Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Hőszivattyús bojlerlapozz: « előző   1, 2
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
villam64Válasz erre
2018-09-22
12:47:28
#52064
Egyenlőre azt látom, hogy még van mit fejleszteni a levegő-víz hőszivattyún. A baktérium mentesítő funkció, ami hetente lefut, nem kapcsolható ki. Viszont csak 60 °C hőmérsékletig fűt a hőszivattyú, majd átkapcsol a fűtőbetétre, mely csak a felső 1/3-ot melegíti. Amikor kikötöttem a fűtőszálat, akkor hibával leállt. Újra kellett indítanom. Most azt tesztelem, hogy az időzítő off programja lekapcsolja-e a baktérium mentesítő funkciót a hőmérséklet elérése előtt.
Pali
Az általad belinkelt 35 °C bemeneti hőmérsékletre is megad a COP adatot. Nem mindennapos érték. Az 5 °C alsó bemeneti hőmérséklet, kicsit magas, alacsonyabb kellene. Meleg vízre szerintem 2 lépcsős hőszivattyú kellene.

Rákeresve hmv hőszivattyúra, már mindenki gyárt hőszivattyút hmv-re -7+7 °C-ig.
www.austria-email.hu/hmv-hoszivattyu/
Panasonic, Daikin, Hajdu, Ariston, Hoval, Immergas, Midea, stb..

Levegő hőfok lépcső most 15->6 °C, majd 14->6 °C.

180923
Sikerült az időzítő off beállításával a baktériummentesítő funkciót leállítani. Kíváncsi vagyok, hogy érzékelte-e, hogy nem fejeződött be a program, és holnap újból megpróbálja-e.
180924
Nem próbálta meg, pedig tegnap csak 42 °C-ig fűtötte fel a hőszivattyúval a vizet a 65 °C helyett. Így sok kilowattóra spórolható meg. Eddig 34 kWh várható szeptemberben. Bár a készenléti energiát is sokallom. Van mit fejleszteni. Még gyerek cipőben jár a technológia.
190126
Tavaly év végén a szívócsövet levettem, mert vergődött a padlás hideg levegőjével. Így most a lakás levegőjéből melegíti a vizet. Decemberben 55 kWh fogyasztott, most januárra 41 kWh várható. A klíma által előmelegített hőt használja, így a klíma fogyasztása nő meg. A padlásra fújja a hideg 7 °C-os levegőt. Ott a klíma kültérijének segít. A lakásban vákuum keletkezik, és friss levegő kerül a lakásba. Most annyira szellős a lakás, hogy 40 %-ra lement a relatív páratartalom. A ruhaszárítás sem számít. Nyáron a kifújó ágat is le kellene venni. Viszont 4,5 W a készenléti fogyasztása, ami évi 39 kWh plusz fogyasztás.
2018-08-28
18:05:33
Előzmény: zsbalazs #51928#51933
Szia!

Ahogy korábban írtam én is ilyen gépet tervezek venni, de a mellékelt kép szerint fogom bekötni. Hővisszanyerős szellőztető berendezés kidobott levegőjét rákötöm a Hajdu gép beszívó ágára (+ külső levegő beszívás), így télen nem fogja elhasználni a már egyszer (fűtéssel) felmelegített levegőt. A szellőztetőből +2 +8 C fok között lesz várhatóan a kidobott levegő hőmérséklete. Ez keveredve nem lesz kevesebb véleményem szerint -2-0 foknál, ha a melegvíz készítést a déli órákra időzítem, amikor kint is melegebb van.
Nyílván a COP értéke nem lesz a legjobb a téli időszakban, de még mindig jobb mint egy villany bojler. Nyáron meg kap egy megszűrőzött direkt ágat.

Talán így már van értelme egy alacsony energiaigényű házban is...
A Hajdú levegő szállítása 500m3/h!
Ha megnézed a rajzot láthatsz rajta egy "Drosselklappe" / folytószelepet. Ezzel be lehet állítani, hogy ne szívjon többet a Hajdu mint amennyit a szellőztető küld. A fennmaradó rész, amire a Hajdunak szüksége van az pedig külső levegőből lesz pótolva. Ez jön be kívülről (außen) az Y idomon keresztül.
Írtam 5-6 hőszivattyús bojler gyártónak, hogy lehet e állítani esetleg valamelyiken a térfogatomáramot, de sajnos mindegyik fix, ezért szükséges ez a megoldás.

villam64Válasz erre
2018-07-28
10:35:54
#51821
Megrendeltem tesztelésre a Hajdu HB 300C hőszivattyús bojlert. Nekem a kis fogyasztásom, és a napkollektor miatt nem térül meg, de kíváncsi vagyok rá. Van ki és bemeneti levegő csatlakozása, 190-es. Na ilyen cső nincs. A hideg-meleg és a csőkígyó csatlakozása 3/4-es. Van cirkulációs csatlakozója is a felénél. Programozható, hogy mikor fűtsön. Fűtőszála is van. Eco módban csak a hőszivattyú működik -7 és +43 °C külső hőmérséklet között. Ez az év 99 %-ában teljesül. Kondenzvíz kivezetője van ~1,6 m magasságban. Jég leolvasztó funkció is van. A padlásra tervezem a két légcsövet felvezetni. 16-20 óra közötti működésre állítom be 55 °C hőmérsékletre. Nappal a napkollektor melegíti. 3 óra a felfűtési idő. 2,5 kWh 60 °C-on a hőveszteség (ugyan ezt az értéket adja meg a 200 literes típusnál is). A fűtőszál a felső 100 litert melegíti a leírás alapján.

www.hajdurt.hu/_data/VFS_0895cda51e188fdefa59effb3955df2b.pdf

Számításom szerint nagy fogyasztású családnál 5 év, kis fogyasztásúnál 10 év a megtérülési ideje. Van 200 literes, de csak 38 000-rel olcsóbb. Nekem kiszállítással 445 000 ft.

180804

19 óra után bekapcsoltam a hőszivattyús bojlert. Egyelőre a lakás levegőjét használom vízmelegítésre. Klimatizálja a lakást, és párátlanít is. 2 óra alatt 10 fokot emelt. Kapott fogyasztásmérőt is. Holnap reggel egy időben megy majd a klímával. Később lesz a padlás teszt, ha szereztem 200-as csövet.

180805

A beszívott levegő 25-21 °C, a kifújt 11 °C. Az alsó két cső hideg. Egyik a HMV hideg ága, a másik a csőkígyó hideg bemenete. Egymás fölött vannak. Az első felmelegítésre, és plusz egy fürdésre, 3,36 kWh ment el. 4 óra alatt melegítette fel a vizet 55 °C-ra. Viszont nagyon zajos. Nappalra lesz programozva, délutánra, napenergiás időszakra. Viszont nem látom már az üzemmód programozhatóságát. Hőszivattyú üzemmódba kapcsolt be. Van rajta kiegészítő fűtés kapcsoló.

13 órakor hajlandó volt bekapcsolni. A napi szokásos víz kivétel volt, mosogatás, kézmosás. 1 óra 10 percet ment, 1,2 kWh fogyasztás volt. Holnaptól 13-16 óra közé programozom a működését.

180811
Az eltelt 1 hét alatt 13 kWh ment el meleg vízre. Ebben benne van a feltöltés utáni felfűtés, 1 baktérium mentesítő 65 °C-ra történő felfűtés, 1 megszakított baktérium mentesítő felfűtés (vasárnap 23 órakor kapcsolt be, éjfélkor lekapcsoltam), és a szokásos használat. Meg kellett szakítanom az első baktérium mentesítést, mert 23 órára volt programozva, amikor az ember aludna. Sikerült hétfőn átprogramozni 11 órára, amikor a klíma lekapcsol. Erre nem várta meg az előírt 7. napot, mert 7 naponta lép működésbe ez a funkció, hanem kedden végrehajtotta. Sok tapasztalatot nem sikerült így szereznem. Átállítottam 50 °C-ra a víz hőmérsékletét. Most ezt tesztelem. Majd 45 °C lesz a következő hét. Az is bőven elég fürdésre. 3 ki-be kapcsolási időpont programozható be (6 időpont, és beállítható, hogy be, vagy ki kapcsolás legyen), különböző víz hőmérsékletekre. Egyet használok.
A baktérium mentesítés kapcsán jutott eszembe. Amennyiben alacsonyan tartom a bojler vizének a hőmérsékletét, akkor folyamatosan cserélődik benne a víz, és a klóros víz megöli a baktériumokat, tehát nem tudnak elszaporodni. Tehát annyira veszem le a víz hőfokot, hogy a komfort érzet ne változzon, de felesleg se legyen benne.

180819
1 hét alatt 10,9 kWh ment el meleg vízre 50 °C-ra állítva. Az első nap szintén meg volt ebből a 65 °C-ra történő felfűtés, mely 4 kWh-ba került. Havi fogyasztás 47 kWh lenne így, de ez nyári adat. Szeptembertől lenne a tényleges üzem. Lehet, hogy addig elmegy a napkollektor, és csak a fűtéssel történő rásegítés marad. A kazánba csak mínuszok idején szándékozok begyújtani, a klímával történne a fűtés, így a hmv elő langyosítása is.

180826
1 hét alatt 8,62 kWh ment el meleg vízre 45 °C-ra állítva. Az első nap szintén meg volt ebből a 65 °C-ra történő felfűtés, mely 3,5 kWh-ba került. Havi fogyasztás 37 kWh lenne így nyáron. 45 °C-nál még hozzákevert a thermosztatikus keverőfej fürdéskor, így most 40 °C-ra állítottam. Megjött a 200-as légtechnikai cső, ki kell vágni a lukat a padlásra. Annak idején a 80 literes villany bojler 100 kWh-át fogyasztott havonta. 50-60 %-os fogyasztás csökkenés. A baktérium mentesítő többlet fogyasztást eredményez, havi 4 kWh lehet. Nem tűnik olyan jónak a kompresszor hatásfoka. Jön a normális üzem. ~1 óra a hőszivattyúval a felfűtési idő nálam.

A Hajdú is írja a jég leolvasztást, bár szerintem lakótérben felesleges, mert szerintem a tartály tetejének hővesztesége miatt is megtörténne a leolvasztás. Ma a 65 °C-os felmelegítéshez 3,4 kwh kellett. Ez kettő napig elég. Én zuhanyozok naponta. A másik két személy csak néha. A mosógép első feltöltése is a bojlerből történik. Viszont most már vissza kötöm a kollektort, mert jelenleg csak 60 °C-on tartja a 2 m3 fűtési puffert. Már nem vagyok a vizes rendszerek híve, bár még használom. A klímára épített hőcserélő is dolgozik a fűtés rendszerre, hűtés üzemmódban is bekapcsoltam, mert az épített hőcserélőmről a szigetelés hiánya miatt a kondenzvíz csöpögött, így a fűtésrendszer is hűtött. Jelenleg 10 °C a bojler kilépő levegő hőmérséklete. A bojler előbb a levegő keringetést kezdi meg, méri a levegő hőmérsékletét, és ez alapján dönti el, hogy hőszivattyút, vagy fűtőbetétet használja.
sz2laszloVálasz erre
2015-02-02
22:43:23
Előzmény: robert #48272#48276
Köszönöm az észrevételt teljesen igazad van, semmi értelme nincs. A lakás egyébként egy háromszintes kétlépcsőházas tégla(az a kisméretű amiben nincsenek lukak)építésű épület első emeletén van,a '60-as évekből. A tömb É-D-i tájolású. Lépcsőházanként és szintenként két lakással. Tehát 12 lakásos. Elhelyezkedése a ház közepe felé. Jobbra-balra szomszédok (a fal túloldalán de szerencsére csendesek).Házközponti fűtéssel -ami a legfájóbb pont- másrészt kizárja az égéstermékek visszaáramlását. A kazán(ok 2 van) a pincében külön helységben. Ha ilyen feltételek mellett valaki a házban depressziót szenved az nem a mi hcs-s szellőzésünk miatt lesz :). Gondolkodtam belső hőszigetelésen de a keleti és nyugati oldalak kb. 85%-a üveg. Így tehát csak hangszigetelés lesz kétoldalt meg alul-felül. Ebben a felső hangsz-ben gondolom a hcs csövezését kialakítani.
2015-02-02
13:56:48
Előzmény: sz2laszlo #48271#48273
Véleményem szerint két esetben érdemes elgondolkodni a hsz bojler használatán.

1. Ha a lakás (ahol a hsz bojler is van)fűtésére használt energia ára fajlagosan jóval olcsóbb mint a bojler számára rendelkezésre álló energia ára, valamint nem zavó, ha az adott helyiség hidegebb lesz mint a többi, illetve oda több fűtési energiát lehet irányítani.***

2. A hsz. bojler fűtetlen, a ház fűtött részétől jól szigetelt, nagy alapterületű pincében van elhelyezve.

Persze ez csak általánosítás. Ha megtérülésre hajtunk, ki kell számolni a dolgot úgy, hogy nem hagyjuk ki a hsz. működéséhez szükséges levegő felmelegítésére szánt energiát sem!

***De akkor miért nem az "olcsó", fűtésre használt energiával állítjuk elő direktben a melegvizet?


T.
2015-02-02
11:19:48
Előzmény: sz2laszlo #48271#48272
sz2laszlo,

Az elhasznált levegőből a hőt vagy a hőcserélős szellőztető, vagy a levegő-víz HSz bojler vonja ki. A kettő összekötésének mi lenne az értelme?

Nem tudom, hogy milyen társasházi lakásban laksz, de egy házban a lakások a szellőzőkön és más tömítetlen réseken keresztül kapcsolatban lehetnek egymással. Ilyenkor van rá esély, hogy a lakásodban az elszívásból adódó depresszió miatt a szomszéd lakások nyílt égésterű fűtőkészülékeiből a lakótérbe visszaáramolhat a füstgáz.
Ezért csak olyan esetekben biztonságos bármilyen készülék, ha kizárt a visszaáramlás veszélye az összes lakásban. Ha a jelenlegi helyzet kedvező is, az bármikor megváltozhat a tudtod nélkül is.


sz2laszloVálasz erre
2015-02-02
11:08:55
Előzmény: takyka #48246#48271
Szia!

Tehát ha a hőszivattyús bojlert csak és kizárólag a fűtött lakáson belül, de nem fűtött helységben (elrendezésből adódóan szinte épp a lakás közepén) lehet elhelyezni, nincs is létjogosultsága? Azon agyalgok, hogy érdemes-e erőlködni vele egyáltalán. Ahogy én gondolom a megtérülés valahova az unoka nyugdíjba vonulására esik :) Ennyire nem drámai a helyzet de az ára így is közel tízszeres a hagyományoshoz képest meg sajna nem családi házban lenne a telepítés hanem egy első emeleti lakásban. Ezért is csak a lakás közepén lehetne elhelyezni, ilyenek az adottságok. Mivel a nyárra ütemezzük a hővisszanyerős légcserélő beépítését azt latolgattam, hogy a kivezető ágára be lehetne a bojlert iktatni. Azt hiszem a csövezést nagyon bonyolítaná de pl. ha maga a hőszivattyús bojler egy számára kialakított zárt térben lenne ami a hcs kifújó ágának része (tudod mint amikor a kígyó lenyeli a vizilovat persze nem olyan szorosan). Persze itt gondolom az is érdekes hogy ez mennyire terheli meg a hcs kifújó ventijét.
Szabolcs76Válasz erre
2011-10-24
11:04:22
#20379
Sziasztok!

Én pont egy éve vettem egy Ausztriában kikukázott levegős bojlert. Stiebel Eltron WWK300HL, 300 literes és 350W a felvett teljesítménye. Idáig nagyon jó tapaszalataim vannak vele, de 15°C alatt már küzd szegényke. Most még muzsikál, de hallom néha, hogy még reggel is megy a pincében. (éjszakai áramról üzemel) kb 50°C-ra van állítva. Nekünk (2 felnőtt + 2 kisgyerek) napi 2kWh-ból megvan a melegvíz. Szerintem zseniális. Ja és van még egy hőcserélő is benne, ezt tavaly a vegyestüzelésű kazánra kötöttem, télen úgy csinált melegvizet.

Üdv:
2010-11-27
16:33:48
#9167
pali,

A melegvíz-készítés költsége éjszakai árammal havonta kb 3-4000Ft.
Evvel a bojlerrel mondjuk a harmadába, vagyis havi 2000 ezerrel, évente 24000 forinttal kevesebbe. A bekerülési költség durván 150ezer forinttal több.
Akkor az egyszerű megtérülés 6.25 év.
Ha a lakás rossz használt levegőjét küldjük át/ki rajta, akkor javul a kép.

Valaki itt írt az Ariston Nuos Evo 110 tapasztalatairól:
"Egy 18nm-es temperált pincébe tettük a bojlert.
Ketten használjuk, nincs kádunk csak zuhany, télen amikor a forróbb vizet szeretjük a harmadik embernek már nem elég.
55 fokos gyári beállításunk van, ezt csak hőszivattyúsan, Green üzemmódban állítjuk elő. Ki lehet hozni 62 fokig is a max hőmérsékletű vizet, de akkor hamarabb elhasználódik a kompresszor, 65 fokosat pedig már csak fűtőszállal állít elő.
A fogyasztás nagyban függ attól hány fok van a pincében.
Nyáron nappalra kinyitjuk a pinceablakot, ha átszellőzik a pince, 20-22 fok van ilyenkor, a nyári fogyasztás 50kW körüli egy hónapban. Télen a nagy hideg miatt januárban alig nyitottam meg a radiátort a pincében, 12-14 fok volt, akkor felment 160 kW körülire. A beszívott és kifújt levegő között kb. 9 fok különbség van, így télen a kifújt levegő 2-3 fokos.
Ha kifürödjünk belőle a vizet, 40-42 fokról télen min. 3-4 órába is telik mire 55 fokos lesz ismét.
Ha pedig vendégek jönnek, beállítod a Boost funkciót, ekkor a fűtőszálat is használja, síma bojlerként működik (azt hiszem Auto üzemmódban is kiválaszthatja a fűtőszálat ha úgy ítéli meg hogy gyorsan fogy a melegvíz és a hőszivattyú nem képes azt fedezni), akkor több ember is kényelmesen tud fürdeni, a fogyasztása még így is minimális mintha egy nagyobb bojlerben vagy hőtárolós, HMV hőcserélős pufferben gondolkodsz.
Viszont az elhelyezésnél figyelni kell a hangjára, mert egy jó nagy bika fagyasztónak felel meg, ha könnyűszerkezetes a ház, a fürdőszoba melletti hálóban zavarni fog a hangja, a hangszigetelésre és a rezgésre mindenképp oda kell figyelni.
Eddig egyszer volt javítva a szenzor."
2010-11-27
15:37:03
#9166
Megjelent még egy hőszivattyús melegvíz előállító készülék: ariston-nuos
A 120L változat 185.000Ft, azért is szimpatikus mert be lehet állítani, hogy a nap folyamán mikor igénylem a melegvizet.

2010-05-06
13:05:47
#5543
A melegvíz készítés folyamatos teljesítményigénye kb 25kW. A 6 kW leadására képes hőszivattyú tároló nélkül nem képes kielégíteni a fenti igényt. Ha az áram nem áll folyamatosan rendelkezésre (éjszakai vagy geo), akkor a tárolási és cirkulációs veszteség miatt még nagyobb tartályra van szükség. Azt mondanám, hogy egy családi házban nappali árammal hajtva minimum 100 literes, kapcsolt áram esetén minimum 200 literes tároló kell.
Csökkennek a méretek, ha nem 30 fokot kell emelni a hőmérsékleten (előmelegített vizet használunk).

Nem hiszem, hogy 10 literes tárolóra jó hatásfokkal dolgozna a hőszivattyú.


*******************************

Ez is a hővisszanyerős szellőztetés egy módja:

Thermox 200l hőszivattyús melegvíztároló beépített levegős hőszivattyúval
Leírás: 200 liter urtartalom. 810W teljesítmény-felvétel mellett 2,6kW energiát termel. akár 65%-os energia megtakarítást eredményez!. rozsdamentes acél tárolótartály. kazánhoz vagy szolár rendszerhez is csatlakoztatható. futés rásegítésként hagyományos elektromos futoszálat is. tartalmaz (1,5 kW). LCD kijelzovel ellátott. az elszívó- és a kifúvó csonk is légcsatornázható. tároló helyiség hutésére is alkalmas. legionella baktérium mentesíto funkció. R410a környezetbarát hutoközeg. ideális üzemi konyhákban, pékségekben, borászatokban, fitness. termekben, szoláriumokban stb. ÁRA: 506.250 Ft

Gyártó: Tekno Point
Garancia: 1 év

Thermox elhelyezhető minden olyan helyiségben, ahol legalább 15 m3 légtérfogat áll rendelkezésre, és a belső hőmérséklet 0 és 35 °C között van. A legjobb megoldás, ha olyan helyiségbe telepítjük a berendezést, ahol az elpárologtató által lehűtött levegőt felhasználhatjuk annak hűtésére (pl. borospincék, ill. ahol valamilyen hőtermelő berendezés van: hűtőszekrények, fagyasztók, mosó- és szárítógépek). A berendezés kiválóan alkalmazható üzemi konyhákban, pékségekben, borászatokban, fitness termekben, szoláriumokban.

Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Hőszivattyús bojlerlapozz: « előző   1, 2
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva