Biosolar Forum  =>  Napkollektoros rendszerek problémái  =>  Szerelvények csatlakoztatása
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2011-10-11
18:57:20
#18545
nah.., ma feltöltöttem fagyállóval...

remélem most egy darabig, nem kell vele 'bajlódnom' :-D

sürűbb lett az anyag benne... 1es állásban meg sem tekeri a kört a szivattyú... remélem, ha lelégtelenedett rendesen, menni fog úgy is..

amúgy, nagyszerü 'évet' zártam. nem gondoltam volna, hogy a kazánt előbb kelll majd bekapcsolni a fűtés miatt mint a HMV miatt. De a kis feleségem tegnap bekapcsoltatta velem, mert fázott. (ma már amúgyis kellett volna a melegvíz miatt is)

DE, 5 hónap alatt 2 napon kellett csak gázzal kisegíteni a rendszert. Remélem jövőre is ilyen nyarunk/őszünk lesz legalább :-D
2011-09-09
20:34:44
#17581
úgynézki, megvan a hiba.... a nyomásvesztésre...


találtam egy kis vizesedést a tetőn a kollektor hidegági becsatlakozásnál. 10percet gubbasztottam mire megcsillant.... szóval az lehet hogy ott szépen kb. 1.5 hóbap alatt elcsöpögött a 'tartalék' és amikor már nem volt a tág.tartályban semmi akkor jött az én elképzelésem és a légtelenítőn elcsepegett a többi.

csüt reggel ugy 9kor felmentem a tetőre(rohadt nagy szél volt-igy sokat nem ügyeztem ott). a pincében a nyomásmérőn stabil 2bár.( a tágtartály előfeszitve szintén 2re) fennt a tetőn a legmagasabb ponton a légtelenítő.. szépencsepeg... tehát ha 2bár vagy az alá esik a nyomás(a pincében) akkor ott fennt már nincs akkora hogy zárva maradjon a szelep.. ha ugye a pincében 2-t mutat akkor a kb 6méterrel magasabban csak 1.4van.. és akkor ahogy szépen a korai nap melegitette a kollektorokat az meg szépen nyomta ki magábol a vizet. majd amikor izmosabban odasütött a nap és felment a nyomás kb.2.2re akkor már megállt... nah valahogy igy képzelem én a desztvizem elillanását...
2011-09-07
16:32:20
Előzmény: zoli79 #17499#17504
ott a pont :-D

annyit hozzátennék, hogy persze nem zártam el a légtelenítőt.. nem volt rá elég idő ez a 1.5 hónap...
2011-09-07
15:03:47
Előzmény: steing #17498#17499
Elment a nyomás?
2011-07-23
12:30:14
Előzmény: villam64 #16216#16224
villám64,

arra gondoltam, hogy megcsinálom azt, hogy feltöltöm megint pontosan a rendszert és pár nap tekerés után, elzárom a légtelenítőt. az van ráírva, hogy el lehet zárni a tisztítások miatt, ne kelljen leerezteni a rendszert. nálam azthiszem nincs sok esély a gőzképződésre.. ha majd megint jön a hideg éjjszaka legalább kiderül, hogy van.e köze neki a nyomásvesztéshez vagy nincsene...

A cső összemenésre ugy gondoltam mint másik lehetőségre, hogy pla a réz félhollandi nem igy zsugorodik mint a krómozott fitting (vagy mi) és esetleg ott... Bár jóminőségű német direkt solar tömítések vannak betéve, csak megmérnökölték ezt...

Nálam is 2-3 nap a max amit át tudok hidalni, eddig még megúsztam a nyarat..

majd a légtelenítő fagymentessétételéről kérdeznélek később..

köszi, steing
2011-07-23
12:20:34
Előzmény: sándor #16215#16223
sándor,

"""
Szerintem egy kicsit elszálltál, pedig mi (a nem Cser kollektorosok) még most is csak a kollektorról fürdünk, akár túl van az méretezve, akár nem.
... a feltöltés általam javasolt módját, ha már mindenáron nyomás alatti rendszert akartál csinálni https://biosolar.hu/forum/show/13683#13683
Akkor úgy nagyjából elvetetted a javaslatot és más irányba térültél el.
Leírtuk payagyerekkel hogy fagyállóval még így is múködtethetnéd DB-vel a rendszeredet. Te a bonyolultabbhoz ragaszkodtál.

Azóta elég sokat változtatgattál a tárolók feltöltésén, hogy most hogyan működik, nem nagyon értem. Az minden esetre látszik, hogy a Cser féle kollektorok meghalnak az első hideghullámnál. Körülbelöl, mint egy feketére festett hordó. Ezért a két hét forróságért feleslegesnek látszik még egy tárolót beépítése.

Azt, hogy hogyan lesz a kollektor körben a túlnyomásból vákum, már írtam. Amíg könnyen ellent tudsz állni alkatrészekkel, tömítésekkel 2-3 baros nyomásnak, addig egy 0,4-0,5-ös vákumot semmivel nem tudod megfékezni.
Ez már csak ilyen.
Vákum Nálad nem alakulhat(na) ki. Akár jók a levegőztetőid, a túlnyomás levezetőid, akár nem, a levegő oda nem juthat be.

Szerintem ezért kellett volna az egyszerűbb megoldást választanod.
Most sajnos még kiindulási pont sincs. Legfeljebb azt lehetne tanácsolni, hogy nézzél át mindent alaposan, töltsd fel szabályosan (kérdezz meg egy fűtés szerelőt), és utána meglátjuk, javult e a helyzet. Ha nem, akkor nyár végén leengedheted a rendszert. Letakarhatod a kollektorokat, mert a levegőbeszívás következtében fel fog szaporodni a rendszer gyűjtőpontjában a kondenzvíz. És megfagyva lezárja a fagyálló útját, vagy szétnyomja a csövet. Tavasszal kezdheted az egész munkát elölről.
Addig szellőzön inkább alulról, a lakásból a rendszer.
"""

abban teljesen igzad van, hogy tőlem teljesen függetlenül lett rossz idő... aztán ennyi.

Nem értem, mire ez a "Szerintem egy kicsit elszálltál"-olzás. Ráadásul, nekem még csak nem is Cser-kollelktorom van, csak kicsit, de mint láthatod én is kollektorral melegitett vízből fürdök. Pontosan nem tudom mikor kapcsoltam ki a kazánt(vmikor májusban szerintem, amikor már nem kellett fűteni) de azóta egyszer sem kellett bekapcsolni... most is ha megnézed kb. 41-42°C-t mutat a grafikon, ami meg még kicsit csal is lefelé, mert a hajú bojlerben nem volt beépített felső szenzornak hely, és csak a szigetelés és a tartály fala közé csúsztattam be az érzékelőt, így az kevésbé pontos, mint az alsó. robert-é ha jól látom most 42,5°Cos. fürdeni pont elég..

A DB-s kiépítésbe nem menjünk bele, írtam is sokszor, hogy azzal csináltam volna meg, ha tudtam volna. De ahhoz a hálószobába kellene most egy tartályt nézegetni..

A tárolóm pedig ugy működik, ahogy villám64 javasolta és jó is igy. Az első hozzászólásomban leírtam, hogy a nyári hónapokra építeném, a köztes időban meg csak rásegít a melegítésre. akkor már úgyis megy a kombi kazán.. Tehát szerintem mindenfajta elszállás nélkül, pontosan azt teszi amire építve lett.

Na de vissza az alapkérdéshez. Értem én, hogy nem keletkezhet vákum ott ahol nyomás van(elvileg), de mire gondolhatnék másra mint a légtelenítőre, ha egyszer azon kívűl zárt a rendszer. Hetekig megy kifogástalan nyomással, meg sem moccan a 2 bárról(este lehült állapotot nézve(kb akkor amikor 20°C körüli a kollektor)) majd jön egy 10°C körüli és lezuhan a nyomás és el is megy.. azaz 'eltűnik' a primer folyadék egy része.. azért gondoltam, hogy esetleg a hideg miatt annyira csökken a vizem térfogata, hogy fönt a tetőn már nincs elég nyomás ahhoz, hogy a légtelenítő zárjon.. majd mikor melegedik lasan az idő nő a téfrogat, de lassan és addig elereszt pár centiliter vizet. Ez már elég ahoz, hogy 0.1-0.2 bár csökkenést mutasson.

A feltöltést is ugy csináltam, hogy irtad, meg írtam is hogy a 2báros rendszernyomáshoz 2,1báron volt a tágtart. tehát nem volt tartalék víz benne... most csökkentettem 1.9re hogy legyen tartalék az ilyen hidegebb időkre... ma reggel 5kor felsírt a kicsi és gondoltam, ha már ugyis ébren vagyok megnézem mi a helyzet . 12°C a kollektor 1.8Bár a nyomás. 9kor 18°C nál szinte 2bár... most meg teljesen jól áll...
2011-07-22
20:45:32
#16204
na jól elkiabáltam a jó időt....

de legalább ismét előkerült egy régi prblémám, maire nem igen találok magyarázatot..

tehát a rendszer nálam ugye ugy néz ki, hogy 2db sikkollektor a kimeneti sarkon egy légtelenítő szelep(honeywell) kb. 30m gebo-cső majad a hajdu 200L-es 'indirekt-tároló' + az olasz szintén 200as. Namost kb. 18l desztvíz van a rendszerben 2bar nyomáson. A tágulási tartály (18L-es) eredetileg 2.1bar.

Akkor a probléma: hidegebb idő befigyel(kb 10-15°C ra hűl a kinti hő) akkor 'elveszik a nyomás' a rendszerből. Nem csöpög sehol, nincs semmi baja mindaddig amíg kb 15°C felett van. Ezt már a kezdetektől tapasztaltam, de akkor még szivárgásra gondoltam, de végignéztem mindent, és nem találok erre utaló jelet. Miután et többször előfordult már az idulás óta, igy annyit változtattam, hogy a tágtartályt csökkentettem 1,9re. igy már van némi tartalék benne. Most hogy ismét lecsökkent a kinti hőmérséklet éjjelente észrevettem a nyomáscsökkenést. De az a fura, hogy azt érteném, hogy alacsonyabb hőmérsékletem esik a nymás, de ha visszamegy pl. 20°Cra akkor vissza kellene állnia a 2barra, nem? de nem ez történik.
korábban míg 2.1en volt a tágtartály addig reggel amikor néztem leesett 1,5re és ott is maradt amig fel nem ment a primer kör hőmérséklete, de este ugyanúgy 1 és 1.5 között volt valahol. és ilyenkor simán hallható hogy levegős lett a rendszer.
most hogy a tágtartály 1.9en(kb) van most egy kicsit a 2bar alá esett, de még nem levegős.

Szóval az lenne a kérdés, hogy elképzelhető-e hogy a légtelenítőnél van a bibi. Mivel azt nem figyeli semmilyen szenzor(még) hogy mennyi a nyomás csak az analog nyomásmérőn látom, azt nem tudom, hogy mennyire esett le a leghidegebb szakaszban. de mivan ha a 18lier víz összemegy annyit hogy a légtelenítőnél már nincs nyomás és beereszt levegőt? vagy nemtudom,,,

vagy a hidegebb időben mégiscsak ereszthet a redszer valahol???

5let? köszi
2010-06-12
08:27:11
#6095
monolit, kösz


2010-06-12
06:12:32
#6091
Egy nagyobb képet küldjél el a csatlakozóról, megnézem hogy itt a környéken mit találok.
2010-06-11
17:18:09
#6086
monolit,

A szerelvényboltban azt kérdezték, hogy mihez akarom csatlakoztatni, mert ahány gyártó, annyi féle kialakítás. Másmilyen kell a Hertz, és más a Honeywell-hez....
Ráadásul nekem 1 colos hollandi kellene, amit az eddigi helyeken nemcsak, hogy nem tartanak, de eddig nem is láttak.
2010-06-11
16:36:34
#6085
Mint alant már írtam :).

Roppantógyűrűs csatlakozásnak nevezik. Bármelyik szerelvényboltban megkapod.Én is ezzel szereltem a padlófűtésemet, innen ismerem.

2010-06-09
15:50:33
#6074
monolit,

Azt hiszem ez az! Mi a neve?
2010-06-09
15:34:35
#6073
"Ez egy hollandis csati, csak nem lapos gumitömítés van benne, hanem gumigyűrű plusz kónuszos kialakítású. Talán oventrop, már meg is kérdeztem tőlük, de még nem kaptam választ."


Róbert!

Fenntartom az állításomat továbbra is :).


És ez a szerelési sorrendje:
Az anyát meghúzva a hasított "roppantógyűrű" rögzíti a csövet.

A képed kicsi, de úgy néz ki hogy egyformák eltekintve hogy az enyém kisebb belső átmérőjű.villam64Válasz erre
2010-06-09
14:54:15
#6071
Mivel nem találtam fórumot, ide írom. Mégiscsak szerelvény. Úgy döntöttem, hogy a hatásfok miatt ideje lesz szigetelni a csöveket. Van amelyikre ráborítottam 20 mm-es polifoam csőhéjat. Langyos. Akkor legyen 30 mm-es. Leálltak a gyártásával. Beszélgetés a minta bolttal, maradt az ímél. Megrendeltem 30 m polifoamot, 30 mm-es falvastagsággal. Rájuk bíztam, hogy ezt hogy hozzák össze. Ahogy én kérném az a méret biztos hiánycikk lenne. A kívül lévő csövet másképpen szigetelem. Maradt 100-as alu csövem nyitva. Ezt félkörre kihajlítom. A belső felére teszek alu fóliát. Ezt felrögzítem a cső köré. Így majdnem 10 cm lesz a csőtől a távolság. Ezt pur habbal kitöltöm. Szilárdulás után az alumíniumot leveszem, csak a fólia marad. Számításom szerint, ez egy teljes körnél, 1 méteren, 1 doboz 750 ml pur hab. ~1500 Ft. A kollektor gyűjtő háta mögött vezettem a kollektor előremenőt. Ott 40%-kal kevesebb kell.
2010-06-07
22:04:40
#6048
monolit,
Ez egy hollandis csati, csak nem lapos gumitömítés van benne, hanem gumigyűrű plusz kónuszos kialakítású. Talán oventrop, már meg is kérdeztem tőlük, de még nem kaptam választ.
2010-06-07
20:24:19
#6047
Roppantógyűrűs csatlakozás.

Ezek vannak a padlófűtés csövek végein is. Több méretben kapható, a roppantógyűrűt a csatlakozás alá kell tenni, meghúzás után rögzűl a gyűrű a csatlakozás alsó végén. Ahoz hogy ösze tudd szerelni sorjázó és tágító szerszámok kellenek hozzá.Magát a csövet ha hajlítani akarod, rugót kell a belsejébe vezetni.
villam64Válasz erre
2010-06-07
15:21:27
#6045
Róbert
Engem majdnem kitiltottak a nagynevű szerelvény boltból a hozzá nem értésem miatt. Meg mindig az kellett ami nincs, csak 2-5 toldással. Számomra a átfolyás mérőd, vagy mi, külső menetes lehet, sacc/kb 1". A hollandik általában laposak, így a tömítést benyomja a lyukba, egy kis körbe vágás után. A csapokhoz jár kúpos hollandi. Vagy lecsiszolom laposra óvatosan flexszel.
2010-06-07
12:29:40
#6044
villam64, Rike, Kösz az tanácsot.

Ismeri valaki ezt a csatlakozást? Mi a neve?2010-06-03
23:32:27
#6027
robert!

Pirosszínű szilikon tömítővel biztos jólenne,-50C+250C fokot bír (kipufogóhoz is szoktuk használni,fischer gyártmány).

villam64Válasz erre
2010-06-03
20:37:42
#6026
Róbert
Szilikonra nem gondoltál, megsegítve a spagócát, vagy kócot? Nekem egy kollégám javasolta, bár még nem használtam.
2010-06-03
17:45:52
#6021
Van egy kis problémám.
Egy hőmennyiségmérőt akarok a kollektorkörbe beszerelni. A merőnek 3/4-es külső menetes csatlakozása van. Sajnos a jelenlegi elrendezés miatt nem tudom két 3/4-es hollandival bekötni. Egyik oldalon egy K1-B3/4 menetes szűkítő Loctyte spagócával tömítve, másik oldalon egy K1-B3/4 menetes szűkítő Loctyte spagócával tömítve (kék nyil), amire a vas hollandit csavarom. Itt a gond. Az 1-es belső menetes vas hollandi minden igyekezetem ellenére letolja a Loctyte-ot, ötször is megpróbáltam, fel is van a réz érdesítve, és mégis. Erre fogtam magam, és tisztán Gumiám G-vel tömítettem (piros nyil).
Felnyomtam 30 bar-ra, hidegen ok, de mit gondoltok, mi fog történni, ha elindul a majdnem 100 fokos víz?
Biosolar Forum  =>  Napkollektoros rendszerek problémái  =>  Szerelvények csatlakoztatása
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva