Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Hőszivattyús terveklapozz: « előző   1, 2, 3
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
szocsmarciVálasz erre
2014-09-18
13:19:31
Előzmény: robert #47329#47331
A monoton halk zaj idegesít, ez tény.
Ha a kültéri hangnyomása 50dB La, akkor biztosan megfelel nappal az előírásoknak, az éjszakait vizsgálni kell.

" Arra lennék kíváncsi, hogy az általánosságok mellett szerepel-e konkrét védőtávolság a klíma-kültéri elhelyezésére, ami a szomszédokat hivatott védeni a negatív hatásoktól."
A hangnyomás szint meghatározása konkrétabb, mint a védőtávolság - ettől eltekintve én nem tudok ilyenről. Esetleg nézd meg az OTÉK 37. § (1)-et.
------- Épületnek a szomszédos telekkel közös határvonalán vagy attól 3 m-en belül álló és a telekhatárral 60°-nál kisebb szöget bezáró homlokzati falában és a vízszintessel 30°-nál nagyobb szöget bezáró, a telekhatár felé lejtő tetőfelületén nyílászárót, nyílást, szellőzőt - a szellőzőkürtő, a tetőkibúvó és a (4) bekezdésben említettek kivételével - létesíteni nem szabad. -------
Ez ugyan szellőzőkről szól, de talán ide "citálható" - ahogy Grano mondaná.


"..arról van szó, hogy az összes elhasznált levegőt a szomszéd telekre küldené át. Ez törvényes? "
Amit nem tilt semmi, az törvényes. Talán lehetne találni valami általános jogszabályt, de konkrétan olyan előírásról nem tudok, ami a levegő mozgatásáról szól.

Ami gyenge pont lehet az a villámvédelem, és az érintésvédelem.

Kicsit OFF: Voltam a szekszárdi atlétika pályán, elég modern lett. Van egy kispad a pálya szélén, aminek átlátszó hajlított PVC vagy polikarbonát lemezből van megoldva az eső elleni védelme. De meglepően jó a hangszigetelő képessége is, amikor elsétáltam előtte, egy pár másodpercig mintha füldugót lett volna a fülemben. Pont az idegesítő háttérzajt szűrte ki nagyon jó "hatásfokkal".
Ilyen szerkezetet is lehetne alkalmazni végszükség esetén, vagy szebb, de munkaigényesebb egy keretet csinálni a kültéri elé, és valami sűrű növénnyel befuttatni. Ezt biztosan nem tiltja semmi.
2014-09-18
08:41:04
Előzmény: szocsmarci #47325#47329
szocsmarci,

A kültéri zaja 50dB. Ennyi a mosás zaja is (nem a centrifugálásé). Senki sem örülne egy ilyen zajforrásnak pár méterrel az ablaka előtt, de ezek szerint el kell tűrni, mert a határérték alatt van.

Ok, az engedélyeztetés biztosan nem tartalmazhatja feltételként a szomszéd jóváhagyását. Arra lennék kíváncsi, hogy az általánosságok mellett szerepel-e konkrét védőtávolság a klíma-kültéri elhelyezésére, ami a szomszédokat hivatott védeni a negatív hatásoktól.

Ha az általad mellékelt rajzot megnézed, akkor az abban szereplő készülék működéséhez előírják a faltól mért 0.3m, és a készülék előtt 1.5m szabad területet. Ha a készülék 0.3m mély, akkor összesen 2.1m a helyigénye. Egy berendezés működéséhez szükséges területet nem az üzemeltetőnek kell biztosítani a saját telkének a határain belül?

Az esetünkben pedig csak 0.5m a fal és a kerítés közötti távolság, tulajdonképpen át kellene lógnia a szomszédba a kültérinek. Ha mégis beszorítják a kerítés síkjába, akkor is a teljes légmennyiséget (~3000m3/h) a szomszédba nyomja. Ugyan tiszta levegőt fúj, de gyakorlatilag mégis arról van szó, hogy az összes elhasznált levegőt a szomszéd telekre küldené át.
Ez törvényes?


Bous képei: https://biosolar.hu/forum/show/36852#36852szocsmarciVálasz erre
2014-09-17
21:13:01
Előzmény: robert #47319#47325
Zajterhelések:: www.oktoklima.hu/content/page/id/177

Szerintem csak a zajterhelés miatt szólhat L. Az esztétika nagyon szubjektív, vannak környékek, ahol egy poros, fakó de szabályos téglatest formájú doboz megszépítené a környezetét.

Abba bele lehetne kötni, ha a szervizelést (felszerelést) csak a vele szomszédos területén keresztül lehetne megejteni - ilyen nincs. Ha van más megoldás, akkor nem tehetik ezt meg. És itt biztos hogy van más megoldás (helyezhetik a saját udvarukra, vagy akár a saját bejárati ajtajuk mellé).

"Vonatkozik-e valamilyen előírás a nem utcafronton elhelyezett kültérikre családi házak esetén? "

253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az országos településrendezési és építési követelményekről (magyarul OTÉK). A jogszabály mai napon (2014.IX.17.) hatályos állapota www.net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99700253.KOR

Mesterséges szellőzés

92. § (1)299 A huzamos tartózkodásra szolgáló helyiségeket természetes szellőzéssel kell ellátni, kivéve, ha a rendeltetésszerű használatukhoz mesterséges légcsere alkalmazása is szükséges.

(2)300 A homlokzaton - e rendelkezés hatálybalépését megelőzően használatba vett, meglévő építményen - mesterséges szellőzéshez kivezetést létesíteni, továbbá helyiségszellőztető vagy klimatizáló berendezést elhelyezni az épület külső megjelenésével összhangban, takartan, illetve építészeti eszközökkel megoldva akkor lehet, ha a tervezett megoldás és a működés hatása

a) az épület állékonyságát nem veszélyezteti, a homlokzatot nem károsítja,

b) az épített környezet értékeinek védelmére vonatkozó (településkép, építészeti érték vagy műemlékvédelmi, továbbá táj- és természetvédelmi) érdeket nem sért,

c) a kivezetés a környezetet bűz-, mérgező-, zaj-, rezgés- vagy más káros hatással nem szennyezi, az építmény rendeltetés szerinti használatát nem zavarja, ártalmas mértékű páralecsapódást nem okoz.

----> (3) ... (6) nem ide vonatkozik

Itt egy magyarázat: www.jegveremklima.hu/klima_jogszabaly.html
Ezen felül lehetnek még Önkormányzati rendeletek is.


"És mi van, ha nem a homlokzatra, szerelik fel, hanem a fal mellé állítják? "
Lehet a talszintre állítani, de vannak védőtávolságok annak érdekében, hogy a levegő megfelelően tudjon áramolni.
Az alábbi rajz egy Samsung splitre vonatkozik, de most vehetjük kiinduló pontnak. Ha a szomszédod egy kosárlabda palánkot tesz a kültéri elé, akkor csökkenhet a készülék hatásfoka.


Szerintem nem is a tulajt kellene meggyőzni, hanem a szerelőt.
2014-09-17
17:10:53
#47319
L. jó ismerősöm, a szomszédjában építkeznek. A házba egy levegős, Daikin Altherma hőszivattyút terveznek beépíteni. A dupla ventilátoros kültéri egység az épülő ház kerítéstől fél méterre álló északi falán lenne kb. 2 méter magasságban, L délre néző bejárati ajtajával és a házának ablakaival szemben.

L több dolog miatt is aggódik:
- a kültéri ronda (úgy gondolja, hogy ezt túléli, majd felnő a fagyal és az eltakarja)
- csak az ő telkéről lehet majd karbantartani (kényelmetlen, de ezt is túléli)
- hideg/meleg levegőt fúj (ez talán már zavarná)
- a zaj – ezt a legkritikusabb

Szerintem:
- A kültéri valóban nem szép, de ennél rondább dolgot is könnyen el tudok képzelni. A szomszéd ugyan esztétikus takarást ígér (majd egyszer), ami vagy megvalósul, vagy sem. Szerintem a ház mögött 2 méter magasra szerelt gép esetén nem valószínű, hogy megvalósítják, ha csupaszon marad, az sem nagy gond.

- A zaj tényleg nincs kizárva, mert nagy teljesítményű ventilátorok dolgoznak, és rezonancia is felléphet. A csökkentett (csendesebb) üzemmód csak akkor várható, ha a teljesítmény engedi.
A zajt a szúnyogzümmögéshez hasonlítják, de szerintem ez csak egy marketinges trükk. A kánikulában nyilván járatni fogják az éjszakai csendben is, amikor mások nyitott ablak mellett szeretnek aludni.

- A kifújt fagyos/meleg levegő is okozhat kellemetlenséget.

- Ha L beleegyezik, hogy a pár méterre álló házfalra telepítésék a kültérit, akkor már nincs visszaút, még akkor sem, ha a szúnyogok helyett légvédelmi szirénára hajaz a zúgás.

- Talán a szomszéd beleegyezés nélkül is oda szerelhető fel a kültéri, ahova akarják, és nem lehet ellene semmit sem tenni.

- Akit egy ilyen esetben visszautasítanak, az a jövőben "viszonozza a szívességet", és ő sem fog semmibe sem beleegyezni, (persze az sincs garantálva, hogy bármibe bele fog egyezni akkor, ha L jó pofát vág a kültérihez).

- A karbantartási idő feltételezhetően nem számottevő, lévén ez az egyik legprofibb géptípus.


Én hasonló esetben arra kérném a szomszédomnak, hogy a ház távolabbi pontjára szerelje a kültérit úgy, hogy a kifúvás a saját telkére irányuljon, akkor is, ha számára a tervezett hely lenne optimális, ott zavarná őt a legkevésbé és ott lenne a legközelebb a beltérihez.
A két fél ellenérdekelt.

Próbáljátok L helyébe képzelni magatokat! Ti mit tennétek?

Valahol olvastam, hogy országos szintű rendelet szabályozza a klímaberendezés homlokzatra történő elhelyezését. Az épület homlokzata pedig minden épület földfeletti, látható része, a nem-utcai homlokzat sem kivétel!.
Vonatkozik-e valamilyen előírás a nem utcafronton elhelyezett kültérikre családi házak esetén?
És mi van, ha nem a homlokzatra, szerelik fel, hanem a fal mellé állítják?
payagyerekVálasz erre
2014-09-11
22:38:36
Előzmény: nadtom #47284#47285
Padlófűtésre beruházni szükségtelen, ha alapvetőleg fan-coil rendszerű légfűtésre alapozunk. (A fan-coil tökéletesen megfelelő komfortot ad.) Pláne, hogy a földszinti műhely padlójába (később) géprögzítő furatok is készülhetnek.
A fan-coil hatásfoka megegyező a padlófűtéssel. (Ő is 30-32-35°-al fűt.)

Fűtésre "lékkazán" hőszipka, vagy akár fúrt szondás hőforrású (U csöves, vagy koaxiális) víz-víz alapú gépet mondanék. Az utóbbi esetében bár drágább a beruházás, de kiszámolhatóbb és magasabb hatásfok, mind hűtés, mind fűtés során. Ezenkívül nem kell gázkazán, gázbekötés, ami ütheti a szondafúrás költségeit.
2014-09-11
20:58:37
#47284
Sziasztok,

Egy 450m2-es ipari épület (új építésű, 2 szintes, nomál belmagasságú, fent iroda 180m2- lent műhely, raktár 270m2) hűtését-fűtését kellene megoldani a lehető legoptimálisabb módon. Az épület fémszerkezetes, a falak 10cm-es hőszigetelő PIR panelból lesznek + 10cm kőzetgyapot és belül gipszkarton. Ablakok normál mennyiségben, jó hőszigetelő üveggel. A berendezések hőtermelése elhanyagolható.

Az elképzelés hőszivattyús, fancoil-os hűtő-fűtő rendszer lenne (+egy kondenz kazán a nagy hidegekre és biztonsági okból). (Esetleg padlófűtés is célszerű lenne még pluszban, a minél alacsonyabb hőmérsékletű előremenő miatt?)

A tetőre felkerül majd napelem, ami a villamos fogyasztást és a fűtést-hűtést energiaigényét fogja fedezni.

A hővisszanyerős szellőztető rendszer levegőbeszívó csövét a földben szeretnénk vezetni 60-70m-en keresztül, 2m mélyen hatékonyabbá téve a téli-nyári üzemet. Az is felmerült, mint ötlet, hogy a hőszipka a levegőre fűtene vagy hűtene rá és akkor nem kellene fancoil és padlófűtés, azaz csak légfűtés és hűtés lenne.

Ha van bármilyen ötletetek, észrevételetek, rendszerre vonatkozó elképzelésetek az szívesen veszem, és előre is köszönöm!
Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Hőszivattyús terveklapozz: « előző   1, 2, 3
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva