Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Villanyszereleslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-06-19
18:30:37
Előzmény: FBalazs #30857#30860
nálam a második "joleszazugyis" után jön a kösz, viszlát.
Őszinte részvétem, én úgy hajtottam volna el mint bába a magzatot.
2012-06-19
17:09:18
Előzmény: bigmafa #30670#30857
bigmafa,

Aki nálam dolgozott az regisztrált szerelő, az interneten ellenőriztem.

De biztos, hogy nem fogom senkinek ajánlani.
Rajzot nem kaptam tőle. Azt mondta, hogy azt előre kellett volna kérni.
A fürdőszobában a kapcsolókat úgy építette be, hogy azok csak a fázist szakítják meg a nullát nem. Van egy csillár kapcsoló, és egy normál két állású is. Amikor készen lett a munka, akkor mondtam neki, hogy szerintem így nem jó. Erre ő azt mondata, hogy csillár kapcsolóban nem létezik olyan ami a nullát is kapcsolná. Akkor pedig már a másik kapcsolót is felesleges úgy szerelni. Én kértem hogy akkor is legalább a másikat csinálja úgy, amelyiket lehet. Őszerinte felesleges, és nem csinálta meg.
Volt egy zománc fürdőkádam. Ott volt egy védőföld. Azt kiszedte. (most akril kád lesz ott)
Amikor kérdőre vontam, hogy miért szedte ki, (hátha újra kicseréljük a kádat, akkor ne kelljen újra szétvésni a padlót meg a csempét) azt mondta, hogy az úgyse most lesz, felesleges az oda.
Kértem hogy a tetőteret legalább 4 kismegszakítóval biztosítsuk, úgyis van még egy szabad hely a villanyóránál, ezt nem tette. Szerinte felesleges, nem lesz ott olyan nagy terhelés. Mondtam neki, hogy lehet, hogy azon a részen lesz egy kis teakonyha, és ott villanytűzhely, legalább annak tegyünk be egy külön vezetéket a külön kismegszakítóval. A csövek ott vannak, meddig tart azt a plusz vezetéket behúzni? Szerinte felesleges, mert ha villanytűzhely lesz ott, akkor azt azt külön ki kell majd építeni, egy villanyrezsót meg így is elbír a rendszer.
Kértem, hogy a konnektorokhoz 2,5-ös vezetéket tegyen be, inkább kerüljön többe a vezeték, de úgy biztonságosabbnak érzem a dolgot, ezt nem tette meg, mert szerinte felesleges.
És még sokmindent sorolhatnék, amit kértem (gondolva arra, hogy ha átalakítás lesz, akkor lehessen variálni a dolgokat, de szerinte felesleges...
Kicserélte az összes kismegszakítómat (12 db), ami meg szerintem volt felesleges. (darabját ezer Ft-ért adta), és betett olyanokat, amiket utólag megnézve bruttó 500 Ft-ért megvehettem volna. A Fi relé is amit 14 ezer Ft-ért számolt fel az 5200 Ft-ért kapható.
Ez mellé több száz ezer volt a munkadíj...
Ja és kicserélte az elosztó dobozomat is, mert a régibe már nem fért volna be a Fi relé. Ehhez ki kellett venni a villanyszekrényből a polcot, ami pedig állítólag kötelező. De semmi gond, mert állítólag ez a szekrény úgysem szabványos. Mondtam neki, hogy úgyis lesz majd hőszigetelés a házon, a szekrényt akkor majd kijjebb kell szerelni. Szerinte ezt már nem lehet, úgy szekrény kell majd ahhoz. Mondtam neki, hogy akkor most legalább olyan elosztó dobozt rakjon be, ami majd jó lesz oda is, de szerinte olyat meg ebbe nem lehet betenni.
Ezek után feladtam a harcot.

A Fi relével viszont gondom van.
Állandóan lekapcsol. Magától.
Nem vagyunk mindig ott a házban, ilyenkor áramtalanítjuk az egész házat.
A villanyóra előtti 3 fázist a 3 db kismegszakítóval lekapcsoljuk.
Ugyebár ilyenkor semmilyen áram sehol nem folyhat.
A Fi relé ilyenkor is leold! Ez hogyan lehetséges?
Egyébként pedig az egész házban nincsen sehol semmi fogyasztó jelenleg, max 3-4 db izzó foglalat van, azt lehet felkapcsolni, ha kell valamilyen munkához a fény.

A háznak van olyan része is, ahol már eddig is megvolt a vezetékezés. Azokhoz a részekhez a szerelő nem nyúlt.
Felhívtam a szerelőt, hogy szóljak neki, hogy a Fi relé nem jó, amit beszerelt, cserélje ki. De erre ő nem hajlandó, mert őszerinte az lehetetlen. Szerinte biztosan a hiba azon a részen van, amit még nem ő szerelt.
De mondom neki, hogy totál nincs áram a házban, a Fi relé akkor is lekapcsol véletlenszerűen. Erre ő csak azt válaszolta, hogy had ne magyarázza el nekem a Fi relé működését...
Szerinte folyik áram a nulla és a föld között, és a hiba azon a részen van, amit nem ő szerelt.
Megoldásnak azt javasolta, hogy kicseréli a Fi relét, olyanra, ami nem 30 mA-re kapcsol, hanem csak 100 mA-nál érzékel.
Azt válaszoltam erre, hogy ezt előbb átgondolom.

El tudnátok magyarázni, hogyan működik ez a Fi relé?
Azt tudom, hogy figyeli a házba be- és kifolyó áram nagyságát, és ha különbséget talál akkor leold.
De ha abszolút nem folyik be a házba áram, akkor a hiba mindenképpen a relében keresendő. Nem?


2012-06-15
22:51:25
Előzmény: bigmafa #30679#30738
bigmafa

tekints ra ugy, hogy az aram halozat Paksnal kezdodik es a teafozodben er veget:)

2012-06-15
18:44:21
Előzmény: athos #30717#30727
athos!

Mindent nem lehet mindenkinél és egyszerre megvalósítani.
Amit csináltál, az sokkal jobb és biztonságosabb a "szokásosnál".

Bárcsak minél többen hasonlóan gondolkodnának akkor, amikor sajnálják a pénzt ilyen alapvető dolgokra.

Tudom, hogy végül úgy is a "keret" dönt. De ha választani kell, akkor először inkább a biztonság (a jövő alapjai), utána a zenélő masszázskád.
2012-06-15
18:38:03
Előzmény: Jesu #30693#30726
Jesu!

Amit csinálsz az a "régi" Német szabvány irányzat és a mai Angolszász házvezérléses irányzat kombinációja.
Mint mindenben, a technikában is vetélkedik egymással a Német és az Angol felfogás. Úgy húsz éve az Angol van felfutóban és valószínűsítem, hogy a következő ötven év az övéké lesz.

A Német lényege az volt, hogy a lépcsőházban volt minden szinten egy kétajtós szekrény. Az egyikben volt hely a kabátoknak, a cipőknek.
A másikban a szinten lévő lakások vezetékei futottak össze. Még családi házaknál is kötelező volt, de ott az "új" szabvány előtti, a mienkhez hasonló régi felfogással szerelt házakat az első felújításig békén hagyták. Ezért maradhatott, maradhat nálunk is pl. a mainak nem, de a 80-as évek előírásainak megfelelően szerelt rendszer egészen az első jelentősebb átalakításig.
A felújításig (mai) szabványon kívüli a ház, de mégis megfelelő minősítésű, ha egyébként minden rendben van

Na ez jó hosszú bevezetés volt.

Szóval minden dugaljjal egybe volt építve egy törpefeszültségű nyomógomb. Minden áramkör végén volt egy lépcsőházi autómatához hasonló kapcsoló egység.
A dugalj csak akkor került feszültség alá, ha megnyomtad a nyomógombot.
Az áramköri vezérlőn többféle üzemmód volt választható.
Fix időzítés, állítható időzítés, első nyomás bekepcsolás, második nyomás kikapcsolás...
Úgy kerregett a lépcsőház esténként, mint a kereplő. Ha csendesen nézted a tv-t, akkor meg lehetett mondani, hogy a szomszéd mikor oltja rá az asszonyra a villanyt.
A tűzoltóknak, mai megfogalmazásban a katasztrófa védelmiseknek, meg a légósoknak (ellenséges légi támadás elleni riasztóknak) külön volt nyomógombjuk a házban, vagy a központban, ahonnan az egész házat le tudták kapcsolni.
Voltak áramkörök a rendszerben, amiket impulzus vezérlésű "billenő relék" kapcsoltak. Te kapcsoltad ki és be, áramszünet esetén (NDK-ban voltak programozott áramszünetek a takarékosság jegyében) középső állásba billent, és utána nem kapcsolt vissza magától, csak nyomógombra.
Lényeg, nem nagyon hallottam bekapcsolva felejtett hősugárzó miatt keletkezett lakástüzekről.


A megoldásoddal a szükséges keresztmetszeteket úgy is be kell tartani, viszont sokat lehet egy átgondolt házvezérléssel a villanyszámlából megtakarítani.
Különösen ma, amikor már telefonon kapcsolgatják a fűtést, kérnek információt a riasztó rendszerről, online képben-hangban tartanak kapcsolatot a kedvenc kutyával.
Az elgondolás a biztonságtecnikában is jelentős. A mozgásérzékelő, ha az asszony átment pletyózni a boltba, egy idő után lekapcsolja a villanytűzhelyet...

Ilyen megvalósult rendszert még csak láttam. Csinálni csak részeiben, úgy magyaros felfogásban (félig meddig) csináltam.
Megrendelés szerint kialakítottam bizonyos áramkörök lekapcsolhatóságát. A végrehajtó áramköröknek lefektettem a végrehajtó logikát kiszolgáló, készen kapott kábeleket. A végső vezérlést a Johnson Controll (ha jól írtam!) kötötte be.

Hasonló felfogáshoz alakítottam ki a fiamék házát is. Anyagi okok miatt még évekig ott lógnak majd bekötés nélkül a redőny és ajtó vezérlések. De úgy van kialakítva, hogy akár vezetékes, akár rádiós működtetésre is alkalmas legyen.
Ha ilyen jól fog menni a gazdaság még pár évig, akkor a végére természetes úton szétrodhadnak a kábelek, amiket a terasz és az udvari cuccok vezérléseihez fektettünk le. Mert pénz a befejezésre soha nem fog jutni.

A fő gerinc náluk is végigfut a házon. Külön az erősáram, külön az információtechnika. Még a beépített szekrények belső világításához is ott lógnak a kábelek, csak a szekrényre nem futotta még.
Gyerekenkénti tanuló munkahely, hálózati, szünetmentes dugaljakkal, koaxos, HD-s csatlakozási lehetőségekkel. Olyan lyukas némelyik fal a sok csatlakozó helytől, mint egy sajt.
A "fater" a saját gépéről tudja ellenőrizni a lurkókat. De (szerintem szerencsére) a léhiány miatt a kamerás házi informatikai rendszer csak lekábelezett állapotában várakozik.
Anyu sem tudja még szemmel tartani a sütőben a dolgokat, a gyerekszobában a picit, miközben a számítógépén dolgozik.

Buktatót nem látok. Az alapvető keresztmetszeti előírásokat be kell tartani. Lehetőleg sok és kicsi Amper értékű túláramvédelem, lehetőleg áramkörönkénti, az áramkörhöz illesztett fi relék. Ennél nagyobb biztonságot ma nem ismerek.
Ja, meg "emlékezni" kell 10 év múlva is a ház kapcsolására.

Mint írtam, akár helyiségenként is lehet biztosító szekrényeket berakni, különösen a gipszkarton falakba. Kapcsolgatni úgy is ritkán kell, a védelem a lehető legközelebbre kerül a lehetséges hibahelyhez.

Hasonló logikával, mint ahogyan egy ipari csarnok felépül.
Súlypontba vezetett betáp, alelosztók hálózata, az alelosztók áramköreinek a végén a vezérelhető fogyasztók.
Elsőre hihetetlen, de megvalósítva ez az olcsóbban üzemeltethető megoldás. Annál biztosan olcsóbb, mint három 16A-es kismegszakítóra kötni a házat.

Korábban sokat vitáztunk a szivárgó és a hibaáramok veszélyeiről. A sok kis szivárgó áram a mai alacsony fogyasztású berendezések alkalmazása mellett kiteheti a villanyszámla negyedét is. Kikapcsolt és/vagy készenléti fogyasztások, stb.
Vezérelve ezek csökkennek. A telefonnal bekapcsolható, ma még önállóan működő másfél millás villanytűzhely, vagy mikró, a kapunyitók üresjárata, figyelő-várakozó fogyasztása rögtön lecsökkenthető.

Én anno kaptam lehetőséget egy ilyen profi amerikai házvezérlőre (végelemekkel együtt) ingyen. A cégvezető villájához, az úszómedencéihez mi szereztük be (árengedménnyel) a minőségi szanitert és ezer négyzetméteres nagyságrendben a burkoló anyagokat. Még így is a háziboltunk több heti bevételét hagyta ott egyetlen vásárlással!
Régi ismeretség, azelőtt a vezető lég és hűtéstechnikai világcég vezetője volt.

A megvalósításról anyagi okok miatt lemondtam. De egyetlen házépítő kollégám sem akadt, aki meg tudta volna fizetni az értelmes és már gazdaságos használatát.
Még most is fáj a szivem ha rágondolok, mi mindent lehetne vele ma már csinálni.

2012-06-15
16:12:53
Előzmény: sándor #30691#30717
Első olvasatra kicsit kuszának tűnik nekem de az érvelésed érthető.
Én nem bonyolítanám ennyire a rendszert, mondjuk családi házas projektem nem sok volt csak besegítés címszó alatt de a panel lakás felújítás érdekes dolgokat szül :) ott már találkoztam sok érdekességekkel.
Szóval a te általad felvázoltakhoz, az én megoldásom világítási áramkörök helységenként külön biztosítva 6-10A dugaljak helységenként külön 16A ezen túlmenően a konyha és a fürdő külön-külön fi relézve, ha van emelet annak külön felmenő gerinc és külön alhálózati elosztószekrénnyel leválasztóval szintén helységenként külön-külön biztosítva.
Műhelyhez szintén külön gerinc alhálózati elosztóval biztosítóval leválasztóval.
Persze a helyes keresztmetszet méretezés elengedhetetlen.
2012-06-15
15:52:54
Előzmény: bigmafa #30666#30713
Pontosan, én kérek elnézést kevertem az ftp-t az utp-vel természetesen az ftp az árnyékolt és szerintem nagyságrendekkel nem drágább ha tehetem azt fűzök le.
2012-06-15
14:33:22
Előzmény: bigmafa #30696#30700
Egy figyelő feszültség van a csak a rendszeren, pár V alapesetben.

Cikkeznek mindenfélét az elektromágneses sugárzások káros hatásairól. Erre ugrott rá az ipar ezekkel, legalábbis gondolom.
Biztonsági, tűzvédelmi szempontból is előnyös lehet, mert központilag, alapból minden olyan, ami ezen lóg, mintha áramtalanítva lenne. Ha én tervezném, akkor olyanra valósítanám meg, hogy figyelje, meg tudja különböztetni a készenléti fogyasztókat is, lelőve azokat a rendszerről. Persze mindenhez önmagában nem lehet elégséges.

2012-06-15
14:27:03
Előzmény: Jesu #30693#30696
"Léteznek ilyen törpefeszt használó relék, amik akkor kapcsolnak rá 230-at, ha zár valahol az áramkör"

Ez mire jó egyébként?
2012-06-15
14:25:55
Előzmény: sándor #30691#30695
Kösz, ez logikusan hangzik.
2012-06-15
13:27:52
Előzmény: sándor #30691#30693
Köszönöm, hogy ezeket leírtad!

Az emeleti részen minden dugaljat, kapcsolót, lámpát össze vezetékeztem egy központi részhez. (részben a házvezérlésre gondolva, nem nagy terület, rászántam a többlet kábelt) Szobánként van fűzve a legtöbb konnektor, de minden szobában van egy-egy alternatíva, ami teljesen külön megy.

Az a gondolatom, hogy erre az egyre vagy külön központilag szünetmentesített, vagy akár teljesen önálló (egyenáram?), kapcsolható hálózat lesz alakítva, vagy csak ezen lesz külön állandó a fesz, a többit pedig kapcsolom egy figyelő áramkörrel.
Léteznek ilyen törpefeszt használó relék, amik akkor kapcsolnak rá 230-at, ha zár valahol az áramkör. Ezek borsos áron vannak, de idővel változik a helyzet, vagy kitalálunk valami alternatívát a házvezérlés topic keretein belül.

Utólag szeretném a földszintre is megoldani ezt a külön hálózatot. Viszonylag egyszerűen menni fog, mert csináltam egy "közmű csatornát" a ház gerincén végig, ahova utólag is be tudok húzni bármit, ugyanakkor a szobák falainál függőlegesen is megoldott a leállás vagy gipszkarton, vagy beépített szekrényeken belül.

Természetesen az emeleten külön biztosító szekrény lesz, mellette a házvezérlésnek a saját dobozával, hogy ezeket a logikákat el tudjam helyezni.

Látsz ebben valami buktatót? Te mit javasolnál?
2012-06-15
12:47:41
Előzmény: bigmafa #30671#30691
bigmafa!

Villanyszerelő nem vagy, de nagyon logikusan állsz a dologhoz.

A magyarázat egyszerű. A költség optimalizálás és a maximális biztonság.

Lesznek olyan helyiségeid, ahol biztosan nem fog a rendeltetés megváltozni. Wc, spájz, fürdőszoba, de még a konyha is ide sorolható.

Ezekhez olcsóbb a csak szükséges keresztmetszettel vezetékezni és Amper értékkel biztosítani.
A biztonságot az adja, hogy egy, a fürdőszobában működő rádió pl.zuhanykabin! (de nem nálunk) meghibásodása esetén az alacsonyabb értékű, mondjuk 4A-es készülékvédő kismegszakító a jelleggörbéjénél fogva sokkal gyorsabban old le, mintha egy böhöm 16A-es vezetékvédő kismegszakítóval biztosítottad volna.
És máris megspóroltunk egy temetést.

A változónak tekinthető helyiségekhez el lehet vinni egy vastag, erősen biztosított gerincet.
Ha jól szét van osztva a ház sok áramkörre, akkor akár a szobában egy eldugott helyen is elhelyezhetsz egy, a falsíkból nem kiálló al-biztosító szekrénykét. Nem kell előre végig drága vastag vezeték mindenhová, mert esetleg változik majd a szerepük.
Elég csak a dugaljnak megfelelő keresztmetszet és csak a kismegszakítót kell cserélni, vagy egyszerűen megcserélni a kismegszakítóktól elmenő vezetékeket.

Nálam csak a műhelyben mire a flexhez, vagy a heg. trafóhoz eljut az áram, négy egymás utáni biztosítón megy keresztül.
Ha lerugatom valamivel az adott készülék kismegszakítóját, nem kell bejárnom a házat, átmenni az udvaron a főbiztosítókig. Leoldott, felnyúlok és visszakapcsolom. Ott a helyszínen, ahol használom, ahol éppen dolgozok.
Nem szentségel a család, hogy az egész ház áram nélkül marad percekre.
A túlterhelt flex nem ég le, hanem csak leáll.
Máris megspóroltunk egy gépet.

Spórolni a vezeték keresztmetszettel, sok fogyasztót egy vékony áramkörre kötni, hogy majd úgy is leold a mérő előtti kismegszakító, nem szabad.

A mérő előtti kismegszakítók vezetékvédők és nem készülékvédők.
Lassan oldanak le, ÉV szempontból nem biztos, hogy az adott helyen és célnak megfelelőek.
A túlterhelt vezeték a falat fűti. Elég drága fűtés fajta. Ráadásul a hőtől elfáradnak a kötések, megnő a tűzveszély (tapéta és gipszkarton), és nem fogja az elvárt 20 évet javítás és vezeték csere nélkül kibírni a ház villamos hálózata.

"Az én, aki csak olyat... vállal", nem vagyok egyedül. Nem vagyok egy különcködő, a tulajt a pénzéből kiforgatni akaró szaki.
Mire beköltöznek az én lakóim, addigra még a festésen sem keltkezik a villamos csatlakozásoknál kéznyom.
Másoknál a beköltözéskor végzik a harmadik villanyszerelést. Kinek kinek gusztusa szerint.
De aki velem dolgoztatott, az már a beköltözéskor olcsóbban jött ki, mint a másik.
Nem kell feltétlenül minden drága szerelvényt, eldugott helyen lévő dugaljat felszerelni. A szekrénysor mögött megfelel egy szabványos levégezés és egy vakfedél a dugalj helyére.
Így is lehet spórolni.
2012-06-15
09:54:55
Előzmény: takyka #30676#30679
Az óra és a Fi relé közt nem kötötte össze a nullát a földdel, természetesen - nem a védett oldalon vártam volna el :)

Sosem tudom mire mondják hogy "után" meg "előtt". Nekem ez "után" van (mert az áram a fázison jön, nullán megy el - tekintsünk most el a váltóáram mibenlététől :)), bár valóban, az "előtt" talán logikusabb...

Mondom h nem vagyok villanyszerelő, de azért értem hogy működik :)
2012-06-15
09:13:23
Előzmény: bigmafa #30670#30676
"(A Fi relé után nem kötötte öszse a nullát a földdel, hiába kérdeztem rá. A később kihívott ÉV ember mért, lesett, kötött....)"

Ezt most hogy érted? Hol van az után? A Nullát és a "földet" nem kötheted össze a Fi relé védett oldalán, különben nem érzékeli a testzárlatot!

T.

2012-06-15
07:25:59
Előzmény: sándor #30596#30671
"Én csak olyan szerelést vállalok, ahol a tulaj elfogadja, hogy csak a legszükségesebb helyekre kerül 16-os kismegszakító"

Kiváncsiskodnék, hogy miért?
OK, vannak fogyasztók amiket védünk, és BIZTOSAN nem lépnek túl egy bizonyos teljesítményt (kazán, csengő, világítás, riasztó pl).

De ki tudja hogy rendezem be a szobát, mikor kell ráfűtenem árammal, stb - tehát legyen minden konnektornál elérhető a 16A. (Természetesen megfelelő vezeték-keresztmetszettel)
Ha meg két kör túlterhelné a bejövő vezetékeket, arra meg ott az óra biztosítéka, nem?

Nem vagyok villanyszerelő, lehet valamire nem gondolok. Vagy egyről beszélünk?
2012-06-15
07:17:09
Előzmény: FBalazs #30601#30670
A hozzászólás elejét el sem olvastam, csak az UTP-s részre reagáltam.

A szerelőd egy kókler!

Nemrég húzattam újra a régi vezetékeket. Amit a fickó villanyszerelés címen művelt, az tragédia volt. A műszerezettsége kimerült egy fázisceruzában és egy próbalámpában. És ez nem vicc.
Fi relét úgy rakott be, hogy nem tesztelte le rendesen, nekem kellett rájönnöm hogy nem véd semmit. És nekem kellett megmutatnom neki hogy működik egy multiméteres szakadásmérő (!), s elmondani hogy ugyan hogy keresse meg a hibát.
A munka sürgős volt, én nem tudok vezetéket behúzni, ezért nem zavartam el. De soha többet látni sem akarom!

(A Fi relé után nem kötötte öszse a nullát a földdel, hiába kérdeztem rá. A később kihívott ÉV ember mért, lesett, kötött....)

Javaslom hogy egy regisztrált szerelővel (lista az áramszolgáltató oldalán) csináltasd, jobb eséllyel indulsz - sosem késő lemondani!!!
Vagy a végén nézesd át egy érintésvédelmi szakemberrel - 15e Ft volt nekem, jegyzőkönyvvel, számlával, mérésekkel.

Természetesen vannak korlátok, tehát pl. nem fogsz tudni egyszerere mosni, vasalni, sütni, porszívózni és vizet forralni (mert adott a bejövő áram), de KIS odafigyeléssel megoldható, hogy minél jobban eloszd a terhelést a fázisok között pl. Ha ezt a szerelő agyonvágja már ott, hogy egy körre köti az összes konnektort, és te erre igent mondasz... Végülis te használod a házadat :)
2012-06-14
23:46:16
Előzmény: FBalazs #30601#30668
FBalazs!

Egy házat a tengelyvonala mentén osztunk ketté. Majd szintenként felszeleteljük.Ez már négy önálló, egymástól független házrész.
Hozzájönnek az egyedi fogyasztók, tűzhely, mosógép, vasalás, nagyteljesítményű mikrók, a hűtők feltétlenül, a fűtésrendszer. A szabadban lévő részek, terasz, kapunyitó, külső világítás, biztonságtechnika, melléképületek, garázsműhelyek.

Ez nagyjából 12 egymástól független, egymás működését nem zavarható fogyasztói egység. Ezt még megszorzod kettővel, mert a világítást és az erőátvitelt (dugaljak) külön kell szerelni és biztosítani, akkor van 24 áramköröd, ami nagyjából ugyan annyi kismegszakító.

Ha kimegy a fürdőben egy 40W-os gyertya izzó, akkor nem maradhat sötétben az egész ház. Balesetvédelem! Sötétben nem lehet hibát keresni. Felrobbanhat a kazán, ha nem tudod közben a sötétben hűteni, a tüzet kikaparni, lelohasztani, stb.

A kapcsolási rajz egy egyvonalas rajz, amiből ki kell dedrüljön, hogy melyik helyiség melyik dugalja, fogyasztója, világítása melyik kismegszakítóra van kötve.
Az elkészítése kötelező.

Igazság szerint egy példány rajznak benne kellene lennie a mérőszekrényben, ott ahol a kiérkező tűzoltók azonnal megtalálhatják. Van olyan barom szerelő, aki titkos leágazást készítve segít áramot lopni. Tűz, vagy nagy kárt okozó vihar esetén a tűzoltók lekapcsolják a házat, a házban dolgozó tűzoltót meg agyonvágja az áram (hűtőládák, bojlerek, villamos fűtés).
Vagy lekapcsolja a házat az "elmentünk otthonról" című főkapcsolóval, de a biztonsági rendszer, a kapunyitó, a hűtők áramkörei feszültség alatt maradnak.
Ezt nekik azonnal látni és tudniuk kell. Úgy szervezik meg a munkát.

Ha a házban valami nem egyértelműen mentesíthető a feszültségtől, akkor addig nem oltják a tüzet, amíg az áramszolgáltató ki nem érkezik, és az egész utcát nem áramtalanítja.
Most jön a paya kedvenc őrnagya. Ha PV van a házon telepítve, és nincs a házon kívül egyértelmű leválasztó és rövidrezáró kapcsolás, akkor hozzá sem fognak a tűz oltásához.
Külön tétel ha van szünetmentesed a házban. A rajzon, vagy egy kiegészítő üzenetben annak is ott kell lennie a kapcsolási rajz mellett.
A biztosító meg természetesen nem fizet egy petákot sem. A tűzoltók kötelesek feljelentést tenni a közérdek akadályoztatása, a szomszédok veszélyeztetése, stb. miatt. A büntetés milliónál kezdődik.

Formanyomtatványuk csak a profi szerelő cégeknek van.
De minden villanyszerelő felelősséggel tartozik az elvégzett munkája után, és ezt dokumentálnia is kell. Tehát rajz és nyilatkozat a minimum feltétlenül!
Nem kell csak egy kockás papír, de értelmes és olvasható kapcsolási rajzzal, nyilatkozattal. Aláírás, pecsét, fél óra alatt kész.

Az Érintésvédelmi felülvizsgálatot ez a nyilatkozat nem helyettesítheti.
Fizetni csak azután, ha az ÉV felülvizsgáló kiadta a "megfelelő" felülvizsgálati jegyzőkönyvet. Ezt a jegyzőkönyvet bármelyik biztosító is elkérheti. Nélküle nem köt egy rizikós házra biztosítást.

Gondolj bele, hogy egy néhány száz forintos vacak mellett is van megfelelőségi nyilatkozat a tecsóban is.
Ezt a villanyszerelőd is tudja, csak ő miután felmarkolta a pénzt, még azt is le fogja tagadni, hogy a házad közelében járt.

Nekem a múltkoriban kellett egy, a 80-as években végzett munkáról rajzot adnom egy régi kuncsaftomnak, hogy a mostani szerelője tudjon boldogulni.
Megkapta, mert így természetes.
A jogásza kiperelhette volna belőlem a rajzot, pedig annak egy példánya az azóta sokszor tulajdonost váltott áramszolgáltató irattárában is meg kellene, hogy legyen.

A gyengeáramú, de különösen a riasztós áramköröket már csak azért is külön kell választani, hogy nehezebb legyen őket kiktatni a betörőknek. A zavarszűrés a külön csőben és amennyire távol csak lehet az erősáramtól szerelve, ma már elfogadható zavar áthatás ellen.

Sok vicceset lehet látni, amikor a házon kívül elhelyezett, egy csavarhúzóval felfeszíthető kis dobozkában ott van a "riasztó", "kamera" felíratú kismegszakító, vagy a hatástalanító kapcsoló.
A riasztókat, azok főbb paramétereit, a tűz és füst és gáz érzékelős riasztós felszereléseket sem árt (sőt ajánlott) a tűzoltóságnál bejelenteni. Mire kiérnek a helyszínre addigra minden veszélyforrásról képben lesznek. a címed alapján.
Ezért van szükség a rajzokra, az adatokra.
2012-06-14
23:03:50
Előzmény: FBalazs #30601#30666
Aggódj.
Riasztó irtóra érzékeny, hiába árnyékolt, nekem nagyon rossz tapasztalatom van vele.

UTP-nek minimum 10 (vagy 15?) cm távolság kell szabvány szerint 230V-tól. Lehet kisebb is, de akkor csomagvesztés lehet.
HAsználhatsz FTP vagy STP kábelt (ugyanaz, csak árnyékolt) - ez némileg drágább (ki lehet fogni akciót egész jó áron), de azt hiszem csak 5 cm távolságot kell tartani vele. Ja, és ha sodrott érpár, akkor CAT6 alá nem menj, azon már stabilan megy a gigabit. (Neten találtam 30m-es szerelt CAT6 FTP lengő kábeleket közel CAT5e UTP fali árban, én azzal szereltem itthon.)

A szerelőnek igaza van érintésvédelem szempontjából, de teljesen butaságot mond átviteli minőség szempontból. Az nem kaland ha keresztezi egymást a két rendszer, de párhuzamosan egymás mellett vinni sokáig nem kéne.
2012-06-14
22:06:05
Előzmény: FBalazs #30660#30662
Az sem fog gerjedni a mai technika már nem olyan mint anno a hatvanas évek belli cuccok.

2012-06-14
21:52:17
Előzmény: athos #30643#30660
Az UTP az nem árnyékolt (legalábbis olyan került be, ami nem az), és a telefon kábel sem az. Sima 2x 0,75-ös.
2012-06-14
14:53:47
Előzmény: FBalazs #30601#30643
Nem kell aggódni az utp és a tv-koax kábel is árnyékolt, és valóban lehet egymás mellet vinni de külön csőbe a 230V-tól.
Kismegszakító az a terheléstől függ.
2012-06-14
00:06:35
Előzmény: sándor #30596#30601
Köszönöm a részletes választ.
A szerelő holnap jön, már nem tudom lemondani.
Számlát fogok kérni, az biztos.
Rajzot viszont tuti nem kapok. Megpróbáltam megemlíteni, hogy kellene, de azt mondták, hogy az nem kötelező, nem kell, senki nem csinál, nem is láttak még ilyet, stb.
Csak annyit mondanak, hogy festés előtt fényképezzem le a vezetékek helyét a falban, hogy tudjam nagyjából, hogy hol mennek a vezetékek.

Ezt írod: "Egy mai családi házat 20-30 közötti darabszámú kismegszakítóval illik szerelni."

Nekem is ez a véleményem. Azonban kértem árajánlatot két szerelőtől. Az egyik azt mondata, hogy minek van nálam ilyen sok kismegszakító, ez teljesen felesleges, ő majd plussz 25 ezer ft-ért átnézi a kötéseket, és "megoldja" hogy csak 3-4 kismegszakító elegendő legyen. (A bővítéssel együtt!)
Maximum annyi lesz a változás, hogy nem szabad majd pld akkor vasalni, amikor megy a mosógép. De ilyet úgyse akarok majd csinálni, mert vasalni úgyis a mosás után kell. :)
A másik - akinek az ajánlatát végül elfogadtam - az azt mondta, hogy az új részt új bekötéssel készíti, lesz 3 új vezeték a villanyórától. 3 új kismegszakítóval.
Mondtam neki, hogy az új terület az kb ugyanakkora szint mint a lenti, ide is több kismegszakító kellene, de szerinte felesleges lenne több.
Mivel legalább a lenti részt nem akarta átszerelni, ezért őt választottam.
(Pedig drágább ajánlatot adott, mint a másik)
Próbáltam mondani, hogy nem lenne-e elég a 12 A-es kismegszakító, de szerinte az nem jó.

Köszönöm az infókat. HA legközelebb házat építek, már sokkal-sokkal több mindent fogok tudni. Az biztos, hogy jó előre tisztázni kellene mindent, de a szakik soha semmit nem mondanak el előre semmit.
Minden csak menet közben derül ki, hogy ő hogyan akarja csinálni a dolgokat, én meg persze teljesen máshogy gondoltam.
Túlságosan vitatkozni se lehet ilyenkor, mert ugyebár ő a "szakértő" én csak amatőr lehetek.

Az ilyen szerelési munkák után a szerelőnek kell valami nyilatkozatot adnia, hogy ő vállalja a felelősséget a munkájáért, mindent a szabványoknak megfelelően épített be, stb.. ?
Esetleg létezik erre valami formanyomtatvány?

Még azt szeretném megkérdezni, hogy telefont, UTP kábelt, riasztó vezetéket, TV kábelt szabad közvetlenül a 230 voltos vezetékek mellett vezetni?
A szerelőm szerint szabad, csak annyi a megkötés, hogy külön csőben kell lenni a gyengeáramú és az erősáramú vezetékeknek.

Én viszont aggódom, hogy zúgni fog a telefonvezeték, esetleg szellemképes lesz a TV, tévesen riaszt a riasztó. Vagy ne aggódjak?

payagyerekVálasz erre
2012-06-13
23:34:51
Előzmény: FBalazs #30594#30599
Fázissín. Elég kulturált módja a bekötésnek. Ez nélkül, mint1 "bozontos pin@" lesz a doboz. Esetedben 3fázisú kék.
1 modul széles portéka a kismexakító. Azért 4 modulos a fi-reléd, mert 3 fázisú. Te -valszeg- 1 fázisú árával hasonlítottad össze.
2012-06-13
23:12:54
Előzmény: sándor #30596#30598
Jó hogy írod ezt a kismegszakító választást a különböző dolgokra.
Pont most akarom felülvizsgálni. Nekem is mindenhova 16A-est tettek. Bent le se vág, csak az óránál lévő, ami jóval régebbi. :(
2012-06-13
23:03:54
Előzmény: FBalazs #30594#30596
FBalazs!

Az tényleg úgy jó, ha ő hoz mindent. A háziak anyagából én sem dolgozok senkinek. Megvehetik, de csak azt amit én félretetetek nekik a boltban. Ha a háziak bontják ki pl. kíváncsiságból a gyári csomagolást, azt az alkatrészt nem építem be.

Ennek annyi a jelentősége, hogy a mai szabályok szerint a következő felújításig minden felelősség a szerelőé. Tűzvédelem, érintésvédelem, villámvédelem, biztosítós cirkuszok.
Rajz és számla nélkül ne engedj senkit a házad közelébe sem. A lakóházak minősítésébe ezentúl a villamos rendszer állapota, minősége is beleszámít. (Biztosítás, hitel, törlesztés...)

Ettől még meg lehet állapodni vele, hogy az olcsóbb kategóriából építsen. Legfeljebb megjegyzi a számla mellékleteként, hogy a kedves megrendelő kívánságára építtette be az általa gyengébb minőségűnek tartott alkatrészeket.
Én biztosan így tennék, hogy védjem magamat, vagy el sem vállalnám a munkát.

A fésűs sín tűzvédelmi szempontból előírás. Nem drága.
Drót darabokkal közösíteni egy sor kismegszakítót életveszélyes. Melegszik és növeli a veszteségedet, ami hosszú távon sokba kerül.
Az új elosztó szekrény is alapkövetelmény. A régi bepréselt, kusza, áttekinthetetlen vezetékezésű elosztót ma már nem fogadják el.

A szerelés után a házat újra kell érintésvédelmi szempontból felülvizsgáltatni. Ezt vagy a szerelő, vagy az ő felülvizsgálója végzi el. De legjobb, ha Te kérsz fel egy ÉV mérő szakembert, hogy mielőtt fizetsz a szerelőnek, előtte vizsgálja át a házat, benne a bővítést is.
A felülvizsgálat ilyen mértékű bővítés után kötelező, különben ugrik a biztosítás, a hitel, Tiéd lesz minden felelősség, büntetés az építési hatóság részéről, stb.

A házad alapvetően rosszul van szerelve. A betáplálásnál van valószínűleg 3 db 16A-es bejövő kismegszakítód. Aki az összes elmenőt 16-osra választotta, az merényletet követett el az élet és a vagyon biztonságotok ellen.

Én csak olyan szerelést vállalok, ahol a tulaj elfogadja, hogy csak a legszükségesebb helyekre kerül 16-os kismegszakító.
Egy mai családi házat 20-30 közötti darabszámú kismegszakítóval illik szerelni.

Ha már átalakíttatod a ház villamos rendszerét, akkor be kellene építeni bizonyos áramköröket lekapcsoló kapcsolókat is. Ha eltávoztok a házból, a házat a lehetőség szerint feszültség mentesíteni kell. Ez tűzvédelmi előírás.
A kapcsolókat a legegyszerűbb kialakításban az elosztó szekrénybe szokták beépíteni.

A tulajdonosnak előre kell tudnia, hogy például mely helyeken kíván majd vasalni. Csak oda mehet a 16A. A többi dugaljhoz csak 10-es.
A világítási áramkörök 2-4A-esek maximum. A 6A az általános, kisteljesítményű áramkörök biztosítója.

Fi relé esetében ha van kapcsolóüzemű tápegységed a házban (hát persze, hogy van), vagy szünetmentes tápegység, vagy bármilyen napelemes inverter, LED-es világítás, akkor nem lehet akármilyen olcsó bóvli Fi relét beépíteni.
Ezt előre tisztázd le a szerelővel, mert ha később a szükséges pillanatban nem fog leoldani a Fi relé, akkor nagyon komoly jogi következményei lesznek.

Tehát a jobb gyártmány eleve drágább, de a speciális akár a jobb árának a többszörösébe is kerülhet.
Erre készülj.
Egy temetés, vagy lakástűz a sokszorosába kerül annak, amiről most beszélünk.
Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Villanyszereleslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva