepre. A csekket a 25 éve meghalt apám nevére fizetjük. A múlt hónapban odaadtam a haveromnak, hogy vigye vissza a sittet. Visszajött, hogy csak a tulajdonos viheti vissza okmány papírokkal. Mondom az vagyok menjünk vissza a telepre. Ki akartak dobni, mert az apám vihetné csak személyesen vissza a sittet. De mondom ott a lakcím kártyán, hogy ott lakom, és a vezeték nevem is megegyezik. Szabályellenesen megengedte, hogy lerakjam a sittet. Mi kell még a bürokráciához?
2010-09-03
10:45:54
#7204
Robert!

Úgy tűnik, hogy minden út Debrecenbe (A.K.S.D Kft.) vezet fagyálló és más veszélyes hulladék ügyben is. Van egy cég a "közelben" Kiskunlacházán is, de lehet, hogy ők is Debrecenbe viszik tovább a begyűjtött anyagokat.

A Debrecenieknek az egész országot lefedő útvonalai vannak. Ezek érintik a begyűjtő helyeket, Volán vállalatokat, cégeket, szervizeket, stb.
Ha valaki, akkor ők megadhatják a hozzád legközelebb lévő begyűjtő hely címét.
Egy érdeklődést lehet, hogy megér.

Ha tényleg lesz valami a tervezett "lakás öko-minősítésből", akkor még jól jöhet, ha van átvételi elismervény a házhoz tartozó veszélyes hulladék előírásnak megfelelő kezeléséről.
2010-09-02
09:30:42
#7184
Robert!

Autószervizek, forgalmazók, benzinkutak, klímaszervizek.

Ekkora menyiségért nem mennek házhoz, de ha egy feldolgozó begyűjtőjének útba esik, akkor némi jattért elviszi.

Különben a mérgező gépkocsi fagyállóval ki mit csinál?


2010-09-02
08:05:36
#7175
villam64,

Azok 200km-re vannak.
Egy országos lista kellene a háztartási veszélyes hulladék gyűjtőhelyekről.
villam64Válasz erre
2010-09-02
07:24:52
#7171
Róbert
A napkollektor forgalmazóhoz.
2010-09-01
21:03:49
#7158
Lecseréltem a fagyállót a kollektorokban és nem tudom, hogy 25 liter elhasznált fagyállót hova tegyem. Mivel veszélyes hulladék gyűjtőhelyre kellene vinni. De hova?
Biosolar Forum  =>  KÖRNYEZETSZENNYEZÉS  =>  Veszélyes hulladék
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva