Biosolar Forum  =>  Helység hűtés  =>  Hűtés riasztás
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-05-12
10:38:45
#5634
milan,

Gondolom tudod, hogy a -30-as hűtők mérése nem olyan rázós, mint a -80 fokosé.
Azon a gépen nincs valamilyen kimenet?

A helység folyamatosan 19 fokos. Mekkora a páratartalom?

Első nekifutásra így képzelem el a megoldást:
1. Minden hűtőbe a megfelelő szenzort beszerelni (pl PT1000 (-50-es)), a -80 fokosba valami speciális (talán hőelem).
2. A szenzorok kimenete egy mérésadatgyűjtőre megy (egy notebook + megfelelő interface)
3. Az összes egységnek szünetmentes táplálás
4. Riasztás helyben (relé kimenet az adatgyűjtőn) és a hálózaton/mobilon keresztül
5. Ha a hálózatról elérhető az Internet, akkor bárhonnan rá lehet nézni a hűtőszobára

Hasonló eszközöket használok a méréseimhez én is.

Összegezve n db hűtőhöz:
szenzor
hőmérő interface
relé kimenet
notebook
szünetmentes táp
Ethernet csatlakozás
program


2010-05-12
09:59:33
#5633
Nem teljesen helyiség hűtési megoldás, amit keresek, de kíváncsi vagyok a véleményetekre hogyan oldanátok meg a problémát.

Adott egy klimatizált helyiség, amit egy split klíma és - backup - egy fan-coil tart állandó hőmérsékleten (~19 fok). Itt található 12 db fagyasztó (3 db matuzsálem -30 fokos, 6 db újabb gorenje szekrény -30 fokos + 1 db -80 fokos). A 3 matuzsálemnek van egy riasztója, aminek az oldalon egy CJ3260-as hangszóró kimenet van. A helyiségben RJ45 Ethernet csatlakozás egy jobb-rosszabb ethernet hálózathoz adott, mobil hálózati térerősség kiváló.

Olyan megoldást kellene kitalálnom, ami figyeli a hűtők hőmérsékletét és egy bizonyos küszöbérték felett riaszt. Régen a hangszóró biztos nagyon jó megoldás volt és ma is az lenne, de ez csak a 3 matuzsálemnél működne, illetve ott is nehézkesen, mert az állandó portaszolgálat emeletekre és méterekre van és azt még nem tudom, hogy ha lenne ezekre hangszóró kötve, akkor állandóan sipítanának, ha hőmérséklet emelkedés van, vagy pittyegnek...

Egy olyan kommunikációs modulra gondoltam, ami SMS-el és telefonhívással is riaszt, ha valamilyen okból a hűtők hőmérséklete elkezd emelkedni (vagy csökkenni). Ilyet találtam is, viszonylag baráti áron, de akkor érne valamit a dolog, ha naplózva lenne a hőmérséklet változása, amiből következtetni lehetne az eszközök meghibásodása előtt a szükséges karbantartásra. Nem csak az áramszünetre kell gondolni, hanem a régi hűtők ékszíjas-ventilátoros konstrukcióval bírnak, a gorenjék sem ipari célra készültek - érdekes lesz a szondákat belepreparálni -, a -80-ashoz pedig hőmérsékleti szondát nehéz lesz találni. Igen, épületfelügyeleti rendszer kellene, amihez ez a modul is illeszthető, de az most nem lesz. :S

Konkrét megvalósítási ötletek érdekelnének, hogy milyen kommunikációs modulokban érdemes szerintetek gondolkodni. Ne legyen drága és riasszon, ha kell. :)
Biosolar Forum  =>  Helység hűtés  =>  Hűtés riasztás
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva