Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Villanyszereleslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-11-24
12:03:29
#9053
Hát nagyon szépen köszönöm a részletes leírást.

Akkor gégecső és MT kábel lesz, érvéghüvellyel kötve.Kérdésem, hogy akkor a kötődobozok alá milyen tűzvédelmi lemezt tegyek?
Illetve a védőföldről még egy kérdés: ha jól tudom azt nem lehet elágaztatni, mert felléphet a szakadás, rossz kontaktus veszélye. Ezek szerint a kapcsolószekrényből minden egyes konnektorhoz, lámpatesthez külön védőföld szálat kell behúzzak, vagy a padláson elhelyezett kötődobozokban elágaztathatom azt is?

A vizes helységekbe tegyek külön egy fázisú fi relét? (villanyóránál van 3 fázisú)

Van értelme a kapcsolószekrénybe túlfesz védelmet beépíteni?

Köszönöm, még egyszer.

Gerie

2010-11-24
11:35:53
#9052
Sándor,
"Miután Robert közben elvette a szerkesztés lehetőségét..."
Nem vagyok én olyan gonosz! Tényleg nem működik szerkeztés mód?
2010-11-24
11:31:10
#9051
gerie!

Miután Robert közben elvette a szerkesztés lehetőségét,itt fejezem be a választ.

A kötésekről.
A tömörvezetékes szerelés gégecsővel drágább, mint az MT-s. Mert a kötőszerelvényei nagyobbak, drágábbak . Nagyobb kötődobozokat kell vásárolni, stb. A szerelvények bekötéseinél a szerelvény mögé be kell gyűrni a vezetéket. Ilyenkor tömör vezeték esetén általában eltörünk néhány kapcsolót, dugaljat.

Az Mt-s szerelésnél a kötéseket egyszerű, az összekötendő vezetékek össz méretéhez való méretű, filléres préselhető érvéghüvellyel készítjük. Préselés után a kötés egyszerű szigetelő szalaggal lehet szigetelni. Ez a kötés nem bontható, de ha bővíteni kell, akkor csak egy 1cm-es vezetékvéget kell levágni és eldobni. A dobozok szerelvények előtt ott a tartalék vezetékhurok, tehát bármikor utána húzható. A szerelvények bekötése a vezeték végre préselt érvéghüvellyel könnyű és biztonságos. A tömör vezetéket a bekötéskor látszólag meghúzzuk, de mire a szerelvényt a helyére nyomjuk, addigra már meg is lazult a kötés.

Ma egy szakszerűen elkészített préselt kötés a legjobb, legmegbízhatóbb szerelési forma. Gondolj rá, hogy ezek a kötések általában örökre el lesznek takarva. A préselten kívül minden kötést időnként ellenőrizni, utána kell húzni. A préselt kötés gyakorlatilag folyamatos vezetéket jelent, többé nem kell ellenőrizni.

Forrasztani nem ajánlatos, sőt a hideg padláson tilos, mert az ón elporlik a hidegben. Belső szerelésnél sem ajánlom, mert a vezetékek a normál használat mellett is melegszenek. Ráadásul a forrasztott kötés átmeneti ellenállása is külön veszteség és melegedési forrás.


Faszerkezet.
A faszerkezeten vezetés, az ahhoz való rögzítés megengedett. De ott, ahol fennállhat pl. egy későbbiekben esetleg melegedő kötés miatti tűzveszély, ott a doboz alá tűzvédő lemezt kell rögzíteni. Mivel azbeszt ma már nincs, és igen drága másik anyaggal helyettesíteni. Az önkioltó, de átéghető doboz anyaga önmagában nem elégíti ki a faszerkezeten történő szerelés szabványi előírásait.

Fürdőszoba.
A fürdőszobák általában időszakosan nedves helyiségnek minősülnek, tehát az MSZ 1600/3 előírásai vonatkoznak rá.
Tény, hogy egy, a laikusnak sokkal veszélyesebbnek tekinthető, állandóan vizes, párás mosókonyha a veszélyesebb (amire az MSZ1600/4 vonatkozik), mint egy fürdőszoba, de arra mégis sokkal enyhébb előírások vonatkoznak, mint egy fürdőszobára. Az ok, a mosókonyhában minden és mindenki nedves, tehát eleve óvatosabban bánik a villamos dolgokkal. Egy fürdőszoba, csak időnként éri el a veszélyes páratartalom értéket, ezért a használói óvatlanabbak avillamos készülékek használatánál.
(A felsorolt szabványok a régi elnevezése mára már megváltozott, de az eredeti számból a legkönnyebb megtalálni a ma érvényes szabványt!)

Egy fürdőszobában nem szabad amatőrködni. Néhány alapvető előírás a teljesség igénye nélkül:
Kapcsoló, dugalj nem lehet alacsonyabban, mint 1,5m.
A lámpatesteknek bizonyos, szigorúbb védettségi fokozatúaknak kell lenni.
Kádtól, zuhanyfülkétől, bárhonnan ahol vizes lehet nagy testfelület, csak az elérhetőségi távolságon kívül szabad kapcsolót, dugaljat, stb. elhelyezni. Ez a távolság a szabványban található, és vonatkozik mind a vízszintes, mind a függőleges távolságra.
Minden fürdőszobai berendezésre (kádra, zuhanyfülkére, stb.) külön elérhetőségi sávok vonatkoznak, ezek felsorolása és kibontás több oldalt igényelne. Lényeg, hogy tudjál róla, hogy minek kell utána nézni.

Gondolom indulásnak, az érdeklődési iránynak ennyi információ egyelőre elég lesz.
Remélem, tudod hasznosítani!

2010-11-24
09:29:20
#9049
gerie!

Kezdjük a szerelés módjával.
A lépésálló gégecső megfelelő, de lehetőleg ne sima, tömör, csak érszigeteléses (MC) vezetékkel szerelve, hanem MT kábellel. A magyarázat, hogy ha MC-vel szerelsz, akkor nem tudod, lehetetlen mindenütt azt a kétrétegű szigetelést folyamatosan biztosítani, amit az MT-vel. A gégecsöveket nem lehet kellő szilárdsággal és tömörséggel bevezetni a kötő és a szerelvény dobozokba.
Ráadásul, ha MT-vel szerelsz, akkor az ugyan látszólag sokkal drágább, de szerelhető gégecső nélkül is, befektethető közvetlenül a falba, szigetelő anyagba, sőt minimális mechanikai védelem mellett szabadon szerelhető a padláson is. A gégecső csak mérsékelten (mert gondolom nem a vízvezetékek védelmére szolgáló gégecsőre gondolsz, hanem az annál sokkal drágább és erősebb villanyszerelő gégecsőre!) lépésálló, de ha mégis betörik valahol, akkor azonnal kötést kell készíteni a törés helyére, mert nem tudhatod, hogy a sérülés helyén nem sérült e meg a benne lévő vezeték. A szabadon fektetett MT-nél a sérülés, egérrágás rögtön meglátszik.

Tehát mindenképpen az MT-vel szerelést javasolom. Ahol szükséges, ott behúzhatod gégecsőbe, de a kötődobozok előtt érjen véget a gégecső. Oda már csak az MT-t vezesd be, hogy a kellő tömítés megmaradjon a dobozba bevezetésnél.

Folytatom!

Gégecsövet még az MT-s szerelésnél is feltétlenül alkalmaznod kell bizonyos, később láthatatlan és a sérülés veszélyét magában hordozó helyeken.
Ilyen a padlástérből a falba való le és felvezetés. Amikor a gipszkarton falak között vezeted az MT-t, akkor minden a lemezvázon (de még a lécvázzal szerelt rendszerek esetén is) átvezető lyuknál. Legalább 10-10cm hosszan nyúljon túl a gégecső a lyukon. Még az eredeti szerelőváz lemezein, profiljain kialakított kihajtható, direkt a vezetékek átvezetésére szolgáló nyílásoknál is. Nem árt a gégecsövet és az MT-t is külön külön a vázhoz kábelkötegelő bilinccsel rögzíteni. Az ok, a falat kitöltő szigetelőanyag, amibe beleszorul, amin átmegy sok helyen a vezeték, idővel leereszkedik, és magával fogja húzni a vezetéket, a lemezváz lyukainak a széle pedig borotva éles.
A szerelvény dobozokba való bevezetés előtt hagyni kell, utánhúzható módon elhelyezve, legalább 20-30cm es ráadást, egy félhurkot (tartalék vezetéket) a kábelen. A szerelvény dobozba csak egy rövid gégecső csonkkal illik becsatlakozni, amit külön nem kell rögzíteni.

Ha mégis a teljes gégecsöves szerelés mellett döntöl, akár MC vezeték, akár MT kábel szereléssel, akkor fennáll annak a veszélye, hogy a szerelvényeknél a gégecsőbe bejutó pára még a felszálló szakaszban kicsapódik és a víz visszafolyik a szerelvény dobozba. Ezt elkerülendő akár teljesen zárt, akár előlyuggatott dobozt használsz, a doboz alsó, legmélyebb sarkába fúrj egy pár mm-es lyukat, hogy a víz a falba, illetve a szigetelőanyagba tudjon folyni. Ott majd felszívódik, elpárolog és nem hagy nyomot a falon.
A hideg padlástérben minden gégecső legmélyebb szakaszán (ahol a víz összegyűlhet) néhány cm-es hosszon, a cső aljáról le kell "borotválni" a bordákat, hogy ott tudjon a víz kifolyni. A padláson lévő kötő dobozokba hasonló lyukakat kell fúrni, mint a lennti szerelvény dobozoknál.

Folytatom!


2010-11-24
09:10:33
#9048
Kedves Sándor!

Természetesen jó a holnap is, a szerelést már csak tavasszal kezdeném, tél az utánajárással és tervezéssel fog eltelni.

Gerie
2010-11-24
02:33:25
#9047
gerie!

Elviekben lehet, de a példa inkább rossz mint jó. Részletesebben térjünk vissza később a kérdéseidre. Ha ez holnap még nem lesz késő. Jó?
2010-11-23
16:50:20
#9039
Sziasztok!

Most épülő házam villanyszerelését szeretném megvalósítani.Az elképzelés az lenne, hogy a padláson vezetném a vezetékeket lépésálló fekete gégecsőben.Helységenként lennének a körök és emiatt a padláson minden helység felett lenne még egy kötődoboz. (valami hasonló módon: www.picasaweb.google.com/norbert.kocsev81/IgyEpult#5483411754927630162)

Az érdekelne hogy ez szabványnak megfelelő megoldás-e? Mivel fűtetlen a padlás, emiatt párásodásra figyelni kell, milyen dobozba lehet tenni a kötéseket? A fórumot olvasgatva arra jutottam hogy a kötéseket "wago"-val kell megoldani (nem lehet összetekerni, forrasztani), igaz ez? A fa szerkezet miatt van valami extra kikötés? A gégecsövek önkioltó műanyagok?

Esetleg tudtok ajánlani valami szakirodalmat a szabványokról, hogy pl. a fürdőben milyen magasan kell lennie a konnektoroknak, és egyéb ilyen kikötések?

Előre is köszönöm,
Gerie
2010-04-22
07:47:33
#5343
zsezse!

Ez lemaradt a bojlerről:

A csepegtetőjét is cseréljétek ki, ha csak egy mód van rá. Az is el lehet vízkövesedve, és nem tisztítható. Illetve nem mindegyik régi fajta szétszedhető.
Ennek a működése nagyon fontos. Mert nem igaz, hogy a táguló víz vissza tudja nyomni a felesleget a hálózatba. A helyi térfogat tágulás ereje (hidraulika törvénye ide vaggy oda) kevés ahhoz, hogy a hálózat hatalmas tömegű vízmennyiségét, amelyik ráadásul lassú, előtartó mozgásban van visszatolja.
Ezért, ha a csepegtető eltömődik, előbb utóbb kinyomja valamelyik tömítést a bojleren. Egy felfűtéskor 0,5-0,75 liter víznek kell és fog is helyet keresni magának.

2010-04-21
20:11:50
#5334
zsezse!

Ha végigműködte a 12 évet, akkor már nyugodtan lehet a teljes belsejét cserélni. Tavaly javítottam egy 20 éve nem takarítottat. Ha jól emlékszem a teljes belseje 10-12 eFt volt.
Annyira vízköves lehet a tietek is, hogy az már egy energia temető. A csere után vissza fog esni a fogyasztása 25-30%-al.

Viszont, mire ki tudod húzni az alaplapot, nem marad bőr a kezeden. Igaz, szétázik, de egy jó munkakesztyű nélkül és szorosan begombolt kabátujj nélkül ne fogj hozzá.
A tartály peremee ne sérüljön meg! Az alaplapot óvatosan feszegetve, forgatva tudod nagyjából összetörni a vízkövet. Nyugaodtan bele lehet kapaszkodni a fűtőbetét kiálló csonkjaiba is, hogy sikerüljön megmozdítani. De számíts rá, hogy a vízkő miatt nem fog teljesen leürülni, és kapsz a nyakadba vagy 15 liter vizet.
Én a tartályt meghagynám, alaplap + minden alkatrész cserével.
2010-04-21
10:47:40
#5321
sandor

koszonom a jotanacsokat.

a villanyszerelo jobaratom nezte meg, o mondta, hogy ranezesre, es hogy 12 eve fenn van, szinte biztos, hogy a teljeset erdemes cserelni, mert mar szet se fogom tudni szedni normalisan.
nem nagy tetel, mar meg is van elvileg.

12 eve nem volt vizkotlenitve sem. elkepzelheto, hogy a csopogoje adta meg magat, erre nem is gondoltam!
2010-04-21
07:26:59
#5314
zsezse!

Csak a tömítés készletet kell kicserélned.
Az alaplemez fehér gyűrűjét, a fűtőbetét kétlyukú (+a rögzítő lyuk) alétét tömítését, illetve az aktív anód tömítését.

Fontos, hogy nehogy erősen meghúzd őket! Sorban, egymás után az alaplemez csavarjait. A fűtőbetétet pedig "csak" női kézzel, erővel!
Semmilyen járulékos anyagot ne használj (szilikon stb).

Egy felfűtés után picit utána kell húzni, amennyit könnyen enged.
Ha így jársz el, és csak gyári tömítést használsz (készletben kapható), akkor tíz évig nem lesz gond vele.

Fontos, hogy ellenőrizd le a túlnyomás leeresztőjét (a csepegőjét), mert ha ez nem működik, akkor újból és újból szét fogja nyomni a tömítéseket!

Az áramvédőt jól választottad meg.

2010-04-20
11:40:59
#5306
hello

https://biosolar.hu/forum/show/4968#4968 marcius 28an szereltem ba a FI relet a nagyszuleimnel, tegnap elott levagta.

megneztuk, a bojler csopogott alul, es a viz elerte a fazis vezeteket is.

nincs 3 hete, hogy fenn van, es maris megelozott egy komolyabb balesetet!
maholnap kicsereljuk a bojler elektromos reszt.
2010-04-08
10:10:31
#5133
Kedves Sándor!

Örülök, hogy sikerült a félreértéseket tisztáznunk. Éreztem az írásaidból, hogy - elnézést a kifejezésért - nem egy "mezei", "jól van az úgy" típusú villanyszerelő vagy. Kicsit a hozzá nem annyira értő ember túllihegésnek veheti az aggodalmaidat, de ha már csak a háza leégett romjainál áll, más lesz a véleménye. Ezt én mindenképp szeretném elkerülni és az áramütést is, ezért próbáltam néhány irányelvet, megoldást "kicsikarni" tőled. Nem vagyok felelőtlen ember, szeretném magunkat és a házunkat is biztonságban tudni.
A leírásaid és tanácsaid alapján át fogom nézni alaposan az elektromos hálózatot, és amit gázosnak érzek, azt kijavítom, vagy megint zaklatlak egy kicsit a kérdéseimmel.
Köszönöm az eddigi segítségedet!
Plaszlo
2010-04-08
00:03:42
#5129
Plaszlo!

Kedves László!

Nem akartalak megbántani. Elnézést kérek, ha mégis így érezted.

A magam védelmében annyit, hogy már az elején próbáltalak "figyelmeztetni" benneteket (Téged és zsezsét), hogy a téma, ami után érdeklődtök, az egy speciális, nagy felelősséggel járó, hatalmas és minden-mindennel összefüggő terület. Itt tévedni tragédiát, egy élet munkájának elvesztését jelentheti. Ezért van kiemelkedő jelentősége minden egyes kifejezésnek, megfogalmazásnak. Sajnálom, de ez elkerülhetetlen. Olvashattad az újság cikkben is!

Annak viszont örülök, hogy a klíma és a mosógép megtáplálását sikerült egyeztetnünk.
Biztosan lesz még más, hasonló kérdés is amiben tudok segíteni.
Szivesen teszem (és tettem) annak ellenére is, hogy megfordult a fejemben, hogy ez az a pont, ahol azonnal le kellene zárni a témát.
De győzött a megértés. Sok hasonló élethelyzetbe került emberrel találkoztam.
Mint írtam, nem csak egyéni döntés kérdése ebben a szakmában a "jóakarat", hanem bizonyos keretek között kötelező is.

Anno dolgoztam biztosítóknak, tűzvizsgálóknak, ügyvédeknek, bíróságoknak, amikor egy egy tűz vagy áramütéses haláleset kapcsán kellett szakvéleményt készítenem. A rend az, hogy még csak azt sem tudhatom (tudhattam) meg, hogy az én szakvéleményemet fogadták e el (számított e egyáltalán) vagy a biztonság okáért felkért további szakértőkét. Vagy az ellenoldali érdekeltségű megbízónak dolgozó szakértőét.
Mindenesetre a munkámra szükség volt, és ez a felelősség munkál bennem még ma is, amikor sz*rrágóskodásnak látszik a hozzáállásom.

Más. Az említett nagyüzem (a terpentines) leégett, ráadásul még az én jegyzőkönyvem érvényességének az ideje alatt. (Tele is volt a gatyám.) De a tűz nem a terpentin miatt keletkezett, és még csak villamos okra visszavezethető hibát sem találtak a független tűzvizsgálók sem.
Viszont amikor ismerősnek a leégett házában kellett megállapítani, hogy a tüzet okozhatta a ház szabálytalan villamos hálózata. Vagy amikor szakmabeli barátokat veszítettem el a saját felelőtlenségük miatt, akkor nagyon nehéz volt szakvéleményt készíteni (kártérítés, élet biztosítás stb).

Remélem, így már érthetőbb a hozzáállásom.
Ha megérted, köszönöm.

2010-04-07
15:24:19
#5122
Sándor,

Nem mondom, hogy örömmel tölt el az a bizalom, amit megelőlegeztél nekem, de az egér állandó kicseszése miatt (visszagomb véletlen megnyomásával eltűnt az egész írásom) most próbálok harmadszor válaszolni, és tisztázni a dolgokat.
Amit az elején tisztáznom kell, nem ismerem már a szakmai zsargont, a szakmai elnevezéseket, pontos meghatározásokat, ezért lehet hogy rosszul, pongyolán fejezem ki magam, de ennek ellenére nem vagyok értelmi fogyatékos.
Vezetékek: bizonyára különbség van az mcu kábel és vezeték között, de mint már pontosítottam, arra a vezetékre gondoltam, ami tömör réz és egyszeres szigetelése van. Tehát egy rétegű érszigeteléssel ellátott tömör réz vezetők vannak több helyen fa díszléc alá rejtve, ezt tervezem müa vezetékcsatornába helyezni. Ez ugye még nem ront a helyzeten?
Klíma: se mosógép, se klíma nem volt előttem, így nem lett kiépítve eddig ezeknek külön áramkör. A klímások a klíma vezetékét meghosszabbították a legközelebbi konnektorig és oda lett csatlakoztatva a TV és egyebek mellé. Erre találtam ki az elején, hogy a pincéből feljövő kábelt egy szerelődobozban szétosztom (szakszerűtlen kifejezéssel élve megcsapolom) és külön elvezetem a klímáig. DE a tanácsaidra elvetettem és teljesen külön - a biztosítótól a klímáig terjedő - önálló földelt vezetéket építek ki. A klíma kompresszora max.: 900W-ot vesz fel (adattábla szerint), feltételezem a 3x1.5-es MCU vezeték elég lesz.
Mosógép: alapvetően hasonló a helyzet a klímával, eddig a fürdő konnektorából működött, ott is 3x1.5-ös vezeték van kiépítve. Az első elképzelésem a klímánál leírtakhoz hasonló volt, de tanulva - nagybecsű írásaidból (komolyan gondolom!) - elszégyelltem magam és itt is az önálló kiépítésre váltottam, a nagyobb teljesítményfelvétel miatt 3x2.5-es kábellal, vezetékcsatornában vezetve a konnektorig, ami a mosógép közelében lesz. Remélem még ezekkel sem fogom lerontani a villamos hálózat biztonságát.
És végül a luxuscikk: Adott egy kis ház (válás és vagyonmegosztás után a lakótelepi garzon helyett emberibb megoldás számomra, pláne a nagy kerttel), ami csak annyira lett leszigetelve, hogy megkapja a lakóépület minősítést. Nos ide rakattam be 3 éve - amikor még jobban el voltam látva anyagilag - 1 db. hűtő-fűtő klímát, hogy a nagy nyári melegben legalább aludni tudjak éjjel. 2007 nyarán voltak a 40-40+ fokok, így akkor nekem létszükséglet volt! Szerencsére a hely kedvező klímája miatt nem kell gyakran használni, volt amikor többet fűtött egy évben, mint hűtött. Most már leszigeteltem a házat valamennyire, még nem tökéletes, de már normálisnak mondható.
Amikor beköltöztem, nem volt problémám az elektromos hálózattal, az egyéb munkák közben jöttek elő az érdekesnek mondható megoldások, amin szeretnék javítani. A jelenlegi helyzetemben ennyire telik, lehetőségeim szerint javítok rajta, amiben segítettek a tanácsaid, még egyszer megköszönve a türelmedet.
2010-04-04
23:14:49
#5103
Plaszlo!

Amitől tartottam, máris bekovetkezett.
Először MCU kábelről volt szó, ami most vezetékre változott, meg vezetéksínre.
Az írásom alapján készülsz "a nem létező vezetéket megcsapolva" külön földelt vezetéket kiépíteni vezetéksínnel klímának, mosógépnek.

Na ez az a pont, ahol feladom, mert ebből sajnos semmit sem értek. Amit sejtek belőle, abból semmi biztonságot növelő megoldást nem tudok kiolvasni. Sőt!!

Egy klímát, egy mosógépet egy egy külön áramkörről kell megtáplálni. A vezeték legalább 3x2,5 mm2-es MT, vagy MCU kábel. Közvetlenül a biztosító szekrénytől a dugaljig megszakítás nélkül vezetve. A biztosítójuk egy egy 16A-es kismegszakító kell legyen.

Ennyit tudok felelősséggel ajánlani.
Illetve még annyit, hogy az előbb feltettem egy mai cikket ami pont idevág.
Nagyon tanulságos, de nekem sokkal rosszabak a tapasztalataim, mint amit a cikkben leírtak.

Ha egy pici házban van lehetőséged egy ma még nem létszükségletből fakadó, luxusnak minősülő klíma üzemeltetésére, akkor kell legyen lehetőség a rendszert átnézetned egy környékbeli szakértővel. A klíma egy havi üzemi költsége több, mint a szakértő tarifája.

A biztonság fontosságát én is eleget hangsúlyoztam már, de a cikkből is kiolvashatod.
Remélem bölcs döntésre jutsz!
2010-04-04
22:45:27
#5102
Mindenkinek a figyelmébe:

Mai újsághír:

Az új építésű családi házak csaknem felében, míg a régebbi otthonok hatvan százalékában bizonyultak veszélyesnek az elektromos hálózatok - derül ki egy villamossági szakértők által 300 ingatlanon elvégzett felmérésből. A tanulmány szerint a hatósági ellenőrzés szigorításával és a fényképekkel kiegészített tanúsítványok beszerzésével tragédiákat lehetne megelőzni.

Háromszáz családi ház villamossági hálózatának ellenőrzését végeztette el szakemberekkel az elmúlt hónapokban a Watt City kiskereskedelmi láncot üzemeltető Sonepar Magyarország. A huszonöt évesnél régebbi építésű házak esetében az audit az előzetes várakozásoknak megfelelő eredménnyel zárult. A szakemberek az otthonok hatvan százalékában találták elavultnak a hálózatot.
A leggyakoribb probléma a régi alumínium vagy textilszigetelésű vezetékek új rézkábelre cserélésének elmaradása, a földelés teljes hiánya, az elhanyagolt öreg biztosítótáblák pedig önmagunkban is tűzveszélyesek. A korábbi időkben más volt a méretezési teljesítmény, így ha arra hűtőt, mosógépet vagy légkondicionálót akarnak rákötni, azt már nem bírják, túlmelegednek.
Nyereségvágyó kontárok
Ami az ellenőrzést végző szakembereket a leginkább megdöbbentette, az az új építésű, öt évnél nem régebben elkészült családi házak villamossági hálózatának állapota volt. Muhari Márton ügyvezető igazgató úgy látja, a kivitelezők a kiviteli tervek jelentős részét nyereségvágyból, vagy azért mert kontárok, egyszerűen figyelmen kívül hagyják.
Hiába írnak elő vastagabb átmérőjű vezetéket a tervezők egy adott szakaszra, a beépítésnél a szerelők rendszeresen az olcsóbb, gyengébb kapacitásút építik be. Ráadásul egy régen teljesen ismeretlen megoldás is egyre gyakrabban fordul elő.
Minden harmadik új építésű házban csak a csoda mentette meg a tulajdonost attól, hogy egy kép, vagy bútor felszerelésekor nem fúrtak a vezetékbe, mivel ezeken a helyeken a kábeleket két pont között a legrövidebb úton, átlósan vezették végig a falban. Egy ilyen házban mérőműszer nélküli bármilyen falfúrás az orosz rulett veszélyeivel jár.
Életveszély!
A vizsgált épületek ötödében a kapcsolószekrényekre a hibák elhárításáig kötelező lenne kitenni az életveszélyt jelző táblát. Csupasz, szigeteletlen vezetékek, kaotikus bekötések meglepő tömegével szembesültek az auditorok.
Muhari Márton szerint mivel komoly veszélyt jelent, ezt a gondatlanságot nem szabad tovább engedni. A háznak, lakásnak kötelező dokumentuma kell, hogy legyen a villamoshálózati térkép és a vezetékek paramétereinek leírása. A lakások, családi házak műszaki átvételét sokkal szigorúbb ellenőrzéshez kell kötni, és az energetikai tanúsítvány mintájára be kell vezetni a villamossági tanúsítványt is.
A hozzáértés hiánya és a tudatos csalás ezen a területen akár ölhet is, tehát az ilyen eseteket szankcionálni is szigorúbban kellene. Amíg azonban a hatóságok nem kezelik fontosságának megfelelően a problémát, a tulajdonosoknak kell résen lenniük. Ne engedjék ferdén, össze-vissza vésni a falakat, illetve bevakolni a vezetékcsatornákat addig, amíg nem ellenőrizték az útvonalát, valamint a kábelek, szerelvények paramétereit, minőségét. Minden esetben fotózzák le a vezetékezéseket, és ellenőrizzék gondosan a kapcsolószekrényt, különösen figyeljenek a csupasz vezetékekre, de legfőképpen óvakodjanak a kontároktól. (inforadio.hu)


2010-04-04
11:12:57
#5093
Sándor,

Köszönöm a segítséget! Örülök, hogy elmondásom alapján nem látsz ordító hibákat.
Az MCU kábel és vezeték között van különbség, akkor a sima MCU vezetékre gondoltam, de ezek vezetéksínt kapnak.
Át fogom még alaposan nézni, de úgy tűnik, mivel kicsi a ház pont - pont bekötést alkalmaztak, tehát a biztosítótól a konnektorig, vagy kapcsolóig mennek a vezetékek toldás nélkül.
Az írásod alapján a klímának és a mosógépnek külön földelt vezetéket fogok kiépíteni, nem a létezőket megcsapolva. Itt még a helytől és az átmenetektől függően MT kábellel, vagy MCU vezetékkel + vezetéksínnel.
A pince száraz, eláztatni csak a fűtéscsövek mellett lehet, de ezt is meg fogom majd oldani.
A gipszkartonozást favázzal csináltam eddig is, a továbbiakban is így fogom, így itt nem lesz gond a földeléssel.
Még egyszer köszönöm a segítséget.
2010-04-04
00:11:30
#5091
Plaszlo!

Megértelek. Nem csak Te vagy ebben a "mikrogazdasági" helyzetben. Már elértük a fejlődésben a "milimikró" állapotot is.

Amit leírtál, abból én nem feltételezek ordító hibákat. Mint írtam, a szabványok szigorúak, de a napi valóságtól sem rugaszkodnak el. Megértőek, és ha valaki felelősséggel végzi a felülvizsgálatot, akkor ha kettőt lapoz a szabványban, megtalálja a napi valóság megtartásához szükséges megoldásokat is. Ezek nem kiskapuk. De mint írtam, senkinek sem érdeke, sőt tilos aránytalanul szigorúnak lenni, és elkerülhető költségekbe verni a megrendelőt.
Ráadásul, ha bizonyíthatóan ilyen állapotban vetted, akkor az eladó felelőssége egészen addig nem évül el, amíg Te jelentős felújítást, átalakítást nem végzel a ház villamos berendezésein. Ez volt a jogszabályi megközelítés.

A gyakorlati megközelítés.

- Szisztematikusan MCU kábeleket írsz ami két szigetelő réteget jelent. Az első a kábel érszigeteléseit, a második a kábel köpeny szigetelését. Ha csak MCU vezeték lenne, szimpla egysoros szigeteléssel, akkor már komoly lenne a hiányosság.

-Ajtó, padló, takarólécei alatt a helyiség jellegétől függően lehet kábelt vezetni. Kérdés, hogy hol vannak a toldások, leágazások? Dobozban a falon, vagy azok is szétszórva a takaróléc alatt. Ha a falon, dobozban, akkor rendben. A takaróléc alatt nem megengedett.
Valahol (ez szintén csak egy rajz, skicc) rögzíteni kell a kábelvezetés helyét, nehogy valaki véletlenül megsérthesse. Ehhez elegendő, ha Te magad rögzíted a dolgokat, és ennek a skiccnek egy példányát beteszed a mérőszekrénybe.
(Áramkommandó, áramszolgáltató, tűzoltóság is így értesülhet a lakás "jellegzetességeiről".)

MT kábel bárhol szabadon vezethető. Egy dolog kerülendő, tilos!, a földre fektetve vezetni. Kivéve a padló szegőlécei alá elhelyezve.
Az Mt kábelt 20 m távolságig szabadon lógva, külön alátámasztás nélkül is lehet átfeszítésre használni. (Lehet, de nem mindenütt ajánlatos, ruhaszárításra használni pedig tilos, ha áramot is vezet!).
Gáztűzhely mögött, a falra rögzítve nem tilos, még csak gégecső sem szükséges.
A tűzhelyek háta mögött szabvány szerint nem alakulhat ki veszélyesen magas hőmérséklet. A gégecső a maga módján veszélyforrás is, mert nem tudod szemrevételezéssel ellenőrizni a kábel állapotát, ráadásul lehetetlenné teszi az MT kábel természetes hűlését. Gégecsőbe csak ott húzunk, ahol kötelező, vagy valami felsértheti a szerelés, vagy a használat alatt a kábelt. Ilyen hely pl. a gipszkarton fém tartóváz C profiljain a kihajlítható, "kábelátvezetésre kiképzett" helyek. Ezek, ha végighúzod a nyílásokon a kábelt, egyszerűen lenyúzzák a külső kábelköpenyt.
Apropó. Tudod, hogy a fém, gipszkarton tartóvázat is be kell vonni az érintésvédelembe? Láttál már ilyet? Hallottál ilyen gipszkartonozó és villanyszerelő együttműködésről? Mert én még nem. Pedig minden nagy kiterjedésű fémtárgyat (nagyobb, mint 2 m), legyen az leburkolva vagy sem, le kell látványosan "földelni". Viszont olyan hibát már kerestem, ahol beköltöztek a félig kész házba. A falra felszerelték a házimozi projektorát, hozzácsavarozva a gipszkarton tartóvázához. A projektor zárlatos volt, és a fürdőszobában a falat burkoló mestert a nedves, ragasztós spakli a földhöz vágta. A fürdőszobai gipszkarton rögzítő csavarjai vezették ki a nedves gipszen keresztül az áramot az összefüggő lemez tartószerkezetből.
Ez életveszély okozó hiba, pedig minden "szakszerűen" volt szerelve!

Hogy a pincében a plafonon, vagy a padláson kábelcsatornában van a kábel vezetve, azzal semmi gond. Ha a kötések megfelelnek a pincei követelményeknek (párásodás, beázás elleni védelem) akkor maradhat. Ezek nem feltétlenül hibák, csak szokatlan, de nem szabványtalan megoldások. De például az, hogy a fürdőszobában a használat során milyen magasra emelkedik a páratartalom, az már alapvetően meghatározza az alkalmazott szerelési és szerelvény választási módot. Ezért találsz általában panelben, régebbi, de új házaknál is olyan megoldást, hogy pl. a világítás kapcsolót az ajtón kívül helyezték el. A belső dugaljak nem lehetnek meghatározott távolságon belül kádhoz, mosdóhoz, zuhanyhoz. A magasságuk nem lehet 1,5 m-nél alacsonyabban stb.
Ha dokumentáltan el van látva a fürdőszoba olyan automata páraelszívó rendszerrel, ami nem engedi az engedélyezett maximális határérték fölé fürdőszoba használat közben a páratartalmat, akkor már kevésbé szigorúak egyes szabályok. De ehhez nem elég, ha bemutatod a páraelszívó "garantált" adatlapját. Mérésekkel is bizonyítani kell a "tudását". Na egy ilyen procedúra többször annyiba kerül, mint egy hagyományos, "biztonságos" szerelés.

Alapvetően a kábelcsatornás szerelést javaslom. A kábelcsatorna méretével viszont nem szabad spórolni. Lesz még bővítés! A kábelcsatornában el lehet helyezni a szükséges kötéseket, leágazásokat is, csak ezeken a helyeken külön, rövid kábelcsatorna fedelekkel kell lezárni a csatornát. És valahogyan (festés, felirat) meg kell jelölni, jelezve, hogy alatta kötések vannak, hogy ez a "hely a kötődoboz". Nem kimondottan lakásbarát megoldás, de kit érdekel ez a padláson, vagy a pincében?

Szóval láthatod, nincs ebben különösebb kockázat. De olyan dög sokat kell gépelni, hogy elmegy az ember kedve a szakmájától.
Válaszolok, ahogy ráérek.
2010-04-02
13:42:23
#5083
Sándor,

Egészen egyszerű dolgokra gondoltam, nem egy átkábelezésre vagy új rendszer építésére.
Csak néhány példa:
- ajtó mellett fa díszléc alatt jönnek a világításkapcsolókhoz az MCU kábelek. Megoldás műanyag csatornába rakom és azt festem le, hogy ne világítson a fehér, vagy szürke színe, vagy burkolom fa díszléccel. Ugyanez az ajtó másik oldalán, klíma, TV, világítás, stb.
- gáztűzhely mögött a sarokban vezették el MTK kábelen a dugaszoló aljzathoz és a helyi világításhoz az áramot. Megoldás: itt gondban vagyok, müa kábelcsatorna olvadhat, szilikonkábel?, de lehet, hogy építek a tűzhely mögé tűzgátló gipszkarton takarást és azt csempézem, mögötte elfér gégecsőben a kábel. De addig?
- fürdőben szintén a sarokban takaróléc alatt mosdó mellett konnektor és helyi világítás MCU kábeleken. Megoldás: müa. kábelcsatorna? Gégecső + takarás? Alapvetően a pince plafonján mennek a villanyvezetékek müa csatornában, csak a használati helyeken jönnek fel a lakótérbe, viszonylag rövid szakaszokon.

Nem kérek tőled sem felelősségvállalást, sem terveket, csak egy-két ötletet, hogy ezeket hogyan tudnám biztonságosabbá tennem. Mondhatnám, így vettem x éve működik rendben, ezután is fog, nem érdekel. Ha teljesen civil lennék, maximum tágra nyílt szemmel néznék, hogy nahát, pedig akitől vettem, olyan precíz rendes ember volt. Valamikor tanultam a villanyszerelést, bár kijöttem a gyakorlatból és lemaradtam a fejlődésben, de azért látom, hogy ez nem éppen szabályos. Feltételezem, ezt is villanyszerelő készítette, mert az előző tulaj nem volt barkácsolós típus. A legolcsóbb megoldás, ha így hagyom, a kevésbé olcsó megoldás, ha megpróbálom ezeket a hibákat a lehetőségekhez mérten korrigálni, kijavítani. Drágább megoldás nem jöhet most szóba, sajnálom, de jelenleg ez a mikrogazdasági helyzetem. Ha ez is kockázatos számodra, semmi gond, megköszönöm eddigi segítségedet és befejeztem a témát.
Üdv: Plaszlo
2010-04-02
10:55:15
#5082
Plaszlo!

Ismerős a helyzet, az építkezők nagyobb része ebben (ettől) szenved.

Természetesen számíthatsz segítségre, tanácsra továbbra is. De ismeretlenül, távirányítással esetleg nagyobb veszélynek teszed ki magad, mintha egy tervet valósítanál meg apró részletekben.
Egy villamos rendszer építésnél (is) be kell tartani a sorrendet. Tervezés, kivitelezés, első üzembe helyezeés előtti felülvizsgálat (ÉV) mérés. Ez az ÉV mérés tartalmaz bizonyos %-ban szabványossági, tűzvédelmi, villámvédelmi, kivitelezési szempontokat is.
Nem elriasztásnak szánom. Biztosan találkoztál már vele, sok üzem, bolt bejáratánál, bennt az üzletben lehet hatalmas piros C, E, betűs megjelölést látni. Ez a létesítmény (a ház) általános tűzvédelmi osztályba sorolását jelöli. Ez a besorolás határozza meg pl. a villanyszerelés módját, a felhasználható anyagokat, stb.
Egy családi ház általában a legenyhébb besorolás alá szokott tartozni. Ez azt (is) feltételezi, hogy pl. nem tárolsz a ház egyik helyiségében sem az engedélyezett mennyiségnél több tűzveszélyes anyagot. A felülvizsgáló általában jegyzőkönyvezi, ha ilyet talál, eltávolíttatja Veled a lakásból, de nem ír elő költséges (és értelmetlen) változtatásokat pl. a villanyszerelésre, a menekülési útvonalakra, tűzoltó készülékek felszerelésére, tűzoltósági szakvizsgálatra vonatkozóan.
Ha pl. egy liter hígító van engedélyezve a jogszabályokban, lakásban tárolásra, akkor nem tarhatsz egy ötliteres kannával bennt a lakásban. Anyaga válogatja, de például bukott már meg nagy üzem azon, hogy 6 liter terpentin volt az engedélyezett, az is zárt kannában. És 10 literes, nyitott vödörben tárolták. Röhejes nem? De ha belegondolsz, jogos.

Bizonytalan, értelmetlenül takarékos megoldásoktól óvnék mindenkit, Téged is.
Alapvetően terv szerint (mert például nem mindegy a távolság a gázüzemű berendezésektől, kéményektől, fűtésektől) kell kivitelezni. A jövőre gondolva a lehető, megfizethető legnagyobb keresztmetszettel kell szerelni. Viszont az áramköri biztosítókat a lehető legkisebbre kell méretezni. A lehető legbiztosabb kötéseket kell alkalmazni. Legyen karbantartás mentes (nem úgy mint a sorkapocs), legyen bontható, bővíthető, cserélhető. A forrasztást például fagyveszélyes helyen (teraszon, padláson lévő dobozok) nem ajánlatos alkalmazni. Régen ez volt az elérhető legbiztonságosabb megoldás, de ahol egy kötésben csak az ónnak kell a teljes áramerősséget átvezetni, az ott ki fog olvadni, el fog öregedni és veszélyforrássá válik. Tehát össze is kell csavarnod a vezetékeket ami már határeset (tiltott) a szabványosságban.

Ami pedig a tervezők, tanácsadók felelősségét illeti, ezt nem azért írom, hogy lerázzalak, mert akkor eddig sem fektettem volna ennyi munkát a témába.
Mielőtt "érvényes, hatályos" tanácsot tud Neked bárki adni, ismerni kell a terveidet, a környezetedet, a helyi egyedi előírásokat. Példának ott van zsezse acélkéménye, amit villámvédelmi szempontból próbáltunk meg "táv szakérteni". Elég nehéz volt megnyugtató eredményre jutni.
Nem illő, de van egy kis hasonlóság egy tervező, szakértő, felülvizsgáló munkáját az orvosok felelősségéhez, esküjéhez hasonlítani. De a valóság a következő. Ha egy orvos téved, akkor a legritkábban tiltják el a szakmája gyakorlásától. Ha egy felülvizsgáló téved, és ennek komoly következménye lesz. Akkor érvénybe lép amit áláírtunk, hogy azonnal elveszik tőlünk a jogosultságot a munkánk gyakorlására. Plusz a már régebben említett kártérítés is minket terhel. Ha Te "távirányítás" mellett kivitelezel és nem tartod be a tanácsokat, levakolva semmi sem fog látszani. Viszont egy esetleges tűz esetén a tűzvizsgáló meg fogja találni a hányosságokat. Keresik a tervezőt, a kivitelezőt, a "tanácsadót"! (Ismered, hogy ha nincs látványos tűzforrás, akkor minden tűznek rövidzárlat, villamos hiba az oka.)

Szóval kérdezz nyugodtan. Biztosan fogsz választ, tanácsot kapni.
De, hogy távirányítással levezessen bárki egy ilyen munkát, erre nem hiszem hogy találsz, valakit is. Ezt én sem tudom vállalni.
Tényleg nem kifogás, de csak ha a napi híreket olvasod, elszaporodtak a külső hőszigetelések "okozta, fokozta" tüzek. Már arról is lehet hallani (a szakértőkből álló egyesületünk berkeiben a sajtónál sokkal alaposabban kitárgyalva), hogy a régi panel épület hőszigető szivaccsal kitöltött réseiben vezetett villamos vezetéktől begyulladt a külső szabványtalan (saját kivitelezésszerű) hőszigetelés és emberek haltak meg. Kíváncsian várjuk, ki lesz a felelős? Aki elhanyagolta a panel épület időszakos felülvizsgálatát, a villamos rendszer felújítását, cseréjét? A jelenlegi tulajdonos lakó? A régi tulajdonos állam? Aki a hőszigetelés megtervezése, kivitelezése előtt nem járta körül a témát?

Gondolom és remélem megérted az álláspontomat.


2010-04-01
11:23:28
#5073
Sándor,

Köszönöm az észrevételeidet. Nem akarom a fórumot tovább terhelni a nyűgeimmel, talán mást nem érdekel konkrétan ez a téma.
Kérdésem: tudsz néhány kivitelezési tanáccsal megsegíteni a fórumon kívül? Mostanában hivatalos felmérést és javításokat nem fogok tudni finanszírozni, mert tartalékaim elfogytak, de sorban jönnek a ki nem kerülhető kiadások. Esetleg ha küldhetnék néhány képet a meglévő helyzetről és ha ez nem problémás részedről, néhány tanáccsal, ötlettel segíthetnél a biztonságosabb megoldások megvalósításában (semmi hivatalos, csak mint ötletgazda). Ezt még kis lépésenként meg tudnám valósítani. Természetesen nem így akarom kikerülni egy majdani felmérést, de addig is tudnék a biztonságon javítani, ha nagyon gázos néhány megoldás.
2010-04-01
00:31:04
#5068
zsezse!

A bojler, az éjszakai áram és a szolárfűtés kombinálásához:

Feltettem a múltkor az alapkapcsolást, ami a szolárfűtést tartalmazza. A villanybojler eredeti éjszakai áramú bekötéséhez hozzá sem nyúltam. Ha úgy gondolom, hogy elég lesz a szolárfűtés holnap a bojler felfűtéséhez, akkor este kikapcsolom a bojler kötelezően felszerelt leválasztó "főkapcsolóját" és kész. Másnap délelőtt felfűtődik a bojler. Ha napközben valaki használ el belőle melegvizet, akkor azonnal utánafűt a szolár és nem kell reggelig várni az éjszakai áramra.
Nem szabad túlbonyolítani.
Télen meg vagy ki van kapcsolva az éjszakai fűtés és más módon készül a használati melegvíz, vagy egyszerűen addig a pár hétig éjszakai áramról fürdünk. Jobb télen még karácsonykor is fel lehet fűteni a bojlert, ha erős és elegendő hosszúságú a napsütés.
2010-04-01
00:04:33
#5067
Plaszlo!
Zsezse!

Ez szakma sem ördöngősebb, mint bármelyik másik. Itt van példának mindjárt a fórumon futó külső szigetelő, burkoló szakma, vagy akár az ács munkája. Egy tetőt megtervezni, fát méretezni, gazdaságosan összeválogatni, feldolgozni, kialakítani, hogy szép is, hasznos is, tartós is legyen, hát az sem mindennapi feladat.

Egy lakást bármikor át lehet nézetni egy villamos biztonság technikai felülvizsgálóval. Lehetőleg olyannal, akinek mindhárom területről meg van az érvényes vizsgája, és az engedélye. Általában, ha kisebb cégekbe tömörülve dolgoznak, ahol van épületgépész, statikus stb. szakértő is, akkor én őrájuk bíznám a munkát. Egy villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatnál gyakran kell konzultálni pl. építésszel, statikussal, ha kétséges, hogy egy villámhárító felfogója kellően biztonságos e? Vagy egy tűzvédelmi szakértővel, hogy a villámhárító levezetője nem okozhat e tüzet pl. az ablakkeret meggyújtásával. Ezekkel a kérdésekkel a villamos felülvizsgálónak is tisztában kell lenni, de ha a legkisebb kétség is felmerül, akkor marad az építész megkérdezése.

Az új háznál mindenképpen készül egy jegyzőkönyv, mert különben nincs lakhatási engedély. Később pedig (ez régen öt év volt) időszakonként a tulajdonosnak kötelező a saját érdekében megismételtetni a felülvizsgálatot.
Az öreg házat én meg sem venném, ha előtte át nem nézethetném a saját szakértőmmel.

Ha pedig "véletlenül" elégne a saját példányod, semmi baj. Van belőle a felülvizsgálónál, az áramszolgáltatónál, az építési hatóságnál, a tűzoltóságnál, a biztosítók is be szokták kérni. Biztosan lesz olyan szerv, hivatal, aki kinyomozza és ha egyáltalán létezett, meg is fogja találni. Te meg egy fityiszt sem fogsz kapni a biztosítótól, jó ha meg nem büntetnek.

A felülvizsgálat nem egy kibírhatatlan költség. Inkább a kijavítások!
De még itt sincs komolyabb baj, mert a felülvizsgálókat nagyon szigorú szabályok irányítják.
Én is rendelkeztem komplett, mindenhárom területre vonatkozó vizsgával és engedéllyel. Miután már kivonulóban vagyok a napi robotból, már csak az érintésvédelmit tartottam meg, a többit nem újítottam meg, mert már nem biztos, hogy ki tudnám még termelni a tanfolyamok és a vizsgák árát a folyamatosan csökkenő megrendelésekből.

A szabályaink pl. ha megrendeled a házad felülvizsgálatát:
Biztosítanod kell minden dokumentációt (Áramszolgáltatói szerződés, tulajdoni lap, stb.). Bemutatod a házat. Én csak azt vizsgálhatom, amit megmutatsz, de a jegyzőkönyvbe beveszem, hogy a "folyósóról balra nyíló utolsó helyiségben a tulajdonos a kérésem ellenére sem engedélyezte a felülvizsgálatot". (Csak azt vizsgálhatom amit bemutatsz. Amit elrejtel a felülvizsgálat elöl, azt nem kereshetem, ha mégoly nyilvánvaló is a létezése.) Ezt Te a jegyzőkönyv végén aláírod, és kész. Én javaslatot teszek bizonyos hibák, hiányosságok kijavítására. A hiba jellegétől és a veszélyétől függően határidőhöz kötöm a kijavítást. Illetve megtiltom bizonyos berendezések használatát. Ha időközben megváltozott a lakásnak épült épület, vagy akár csak egy helyiség rendeltetése, akkor el kell végeznem az új érintésvédelmi, tűzvédelmi besorolást, amivel vagy egyetértel vagy sem - jegyzőkönyv.
Ha olyan dolgokra kötelezlek, amelyeket nem kellett volna feltétlenül elvégeztetned, akkor ennek minden költsége és felelőssége engem terhel.
Jó tudnotok, hogy minden szerelésnek általában a létesítésekor érvényben lévő szabványnak kell elsősorban megfelelni. Ha azóta kötelezően megváltoztatták az előírásokat, akkor annak. Ez az első (a következő) felújításig érvényes. Akkor már az akkori szabványnak megfelelően kell átalakítani, akármennyibe kerül is ez a tulajdonosnak.

Az éjszakai áram bekötését a helyileg illetékes áramszolgáltatónál kell kezdeményezni. Ők eldöntik, hogy a hálózat alkalmas e a Te fogyasztód megtáplálására is. Ha igen, akkor (legalább is mifelénk) kijelölnek egy mestert, az áramszolgáltató igényeinek megfelelő, ebből levizsgázott villanyszerelőt, aki a munkát elvégzi.

Erre a szakmára nincs szakkönyv. A mindenkor változó és éppen érvényben lévő szabványok az irányadók. Ez több polcnyi, szekrénynyi szabványt jelent, amelyek sok sok helyen keresztezik egymást. Hivatkoznak egymásra, engedményeket tesznek, szigorítanak, és nem csak a villamos szabványokon, hanem összefüggésben lehetnek építészeti szabványokkal, termék szabványokkal, engedélyekkel. Szükség szerint ismerni és rendelkezni kell az előző évtizedek szabványaival is. Minden felülvizsgálatra a felülvizsgálónak magával kell vinnie a fontosabb, érvényes szabványokat. Nem lehet fejből, emlékezetből dönteni. Ha bármi csak egy kicsit is kérdéses, rögtön elő kell venni még a profinak is a szabványt. Tipikus példa, egyedi eljárásban engedélyeztek egy kültéri lámpatipust meghatározott közterületre. Ezt Te nem üzemeltetheted az udvarodon, hacsak nem szereztél rá külön engedélyt. Ezt illik felismerni egy gyakorlott felülvizsgálónak.
A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy a felülvizsgáló, amikor levizsgázik, kb a felét érti annak amit megtanult. Egyedül nem is tud még évekig dolgozni, csak valaki párjaként. Fokozatosan beleássa magát egy területbe, és ott már próbálkozhat egyedül is. Nekem például hiába van jogosítványom robbanás veszélyes területen lévő felülvizsgálatra is, soha nem mertem megpróbálni. Erre a megyénkben a szegedi olajosoknak vannak szakértői. Ha akár náluk, akár egy benzinkútnál kell ilyen besorolású helyen vizsgálódni, mindenki őket hívja.
Az a mondás járja, hogy ez komolyabb dolog annál, hogy felülvizsgálóra lehetne bízni.
Egy jó villanyszerelő az előírások kb 20%-val van tisztában. De semmi félelem, a gyakorlatban helyesen elvégzi a munkát még akkor is, ha ennek nem tudja a jogszabályi magyarázatát.

2010-03-31
20:26:36
#5065
Plaszlo
biztosan letezik ra szakkonyv, de en nem tudok rola.

azt mondtad, dolgoztal villanyszerelo keze alatt.
talan megprobalhatnad beprotezsalni magad egy villanyszerelohoz nehany hetvegere es kozben el tudna magayrazni par dolgot.. en lehet, hogy igy csinalnam:)
Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Villanyszereleslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva