Biosolar Forum  =>  Vízszerelés  =>  HMV - cirkulációlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-02-03
09:36:42
Előzmény: robert #24484#24510
"Szeretjük a kényelmet, fizetünk is érte, aztán a lelkiismeretünk megnyugtatására kitalálunk valamilyen jól hangzó indokot. Nem így látod?"

De igen. Szeretnénk hercegek, és hercegnők lenni. Észre kell azonban venni, hogy mi az a pont, amikor nem "csak egy kicsi hiányzik", mert könnyen gyarapíthatjuk a bedőlt hitelesek több százezres táborát.

Simor András (Magyar Nemzeti Bank elnöke) üzenete: „a magyarok tanulják meg, nincs ingyen vacsora, nem kell megmenteni az eladósodottakat”
forrás: www.komlomedia.wordpress.com/2012/01/13/

Széllel szemben márpedig nem lehet... , mint tudjuk.

Persze senkit sem akarok lebeszélni a HMV cirkulációról, mert nagyon jó, profi megoldás, működőképes. És ha Te nem veszed meg a szivattyút, és kellékeit, akkor miattad egy csomó ember munka nélkül marad (szivattyú gyár, nagyker, kisker, szerelő, ELMŰ, FŐGÁZ, stb.). Egyszóval lassul a gazdaság, csökken a GDP.

2012-02-02
20:36:12
Előzmény: robert #24484#24488
Robert,
" Vagy a színházjegy árához is adjuk hozzá a két óra -tétlenséget-? "

Amiben örömünket leljük azért hajlandóak vagyunk fizetni.

Akit örömmel tölt el a csobogó vízcsap látványa, annak természetesen nincs szüksége HMV cirkulációra.
De ha nekem azt mondaná valaki, hogy ácsorogjak a csobogó vízcsap mellett 8,5 órát. Akkor azt mondanám, O.K. van az a pénz, amiért hajlandó vagyok rá.

Úgy gondolod, hogy szerény voltam 600 Ft-os órabért számolni a semmittevésért?
Szerintem a biztonsági őrök sem kapnak több fizetést.

Egyébként jól látod a kérdést. Egy sztárügyvédet nem érdekel a megtérülés, hanem azt mondja, kirúgom azt az iparost, aki kispórolja a rendszerből a HMV cirkulációt.
Vagy azt mondja, hogy lakhatatlanná kell nyilvánítani, és le kell bontani azt a házat, amelyikben ez az alapvető funkció hiányzik.
Mindemellett azért lobbizik a parlamentben, hogy ezt a szabályt törvénybe foglalják. Új lakás átadásakor fizetési kötelezettség érvénytelenségét okozó tényezővé váljon a HMV cirkuláció hiánya.
Tisztelet a kivételnek.

2012-02-02
19:35:50
Előzmény: Nandi #24481#24484
Nandi,


Ezek szerint gyerekeknek és nyugdíjasoknak nem éri meg, de sztárügyvédeknek kész főnyeremény a HMV cirkuláció :)

Szerintem a piperészkedéssel eltöltött idő és a kényelem csak kiadási oldalról forintosítható.
Vagy a színházjegy árához is adjuk hozzá a két óra "tétlenséget"?

Szerintem nagyon kevesen építetnek cirkulációt takarékossági szempontok alapján. Szeretjük a kényelmet, fizetünk is érte, aztán a lelkiismeretünk megnyugtatására kitalálunk valamilyen jól hangzó indokot. Nem így látod?


2012-02-02
19:04:20
#24481
HMV CIRKULÁCIÓ ELŐNYE FORINTBAN KIFEJEZVE

Kiinduló adatok (saját mérés):
Alkalmanként elfolyatott víz: 1,5 liter
Napi kifolyatások száma erős becsléssel: 6 alkalom
Problémás napok száma (fűtési szezon): 300 nap
Víz+csatorna díj: 650 Ft/m3
Egy kifolyatás ideje: 17 másodperc
Nettó órabér (zsebben maradó): 600 Ft
Víz fajhője: 4,19 kJ/(kg*K)
Gáz ára: 4,318 Ft/MJ
Hidegvíz, melegvíz különbsége (dt): 40 C fok

Elfolyatott víz ára évente: 1 755,- Ft (2,7 m3 víz ára)
A felfűtés ára: 1 955,- Ft
A tétlenség (kényelem) ára évente: 5 100,- Ft
+___________
A cirkuláció ÖSSZES ELŐNYE EGY ÉVRE VETÍTVE: 8 810,- Ft

A számításból látszik, hogy a HMV cirkuláció, 58%-ban a kényelmet szolgálja és csupán 42 %-ban szolgálja a takarékosságot.
A fenti számítási modell szerint, ha 10 évre kalkulálunk, akkor 88 810,- Ft kerül a mérlegünk bevétel oldalára, amit szembe lehet állítani a HMV cirkuláció költségeivel.

Például:
- Rendszer kiépítésének költsége + kamatok (várható élettartam 10 év).
- Kamat kockázati felár (változó kamat esetére)
- Cirkulációs szivattyú áram felvétele (szabályozástól függően).
- A csöveken elvesző hő (ennek becslése a legnehezebb, mert fűtési idényben a hő a lakásban marad, tehát nem veszteség, míg nyáron a légkondicionálás miatt dupla veszteség, ha üzemeltetjük a HMV cirkulációt.)


2012-01-27
13:20:10
Előzmény: szocsmarci #24053#24083
szocsmarci,

"... fűtővíz hőmérséklete magasabb, mint a HMV hőmérséklete... " témában:
Elsősorban a tároló nélküli kondenzációs kazán esetére gondoltam.

2012-01-26
22:43:34
#24064
Nekem egy távoli és két közelebbi meleg-víz vételi pontom van jelenleg.
Én úgy oldottam meg, hogy ne kelljen keringetni, hogy mindenhova a meleg vizet a 2*8cm (igen! pár éve még lehülyéztek!) padló szigetelés KÖZÖTT vittem, míg a hideget alatta. Ezzel gyakorlatilag az első vételező enged csak kevés hideget (16-os 5r csövek), akik utána következnek, már mind meleget/langyosat kapnak, akár ~1/2-1 óra múlva is. Konyha van a legtávolabb, ott még be akartam tenni egy orosz átfolyós melegítőt pluszban, de eddig még kimaradt.
Valaki kiszámolhatná, hogy mennyi a ""nyeresége"" ehhez képest egy cirkulációsnak...
2012-01-26
22:25:34
Előzmény: villam64 #24058#24063
Nekünk egy 120l-es (szerintem nem túl nagy) tárolónk van (igaz egy 24kW-os kondenzációs hajtja). A tároló és a kazán közötti oda-vissza cső max 2m. A tárolóban függőlegesen fél úton van egyedül hely a hőmérő szenzor számára, tehát félúton van elhelyezve.

(Ez a hőcserélő csőkígyó közepe lehet, mely nagyságrendre az alsó 1/4-nél kezdődik, és a 3/4 körül végződik. Nem vágtam szét a tartályt, lehet csak a csonkok vannak ezen a magasságon, a cső pedig belül lejjebb, és feljebb megy. Mindenesetre ha lejjebb nem, akkor minek is van a tartály alsó 1/4-e?)

Így amikor a közepén azt érzi a szenzor, hogy megvan a meleg, alatta is megvan egy jelentősebb rétegben. Gondolom kellően nagy a hőmérő dt-je, így még 20-30l víz kivételétől sem indul be a HMV készítés. A leggyakrabban használt meleg víz vételi pont a konyha, de erre apu már 30 éve is gondolt, ezért éppen alatta, a pincében van a HMV tartály. A konyhai csapoló ráadásul 12-es rézcsővel van kötve, így igen hamar meleg jön.

Az összes többi (3 db a 3 szinten) csapolónál meg van HMV cirkuláció, de csengőkapcsolóval, öntartó relével, meg visszatérőn 30°-ra megszakító hőfokszabbal. (Nincs időkapcsoló, meg napi sok-sok óra felesleges üzem) kb 10 perc, amíg visszaér a meleg, és leáll. A csapok "felfűzése" is a várható vétel gyakoriságának megfelelően történt. Apu pinceszinti műhelye az első, ahol is a leggyakrabban mosunk zsíros, olajos kezet. Második a középső szint, ami az alapvető élettér. Harmadik az emeleti fürdőszoba, amit évente kb 5x használunk. Majd onnan megy vissza a keringetőhöz, majd a tartályba.

Végeredmény: Anyu számára szinte azonnal meleg víz, a műhelyben max 1 perc, fürdés előtt (középső szint) meg kb 2-3 perc. A vízsporolás megvan, a rövid keringetés idővel meg a keringetési veszteségek minimalizálása is adott...

Esteleg Fbalazs,

A képen látható csapokkal könnyen megoldhatod az emeleti csapoló cirkulációba kötését, vagy kihagyását. Apu a saját műhelyére tette fel ezt, bár nem tudom minek, mert végül mindig be van kötve a körbe. Át lehet fordítani a csapokat, ha fentre is szeretnéd a hmv keringetést. Ha meg nem használjátok, felesleges mennie. Így se kettő szivattyú, se háromjáratú, se semmi...
Sőt, még az egyik (a képen piros) csapot is kihagyhatod, mert az irányadáshoz nem szükséges. Persze rendszeres használat esetén legalább egyel jobb csapokat javaslok... :-)

villam64Válasz erre
2012-01-26
21:47:08
#24058
Peter
Én is hozzászólok, miután olvasgattam a kérdésed meg a többiek hozzászólását. Végül egy logikai hiba lett a kérdésedből. Abból indultál ki, hogy a villany bojlered bekapcsol kézmosáskor. És, mi a több veszteség? A cirkulációs keringtetés, vagy a bojler távoli fűtése.
Eggyel nem számoltál. Ha valóban úgy működne a gázkazán, hogy kézmosás miatt elkezdené fűteni a tartályt, akkor a sok ki-be kapcsolgatás nagyon lerontaná a hatásfokát. Ez a veszteség is hozzáadódna a cirkulációs veszteséghez, hiába teszed közel a kazánhoz. Nagyon gyatra lenne ez a kazán.
szocsmarciVálasz erre
2012-01-26
20:53:24
Előzmény: robert #24052#24053
1. "Ha ki van építve a HMV cirkuláció, akkor gyakrabban megy a HMV cirkulációs keringtető, mint a HMV töltőszivattyú." - így helyes.

2. A fűtővíz hőmérséklete magasabb, mint a HMV hőmérséklete, különben nem tudná felfűteni. De abban igazad van, hogy nem mindig, mert ha hideg a tartály, akkor lehet hideg a visszatérő hőmérséklete is, a kérdés mennyivel?
Ha megy a kazán, akkor az gondolom a maximum teljesítményre lövi be magát, és akkor modulál le, ha magas a visszatérő (ezt írta a Viessmanos). A hőcserélő mérete nem végtelen, ezért ha 25kW-tal üzemel, akkor a Cosmocell tároló méretezési diagramjáról 80/50C hőmérséklet jön ki, erre áll be a primer hőmérséklet. És szerintem ez a jellemző, ha csak nem korlátozza be valami felülről a hőmérsékletet, és kezdi el korábban a visszamodulálást. Ehhez már részletesebben ismerni kellene a kazánt, ezt nem kérdeztem meg.
2012-01-26
20:32:19
Előzmény: szocsmarci #24051#24052
szocsmarci,

Két megállapításoddal nem értek egyet:

1.
"Ha van HMV cirkuláció, akkor mindig van keringtetés (vagy legalábbis gyakrabban, mert a melegvíznek mindig rendelkezésre kell állnia a csapolónál)."

Miért kellene mindig rendelkezésre állnia? Az időzítés programozására legtöbb vezérlés, és egyes szivattyúk külön vezérlés nélkül is képesek. Erre írtál egy példát is (ráadásul 25W teljesítményű, néhány órás üzemmel kisebb napi fogyasztást jelent, mint egy TV standby üzemmódja).


2,
"... a fűtési vízhőmérséklete(pl 70/55 vagy hasonló), de mindig magasabb, mint a HMV hőmérséklete."

Alacsony hőmérsékletű fűtési rendszereknél ez nem így van.

szocsmarciVálasz erre
2012-01-26
20:22:14
Előzmény: Peter #24044#24051
"Pedig a tároló közeli elhelyezése a csapokhoz az logikus gondolat."
Távfűtésnél például nagyrészt így van az országban, de például Kaposvár kivétel. Van erre is és arra is példa. Egy új családi házban általában van egy kazánház szerű helység (akár mosókonyha néven is), ahol az összes gépészet egy helyen van. Ez általában a ház É-i oldalánál van, ott, ahol a fürdőszoba is, mivel kis ablak elegendő ezeknek a helységeknek, egy kicsit alárendelt helyzetben vannak a szobákhoz képest. A fontosabb az, hogy egy helyen van minden, senki sem szereti, ha itt egy kazán, ott egy tágulási tartály, amott meg egy szivattyú. Ezért zsúfolnak be mindent egy kazánba ha lehet, ha nem, akkor a kazán alá (mert az általában holt tér, vagy a kazán mellé a falra. Szerintem ez logikusabb érv, mint a tároló-csapoló közelsége.

"Nem mindegy, hogy a HMV biztosítása miatt keringetjük a vizet, vagy a tárolóban levő víz felfűtése miatt?"
Mindegy, ha azonos ideig keringtetünk. De a kazán csak akkor fűti a tárolót, amikor hűl, és ez általában a vízelvétel időpontja. Elképzelhető persze olyan eset is, amikor nincs használva a melegvíz egy napig, és ez alatt többször is bekapcsol a kazán melegvíz termelésre, de ez ritka. Ha van HMV cirkuláció, akkor mindig van keringtetés (vagy legalábbis gyakrabban, mert a melegvíznek mindig rendelkezésre kell állnia a csapolónál). Persze mondhatnád most azt, hogy igen, de a fűtési vízhőmérséklete(pl 70/55 vagy hasonló), de mindig magasabb, mint a HMV hőmérséklete. Ez így van, de "érzésre" még így is takarékosabb lehet ezen hozzászólás első gondolata (amit Te írtál). Ezt csak szimulációval lehetne eldönteni, vagy méréssel. Fbalázs esetében 11kW-os kazánteljesítménnyel számolva ha 1 órát üzemel a rendszer, akkor 270 liter melegvizet termel. Ez elég egy 5-6 fős családnak. A cirkulációs szivattyúnak érzésre azt mondom, hogy minimum 6 órát kell mennie. www.noteswww.grundfos.com/web/homehu.nsf/Webopslag/UGRD-4KDLTQ - itt 85%-os elérhető! megtakarítást írnak, tehát napi 15% az üzemidő, ami 24 x 0,15 = 3,6 óra.

A vastagabb cső jelentőségét nem tudom kiszámolni, de abban igazad van, hogy van jelentősége.
2012-01-26
20:09:52
Előzmény: Peter #24044#24049
Bojlernél teljesen rendben van, ha azonnal bekapcsol amint vételezés történt. Indirekt tárolónál ez nem lenne jó. A kazánnak van felfűtési vesztesége. Ezt úgy tudod minimalizálni, ha a lehetőleg folyamatosan megy a kazán. Ha van megfelelő méretű tároló, akkor akár felét is el lehet használni, mire elindul az utánfűtés. Legalábbis én így valósítom meg a vezérlést. Hogy a gyári vezérlők hogy működnek, nem tudom.

A távoli kazán elhelyezést azért tartom kedvezőbbnek a HMV keringetésnél, mert (saját tapasztalatom alapján) a keringetés legalább 4-5 órát megy egy nap ahhoz, hogy lefedje a legvalószínűbb fogyasztási időszakokat. Ha kézzel indítod, akkor sem úszod meg napi két órával. Ehhez képest a gázkazán 1/4 óra alatt felfűti a tárolót.Bár a felfűtés egységnyi idő alatt 2x akkora veszteséggel jár, mint a HMV keringetés, de mivel 1/4-1/8 ideig tart, ezért a veszteség is fele-negyede lesz.

T.
szocsmarciVálasz erre
2012-01-26
19:47:29
Előzmény: Fbalazs #24039#24048
Szia
- A kéményen keresztül semmit nem szabad vezetni, ez egyértelmű!
- Nem értem teljesen, hogy mikor kell cirkuláció, és mikor nem. Ha a földszinti fürdőben lesz a tároló akkor kell, ha meg legfelül, akkor nem? Ezt nem tűnik logikusnak.
Ha lehet, akkor kerüld el a cirkulációs szivattyú alkalmazását! A szivattyúnak magas a bekerülési költsége, van egy kevés fogyasztása, és tudni kell, hogy semmi sem örökös, így egyszer majd ezt is cserélni kell.
2012-01-26
18:27:32
Előzmény: Peter #24044#24046
Peter,

Ha szétnézel a topic elején (errefelé: https://biosolar.hu/forum/show/15537#15537), láthatod, hogy számolgattuk már az alternatívákat, amelyek a helyi adottságoktól (kazán elhelyezése és típusa, tároló elhelyezése és típusa, csövek anyaga, hossza, stb...) nagy mértékben függenek.
Takyka írta: "... választhatsz, hogy gázt, vagy vizet pazarolsz...". Ezt ki lehet egészíteni még áram, és eszközökkel történő pazarlással is. A dilemmának csak körültekintő, energiatudatos tervezéssel lehet elejét venni egy új építés esetén. Meglévő épületben már nem ilyen egyszerű a helyzet, csak kényszermegoldások és kompromisszumok léteznek... vagy megtanulunk alkalmazkodni, és télen hidegebb vízben mosakszunk.

2012-01-26
18:07:21
Előzmény: szocsmarci #23980#24044
Csak "kibicként" , hozzá nem értőként hozzászólhatok?

Azt írod, hogy a keringetés miatt 14 százalékkal kell megnövelni a HMV termelés energiaigényét.
De vajon a távoli tároló elhelyezés miatt mennyi a plussz energia igény? Persze, gondolom, erre nincsen semmilyen számítás, hiszen ha lenne, már írtad volna. Pedig a tároló közeli elhelyezése a csapokhoz az logikus gondolat. Felmerül a kérdés: ha ez olyan jó ötlet, akkor miért nem így csinálja mindenki, miért nem ez az elterjedt megoldás? Lehet, hogy csak azért, mert a tárolónak nagy a helyigénye, (meg csúnya is) és senki nem nézegeti szívesen a fürdőszobában?

Mi villanybojlert használunk. Az úgy működik, hogy már egy kézmosás után is bekapcsol. Ha a gázzal való melegítés is így működik, akkor miért lenne jobb a tároló távoli elhelyezése? Nem mindegy, hogy a HMV biztosítása miatt keringetjük a vizet, vagy a tárolóban levő víz felfűtése miatt? Így is, úgy is minden vízvételnél szükség van keringetésre.
Lehet, hogy így még nagyobb is a veszteség. Vastagabb csőben, sokkal több vizet kell melegítenie a kazánnak, és gondolom az is veszteség, hogy a víz hül, míg a tárolóhoz ér.

2012-01-26
16:40:55
Előzmény: szocsmarci #23980#24039
Köszönöm a számítást.

Ezek szerint mégiscsak lehetne a tároló a felső fürdőszobában, a kazán pedig a pincében. Ekkor nem kellene a cirkulációs vezeték.
Ha viszont a tárolót a lenti fürdőszoba alá teszem (a pincébe) , akkor a tároló kb (kanyarokkal) 5 méterre lenne. (a kéményt meg kell kerülni a csövekkel) Ez légvonalban kb 3 méter. A tároló érzékelő vezetéke egyébként 3,6 méter.
(Talán azt már szabad vezetni a kéményt áttörve is? A bélelés miatt csak ez fölött lesz a tényleges égéstermék elvezetés)De ekkor a felső szinthez már kell a keringetés. Ekkor lesz keringetés is (bár kevesebb), meg a tároló sem lenne a kazán mellett közvetlenül. Mindkét megoldás előnyeit és hátrányait egyesíti.
Válaszhatok. :)
2012-01-25
21:13:16
#23982
Ez a terv szerintem használható.
Alapelv: Egy pici tartálynak kisebb a hővesztesége, mint 30 méter csőnek.
Habár a cirkulációs kőr hővesztesége télen éppen nyereség, mert besegít a padlófűtésbe, tehát van előnye is. Nyáron pedig ki lehet kapcsolni a cirkulációs szivattyút, mert nyáron a hideg víznek jobban örülünk.
szocsmarciVálasz erre
2012-01-25
20:52:22
#23981
Ez a Viessmannos email szövege:

1.
www.viessmann.hu/etc/medialib/Internet_hu/pdf_documents/Prospektusok.Par.99924.File.File.tmp/Vitodens_100-W_WB1B_HU.pdf

A kazán adatlapjában van szivattyú jelleggörbe, a csőhálózat méretezése után azonnal kiderül, hogy bírja-e az igényeket, vagy nem.
Óvatosan kell a vékony és a vastag csövekkel is bánni. A vékonyban bár kevés víz van, és így a meleg hamarabb a csapolóhoz ér, de a víz mennyisége nagyon kevés, szinte egy kézmosót is 5-10 percbe telik megtölteni. Ha kádat szeretnénk tölteni, meg maga az örökkévalóság. 5-10 liter vízről, és 5-10 másodpercről beszélünk egyébként.
Ha meg túl vastag a cső, nagyon hamar kiürül a tároló, anélkül, hogy tudnánk róla. Tipikus betegség manapság a masszázsdolgok miatt (kád, zuhany). Képesek 20-30 litert percenként kiszedni, emiatt egy 150 literes tárolót 5 perc alatt hidegre üríteni. 5 perc alatt egy 24-35 kW-os kazán nem tud utánfűteni. Az utánfűtés 12-15 perc, az adott paraméterek mellett, emiatt a csapolást is ennek megfelelően kell kialakítani.

9-26, 11-35 kW. Ezek a modulációs tartományok, melegvízre és fűtésre is. Ha melegszik a visszatérő, minimumig le tud modulálni a kazán, aztán kikapcsol az égő, csak a szivattyú kering, amíg szükséges.
van bypass, igen, úgy értendő.

Üdvözlettel
Viessmann Fűtéstechnika Kft.
Szűcs Norbert2.
Szia
Köszönöm válaszodat, de inkább méreteznék egyet. Az a kérdésem, ha HMV termelésre dolgozik a Vitodens 100 26kW, akkor le szokott modulálni, ha magas a visszatérő? Ha igen, akkor milyen magas a maximum visszatérő hőmérséklet, vagy mi alapján modulál? Mennyi a minimum kiadott hőenergia a kazánból, ha lecsökken a teljesítmény? Látom van benne bypass szelep, 25kPa beállított nyomásra. Ez a kazáncsonkokon értendő, mert úgy írja: ----Keringető szivattyú maradék szállítómagassága ----?

Még annyit, hogy ez kérdés a biosolar.hu fórumában merült fel. https://biosolar.hu/forum/288 , csak hogy információd legyen róla.

Köszönettel: Szőcs Márton


3.
2012.01.24. 9:54 keltezéssel, Norbert Szuecs írta:
a gyári érzékelő 2,65 méter hosszú, kéteres kábellel hosszabbítható. A saját szivattyú ha rendszereket elbír, szerintem 30 méter csővel nem lesz baja.

szocsmarciVálasz erre
2012-01-25
20:45:45
Előzmény: Fbalazs #23970#23980
Szia
Megjött a Viessmanntól a műszaki adat, a számításokat mellékelem. A lényeg az, hogy 30 méteren megfelelne a 20x2-es hajlékony cső, vagy a 18x1 rézcső is (pont elmegy). Ennek ellenére javaslom a 26x3-as műanyag csövet, vagy ha rézcső lesz, akkor 22x1-es a méret. Szigetelés minimum 19mm polifoam (de pl. Németországban akkora a szigetelés legkisebb vastagsága, amekkora cső átmérője).
Ha a tároló a földszinti fürdőben lesz, és a két fürdőszoba egymás alatt van, akkor szerintem nem kell HMV cirkuláció. Az a baj a cirkulációval, hogy egy állandó víz kivételt jelent a tárolóból, és szép lassan hűti. Az energetikai egyszerűsített számítás alapján egy 100m2-es házban 114kWh a cirkulációs szivattyú energiaigénye, ezen felül még a lehűlés miatt 14%-kal meg kell növelni a HMV termelés energiaigényét (ez a házak zöldkártyás számításaiban van benn, a valóságban általában kisebb értékek adódnak).
Írtam már, hogy 1 liter meleg víz lehet a tartály és a csapoló közt a vezetékben, ez 5m 20x2-es vagy 9 m 16x2 csőnek felel meg. Ezen távolság alatt nem kell cirkuláció. Ha lerajzolod magadnak a ház rajzát, egyből látni fogod, hány méter cső kell, és hogy kell-e cirkulációs vezeték. Nem kell az egész vizet cirkuláltatni, csak ami a fent megadott távolságokon kívül van.
A szerelő árajánlat adása teljesen hétköznapi volt, megadja előre a munkadíjat (ami pl. csapoló x 20e Ft), és hozza a számlát a végén. Azt nem lehet pontosan ellenőrizni, hogy minden anyag bekerült-e, de a szerelők ebben korrektek, mert ha valami oknál fogva mégis tételesen le lesz ellenőrizve, akkor forintra pontosan megtudható, hogy mi hiányzik. Ezért nem szoktak "csalni".

"Ezért gondoltam, hogy ott leszek majd mellette, figyelem, hogy mit csinál, és közben konzultálunk, hogy mi hogyan lesz." - Ezt nem szabad. Előre meg kell beszélni, mi hogyan lesz, és utána ott kell hagyni egyedül, hogy dolgozzon. De azért ne menj messze, maradj a házban, és pár óránként megnézheted, hogy hol tart.2012-01-25
17:09:04
Előzmény: szocsmarci #23921#23970
SzocsMarci,
Köszönöm, hogy foglalkozol a problémámmal.
A szerelőről már nem érdemes beszélni, mert elment, én meg már nem fogok könyörögni neki, hogy jöjjön vissza. Valószínűleg nem is lenne semmi értelme.
Egyébként pedig azt vártam volna tőle, hogy amikor elmondtam neki, hogy mi a cél, akkor azt ő megvalósítja, és ő mondja meg, mi hogyan legyen. Ő viszont azt mondta csak, hogy neki mindegy mi hol lesz, ezek után nem értettem a reakcióját.
"Nekem az egy is páros" - ha a megrendelő ezt kéri. - mondogatta az elején.
Én nem értek a csövek nyomvonalának a kijelöléséhez, de józan ésszel gondolkodva a rövidebb útvonalat jobbnak gondoltam. Ha értelmesen elmondja, hogy az a megoldás milyen problémákkal jár, akkor megértem hogy úgy nem jó.
Egyébként az is fura volt az egészben, hogy nem akart részletesen beszélni arról, hogy mit hogyan fog megcsinálni, mi mennyibe kerül, mit tartalmaz az ár. Csak megmondta, hogy mennyit kér a teljes munkáért. A beépített anyagról számlát ad, és a végén kifizetem. De hogy konkrétan mit fog megcsinálni arról nem akart beszélni. Csak annyit mondott, hogy természetesen mindent beletesz a rendszerbe, amit kérek, és semmiért nem kér plussz pénzt. Ezért gondoltam, hogy ott leszek majd mellette, figyelem, hogy mit csinál, és közben konzultálunk, hogy mi hogyan lesz.
A szerelő meg biztosan úgy gondolta, hogy ott sem leszek, amikor ő dolgozni fog.

Visszatérve a problémához: A felső szintet nem biztos, hogy mindig használni fogjuk. Valószínűleg az alsó szint lesz sokkal inkább használva, ezért nem lenne túl jó megoldás, ha a "légvonalban" a tárolótól 3 méterre levő mosdó (és konyhai mosogató) miatt a keringetés körbe menne a házon, és mindig biztosítaná a teljes 30 méter csőben a melegvizet.(Bocsánat, ezt eddig nem mondtam)

2012-01-25
16:56:45
Előzmény: Fbalazs #23964#23966
Én az egész vízrendszeremet 20/2-es csővel szereltettem. Az eredmény közel tökéletes! Alig veszed észre, ha máshol is megnyitják a vizet. Ha nem olyan extrém HMV keringetést csinálsz mint nálam, akkor visszatérőnek bőven elegendő a 16/2.

T.
2012-01-25
16:43:25
Előzmény: takyka #23928#23964
Milyen vastag csövekkel szokták szerelni a HMV cirkulációt?
Én azt hittem eddig, hogy 16/2-es fűtéscsővel fogják azt is csinálni.
2012-01-24
20:22:15
#23928
Azért óvatosan a vékony csövekkel!
Az csak egyedi csapoló helyeket, korlátozott hosszon bekötni való. Gerincnek nagyon nem. Ha zuhanyzás közben rányitnak egy másik csapra is, kellemetlen meglepetés lehet az eredmény. Kádat feltölteni 2-3x annyi ideig tart. Ha már be van tervezve egy HMV tartály a rendszerbe (beruházási ktsg., üzemelési veszteség), ne csesszük szét a komfortot azzal, hogy túl nagy ellenállású csőhálózatot rakunk. Valamit, valamiért.


T.
2012-01-24
17:56:40
Előzmény: Jesu #23920#23923
A HMV csöveket én is max. 15 mm átmérőjű csővel kötném.

Ötlet cirkuláció helyett:
A mosogató alá egy 1,5 literes tartály ( d=10 cm, l=20 cm)
Rá tekerve 1 méter 15 W névértékű önszabályozó fűtőkábel (pl.TR15).
Befedve szigeteléssel.
Számolgattam, hogy kb. 7 W - ból állandóan kéznél lenne a 60 C fokos meleg víz.
Energia fogyasztás 61 kWh/év kb. 3.000,- Ft/év
Szerintem reális elképzelés. Ki kellene próbálni.

10 méter 15 mm csőben 1,8 liter víz van.
Azt kellene jól kitalálni, hogy hol legyenek a csatlakozások.
Ideális esetben a csapot nem a 60 fokos meleg víz támadná, hanem 50% -ban keveredne hozzá a falból jövő szobahőmérsékletű víz is.

Kár hogy még nem találtam megfelelő tartályt (koracélt, elérhető áron).

Csak méregdrága bojlereket találtam (MŰANYAG !!!!!) tartállyal sz@r hőszigeteléssel.
szocsmarciVálasz erre
2012-01-24
17:15:28
Előzmény: FBalazs #23911#23921
Szia
Megkaptam a választ a Viessmanntól:
"a gyári érzékelő 2,65 méter hosszú, kéteres kábellel hosszabbítható. A saját szivattyú ha rendszereket elbír, szerintem 30 méter csővel nem lesz baja. "
Ez nem egy olyan válasz, amit vártam volna Tőlük, biztos szokás szerint sok a dolguk, mert tudom, hogy teljes munkaidejük ki vannak használva + 10%. És az igazság az, hogy nem is mondtam meg, hogy egy internetes fórumba lesz, ezért nem is írom le, ki küldte. De azt még megkérdezem Tőle, hogy mennyire tud visszaszabályozni az elektronika, ha a HM-re dolgozik. Még egy kis időt kérek, ha ez megvan, akkor már tudok számolni egy pontosat.

A szerelőddel kapcsolatosan annyit, hogy Ők munkás emberek, azt szeretik, ha halad a munka, és a végén felvehetik a pénzt. Nagyon sokan nem tolerálják a Megrendelők egyedi igényeit, és kérdéseit, ami lassítja a munkát, vagy idegesíti Őket. Én nem mondok véleményt a szerelődről, mert csak a Te álláspontodat ismerem. De azt gondolom, hogy így télen könnyen fogsz találni másik szerelőt, akivel meg leszel elégedve. Ha szeptember, vagy október lenne, akkor más lenne a helyzet.

A vezetékelésről: most már értem kb, milyen a házad. Teljes felújítás, lehet vésni és fúrni. A szerelődnek abban igaza volt, hogy nem lenne szerencsés a keresztben vezetett cső, mert a plafonba nem lehet bevésni, ezért falon kívül kell vezetni. Ekkor viszont merev falú cső kell, ami szerelők választása alapján általában réz lesz, és ez drága. Lehet még műanyagból is, vagy horganyzott acélból, de ilyen kis távolság áthidalására nem szoktak mást tenni. A falban pedig ötrétegű cső a jelenlegi leg általánosabb anyag, olcsó, könnyű szerelni, kevés idom kell, megbízható. Nem jó a csőfajtákat váltogatni menet közben. Lehet a plafonon lógatva is vezetni az ötrétegű csövet, de akkor csúnya lesz, egyik szerelő sem adja ilyenhez a "nevét".

Nekem furcsa, hogy úgy ment oda egy szerelő dolgozni, hogy még nincs 100%-ra letisztázva a kazán helye. Szerintem az az első dolog, ne az legyen, hogy a gázszerelő kimegy, és valami miatt nem lehet betenni a pincébe, és borul minden. Ezért lett volna jó egy épületgépész tervező, Ő letisztázta volna ezeket a dolgokat, hiszen ez a dolga.

A cirkulációs rendszer kiépítését ha lehet el kell kerülni. Ha a pince fölötti szintre kerül a tároló, akkor nem kell cirkuláció? És van ott olyan helység, ahova elhelyezhető? Jó lenne egy építész rajz, abból könnyeben ki lehet találni ezeket a dolgokat.
Biosolar Forum  =>  Vízszerelés  =>  HMV - cirkulációlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva