Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Támogatásoklapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
szocsmarciVálasz erre
2020-01-09
14:48:21
#54164
Majdnem lett egy munkám GINOP 4.1.4-19 pályázattal kapcsolatosan, emiatt bele kellett kicsit ássam magam, és ezt találtam.

Epm = dEfogy (kWh) x 2,5 - Epv (kWh/év) x 1
Primer energia megtakarítás = elektromos energia fogyasztás x 2,5 - PV termelés x 1
Azaz a napelemes villamos energiatermelést nem ismeri el a pályázat teljes értékűnek, csak 1/2,5 arányban, azaz 40%-ban.

Egy másik dolog a CO2 megtakarításról.
A napelemek által termelt energia 752,3 t/GWh CO2 megtakarítás vonatkozik. Ez az uniós csak fosszilis energiamix értéke, és a termelés 100%-ra vonatkozik.

Harmadik
Napelem elfogadott termelése a beépített kapacitás 12,557%-a (1100h / 8760h)

Ezek közül az első a legérdekesebb, mert ezek szerint a pályázat úgy kalkulál, hogy a napelemes termelés saját felhasználása átlag 40%, a többi megy a közös (magyar) energiamixbe.
2016-09-14
18:23:42
Előzmény: Bous83 #50240#50241
Szia Bous,


- A dupla támogatás és a járulékai, amiről írtál megáll.
A valódi haszon ott képződik, hogy a kiserőművekkel rendelkező, nevezzük állami csoportoknak őket, nem a mi szolgáltatóinkkal állnak szerződéses viszonyban.
Ez hasonló a már befullasztott gázos históriához, csak ez nem fog befulladni!
A termelésük átvétele nem korlátozható, viszont ez akkora falat a szolgáltatónak, hogy nehezen tud melléjük másokat is befogadni.
Ezért módosulgat a törvény a kötelezőtől a megvizsgáladó irányába. Láthatod, lehet ezt még folytatni...
Tippem sincs csak ötleteim, hogy én mit tennék a helyükben, amikor átveszik magukat a szolgáltatókat is. Az biztos, hogy a fogyasztóknak fájna. Az, hogy kis, vagy nagyfogyasztó tökmindegy, az energia ára úgyis beépül a termékbe.

Nem vagyok a kicsik ellen, de a gyakorlatból Te is tudod, hogy az innovatív, vastag pénztárcájú, hitelképes emberek általában egy környéken, egy utcában, vagy legalább egy trafókörzetben laknak.
(Ismerős, ha szomszédnak van és neki megéri, akkor nekem is lesz, még ha jelzálog hitelt kell is felvennem az anyám házára, hogy meglegyen az önerőm...)
Én még nem találkoztam olyan "kicsivel" aki először olyan utcát választott volna, ahol garantáltan és korlátozás mentesen befogadják és oda akart volna építkezni.
A szolgáltatók bármelyik nyomornegyedben szívesen látják, látnák a "kicsiket", de nincs jelentkező. Sajnos ez van.

Ezért mondtam már évekkel ezelőtt, hogy a ne ugorjon fejest mindenki, mert lehet, hogy mire vizet érne (megtérülne a beruházása), üres lesz a medence.
Csak az nem látta aki nem akarta, hogy bejön (minimum) a hangfrekis korlátozás. Ami nekem nagyon fáj, hogy már akkor bejön, amikor még lehetőség híján azok sem pályázhattak, akiket lehetséges lenne energia elfogadási szempontból helyileg befogadni.

A kulcsszó a hálózatok jelenlegi állapota.
Tudod mikor volt úgy általában hálózatfejlesztés a városokban?
(A falvak talán egy fokkal jobban állnak (álltak), mert később kerültek sorra, de azóta a leépülés, az igények csökkenése miatt, a karbantartás hiányában sajnos leamortizálódtak. Ezért adták el bagóért az egész hazai energiarendszert.)
Hálózatfejlesztés a 80-as évek elején volt, a szigeteletlen csatlakozóvezetékek cseréjével egyidőben. Volt még egy második a 90-es években, amikor a közút fejlesztésekkel párhuzamosan bizonyos utcákban szigeteltre cserélték a hálózatot.
Épültek új lakótelepek 2000 után, de olyan méretezéssel, hogy még a lakók harmada sem kaphatna engedélyt átállni pl. hőszivattyús rendszerre.

Azóta miért fejlesztett volna bárki is?
A kis utcákban lévő ipari munkahelyek megszüntek. Általában nőtt az egyedi, csúcsidős (napelemmentes időszak) fogyasztók energia igénye. Csökkentette, de a növekményt nem kompenzálja az alacsonyfogyasztású készülékek serege.
A hálózat azért nem omlott még össze, mert (fogyasztóilag) kiürültek a települések.
Kivitték a fogyasztást az uniós támogatásokból létrehozott ipari parkokba, sok ház áll üresen, idősek lakják, illetve fizetésképtelenség miatt van kikapcsolva.
Rengeteget megspórolt az állam a hálózatfejlesztések elhagyásával.

Sajnos nem tudom (információhiány, kiszámíthatatlanság) megindokolni a Német példával alátámasztott vélemény kérésedet.
A Németek ingyen kapták a házi energiatermelés lehetőségét, tehát van miről lemondani. Különösen, ha 70%-os átvételt garantálnak.
Náluk nem volt utófinanszírozásos támogatás, így nincs is mit félteniük. Olcsóbb lett az energiájuk, nyugodtan lehetnek nagyvonalúak.
De ugye az is ismert, hogy először drágult az áramuk, ami miatt hatalmas tüntetések voltak az energi drágulása miatt? Ekkor hátrált meg az állam és alakult ki a jelenlegi (szerintem nem végleges) megoldás.

Az én értelmezésemben (bárcsak tévednék) ha távirányítással lekapcsolnak, akkor az át nem vett energiamennyiség hiányozni fog a szaldóból is.
Tehát mekkora rendszert építsek, hogy megérje a kiszámíthatatlan?
Ki garantálná nálunk a jelenlegi szolgáltatási rendszerben a 70% átvételét, amikor a jelenlegi átvétel is úgy van ráerőszakolva a szolgáltatókra?
Van amelyik már bedobta a törülközőt, van akinek még van mit kimentenie ha haszon nincs, akkor alaptőke csökkentés formájában.

Úgy gondolom ott van a kutya elásva amit írtál: " Ha felesleg van, kapcsoljanak csak le. Napközben úgy sem jellemző."
Ez volt az eddigi tapasztalat, általában ebből indul ki, ebben reménykedik az akinek kész, kifizetett rendszere van.
Én a többieket óvnám.

Nem a kis rendszerek ellen küzdök, hanem a kiszolgáltatottságuk miatt vagyok, helyesebben leszek egyre inkább önellátás párti. Kiszámíthatóbb, megbízhatóbb, drágább, de legalább az enyém.
Sok dolgot fel lehet sorolni még az önellátás ellen. Például ismét bevezethetik a füstadót, mint azt a törökök megtették. Az is igaz, hogy füstadó most is van, de ki tudja mennyit tett ki az a rezsiköltségből akkor és ma?

Én biztos vagyok benne, hogy amit az állam elvesz a szolgáltatóktól, azt vissza is adja nekik. Na de mi lesz a napenergiával?


A szegedi vándorgyűlés és kiállítás, a cégek prezentációja ma, holnap és holnapután van.
Mivel annyira szerteágazó a téma, így nem szerveztünk közös programot.
Én ezt a műfaj inkább üzletinek, mint szakmainak tartom, de elfogadom, mert ez a mai trend.

Nem akarok senkit sem megbántani a minősítéssel, de elég elolvasni a 62. vándorgyűlés zárónyilatkozatát amelyben kimondják, hogy az épületeket érintő tűzesetek 20%-a villamos eredetű. MIcsoda?
Mint volt felülvizsgáló, egyedi esetekhez felkért rendőrségi, biztosítói és bírósági szakértő a leghatározottabban tiltakozom a 20% ellen.
Villamos eredetű tűz nincs, nem volt, és nem is lesz, csak emberi mulasztás, felelőtlen takarékoság, szakszerűtlenség, hanyagság.
Ma ez a divat, ma minden 20%. Ez egy olyan sem nem nagy sem nem kicsi szám, ami már alkalmas a figyelem felkeltésére.
A képzés fontosságát a zárónyilazkozat is elismeri, de én azóta sem láttam ennek semmi kézzelfogható eredményét.
Ráadásul utólag komolytalanná teszi az egész tavalyi rendezvényt azzal, hogy 400 milliárd forintot tervez az egyre szaporodó nap és szélerőművek(!?) számára.
Nem kell magyaráznom, jól odanyaltak a konferenciát szponzoráló cégeknek.
Engem inkább a november 05-i MEE rendezvény érdekel, ami a "Hálózatfejlesztés tervezése a MAVIR-ban" címmel lesz megtartva.

Jó lenne, ha vándorgyűlésen elhangzó előadások legalább kivonatos formában elérhetőek lennének már a szervezés ideje alatt. Több lenne az érdeklődő.
Nem tudom, hogy Te utólag közreadhatod e a saját előadásotokat, vagy az automatikusan a MEE birtokába kerül. Ha így lenne, akkor szinte reménytelen engedélyt szerezni a megjelentetésére, hasonlóan az Elektrotechnika újságban megjelenő anyagokhoz. A tavalyi előadások sem szabadon hozzáférhezők.


Üdv
Sándor

2016-09-14
13:07:04
Előzmény: sándor #50239#50240
Szia Sándor,

Kellemes meglepetés! :)

Szóval valahol értem azokat, amiket leírtál, azonban egy-egy ponton kiegészíteném.

Személy szerint azért látom minden mögött a politikát (pontosabban a felső néhány ezer embert), mert állami pénzel támogatott beruházásokról beszélünk, ahol a beruházást követően emelt tarifával veszik majd át az áramot. Ez így már dupla támogatás, mellyel a megtérülési idő bőven 5 év alá csökken!!! Honnan lesz ez a pénz? A létesítés támogatás oldalát az országban élők fejlesztéseire kellene fordítani (p.l. rezsicsökkentő beruházások áfamentesítése), ehelyett egy szűk csoport kapja. Honnan lesz a túlárazott energia reálérték feletti része? Hát a fogyasztók fizetik meg, de (állítólag) nem a lakosság, hanem a nagyfogyasztók. Tehát nem elég, hogy 873265826458264582436 féle pénzlehúzási (szép nevén adó) móddal áldották meg a cégeket, most jön még egy. Kíváncsi vagyok meddig lehet ezt folytatni...

A másik, hogy nem értem miért küzdesz a kis rendszerek ellen! Ha a beruházás támogatásáról van szó, akkor persze gazdasági alapon nézve érthető, azonban ha a támogatott átvétel szemszögéből nézzem, számomra nem elfogadható ellenkezésed. Utóbbi tervezett támogatás egyetlen célja, hogy a rendelkezésre álló támogatási keret lehető legnagyobb része egy szűk csoportnál csapódjon le. Miért mondom ezt? Miért ne vehetném meg a hangfrekvenciás váltót? Németeknél nagyon jól működik az EEG törvény. Egyszerűen 4 lépcsőben (azt hiszem 100%, 60%, 30%, 0%) távolról korlátozhatják, és úgy írták alá a támogatási szerződéseket, hogy "csak" 70% energiaátvételt garantálnak. Nem értem, hogy a saját kis házi rendszeremre miért ne lehetne rátenni egy hangfrekis vevőt, és azt a pár szál drótot bekötni az inverterbe. És már kész is. Ha felesleg van, kapcsoljanak csak le. Napközben úgy sem jellemző. És nehogy a KIF feszemelkedésével gyere, mert ez már most is benne van. Minden esetben megvizsgálják, hogy az adott hálózat képes-e fogadni, és amennyiben nem, törvényesen van lehetőségük visszautasítani. (ennek ugyebár az az elve, hogy a HMKE miatt nem kötelezhető a szolgáltató a hálózat fejlesztésére, de ha jelen állapotában tudja fogadni, köteles fogadni)

Szóval ha valaki szeretne METÁR alá tartozni a HMKE-jével, kérlek indokold meg véleményed szerint hol a hiba, miért ne választhatná a HMKE a szaldós elszámolás helyett a hangfrekis távirányítást + METÁR-t. (persze mindent saját maga fizetve)

A héten megyek Szegedre, kollégámmal előadunk a MEE 63. Vándorgyűlésen... :) ...témánk "Az intelligens mini grid hálózatok építőkövei", és azt fogjuk taglalni, hogy bizonyos esetekben (szükséges energiának és meglévő KÖF távolságának függvénye) gazdaságilag megéri a felhasználóknak is, azonban (némi törvénymódosítással) különösképp a szolgáltatóknak érné meg! :) Ha kész leszünk mindennel majd lehet felteszem ide is az anyagot...

Üdv,
Bous
2016-09-14
11:46:00
Előzmény: Bous83 #50231#50239
Sziasztok, szia nagykavaró jó Bous beszélgetőtárs!

Nem gondoltam volna, hogy Te provokálod ki, hogy ismét megjelenjek. Magadra vess, ha az orrod alá dörgölöm, holott valójában nem is Te vagy a cimzettje.

- Az egész ötlet és szervezkedés Nógrád megyéből indult ki, tehát eleve gyanús vagy!
A neveddel ugyan nem találkoztam, de nem ártana szakosan elhatárolódnod...

- Már tényleg esedékes, hogy új fórumozók is megtudják az évekkel ezelőtti véleményemet, azt, hogy a KICSIKRE SEMMI SZÜKSÉG !!!

-A véleményem továbbra is áll, sőt, immár megvalósulni is látszik.
(Azt, hogy ebben nekem is van némi kis szerepem, már pár évvel ezelőtt megírtam Robertnek.)
Sajnálom, de ilyen, ez az energetikai szakma.
Nagy kár, hogy a szakmának csak a politikai oldala látható a nem szakemberek számára!

- Az, hogy Paks2 mikor lép be, vagy belép e egyáltalán, teljesen mellékes.
A mostani rendet, a kapacitást nem zavarhatják meg a kicsik.
A jelenlegi Paksi és a most elhatározott, megőrzendő hagyományos kapacitás, valamint a durván olcsó import megújulókból származó áramár lesz a mérvadó.
Nem, hogy 31,-Ft, de örüljön mindenki, aki a jelenlegi árat meg tudja tartani!
A nagyok, a szerződött kiserőművek, luxus lakóparkok, önkormányzati, állami intézmények igen. Ők piacképes energiatermelők, akik saját maguktól veszik meg maguknak az uniós pénzekből épített erőműveikben termelt, szabályozható és a kötelezettségekkel terhelten is hasznot hozó energiát.

- Ahogyan a lelkesedésből látom, néhány, az általam több évvel ezelőtt felvetett gondolat elkerülte a figyelmét a társaságnak.
Csak olyan helyen, olyan időben és mértékben fogják átvenni a kicsiktől az energiát, hogy még akkor is mélyen a világpiaci ár alatt legyen a kifizetendő (beszámítandó) áram ár.
Az építést támogatják, vegyen fel mindenki kölcsönt, fektesse be a pénzét, adó lesz belőle. Eddig a támogatás.

- Viszont volt ott egy apró kis megjegyzés arról, hogy erősen korlátozzák az átvételt és a szerződéskötéseket. Csak akkor és csak attól vesznek át ahol és amikor az a hálózati viszonyok miatt indokolt. Akkor is versenyeznie kell a világpiaci árral! Magyarul nyugodtan minimum a négyszeresére (más elemzések szerint a húszszorosára) lehet venni a megtérülés időket.

- Egyetlen megoldás marad, az önellátás, de az is állami engedéllyel.
Marad az, amit vilámmal még az ősidőkben "kidolgoztunk", az önszerveződés.
Házi termelés, házi tárolás, házi felhasználás, ami egy esetleges szerencsétlen elképzelés megvalósítása esetén a piaci árambeszerzés többszörösébe fog kerülni.
Az állami madzagról a kicsik nem fognak belátható időn belül megszabadulni.
Az ország (villamos)energia hálózatát átépíteni nem a mi műfajunk. Láthatjátok, hogy a rákényszerült Németeknek is a sokadik bicskája törik már bele.

- Az elektromos autókat, azok gazdaságos házi üzemeltetését nyugodtan ki lehet hagyni az elképzelésekből. Egyetlen állam sem fog lemondani arról, hogy a közlekedés fejőstehenének akár csak a farkát is kiengedje a kezéből.
Négyszeres áron meg ki akar autózni? Ráadásul egy benzinnel négyórás út villannyal hatórás lesz! Csak a bolondnak, a különleges helyzetben lévőknek éri meg.
Különösen úgy, hogy nappal autózok, amikor lehetőségem lenne tölteni! Azt is csak az év hat hónapjában és otthon!
60 amperes csatlakozásokra az egyre emelkedő hálózathasználati díjak mellett és a szükséges átépítések anyagi vonzata miatt csak a fantaszták gondoljanak!
Az elfogadható megoldások ugyan az ajtóban sorakoznak, csak még nincs itt az ideje, hogy belépjenek.

Hát ez sem sikerült rövidebbre.
Bous te provokatőr, ezért Te vagy a felelős. Akkora követ dobtál a vízbe, hogy visszasodort a hullám, pedig már azt hittem, hogy kényelmesen nézhetem a partról az eszmecseréiteket.
Hogy valami dícséret is maradjon a végére, szerintem Te is ezen fórum azon tagjai közé tartozol, akik reálisan látják a mai viszonyokat.
2016-09-14
09:33:15
Előzmény: villam64 #50234#50238
Miért lenne jó a csökkentett feszültség?

###villam64
A készülékek egy része nem szereti a 240 V feletti feszültséget. Ez vonatkozik a drága energia takarékos izzókra is, amik drágák ahhoz, hogy hamarabb elromoljanak emiatt. A ledek pláne kényesek ha 3 V helyett 3,1 V-ot kapnak. Megnő a hűtési igényük, ami nincs megvalósítva. Nálam a szolgáltató nyugalmi feszültsége ~235 V. Én sokallom. A 3,6 kW-os inverterem 240 V-ot nyom a rendszerre.
A készülékek kisebb fogyasztással működnek ha alacsonyabb a feszültség.

2016-09-14
07:42:57
Előzmény: villam64 #50234#50237
"Én nem látom a HMKE rendszerünket benne." --> baszki, valóban. Jajj de kis naív vagyok.... :D ...utána olvastam kicsit, és valóban nincs benne. :(
2016-09-13
18:29:39
#50233
Szerintem nincs mit számolni a banki 0%-os kamatnál biztosan magasabb szám fog kijönni a legpesszimistább esetben is. Továbbra is a legnagyobb kockázat az állami szabályozás hátrányos változtatása (pl. a visszatermelt energia csak x %-t lehet mejd elszámolni a fogyasztással szemben, stb.).

2016-09-13
17:11:36
Előzmény: Bous83 #50226#50231
Sziasztok,

Semmi kommentár? sok-sok éve várjuk ezt... ...nem is értem.


Ilyesmikre számítottam:

- kizárt hogy így lesz...
- na végre, itthon is elindul valami...
- honnan szedted ezt a badarságot...
- de jó, számoljuk ki milyen befektetésnek minősül...
- Róbert: na végre, ha tényleg így lesz, biztosan teszek fel napelemet... ;)
- stb...

Bous
2016-09-09
11:17:21
#50226
Januártól 31,77 Ft a túltermelés? hmm.... ?

www.mno.hu/gazdasag/lecsapnak-a-napenergiara-1360718


"
A megtérülés ugyanakkor szinte garantált, miután a mostani kötelező áramátvételi rendszert (KÁT) januártól felváltó zöldenergiatermelés-támogatási rend, az úgynevezett Metár is előírja a naperőművekben termelt villamos energia kiemelt áron történő felvásárlását a helyi áramszolgáltatóknak. Míg az erőművi átlagár kilowattóránként 15-20 forint körül mozog, addig a napenergiával előállított áramért a szolgáltatóknak 31,77 forintot kell fizetniük, s ez az átvételi ár az új szabályok szerint januártól minden évben növekszik majd legalább az infláció mértékével.
"

"
Hatalmas üzletté kezdi kinőni magát a napenergia-hasznosítási ágazat. A kormányzat az elkövetkező években több száz milliárd forintnyi uniós forrást költ majd a szektor támogatására. Egyebek mellett erre fordítanák az eredetileg a lakossági lakásfelújításokra elkülönített több mint 200 milliárd forintos támogatási keret jelentős hányadát. Már alakulnak a kormányközeli cégek a pénzek „hasznosítására”.
"
2015-12-08
02:09:38
Előzmény: Égboltos #49589#49595
Ha ezt bevezetik, nemhogy nem lesz napelemes beruházás, de a napelemeket is le fogják szedni a tetőről és eladják olyan normális országokba ahol a megújulóenergia-hasznosításról nem csak papolnak, hanem komolyan is veszik.
Remélem nem Bulgária lesz a követendő példa...


2015-12-05
13:31:12
Előzmény: Égboltos #49589#49590
Égboltos,

Ugye volt már olyan is, hogy az éves fogyasztás 20 százalékát minimum ki kellet fizetni. Azt írod, hogy a terv szerint a fogyasztás 70 százalékát kellene fizetni a jövőben?
Szerintem ez a változás nemcsak ritkítaná a beruházókat, hanem le is nullázná, hiszen egy ilyen környezetben csak a bolondok fektetnének napelembe.
HMK méretű szigetüzemnek pedig eddig sem volt, és várhatóan még sokáig nem lesz realitása.

Szóval, legszívesebben azt gondolnám, hogy ez csak egy rémhír lehet... habár pont tegnap láttam az agymosás legújabb változatát, ami a menekült-ellenes óriásplakátok mellett hirdeti, hogy Paks mennyi CO2 megtakarítást hozott fennállás óta... na, de mihez képest?
Az intézkedést néhány milliárdos propagandával megtámogatva csak újabb szavazatokat nyerne bölcs vezérünk. Nem leszünk NAP gyarmat!
ÉgboltosVálasz erre
2015-12-05
11:25:36
Előzmény: robert #49587#49589
Régen jártam erre, de örömmel látom, hogy a "régiek" itt vannak. Jó ideje nem is próbálkozunk pályázattal. Ha szívemre teszem a kezem abban igaza van a kormánynak, hogy állami intézményre, nagyobb erőműveket telepítenek. A baj a pénzek ellopása, ami olyan szintű, hogy már saját maguk is belátták. A korábbi 700e forint/kW pénzt levitték 500e/kW-ra és láss csodát sok-sok pályázat kivitelező nélkül maradt, pedig az sem alacsony ár. Tehát eddig min 200e/kW volt a kivitelező haszna!!! Ebből jut sógornak-komának.

Ám egy másik hír miatt jöttem vissza most. Egyik ügyfelünk bennfentes forrásra hivatkozva mondta, hogy nagyon hamarosan új átvételi rendszer lesz, mely szerint csak a 30%-ig lehet a saját megtermelt energiát elszámolni, a többiért fizetni kell. Ezzel elérik, hogy mindenki fizet a jövőben megemelendő díjjal méghozzá a paksi beruházásért. Bár nagyon durva, de az indok alapján hihető a hír. Nem is példa nélküli, tudomásom szerint Bulgáriában eleve nem lehet visszatáplálni, csak saját fogyasztást lehet fedezni. arra már nem emlékszem, hogy csak a pillanatnyi vagy az éves saját fogyasztásra vonatkozik. Ez a hír alaposan ritkítaná a beruházókat, illetve felértékelné a sziget üzemet is tudó invertereket.
Van valakinek hasonló infója?

2015-12-05
09:46:41
Előzmény: szocsmarci #49585#49587
szocsmarci,

Hát igen, a lakossági (ezen belül főleg a családi házas) támogatások döntő többsége azoknál landol, akik nincsenek rászorulva, pazarló, és az eredmény szakmailag gyakran pocsék.
Ezeket a pénzeket állami intézményekben (egészségügy, oktatás, közigazgatás) lényegesen hatékonyabban lehetne elkölteni... elméletileg... azonban ismerve a jómadarakat valószínűbb, hogy a vezérlő elv az lehet, hogy központi irányítással hatékonyabban lehet lopni :)

szocsmarciVálasz erre
2015-12-05
08:38:51
Előzmény: robert #49581#49585
Kedves az állam. A rezsicsökkentéssel azt érte el, hogy az emberek kezébe adta a pénzt, hogy arra költsék amire akarják. Csakhogy a nagy többség haszontalan dologra költötte a nagy hitelezések idején is, miért változott volna ez meg?
Talán arra gondolt, hogy ha ellenőrzött keretek közt zajlana a a hitelezés, akkor nem vernék el az emberek a pénzt.
De ott a kérdés, mi lenne ha az állam venne fel hitelt korszerűsítésre, és az emberek kapnák a támogatást? Talán az állam tudja magáról, hogy haszontalan gazdája lenne a pénznek? A semmiből jött pénzt könnyebb eltüntetni a semmibe. Netán még egyes bankok utána járnának, vajon mennyi energia megtakarítást hoztak ki az adott pénzből. Jobb az államnak az, ha saját maga ellenőrzi saját magát, esetleg önbevallást készít az Unió felé.

Az lenne az igazi állami támogatás, ha eltörölnék a rezsicsökkentést - bár ez politikai öngyilkosság lenne.
2015-12-04
13:15:16
#49581
"A magyar kormány magára hagyta a lakosságot (?)
Az Energiaklub álláspontja szerint óriási nemzetstratégiai hibát követ el a kormány, ha mégsem támogatja a lakóépületek energetikai korszerűsítését a 2014-2020 időszak uniós forrásaiból. Lázár János bejelentése szerint „csak állami intézményi program lesz, hogy az állam dologi kiadásai csökkenjenek. A lakosságnak banki eszközökkel nyílik majd lehetősége energia-korszerűsítésre.”
www.energiaklub.hu/hir/a-magyar-kormany-magara-hagyja-a-lakossagot
szocsmarciVálasz erre
2014-11-13
14:23:08
#47737
Kazánpályázat a süllyesztőben
www.vgfszaklap.hu/vgf-online/kazanpalyazat-a-sullyeztoben?utm_source=kazan&utm_medium=e-mail&utm_campaign=novemberi%20hirlevel

".. A cikk megírásának pillanatában (tegnap) 7443 fő regisztrált a pályázati portálon, tehát közel 6000 pályázat ki lesz zárva!"
"... Ha pályázat nélkül útjuk fel a fűtésünket, akár 50-100 ezer Ft-tal kevesebb pénzből is megúszhatjuk, mint ha egy vesztes pályázat után kezdünk bele."
".. A rendszer (internetes felület, amelyen keresztül feltölthetők a pályázatok) ma sem működik, több újraindítási kísérlet után, de egy újabb ígéret van: november 19. Kíváncsian várjuk."

Személy szerint nincs mit hozzátennem a cikkhez.
2014-10-15
10:38:01
#47490
Egy PV telepítéssel foglalkozó cég képviselője panaszkodott, hogy nem megy az üzlet.
Az alábbi statisztika szerint "elképesztő a növekedés" a háztartási méretű erőművek területén, annak ellenére, hogy érdemi állami támogatás lenne a programra.

www.portfolio.hu/vallalatok/energia/elkepeszto_novekedes_a_napelemek_mar_a_spajzban_vannak.2.205013.html?utm_source=index_main&utm_medium=portfolio_box&utm_campaign=portfoliobox2014-09-22
20:39:31
Előzmény: Gyuri #47357#47359
Gyuri:
max 40% lehet a támogatás a teljes költségből (készülék, gázterv, kémény, szerelés, alkatrészek, etc.
De csak kondenzációsra és csak csere.
2014-09-22
18:57:33
#47357
Már fent van.

"Az állami támogatás aránya:
A pályázattal elnyerhető támogatás intenzitása legfeljebb az elfogadott elszámolható
költség (elismerhető kivitelezési költségek + szakértői díjak) 40%-a lehet, azzal a kitétellel,
hogy a pályázatonként/lakásonként adható támogatás legfeljebb bruttó 650.000 forint"

Valaki lefordítja ezt nekem magyarról magyarra? :D
szocsmarciVálasz erre
2014-09-20
18:03:23
Előzmény: Gyuri #47352#47353
www.origo.hu/kornyezet/20140918-futeskorszerusites-kazan-huto-allami-palyazat-szeptermber-22-uj-ablakot-akar-felmilliot-ad-ra-az.html

1. Az egymilliárd forintnál többet ér az, hogy az emberek elgondolkodnak a korszerűsítésen, hűtőcserén.
2. Ha minden héten kiírnának ilyen pályázatot, az is kimerülne.
2014-09-13
09:09:46
Előzmény: szocsmarci #47293#47297
szocsmarci:
ennek az optimumnak a pénzügyi vizsgálata volt a szakdolgozatom témája.
Szerintem helytelen pénzügyi alapokból indultak ki.
Csináltak néhány műszaki variációt és egy sima megtérülés számítással zárták a teljes mutatványt abból jöhetett ki ez a táblázat.
Viszont ez közgazdasági oldalról súlyos baklövés (szerintem).
szocsmarciVálasz erre
2014-09-13
07:18:27
Előzmény: grano #47283#47293
Szinte biztos, hogy nem fognak büntetni azért, mert jobb házat akarsz, mint az "optimum". Csak arról van szó, hogy a támogatás mértékét úgy határozzák meg hogy akkor járj a legjobban ha csak a számított optimumig korszerűsítesz. Magyarul nincs vagy kevés lesz a bónusz a többletmunkára.
A baj inkább az, hogy ez csak egy stratégia tervezet, amiből vagy lesz valami, vagy nem. Mindenesetre bíztató, hogy keresik az optimumot, ezáltal minnél több pályázó kaphat támogatást.
2014-09-11
20:34:38
#47283
Olvastátok a most megjelent Nemzeti Épület Stratégia tervezetét?
Furcsa vízióim támadtak ez után a táblázat után:


Ha az a cél, hogy az ebben megjelölt szintig lesz támogatás egy épületenergetikai támogatás esetén akkor az én 5. kategóriám alapján cél a 109kWh/nma.
Saját magam kalkulációi alapján a tervem a 75kWh/nma. Azaz 45% fűtési többletköltséget beáraztak részemre.

Ha azonban bonust adnak a kategória céltól jobb eredmény eléréséhez akkor vivát. (de félek ez hiú ábránd, nem hiába használják ugyanis a "költségoptimum felújítás" kifejezést)


fusimisiVálasz erre
2014-01-17
20:53:33
Előzmény: mano #45071#45077
mano: Neked a 2.8kW os energiacella pont méretes lenne - ami az űrből csatolja ki az energiát a gravitációból vagy valami ilyesmit mesélt Gabi bácsi. :)
Mivel bevásároltak nekünk - kiszámoltam mennyi lesz fejenként na annyit egy életbe nem szeretnék költeni áramra - ebből a 2 blokkból. Valószínű az a cella dolog nem lesz kész belátható időn belül.
Megtérüléssel nem érdemes számolni, mert amit az egyik kéz betesz a zsebedbe egy másik kiveszi. Találj valami számodra megnyugtató célt ami miatt belefogsz a naperőmű építésbe - nálam a kisebbik lány továbbtanulása lesz finanszírozva a beruházás által hozott megtakarításból.
2014-01-17
02:12:25
Előzmény: sándor #45056#45071
Kedves Sándor!

Köszönöm a részletes választ. 5 éves már elmúltam :-)

Egyetértek én is sok mindennel, amit leírtál, de a decentralizált termeléssel kapcsolatos álláspontodat nem osztom. Nagyon komoly lehetőségek vannak még vezérlési oldalon, amikre 50 évvel ezelőtt nem volt mód.

Nyilván széntüzelésnél van méretgazdaságosság, nem hatékony kicsiben égetni, sok lesz a járulékos probléma. Gázturbinát sem túl gazdaságos házi méretben csinálni, hasonló problémák vannak a szél és vízenergia kisléptékű termelésével.
Közös jellemzőjük, hogy jelentősen változó energiaigényhez nagyon nehezen lehet adaptálni, mert nincs skálázási lehetőség.

A PV esetén ez sokkal kevésbé jelentkezik. Feltenni a tetőre újabb két táblát, és invertert cserélni azért nem ugyanaz, mint építeni egy nagyobb oszlopot a nagyobb szélturbinának. Persze marad bőven kérdés, de ha valamiben, itt látom értelmét a kisléptékű termelésnek.

A saját helyzetemre visszatérve, nincs külső kényszerem az önellátásra, annyira nem lakom a világ végén. A PV áramtermelésre pusztán elvi megfontolásból, illetve eddig nagyjából biztosnak gondolt (bár nem túl jó hozamú) befektetésként gondoltam.

A házat 2 éve építettük, a fogyasztás mindkét évben olyan 2700kWh körül alakult. Ezen a téren valószínűleg lehet még valamelyest csökkenteni, de a fogyasztás nagy részét a villanytűzhely, a mosógép és a számítógép adja (a munkámhoz kell az erős asztali gép). Ezeknél a mozgástér erősen korlátozott, a felhasználói szokásainkon már igyekeztünk változtatni. A világítás ahol csak lehet, ledes vagy kompakt fénycsöves.

A veszteségekről nem sok konkrét információm van, de annyira azért nem kicsi a ház hőigénye, hogy ebbe nagy mértékben beleszóljon.

A közlekedési költségek csak ott kerültek képbe, hogy egy okos autócserével optimális esetben (több feltétel együttes teljesülése esetén), évente kb 150EFt megtakarítást érhetünk el, ami nagyjából az áramra költött éves összeg nagyságrendje. Ugyanennyi megy nagyságrendileg a fűtésre és melegvíz előállításra (faelgáz+napkollektor) is, ezen viszont csak sokkal nagyobb beruházással lehetne kisebb eredményt elérni.Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Támogatásoklapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva