Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Villanyszereleslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2010-12-05
10:53:27
#9407
zsezse,

A relék kapcsolását egy RC taggal késleltethetnéd.
Elvileg így (R és C a relé és tápfesz függvénye):

2010-12-05
10:31:17
#9405
sziasztok

kerdes:
eloszo: a vezerlesem ugy van megoldva, hogy 7 porttal vezerlek 20 csatornat, ami azt jelenti, hogy 2+5 portra van felosztva, az elso kettovel cimzem meg, melyik 5os egyseget akarom vezerelni.

mivel a valtas nem pillanatszeru, ezert elofordul, hogy rakapcsol egy rovid idore (<0.5mp) aramot a szivattyura vagy a magnesszelepre akkor is, amikor nem kellene
ezen dolgozok meg, de kerdesem, hogy van-e olyan megoldas (pl egy kondenzatort bekotni) amivel ezek a pillanatnyi tuskek kikuszobolhetok lennenek, nem szeretnem a szivattyukat vagy magnesszelepet tonkretenni ezzel.

a regi vezerlesem nagyjabol azonnal kapcsolta be a cimzest es az 5 adatbitet, igy ezzel nem volt gond.

tehat ~230V pillanatnyi rakapcsolast hogy tudnam kiszurni?

2010-12-04
10:56:45
#9378
Sándor,

Valóban, az áramlopás elleni védekezés is gazdasági kérdés, a költség és a várható hozadék mérlegelése.
Amíg az egész közösséggel ki lehet fizettetni a mérés és ellenőrzés hiányosságaiból fakadó veszteséget, addig nem érdemes költeni, sőt minél többen lopnak, annál jobb, mert úgyis kifizetik a többek.

Van egy sztorim a vízszolgáltatásról. A lényeg az, hogy a víztársulások felügyelőbizottságaiban élősködő pártdelegáltak hogyan lopják ki a rendszerből a "tizedet". A pontos mérés a szolgáltatói oldalon sem érdek, és a központosított korrupciónak is fontos forrása. Mindezt "törvényesen".

Arra gondoltam, hogy miután Bernie Madoff 18 milliárd dolláros sikkasztása kiderült, néhány hónap múlva megkapta (kiszabható legmagasabb 150 éves) börtönbüntetését és a teljes vagyonelkobzást. Nálunk a Kulcsár ügy (hogy a többit ne is említsem) egy siralmas példája annak, hogy lopni csak nagyban érdemes, de akkor nagyon megéri. És a "VIP (Very Immoral Persons) ügyfelek" mindig az árnyékban maradnak... de ez egy másik téma...


2010-12-04
10:27:58
#9377
Robert!
zsezse!

A valamikori plomba nélküli állapotot mai is el lehet intézni, pénz és korrumpálható szerelő kérdése. Hidd el, ez így volt régen is, azzal a kiegészítéssel, hogy az "esetleges veszteséget" az állam magára vállalta. Minden mindegy volt, csak teljesüljön a jelszó: villanyt minden lakásba!
És ez nem is volt olyan régen, csak az ötvenes évek elején. A 110V-ról átállás is csak az 50-es évek végén, a 60-as évek elején történt.
Az a baj, hogy a mi memóriánk szelektív. Áram ma is van, mindig is volt. Hogy mindig is lesz e? Természetesen!

A mamád házának villamosítása idején (ez az időszak kb. a 80-as évek derekáig tartott!) senkit nem érdekelt a hálózati veszteség, ami természetesen az áramlopást is magában foglalta. Ezért nem törődött vele senki és hála, hogy ezt a mai privát szolgáltatók jó része is megértően kezeli.
Emlékeznetek kell, hogy amikor privatizálták a villamosenergia ellátás lakossági részét, akkor milyen tervekkel esett neki minden szolgáltató az országnak. Minden lakást átvizsgálni, mérőket, kapcsoló órákat lecserélni, rádiós átvitellel leolvasni a mérőket az utcán elhaladó autóból stb.
Azután felébredtek, rájöttek, hogy ez nagyon drága lenne. Inkább eltűrnek egy bizonyos "hálózati veszteséget", semmint beruházzanak. A lakosság a veszteséget majd úgy is kifizeti. Ebben az ország mindenkori vezetése készséges partner volt.
Engedélyezték az áramkommandók létrehozását, csináltak néhány elrettentő kirakatpert és büntetést. Hasonlóan a gázhoz (és ebben sajnos az általad, általam is sokra tartott és favorizált sajtótermékek jártak az élen) inkább a "korszerűsítésnek" tudták be a nagyobb házak, emberek villáinak villamosenergia fogyasztásának drasztikus csökkenését, mint a kerülővezetékek elismerésének. Villa nem nagyon épül(t) mérőt megkerülő vezetékek nélkül. Víz, villany, gáz. A szegényebb réteg fogyasztása nőtt, a gazdagoké csökkent. Pedig az első utáni második medence, a több száz m2-es házak miatt ennek fordítva kellene lennie.
A szegényebbeknek maradt a lebukást hozó primitív csalás és a büntetés. A többieknek az elismerés és a dícséret.

Ezek súlyos kijelentések tudom. Bizonyítani csak a statisztikákkal tudom. A privatizálás előtt az általános hálózati veszteség 40-60% között volt. Főként, ha villanyszerelő is lakott a körzetben!
Az új gazdák ezt vissza kívánták szorítani a nemzetközi átlagra, 10% közelébe.
Gondolsz e rá, vagy gondol e valaki arra, hogy az utcasarkon álló trafójától a lakásáig 10% veszik el a villamos energiából még a legjobban megépített hálózatok esetén is? Ezt még ki lehetne fizetni, ki is fizettetik velünk keményen. Ide tarozik az áramszolgáltató által nem látott, nem látható, a lakásban, padláson, vezetett, toldott foldott, plombázatlan, a mérő előtti minden fővezeték. Ami azon elveszik, akár a mamádnál, akár bárkinél, azt ráosztják a fogyasztókra. Rossz esetben a szomszéd áramlopását fizeti az egész utca, a körzet, a szolgáltató teljes ellátási területe.
A multik gyorsan rájöttek (állami hozzájárulással és támogatással), hogy megfelel nekik a 40%-os veszteséget "csak" 20-26% közé "vissza ijesztgetni". A többit a birka nép úgy is kifizeti. Ez a mai állapot. Örülünk, hogy egy ismerősnek sikerült becsapnia az áramszolgáltatót, de, hogy ezt mi fizetjük meg, arról fogalmunk nincs. A becsapás alá tartozik a korszerűtlen, a szabványoknak nem megfelelő, a tetőtartótól a mérőig vezetett fővezeték is!
Ugye ismerős amiről beszélek? Pedig nem az adókról, nem az egyéb sumákolásokról írtam, csak szigorúan a villamosenergia elosztó rendszer hálózati veszteségét próbáltam meg boncolni. Nem mélyrevágva, csak épp a felületet karcolgatva.

Ami a zsezse fogyasztás növekedését illeti. Az mélyen a reklamációs határ alatt van, de komolyan!
Sajnos az alapképletből adódik, hogy az elfogyasztott energia mennyiséged a mindenkori hálózati feszültség függvénye (is). Tudod, hogy ezzel mekkora manipuláció történik? A tized Hz-es frekvencia változásokról nem is beszélve.
Egy szó mint száz, amit mások, vagy mi, nem fogyasztanak, fogyasztunk el az energiatakarékos felfogásunk eredményeképpen, azt, vagy annak egy jókora hányadát elfogyasztatják Veled, velünk akár akarod akár nem.
Csak az éjszakai áram legyen a példa. Kötelező 8 órán át kapnod. Ebből 6 órát egybefüggően éjjel, a többit az áramszolgáltató a nappali völyekben adja ki.
Köthetsz kicsit drágábban szerződét napi 12 órás felfűtésre is.
A valóságban a bojlered éjjel felfűtődik a beállított értékre. Ha reggel csak megborotválkozol, már a következő éjszakai "áramkiadáskor" (valamikor délelőtt) akár akarod, akár nem újból felfűtik a bojlered. És ezt még megcsinálják naponta többször, mint arra az előírás kötelezné őket. Látszólag többletszolgáltatást kapsz. Az áramszolgáltató nagyon szivélyesen előnyben részesít, csak nehogy elfogyjon a melegvized.
Közben meg jól átveretek. Az áramszolgáltatók előre lekötnek (kifizetnek) a nap minden órájára egy bizonyos energia mennyiséget. Ha ezt nem tudják eladni, akkor nem csak az el nem használt energia árát bukják, hanem még büntetést is fizetnek. Ez így együtt pedig a Te villanyszámládban jelenik meg.
Ilyen egyszerű az egész. Csak a nappali fogyasztással nem ennyire látható a trükközés.
2010-12-03
08:57:40
#9366
Én nem azt mondom, hogy nálunk a kötődoboz állapota megfelel a jelenlegi előírásoknak, hanem azt, hogy valamikor úgy vették át, ahogy van, plomba nélkül, megszakító nélkül, és azóta sem foglalkozott evvel senki. A nemlétező plomba nemlétező száma nem szerepel semmilyen iratban sem, azt nem lehet számon kérni senkin. Egy engedélyhez és átvételhez kötött változtatás esetén biztosan pótolni kellene (tavaszra ki is alakítom az új doboz helyét, mert beszéltem egy villanyszerelővel, aki azt is közölte, hogy kb szemmagasságba kell felszerelni).
Hasonló az eset a két éve lejárt hitelességű, plomba nélküli gázórával a fiam lakásában, ami kétszer esett át ellenőrzésen úgy, hogy csak egy hónapja cserélték és tették rá a sárga bilincseket. Én előre tartottam attól, hogy megpróbálnak ránk verni valamit, de simán ment minden. Most minden szabályos (attól eltekintve, hogy a gázcsövek a társasház falaiban futnak és szét vannak rohadva).

2010-12-02
23:14:56
#9358
Robert!
Plaszlo!

Mindig is voltak "régi" megoldások.

De olyan előírás, szabvány sohasem létezett, hogy fővezeték elágazásnál, különösen ha ez keresztmetszet változással is járt, akkor ne kellett volna minden leágazó áramkörbe biztosítókat tenni. A plombázás pedig ősidők óta előírás.

Ha megnézel egy földkábellel megtáplált mai családi házat, akkor a kábel a fal külső oldalán egy leplombázott szekrénybe van vezetve. A szekrényben vannak a fogadó késes biztosítók. Ezek szolgálnak a még áramszolgáltatós hálózat zárlat elleni védelmére.
Ha ugyanez a szekrény egy társasház falán van, akkor annyi késes biztosító csoport van benne elhelyezve, amennyi lakás található a házban. Innen ágazik el a fővezeték a lakások mérő helyei felé. Természetesen a szekrény le van plombálva.
Ez a megoldás azt szolgálja, hogy ne kelljen minden lakáshoz külön külön drága és nagy keresztmetszetű kábelt lefektetni.

Az, hogy esetleg még mai is lehet ilyen megoldás a mamád házában, az kb. olyan, mint ahogyan a hetente több család életét követelő szénmonoxid mérgezéses házakról is kiállították az előző napokban a "megfelelő" bizonyítványt. Felületes, a szakmájuk előírásait, veszélyeit nem ismerő emberkék.
2010-12-02
13:23:21
#9342
Ezt annyiban megerősíthetem, hogy az előző házunkban a padlás födémére volt rögzítve a kötődoboz, ahonnan ágaztatták el az áramot a lakások felé. Az összes védelem a műanyagtetőre rakott tégla volt, nehogy megsüssön egy padláson kóborló macskát. Még jó hogy elköltöztem onnan. Amikor jött az áramkommandó ellenőrizni (kis híján rám törték az ajtót), csak az órákat és környékét nézték, a padlásra nem mentek fel.
2010-12-02
13:09:34
#9341
Sándor,
Igaz, hogy a villanyszerelés témába illene (majd át is teszem):
A mamám házában a tetőtartó alatti kötődobozon sose volt plomba. Ott ágazik szét három szomszédos lakás órája felé a vezeték.
2010-12-02
13:08:26
#9340
Sándor.

Hurá hogy vanak ilyen szak emberek,minek nekik bizonyitvány!!!
Igy én is tudok szerelöi tanácsot osztani.
Most én cseszek rá ö miatta.
És ha még a napokba se hivják fel a figyelmem akkor mi lett volna?
És én viszem el a balhét,ugy hogy se az áram hoz se a fütéshez nem ért.
Egyszerü munkás vagyok,nyakakmon a tél,se fütés az áram ugy ahogy jo és most akkor az elmü meg büntetne.
Egy nagy f...t a picsájukba az ilyen szak embereknek.
2010-12-02
12:29:36
#9336
attis!

Most társasház vagy egyedülálló családi?

Az, hogy 65-ben alu vezetékkel készült, attól ma még megfelel.
Ha akkor jó volt 16A-nek, akkor mai is jó. Nálam és mai lakások legtöbbjében a villanykarótól az óra alatti kismegszakítóig megszakítás, kötés nélküli (a kötés szigorúan tiltott, csak átvezető doboz lehet a fővezetéken!) 10mm2-es alu vezeték van. Ezzel a vezetékkel vannak a villanyórák is bekötve.

Ha dobozról valami okostojás levette a plombát, akkor a 8.000,-Ft a kiszállásra és munkadíjra, valamint a plomba árára elég. A büntetést azt külön számolják. Nem is merem leírni, hogy milyen képlet szerint.

zsezse!
Az, hogy hol mennyi az alapértelmezett az a körzet hálózatának, trafójának terhelhetőségétől is függ. A 3x16A az úgymond állampolgári jogon jár(na), de ez a helyi viszonyoktól függően csökkenthető. Erről köt mindenki a bekapcsoláskor szerződést az áramszolgáltatójával.

attis!

Hogy mi a teendő?
-Eldönteni, hogy tényleg kell e fővezetéket cseréltetned vagy sem. Ezt az áramszolgáltató mondhatja csak meg, mert másnak nincs joga megbontani a jelenlegi fővezetéket.

-Ha van a plombabontó szerelőtől valami bizonyítékod, számlád, akkor sűrgősen kérni az ELMÜ kiszállását. Egy az ellenőrzésre, kettő az újra plombálásra, három a plombázatlan időszak minél gyorsabb lezárására, mert ettől függ a büntetés mértéke.

-Utána nézni a villanyszámláidnak, hogy a plomba bontás után nem történt e jelentős fogyasztás csökkenés, mert akkor automatikusan loptad az áramot = büntetés. Ha esetleg nőtt a fogyasztásod, azzal elkerülheted a legmagasabb büntetési szorzót, sőt méltányosságból, látva a jószándékodat a büntetést is elenged(het)ik.
De mindenképpen Neked kell kezdeményezni!
2010-12-02
12:27:13
#9335
Attis,
ezt majd Sándor megválaszolja, de biztos hamar kell megoldanod. Kapsz egy hirtelen ellenőrzést, rád verhetik, hogy ott lopod az áramot.
2010-12-02
12:17:02
#9334
sándor:
Ha jol olwasom,akkor attishoz csak 1 fázis megy be. Nalunk 32A az alapertelmezett,és en is ugy tudom,h addig dijmentes a bóvités
2010-12-02
12:14:00
#9333
Van a betáp,és onnan jön vezeték a villany oráig.
Adot számlát de ez pár honapja volt és ö nem szolt.
Most hivták fel a figyelmem.
Ilyenkor mi a teendö???????????
2010-12-02
12:12:19
#9332
Ezért már nem akartam egy új témát nyitni. De miután itt is karbantartásról, mérésről beszélünk jelenleg, hátha átjön a lényege.

Egy előadás záró gondolata:

..............Hisz benne........Kételkedik
Számítás....Aki számolta......Mindenki
Mérés.......Mindenki..........Aki mérte

Az előadó Dr. Fodor István (Vilodent-98 Kft.)
Elhangzott 2010.április 14-én.
A témakör bizonyos erőművi berendezések diagnosztikáját érintette.
2010-12-02
12:11:33
#9331
Attis,
ha a betáp doboz a méretlen ágon van - villanyórád előtt -, akkor nem állsz jól, pláne ha a villanyszerelőtől nincs számlád a beavatkozásról.
2010-12-02
12:07:04
#9329
Sándor.

Egyszer egy non-stop villany szerelö lett ki hiva ö leszete a padláson lévö betáp dobozárol a plombát.
A napokban hivták fel a figyelmem kérlyek plomba potlást 8000huf.
Remélem nem akarnak az ö hibályábol engemmeg büntetni.
2010-12-02
12:03:14
#9327
attis!

Mégvalami.
A saját kismegszakítódat cserélheted nagyobbra, de ha előtte, a villanyóra alatti, az ELMŰ tulajdonát képező kismegszakító csak 16A-es, akkor az úgy is előbb le fog kapcsolni. Hiába szerelsz utána 20-25A-est.
2010-12-02
11:58:54
#9326
attis!

Menjünk sorban.
Akárhol van a betáplálás, a villanyóra előtti kismegszakítók és a villanyórák (bár ezek árát a tulajdonos kifizette) az ELMÜ tulajdona, erről szól a szerződésetek is. A vezeték a tetőtartótól a villanyóráig a TE (Ti) tulajdonotok, de szigorúan tilos hozzányúlnotok, mert az még a méretlen hálózat része. Tehát ha azt kellene kicserélni, akkor azt csak az ELMÜ által közvetített, megbízott "ELMÜ Partner" szerelő végezheti el.
De szerintem egy ilyen csatlakozó vezeték, ha eleve 16A-es hálózatotok volt, akkor az ma is megfelel.
Egy áltlagos családi házhoz 3x16A még ma is bőségesen elég.

A problémád oka nem a lakás régi belső hálózatában keletkezik. Ha az 20-30 évvel ezelőtt lett szerelve, de azóta a villamos hálózat nem esett át nagyobb felújításon, akkor a szabvány szerint (ha ma már nem is felel meg pontról pontra a mai előírásoknak!) egészen a következő felújításig szabványos és nem kifogásolható. 20-30 évvel ezelőtt is ugyan az a három vezeték ér volt a szabványos mint ma.

Az én véleményem szerint egy új földelést kellene telepíteni a lakáson kívül, a villanyórákhoz lehető legközelebb. Ezt kellene külön vezetékkel a villanyórák alá bevezetni, ahol at ELMŰ ezt összekötné az ő bejövő nulla vezetékével. De vigyázat, nektek nem szabad a villanyóra és környékén egyetlen plombát sem megbontani. A gatyátok rámegy, ha az áramszolgáltató észreveszi.

Ha már valami miatt, mondjuk a kazánhoz új vezetéket kell kihúzni, akkor én inkább a hagyományos MT kábelt ajánlom. Falonkívüli szereléssel, eldugva a parketta szegőléc alá, kábelcsatornában, átvinni kamrán, padláson. De ezért nem szabad egy lakást szétverni és teljesen újrahuzalozni, újrafűzni. Az újrafűzés úgy sem fog sikerülni, tehát vésni, bontani, helyreállítani, festetni stb. is kell.
A Neked mondott ár abszolút nem korrekt. A töredékéből is ki lehet hozni, de szakembertől függően kerülhet a négyszeresébe is.

A Robert által említett "első füttyre ingyen" az a valóságban nagyjából 150-200eFt-odba kerül. A lakosságnak alapból járó teljesítmény vételezési felső határ 3x16A. Ha ennél nagyobbat kérsz, az sok mindennek a függvénye. Még az utcában (esetleg) a kérésed miatt vastagabbra cserélendő vezeték árát is Neked kell kifizetni. Vagy úgy csoportosíthatod át a kismegszakító igényeidet, hogy az eredmény, a 3x16=48, az megmaradjon. Tehát egy 25A-es kismegszakító és kettő 10A-es. A két 10A-essel sokra ma már nem mégy. De ha ezt a megoldást kéred, akkor is ki kell fizessed a kiszállást, munkadíjat, anyagköltséget, meg mindent, ami az ELMÜ szabályzatában benne van.
2010-12-02
11:17:13
#9318
Még elfelejtetem ez 40cm2 lakás amitt ujra kell vezetékelni?!
Kérdezösködtem 100-140 ezer lene.30-50 métert kellene vezetékelni.
Az ár korekt?????
Van csö a falban,mert bele néztem a dobozba,de régiek.

2010-12-02
11:11:56
#9317
Sándor.

Azt elfelejtetem mondani az elmü csak a padláson lévö betápig szol voltam náluk érdeklödni mivel én azt halotam az elmü a villany oráig van.
Ezekbe a régi lakásoknál bent van a villany ora.
kérdés nekem 16 amperos bizt.kapcsolo elég vagy nagyobb kell a meg növekedet energia miatt.
2010-12-02
10:43:09
#9315
Halli Sándor.

Kérdés:akkor én a padláson lévö betáp doboztol a villany oráig cseréltesem le a vezetéket,vagy a lakásban.
Mert más lakásnál nem észlelhetö probléma.
Mert a padláson lévö régi szigetel aluminium kábel régi.
Azt hiszem 1965 épölt a lakás.

2010-12-02
10:30:45
#9313
attis!

Amit leírtál egyáltalán nem ismeretlen.
Nem akarom még egyszer leírni, de hogy hogyan kellene kialakítani egy biztonságos rendszert, azt itt, Biosolar Forum => Építés => Villanyszereles, megírtam gerie-nek.

A lényeg röviden. A régi társasházak földelt rendszerrel készültek (kérdés mikor épült a ház). Utána bejött a nullázás, amikor egyesítették a földelést a nullával, de még az áramszolgáltatóhoz tartozó villanyóra előtt. A villanyóra utáni kapcsoláshoz az áramszolgáltatónak semmi köze.

Az általad leírt hiba megerősíti a utolsó feltételezésemet a nulla vezeték hiányáról, csak éppen nem helyi, a kazánodnál fellépő hiba van, hanem az egész házat érintő.

Tehát az áramszolgáltatóval semmi dolgotok nincs. Ők mindent megadtak Nektek, amit kötelességük és joguk volt.
A ház nullázási rendszerét Nektek kell rendbe hozatni!!!
Vigyázzatok! Most még csak néhány Volt mérhető a nulla és a földeltnek tekinthető vascsövek között, de ez az állapot hirtelen is megváltozhat. Akkor pedig egyrészt közvetlen életveszélyt, másrészt a házban lévő villamos, illetve a villanyárammal működő készülékek sorozatos tönkremenését fogja okozni. Ezt ne várjátok meg.

Egyszer volt egy munkám, ahol a lakók három évig szenvedtek hozzád hasonlóan. Állandó vendég volt náluk a Démász és a különböző szerelők. Végül az áramszolgáltatós barátaim hívtak meg bennünket egy közös vizsgálatra, elmélkedésre a lakók beleegyezésével. Mert az áramszolgálatónak szigorúan tilos az ingatlan villamos rendszerének "túlsó" oldalán vizsgálódnia. Ha valami komoly hibát észlel, akkor joga és kötelessége az ingatlant azonnal kizárni a szolgáltatásból. Ti most ennek a határán vagytok az én megítélésem szerint.
Az áramszolgáltató és két biztonságtechnikai szakértő kollégám segítsége kellett, hogy megértsük, mi történt a házban. Egyszerűen szétrodhadt a régi földelés és annak minden csatlakozó része. A lakók egyre több és nagyobb teljesítményű készülékei felborították a nullázást. Magyarul feszültség alá került a nullavezető a földhöz képest. Ez okozott minden hibát, és ebből éltek meg jól a különböző szerelők.

A javaslatom:
Sűrgősen hívjatok ki egy érintésvédelmi felülvizsgáló szakembert. (A házat amúgy is kötelességetek lenne időszakosan felülvizsgáltatni!)
A vizsgálat néhány nap, és legfeljebb néhány tízezer forint a háznak összesen.
Ezért kaptok egy állapotfelmérést, illetve egy konkrét, végrehajtandó javaslatot a ház villamos rendszerének rendbetételére.
Ha csak a nullázás-földelés kapcsolatot kell helyreállítani, annak az anyagköltsége nem éri el a 15eFt-ot. A munkadíja sem lehet 30-nál több.
A munka elvégzése után mégegyszer ki kell hívni az érintésvédelmi felülvizsgálót, illetve a helyreállításról készült jegyzőkönyv egy másolatát el kell juttatnotok az áramszolgáltatónak. Ők majd eldöntik, hogy meg akarják e nézni vagy sem.

A következőket vastagon szedve mondom:
Ezt a hibát mindenképpen ki kell javíttatnotok. Ehhez egy vagy több villanyszerelő tudása kevés. A javítás költsége szétosztva a lakókra sokkal kevesebb, mintha elkeseredésedben átváltanál gázról vegyes fűtésre. A vegyes kazán esetén kiderülhet, hogy vannak lakók, akik már szellőzést, elszívókat kötöttek időközben a kéményre, és kezdődne minden bajod elölről.

Szívesen várnám a visszajelzésedet, hogy mire jutottál!
Ha másutt nem, de az áramszolgáltatónál biztosan tudnak hozzáértő Villamos Biztonságtecnhikai Szakértőt, vagy céget ajánlani. Nagyobb cégeknél kötelezően el kell végeztetni az időszakos felülvizsgálatot. Így ott a cégtől, a cég energetikusától is lehet felülvizsgáló után érdeklődni.2010-11-30
22:11:58
#9283
attis!

"elment a lakásban a földelés és ott jött ki(villany szerelö szerint)"

Ez egy őrült nagy butaság. A készülék ilyen általános hibája, ha figyelembe veszem az eddig olvasott minden véleményt és a hibád jelenségét, származhat valamelyik vezető szakadásából is.
A készüléknek három vezetéken kell megkapni a működtetéséhez szükséges dolgokat. A barna vagy fekete, illetve a dugalj baloldali lyuka a fázis. A jobboldali lyukban kell a nullának lenni. Ez mindig kék színű. A harmadik a védővezető (zöldsárga) a két, az alul és felül lévő csupasz fém csatlakozó.

Egy műszerrel, vagy egy próbalámpával le kellene ellenőrizni, hogy mindhárom megvan e a dugaljban, illetve beérkezik e a kazán csatlakozó sorkapcsaira. A próbalámpa egyik sarkát a nullához a másikat a fázishoz érintve a lámpa világít. Ezután a védővezető sorkapcsa és a fázis között kellene ellenőrizni. Ott is világítania kell, illetve, ha van áramvédő kapcsolód, annak azonnal le kell kapcsolnia.

A hibajelenségből illetve a villanyszerelő által mondott ökörségből én arra gondolok, hogy valami hiányozhat. Általában a nulla vezető szakadása okoz ilyen érthetetlen hibát. Mivel az elektronika általában valahol közösítve van a védővezetővel (a "földeléssel"), ezért onnan is tudnak bizonyos részei működni, mert ott úgy megvan a 220Volt. Másutt viszont hiányzik, illetve bizonyos érzékelők nem tudnak működni a feszültség hiány, illetve az alacsony feszültség miatt.

Én ezt ellenőrizném le először,mert ilyen bagatel hiba miatt is cseréltek már le kazánt. A szerelő pedig jót röhögve eladta a "hibás" kazánt másnak, és ott még évekig működött.

payagyerekVálasz erre
2010-11-30
17:59:50
#9274
Attis bátyó!

Azért ez érdekes.
"elment a lakásban a földelés és ott jött ki(villany szerelö szerint)"

Elvileg van ott EPH is! A csöveken és a fémkasztnin, jobban akar szaladni a villany, mint bele a panelba.
Amúgy:
Ezek a panelek, javíthatók. Nem mindig a proci feszül meg!
A forrasztásuk, borzadály. Némelyikük, már ólommentes cinnel van. (Olyan férgek is!)
Tehát -gyakran- körbereped az alkatrészláb-forrasztás. Van, hogy közben szikrázik, elég a panel. Mégis javítható. Leginkább hődilatációnak kitett alkatrészek lábai. (Relé, stabkocka, kimagasítva szerelt ellenállat, stb...)

Szóval előbb kíváncsiskodunk, utána (legvégső esetben) költekezünk.
2010-11-28
02:22:33
#9188
gerie!

Jók az értesüléseid. A műanyag szennyvíz csövekben lerakódó és megmaradó vegyszeres lepedék vezetőképessége jobb, mint a fémcsöves hálózatoknak. Tehát még az is elképzelhető, hogy ha a szomszédban kialakuló hibaáram a szennyvízvezetéken átjön hozzátok, akkor nálatok okozhat balesetet.
Ez ritka és elég nehezen bizonyítható esemény.
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület Érintésvédelmi Munkacsoportja minden hónapban ülésezik és ilyen témák, balesetek adják a munkája egy részét.
Ha legközelebb találok ilyen baleset elemzést, szivesen megmutatom.

zsezse!

Kétféle védőkapcsoló létezett, feszültség és áramvédő.
A feszültségvédő gyakorlatilag megszünt. Az áramvédő lánykori neve a FI relé még a régi NDK-s időkből származik, mert csak onnan lehetett behozni, nálunk nem gyártották.

A telekhatáron elhelyezett áramvédő kapcsoló után a nulla vezetőt akárhányszor összekötheted egy földeléssel. Különben hiába írnák elő a betonkeverők mellé a rövid szúróföldelés elhelyezését az építkezéseknél.
Hogy ne legyen olyan egyszerű a dolog, minden keresztmetszet változásnál szintén le kellene földelni a nullavezetőt. Sőt, ha hosszabban akarod elvezetni, akkor kétszáz méterenként, de a kábel végén is kötelező (lenne) a földelése.

Amire gondolsz, az az, hogy az áramvédő után már szigorúan tilos összekötni, közösíteni (bármit a kettő közé kötni) a nulla és a védővezetőt. A nulla vezetőn áram folyik, és ha nem földeled le az előírt helyeken, akkor a vezetékrendszer ellenállása miatt a nullavezető földhöz képest mért feszültsége még egy családi háznál is elérheti a 100V feletti feszültséget. Ez már közvetlen életveszélyt jelent.
A védővezetőn üzemszerűen nem folyhat a legkisebb áram sem. Csak a védővezetős érintésvédelemmel ellátott készülékek testzárlata esetén fellépő hibaáram.
Erre kell a jól megválasztott áramvédőnek (van már magyar neve is, ÁV kapcsoló, és nem relé) a névleges hibaáram erősség elérésekor, 0,2 sec-nál rövidebb idő alatt leoldania.
Az ÁV kapcsoló érzékenységének megválasztásáról már írtam. A lekapcsolási idő magyarázatának biológiai alapja van. Egy szívműködési ciklus átlagosan 0,8 sec. Erre az időre esik egy összehúzódás és egy elernyedés, plusz a két ciklus közötti szünet. Ha a testen, a sziven átfolyó hibaáram hosszabb lenne, mint egy szívciklus fele, akkor valamelyik csúcsnál leállíthatná a szív további működését az áram által okozott izomgörcs. A rövid lekapcsolási idő alatt a szív működési részciklusainak csak egy rövid szakaszát érinti az izomgörcs. És mire a következő, a szervezet által a szívnek küldött elektromos impulzus bekövetkezne, addigra a hibaáram által okozott izomgörcs már megszűnik.
Az áramütött elszenved ugyan egy rosszemlékű és nagyon kellemetlen áramütést. A szívműködésében még napok múltán is kimutatható az áramütés. De az életben maradási esélyei sokkal jobbak, mint ÁV kapcsoló nélkül. Ha pl. egy betonkeverő testzárlatos lesz, akkor az is javítja az életben maradás esélyeit, hogy egy órahoszában legfeljebb 5 percig markolja a kezelő a gépet. A hibaáramra, ha megvan a szúróföldelés, azonnal lekapcsolja védelem a keverőt, mielőtt a kezelő hozzányúlhatna.


Plaszlo!

A földelő szonda készen kapható. Általában 3 méter hosszú, 25-30mm átmérőjű, horganyzott, kihegyezett fémrúd. Ráhegesztett 4m-es 6mm2-es horganyzott vezérdróttal.
Ezt kell úgy leverni, hogy a hegye 4m mélyen legyen. Általában pár ásónyomnyi lyuk, bele víz és emelve, leejtve szutyakolni, majd a végén leverni. A nagyobb bontókalapácsokkal egészen gyorsan le lehet vibrálni a földeléseket.
A nedves hely ajánlás, nem előírás. Ereszkifolyók környéke, stb.
Családi házaknál nincs előírt földelési ohm érték. A földelésnek "számottevő" értékűnek kell lennie. Erre általában megfelel a bolti földelés. Az áramvédő működési vizsgálata minősíti majd a földelést.

Ha van a kazános házadnak központi áramvédős védelme, akkor a következő felújításig, átépítésig elegendő a pincében lévő földelés is. de felújításkor ki kell alakítani a leírt extra védővezetős módszert.

Az EPH az jelenti, hogy Egyen Potenciálra Hozás. Tehát ha pl. a pincédben több, nagy kiterjedésű fémtárgy van, akkor azokat össze kell kötni és ellátni egy helyen védővezetővel. A kazánhoz, illetve a kazán becsatlakozásánál a csővezetéket kell jól láthatóan a már említett odavezetett központi védővezetővel összekötni.

Az akril az határeset. Természetesen nem kell és lehet, értelmetlen rákötni a védővezetőt. Viszont a csatornaszenny vezetőképessége (nem létezik "tiszta" műanyag csővezeték) miatt az akril is veszélyes tud lenni. Fogod a zuhanycsövet, állsz a vízkivezető fém alkatrész közelében. Ha lehetséges akkor a lefolyó fémidomra bilincseljük a védővezetőt. Ha ez nem lehetséges akkor nem kap védelmet.
Ez a külön védelem inkább a mai sokfunkciós, zuhanypaneles, szivattyús, világításos, hangszórós kabinokra vonatkozik. Ezeken már gyárilag kialakítják a védővezető helyét.
Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Villanyszereleslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva