Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Energiastratégialapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2017-03-24
23:15:28
Előzmény: sándor #50838#50840
Szia Sándor,

Épp végeztem a melóval, mindjárt indulok haza, szóval csak röviden. Szerintem a villamosenergia fogyasztás emelkedése főként az egyre terjedő elektromossággal működő fűtések és klímák indukálják. Kormányunk biztos azt is hozzátenné, hogy dübörög a gazdaság... :) Nem tudom nálunk hány elektromos autó van, de ha 100db felett van, már az eleve legterheltebb esti időszakban biztos megdobja az ország fogyasztását kb 1MW-al. A kérdés mi lesz 1000, vagy 100000 autó esetén... Nézd a jó oldalát. Ha sok-sok elektromos autó lesz, megnő a kereslet, ami az egész piacot felélénkíti, tán még valahogy valaki hálózatfejlesztési finanszirozást is fog adni, nálunk könnyen megoldják ha pénz kell, lásd Paks 2. Ne értsd félre, abszolúte támogatom a megépítését, a régit meg lőjük le. De hogy miből, mennyiért, ki, hogyan, miként? tán 50 év múlva megtudjuk... Szóval szerintem a hálózat nem kérdés, biztos lesz rá cash egy felfutó piacon. Ahogy te is rámutattál, sokkal izgalmasabb kérdés, hogy ki fogja előállítani és miből azt az elképzelhetetlenül irreálisan sok elektromos energiát szerte a világban. Majd lesz valahogy, mindig is volt... :)

Itt elég sok nagy teherautón és buszon látom a cng feliratot, nagyon terjed. Ismerek valakit Magyarországon, aki ezzel foglalkozik. Nálunk egyetlen teherautóról tudok, amit végül átengedtek, de az első felülvizsgálaton már nem engedték át. A közlekedési társaságok cng-s cuccainál meg nincs szabály, nincs követelmény, semmi sem számít..... Szóval szerintem nagyobb esélye van 10-20 év múlva a cng kornak, mint a villany kornak. Utóbbi fő gondja egy felől a hozzá szükséges infrastruktúra hiánya, másfelől a ma még nem létező nagy mennyiségben előállított, olcsó, jó fajta akkumulátor hiánya.

(érdekes megjegyzés, nagyon furcsa volt megszokni, megérteni a helyi villamos hálózatot, de azért egy-egy dolognak van ám alapja, nem rossz ez a 2x120V (középen nullázva) a 230V helyett. Egyszer már volt szerencsém érezni, és sokkal-sokkal kevésbé volt rossz, mint otthon. (pl mosó-szárítógép 2x120V = 240V-ról mennek))

Róbert, ha van időd és kedved, izgalmas kérdés lenne, mennyivel nőne az ország fogyasztása, ha csak elektromos autó lenne. Szerintem annyira nem vész besaccolni, szerintem publikus adat mennyit költöttünk üzemanyagra tavaly vagy valamely térfogat vagy tömeg mértékegységben hogy mennyit importáltunk, termeltünk ki ami a teljes hány %, stb. Ha van össz ellőtt üzemanyag energia, csak hjuárosítani kell kwh-ra... (1 litykó benya asszem 9kWh szal szerintem = kb 3kWh vijjannyal)

Lehet megrendelnek tőlem egy olyan rendszert, ami kap ELMŰ hálózatot, s képzeld, elkezdtem velük levelezni erről az egészről. Nincs szabályozásuk erre a témakörre, de szívesen belemennek kicsit, tudják ők is, ez a jövő. Szóval egyenlőre úgy tűnik nyitottak az egészre, s le fogunk ülni beszélgetni ki mit szeretne. Izgi lesz. :)

Én szívesen eladom bárkinek a Zöldvillanyt, csak nem fillérekért. Kinek kell? most 1 Milliárdért vihető. ;)

Sajnos 1-2 hét múlva le fogom szedni ezt az anyagot. Ha nem az lenne, hogy a fél életemet beáldoztam érte, s végül még is el KELLETT jönnöm, hogy folytathassam, mindeközben kis hazánkban van akinek nagyon is jól megy a napelemezés, úgy vagyok vele, hogy nem. Tudod nekem csak ez van, az a tudás, amire az elmúlt 5 évben szert tettem. Nincs más vagyonom.

Na most már tényleg megyek, ennyit a rövid...

2017-03-24
01:54:12
Előzmény: Bous83 #50835#50838
Szia Bous, örülök, hogy jelentkeztél,

igen, nekem már az előadás után néhány nappal le volt töltve az anyagotok, de ismered az egyesületet, szigorúan betartják a szerzői jogokkal kapcsolatos dolgokat.

Már belefáradtam az elutasításokba, így inkább közvetlenül a szerzőktől próbálok feljogosítást szerezni, hogy kiemelhessek részleteket a cikkeikből.
Ráadásul az ismertetésből azt olvastam ki, mintha Ti is csak a hozzáférési joggal bíró egyesületi tagok számára engedélyeztétek volna a betekintést az előadásotokba.
Ezért próbáltalak noszogatni, hogy tedd fel ha lehet (még a "nagy vízen" túlról is), mert nagyon jó az anyag!

Nem tudom, hogy az Eon (vagy most mi is) oldaláról mi a helyzet, de itt a volt, újjászületett, vagy inkább "túlélt" Démász oldaláról még nem látok sok biztatót.
Igaz még csak néhány hete léteznek, a honlapjuk egy bevezető oldallal meg egy cím változással módosult.
A már tavaly óta létező Szervezeti Működési Szabályzatuk mellékleteiből még nem sikerült kiolvasnom, hogy a tanyáknak készült szigetüzemen túl akarnának lépni.
Azokra sem látom a meghirdetett nagy ívű folytatás pályázatainak meghirdetését.
Viszont a tárolt és az általuk vezérelt rendszerek irányában mintha lenne érdeklődés.


Amitől félek az az,hogy a nekünk magyaroknak elképzelhetetlen rövid határidőt megcélozva már több ország meghirdette a hagyományos üzemanyagos autók használatának leállítását.
Ha ez nálunk is bekövetkezne, fogalmam nincs milyen csoda hálózattal tudnánk az elektromos technológiának megfelelni?
Lenne erre is egy-két nagyon jó, hálózat elemző szakanyag, de nem idézhetem ide.

Lényeg, hogy nem csak a villamosenergia termelés iszonyatos költségeit kellene valahogy előkerítenünk, hanem egy teljesen új hálózatot is kellene tudjunk építeni.

Viszont, talán pont ennek köszönhetően előtérbe kell kerüljön (komolyan számolnak vele a hálózatos szakemberek) a "villamosenergiás önkielégítés".
Mivel egyedül még az "önki" sem megfizethető, a hálózatisok komolyan számításba kezdik venni a mini és micro rendszereket.
A tárolásra egyelőre az éppen pihenő autók látszanak a leg kézenfekvőbb megoldásnak. Nem kell drága hálózat, csak valami összekapcsolási intelligencia.
Valami olyasmi, amit az előadásotokban is megcéloztatok.

Sok múlik a politikai döntéseken, mert ha még Paks2 előtt beüt a villanyos közlekedési korszak néhány országban, akkor nem lesz több olcsó import villamosenergia.
Kérdés, akkor mi merre vesszük az irányt?
Odaát "nálatok" úgy tűnik, hogy nagyjából tisztában vannak vele, hogy egyelőre a hagyományost kell folytatni, mert nem dönthetik be a gazdaságot felelőtlenül gyors, elhamarkodottan előkészített átállásokkal. (Plusz a lobbi érdekek!)

Meglátásom szerint sok lehetőségünk, mozgásterünk nincs.
Nálunk még most is növekszik a hagyományos gépjárművek életkora. Az ingyenes reklám energia oszlopok ideje lejárt.

Nem mellékesen, de az agyon propagált és támogatott energiatakarékos fogyasztási eszközök térhódítása és a lakosság elszegényedése közben is valahogyan mégiscsak egyre növekszik a villamosenergia fogyasztásunk.
Hiába termelnek egyre többen saját maguknak. Hová lett ez a megtakarítás?
Ezért vagyok pesszimista, és félek is a hasonló kampányoktól!

Tartok tőle, hogy ha saját magunknak kell finanszíroznunk egy termelési és elosztási átállást, abba belerokkan az ország villamosenergia rendszere.
Szerintem ekkor, illetve már jóval korábban, hiszen ki kell próbálni, be kell indítani az önszerveződést, a mini-micro rendszereket.

Kérdés, ki lesz akkor olyan tőkeerős, illetve olyan tudás és technológia birtokában, hogy kaszálhat?
Hagynak e teret a kicsiknek a saját fejlesztéseik gyümölcsöztetésére, vagy egyszerűen felvásárolják őket fillérekért?
szocsmarciVálasz erre
2017-03-06
08:57:50
Előzmény: villam64 #50767#50769
Akár hogy is nézem a térképet, nekem nem egyértelmű hogy mennyi megújuló energiát lehetne még ráakasztani büntetlenül. Hiányoznak az erőműves és a fogyasztási adatok is, valamint a keresztmetszetek. Az sem ártana ha időbeli bontásban lennének ezek megadva. Ezt egy térképen szerintem nem lehet ábrázolni, és főleg nem lehet abból következtetéseket levonni. Nem is értem, hogy légből kapott számokat hogy mersz leírni. Miért nem írtad azt, hogy képes teljes egészében fedezni a szükségletet a megújuló energia? Ha nincs áram, akkor úgy sem használják az emberek.
Off: Ha jön a vonat úgyis elállja az utat, tehát sorompó sem kell.

Én amondó vagyok, ha valaki átlátja az egészet, akkor az a MAVIR. Tudja, hogy néha pengeélen működik a rendszer, és nem hajlandó tovább kockáztatni.
Ezenfelül a szélerőműveket működtető spanyol cég nem fizet eltérési díjat, mivel sikerült olyan időjárás előrejelző rendszert kiépíteniük, amivel megmondják 15 perces pontossággal a szél erejét egy nappal előre. Tehát ebből sincs bevétele, ami azt jelenti a MAVIR szemszögéből, hogy van egy védendő energiatermelője, akitől magasabb áron köteles átvenni az áramot, de nem vehet vissza tőle pénzt, mert ügyesen tervez. Ha megmondanák a napelemesek is egy nappal előre, hogy mennyit állítanak 15 perces bontásban, akkor elképzelhető olyan állapot is, amikor nem vagy lehet előállítani a megfelelő energiát országosan (mert nem terhel fel a hagyományos erőmű), vagy túltermelés lenne, mert nem tudnák olyan gyorsan visszavenni a termelést. Ha az import sem készül fel rá, akkor szerintem a többi ország védelme érdekében akár le is választhatják Magyarországot, hogy ne vigye el a többi ország energiatermelését. A végeredmény egy sokkal drágábban termelő, és abszolút nem biztonságos rendszer.
De szóljatok, ha valamit rosszul látok.
Lehet találgatni, hogy mi lesz a jövő útja, de általában nem teljesen az, amit jósolnak. A hidrogén jó alternatíva, de egyenlőre csak a katonaság használja - nagy titokban. Ha nem tudják megkötni valamihez, akkor borzasztóan tűzveszélyes, és nagy nyomás vagy alacsony hőmérséklet kell a tárolásához (-200°C vagy 200bar). Egyik érték sem a barátunk.

Azt meg külön rosszallom tőled, hogy azt állítod, hogy akkor van napenergia termelés, amikor arra szükség van. Ilyet nem szabad írni, mert valaki elhiszi.
szocsmarciVálasz erre
2017-03-05
20:39:40
Előzmény: villam64 #50765#50766
A térképet nem tudom olvasni, de talán nem is fontos. A rendszer elbírná a decentralizált energiát, ha a termelési helyhez közel van felhasználva - ezt nem is vitatom. Csak az a gond, hogy az atomerőművet egyáltalán nem lehet szabályozni, és a többi magyarországi erőmű is lassan szabályozható. Ha hirtelen megnőne a betáplálás a rendszer véletlenszerű pontjain, az már gondot okoz (hat). Azon lehet vitatkozni, hogy ez a vezeték hibája, a hagyományos erőműveké, vagy a megújulóké, de a hagyományos erőműveké az elsőbbség, mert azok tervezhetők.
Az energia tárolásáról annyit, hogy annyi ólom és lítium nincs a földön, amennyi minden embernek elegendő lenne az akkumulátorokhoz. Ha lenne is, azok már rég le vannak foglalva szerződésekkel, és a szükséges katonai erővel megtámogatva.
Szerintem nem a decentralizációban van a jövő, hanem a centralizációban. A fogyasztás a modern világban csökkenő, és még tovább csökkenthető, ha az embereket nem hajszolják bele a túlzott fogyasztásba. A meglévő vezetékrendszer így elegendő, illetve szükség esetén fejleszthető. Csak egy jó erőmű típust kell feltalálni, ami talán az ITER lesz, de állítólag van több is kísérleti stádiumban.
szocsmarciVálasz erre
2017-03-05
14:51:21
Előzmény: villam64 #50761#50764
Én úgy tudom, hogy az ország villamos energia hálózata nem túlméretezett. Megkockáztatom, hogy rosszabb, mint az átlag Európai, ezért még azt a 20%-os megújuló energiát sem viselné el. Arra nem is gondolok, hogy a szállító kapacitás jelenlegi állapot vajon alkalmas-e a biztonságos üzemre - az országhatáron több ponton belépő import nélkül aligha. Még szerencse, hogy nem tengerrel vagyunk körbe véve, habár a Románkra, Ukránokra és Szerbekre nem nagyon számíthatunk, de a lengyel szén alapú energiatermelésre már sokkal inkább. A villamos energiaszállítás fő iránya Magyarországon kelet -> nyugati, ezért nem okoz megoldhatatlan problémát, ha néha a Románoknak vagy az Ukránoknak néha küldünk egy kis exportot a keleti erőművekből.

Néhány gondolat a villamos energiáról:
- az elektromos energia nem tárolható, ezért minden másodpercben más a valódi ára
- a megújuló energiatermelés mértéke nem irányítható (kivéve a vízerőmű, ami viszont az egyik legjobban irányítható rendszer, mert "hideg működésű")
- Magyarországon nincs jelentős vízenergia, hála a zöldeknek, illetve azoknak a politikai erőknek, akik a zöldeket felhasználva megfúrták a Bős-Nagymarosi vízlépcsőt
- a megújuló (szél+nap) energiák egyenetlenségeinek leküzdésére kiválóan alkalmas a vízerőmű ( ,ami Magyarországon nincs)
- Németország is csak úgy tud fejlődni megújuló energia terén, hogy a Norvég vízerőmű jelentős kapacitását leköti, és kiépít egy É-D irányú egyenáramú távvezetéket Norvégiától Németországig. A vezetékeket NorGer illetve Nord.Link néven lehet megtalálni a neten. Márpedig ha leköti a saját részére, akkor másnak nem fog jutni belőle, tehát ha többi Európai ország a feje tetejére áll, akkor sem fogja tudni utolérni Németországot megújuló részarány tekintetében. A ma ismert technológiával nem.

A matekoddal kapcsolatban: szorozni én is tudok, de itt számolni kell. Próbáld ki: vegyél olyan részvényt, ami az elmúlt hónapban 1%-ot emelkedett. Ha veszel 100 db-ot belőle, akkor megduplázod a részvényeid értékét egy hónap alatt - a te logikád szerint.
2017-03-05
08:31:35
Előzmény: szocsmarci #50758#50759
szocsmarci ,

Kythnos Microgrid - ha kíváncsi vagy rá, itt egy leírás és képek a rendszerről:
www.smartrue.gr/Default.aspx?tabid=451&language=en-US

Olyan kis teljesítményű szigetüzemről van szó, amely hazai viszonylatban egy nagyobb tanya szükségleteinek kielégítésére - esetleg- elég lenne.

Igazad van, a szükség hozta létre ezt a - EU-s forrásokból finanszírozott - kísérletet. A rendkívül kedvező éghajlat ellenére is éppen hogy csak elég áramot szolgáltat pár tucat frigo, laptop és mobil számára. A szigeten a házak fűtésére és hűtésére nincs szükség.
szocsmarciVálasz erre
2017-03-05
07:11:49
Előzmény: villam64 #50757#50758
Érdekes, hogy egy adott cikkről teljesen ellentétes következtetéseket tudunk levonni. Én nekem ez a kulcs mondat: ". A német Fraunhofer Intézet 2015-ben készített jelentése szerint az összekapcsolt európai villamosenergia-hálózatok a jelenlegi állapotukban képtelenek lennének kezelni, ha a tagállamok összességében 25 százaléknál több, napenergiából vagy szélerőművekből származó áramot táplálnának a rendszerbe.".
Azaz nem szabad ész nélkül tolni a rendszerbe a megújuló energiát, szerinted meg pont ez jelenti a megoldást.

"Khynthos szigetén, a görög szigetvilágban például napelemek látják el a helyi közösséget, ..."
Ehhez kapcsolódóan azért nem árt megjegyezni, hogy Khyntos szigete Görögország déli részén található, Török és Görögország közt valahol félúton a tengeren, a parttól 100 km-re. A hálózat kiépítése így nehézkes (,aminek lehetnek politikai okai is). Ezért szükségből kellet kiépülnie valaminek, és nem azért mert "Legyünk hú de zöldek!', vagy azért mert olcsó. Ez volt az egyetlen megoldás, hogy a turisták által látogatott szigetet ellássák elektromos árammal. A másik dolog amit erősen ajánlok mindenki figyelmébe, hogy a sziget növényvilága olyan levelű egyedekből áll, amelyeknek vékony pödört leveli vannak, hogy a párolgást csökkentsék (Google keresés - képek). Ez pedig sok napsütést, vagy szelet jelent. Ha ránézünk a térképre, akkor észrevehetjük, hogy mindkettőből van bőven, mivel délen van, és sziget. Ennek ellenére mégsem szélerőmű épült tartalék üzem céljából, hanem az erősen környezetszennyező benzin generátor, aminek a hatásfoka jó ha van 35%. Végignéztem a szigetet műholdas képen a Googleban, de nem találtam meg a napelem parkot. Vagy vak vagyok, vagy katonai titok és emiatt leradírozták a térképről, vagy eldugták az okos Görögök a föld alá, hogy ne vigyék haza a turisták. Minden esetre egy speciális adottságú kevés lakószámú szigetet felhozni példának, és kivetíteni a föld jövőjét rá elég butaságnak tűnik. Legközelebb arról olvashatunk, hogy az atom-tengeralattjárókon be kell csukni az ablakot, mert az úgy lesz "zöld".
2017-02-25
01:05:12
Előzmény: grano #50734#50735
grano szia,

amondó volnék, hogy ne feszegessük a témát, már csak a fórum érdekében sem.

Annyira vegyes és ellenőrizhetetlen információink lehetnek, hogy félrevezetnénk másokat (is).
Én az utóbbi bő tíz évben nem voltam belül a műben. Az utolsó csoportok egyikével sikerült a "kennelek" felállítása után még bejutnunk a látogatható belső térbe.
Azóta voltak ott kollégáink, de csökken az érdeklődés. A látogató központ nem a mi világunk, a sajtóközlemények sem.

Azért annyira bízom a szakmában, hogy sikeresen végig viszik az egészet a leállításig. Az indulás sem volt egyszerű, azóta meg természetes, hogy átalakultak a biztonsági előírások.
Csak ne szakmán kívüliek hozzák meg a szakmai döntéseket!

Meséltem az unokáimnak a látogatásokról. Az egyikük abban a korban van, amikor már kezd rácsodálkozni a tudomány ágak közötti összefüggésekre.
Adtam neki néhány demo pasztillát. Örült neki, (mindent gyűjt), de gyorsan eldobta őket. Állítólag félelmében.
Elgondolkodtat, hogy nem hajlandó beszélni róla. Én meg nem találok értelmes választ a reakciójára.
szocsmarciVálasz erre
2017-02-22
00:20:29
#50727
Üdv
Sokat írtok Paksról, de nehéz kihámozni a valóságot belőle. Itt egy cikk, ami az üzemmenet változásáról ír: www.atomeromu.hu/hu/rolunk/technika/c15/Lapok/default.aspx
A lényeg, hogy 4 blokk üzeme váltja egymást, üzemük "kampány" időkre tagolódik. Egy kampány 12 hónapból áll. A kampány az az időszak, ami alatt egy üzemciklus megvalósul.
Az ábrán látható hogyan helyezkednek el a fűtőelemek a reaktorban.


Egy év (11 hónap) után esik pár tized százalékot az urántartalom. A jobb üzemállapotok miatt (kisebb hőmérséklet különbségek a reaktoron belül, de főleg azért hogy egyenletesebben üzemeljen a reaktor 3 éven keresztül) a fűtőelemek nem egyenletes urántartalmúak. A cseréjük/mozgatásuk a javítás alatt a következő képp történik: a legöregebbeket (azaz a 3 éveseket) kiveszik, helyükre a 2 évesek kerülnek, a 2 évesek helyére az 1 évesek, az 1 évesek helyére pedig az újak (4,95%-osak). Ez a művelet 1 hónapig tart. Tehát 1 kampány 11 üzemből + 1 hónap karbantartásból áll. Az ábrán 5 féle urántartalom szerepel, de ne zavarjon meg senkit, mert ez már a 3. féle megoldás az indulás óta. Az Erőmű indulásakor három féle urántartalmú kazetta volt, és ez az elv megmaradt. Valószínű hogy mivel kicsit felhúzták a VVER440 blokkok teljesítményét (ami ugye eredetileg 440MW villamos teljesítmény volt), ezért mások lettek a pasztillák is. (Másrészt úgy tudom a turbinák lapátozásának módosulása is hozzájárult a teljesítmény növekedéséhez).

A fenti cikk arról szól, hogy a kampány időszakát szeretnék kitolni 12 hónapról 15-re. Az üzemelés 14 hónap lenne, a karbantartás pedig 1 maradna.
Idézet: "Az 1-4. blokkok üzemanyag-átrakásai 2016-tól kezdődően negyedéves ritmusban követik egymást. 4 éven keresztül csak évi 3 főjavítás lesz, majd az 5. évben minden blokk leáll."
Szerintem nem negyed éves ciklusban, hanem harmad évesben következnek egymás után a javítások, valószínű félre ütötte a cikk írója.
A másik dolog, hogy az 5. évben, azaz 2021-ben nem fog az állami média dicsekedni Pakssal, mert nagyon rosszak lesznek a gazdasági mutatói. Rengeteg karbantartás, bevétel meg alig.

2017-02-18
13:42:06
Előzmény: barbot #50622#50678
Üdv mindenkinek, szia barbot,

nem igazán tudom, hogy hová tegyem ezt a hozzászólást, mert a fűtés-energia "terelgetéssel" kapcsolatos, de szinte minden energia forrást érint.

Javasoltam, hogy mást is olvassál, ne csak a híradókat, és tessék.

Hosszú évek óta próbálom az összefogást szorgalmazni. Szerettem volna az ezen a fórumon is megjelenő PV-s elégedetlenségeket felhasználni. Sajátos helyzetemnél fogva, akkor még lett volna elvi esély arra, hogy a kicsiket is bevegyék a "buliba".
Sajnos, az ilyen (kicsi) rendszereket építők, eladók, magukat reklámozók annyira túlsúlyba kerültek, hogy hiába próbálkoztam, próbálkoztunk.
(Hol vannak ők ma már?)
Azokra a változásokra, amelyek azóta és legújabban borzolják a kedélyeket, időben felhívtam a figyelmet.
Sajnos nagy általánosságban negatív besorolást kaptam érte.

Mivel lassan már nyílnak a szemek, megpróbálkozom ismét összefoglalni a nyáj terelgetésnek a már hatályos és a szerintem várható szempontjait.

-Kiinduló tényként állítom, hogy abból a gödörből, ahová az ország energetikai szempontból került a 80-as évek eleje óta, csak atomenergiával tudunk kimászni. Másra sem idő, sem hely, sem adottságaink nincsenek.
Paks2-őt kényszermegoldásnak tartom. Szerintem több kell, de nem oda, és nem úgy!

-Régi vesszőparipám, hogy a villamosenergia elosztó hálózat a kérdések kérdése.
A hálózat (úgy általában) korszerűsítése a paksinak a sokszorosába kerülne, és amíg azt nem tudjuk végrehajtani, addig marad a terelgetés. Ide vezethető vissza még a szeméttel való lakossági fűtés kérdése is.

1.
A fatüzelésben és általában a vegyes tüzelésben sok minden történt az elmúlt időszakban.
Átkerült a felmérés, a nyilvántartás egy olyan szervezethez, ahonnan nincs kibúvó.
Akik most gázzal fűtenek, de hobbi kandallósok is, azok kandallóstól, kéményestől felmérésre kerültek.
A vegyestüzelésűek szintén.

A mostani télen sem a lakosság volt a fő szennyező. Mert ha így van, akkor miért ugyan azokban a városokban és területeken volt a legmagasabb a légszennyezettség ahol nyáron is lenni szokott?
Kapóra jött egy meteorológia jelenség, lehet bűnbakot keresni.
Elkezdődött a fatüzelés elleni riogatás. Következik a kandalló adó, a talajterhelés után a levegőterhelési adó.
Mivel ezt az adót a nedves szoci fával fűtők úgy sem tudják kifizetni, maradnak a luxus kandallósok, a rossz égetési hatásfokú cserépkályhások, a nem korszerű kazános és kéményes fakazánosok, vegyestüzelésűek.
Aki nyitott szemmel olvas és hallgat, az már kellett, hogy értsen a belengetett "vegyvédelmi" járőrök (levegőszennyezettség elemzés, kéménykaparék vizsgálat, szomszéd kéménye videózás, egyes városrészek drónokról történő ellenőrzése a nap bármely szakában, ...) munkájának értelméről.

A szilárd tüzelés terelésében sok és komoly intézkedés várható. Mondanám ezt barbotnak és a fa kontra gáz iránt külön érdeklődő zoli79-nek.
A gatyánk rá fog menni, ezért fontos az előrelátó döntés. Mivel a bölcsek köve nincs a birtokomban, így csak magamnak próbálok helyes irányt találni.
Ne tévesszen meg senkit az, hogy kívülről káosznak tűnik az ország energia politikája! Nagyon is rendben megy és átgondolt minden eleme.

2.
Gáztüzelés.
Mikor is volt amikor támogatták a korszerűsítéseket?
Mikor is lengették be, hogy csak a 10 évnél fiatalabb kazánok maradhatnak?
Vagy cserélsz, vagy fizetsz.
A felmérés elkészült, idő és érdek kérdése mikor mozdul meg a jogszabály gyártó gépezet.
Egyébként és szerintem jogosan.
Aki szagolt már bele a gázkéményének a füstjébe, az pontosan azt érezte, amit a fuldokló városokban lehetett érezni az elmúlt hetekben.

3.
Villanyfűtés, napelem, hőszivattyúk.
Minden energia föld alatt és felett (egy bizonyos határon túl) állami monopólium.
A határméreteket nagyjából mindenki ismeri.
-Szélenergia házilag kilőve.
-Víz energia (termál) házilag kilőve.
-Nap energia korlátozás alatt áll. Nem a jogossága miatt, hanem azért, mert az előállítói (a kicsiben előállítói) elviselhetetlen költségeket jelentenek a többség számára.
Ezek olvashatók ki a rendelkezések folyamatának az irányából.

Barbotnak mondanám, hogy nagyjából két éve pont egy romániai energetikai szakember szegedi előadásán ismertette a hangfrekis lekapcsolást, a teljesítménynövelés indoklását, a rendszerbe termelőként belépés fontosságát.
Ők utólag ugyan, de már belátták, hogy elkúrta az állam a fej nélküli támogatás megvalósítását. Bedőlt a hálózatuk, és az irányítási rendszerük.

Ezért ne keressétek feltétlenül a politikát abban, ahol a szakma némának tűnik, de a megvalósulás mégis a pillanatnyi adottságok és lehetőségek irányában halad.

-Kedvencem az önellátás.
Bejelentési kötelezettség eddig is volt.
Vajon hányan jelentkeztek?
Vajon mennyibe került a többieknek, a szolgáltatóknak a "mégis kitermelés"?

Miért kell (elveim ellenére) központi kézbe venni a kérdés rendezését? Egyszerűen nincs más kiút.
Azzal, hogy az emberek önzők, rövidlátók, az energetikai szakmában tudás nélküliek, a támogatásokat gondolkodás nélkül kihasználók, nem csak a saját sírjukat ássák, ásták meg.
Romba döntik a családjaikat a soha meg nem térülő beruházásaikkal, és mint látható, elveszik a lehetőséget a jól gondolkodó és jót akaró kevesek elől is.

Ez nem azt jelenti, hogy haragszom rájuk.
Egyszerűen kénytelen vagyok beletörődni, hogy ők ebben a szakmában pontosan olyanok, mint akik tudatosan megsértik a közlekedés szabályait.
Amíg baj nem lesz belőle, addig szándékosan lenullázzák a fizikát.

Kedves barbot, nem kell felmenni a Hargitára ahhoz, hogy elsírjuk magunkat.
Elég itt nálunk szétnézni a lapályon.

Összefoglalásként annyit, hogy próbáljátok meg együtt nézni a dolgokat!
Nem kell minden vízbe dobott falatra ráugrani, mint a halastavi pontyoknak.
Ha össze állt a kép és látszik a közelmúlt, akkor látható lesz az irány is.

A villamosenergia jelenleg az egyetlen, aminek az ország fejlettségéhez viszonyítva még megfelelő az infrastruktúrája. Ennek az energia fajtának a legjobbak a kilátásai a vételi piacon.
Ezt kell egy kézbe venni.
Mivel a járulékos költségeit is fedezni kell valamiből, ezért kell az elosztói teljesítménydíj, illetve népies nevén (a sokak által tagadott és lehetetlennek tartott) hálózati használati díj.
Javaslom, hogy vegye elő bárki akár a villany, akár a gázszámláját és rögzítse, hogy ma mennyi az "áthárított" díja, majd nézze meg egy év múlva is!
szocsmarciVálasz erre
2012-11-29
19:54:59
Előzmény: villam64 #36153#36190
Nem tudom, minek a pártján állsz. A megújuló energiáén, vagy az atom energiáén? Nekem úgy tűnik, hogy mindkettő ellen vagy.

A Sellyei napkollektor mezőről nem tudok sokat. Annyit azért igen, hogy Sellyén sok a barnára sült ember, de nem azért, mert kiemelkedően magas a napsütéses órák száma. A befolyt helyi iparűzési adó, (vagy nevezzük bárminek,) jól jön az önkormányzatnak, inkább ilyen pénzt kapjanak, mint "tiszta", adózott pénzt az állami költségvetésből.
Mellesleg vannak energiaültetvények is a környéken, ami munkát ad a kétkezi embereknek; ez a napkollektor mező nem jelentős munkaerő felvevő, ezt említette is a cikk, csak nem emelte ki külön.

A paksi bővítéssel kapcsolatosan van néhány kérdés.
1: Kell az elektromos energia vagy nem? Ha nem kell, akkor félre lehet tenni a számítógépeket, a TV-t, és lehet gravitációs fűtéseket tervezni.
2: Ha kell az energia, akkor megvesszük külföldről, vagy előállítjuk itthon. Van nemzetközi árampiac, és ha sokat áramot veszünk, akkor majd épít a szomszéd ország egyet a határra, hogy ne legyen nagy a hálózati veszteség.
3: Ha előállítjuk itthon, akkor hitelt veszünk fel, vagy előre elkezdünk félretenni bizonyos pénzeket. A hitel felvétellel vannak "apróbb" gondok, ami 2008 augusztusa előtt senkit nem érdekelt. Forint alapú hitelt pedig senki nem fog adni.
4: Ha félretesszük a pénzt, akkor azt valakitől el kell vonni. El lehet vonni az oktatástól egészségügytől, útépítésektől, stb. A megvonások végül mindig a kisembereket érinti, de ha már lehetőség van szelektálni, akkor fizessen az többet, aki több áramot használ. Én jogosnak tartom az áram árába most beleépíteni az X forintot azért, hogy ne legyen 3-szor X forinttal drágább az áram ára pár év múlva.

Bocsi az okoskodásért, de ezt nem tudtam másképp leírni. Vagy halad az ország, át lehet menni pingvinbe, és a vállunkat vonogatni, hogy miért kerül 200 Ft-ba 1 kWh áram, amikor 10 éve még csak 50 Ft volt. Mellesleg ez lenne az igazi "pályázati támogatás", ez tényleg ösztönözne a takarékoskodásra.

Egy hozzászólás megtetszett a paksi cikkhez:
"Ez az előre finanszírozás nem is olyan hülyeség. Ha mondjuk 10 éven át 3 Ft-al lenne drágább egy kWh áram, akkor kb. 1200 mrd Ft gyűlne össze. Sokkal jobb lenne ez, mint a hitel kamatait nyögni.
3 Ft. pedig nem is olyan sok. Németországban a megújulók finanszírozására kWh-ént 5,3 centes (15 Ft.) energiaadót vetnek ki."
Biosolar Forum  =>  ENERGIAPOLITIKA  =>  Energiastratégialapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva