Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Energiastratégialapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
villam64Válasz erre
2019-10-21
09:23:31
Előzmény: robert #53408#53410
Szia Róbert
A felhő még trafókörzeten belül is több másodperc, és nem kapcsoló üzemű, hanem szabályozó.
Amikor kiadják az engedélyt a házadra 3*15A áramra, akkor ezt 0,7 kihasználtsággal veszik figyelembe a trafónál?
A fogyasztás és a termelés is egyensúlyozza egymást.
Pontosan majd a legkisebb fogyasztó körzetek tárolós szabályozásával történik a legegyszerűbb szabályozás. A fogyasztókat sem egyszerre kapcsolják be, hanem fokozatosan. Ezen fokozatok érzékelésével tud a termelő fokozatosan szabályozni a beépített tároló segítségével. Ehhez támogatni kell a hibrid technológiát, a napelemes rendszereket, és nem akadályozni, felesleges álszent adókkal terhelni őket. A technológia már adott, csak az szabályozás nem akarózik, mert amíg akadályozzák, addig mehet paks és a prédikálószéki szet is. Ezeket a állami hazugságokat kell lerombolni.
A hálózat szabályozása egy hibrid inverterben 100-500 byte. A házvezérlőmmel jelenleg is tudnám a hálózati feszültség alapján kapcsolgatni a fogyasztókat.
A gondot nem a termelők jelentik paksnak, hanem a fogyasztók, akkik éjjel 2 órakor alig akarnak fogyasztani. Ekkor két paks esetén 800 MW többlet keletkezne a hálózaton, amikor a kutyának sincs rá szüksége. Leszabályozni meg nem lehet 4-5 órára naponta.
Meg kell szüntetni a jelenlegi gazdagokat, nagyfogyasztókat támogató árszabást. Amikor nagy a fogyasztás, abban az időszakban drágább a beszerzés i, tehát drágábban kell adni is. Ez időosztásos tarifa. Ez alapján dönthetek, hogy olcsóbb időszakban vásároltok.
2019-10-20
07:34:23
Előzmény: sándor #53397#53404
Sándor!

"Ki fizesse, ha nem te? Gondolj bele, ha csak egy trafókörön 5 engedélyezett méretű (és nem tovább tupírozott!!) HMKE üzemel, akkor az azok összesített veszteségét, az az egy HMKE teljes termelését a többieknek kell kifizetni."

Ezzel a kijelentéseddel nagyon nem értek egyet! Nagyon rosszul látod. Ha egy utcában HMKE üzemel, akkor amit az termel, az el is használódik ott helyben (az utcában), szerintem még meg sem fordul az áram iránya a trafókon. Csökkenti a trafók és az oda vezető kábelek veszteségét.

Már levezettem, hogy a veszteség ki van fizettetve, csak időben eltolva:
Ha a HMKE termel, akkor aki abból az energiából részesül, de csak fogyasztó, kifizeti azt az energiát a szolgáltatónak, amit a szolgáltató úgy számláz, mintha az erőműtől vette volna, és az erőmű egy darab szenet nem dobott a kazánjába érte.

Hidd el, ugyanazok a számok jönnének ki, ha a trafón mérnék az egész utca fogyasztását, és az alapján számláznának. Nyiss egy exceltáblát, és kezdj el számolgatni, meg fogsz lepődni.
villam64Válasz erre
2019-10-19
07:10:00
Előzmény: sándor #53397#53398
Szia Sándor

Félre értelmezed amit leírtam, és nem úgy látod a folyamatokat, mint kellene. Soha nem írtam, és nem is teszek olyat, hogy minél jobban eltávolodjak a szolgáltatótól. Ezt a megoldást észszerűtlennek tartom. Én a közösségi hálózatot építem. Mindig is visszatáplálós rendszer akkumulátorral együttest támogattam.
Az fidesz-kdnp-nek nagy haszna van rajtunk. Úgy adja tovább a megtermelt energiánkat, hogy nincs rajta vesztesége, mégis kiszámlázza a többi fogyasztó felé. A beruházásunkból 30% adót von le. Tehát úgy ad kamatmentes kölcsönt, hogy 2 millió kölcsönből befolyik előbb 660 ezer forint adó a kasszába, tehát valójában 1,34 milliót ad kölcsön, de 2 milliót kell visszafizetni. Majd ezt a pénzt zsebre teszi.
A szigetüzemet annyira nem építettem, a feladata a szünetmentes rész. Ezt tesztelem. Nem szigetüzem.
A 20% veszteséget nem fogja egyetlen termelő sem benyelni a fogyasztó helyett. Nem igaz az az állítás, hogy a megújulók miatt kell új erőművet építeni. Nézz utána a számoknak. Pont csökkennek a nagy erőművek számai. Németországban is szén és atomerőműveket zárnak be, és nem építenek újakat.
A tárolók szükségességét folyton a megújulókra próbáljátok hárítani. Nézz utána, hogy miért akartak tárolót építeni 30 évvel a megújulók előtt pakshoz. A fogyasztók miatt. Mindig a fogyasztók jelentik a problémát. A megújulós termelők ezen nem változtattak. A vezérelt tarifa is a fogyasztók miatt volt. A megújulókat csak akkor kellene tárolni, ha többet termelnének a fogyasztásnál. Ahhoz meg kell 10-szerezni a jelenlegi kapacitást. Addig a tárolókra a fogyasztó rossz fogyasztási szokásaik, és magas elvárásuk a hálózathoz indokolja a tárolók építését. Akár pakshoz is tehetnél 1000 MW-os tárolót. Nézz meg egy atomerőmű tervezési leírását, hogy mekkora plusz erőmű szükséges, hogy a kiesése esetén ne okozzon problémát a hálózaton. Paks 2-höz plusz 1000 MW kiegyenlítő erőmű szükséges. A házi méretű tároló csak azért kell a hálózatnak, hogy helyben tudja kisimítani az ingadozásokat. Ez jóval olcsóbb, mint plusz erőműveket fenntartani paks miatt.
A néhány száz lakosú német tanulmányhoz pénz kellett befektetni a drágább energiaárból befolyt összegből. Ezt javasold a mi politikusainknak is.
Nem és nem építenek új alaperőműveket megújulók mellé, csak a régiek maradnak.
A mikrogrid kiegészíti a hálózatot, önmagában felesleges pénzkidobás.
A megújulók rohamos tempóban fejlődnek. Nem akarom vízzel hűteni a paneleket.
Az új rendszer az emberek fogyasztási vágya miatt kell. Csökkentsék a károgók a fogyasztásukat. Én a büntető adók ellenére megtettem.
Nincsenek tupírozott hmke rendszerek. A hmke rendszerek csak a veszteséget csökkentik, és nem növelik. 1 trafókörzeten 5 hmke javít a körzeten. Ha egy trafó 100 kW-ra van méretezve, és van rajta 100 kW hmke, akkor maximum nem folyik rajta áram, nem melegszik, nem keletkezik rajta veszteség. Minél kisebb a rajta átfolyó áram, annál kisebb a veszteség.
2019-10-18
22:38:21
Előzmény: villam64 #53383#53397
Villám!

Nem is olyan régen én propagáltam a házi termelést + tárolást. Te ellenkeztél. Most örömmel olvasom, hogy kezded belátni, hogy gazdaságosabb a lehető legjobban eltávolodni a szolgáltatótól. Elindítottad a szigetüzemedet.
Jól csinálod! A mai napelemekkel kb. 3 Ft-ból kijön 1 KWh előállítása. Ilyen ár mellett már be lehet vállalni a saját tárolást, a megvalósítható maximális szigetüzemet.
Amikor ki tudod használni a napsütést, akkor szerintem alatta maradsz a 20 Ft/KWh villamosenergia árnak.

Azzal a véleményeddel nem értek egyet, hogy a 20%(?) körüli be és kitárolási veszteséged miatt morgolódsz. Ki fizesse, ha nem te? Gondolj bele, ha csak egy trafókörön 5 engedélyezett méretű (és nem tovább tupírozott!!) HMKE üzemel, akkor az azok összesített veszteségét, az az egy HMKE teljes termelését a többieknek kell kifizetni.
Ezt mondjuk többen és régóta, hogy ez nem igazságos. Ma már ott tartunk, hogy a parasztvakítás rezsicsökkentés miatt a járulékos költségek (a hálózati veszteségek) magasabbak az áramszámlán, mint az elfogyasztott áram ára.
A németországi fizetések nem a megújulók miatt tízszeresek. És nem is tízszeresek. Az áram ára pedig négyszeresére nőtt, és csak a miénkhez viszonyítva 2,5-szer magasabb.

Itt magyarázzátok félre a dolgot. Próbáld meg nálunk a 2,5-szeresére emelni az energia árát! Azonnal leállítanád a napelemeidet, csak hogy visszaállhasson a támogatás előtti állapot. És lemondanál a villamos fűtésről is.

Ez látható a Németeknél, és egyre inkább minden olyan országban, ahol még a Németekénél is jobbak a körülmények a megújulók kihasználására.
Termeljenek és tároljanak be akármennyit Kaliforniában, Dániában, Németországban, az alaperőműveket folyamatosan működtetni kell. Ez okozza azt az iszonyatos ráfizetést, amit a megújulók okoznak. Ráadásul az ingyen energia miatti pazarlás miatt még több alaperőművet kell építeni és folyamatosan termelésben tartani. (Atomerőművek.)

Olvastam olyan Német tanulmányt, hogy egy kicsi, néhány száz lakosú település mellett felállított nap és szélerőmű mellé épített tárolóból működtetett távfűtéssel 30-40%-al gazdaságosabban tudták a települést ellátni energiával, mintha minden házon külön-külön lett volna HMKE.

A megújuló téma még messze van a kiforrott megoldástól. Nagy valószínűséggel a decentralizáció lesz a befutó saját, pl. települési finanszírozással. Az állam pedig biztosítja hozzá a kikerülhetetlen alaperőműveket.

Közmű nélkül a belátható jövőn belül nincs megoldás. Illetve lenne, ha mindenki beszállna egy olyan microgrid rendszerbe, amit bousék is felvázoltak. Ez a megoldás a HMKE többszörösébe kerülne, de biztosítaná az általad hevesen ellenzett közművek kiváltását.

Az amerikai példád félrevisz. Még a nagyvárosokra készített tanulmányok is csak tanulmányok. Van olyan ottani józan ellenvélemény is, hogy az a víz mennyiség, amivel Kalifornia gazdálkodhat, kevés lenne az ottani éghajlaton elengedhetetlenül szükséges napelem és tároló hűtésre. Tehát tanulmányok készülnek, próbák zajlanak, de ha minden sikeresen alakulna, akkor tovább kellene szaporítani a szintén víz igényes atomerőművek számát is.
És ez a megoldás csak az ország egy nagyon kicsi részén lenne alkalmazható.
A támogatásaikról annyit, hogy meg kell nézni, hogy a járulékos szükségszerűségek és problémák miatt hogyan csökkentik a villanyautózás támogatását. Ha nem tud bármelyik ilyen, a megújulóra alapozott megoldás állami támogatás nélkül működni, akkor az az emlékek közé kerül. Csak olyan megoldás maradhat életképes, amiből az állam is profitálhat. És ebben a kérdésben nincs különbség Amerika és az egész világ között.
villam64Válasz erre
2019-10-18
06:14:34
Előzmény: sándor #53382#53383
Sándor 100 éves folyamat indult el. Ez a cikk megint felesleges. Te 12 milliárd euroval támogatod paks 2-őt. Mit csinálsz paks 1 betontemetőjével? Mennyi környezetszennyező hatása van egy atomerőmű beruházásnak? Mennyi beton épül be paks 2-be? A német állam 53 milliárd euro többlettel zárta a tavalyi évet. 10-szer magasabb a fizetés, és csak 2,5 szeres az áram ára. A benzin és a gázolaj nem drágább. A megújulók támogatását csak a beruházási költségek miatt csökkentik. A magyar gdp-nek több mint 10%-a a német iparból származik. A németek sokkal többet költöttek ránk, mint 1,8 milliárd euro. Csak azok sírnak, akik nem hajlandók pénzt fektetni az energia termelésbe, vagy a fogyasztás csökkentésbe. Amíg ilyen magas a fogyasztásunk, addig az energia termelésbe fektetett pénz szerte a világon nyereséges lesz. Júliusban a villanyszámlánk 139 milliárd forint volt.
www.mnnsz.hu/az-enbw-2020-elejen-tamogatas-nelkuli-175-mw-os-napelem-park-epiteset-kezdi-meg-nemetorszagban/
Amikor a magyar lakosság a saját leadózott pénzéből megépíttet 880 MW HMKE naperőművet 40 milliárd forintból, és ebből 13 milliárd az állam zsebébe vándorol, akkor ne sírjanak azok akik 1 fillért sem tettek bele. Hol az a balek a világon, aki pénzt tesz egy erőműbe, utána ingyen osztogatja az energiát? paks 2, ha beindul, akkor évente 744 milliárdba bog neked kerülni. Ebből 362 milliárd paks 2 bevétele, melyből lejön a működtetési költség. 382 milliárd az adó, mely szintén tartalmazza a hálózat működtetési költségét. Ez 100%-os működés mellett. paks 2 már most benne van a villanyszámládban. Vagy te kaptál vissza pénzt az mvm-től?

Napenergia + tárolás a katasztrófák túléléséhez
2019. október 15. kedd

A Roth Capital Partners arra számít, hogy az Egyesült Államok lakóépületeken elhelyezett energiatárolóinak piaca a vártnál nagyobb ütemben fog nőni. Az előrejelzés a katasztrófahelyzetek mérséklésére és a rendszerek gazdasági megvalósíthatóságára egyaránt alapoz.
Share Button
A Roth Capital Partners új kutatási feljegyzést adott ki, a szolár ágazatra vonatkozó előrejelzésekkel, amelyek alapját a Solar Power International 2019 (SPI) kiállításon tett megfigyelések képezték. Bár a feljegyzés jórészt az iparág egészére vonatkozott, a napenergia részvények hozamára, de egy adat kitűnt a többi közül: A befektetési bankként működő cég azzal számol, hogy az Egyesült Államok lakóépületekkel kapcsolatos szolár piaca meg fogja haladni a tervezett mértéket, 2019-ben és 2020-ban is 25% fölé emelkedik.
Bár ezek az előrejelzések azt tükrözik, hogy minden korábbinál gazdaságosabb lett a lakóépületek napenergia termelése, ezek legalább ugyanekkora mértékben utalnak a közműcégek iránti fokozódó bizalomhiányra, amelyek korábban a háztartási elektromos áram kizárólagos forrásainak számítottak hosszú időn keresztül.
„Meggyőződésünk, hogy az egyre erőteljesebben érvényesülő trend, mely szerint az adófizetők egyre elégedetlenebbek a közmű szolgáltatóikkal, egyértelműen a RUN, a NOVA, a VSLR, az SEDG, és az ENPH cégeknek fog kedvezni, különösen, amikor a következő évben az új tárolási ajánlatok is csatlakoznak a hálózathoz” – közölte a Roth.
www.mnnsz.hu/napenergia-tarolas-a-katasztrofak-tulelesehez/
A saját termelés szabadságot adó jellege egyre nyilvánvalóbb, míg a közművekbe vetett bizalom egyre zuhan, ennek jelei már Kaliforniában is látszanak. Első helyen áll a lakóépületek napelem + tároló létesítmény telepítésének gazdaságossága. Figyelembe véve a beruházások után járó adókedvezményeket, a zuhanó modulárakat, a lítium-ionos akkumulátorok minden korábbinál alacsonyabb árait és a saját termelést támogató program (Self Generation Incentive Program, SGIP) felfrissítését, még soha nem volt ilyen olcsón elérhető a függetlenség, legalábbis elszigetelt időszakokra vonatkozóan. Azok a háztulajdonosok, akik a Pacific Gas & Electric Co. (PG&E), a Southern California Edison, a SoCalGas, vagy a San Diego Gas & Electric ügyfelei, a SGIP program keretében akár kilowattóránként (kWó) 400 amerikai dollár támogatásra is jogosultak lehetnek, ha otthonukat akkumulátorral szerelik fel.
2019-10-17
23:15:37
#53382
Egyre erősebbek az ilyen vélemények:
www.eifelon.de/umland/juli-2019-energiewende-verursacht-volkswirtschaftlichen-schaden-von-18-milliarden-euro.html

"juli 2019: Energiewende verursacht volkswirtschaftlichen Schaden von 1,8 Milliarden Euro"

Ez az 1,8 milliárd Euró még a Németeket is falhoz állította.
Nem véletlenül csökkentik az ösztönző támogatások. Sőt, már a magánkezdeményezéseket is (szélerőművek).
Nem véletlenül hozzák példának a Cseheket, akik sumákul kimaradtak a megújulók erőltetéséből, helyettük inkább atomerőműveket építenek.

szocsmarciVálasz erre
2019-10-17
08:33:57
Előzmény: takyka #53367#53375
Csak hogy kicsit árnyaljam a képet.
2-es ponthoz:
- Sztálin valószínű előbb tudta, hogy az USA atombombát fejleszt, mint Roosevelt - ezt a Rejtélyes XX. században láttam.
- Az űrversenyben csak az első kamerás szatelitben, és az ember holdra juttatásában előzte meg az USA a Szovjeteket. Aztán felbomlott a Szovjetúnió.
3-as ponthoz
- Valóban a II. világháború után jelentősen elhúzott az USA a többi országtól - én ezt betudom annak, hogy nem folytak harcok az USÁ-n belül, és jelentős ásványkincsei vannak saját területén (is).
- A haditechnika szerintem pont hogy nagyon ide tartozik. Egyrészt , mint a legjelentősebb fejlesztések terepe, másrészt mint biztosíték a jövőre vonatkozóan. Biztosíték a befektetőknek mint pl Kína is.
- Az 5G-t lehet hogy az USA találta ki, de úgy tűnik hogy a Kínaiak viszik sikerre. Próbál hitelt adni európai cégeknek, hogy fejlesszék az 5G-t versenyképes áron, de nem biztos hogy működni fog ez a modell. Csak megjegyzem, hogy sok találmányt nem Amerikában találtak fel, de ott lett sikeres.
- Musk-kal kapcsolatosan félre érthető voltam. Nem fog tönkre menni, csak csődbe. Ő nem veszti el a pénzét, csak a befektetők.

Én úgy látom, hogy áttételesen minden a pénzről szól. Amiről nem itt kellene írni, hanem komolyabb lapokban, az a kriptopénz. Ez érinteni fogja a dollárt is, így az egész USA gazdaságát. Ahogy Yoda mester mondaná: A Dollár jövője homályba burkolózik.
villam64Válasz erre
2019-10-16
07:30:19
#53369
Folyamatokat kell látni. A jövő elkezdődött nálunk is.


A nappali csúcsidőben az import csökkenése az 500 MW HMKE rendszernek köszönhető. Ebből csak 200 MW lehet a lakossági HMKE. Emiatt, a hálózathoz 99%-ban nem kellett hozzányúlni.


www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/a_klimavedelem_miatt_alakitjak_az_adorendszeruket_a_nemetek.693453.html
2019-10-16
00:39:04
Előzmény: grano #53365#53368
grano:

Valami ilyesmit olvashattál. A reális gondolkodók szava egyre erősebb.

/www.vernunftkraft-odenwald.de/energiewende-juli-2019-schaden-fuer-die-volkswirtschaft-18-milliarden-e/

2019-10-15
19:06:54
Előzmény: szocsmarci #53363#53367
Az első megállapításoddal teljesen egyetértek. Annyi súlya van egy elnöki aspiráns szavainak, mint a papírnak amire leírták.

De a 2-4 pontjaid tévesek.
OFF
2. Mernek nagyokat álmodni, amik néha nem jönnek be, néha meg igen. Lásd pl. az említett atombombát, a holdraszállást, az internetet, GPS-t.
3. Sajnos ez az állításod nagyon nem állja meg a helyét. Az innováció terén nagyon is az élen járnak. A haditechnikát szándékosan hanyagolva felhívnám figyelmedet pl. a szoftvertechnológiákra. Gondolj itt régről a Xeroxra, Microsoftra, IBM-re, manapság a Googlera, Paypalra, ebayre. Illetve ezek megvalósítását lehetővé tevő !Kinában is megkerülhetetlen! számítástechnikai és telekom hardware cégekre.
Az 5G fejlesztése pont az USAban indult el 2008-ban. A Huawei 2013 végén jelentette be, hogy nekiáll 5G eszközöket fejleszteni, 5 hónapra rá Dél-Koreában és az USAban már elindult a kereskedelmi 5G...
4. Pénz mozgósításban valóban nagyon jók. De a példád nem jó. Musk a Paypal eladása után már nem tud megbukni! Van találmánya, technológiai elsősége már azokból az időkből is, amikor nem lehetett azt mondani, hogy az alkalmazottai kaparták ki neki a gesztenyét.
Az amerikai "pénzmozgósítási" rendszer nagyságát nem, csak hatékonyságát tekintve egyedülálló. (Kína)

ON

T.
villam64Válasz erre
2019-10-15
17:37:35
Előzmény: grano #53365#53366
Nem érdemes védeni a nagyfogyasztókat. A német állam 53 milliárd euro többlettel zárta a 2018-as évet. Töredéke az infláció a magyarénak. Akik panaszkodnak, azoknak ugyan úgy adottak a lehetőségek, hogy beruházzon a megújulókba. Az erőművek cseréjét mindig a fogyasztók fizetik meg bárhol a világon. Paks II-őt is te fogod kifizetni. A te országodat is a németek finanszírozzák. A zöldenergia felárral csökken az új beruházások támogatása is, mert csökken a beruházási költség. Ezek a német stratégia folyamatai. Majd ha elérték céljukat, akkor megszüntetik a támogatást. Ha teljesíteni akarják vállalásukat, akkor még 2030-ban is fennmarad a támogatás.
2019-10-15
16:18:37
Előzmény: robert #53364#53365
robert:
A gondolatébresztőd egy nemrég olvasott cikket idéz fel bennem, amit sajnos nemtalálok, de a handelsblatt valami hasonlóról ír: komoly versenyhátrányt jelent a német iparnak az Energiewende.
www.handelsblatt.com/unternehmen/energie/erneuerbare-energien-das-ende-der-oeko-subventionen-naht/21185894.html?ticket=ST-34994164-OBN73KZXfwmsWofaRN4C-ap2
Az átállást brutális költségek mellett lehet végrehajtani, hiába esnek be a megújulók árai. Én a magyar cikkben Merkel nyilatkozatát olvastam, ami arról szólt, hogy csökken ugyan a zöldenergia felár az áramszámlában, de ez még mindíg nagyon komoly felárat jelent az egyéb országok energia áraihoz képest, ami visszafogja a német ipari termelést.
2019-10-15
13:38:02
Előzmény: szocsmarci #53363#53364
szocsmarci,

Gondolatébresztőnek tettem fel a hírt, és egyetértek veled, hogy nagyon nem valószínű ennek a programnak az elfogadása az USA-ban.

A nacionalista/populista politika jellemzője ugyanis, hogy a rövidtávú politikai érdekek lenyomják a globális közérdek logikáját. Az USA-ban is és hazánkban is.
szocsmarciVálasz erre
2019-10-15
13:29:18
Előzmény: robert #53324#53363
Senki nem válaszolt erre a feldobott cikkre? Remélem nem azért, mert mindenki készpénznek veszi a leírtakat.
1. Az állítás egy elnökjelölt - jelölttől származik. Ha elnök lesz, akkor is a tanácsadói még változhatnak, akik majd mást mondhatnak.
2. Az USA mer nagyokat álmodni, de nem feltétlenül jönnek be álmai. A "világbéke", mint az I. világháború lezárásakor felmerült fogalom sem jött be. Azóta két atombombát is ledobtak lakott terület fölé, hogy megértse mindenki a komoly szándékot, de a világbéke még a kanyarban sincs.
3. Minden és mindenki azt sugallja, hogy az USA vezető világhatalom, a fejlesztésekben élen jár, csakhogy ez nem igaz. Pl. a telekommunikáció fejlesztésében erősen le van maradva, lásd 5G-Huawei, és az űrhajózásban is vannak hiányosságai, hiszen az oroszok szállítják az amerikai űrhajósokat.? A legújabb migránsokat elutasító politikája eltántorítja a bevándorló szakembereket is, nem csak a "gazdasági menekülteket".
4. Amiben jó az USA, az a pénz mozgósítása - ennek jó példája Elon Musk. Semmi újat nem talált fel, csak már meglévő ötleteket valósított meg hatalmas erőforrás ráfordítással (pénz, energia, munkaerő, idő). Musk sorsa a bukás lesz, de az a pénzügyi rendszer, ami lehetővé tette, hogy kiemelkedjen a többi közül, az egyedül álló a világon.
5. A Kyotoi egyezmény a klímaváltozásról című dolgot egyedül az USA nem hagyta jóvá. Aláírta, csak nem alkalmazta, mert "... súlyos károkat okozna az amerikai gazdaságnak). A Kyotoi egyezmény 2008-2012-ig általánosságban -8%, 2013-2020-ig -20% üvegházhatású gázkibocsátás csökkenést ír elő. Ha még ezt sem vállalja, hogy képes 100%-ot vállalni 15 év alatt?
treaties.un.org/pages/ViewDetails.aspx?src=TREATY&mtdsg_no=XXVII-7-a&chapter=27&lang=en

Összegezve jó, ha 50 év alatt megvalósul az 50%-os karbon semlegesség az USA-ban. És akkor még szóba sem jött, hogy mi van azokkal a termékekkel, amelyeket az USA használ fel, de nem az USA-ban készül?

2019-10-05
11:42:33
#53324
Elizabeth Warren demokrata elnökjelölt-aspiráns radikális klímavédelmi terve, amely rövid időn belül fenekestől fordíthatja fel az USA és a világ energiapiacait.

A terv legfontosabb pontjai:
Warren első célja, hogy 2028-ra a kereskedelmi és a lakóépületek technikai rendszerei 100 százalékban nulla szén-dioxid-kibocsátással működjenek.
A második cél, hogy 2030-ra minden új könnyű személygépjárművet, közepes teherautót és buszt nulla károsanyag-kibocsátású motorral gyártsanak.
A harmadik, hogy áramtermelés egésze 2035-re megújuló és nulla károsanyag-kibocsátású technológiára álljon át. Átmeneti célként 2030-ra karbonsemlegessé kell válnia az áram előállításának (azaz nem szabad több szén-dioxidot produkálnia, mint amennyit valamilyen módon a légkörből korábban kivontak).
A terv 3000 milliárd dollár szövetségi támogatással számol. (Ez az összeg csaknem 18 évi magyar GDP-nek felel meg.)

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/usa-elnok-valasztas-ado-warren-kornyezet-demokrata.692399.html?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link
2019-10-03
10:07:41
Előzmény: villam64 #53245#53310
Érdekes a támogatás összege: 150 ezer Ft-tól 1,6 millió forintig, ez hány százaléka lehet egy tárolónak?
villam64Válasz erre
2019-08-03
07:50:19
#53245
Rekordszintű rendszerterhelést hozott a magyarországi árampiacon a június, de az árak a megszokott tartományukban tartózkodtak. A folyamatosan, azonos mennyiségben előállított, úgynevezett zsinórtermékek ára a munkanapokon megawattóránként 40 euró körül mozgott, hétvégenként pedig 30 eurós szintre gyengült.
www.vg.hu/vallalatok/energia/kilenc-esztendeje-nem-volt-ilyen-olcso-a-gaz-2-1668988/
A 30 euro 9,75 ft/kWh. Veszteségessé teszi paksokat. 45 euro/MWh felett gazdaságos paks.
www.maradokapenzemnel.blog.hu/2019/08/01/epitkezes_szabalyok_2021_a_titkos_25_megujulo_energia_arany

Tavaly ligniterőműben 4 526 GWh energiát termeltek, földgázerőműben 7 405 GWh energiát. Csak földgáz, 30% hatásfokkal 24700 GWh elégetésével, 24 700 000 000 kWh, per 10 kWh földgáz energia, 2 470 000 000 m3 földgáz, szorozva 1,8 kg CO2, 4 446 000 000 kg CO2, per 1000, 4 446 000 tonna CO2. Vagyis 1 kWh villamosenergia földgázból 0,6 kg CO2-vel jár. Tehát amikor termelek, akkor nem 0,35 kg/kWh CO2-őt váltok ki, hanem 0,6 kg/kWh-át, vagy a mátrai erőmű 0,9 kg/kWh-ját, bár ezt nemzeti stratégiai szempontból nem szabályoznák le. Ezek csak az égetésből származó CO2, az előállítás nincs benne.


www.mvmpartner.hu/-/media/MVMPartner/Documents/Dokumentumtr/Erdekessegek/20170616/Elektromos-es-belso-egesu-motoros-autok-energiafelhasznalasa_final.pdf?la=hu-HU
Vagyis 1 liter benzin előállítása 0,19 liter benzinnel egyenértékű, 0,19*2,392(CO2)=0,454 kg CO2/liter. 6 l/100km az 14,352 kg, 17kg/100km, vagyis 0,17kg/km. Elektromos autó 0,12-0,21 kWh/km. A hazai energiamix 0,37 kg/kWh, 0,044-0,077 kg/km.
www.vg.hu/velemeny/a-kozgazdaszok/nem-kell-tartani-az-elektromos-rollerektol-2-1702300/

Egy másik vélemény. www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/olcso-aram-energia-napelem.690781.html
Számításaim szerint nálunk a 2016-os KÁT rendszer miatt, 32 ft/kWh azt jelenti, hogy 97 euro/MWh az átvételi ár az 500 kW-nál nagyobb naperőművek esetén. Ez a HMKE esetén 50 euro/MWh, vagy 0, mert nekem egy fillért sem fizettek a 3000 kWh után. Vagyis 150 euro-val tartoznak.

http://publications.europa.eu/webpub/eca/special-reports/wind-solar-power-generation-8-2019/hu/index.html

www.napi.hu/nemzetkozi_vallalatok/halozatfeljesztes-egyenaram-siemens_viking.691139.html

190925

Rengeteg mítosz kering az atomerőművekről, mondok rá két tipikus példát. Az egyik szerint - ezt olvashatják évek óta mindenhol - "Németországnak azért könnyű leállítania az atomerőműveit, mert Franciaországból veszi meg az így kieső, szükséges áramot". Ez az állítás nem igaz, ez egy téves elemzése a helyzetnek, mert éppen az ellenkezője történt: Franciaország több elektromos áramot importál Németországtól, mint fordítva.

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/atomeromu-wnisr-csernobil-paks2-olcso-aram.692095.html

191001 Már érződik az importon a napenergia hatása. E mellé még a szél is fújt. A csúcsokért az állam a felelős. A decentralizált tárolók kiépítése az ő feladata. Más alapokra kell helyezni az elmúlt 10 év energia terveit (ki kell dobni). Ideje lesz bevezetni az új időzónás tarifa rendszert. Valamint a HMKE túltermelésének egyszerűsített éves kifizetését.


www.mnnsz.hu/beolvasott-berlinnek-a-bajor-energiaugyi-miniszter/
www.mnnsz.hu/tag/elektromos-auto/
villam64Válasz erre
2019-06-29
06:54:15
#53189
A kamatmentes hitel csak lassú fejlesztést eredményez, és nem mindenkinek. Sok esetben az államnak kell fizetnie a fejlesztést, akár bérlakás programmal is.
www.vg.hu/pr/a-szentendren-epulo-szolaris-falu-julius-13-tol-ingyenesen-latogathato-1590269/
Tavaly azért léptünk egy nagyobbat az irena.org szerint.2019-06-26
21:54:03
Előzmény: zsbalazs #53184#53185
A bürokráciát említette az ember is, aki tartotta az előadást. Azt modta, mikor először látta, mit kell kitölteni, befonta a haját. Ja, tök kopasz volt az ipse...
A hitelcéllal nincs szerintem gond. Kell csináltatni egy átfogó energetikai számítást a jelenlegi állapotról, aztán egy számítást, hogy a fejlesztések után mi változik, aztán meg kell valósítan.
zsbalazsVálasz erre
2019-06-26
21:29:18
Előzmény: BJaca #53183#53184
Nem olyan rossz az a hitel,csak nagyon bürokratikus mert abból indulnak ki az úniósok hogy csalunk.
Régen voltak durva magas kamatú annuitásos és deviza hitelek.
A probléma inkább azzal van hogy a hitelcél sántít,kockázatos
2019-06-26
20:51:31
Előzmény: villam64 #53182#53183
Hogy mennyivel drágább egy ilyen hitelből felrakatni egy napelemrendszert, mint saját pénzből, azt nem tudom. Az Unió odaadta. Az más, hogy a kormányunk úgy hirdeti, hogy ők adják....
villam64Válasz erre
2019-06-26
20:20:58
Előzmény: BJaca #53181#53182
Bármennyire is támogatom végső megoldásként ezt a kamatmentes hitelt, de ennek semmi köze az uniohoz. Azonkívül a kamata legalább 30%-os. Ugyanis terheli áfa, környezetterhelési díj, személyi jövedelem adó, kisvállalkozói adó, nyereség adó. Igen komoly bevétele van az államnak ebből a kamatmentes kölcsönből. Az unios pénzeket máshol nyúlták le.
És akkor még nem beszéltem a megadóztatott unios pénzekről, ami után befolyt adóból méregdrága pályázatokon mossák át a pénzt a fideszhez, a gazdagokhoz.
2019-06-26
20:02:03
Előzmény: villam64 #53180#53181
Ha minden igaz, akkor ez az:
wwwpalyaz.hu/energetikai-palyazat/
Nemrég volt egy cég fatornyos kisfalunkban, aki teljeskörű ügyintézést végez. 10% önerő kell a beruházáshoz, az önerőbe beleszámít az is, amit ennek a cégnek fizetsz. 5 millióig nem tesznek jelzálogot az ingatlanra. max 20 éves futamidő, nincs kamat.

villam64Válasz erre
2019-06-26
19:24:32
Előzmény: BJaca #53179#53180
Hol van az eus pénz, mert én nem találkoztam vele.
2019-06-26
19:21:35
Előzmény: villam64 #53177#53179
Vagyis okosórákat kellene felszerelni, és adni mellé okoskapcsolókat. Az okos óra külön tudná számolni a csúcsidőt, az okoskapcsoló meg arra lenne jó, hogy csúcsidőben ne engedjem működni az általam kiválasztott készülékeket. Például ne mossak reggel 8-tól 10-ig.
Átlagemberek pedig vannak. Ők azok, akik azért rakatják fel a napelemet, mert kapnak olyan lehetőséget, hogy a villanyszámla helyett kamatmentes részletet fizetnek, így nem kell változtatni eddigi fizetési szokásukon, max máshová kell feladni a csekket.
Az EU adott is erre egy valag pénzt, aminek annyi a feltétele, hogy csökkenjen a ház CO2 kibocsájtása, így ez lehet szigeteléstől a fűtéskorszerűsítésen át a napelemig bármi.
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Energiastratégialapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva