Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Támogatásoklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2011-11-29
18:34:28
Előzmény: Bous83 #21498#21501
Bous83,

Én is bízom a jövőben, de a jelenlegi technikát még kezdetlegesnek tartom. Jelentős változások várhatóak, és akkor a jelenlegi rendszereket kidobhatjuk, mielőtt haszonra fordulnának.

Szerintem.

2011-11-29
17:56:21
Előzmény: robert #21491#21498
Robert,

Nem értek egyet veled. Ha hosszú távon gondolkodsz, akkor a napelemes, és minden megújuló energia használata csökkenteni fogja az árakat, illetve függőségünk a többi országtól(+fosszilis...). Természetesen ez nem 3 év múlva lesz érezhető, hanem 10 vagy 20 vagy ...

A másik hogy még nem omlott össze a rendszer, most még lehetne csinálni... A németeknél is magával vitte az árakat, de gondolj bele, 10-20 év, és "ingyen" lesz nekik minden energia... (pl.: szélgenerátor-->H+Co2-->Metán)

Egy kis százalékban persze rossz is, de én ennek is az előnyét nézem. Már így is túl későn fogtam bele. Legalább így időt kapok, és több lehetőségem van nagyobb piac-szelet elérésére...
2011-11-29
13:59:03
Előzmény: Bous83 #21485#21491
Bous83,

Ha nem lennél egzisztenciálisan érintve, akkor annak örülhetnél, hogy a kötelező átvételből adódóan nem emelkednek az adóid, és nem nő a villany ára.

Érdemes azon keseregni, hogy csökken az olyan állások száma, amelyek fenntartása felér a közpénzekből történő segélyezéssel?

Muszáj olyan dolgokat erőltetni, amelyek nem állják meg a helyüket a piacon?

Jó, ugyanez elmondható a mezőgazdaságra is (többek között). Miért kerüljön kevesebbe a krumpli, mint amennyiért meg lehet termelni, ha nem akar ráfizetni a a termelő a kuncsorogjon támogatásért? Csak azért, hogy több jusson benzinre? Már eljutottunk oda, hogy támogatás nélkül behalna a mezőgazdaság. Utakat kell lezárni, akkor majd még többet ad az állam!


villam64,

Nem akadályoz senki. Mindenki csinálhatja, ha megéri neki. A bökkenő az, hogy nem éri meg. Azt elhiszem, hogy azért sem éri meg, mert a pénzen vett törvények előjogokat biztosítanak a szolgáltatóknak. De ilyen a rendszer! A törvények mindig azoknak az érdekeit védik, akik megrendelték. Akik visszaosztanak.


2011-11-29
12:44:01
#21485
Hát ez Magyarország... :-(

-------------------------------------------------

Csapás a napelemeseknek a METÁR újabb halasztása

Kisebb csapással is felér a magyar napelemes iparágnak a METÁR újabb elhalasztása a MANAP Iparági Egyesület szerint. Több milliárdnyi hazai befektetés, és több száz munkahely nem fog 2012-ben létrejönni a METÁR bevezetésének 2013. januárra történő elhalasztása miatt. Emellett a mostani szabályozási tervezet szinte a teljes önkormányzati, intézményi és KKV szektort is kizárja azzal, hogy csak nagyobb rendszereket támogat - pedig éppen a kis rendszerek létesítése teremt számos munkahelyet.

A múlt héten napvilágot látott hír, miszerint a KÁT (Kötelező Átvétel) rendszerét felváltó METÁR (MEgújuló TÁmogatási Rendszer) bevezetése várhatóan 2013 január 1.-re tolódik, rendkívül kellemetlenül érinti megújuló energetikai iparágakon belül a jelenlegi támogatási rendszerből gyakorlatilag kizárt napelemes szektort. Az újabb fél éves csúszással a kormányváltást követően 2012 elejére tervezett bevezetéshez képest immár egy éves késés várható. Ez rendkívül megnehezíti az itthon még csak szárnyait bontogató iparág cégeinek a tervezést, hosszú távú stratégiák kialakítását. Mindemellett a szektorba beruházni kívánó energetikai cégek is kénytelenek előkészítés alatt lévő projektjeikbe fektetett munkájukat megszakítani, később újrakezdeni, mely nem utolsósorban jelentős többletkiadásokkal jár.

Az amúgy szórványosan, néha elfogadható, néha teljesíthetetlen feltételekkel, de rendkívül hosszadalmas ügyintézéssel elérhető EU-s és egyéb (pl. széndioxid kvóta) forrásokon alapuló beruházási támogatások nem szolgálják a szektor stabil fejlődését, mely a zöldgazdaság épülésének egyik fontos eleme lenne.

Az egyesület számításai szerint a csúszás a jövő évben 8-10 Megawattnyi kapacitás kiépítésének az elhalasztásával járhat. Összehasonlításképpen a tavalyi évben 1.1 Megawatt volt, idén várhatóan 2 Megawatt körül várható a kiépített új napelemes termelőkapacitás. A szektoron belül a már régóta üzemelő és a nemrégiben nem csekély hírverés közepette átadott gyárak kapacitáskihasználtságaira is rányomja bélyegét a csúszás. A forgalmazók és rendszerintegrátorok elmaradt forgalmát is beszámítva 7-8 milliárd forintnyi hazai forgalomtól esik el a szektor jövőre, éves viszonylatban 10-11 Gigawattóra zöldárammal leszünk szegényebbek, és kb. 9500 tonnával több széndioxidot fogunk kibocsátani, mint a csúszás nélkül. Ami azonban talán ennél is fontosabb, hogy a METÁR első évére várt, a napelemes szektoron belül kb. 500 fős munkahelyteremtő hatásnak a késlekedésével a szektorban 4-5 éves időtávon várható 4-5 ezer főnyi munkahely megteremtése is távolabb került.

A MANAP reményei szerint a jogszabályok megalapozására fordítható több idő meghozza gyümölcsét, így a már elfogadott Nemzeti Energiastratégiával és a Nemzeti Megújuló Cselekvési Tervvel összhangban lévő szabályozás kialakítására kerülhet sor és hosszútávon kiszámítható és a nemzetközi tapasztalatokat is hasznosító támogatási rendszer jöhet létre. Az eddig ismert tervek szerint a kisméretű, tetőre telepíthető 50 kW alatti termelő kapacitások rendszerből való kihagyását a MANAP javasolja újragondolni, hiszen éppen a kisebb rendszerek kiépítése teremthet nagyszámú munkahelyet. Ez a méret jellemző az önkormányzati, intézményi, KKV és lakossági szektorban, emiatt a támogatási rendszerbe történő bevonásuk világszerte kiemelten fontos cél, ezzel is támogatva a környezet- és energiatudatos életmód terjedését.

Budapest, 2011-11-28.

Üdvözlettel:

MANAP Iparági Egyesület

----------------------------------------------------
2011-11-29
08:36:03
Előzmény: villam64 #20546#21480
villam64,

Szerintem a cikk írója, Nagy Gábor rátapintott a támogatási rendszer lényegére.


"
Tegnap szó szerint az utcáról jött be egy ember ... aki előadta, hogy öt családi ház pályázatát kívánja beadni ZBR napkollektoros használati melegvíz-előállítását és fűtésrásegítést szolgáló napkollektor-rendszerek beszerelésére és telepítésére kiírt pályázatra.

Megkérdeztem, milyen fogyasztói igényekkel és adottságokkal rendelkező épületekről van szó... milyen a tetők tájolása, radiátoros-, vagy padlófűtéses, gáz- vagy szilárd tüzelésűek a kazánok, milyen rendszerűek a meglévő használati melegvíz ellátó rendszerek?

... Erre az volt a válasza, hogy az se érdekes,” csak nyerjen a pályázat, majd kezdenek vele valamit"Mi garantálja, hogy az ország és adófizetői szűkös forrásai valóban jó helyre kerülnek-e, nem csak dilettáns szerencselovagok
és gátlástalan "álszakmai" érdekcsoportok megtámogatásává válnak?
"
2011-10-03
19:26:33
Előzmény: payagyerek #18297#18298
Olvassátok a zinedex a gázgate "sorozatot"?
Mindenki mindenkivel, repkedő milliárdok, sógorok meg tóthok is nagy barátok, stb. Komolyan mondom, úgy olvasunk az egészről, mint egy teleregény, és NEM TÖRTÉNIK SEMMI. Borítékolom: nem is fog!

Közben meg arról van szó, hogy az olcsón vett orosz gázt bazi drágán eladták/eladják a lakosságnak, és a keletkező mega profitot offshore cégeken átmosva széjjel osztogatták maguknak a megfelelő zsebekbe.
Iszonyat lóvéról van szó.
Már rég lógnia kéne mindnek! De nem, itt nem...

De biztos ez megy a többi olajos cégben is.
Na ez az a pont, amikor a lakosságot sajnáló "szegény, tehetetlen" politikusaink nyilatkozatain zavart röhögőgörcsbe esek, ami sírásban és tikkelésben végződik.

:(
payagyerekVálasz erre
2011-10-03
18:48:54
Előzmény: villam64 #18296#18297
Most oszt nagy kő hullott le a szívemről!
Majd jó nagyon, megint semmi nem fog történni.
(Jajdenegatívvagyok.)
2011-10-01
14:28:12
#18226
Megnyílt a székesfehérvári napelemüzem (MTI)

A Jüllich Glas Holding Zrt. napelemgyártó üzeme 13 ezer négyzetméter, 2,5 milliárd forintból valósult meg, amiből
1,2 milliárd forint a gépbeszerzés és az ingatlanfejlesztés
800 millió forint pedig a kutatás-fejlesztés költsége volt


A kutatás-fejlesztéshez és a beruházáshoz együttesen 398 millió forint támogatást nyert a cég a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretében. A napelemgyártó üzem termékei iránt már most élénk a bel- és külföldi érdeklődés, s amennyiben azok realizálódnak, növelni kell a jelenlegi 12 megawattos kapacitást, és két éven belül megduplázódhat a Jüllich Glas Holding mintegy 6 milliárd forintos árbevétele.

Az üzem 12 megawattos jelenlegi kapacitása 132 gigawattóra energia termelésére elegendő. Ez az energiamennyiség 5-7 ezer háztartás teljes energiaellátását tudná fedezni. A berendezések - amennyiben a piaci igények indokolják - 36 megawatt kapacitás elérésére bővíthetők. Az üzemben olyan napelemek gyártására kívánnak specializálódni, amelyek az épületek homlokzatának burkolásra használhatók.

www.jullichglas.hu/hirek/308/solar_kutatas-fejlesztesi_projekt_a_jullich_glas_holding_zrt.-nel
2011-09-21
20:06:18
#18012
fakeco,

Az NG cikk arról szól, hogy még a döntéshozók sem tudnak semmit arról, mi módod szigorítsák a biomassza minősítési rendszerét, és mekkora sarcot vessenek ki az erőművi (de esetleg lakossági) tűzifára. Az így előállított villany ára ettől (is) emelkedni fog.

Drágulhat? Biztos, hogy drágulni fog! Ettől függetlenül is.
2011-09-18
23:12:46
#17889
#1. “Megalakult a Magyar Épületgépészek Napenergia Szövetsége… A jelenlévő 27 vállalkozó elfogadta az egyesület alapszabályát…”

#2. “Megalakult a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség, a magyar napkollektor piac 12 jelentős kereskedőjének és kivitelezőjének közös akaratából… ”

Csak kapkodom a fejem!
Talán járványszerűen terjed az energiatudatosság a magyarok körében? Valószínűbb, hogy egy kapitális konc bukkant fel a semmiből, amit különböző érdekcsoportok óhajtanak megszerezni.
Ha figyelmesen hallgatjuk a híreket kiderülhet, hogy az ócsai devizafalu minden egyes házát napelemek és napkollektorok fogják ellátni energiával.
Akkora költségvetési és EU-s pénzekre már érdemes lehet szövetkezni!
2011-09-15
10:16:45
#17790
Min
denki azt vizsgalgatja hogyantudna csokkenteni az energia felhasznalasat

hat ilyenlehet a TV-n a reklam kikapcsolasi opcio, a ker tevek musor idejenek az 50% reklam, azaz rengeteg penzt kidobunk az ablakon.

2011-09-02
15:05:35
Előzmény: robert #17294#17296
+ Végre valamelyest arányos adó lenne, mert az egyszerűen élő, spóroló, szegényebb réteg nem sokkal fizetne többet, viszont a villával, szaunával, jakuzzival, medencével rendelkező "nagyfogyasztók" végre többet adnának be...
2011-09-02
14:42:10
Előzmény: Plaszlo #17288#17294
Plaszlo,

Így is - úgy is nekünk kell kifizetni a hiányzó zsét, úgy gondolom, hogy ez a módszer az energiatakarékosságra ösztönözne.
2011-09-02
13:03:52
Előzmény: robert #17286#17288
A fizetésem ne utaljam rögtön a kormány számlájára?!?! Nincs elég bajunk és fizetni valónk még???
2011-09-02
12:01:20
#17286
Ha jól vettem ki a kormányfő és a közgazdászok találkozójáról megjelent sajtóközleményből, akkor nem tették magukévá az alábbi javaslatomat.
Fiúk, nem követitek a biosolar fórumot? Helytelen! Hova jut így az ország?Javaslat:

Minden energiafajta minden egyes kiolowattjára tessenek rátenni néhány forintocskát. Így két (sőt három) legyet lehet ütni egy csapással:
1. jobb helyzetbe kerülnek a megújulók
2. secc-pecc összegyűlik a költségvetésen tátongó lyukak betömésére a sok pénz, (3.) sőt talán még az államadósság is jelentősen csökkenthető lesz

1Ft/kWh esetén:
áram +1Ft/kWh
gáz +10Ft/m3
üzemanyag +10Ft/liter

Mennyi jön így össze országos szinten egy év alatt?
2009-es adatok szerint:
Villamosenergia-fogyasztás 41015GWh (ebből a háztartások 11298GWh)
41.015 milliárd
Földgáz-fogyasztás 8617 millió m3 (ebből a háztartások 3815 mill m3)
86.170 milliárd
Üzemanyag (benzin és gázolaj) 3200 millió liter
32.000 milliárd
A három féle energiahordozó jelenlegi árának 1Ft/kWh adóval történő terhelésével összesen 159 milliárd forint/év bevétel érhető el.
Megújuló Magyarország program RECOMMENDED

2011-08-30
22:07:31
Előzmény: payagyerek #17143#17146
payagyerek,

A topic akkor lett elnevezve, amikor topic-nyitó bejegyzés született. Olvasd csak el!
payagyerekVálasz erre
2011-08-30
19:47:48
Előzmény: robert #17142#17143
"A politikusainkat mi választottuk, csak magunkat szidhatjuk"

Ez a mondóka már közhellyé érett! Lassan már a bölcsiben is evvel altatják el -ebéd után- a csendespihenőre a kislurkókat. :-)

Amúgy nem tudom észrevetted-e, de ez az egyetlen topik, aminek hamis a címe:
"Megújuló Magyarország program"

:-)
2011-08-30
18:52:21
Előzmény: payagyerek #17140#17142
payagyerek,

Na majd most minden energiafajta minden egyes kiolowattjára rátesznek néhány forintocskát. Így két (sőt három) legyet lehet ütni egy csapással:
1. jobb helyzetbe kerülnek a megújulók
2. secc-pecc összegyűlik a költségvetésen tátongó lyukak betömésére a sok pénz, (3.) sőt talán még az államadósság is jelentősen csökkenthető lesz

1Ft/kWh esetén:
áram +1Ft/kWh
gáz +10Ft/m3
üzemanyag +10Ft/liter

Mennyi jön így össze országos szinten egy év alatt?
2009-es adatok szerint:
Villamosenergia-fogyasztás 41015GWh (ebből a háztartások 11298GWh)
41.015 milliárd
Földgáz-fogyasztás 8617 millió m3 (ebből a háztartások 3815 mill m3)
86.170 milliárd
Üzemanyag (benzin és gázolaj) 3200 millió liter
32.000 milliárd
A három féle energiahordozó jelenlegi árának 1Ft/kWh adóval történő terhelésével összesen 159 milliárd forint/év bevétel érhető el.


A politikusainkat mi választottuk, csak magunkat szidhatjuk :)

payagyerekVálasz erre
2011-08-30
17:45:41
#17140
www.napelemek.blog.hu/2011/08/22/zbr_tamogatas_problematika

Miért nem lehet a lakosságnak napeleme Magyarországon?
Me' csak. Há' nehogymá! :-)

(Nem a cikkírót akartam sérteni! Hanem politikust, de azért meg Roby kitagad.)
payagyerekVálasz erre
2011-08-20
13:24:50
Előzmény: sándor #16775#16776
"A másik kör, akinek szintén ingyen, de legalább is előnyös kölcsön feltételekkel járna ebből a kvótából, akik már pályázatok nélkül is befektettek a megújuló technológiába."

Bizony-bizony! Ugyanis ők már bizonyítottak! Eddig is beletettek nagyon sok pénzt anélkül, hogy kuncsorogtak volna érte valamely hivatalnál. Plusz a beruházásuk következményeként eladható széndioxid kvótát is adtak.

Csakhát ez az ország nem erről szól. Itt az kap, aki bemegy a hivatalba kunyerálni a 100 tagú családjával, ott kisírja magából a valótlanságokat, majd a nyomaték kedvéért üvöltözik is (gyakran fenyegetőzik).

Ráadásul:
Bár nem ismerem a pályázatokat részletesen, de furcsának tartom, hogy X kategóriát kell ugrania a háznak. Ugyanis annak semmi köze az ökológiai lábnyomhoz, energiatakarékossághoz.
Mondok 1 példát:
Vegyünk alapul 1db 3 tagú családot. Papa, mama, gyerek. Ezekhez társítsunk 2 házat. Az egyik 60m2, de a másik 120. Vagyis a 120m2-en lakó 3 ember, eleve sokkal pazarlóbb ökológiai lábnyomon él. Ám -gyanítom- mégis nagyobb eséllyel kapnak támogatást, mint a reálisabb körülmények közt élő ugyanolyan méretű család.
Mindemellett még az is elképzelhető, hogy a 120m2-en élő családnál, még fix kiépített kerti betonmedence is van.
Vagyis -nagyobb valószínűséggel- mégsem annyira rászorulók a támogatásra. Csak ugye eddig, ökörségekre élték fel a pénzüket.

Mertugye sokkal nagyobb pénz szakít fölöslegesen a túlméretezett házú család, 1 ugyanolyan mértékű energiatakarékossági beruházásra. Még az is lehet, hogy 1 ilyen család, 2db reális mértékű házú családtól veszi el a támogatási pénzkeretet.

Bocsánat ha hülyén felyezem ki magam, de "nem beszélni jól mádzsár".

Úgy lenne célravezetőbb az energetikai ugrás számítása, ha a házban lakók számát és a ház méretét is átváltanánk 1 szorzószámra, ami módosíthatná az energetikai ugrás mértékét.
De kicsi vagyok én ehhez, meg butácska.
ÉgboltosVálasz erre
2011-08-19
23:04:18
#16770
Elég az össze-vissza kapirgáló tyúkokból!
Mint tudjuk egy jó tojó minden pénzt megér.

Az orszég lakóit én kb. így támogatnám.
A mindenféle hálózattól távol levő tanyán lakókat különösebb ellenőrzés nélkül támogatnám fél millióval, hogy napelemről lássa el a lámpáit, szivattyúját. Ne a drága, benzines agregátorral próbálja ellátni egész évben a tanyáját. A megtérülés legrosszabb esetben is néhány év! Pillanatnyilag ezek az emberek, volt, hogy tojással fizették ki "felmérésünket". De volt olyan, hogy ha vett is napelemet,akkut, ledes lámpáre már nem futotta (pedig mélyen a multi ár allat, haszon nélkül kínáltuk)így a fejlesztés szinte kidobott pénz volt.
Vagy adnék különösebb felmérés nélkül egy milliót annak aki fejleszti a házát, de csak egyszer. Csináljon bármi energiatakarékos dolgot, de adjon hozzámég egyet.
Lehessen ez teljes értékben anyag és a tobbi sajáterős munka. Csodákat tennének az emberek!
Így, volt érdeklődőnk aki egy évet várt a kiírásra de arról kiderült, hogy nem felel meg a feltételeknek, mert a házat annyiból nem leht B-re javítani, vagy már most A vagy A+ így egy napelem felszereléssel nem javult a ház eleget...
Vagy nem volt elég öreg és így tovább. Eddíg vártak a beruházással miközben az építóipar ki van éhezve a munkára. Az igazság, hogy nem is biztattam ezek után az érdeklődőket, mert rohangálhattunk volna építésztől pályázatíróig fölöslegesen.
Így kb.1600-3200 családot lehetne boldoggá tenni.

A KKV pályázatokban sokkal egyszerűbbek voltak a feltételek. Hiába adtunk többeknek nagyon olcsó ajánlatot,mégis 1.2 M/kW-os ajánlatok nyertek. Majdnem dupla mint a realitás. Érdekes, hogy a támogatható nettó határérték éppen 1.2M.
Ennyiért tényleg biztos többet tudhat.

2011 Magyarország
2011-08-19
15:39:44
Előzmény: robert #16755#16760
Robert,

"Annyi energiapzarló közintézményünk van (szinte csak az van), miért nem költjük a rendelkezésre álló pénzt az óvodák, iskolák, kórházak és egyéb intézmények korszerűsítésére? Az mindenkinek segítene a költségvetésen keresztül."

Te tényleg azt hiszed, hogy ettől javulna a helyzet? Szerintem:


1. Nokiás doboz a generál kivitelezőtől az önkormányzatnak
2. Nokiás doboz a pályázat nyeréséhez
3. ki nem fizetett alvállalkozók
4. Újabb Bankkölcsönök az alaptőkéhez
5. Ha mindez lefutott, több pénz marad bent. Ergó: végre megint többet lehet nyúlni...

Bár lehet már túl pesszimista lettem, de szerintem ez így működik - működne.

I.)
Én áfa mentes ciklusokat hoznék létre. Minden értelmes dologra lenne 2 hónap, amikor nincs áfa. Pl.:

a) Ablak+szigetelés - 2 hónapra
b) fűtéskorszerűsítés - 2 hónapra
c) zöld energia felhasználása - 2 hónapra

II.)
Megszüntetnék minden olyan lehetőséget, mellyel 1 adott cégre lehet pályázatot írni. Létrehoznék egy központi weboldalt, ahol témakörönként lehet ajánlatkérést beírni, amit minden beregisztrált cég megkap, és ugyan ezen a rendszeren keresztül kerül vissza a megrendelőhöz az ajánlat. Kötelező a legjobb költség-műszaki paramétert választania, amit egy szakértői gárda Ítél meg. A nyertes ajánlatot mindenki más megkapja, és kötelező jelleggel van 10 nap óvási kérelem beadására. Ha nem érkezik, viszi a nyertes. Persze ezt lehet pontosítani, csak egy alapelképzelés. Szerintem pályázatoktól függetlenül már ez hatalmas pénzspórolás lenne, de mivel akkor a döntéshozók rokoni-baráti körei nem részesülnének a mannából, biztos nem fogják ezt megszavazni... :-(2011-08-19
12:28:52
Előzmény: sándor #16753#16755
Sándor,

"A pályázat szót elértéktelenítették."
Valójában ez pályázat a támogatás elnyerésére.

"...A mostani pályázatot hivatalosan 14.-én véglegesítették, 15.-től élt 17.-ig..."
" ... Adott egy éves kvóta, aminek a durva szeletelését nem az iroda végzi. Adott egy alulról, a szakmától, a politikusi, lobbista körtől érkező, a szeletelést meghatározó nyomás..."
"A lebonyolító irodára szükség van."
Szerintem a lakossági támogatások megszüntetése esetén nincs szükség lebonyolító irodára. Kenyereket dobni a csápoló tömegbe? Ez megalázó.
Annyi energiapzarló közintézményünk van (szinte csak az van), miért nem költjük a rendelkezésre álló pénzt az óvodák, iskolák, kórházak és egyéb intézmények korszerűsítésére? Az mindenkinek segítene a költségvetésen keresztül.
2011-08-18
21:46:26
#16742
Mi pályáztunk, és oda is ért 16.-án. (weblapuk szerint) Nagyon kíváncsian várom az eredményt. Az össz költség 60e volt.(pályázat író-és tanusítás) No persze nem számolva az én 20-30 órámat, a fater 50 óráját, meg egy csomó telefonálást, autókázást, etc. ÉS persze ha nyer, az állami pénzből még egy 100-as megilleti a tanúsító-pályázatíró párost. No de a lényeg, hogy majd beszámolok nektek, mi hogy alakul.

Aki foglalkozott az ügyel, az nagyon jól tudta, hogy bezárják max pár nap alatt, és az első napon fel kell adni, különben kár dolgozni. Az igazi móka a tanúsító-pályázatíró páros szenvedése volt, mivel előző nap este jött ki a végleges program. Tehát 1 napjuk se volt mindent megcsinálni 34956739456 embernek. No azért nem sajnálom őket, de tudjátok, ők is szivatva voltak... (kellett egy rokonnak munka, új progit kellett csináltatni, ami nem volt kész időre. No és arról ne is beszéljünk, hogy a progi szerint 1kWp napelem minden esetben évi 2000kWh-t termel, ugyanis a napos órák száma évente 2000 óra! :D)

Mi főként azért pályáztunk, hogy képbe kerüljünk a témakörben. Így már teljes a paletta. Készítettem doksit KEOP-os, és ZBR-es pályázathoz is, és a cél főként ez volt. persze azt se bánnánk, ha nyernénk. Ez olyan, mint a lottó, csak kicsit drágább. (sok lottózás egyben :-)) Aztán majd kihúzzák a számokat, és kiderül, hogy a mienk benne van-e... :-)

Na arról ne is beszéljünk, hogy vajon mennyi nokiás dobozt kapnak a bírálók, és mindenki, aki a közelben dolgozik....

2011-08-18
10:15:27
#16716
Nem akkor lehetne a legnagyobb mértékű országos szintű energiamegtakarítást elérni, ha bezárnák a pályázati irodát?

A pályázati konc szétosztása és megszerzése körüli hiszti okozta többletkiadások megszűnése csökkentené az árakat és egyben jótékony hatással lehetne a költségvetésre.

A tanácsadónak járó díjazást a honlap fejlesztésére fordítom... na persze! :)
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Támogatásoklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva