Biosolar Forum  =>  Építés  =>  Építészetlapozz: « előző   1, 2, 3, 4
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-09-01
21:37:05
#7161
Plaszlo,
KÖSZÖNÖM!!!
Sajnos nekünk nincsenek ismerőseink, ezért keresünk egy szakembert. Ön szerint miért kéne a meglévő ablakot befalazni?


2010-09-01
21:12:25
#7160
sanitec

a sima gipszkarton is birja 300 fokig kb, felesleges a radiator moge ilyet tenned.
a hotukorfoliat mar lattam poar helyen, nem tudom, mennyi jelentosege van, de szepnek nem mondanam.
2010-09-01
10:07:46
#7153
Sziasztok

Gipszkartonozással kapcsolattal szeretnék véleményt ill. tanácsot kérni.
A felújítás alatt lévő házunkban úgy döntöttünk, hogy gipszkartonnal fogjuk borítani a falakal. Ragasztógipsszel kezdtem el felrakni a falra. elég stabilnak tűnik. Afelől érdeklődnék, hogy lassan a radiátorok mögött kellene megcsinálnom a gipszkartonozást és azon filózok, hogy tűzgátló gipszkarton-t rakjak-e oda. A tűzgátló lapokról azt olvastam, hogy végülis az csak a kialakult tűz esetén a továbbterjedést gátolja. Tehát nem hőűlló maga a gipszkarton. Szükséges a radiátorok mőgé ilyet rakni? nekem most az jutott eszembe, hogy rakok mőgé sima gipszkarton lapot, arra pedig hőtükör fóliát. Ja még a gipszkarton falraragasztásáról érdeklődnék, mi a véleményetek róla? Esetleg némi tanácsot kérhetnék, hogy mire fogyeljek oda?

Köszönettel
2010-08-30
10:17:18
#7128
Nila,
Csak néhány gondolat Róbert hozzászólásához. Én személy szerint a megszüntetendő ablakot befalaznám, bekötve a meglévő falba. Ez kicsit macerásabb, meg koszolósabb, de biztonságosabbnak érzem, egyéni fóbia.
Áthidalót lehet házilag is beépíteni, de kell némi tapasztalat, vagy segítség a megfelelő áthidaló kiválasztásához és a helyes beépítéséhez.
Anno, régen a konyhában vágtunk így ablakot, mert tök sötét volt. Az áthidalót mi készítettük el, akkor még nem voltak ilyen választékban kész áthidaló elemek. Vasbetonból vázat csináltunk és betonnal kiöntöttük zsaluban, szerencsére ezzel már nem kell vesződni. Öcsém akkor építette a házát, már nagy gyakorlata volt az áthidalók készítésében.
Tehát 30 cm vastag falat kellett kivágni az ablaknak, ezért először belülről kivéstük az áthidaló helyét a fal vastagságának felében. Beépítettük az áthidalót, kihézagoltuk, levakoltuk, hogy a felette lévő téglasor biztos alapokra kerüljön. Amikor megkötött, a külső oldalon is kivéstük és beépítettük az áthidalót. Így teljesen biztos alapot készítettünk az ablak feletti falnak, a két részletben történő kivésés és beépítés miatt a felette levő fal nem repedt meg, nem tudott elmozdulni. Amikor az áthidaló beépítése kész volt, csak akkor szedtük ki az ablak helyén lévő téglákat, az ablak beépítése már a megszokott módon történt. 20 éve nincs baj vele, nem repedt, nem mozgott a fal. A méretezésben egy építész egyetemista barátunk segített, tehát nem csak hasra ütésre készült.

2010-08-24
15:40:57
#7056
Nila,
Sajna, nem ismerek arrafelé senkit. Próbálj meg a szomszédoknál érdeklődni helybéli mester után. Más városból való szaki magasabb kiszállási díjat kér és nehéz megtalálni, ha valami problémád adódik a munkájával kapcsolatban.
2010-08-24
15:26:32
#7055
robert,

KÖSZÖNÖM A SEGÍTSÉGET!!!

Keresek egy szakembert és majd meglátjuk :) !!! Majd utána jöhet a szigetelés.

Esetleg tudnál ajánlani egy szakembert (Bp-től 25km-re lakunk, Őrbottyán)?

További szép napot kívánok!

Nila
2010-08-23
14:37:47
#7048
Nila,

Az új ablak elhelyezésének és a régi megszüntetésének a műszaki megvalósításon kívül építésügyi-hatósági vetülete is lehet, ha valamelyik az utca frontra néz.

A meglévő ablak megszüntetése történhet falazással, vagy "ledobozolással" (kívülről a régi zsalugáterek rögzítésével, belülröl gipszkarton takarással, és a bezárt tér szigetelővel történő kitöltésével).

Az új nyílás és az áthidaló elkészítése szakembert igényel. Lehet, hogy elég egy tapasztalt kőműves is, de statikusra is szükség lehet.

Gond mindég adódhat, a kis munkából válhat nagy is. Ez főleg régi házak esetén a vakolat megbontása után derül ki.
2010-08-23
14:20:34
#7047
Sziasztok!

Szeretnék a gyerekszoba falába egy ablakot, mert a meglévő elég kicsi és rossz oldalon van. Ha jól tudom áthidalót kell tenni és ..... Tényleg ilyen "egyszerű" lenne? Lehet vmi gond? A másikat be kell falazni vagy meghagyhatom? Milyen esetben lehet gond? .....

Minden véleményt, segítséget előre is köszönök!!!

Szép napot kívánok!

Nila
2010-07-26
13:13:20
#6681
Sándor

Van tapasztalatom arról amit írtam, hidd el úgy van ahogy írtam. Házak építésében én is részt vettem. Dolgoztam új családi házakon fa szerkezetűn, és dolgoztam fém szerkezetes új társasházakon is. Torontóban és környékén dolgoztam. Lényeges eltérés nem volt időjárásban. Ami pluszt esetleg beszámolsz az mínusz irányban is meg volt az időjárásban. És nem fáztunk és takarót sem használtunk. Légelvezetésben, szellőztetésben használtak érdekes ventilátorokat a tetőn.

Hasonló házakat láthatsz könnyűszerkezetes házakat magyar országon is, van fém vázas, és favázas könnyű szerkezetes házak ezeknek is publikusak adataik. De fűtésrendszerük nem azonos kanadaival.

Ezeknek a házak szigetelési értékük közelítheti passzív házak alsó értékeit, de nincs tömegük ami a hőt tárolja. Ezeket a házakat pontos hőmérséklet szabályzással lehet gazdaságosan fűteni. Én úgy olvastam valahol, hogy jó hőtartású téglafalnak 8 óra hőn tartása lehet, könnyűszerkezetes házak ezt nem tudják. De mivel jól szigetelnek és nincs nagy tömegük ez miatt viszont gyorsan felfűthetőek.

Áfát azért írtam, hogy tévedés hogy ott egészen más a fizetés, mivel te említetted egy előző bejegyzésedben, én csak a homályt próbáltam konkrét tényekkel oszlatni. Tényeket közöltem amiket hiányoltál

Légfűtés-léghűtés- szellőztetés (ez így egyben) terén olyan épületgépészetet használnak Kanadában amit én Magyarországon nem igen láttam, használatban.
Ezeket én munkám során láttam, legújabb építkezéseken.


2010-07-25
19:00:41
#6658
Sándor
Kanada nem olyan bonyolult mint hisszük sokan. Nem élnek sokkal másképp az emberek. Ha azt vesszük jóval egyszerűbb emberek. Nem a keresetük a sok hanem ott sokkal olcsóbb minden.

Pár példát írok. Ontárió megyében azon belül Torontóba ha veszel egy szerszámot a Hom Depo-ban a számlán megtalálod a nettó árat +8% tax, +7% tax. A tax az adót az áfát jelenti. Az egyik adó az országos adó a másik a megyei. Ontárió megyében így 15% volt az adó. Alberta megyében meg csak 8% az országos adó nincs 7% megyei adó mert ott kisebb például a turizmus. Ja és vannak 0% adójú termékek ezek ezekből egy például a tej.

Képzeld ez olyan mintha nálunk egy szegényebb megyében csak 8 % áfa lenne a 25% helyett és a tej áfája egész országban 0% lenne.

Időjárásuk nem jobb és nem rosszabb mint a miénk. Vannak különbségek és szélsőségek. de építészetük eltérése nem ebből adódik.

Vannak családi házak utcákban mint nálunk ezek majdnem kizárólagosan fél vagy teljes beton szuterénes,könnyűszerkezetes favázas házak, kívül futóra dísztégla, faváz között üveggyapot, belül minden gipszkarton.

Épülnek lakóparkok, általában egy beruházó 400-450 lakást épít. Vagy az előző családi házakat egy ekkora lakóparkba. Vagy mélygarázzsal és 3 szintes társasházakat, 1 building (háztömb)-ben van 10 lakás alul- 10 középen- 10felső szint. Ez így harminc lakás egy háztömbben, és van 15 háztömb, mélygarázzsal (450lakás), hogy is írjam, hogy ez a tulajdonos egy személyben álltálába kicsodák? Nem írom mert akkor antiszemitának mondanának. Építkezéseket Olasz cégek végzik (ott mossák tisztára a...). Ezek a társasházak is könnyűszerkezetesek csak fém vázasak. De kialakításba teljesen egyezik a favázassal, minimális technológiai eltéréssel.

Vannak még a toronyházak (azok is egy tulajé). Azok 3-5 szint mélygarázzsal kezdik, erős oszlopokkal, oszlopok tele 50-60mm átmérőjű betonvassal. Oszlop- szint-oszlop- szint, így mennek felfelé a száz ötvenedikig. Ezeknek az emeletes házaknak a külső falaik is erősített könnyűszerkezet, de belülről ugyan az a gipszkarton rendszer. Gipszkarton rendszerük eltér a miénktől. sokkal fejlettebb. de egyszerű.

Ezeken a rendszerű házakon kívül mást nem igen láttam. Téglából szinte csak az 50 éve épült katolikus templom volt.

Fűtés rendszerük kizárólag légfűtés. Egyszerűbb átlagos kanadai favázas régebbi családi ház (legnagyobb része ilyen) légfűtéses kazánja fél szuterénben van. szögletes bádogcsatornán egyszerűen elvezetik a földszinti padló alatt a levegőt. És ennyi a fűtésrendszerük. Legtöbb házuk egyszintes. Ha már levegőt szállítanak több szintre azt sem bonyolítják túl. fölfelé úgy viszik a meleg levegőt hogy a gipszkarton fal a légcsatorna.

Társasházakat és 150 emeletes házakat is levegővel fűtenek, kicsit más rendszerrel. Újabb családi házakat is már így készítik. Itt minden lakásban van egy gépészeti rész ami fűt-hűt-szellőztet, ennyi. Innentől kezdve ugyan azt a bádog szögletes légcsatornát használják. Van még egy elszívó ventilátor ami a vizes helységektől szívja külön a párát. Nem használnak drága fűtésrendszereket rézcsövet légkondihoz fűtéshez, radiátor stb.

Ottani kóla légkollektor 3000 dollár ottani keresetben 1 havi fizetés kb 3 négyzetméter. kb. 2-3 db-ot szerelnek fel egy házra. nem fűtésre használják "sörkolit" hanem hőn tartásra mivel házaiknak nincs "tömegük" ami a hőt tárolná.
És nem idegenek légfűtéstől mert nincs is más.
villam64Válasz erre
2010-07-18
14:12:37
#6550
Róbert
Nem egészen. A külső falrész kialakítása lenne olyan, hogy fogadja a fél hengert. Téli éjjel a szigetelés lenne kifelé, sík felületet képezve. Téli nappal, meg a félhengerek lennének kifelé, mögötte a fal felé a szigetelés. Éjjel a felvett hőenergia egy részét a szoba felé továbbítaná. Vakolat és szigetelés helyén lenne. Vagy 10*20*200 cm hasáb. Melynél a 20 cm-ből 10 cm szigetelés, és 10 cm fázisváltó anyag. Először a páratlan hasábok emelkednek ki a falból, megfordulnak, majd visszacsúsznak. Majd a páros hasábok.
Valószínűleg egyszerűbb a fázisváltás használata a vakolatban. Tehát csak felvetés marad.
2010-07-18
10:16:14
#6544
villam64,

Ha felmelegszik begurítod a szobába?
villam64Válasz erre
2010-07-18
09:50:13
#6542
www.nyme.hu/fileadmin/dokumentumok/fmk/geptan/Energiagazd_lkod_s/napenergia2/SzolarisSzerkezetek.pdf

Érdekes az a hőtároló, amelynek egyik oldala szigetelő, a másik elnyelő. A könnyebb forgathatóság miatt két félcsövet képzelek el. Ezt könnyebb átfordítani.2008-11-22
10:12:17
#1169
BELMAGASSÁG

Nem tartom magam szakembernek (habár többször növelte már az önbizalmamat szakemberekkel, vagy a témában könyvet is megjelentetett emberekkel történt beszélgetés).

Nálunk a tervező nyitott galériát és lépcsőházat javasolt, mert az olyan jól néz ki. Mi már akkor gondoltunk arra, hogy egyszer - ami azóta már meg is történt - elköltöznek a gyerekeink, és akkor ne kelljen az üres szobákat fűteni, takarítani. Egy ajtóval és kevés fallal sikerült áthidalni ezt a problémát.

A belmagasság a földszinten 3 méter (mert a helységek így arányosak és jó érezni a teret), a galériába feltöltött képeken is látszik, hogy a nappali egyharmadán a lezárás a tetősíkot követi, részben esztétikai okból, részben azért, hogy a magasan elhelyezett ablak be tudja viágítani a nappali lépcsőház felé eső részét is. A tetőtérben a borovi látszó fogópárok nagyon szépek, a lezárás a tetősíkot követi. A télikert belmagassága 4 méter fölött van, nem fűtött. A lépcsőház belmagassága 6 méter, a ház északi részén elhelyezkedő nem fűtött pufferzóna.

A légköbméterhez a földszinti - átlagoshoz képest 30 cm-el több - belmagasság növelés csak 10%-ot ad hozzá.
Azon a helyen, ahol 4.5 méter a belmagasság, a szigetelés 20 cm vastag, és a padlófűtés miatt nincs különbség a talaj és a mennyezet közelében mért hőmérséklet között. Radiátoros fűtés esetén biztosan jelentős hőmérsékletkülönbség lenne. Ez utóbbit sikerült megtapasztalnom, amikor a 3.5 méteres belmagasságú radiátoros fűtésű irodánkban a kellemetlen hőeloszlást mennyezetventillátorok felszerelésével sikerült egyenletesebbé tennünk. Ezek a ventillátorok csak télen működtek a legalacsonyabb fordulatszámon.

A nagy belmaggasság csak a takarítás szemponjából jelent gondot nálunk. A 4 méteren elhelyezett ablakok vonzák a lakásba betévedő repülő rovarokat, és rettentően zümmögnek néha. Olyankor hosszú ideig hajigálom őket törölközőkkel.
Mondanom se kell, hogy a pókok kedvenc vadászterülete is itt van. Szerencsére a teljes táplálkozási lánc nem képviselteti magát. Van egy hosszú alumíniumlétránk, amit csak azért vettünk, hogy a nagy magasságban a kiugrókon, gerengákon, párkányokon összegyűlt port és rovartetemeket időnként összeszedhessük. Ja igen, az ablakokat is ki kell tisztítani néha,

Ha azt kérdezitek, hogy legközelebb is így csinálnám-e, akkor azt válaszolnám, hogy nem tudom (a feleségem válasza egyértelmű igen). Az esztétikum áll szemben a magasabb bekerülési költséggel és a megnövekedett fenntartási költségekkel. Ilyen megoldást csak az válasszon, aki sokat van otthon, és nincs tériszonya.

Az az igazi, ha az esztétikum mellett funkciója is van a nagy belmagasságú tereknek. A passzív szoláris építészet naptereire gondolok. Kuba Gellért házaiban van erre példa. Sajnos eddig csak grandiózus házakat láttam tőle, én szerényebbekre gondoltam.
Biosolar Forum  =>  Építés  =>  Építészetlapozz: « előző   1, 2, 3, 4
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva