Biosolar Forum => PROGRAMOK => Napkollektorok hatásfoka - Collector Efficiency |
robertVálasz erre 2011-04-20 16:42:46 |
---|
#13860 Ma délután a kollektorok maximális teljesítménye 4.8kW volt. ![]() A külső hőmérséklet 20C és kellektor ágakon 55/65C volt mérhető. A kollektorok netto felülete 7.2m2. Ha a napsugárzás intenzitását 1000-1100W/m2-nek vesszük, akkor a hatásfok a csaknem merőleges beeési szög mellett 4.8/(7.2*1.05)=0.63 63% A kollektor paraméterekből 62%-ot lehet számítani. http://apps.biosolar.hu/coll_efficiency/?Tair=20&Ti=55&To=65&Area=1&Intensity=1000&a0=0.79&a1=4&a2=0.008 A 20C külső hőmérsékletet árnyékban mértem, a tetőn biztosan megvolt a 30C is. A számított hatásfok ezen a hőmérsékleten 66%. |
robertVálasz erre 2011-01-11 12:48:58 |
---|
#10527 Kibővítettem a programot egy grafikonnal. A minősítésekben a hatásfokot szokták ábrázolni a dT/I (a kollektor és környezet közötti hőkülönbség per napsugárzás intenzitása) függvényében. Ez egy elég nehezen olvasható grafikon, ezért én a dT-re skáláztam az x tengelyt, a különböző színű görbék pedig az fix intenzitásértékekre vonatkoznak. ![]() |
robertVálasz erre 2010-08-15 16:31:10 |
---|
#6908 Napkollektorok Hatásfoka - Collector Efficiency http://apps.biosolar.hu/coll_efficiency/ A program leírása: A Napkollektorok Pillanatnyi Hatásfoka a minősítésben (Test Report) található paraméterek és a környezeti változók felhasználásával számítható ki. Alapképletek: Pillanatnyi Hatásfok [n%] = A0 - A1*x - A2*x*x*G Kollektor pill. teljesítménye [W] = A*G*n ahol: G = A kollektor felületére merőleges Napsugárzás [W/m2] T_koll.átlag=(T_in+T_out)/2 [C] x = (T_koll.átlag-T_levegő)/G Bemenő adatok: T_levegő = Környezet hőmérséklete / Ambient Temperature [C]: T_in = Kollektorba menő hőmérséklet / Inlet Temperature [C]: T_out = Kollektorból kilépő hőmérséklet / Outlet Temperature [C]: A = Kollektor nettó felülete / Net Area [m2]: G = Napsugárzás intenzitása / Intensity [W/m2]: A0 -Optikai Hatásfok / A0 - Optical Efficiency : A1 - Lineáris hőveszteség/ A1 - Heat Loss Coefficient (Linear): A2 - Másodfokú hőveszteség / A2 - Heat Loss Coefficient (Second Degree) Eredmény: Pillanatnyi Hatásfok / Momentary Efficiency [%] Kollektor által leadott pillanatnyi teljesítmény / Collector Performance [Watt] |
Biosolar Forum => PROGRAMOK => Napkollektorok hatásfoka - Collector Efficiency |