Biosolar Forum  =>  KÖRNYEZETSZENNYEZÉS  =>  Elgondolkodtatólapozz: 1, 2, 3   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
zsbalazsVálasz erre
2017-01-04
21:37:16
Előzmény: Gyuri #50526#50530
Mostanában azt is mondogatják hogy Pesten tiszta a levegő a vidéki falvakhoz képest
2017-01-04
18:30:49
Előzmény: robert #50527#50529
Miért Csok igénybevételnél kell vizsgálni, vagy az épület tervezésénél és kivitelezésénél?

Nem keverném a kettőt. Te is tudod az egyik egy véletlen/szándékos szabályalkotás, ami az építőipart hivatott felpörgetni + a polgári családokat új otthonhoz jutattni született.

A másik az tudatos környezetszennyezés.
A kettőnek semmi köze egymáshoz.
2017-01-03
21:21:09
Előzmény: Gyuri #50526#50527
Szigor, amikor a CSOK igénybevételénél nem vizsgálják már az ingatlan energetikai besorolását sem?
2017-01-03
20:44:45
#50526
Mi a véleményetek az újabban elképesztő mértékű PM10 szennyezésről?
www.idokep.hu/szmog

Továbbá egy cikk, hogy a levegőmunkacsoport rendőri segítséggel ellenőriztetné a kályhákat.
www.24.hu/belfold/2017/01/03/szemettel-fut-a-fel-orszag-rendorokkel-ellenoriztetnek-a-kalyhakat/


Érdemes elolvasni a cikk alatt a kommenteket. Sok agyalágyult foggal körömmel védi a környezetszennyezőket, és mentségnek a szegénységet hozzák fel.
2014-02-21
10:00:43
#45784
egy kis olvasni való:
www.aztadom.co/fun/3356751

"Nemrég egy szupermarketben vásároltam, amikor a fiatal pénztáros hölgy azt javasolta nekem, hogy inkább a saját táskáimat használjam, mert a műanyag zacskó nem környezetbarát. Bocsánatot kértem, és elmondtam neki, hogy „az én időmben nem volt még ez a „zöld” dolog."
szupermarket Nemrég egy szupermarketben vásároltam...

A hölgy azt válaszolta, hogy „azért van ma ezzel problémánk, mert az Önök generációja nem törődött eléggé azzal, hogy a környezetet megóvja a jövő nemzedékének”.

Elgondolkodtam. Annak idején tényleg nem volt még ez a „zöld” dolog. De akkor mink volt helyette? Nos, leírom, hogy mire emlékszem…"
fusimisiVálasz erre
2013-11-12
08:47:39
Előzmény: nadtom #43257#43262
Ezeket a csoda bevásárló-központos barkácsgépeket azoknak gyártják akik fúrnak otthon 5 lyukat. Felszerelik az ikea polcot és elrakják a gépet a garázsba. Napi használatot nem bírják, alkatrészt se gyártanak hozzá többnyire gariba is cserélik.
Venni kell rendes szerszámot normális boltba.
Meghibásodás persze előfordul - nekem is most állt meg a flex szeptemberben. Rendeltem hozzá új homlokkereket és kicseréltem :) Nem volt olcsó, (1400Ft a kicsi 3200Ft nagy), de a gép árának töredékébe került. Persze bele vittem a tutit megrendeltem a professional kerekeket nem az egyenes barkácsost :)
A javításhoz kellett egy másik flex :) - kölcsön - hűtés, melegítés. Sőt a füstérzékelő is beindult volt riadalom otthon :)
2013-11-12
08:01:39
Előzmény: zsezse #43252#43260
zsezse:
két évvel ezelőtt közönséges tokmányt akartam venni.
Volt is 7.500-ért.
Inkább fúrót vettem 2.500-ért tokmánnyal együtt.

Vettem körfűrészt 6.000-ért, lapkás koronggal együtt.
Olcsó, sima lapot 5.000-ért ugyanott.

Valami nagyon nem kerek ezekben a dolgokban.
2013-11-11
22:10:59
Előzmény: zsezse #43252#43257
Ez mind azért van, hogy ne javíts, javíttass semmit hanem vegyél újat. Ha újat veszel akkor lesz munkája a sarokcsiszolót, a nagynyomású mosót vagy a főzőlapot gyártó cégnek lesz munkája az embereknek, stb. persze emellett baromi környezetszennyező és pocsékló ez az egész rendszer. Sok az ellentmondás a világban, olyan nincs vagy csak nagyon ritkán fordul elő, hogy mindenkinek jó legyen...
2013-11-11
20:37:40
#43252
ma ujbol szembesultem azzal, hogy valami - szerintem - nagyon nem jol mukodik ezen a vilagon.
Van nekem ket Einh3ll tipusu 500Wos sarokcsiszolom, amik lassan a 3. es 6. szezonjukat kezdik nalam, eddig teljesen jol mukodtek, az egyikben feltuningoltam a csuszocsapagyat tugorgosre, valamint a tanyeros fogaskereket kellett kicserelni az egyiken 5 ev utan. Szoval a maga 6000 Ftos arat kiszolgaltak.
Az egyikben a forgoresznel van valami zarlat, a masikon pedig tegnap osszetort az egyik golyos csapagy.
Nosza, gondoltam, veszek egy forgoreszt es minden megy tovabb.
7, azaz hét ezer Forintba kerul a (jelenleg) 5800 Ftos gephez a forgoresz.
A magasnyomasu mosomat (k4rcher) 14e Ftert vettem, 5 ev alatt tonkrement benne az egyik szelep a 3-bol, hengerfejes lett. A csere alkatresz 17(!) ezer jo magyar forint.

Én támogatnék egy olyan törvényt, hogy az egyes termekek alkatreszeit kulon-kulon
megvasarolva nem lehet dragabb, mintha egyben vennem meg.
ezzel gyakorlatilag csak a szemetelésre ösztönzik az embereket, nekem meg faj a szivem kidobni egy keszuleket, ami fillerekbol javithato lenne.

tovabbmegyek:
ismerosomnek tonkrement az indukcios fozolapja, a szerviz bevizsgalas utan 3 panelre mutattak ra, mint lehetseges hibaforras. Az egyik panel 55e, a masik 65e, a harmadik 103e(!) Ftba kerul, de nem tudjak, melyik a hibas.
Miutan az egesz panel nem kerult ennyibe, igy az ismeros elkezdett kutakodni a neten, mignem kiderult, hogy tipushibarol van szo, masnal is elojott, am 2 db kondenzator cserejevel javithato. Es valoban, munkadijastol mindenestol 3e Ftbol meguszta a tortenetet. Ha a szervizre bizza, akkor 103e Ftjaba kerul.
2012-06-07
19:16:21
Előzmény: robert #30323#30325
ez a film arról szól, hogy azt kapsz amit kérsz...
de ők mondják meg h mit kérsz:
www.youtube.com/watch?v=k5bGRbCiU4c&feature=youtu.be
és te azt hiszed h te kéred, pedig frászt
nem mondom h mindenre rá tudnak venni de fogyasztásilag elég - hogyismondjam -"rémisztő"
Szubliminális üzenetek

A szubliminális olyan észlelés, amikor az inger olyan rövid ideig vagy olyan kis intenzitással jelenik meg, hogy az a tudatosság küszöbe alatt marad.

A kutatás alatt azt vizsgálták, hogy az inger eléri- e a tudatküszöböt.[1] Azaz, észleljük-e a rövid ideig tartó, pillanatnyi ingereket. Mindössze másodpercnyi, felvillanó ingerek, üzenetek hogyan hatnak ránk? Ha egyáltalán hatnak... Persze egy valóban tudatküszöb alatti inger már definíció szerint sem érzékelhető. Viszont a szubliminális állítólag csak a tudat számára érzékelhetetlen. Van egy tudományos kutatással alátámasztott, széles körökben elterjedt nézet, miszerint anélkül, hogy tudatában lennénk jelenlétüknek és tartalmuknak, a szubliminális üzenetek jelentékeny hatással vannak viselkedésünkre. Emiatt sokan úgy gondolják, hogy lehetséges az emberek alattomos befolyásolása a tudatalattijukra ható szavak és képek segítségével. Ha ez igaz, a reklámszakemberek könnyűszerrel befolyásolhatják a célközönség akaratát a hirdetésekbe rejtett szubliminális üzenetekkel. A kormány, vagy ha már itt tartunk, Kis Pista is átvehetné az uralmat testünk és lelkünk fölött.
www.hu.wikipedia.org/

2011-06-18
20:15:46
Előzmény: sándor #15202#15218
Sándor,


"Örülök, hogy nem folytatjuk. Köszönöm.
A nézeteink sokkal közelebb állnak egymáshoz, mint gondolnád.
Csak szerintem az időbeni távolság ahonnan nézzük..."

Én is örülök, de valahol sajnálom is. Bevallom, szeretek olyan értelmes emberekkel beszélgetni, akik egészen más véleményen vannak. Ezért is javasoltam a személyes folytatást... :-) (itt megjegyezném, hogy nem igazán tudom hova tenni a "A nézeteink sokkal közelebb állnak egymáshoz, mint gondolnád. " mondatod.)

"Nekem, ha feltesz valaki egy engem érdeklő témát, rögtön az azt befoglaló környezet és az abból levezethető következmény és a járulékai is beugranak." Ezt ismerem, én is ilyen vagyok. :-) Ráadásul az a baj, hogy kevés műszaki terület van, amivel ne így lennék. Nálam talán még annyival komplikáltabb, hogy pl. ha elmegyek egy híd mellett, egyszerűen muszáj végiggondolnom a statikáját, ha meglátok egy elektronikát, muszáj végiggondolnom a működését, ect...

Talán a legjobb példa: Amikor először korcsolyáztam (pár éve) felvettem a korcsolyát, leültem a pálya szélén, megnéztem ki mit csinál, végiggondoltam a fizikáját (mozdulatok->erőhatások->következmények, különböző módszerek és eredményeik). Rászántam erre vagy 10-15 percet (Barátaim csak mosolyogtak a különös korcsolyatanulási módszeren (nem értették, hogy mért gondolkodom, mért nem megyek, és próbálom meg. Pedig ők is BME-villany karosok voltak.), majd felálltam, elindultam, és korcsolyáztam! (ekkor meg csodálkoztak, hogy hogy csinálom, majd annyit mondtak egy legyintéssel, hogy "Bous"... :-) ) Megjegyezném első alkalommal egyszer sem estem, s a vége felé már (további gondolkodás-elmélkedés és persze egy kis rutinnak köszönhetően) már tejesen stabilan közlekedtem a többség sebességével.

Az egyik alapelvem: "többet ésszel, mint erővel" Valószínűleg tudásom egy jó részét lustaságomnak is köszönhetem. Mindig mindent alaposan, részletekig végiggondolok, hogy a lehető legkevesebb munkát keljen befektetnem. :-) Egyszerűen megőrülök a felesleges munkától...

Nekem még egész jól megy a váltás, de már kezdem észrevenni, hogy mint ha régebben gyorsabban, egyszerűbben ment volna. Ez előjel? Öregszem? Később rosszabb lesz? Neee... nem akarom hogy másként legyen... :-)

Üdv,
Bous2011-06-18
01:49:00
Előzmény: sándor #15200#15201
Sándor,

Most szívem szerint újból írnék mindenre, amire te újból írnál, amire én újból írnék....
Szóval javaslom könyveljük el, hogy egészen mások nézeteink, és ha Robert egyszer majd szervez egy Biosolar napot, elmegyünk, és megvitatjuk ezeket a nagy kérdéseket néhány sör mellett... Rendben? (az már most látszik, hogy nem lesz egyszerű beszélgetés, :-) de állok elébe...)

Üdv,
Bous

2011-06-17
14:24:24
Előzmény: Bous83 #15174#15181
Sándor, Bous83,

Anélkül, hogy belemennék a részletekbe, azt gondolom, hogy kicsit elbeszéltek egymás mellett. Ezt sokban magyarázhatja az eltérő hátteretek és habitustok.

Korban talán Sándorhoz állok közelebb, ezért bizonyos mondatokra én is hasonlóan rezonálok, és olyanokat mondok, amitől egy fiatal titánban rögtön felmegy a pumpa.
Ilyenkor a mondataim mögött kimondatlanul is ott lapulnak valamilyen (talán negatív) tapasztalatok. Nem biztos, hogy minden tapasztalat mindig az előnyünkre válik. Magamon is észrevettem, hogy sokszor megpróbálok lebeszélni másokat a megújulók használatáról, mert pocsékolásnak tartom, ha fölösleges (általam fölöslegesnek tartott) célra, vagy aránytalanul magas ráfordítással oldható meg valami. Bous nagyon keményen azon dolgozik, hogy a ráfordítás ne legyen aránytalan. Vállalkozik, kockáztat, remélem sikeresen, amihez talán mi is hozzá tudunk járulni valamennyire a néha idegesítő kérdéseinkkel, ötleteikkel, kifogásainkkal.

Közben látom, hogy Bous több biztatást is kapott, amíg a hozzászólásom írtam.
Hogy kiegyenlítsem egy kicsit a dolgot, elmondanám azoknak, akik újabban csatlakoztak, hogy Sándor több év óta rengeteget segített már másoknak ezen fórumon, ezért a jószándékát és hozzáértését nem lehet megkérdőjelezni. A kételkedés pedig az egyik motorja a fejlődésnek.

Lássuk be, egy irányban haladunk!

Más:
Ahogy észrevehettétek, próbálom a hozzászólásokat ide-oda pakolni, a témának megfelelően . Ha nagyon elkalandozunk (mint például most is), akkor elveszíthetjük a fonalat. Ha nincs megfelelő téma, akkor bárki nyithat újat.
2011-06-17
14:12:34
Előzmény: janman #15178#15180
Janman,
Köszönöm! :-)
üdv,
Bous
2011-06-17
14:03:37
Előzmény: Bous83 #15174#15178
Bous!
Tetszik a hozzáállásod, sok sikert kívánok! Csak így tovább! Így mennek előre a dolgok. Lesznek mindig értetlenkedők, pesszimisták, elfásultak, szkeptikusok. Ne halgass rájuk! Járd a saját utad! Bár más területen (gépészet), de magam is konstuktőr vagyok. Hogy időnként mekkora ellenszélben kell haladni...
Üdv:
janman

2011-06-17
12:31:09
Előzmény: sándor #15054#15174
Sándor,

"Nem egészen értem, hogy mi a gond és melyik példámmal." én hoztam példát a hozzászólásaidhoz. Lobbizol a nagyobb rossz, és a mindenképp bekövetkező ellen...

Alapvetően a megújulón belül a napelem mellett lobbizok, persze a szélgenerátor is jó, de főként ott, ahol stabil szél van (pl.Hollandoknál). A szélgenerátorok termelése sokkal kiszámíthatatlanabb, mint a napelemeké. A napelemes rendszerek akár pillanattermelését is nagyon jól előre tudják becsülni. A hálózat szabályozásában tehát egy-két nagyobb szélgenerátor nagyobb nehézséget eredményez, mint az összes beépített napelemes teljesítmény (0,9MWp 2011.01.01-ig)Tehát éppen ezért elfogadom azon kijelentésed, hogy "A szélenergia ilyen mértékben kezelhetetlen és drága." azon kiegészítéssel, hogy jelenleg. Ugyanis ha van hozzá társítva energiatároló, akkor tökéletes...

"Ha igaz lenne amit írsz, hogy Te is imádod a természetet, akkor hogyan követelhetsz egy SZTE-t?" Pont a zöld példánál mondtam, hogy inkább az erdő, mint a szmog... Szerintem határozottan az SZTE a KISEBB rossz! A környezetnek már adtunk néhány pofont, és fogunk is! A kérdés csak az, hogy mivel ártunk a legkevésbé! Minden egyéb kérdés a hosszútávú jövő érdekében másodlagos...

"Már ma is jelentős zavart okoznak a visszatáplálósók, de még az elektromos bicajosok is." A magyarországi beépített napelemes teljesítmény 0,9MWp. Ez az átlagos nyári (épp most ( www.mavir.hu )) 5608MW kemény 0.0155%-a!!! Komolyan gondolod, hogy ez zavart okoz? :-)...

"zöld energia valahol mind szénalapú energia." Ezt kérlek magyarázd el, kíváncsian váram érveid! :-) (az atomenergián kívül minden energiánk a napból származik, tehát ezek is a nap energiájából származnak. Ezen kívül semmi közük egymáshoz! Az egyik évmilliók alatt apránként betárolt (=a föld hőmérsékletét csökkentve ezzel!) energia, míg a másik az kvázi közvetlen napenergia! és itt a kulcsszó a közvetlen, nem pedig betárolt!) ...

Nagyon dobálózol a fosszilis szóval. Tudod egyáltalán, mit jelent? Mert nem azt, amire használod. "Fosszilis jelentése: A földtörténeti ókorból megkövesedett állapotban fennmaradt (állat, növény)" ...

"Miért nem érthető, hogy ahol előrelátóak, ahol jól értelmezik a tudományos kutatások eredményeit, ott már régen tudják, hogy az emberiségnek nem sok köze van a jelelegi klímaváltozáshoz? Ezért tesznek nagy ívben Kiotóra." Kérlek nézz utána ennek kicsit pontosabban! Valóban fenn áll a lehetősége az EU kiszállásának 2012-ben, de nem azért, mert semmi köze a klímaváltozáshoz, hanem azért, mert sok ország nem akarja a második szakaszt: Jos Delbeke (Európai Bizottság éghajlati ügyosztályának főigazgatója, 2011.01.12.): “Ezt még meg kell emésztenünk. Mert mi értelme van az egésznek, ha az EU egyedül találja magát a Kiotói Jegyzőkönyv meghosszabbításakor? Tudjuk, hogy Japán, Kína, az Egyesült Államok és Oroszország nem fognak csatlakozni, és a Kiotói Jegyzőkönyv csak a fejlett országoknak szól.” Kérlek ne ferdíts a tényeken...

"Ez nem azt jelenti, hogy ne próbáljunk meg per/perc magunknak tenni valamit! De ráerőszakolni a többiekre az egyes lobbiknak hatalmas profitot hozó technológiát, az nem helyes." Ki erőszakol kire, mit? Ha ez nekem szól, akkor kikérem magamnak! Vagy ha ezt másként látod, kérlek keresd meg azt a hozzászólásom, melyből számodra ez jött le, idézd, és részletezd indokaidat!
Eddig egyetlen hozzászólásodat sem kommentáltam, de itt ezen a lapon elgurult a gyógyszer! Te jössz a ráerőszakolással? ha-ha-ha :-)... Nem te akarod ráerőszakolni a furcsa világnézetedet a fórumra? Én azért jöttem ide, mert sok hasonlóan gondolkodó embert találtam egy helyen, és ez tetszik. Semmi gond azzal, ha valaki nem osztja ezen nézeteinket. Még azzal se, ha ez ellen értelmes konkrét tényekkel érvel. De te nem ezt teszed! És éppen ezért írtam! Mert hülyeségekkel érvelve próbálod meggyőzni fórumtáraimat (egy megújuló energiákkal foglakozó fórumon!) arról, hogy minden elektromossággal kapcsolatos megújuló energia rossz mindenkinek... :-) érdekes...

"Egy kicsit Te is bedőltél, illetve (lehet) más lehetőséged nem lévén erre a lapra tettél fel mindent, hogy az utolsó 150 évben az emberiség tette tönkre a világot. Butaság, illetve rajtakapott törekvés, hogy Tőled vásároljanak, mert különben itt a világ vége.
Ugye jól látom?" no comment... :-)

"A mainál sokkal drasztikusabb és a föld ökoszisztémáját átalakító változások történtek már az ember megjelenése előtt és utána is. És fognak ma és holnap is bekövetkezni. Még csak emberiség, technika sem kell hozzá, mert az ember csak egyet tehet, menekül az Izlandi vulkán pöffenet elől. Ennyit tudunk." Ezzel egyetértek, nem is állítottam, hogy ne így lenne. De tudod mit, beismerem pontatlan fogalmazásom. Nem CSAK mi emberek okozzuk, okozhatjuk a felmelegedést. Azonban az biztos, hogy nagy mértékben hozzájárulunk!

Egy újabb valótlan kijelentés: "Te mint Pesti gyerek tudod, hogy a sz@rotok közel felét még mindig tisztítatlanul engeditek a Dunába. Érdekel, hogy mi lesz alattatok élőkkel? Nem.
Eközben a Pesti vízfej az egész országot belekényszerítette, hogy minden falunak legyen szennyvíz tisztítója. Ha bele döglik is" : 1.) "A 2010 óta üzemelő szennyvíztisztító a Csepel-sziget északi részén található, a HÉV vonala és a Duna főága között elterülő 29 hektáros területen. A 70 000 m2 alapterületű komplex biológiai műtárgy lehetővé teszi, hogy a Budapesten keletkező szennyvíz 95 %-ban biológiailag tisztítva kerül vissza a Dunába. Az eddigi 50 % helyett." 2.) A "Pesti vízfejek" próbálják óvni a környezetet. (pl. szüleim faluja!) Az emésztőgödröknek köszönhetően 3 éves kor alatt tilos a kútvízből inni. A tisztítónak köszönhetően talán egyszer visszaáll a környezet, legalább is nagyobb az esélye...

"A most új "állampolgárainkká" fogadott területekről egyszerűen a Tiszába hordják a szemetüket?" 1.) Ezeknek az emberek egy része ha tudná, hogy hosszútávon mit eredményez, nem dobnák bele. 2.) Aki meg tudja, ... (inkább nem írom le)

Gratulálok az unokáidhoz. Nem igazén értem, hogy a béka-csiga hogy jön ehhez a témakörhöz. De megjegyezném, hiába védi meg a békát, ha közben egy (általad javasolt) szénerőmű közelében lakik, és szívja a friss, tiszta levegőt...

"Te mint napelemes megoldás kereső kirohansz a szén mint energia hordozó ellen. És ti milyen energiával feldolgozott alapanyagokat használtok? Az mind foszilis energiából, annak a segítségével készül." A kristályos napelemek előállításához termelésük 1,5 évnyi energiájuk szükséges. Ez mellett 25-30 évnyi hozamot biztosít. Szerintem ez jó egyenleg! Mivel döntő többségüket Kínában gyártják, valóban sok fosszilis energia kerül elhasználásra. De itt a globális egyenleget kell nézni, azaz 1,5 év energiabefektetéssel 25-30 év energia "keletkezik". Bízzunk benne, hogy előbb utóbb Kína is eljut arra a szintre, hogy komolyabban foglalkozzanak a hosszútávon fennmaradáshoz szükséges befektetésekkel...

A napelemekhez egy minimális mennyiségű ezüstön kívül semmi extra cucc nem kell. Persze itt jön be megint a kisebb rossz vélelme, és a technológia fejlesztésének szükségessége.

"Ez Neked nem fáj?
Persze, hogy nem, hiszen a végeredmény Neked hoz(na) profitot, ha sikerülne legyőzni a pénzügyi és a szabványügyi akadályokat." hmm, fincsi... :-) Érdekes gondolatmenet. Természetesen nem örülök neki, de újfent ez a kisebb rossz. Tudod én is megtehetném, hogy kimegyek ebből a szemét országból, de én vagyok olyan hülye, hogy itt maradjak, és itt fektetem be tudásomat. Szerinted a tudásommal nyugaton hányszor lenne egyszerűbb dolgom? De magyar vagyok, és így, mocskosan, bürokratikusan, iszonyat sok szar emberrel együtt is szeretem ezt az országot. És én nem szeretnék beállni abba a sorba, amit a legtöbb kereskedő tesz, azaz 100-200%-os haszonkulccsal dolgoznak. (Ebbe már számtalanszor belefutottam, számtalan példával alá tudnám támasztani) Úgy gondolom, hogy az a jó megoldás, azzal segítem a jövőt (ez alatt értem az emberiséget, az országot, és persze a saját jövőmet is) ha kis haszonnal (ezáltal remélhetőleg többet) dolgozva, napelemes rendszerekkel foglalkozom. Vagy máshonnan megközelítve: Valamiből élnem kell, tehát dolgoznom kell. Mivel foglalkozzam, ami műszaki terület és összefügg a hosszútávon fenntartható jövővel? Persze az se baj, ha összefügg az elektronikus átalakítókkal, azaz a kedvenc szakterületemmel. És mindezt hogy tegyem másként, mint a sok-sok kereskedő? --> napelem, inverter, mindez kis haszonnal...

"Addig amíg meg nem érted, hogy csak akkor lehetsz az áramszolgáltatónál versenyképes, ha elfogadod és produkálni is tudod az energia szolgáltatás biztonsági előírásait, addig ebből nem fogsz meggazdagodni." Nem ezzel függ össze. A biztonságos szolgáltatást biztosítja a szabványoknak megfelelő inverterre kötelezés. Versenyképes soha nem leszek, mert egyetlen szolgáltatónak sem éri meg nekem 34 Ft-ot fizetni, amikor a szabad energiapiacon 20Ft környékén megveheti. Ráadásul sok kicsi, vagy néhány nagy. A szolgáltatók profitorientáltak, minden esetben ennek megfelelően döntenek!!!

"Sajnos minden energia eladónak ki kell venni a részét az amúgy rengeteg pénzbe kerülő frekvencia stabilizálásból, fázisjavításból és a rendelkezésre állásból." Lehet bennem van a hiba, de esküszöm nem értem. 1.) A frekvencia alakulása a rendszerbe táplált, és kivett energia egyensúlya szabja meg. Semmi más! Az erőműveknek úgy kell szabályozni a teljesítményt (ezért van MAVIR is), hogy a frekvencia állandó maradjon. 2.) Fázisjavítás? :-) Nincs egyetlen olyan nagyfogyasztó, ahol ne lenne megoldott a fázisjavítás. Soha nem jártam olyan gyárban, korházban, vagy bármely 100-200A feletti fogyasztónál (pedig sok helyen megfordultam!), ahol ezt ne oldották volna meg! 3.) Rendelkezésre állás a rendszer könnyebb szabályozhatósága végett szükséges, lényege a megosztott (felhasználó - szolgáltató) problémakezelés. Ha egy nagyfogyasztó átlépi a rendelkezésére álló teljesítményt, kemény pénzeket kell fizetnie, ezáltal rá van kényszerítve a probléma egy részének helyi kezelésére. Ha eléri a felső korlátot a fogyasztó, kilő olyan fogyasztókat, amiket ki lehet lőni, hogy ne nőjön tovább a teljesítmény igény. Ezáltal a szolgáltatóknak kevésbé kell szabályoznia...

"Ha én mint szolgáltató vásárolni akarok egy kuncsaftodtól, akkor nekem minőségi rendelkezésre állási biztonságra van szükségem." úgy tűnik, hogy megint kevered a szóhasználatot. Ebben az értelemben én pont ezért is küzdök, azért készítek olyan napelemes rendszert, mely egyben UPS is. Szóval tisztázzuk, hogy a rendelkezésre állást időben, vagy teljesítményben (nagyfogyasztók milliókat fizetnek havonta azért, hogy pl 3268kW a rendelkezésére álljon)

"Ezért próbálom szajkózni, hogy kistérségbe kell szervezni a termelőket és megbízható eladóként fellépni az állami monopóliumos piacon." Ez már közelít egy új, jó dolog koncepciójához. A kész koncepciót úgy hívják micro grid, vagy macro grid, vagy smart grid. Feltett szándékom a jövőben ez irányába elmozdulnom. Ez valóban jó irány, de az általad említett rész csak egy kis része ennek a történetnek...

"Azt viszont, hogy egy háztartás önellátó legyen, nem tiltja semmi (ma még!).
Na itt a rés. Ha tényleg akkora spíler vagy, akkor ide be tudnál minden hatósági herce hurca nélkül férkőzni." Egyenlőre nem látható, hogy mikor lesz ez kvázi gazdaságosan elérhető. A probléma az energia tárolása, melyet nagy mértékben (SZTE) sokkal olcsóbb, és gazdaságosabb megoldani, mint kicsiben (akku). Sajnos ma az az egyetlen elérhető életképes változat, hogy a hálózatot használjuk akkunak. Mindez kiválóan működik mindaddig, amíg nem ér el ezen rendszerek összteljesítménye a néhány százalékot. Ekkor kezdődnek majd szabályozási problémák, ekkor elkerülhetetlen a SZTE, és ekkor is az energia hálózatba nyomása lesz a megoldás. Ezt jelen állás szerint sosem fogjuk másként tenni! (Ha egy önellátó faluról beszélünk, akkor is mindenki az oszlopokra juttatja, és van egy kis valamilyen energiatároló is, ami egyenlít a nagy hálózat felé. )

"Azokból a különböző szabványokra hivatkozó, csapkodó hivatkozásaidból én úgy látom, nem vagy még anyagilag és műszakilag olyan erős, hogy a feltételeknek megfelelj." Én meg úgy, hogy ha érdekel, kérdezd meg, vagyok olyan jó fej megosztom veled. Egyébként meg nem gondoltam, hogy érdekel olyan mélységig, ezért próbáltam köznyelven leírni. Az meg különösen jó, hogy műszaki hozzáértésemet firtatod. Ez a tény no comment kategória. Az anyagi oldalát meg bízd rám. Már több éve évi több mint 1 mFt-t fejlesztésre költök. Ez az összeg évről évre emelkedik. (Az 1mFt már pár éve az egyetem alatt is megvolt, sokszor egyetem mellett 3-4 munkahelyen dolgoztam ezért, szóval nem a pihengetős fajta vagyok) még csak 6. hó van, de idén már több mint 1mFt-t fejlesztésre tudtam költeni. Eddig sajna nem sok jött vissza, de sok eredmény van, és hamarosan elérkezik az a rész is, amikor komolyabban elkezd visszajönni. Ennek eredményeképp még többet tudok majd "befektetni", ugyanis minden ebből származó bevételt mindig visszaforgatok...

"A MEEI soha nem fog Neked olyan papírt kiállítani, hogy az invertered az egész Unióban mindenhol megfelel az ottani szolgáltatók igényeinek." 1.) Ki akar olyan papírt? 2.) Csak pénz kérdése. A legtöbb EU ország napelemes hálózatra tápláló invertereinek szabványkövetelménye megvan. A sok átfedés miatt kb. 10-12 szabványról beszélünk, tehát 4-5mFt/készülékért még neked is adnak ilyen papírt. (persze ha a készüléked megfelelő) MEEI meg gyakorlatilag TÜV, az meg mindenhol van. Múltkor mondta a kapcsolattartóm, hogy épp egy angliai invertert tanúsítanak az angliai szabványok szerint, ugyanis itt olcsóbb, mint kint...


"Először Neked kell egy stabil gyártóbázison alapuló, minőség biztosított gyártmányt (gyártmány sort) bemutatnod, hogy foglalkozzanak vele.
A szabványoknak megfelelés más, mint a valamilyen célra történő felhasználás bizonyíttatása egy intézettel." Miből gondolod, hogy nem tudok stabil gyártóbázison alapuló, minőség biztosított gyártmányt bemutatni? És azt miből gondolod, hogy mindez szükséges is hozzá? Szerintem egyértelmű volt azon kijelentésem, miszerint: "Miből gondolod, hogy nem viszem MEEI-hez az UPS-emet? Már a fejlesztés megkezdése előtt felvettem velük a kapcsolatot, túl vagyok a személyes találkozón, és sok-sok egyeztetésen... Amint elkészül az első 10db végéleges verzió, ők kapják az elsőt! (persze egyetlen funkciót, a hálózatra táplálást az Ő verziójuk nem fogja tudni." Ebből számomra egyértelműen kiderül, hogy felvettem velük a kapcsolatot, tudom mi szükséges az engedélyeztetéshez, és ha azt is kijelentem, hogy odaviszem, akkor nyilván tejesíteni is tudom feltételeiket. A másik fele: Én nem bizonygatom nekik mire használom. (csak szimplán a hálózatra tápláló funkció nem lesz elérhető) Még szerencse, hogy nem kifordítva működik! :-) Tehát: Odaviszek egy készüléket, azt mondom, hogy ez meg ez a szabvány szerint mérjék le, adjanak jegyzőkönyvet a mérésről, és adjanak tanúsítást is, ha megfelelt. Előrefizetek. Ha mindez megvan, kész is minden. Nem kell bizonyítanom semmit! (Max a leválasztásban szereplő alkatrészek megfelelőségét, azaz tanúsításait mellékelnem)

"Kérdés, hogy a jó úton indultál e el?
A feladat a mai, hétről hétre változó törvényi környezetben szerintem megoldhatatlan." Az a szerencsém, hogy a legtöbben így gondolják. Ha nem kezded el, sosem lesz kész. A trükk, hogy csinálni kell, és egyszer csak kész van...

"Sokkal egyszerűbb egy, a szerződéskötés pillanatában elfogadott tipust vásárolni annak, aki tényleg ebből szeretné a rezsijét minimalizálni, vagy nyereséget realizálni." Egyszerűbb? Miben egyszerűbb? Max drágább. Persze ezt mindenki maga döntse el. Én általában próbálom a legoptimálisabb döntést javasolni (= amit én választanék), és mindezt tényekkel alátámasztani. De már megtanultam, hogy a vevőnek mindig igaza van, főként ha hozzáértő és makacs. Ekkor hamar eljön az a pont, amikor: Ha azt akarod, akkor azt kapod...

"Előttem, mellettem a MEEI által aktuálisan elfogadott, elutasított cuccok jegyzéke." Ezt nem értem. Kérlek részletezd...

"Te tudod, mikor fogod feladni. Én sikert kívánok, és hogy ne legyen igazam!" Soha nem fogom. Köszönöm, ebben nem lesz igazad.

Üdv,
Bous

2011-06-12
03:15:29
Előzmény: sándor #15002#15013
Sándor,

Értem az érveidet, de a többiek álláspontján vagyok. Visszatáplálni kell!

A példáidat az északi M0 szakaszhoz hasonlítanám. Emlékszem, a Zöldek hónapokon keresztül akadályozták az elkerülő építését, mert az út átmegy egy erdőn, aminek ezáltal felborítják az ökoszisztémáját. Ez nyomós érv, és szintén értem. Jómagam is imádom a természetet, szerencsére úgy nőttem fel, hogy a játszóterem a Börzsöny volt. Azonban ha választani kell, hogy 2 millió Budapesti (köztük én) szívjon több szmogot (ezáltal kevesebbet éljenek, többet betegeskedjenek), vagy egy erdőn menjen át az út, bevallom, én az embereket (és magam egészségét) választom! Arról ne is beszéljünk, hogy a Zöldek akciójának köszönhetően buktunk egy komolyabb mennyiségű EU-s támogatást, mert kicsúsztunk az átadással. 3 hónapig fel tudták tartani bírósági ügyekkel, tüntetésekkel az építkezést. Gondolj bele, ha sikerül megakadályozniuk... Nos ez esetben mi a jó?

A következő 5 évben semekkora esélye sincs a hálózat legkisebb zavarának sem a napelemeknek köszönhetően. Ha meg lesz, akkor se a "Zöld" energia termelését kell akadályozni, hanem támogatni kell azt, és legalább rá lesznek kényszerítve, hogy megoldják a napi ingadozást pl egy SZTE-vel... És ez többlet költség mindenki másnak? IGEN! És? Se atomerőmű (Japán), se zöldenergia?

"Mi mit tettünk a bányáinkkal, bennük még több száz évre elegendő szénmennyiséggel? Bebetonoztuk, kiürítettük, újranyithatatlanná tettük."

Ez komolyan írtad? Térjünk vissza a szénerőművekhez? Az nem többletköltség, hogy szétk*rjuk a földet? Nem tudom, van e gyereked, unokád, de ha igen, akkor ők milyen világban nőnének fel? Lesz még tiszta levegő, és tiszta víz? A fosszilis energiahordózók korának már rég le kellett volna járnia, és remélem hamarosan ez meg is történik... (Rengeteg működő megoldás van kiváltásukra, pl mesterséges földgáz is készíthető, melynek az alapanyaga a napelem + szélgenerátor által termelt energia vízbontásra fordításával keletkezett Hidrogén, ect. csak ez nem érdeke az olajmágnásoknak, trilliárdosoknak (világ 0.000000000000001%) , csak a hülye 6 miliárd (a világ 99,99999999999999%) embernek, akik sajnos mindent hagynak, különösen kis hazánkban!!!...)

A föld felmelegedéséről, és az általa okozott időjárási változásokról (katasztrófákról, kiszáradásokról, özönvizekről, jégesőkről) már ne is beszéljünk. Iszonyat a népbutítás, ami e téren történik! Üvegházhatás? persze, a felmelegedésben vagy 1%-ot ki is tesz. Elárulom a felmelegedés okát: több millió éven át a föld által begyűjtött energiát (szén, olaj, gáz) eldurrantottuk 150 év alatt, ez mellé felhúztunk több száz atomerőművet, ect. (Paks után tudod mennyivel melegebb a Duna? Vagy hogy Bp-n mennyivel melegebb van, mint vidéken? És csak piciny hazánkról beszéltem.) Tudod mennyi hőenergia ez? A nagy részéből az lesz... Az egyetlen megoldás a felmelegedés megfogására a megújuló energia, ugyanis az nem emeli tovább a föld hőmérsékletét...

Napelem: Nem ragoznám túl. Talán a legegyszerűbb: Úgy gondolom, hogy Németek okosak. Sok hibájuk van, ilyen pl. a beképzeltség, a felsőbbrendűség, de hogy hülyék, azt nem mondhatnánk. Németország a világ legnagyobb napelemfelvevő piaca (egy főre jutóan is, és mennyiségileg is). No ha nekik jó a visszatáplálás, sőt, olyannyira, hogy iszonyat szinten támogatják, akkor szerintem el kéne gondolkodni azon, hogy ők az összes előnyt és hátrányt végiggondolva (mert hogy megtették, az biztos) vajon mért jutottak erre a következtetésre?

Inverter: Abszolút nem értek veled egyet!

1. Szolgáltatói inverter? Melyik ország tett ilyet? Mert ha egyik sem, akkor tuti nem életképes! Brrr... :-)

2. Ha pl. a ZV inverterem a Német és Cseh szabványoknak megfelel (a mi 5 szabványunkból 3-ról tanusítása van! A másik 2-ből az egyik EU-s tervezet, melyet a jövőben szeretnének majd elfogadtatni minden országgal, persze ezt mi már pár éve ELSŐKÉNT A VILÁGON kötelezővé tettük!!!, a másik pedig egy olyan szabvány, amiből az inverter még a szabvány elődjének felel meg. Ha belépek a szabványtárba, azt mondja, hogy egy az egyben megfelel a régebbi helyett. Érdekességképp megjegyezném, hogy se a MEEI, se a szolgáltató nem fogadja el. Kinek higgyek? szabványtár, vagy szolgáltató? hagyjuk... úgy is mind1, nem fogadja el...), akkor szerinted van egyetlen olyan hibája is, ami bármilyen szinten befolyásolná a hálózat minőségét? Nem, nincs! Itt egyszerű a történet, nekünk, magyaroknak hosszú évekkel megelőzve a gazdag nyugatot, be kell vezetnünk minden szabványtervezetet (További példa.:HCCP), és ha lehet egyedi szabványrendszert kell létrehoznunk --> sok-sok-sok pénz az engedélyeztetés...


3. Miből gondolod, hogy nem viszem MEEI-hez az UPS-emet? Már a fejlesztés megkezdése előtt felvettem velük a kapcsolatot, túl vagyok a személyes találkozón, és sok-sok egyeztetésen... Amint elkészül az első 10db végéleges verzió, ők kapják az elsőt! (persze egyetlen funkciót, a hálózatra táplálást az Ő verziójuk nem fogja tudni. [A tápegység üzemmódja full ugyan azokon az alkatrészeken, full ugyan azon a programrészleten megy keresztül, egyedül a programrészlet bemeneti paramétere lesz plusz helyett mínusz előjelű. Tehát ha tápegységként nem zavarja a hálózatot, inverterként sem fogja. Ismerem az összes itthon szükséges szabványtartalmat, természetesen a program tudni fogja az összes szabvány összes pontját. Ilyen pl. a hálózat kimaradása (vagy akár a paramétereinek kis mértékű elmozdulása) esetén a visszatáplálás tiltása is!] Azért kell ezt tennem, mert az UPS engedélyeztetése néhány százezer, ellenben ha hálózatra is táplál, az előző összeget további 2 millió forinttal kellene megtoldanom! És sajna ezek nettó árak. Azonban azt is eldöntöttem, hogy az összes UPS-ből származó bevételt a további fejlesztése egy részére, valamint a hálózatra tápláló engedélyére fogom költeni! Persze ez mikor lesz, az attól is függ, hogy ti hány 1000 darabot vesztek.... :-)

Most szaladok az ágyba, reggeltől (2-3 óra múlva) meló... :-(
Legkorábban sajna csak hétfőn tudok majd idelesni....

Üdv,
Bous

(bocsi ha nem megfelelő a stílus, vagy a nyelvtan, ici-picit fáradok már...)
2011-06-10
10:47:10
Előzmény: villam64 #14748#14993
Hír:

Állami teveirtást tervez Ausztrália

Ausztrália a földrajzi és gazdasági jellegzetességei (óriási terület, kevés lakos, szénerőművekre alapuló energiaellátás, a sok ásványi kincs miatt erős bányaipar) a világon a legrosszabb országok közé tartozik az egy főre eső légszennyezés területén. Az ország kormánya egyre újabb erőfeszítéseket tesz, hogy javítson a helyzeten. A legutóbbi lépés első hallásra többszörösen bizarrnak tűnik: a vadon élő tevék kiirtása. Ausztráliában is rengeteg él belőlük vadon.

A kormány teveirtó terve június végén kerül a parlament elé. A terv szerint egy adelaide-i céget, a Northwest Carbont bíznák meg azzal, hogy 1,2 millióval csökkentse a vad tevepopulációt. A cég kutatásai szerint a növényzetben okozott károk mellett egyetlen teve átlagosan évi egy tonna szén-dioxid üvegházhatásának megfelelő metánt juttat a levegőbe. A tudósok előtt régóta ismert tény, hogy a nagy testű kérődző növényevők nagy metántermelők, ez a gáz ugyanis főleg szerves anyagok bomlásakor, így például a bendőbeli fű és széna feldolgozásakor szabadul fel.

A Northwest Carbon helikopterekről lőné ki a tevéket, illetve összeterelné a nagyobb csordákat, és vágóhídra küldené őket, így a feldolgozott húsukat az élelmiszeripar használhatná, akár emberi fogyasztásra, akár állateledelek alapanyagaként. "Újító szellemű nemzet az ausztrál, és mindig innovatív megoldásokat találunk a problémáinkra, ez is egy klasszikus példa erre" - kommentálta az ötletet a cég igazgatója az AP hírügynökségnek.Saját vélemény:

Nem a helikopteres tevevadászat környeztkárosító hatásairól akarok most szólni (habár az is megérne egy misét), hanem ez úton inteném óvatosságra az ausztrálokat. A mellékelt ábráról ugyanis kiderül, hogy az ország lakosai, csakis az energiafogyasztásukkal összefüggésben évente átlagosan 10-15 tonna CO2-t juttatnak a légkörbe. Amennyiben ez az adat az illetékes parlamenti vizsgálóbizottság tudomására jut, félő, hogy a légkörre 10-15-ször károsabb faj ritkítása mellett döntenek.
2011-04-27
13:40:25
#13956
Sándor,

"""
Nem tudom, honnan származik a betett diagram, de olyan, mint amire az akkori időkből emlékszem. Erősen ferdített.

Én, szakmai meggyőződésemből kifolyólag (már többször említettem) víz és nukleáris energia párti vagyok. Mint a reális szakemberek nagyobb része (ha nem szerénytelenség magamat hozzájuk sorolnom).

A csernobili események idején ott, a kritikus napokban a meghatározó szélirány napokig DK-ÉNY-i volt. Finn és Svédország kapott a legtöbbet a csapadékos kiszóródásból. Ott a mai napig tilos bizonyos erdei növények és állatok fogyasztása. Nem mindenütt, csak meghatározott körzetekben.

Hozzánk csak annyi jutott, ami nem jelentett komoly veszélyt. Akik áldozatul estek, és a hozzátartozók bizonyítottan pert is nyertek, azok nem a kiszóródási övezetben tartózkodtak, hanem a munkájuk, a kíváncsiságuk vitte őket a direkt, akkor még árnyékolatlan sugárözönbe.

Nálunk azok szenvedték el a nagyobb, sajnos maradandó "károsodást", akik ellenőrizetlen módon szétverették a genomjukat a jód tablettákkal, az indokolatlan abortuszokkal.
Annak az esőhullámnak, amiről írsz, csak egy része származott a már kiszóródott északról. Természetesen az érzékeny műszerekkel az ilyen anyagokat begyűjtő növényeken, pl. szabadföldi termesztésű salátán, retken (ami abban az időben vált fogyasztásra éretté) "hatalmas" dózist lehetett kimutatni. De aki mégis elfogyasztotta, nem lett semmi ebből származó baja.
Napokig nem tudott a világ nem érdeklődő része a tragédiáról, tehát élte a megszokott életét. Az esemény utáni elhalálozási, megbetegedési listák nem mutatnak kiemelkedő számokat.

Legyetek nyugodtak. Ha már eddig megúsztátok, megúsztuk, akkor ettől már kell félni. Sokkal inkább a mai környezet szennyezéstől.
"""


nem akarok parázni, csak leírtam merre voltam. Miután hazajöttem, Anyám elintézett egy sugármérést mindkettőnknek - egy speciális székben kellett fél órát ücsörögni -, de szerencsére nem mutattak ki veszélyes dózist egyikünknél sem. Viszont más volt a sugárzó anyagok összetétele, vagy hullámhosszuk, erre már nem emlékszem, de látszott földrajzilag nem egy helyen voltunk.
2011-04-26
22:20:51
#13944
Én aznap Kievben élveztem a gyönyörű napsütést. Csak amikor hazaérkeztem, tudtam meg mi történt.
2011-04-26
18:21:35
#13938
Huszonöt éve 1986 május elsején reggel szépen sütött a nap. A készülő társasházi lakásunk födémén dolgoztunk egész nap... a fiam még két éves sem volt, a lányom babakocsiban élvezte a tavaszt... aztán többször esett az eső, de nem törődtünk vele... néhány nappal később kaptuk az első híreket a csernobili katasztrófáról... azóta is izgulok...
villam64Válasz erre
2011-04-13
09:16:24
Előzmény: robert #13669#13672
Jelenleg a leggazdaságosabb, ha Fukusimába utazol, és az ottani szabad energiát hasznosítod.
Megfelelő, zárt öltözékkel, maszkkal, páralecsapató rendszerrel, légzés-hőcserélővel, szigetelt, hajlékony napelemes, lítium akkus ruhát is el lehet képzelni, meg alvó kabint.
2011-04-13
07:08:32
#13669
Léderer féle aurafűtés
forrás: geosolar

"Mi van akkor, ha 100 év múlva úgy fűtünk, hogy a térben különböző térfogatú vízbuborékot
mágneses erő segítségével tartunk különböző magasságban, a térben. Ezeket a buborékokat
lézer sugárral lövöm, s annyi energiát adok át a vízbuboréknak, hogy épp olyan
molekulasebességet, mozgási energia mennyiséget és páratartalmat érjek el, amire a
működésünkhöz szükséges.
Spóroljunk a térrel. Ne melegítsünk fel egy nagy szobát, ne töltsük ki az egész teret
nedvességgel. Legyen a ruhánk, vagy a bőrünk körül egy mágneses tér, ami adott távolságra
lévő molekulákat egy a zsebünkben működő zseb lézersugár bombáz. Azaz visszük
magunkkal a vízbuborékokat tartó mágneses teret és azt sugárzó lézersugarat (a későbbiekben
nevezzük Léderer féle aurafűtésnek)."2011-03-30
14:37:54
Előzmény: robert #13293#13302
A hőszigetelés valóban befektetés, akár egy rosszabb "időre" számítva. Egyszer már megkaptam ezért a magamét, amiért úgy mertem gondolkodni, ha éppen van pénzem, nem a bankba teszem kamatozni, hanem előkészülök a nehéz energiadrágulós és nyugdíjas időkre, amikor a most befektetett pénzt egy alacsonyabb rezsiben kapom vissza. Tehát sajnos mivel manapság semmi sem biztos, készülni kell a jövőre, ki tőzsdézve, ki befektetésekkel, ki előtakarékossággal, ki hőszigeteléssel.
Valamelyik cég úgy hirdette a hőszigetelő rendszerét, hogy legjobb nyugdíjelőtakarékosság a hőszigetelés. Per pillanat így gondolkodom, bár a hőszigetelésbe befektetett pénzből sok évig fizethetném a magasabb gázszámlát, mégis részemről megnyugtatóbbnak érzem a kisebb rezsiköltséget, mint egy nem túl zsíros bankszámlát. Hülyén hangzik, de most túlélésre játszom, és mihelyt lesz lehetőségem, tovább folytatom a ház felkészítését. Egy jól hőszigetelt házban az ember nem fagy meg egy hideg éjjel, minimális fűtéssel is lehet (túl)élhető meleget csinálni. Megmondom őszintén, nagyon megdöbbentett az az egyszerű tény, hogy ezen a télen hányan fagytak meg saját házukban. Már nem kell ehhez hontalannak lenni.
2011-03-30
14:25:33
Előzmény: DeJoe #13292#13301
Biztosan így van, én is sok esetben látom, hogy sírnak, milyen szegények, de ha megnézi az ember a körülményeit, akkor erősen csodálkozik.
Biosolar Forum  =>  KÖRNYEZETSZENNYEZÉS  =>  Elgondolkodtatólapozz: 1, 2, 3   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva