Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Villanyszereleslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-06-21
01:04:36
Előzmény: FBalazs #30884#30911
FBalazs!

Ahogyan payagyerek mondta. Egy minőségi fi relé 30 évvel ezelőtt 1200-4000-Ft-ig kóstált. Az akkori és nem a mai forinton.
Ebből következtethetsz a minőségre.

Képzelj el egy felhúzott billenő mechanikát, amit egyik oldalról a fázison, a másikról a nullán átfolyó áram tart egyensúlyban. Normál esetben a készüléken átfolyó áram csak ezen a két vezetőn folyik át, mégpedig azonos erősséggel.
Ha ebből az áramerősségből elkóborol valahová (megnyalod a fázist) a fi relé névleges értékének megfelelő mA áramerősség, akkor felborul az egyensúly és billen a mechanika, kikapcsol a fi relé. A kikapcsolás rettentően gyors, <0,2sec.
Ezért az utalás a gagyi műanyag mechanikákra.

Amit a nulláról írtam, azt úgy értsd, hogy az utcasarki trafótól a készülékedig nincs rajta megszakítás. Mielőtt bemenne a lakásba, a ház mellett leszúrt földeléssel össze van kötve.
Tehát a fi relé 0-a ágán is folyamatosan áthaladhat mindenféle kóboráram akkor is, ha a fázist a mérőnél lekapcsoltad. és a nulla nem föld független a fi relé után!

Ha tényleg semmi fogyasztás nincs, és áramlopás sem történik, attól a nullán még folyhat áram.
Van egy szétvert házad. Ahogyan a kád alatt lógott, úgy esetleg másutt is lehet valami, egy falban "felejtett" vízvezeték, egy a melléképületben levert helyi betonvas földelés, ami rá van kötve a nullára.
Azt, hogy biztosan semmi nincs rákötve, csak akkor jelentheted ki, ha egyenként szétbontol minden kötődobozt. Megnézed mi hová volt kötve, az szabványos volt e, nincs e a doboz fenekéből ismeretlen helyre kiinduló, a nullára kötött vezeték.
Régen sok ilyen gyorsan kialakítható "földelést" csináltak.

Lerajzolod, hogy melyik vezeték melyikkel van összekötve. Ha a végén a nulla vezeték sehova máshová nem vezet, csak a dugaljak, a lámpák egyik sarkához, akkor mondhatod, hogy a ház hálózata jól van szerelve.
Szerintem nem véletlenül menekült el a szerelőd a régi részek átvizsgálása elől.

A bejövő nulla földelését azért említettem, mert a földben komoly áramok folynak vissza a házaktól a földön és a nulla-vezetékén keresztül a körzeti trafóhoz.
Ha nálad tegyük fel már hatástalan a bejövő nullát megerősítő földelés, magyarul szétrothadt az idők folyamán, akkor a házban lévő nullavezető potenciálja egy a háztól távolabb lévő elméletileg valóban nulla potenciálhoz képest feszültség alatt lehet.

Durva példa: fém vízvezeték hálózat, kerticsappal az udvar végében. A kerticsap és a dugaljad nulla pólusa között feszültség mérhető. Ha jó lenne a földelés, akkor a nullád is azonos potenciálon lenne a kerticsappal, tehát nem lenne köztük potenciál különbség. De mert van, és a nullád valahol mégis valamilyen kicsit is kontaktusban van valahol a földdel (a fi relé után), akkor ott áram fog folyni a nulla vezetőn keresztül.
Ennek az áramnak az erőssége akár a szomszéd terhelésétől, a pillanatnyi fogyasztásától is függ. Mert ő a pillanatnyi fogyasztásának (áramerősségének egy bizonyos részét a jó földelésén át, a Te házad alatt (is) küldi vissza a trafóhoz. Ennek egy része átfolyhat az esetleg fázistól leválasztott fi relén is.
Mivel a fi relé nyugalmi állapotát a két irányú áram (fázis és a nulla) egyenlő, egymást kioldó gerjesztése tartja fenn, ha ez felborul akkor a működéshez felhúzott mechanikának kapcsolnia kell akkor is, ha csak a nullán keresztül folyik áram, és az eléri a fi relé névleges értékét.

Kicsit bonyolultan hangzik, de, hogy a fi reléd fos e,könnyen megtudhatod. Egyszerűen kösd ki mind a négy vezetéket belőle egy éjszakára, egy napra. A házban nem lesz áram, de ha a bekapcsolt (felhúzott) fi relé nem old le magától, akkor nincs mechanikai hibája.
Persze én feltételezem, hogy a fi reléd eredetileg jól volt bekötve. Bejövő fázis és nulla a bejövő kapcsokra, elmenők az elmenő kapcsokra. A relén rajta van a bekötési rajz.

Egy családi házhoz elégnek kell lenni egy darab 30mA-es fi relének.
Ha nagyobb biztonságot szeretnél, akkor a kényes áramköröket védheted egy egy külön 10mA-es áramvédővel is.
Egy fürdőszoba, egy mosókonyha, vagy ahol vízben állva dolgoznak, ott indokolt lehet.
Viszont nem indokolt ott, ahol üzemszerűen nem tartózkodik senki, például egy házi vízellátó rendszer aknájában. Az aknában általában vizes minden, bagy a páratartalom, ezért nagy a berendezések szivárgó árama is. Ilyen heylen a 10mA-e állandóan leoldana, ezért oda a 30mA-es a megfelelő.

100mA-1000mA már egy egész műhely áramvédő kapcsolója. Olyan helyeké, ahol a sok gép sok szivárgó árama összedódik. Ott egy 30mA-essel be sem lehetne kapcsolni a gépeket. Az már ipari kategória.

Hogy a párhuzamosan futó vezetékek oda-vissza gerjesztése mekkora eltérést okozhat a fi relével védett áramkörben, nem tudom. Egymásra hatás van, de ez általában elhanyagolható.
Mivel a házak legtöbbször egy darab fi relével vannak védve, az is az összes áramkör elé van szerelve, ezért ott a gerjesztéseknek ki kellene oltsák egymást. Mérni biztosan lehetne, de előtte tervet kell készíteni, hogy mikor melyik berendezés lesz bekapcsolva. És jó lenne az össze variácitó végigpróbálni.
Én nem vállalnám.


2012-06-20
19:46:55
Előzmény: FBalazs #30884#30905
"Ugye akkor annak nincsen értelme, hogy 100mA-esre cseréljük a relét"

Engem sokan konkrétan hülyének néztek amikor 20mA-es fi relével akartam védeni 2*140nm-t. Hogy az egy családi házba "kevés". Indokolni sose tudták, de feszt' 100mA-re akartak rábeszélni.
Minőségi (értsd nem kínai szarok) fogyasztóim vannak általában, sose oldott még le "magától", pedig mérés szerint már 15mA-nél old (konnektornál mérve) (igaz, a házat újravezetékeztem)

A hibát meg kell találni - az árammentes lekapcsolás nagyon nem OK! Visszavinném gariban, ahogy lent is jelezték.
2012-06-20
16:02:59
Előzmény: athos #30892#30894
sracok

mielott kidobatnank a FI relet, ami megjegyzem meg garancialis kell, hogy legyen, nem kellene eloszor merni? :)))
2012-06-20
14:01:27
Előzmény: FBalazs #30884#30892
Hát ha XBS a márkája az kuka, még a Tracon is kuka.
Amit ajánlanék az ETI, Moeller, Legrand, Merlin Gerin, Schrak. Ezek közül a legbarátibb áron az ETI kapható kis-hazánkban, és a MerlinGerin Start márkája.
Helyileg merrefelé vagy?
2012-06-20
10:32:24
Előzmény: sándor #30875#30884
Esküszöm, hogy semmilyen fogyasztó nem lehet a házban, ami működhet.
Maximum egy izzót bekapcsolva hagyhatunk valahol. De ezt előbb-utóbb észrevennénk. LED-es lámpa sincs. Csak izzó foglalatok. Még a lámpák is le vannak szerelve. A konnektorok-kapcsolók lógnak a falakból, majd festés után lesznek visszatéve.
Kb múlt augusztusban ki lett ürítve az egész ház. De teljesen. A falakat lecsiszotlam festéshez. Majd elkezdtem leglettelni. Aztán kitaláltuk, hogy lesz riasztó, ezért szétvéstem a falakat a vezetékeknek. :) Aztán megakadt a dolog, mert kitataláltuk, hogy ha nagy felújítás, akkor a fűtést is felújítjuk. Kondenzációs kazán lesz, stb. Ezek után a fürdőszoba is szét lett verve, a csempék teljesen leszedve. Akkor úgy döntöttünk, hogy a régi vízvezetékeket is kicseréljük. Aztán jött, hogy milyen jó lenne egy kis padlófűtés is. Az aljzatbeton is szét lett verve...
Csinálgatunk mindig valamit, amire a pénzünk futja. Egyszer majd csak kész lesz. Szóval TUTI nincsen sehol semmilyen rejtett fogyasztó. Csak a csupasz falak vannak. Kazán sincs, hűtő sincs, semmi.
Illetve most már van. Egy újonan bekötött villanybojler. A szerelőm most kötötte be. De még kipróbálni sem tudtuk, mert a vízvezetékek még nincsenek olyan állapotban, hogy feltölthetnénk vízzel. Ez (elvileg) teljesen külön áramkörön van, külön kismegszakítóval, sőt még egy kapcsolóval is védve van a dolog, amit nem kapcsoltunk még be.

Sandor, ezt írod: "Ha akkor leold, amikor a bejövő kismegszakítók is le vannak kapcsolva, akkor valószínűleg már hatástalan a bejövő nulla földelése."
Ha nem jó a bejövő nulla földelése, akkor az viszont az áramszolgáltató hibája lehet, ugye? Ilyen is lehet?

Egyébként pedig nincsen szünetmentes táp sem a házban, sem áramot nem próbáltam lopni sose. Ha az előző tulaj ilyennel próbálkozott volna, akkor azt észrevettük volna, mert eléggé szét van verve az egész ház.

Az számíthat, hogy a házba bejövő áramvezeték a tetőtérben fut a padlón, egy vastag csőben, ami mellé most párhuzamosan vezetve(persze külön csőben) hozzábilincselve lettek behúzva a tetőtér vezetékei? Aztán majd ez mind le lesz betonozva, egy úsztatott padló alá. A vezetékek kb 6-7 méteren futnak így párhuzamosan.

Ugye akkor annak nincsen értelme, hogy 100mA-esre cseréljük a relét?
2012-06-20
10:08:42
Előzmény: FBalazs #30872#30883
Nekünk is volt hasonló problémánk korábban ha nem is ilyen gyakran. Ami segített, a fi relét jobb minőségűre kellett cserélni.
payagyerekVálasz erre
2012-06-20
09:11:05
Előzmény: FBalazs #30857#30881
"El tudnátok magyarázni, hogyan működik ez a Fi relé?"

A fi-relén átmegy a fázis és a nulla. Ő méri külön a fázisáramot és a nullán átfolyó áramot is. Ha a kettő között különbséget mér (pl. 30mA), akkor lekapcsol.
Érintésvédelmi szerepe:
Ha van 1 fogyasztó az adott, fi-relével védett körön, akkor annak a fogyasztónak a terhelőárama azonos a nulla- és a fázisvezetőn. Ha Te "megnyalod" a fázist, akkor annak a mérhető árama több lesz, mint a nulláé, mert a Te tested le fog vezetni a föld (talaj) felé.
Leold.

Ha teljesen árammentes a házad és mégis rendszeresen lekapcsol a fi-reléd, akkor az (nagy valószínűséggel) fos. A belső mechanika retesze kopott (ha használt), vagy nem akad fel stabilan. (Ez gyakori hiba. Általában nem elektronika baj van velük.)
2012-06-20
09:01:30
Előzmény: FBalazs #30872#30880
Hogy a Fi relé kikapcsoljon, mikor le van nyomva az óránál a biztosíték?
Ez lehetetlen, hacsak nincs valami trükk a dologban (mechanikai hibás Fi relé, vagy valami rossz bekötés, miáltal onnan is kap áramot a hálózatod, ahonnan nem gondolod - akár a védett körből - valami elbénázott szünetmentes, régi áramlopó okosság, vezérelt áram rákötve nemvezérelt körre, stb!)

Netán a szomszéd gyerek poénből megőrjít titeket.. :)
2012-06-19
23:43:01
Előzmény: FBalazs #30872#30875
FBalazs!

Egy normál izzó nem okozhat ilyen gondot, de egy LED-es, vagy energiatakarékos igen.

Ha bárhol közösítve lenne a föld és a nulla a fi relé után, akkor is csak azon az áramkörön történő kapcsoláskor oldana le, de akkor határozottan.

Ha akkor leold, amikor a bejövő kismegszakítók is le vannak kapcsolva, akkor valószínűleg már hatástalan a bejövő nulla földelése.
A nullából valamilyen, a kismegszakítók lekapcsolásakor is bekapcsolva maradó berendezés, illetve annak az áramköre lehet a ludas.

Egyenként le kellene kapcsolni az elmenő áramköri kismegszakítókat. A biztosító szekrényben kikötni a régi áramkörök elmenő vezetékeit. Mind a háramat vagy mind az ötöt. Így kell behatárolni a hibahelyet.

Ettől még a fi relé is lehet gyári hibás. Lehetnek olyan harmonikusok a hálózaton, amelyek bénítják a fi relét. De, hogy lekapcsolják feszültség nélkül? Ilyenről még nem hallottam.

Egy olcsó, utángyártott telefontöltő, egy hálózati+elemes ébresztő óra is okozott már fi relés meglepetést.
Nincs a házban mégis egy hűtő, egy önműködően be be kapcsoló valami mégis bedugva? Egy fűtés-hűtűs termosztát például?
Olyan valami, ami annyira természetes, hogy figyelembe sem vesszük?


2012-06-19
23:23:27
Előzmény: FBalazs #30867#30874
FBalazs!

Nem feltétlenül szükséges a kétsarkú lekapcsolás. A régi felfogás szerint, mivel nem voltak páratartalom korlátozó berendezések, automatikus elszívók, ezért kapcsoltunk mindenütt kétsarkúan.

Egy mai fürdőszoba már lehet szárazabb, mint a lakás. (Sok kapcsolódik normál csillárkapcsolóról.)
Szárazabb mint az építészek által előszeretettel "háztartási helyiségnek" nevezett valaminél, lomtár, szárító, mosókonyha, stb.

Nagyon sok baj van azzal, hogy sem a tervből, sem a tulajból nem derül ki, hogy valóban mire akarja használni ezt a helyiséget. Rengeteg vita félreértés, reklamáció kiindulópontja lehet, ha egy okoskodó tulajnál a várható legelőnytelenebb használatra a legdrágább szerelés módtól nem tágítok.
Végső esetben megállok a helyiség előtt két kábellel és a megoldást rábízom az "utódomra".
A rajzból meg a fotókból úgy is kiderül, hogy nem én szereltem a kérdéses helyiséget.


Akármilyen villanykályhát akármilyen helyiségbe sem engedélyezett használni.

A dug alj általában 10A-el terhelhető maximum. Vannak speciálisan erős és drága dugaljak, amelyek terhelhetők ugyan 16A-el, de kihúzni belőle a dugvillát csak 10A alatti terhelés mellett lehet.

A dugaljakhoz a 2,5mm2 keresztmetszet tartósra tervezett magas terhelést feltételezve indokolt. De ezt tömör rézből már nem lehet biztonságosan bekötni.
MT kábelt, érvéghüvellyel bekötve kell alkalmazni.


2012-06-19
23:14:18
Előzmény: zsezse #30870#30873
HA lenne "kóbor áram", akkor annak nem kellene látszódnia a villanyórán?
Mert szerintem nem látszik. Volt olyan téli hónap amikor nem is mentünk be a házba. Áramfogyasztás nem volt. Igaz, az óra előtt a kismegszakítók le voltak kapcsolva.

2012-06-19
22:59:18
Előzmény: sándor #30866#30872
Sűrűn és váratlanul, látszólag indokolatlanul kapcsol le.
Ráadásul akkor is lekapcsolt kétszer, amikor a szerelő ott volt még. Jött is oda hozzánk, kérdezni, hogy mit kapcsoltunk be. Mondtuk neki, hogy semmit. Aztán elütötte a dolgot azzal, hogy ő érintette össze a földet és a nullát, hogy kipróbálja a fi relét.

Mint írtam, jelenleg semmilyen fogyasztó nincsen a házban pár izzón kívül, ami nem is lámpában van, hanem csak egy foglalaton lóg.

A ház kb egy éve teljes felújítás alatt áll. Nincs villanytűzhely se. Semmi.
Teljesen üres a ház. Jelenleg mi sem lakunk ott. Ezért is áramtalanítjuk teljesen a házat, amikor nem vagyunk ott.

A Fi relé ekkor is kikapcsol. Ma próbáltam figyelni, van-e valami szabályosság a dologban. De nem jöttem rá semmire. A ház totálisan áramtalanítva van. (A villanyóra előtt lekapcsolom) akkor is leold. van hogy bírja 2 órát is, van hogy 10 perc múlva már lekattan. (Percenként azért nem néztem meg)

2012-06-19
22:53:46
Előzmény: FBalazs #30867#30870
szerintem a nullan is bejohet valamennyi "koboraram", ha le van foldelve a fi rele utan

az, hogy nem mindig veri le csak azt jelenti ebben az esetben, hogy nem mindig uti meg a 30mA-t az atfolyo aram2012-06-19
22:51:03
Előzmény: FBalazs #30857#30868
fbalazs

nem vagyok szakmabeli, ugyhogy ha hulyeseget irok majd leoltanak, es modositom, DE
pont Sandor magyarazta el egyszer, hogy mukodik a trafo utan a nullazas.
a lenyeg, hogy elmeletileg nem csak a nulla vezeteken folyik/folyhat aram a halozaton, hanem akar a foldben is.
na most, ha az at nem nezett reszben veletlenul kozositve van a nulla es a fold VAGY fel van cserelve a nulla/fold vezeto, mert regen eloszeretettel cserelgettek, akkor elmeleti eselye megvan, hogy akar csak a nulla vezeton is folyjon valamennyi aram a fold fele (lekapcsolt kismegaszakitok mellett!)

en erre gyanakodnek elsokent.
a masik lehetoseg, ami pont velem fordult elo, hogy hiaba kapcsoltam le a kismegszakitokat valamennyi aramot atengedett az egyik. mint kiderult, valoszinuleg alakerult valami kosz es kb 1 mm-t megemelte a kismegszakito nyelvet, ez eleg volt ahhoz, hogy bizseregjen a kezem, amikor hozzaertem a fazishoz (szemrevetelezesnel nem tunt fel, hogy nem kapcsolodott le teljesen, csak amikor megcsipett ellenoriztem le meg egyszer es tunt fel, hogy az egyik picit feljebb all, mint a tobbi)

100mA-s FI relet NE rakj fel, mert a 30asnak is mukodnie kell! inkabb nezesd at egy erintesvedelmi szakival az egesz halozatot, ahogy javasolta Sandor!
a tobbi leirt dolog kicsit homalyos:
az akril kadhoz nem fog kelleni vedofold, acel kadat pedig mar nem fogsz betenni:) szoval ezt akar el is fogadnam (jol lehet behuzni ingyen lett volna most)
a fi relek kozott is van azert kulonbseg. 1 fazisut kapsz 5000 korul, de 3 fazisu 7-8e korul lehet. persze a 14 meg igy is a duplaja.
az uj villanyszekreny horror osszeg lesz es a keritesbe fogjak majd betenni, es azt meg el tudom kepzelni, hoyg abba nem lehet beletenni +1 elosztodobozt.

ettol fuggetlenul en is elkuldtem volna melegedni a szakit az elso indoklas nelkuli munka megtagadasnal.
te vagy a megrendelo, ha azt kered, hogy minden szobaba huzzon kulon foldelovezeteket az oratol azt is kotelessege megcsinalni, ha kifizeted.

2012-06-19
22:44:57
Előzmény: athos #30861#30867
A szerelő rábeszélt, hogy a helységen belül legyen a kapcsoló.
A konnektorokba pedig miért ne dughatnék villanykályhát?
Nem biztos, de előfordulhat. ha én fizetem az anyagot, miért nem lehet berakni?

Mindegy is, ez nem olyan nagy gond, a Fi relé hibája jobban aggaszt.
A Fi relé (és az összes kismegszakító) XBS márkájú. 3 fázisú.

Ha a föld és a nulla közösítve van, akkor az nem verné le azonnal a Fi relét?
De tovább sem értem, hogy ha abszolút nem jön be a házba semmi áram, akkor a fi relé mögött hogyan tud áram folyni?


2012-06-19
22:37:16
Előzmény: FBalazs #30857#30866
FBalazs!

Különbség, ha a fi reléd állandóan lekapcsol, vagy ha sűrűn és váratlanul, látszólag indokolatlanul kapcsol le.

Ha állandóan lekapcsolna, akkor nem tudta volna a szerelő átadni a munkát. Akkor sem, ha a régi részben valahol közösítve lenne a nulla és a védelem.

Mint annó írtam neked, minden alkalmazás más fajta fi relét igényel.
Most lehet, hogy egy állandóra bekapcsolt, várakozó üzemben lévő berendezés, pl. egy villanytűzhely elektronikája kapcsolja le a hálózati feszültség különböző paramétereinek általad láthatalan változásai miatt a fi relét.

Jó kis "ellenőrzött" szerelőt sikerült kifognod!
Még hogy nem ajánlod másoknak! Pont őt kell ajánlani minden haragosodnak.


2012-06-19
18:51:09
Előzmény: FBalazs #30857#30861
Csillárkapcsolóban valóban nem létezik nulla-megszakításos de nem is indokolja semmi hogy olyat rakjál fel, a csillárkapcsoló más néven két-áramkörös kapcsoló. A fürdőszobának sem indokolt a kétpólusú kapcsoló hacsak nem helységen belül van ami nem sok helyen fordul elő, de még ez sem indokolja a kétpólusút, viszont kültérre csak olyat szabad felrakni tudtommal.

2,5 réz vezeték konnektornak szintén nem indokolt hacsak nem villanykályhát kötsz rá vagy egyéb durván fogyasztót.

Fi relé márkájára kíváncsi lennék. Na és 1 vagy 3 fázisra van?
Azt hogy leveri valami állandóan én arra gyanakszom hogy valahol közösítve van a nullázás a védővel a relé után
2012-06-19
18:30:37
Előzmény: FBalazs #30857#30860
nálam a második "joleszazugyis" után jön a kösz, viszlát.
Őszinte részvétem, én úgy hajtottam volna el mint bába a magzatot.
2012-06-19
17:09:18
Előzmény: bigmafa #30670#30857
bigmafa,

Aki nálam dolgozott az regisztrált szerelő, az interneten ellenőriztem.

De biztos, hogy nem fogom senkinek ajánlani.
Rajzot nem kaptam tőle. Azt mondta, hogy azt előre kellett volna kérni.
A fürdőszobában a kapcsolókat úgy építette be, hogy azok csak a fázist szakítják meg a nullát nem. Van egy csillár kapcsoló, és egy normál két állású is. Amikor készen lett a munka, akkor mondtam neki, hogy szerintem így nem jó. Erre ő azt mondata, hogy csillár kapcsolóban nem létezik olyan ami a nullát is kapcsolná. Akkor pedig már a másik kapcsolót is felesleges úgy szerelni. Én kértem hogy akkor is legalább a másikat csinálja úgy, amelyiket lehet. Őszerinte felesleges, és nem csinálta meg.
Volt egy zománc fürdőkádam. Ott volt egy védőföld. Azt kiszedte. (most akril kád lesz ott)
Amikor kérdőre vontam, hogy miért szedte ki, (hátha újra kicseréljük a kádat, akkor ne kelljen újra szétvésni a padlót meg a csempét) azt mondta, hogy az úgyse most lesz, felesleges az oda.
Kértem hogy a tetőteret legalább 4 kismegszakítóval biztosítsuk, úgyis van még egy szabad hely a villanyóránál, ezt nem tette. Szerinte felesleges, nem lesz ott olyan nagy terhelés. Mondtam neki, hogy lehet, hogy azon a részen lesz egy kis teakonyha, és ott villanytűzhely, legalább annak tegyünk be egy külön vezetéket a külön kismegszakítóval. A csövek ott vannak, meddig tart azt a plusz vezetéket behúzni? Szerinte felesleges, mert ha villanytűzhely lesz ott, akkor azt azt külön ki kell majd építeni, egy villanyrezsót meg így is elbír a rendszer.
Kértem, hogy a konnektorokhoz 2,5-ös vezetéket tegyen be, inkább kerüljön többe a vezeték, de úgy biztonságosabbnak érzem a dolgot, ezt nem tette meg, mert szerinte felesleges.
És még sokmindent sorolhatnék, amit kértem (gondolva arra, hogy ha átalakítás lesz, akkor lehessen variálni a dolgokat, de szerinte felesleges...
Kicserélte az összes kismegszakítómat (12 db), ami meg szerintem volt felesleges. (darabját ezer Ft-ért adta), és betett olyanokat, amiket utólag megnézve bruttó 500 Ft-ért megvehettem volna. A Fi relé is amit 14 ezer Ft-ért számolt fel az 5200 Ft-ért kapható.
Ez mellé több száz ezer volt a munkadíj...
Ja és kicserélte az elosztó dobozomat is, mert a régibe már nem fért volna be a Fi relé. Ehhez ki kellett venni a villanyszekrényből a polcot, ami pedig állítólag kötelező. De semmi gond, mert állítólag ez a szekrény úgysem szabványos. Mondtam neki, hogy úgyis lesz majd hőszigetelés a házon, a szekrényt akkor majd kijjebb kell szerelni. Szerinte ezt már nem lehet, úgy szekrény kell majd ahhoz. Mondtam neki, hogy akkor most legalább olyan elosztó dobozt rakjon be, ami majd jó lesz oda is, de szerinte olyat meg ebbe nem lehet betenni.
Ezek után feladtam a harcot.

A Fi relével viszont gondom van.
Állandóan lekapcsol. Magától.
Nem vagyunk mindig ott a házban, ilyenkor áramtalanítjuk az egész házat.
A villanyóra előtti 3 fázist a 3 db kismegszakítóval lekapcsoljuk.
Ugyebár ilyenkor semmilyen áram sehol nem folyhat.
A Fi relé ilyenkor is leold! Ez hogyan lehetséges?
Egyébként pedig az egész házban nincsen sehol semmi fogyasztó jelenleg, max 3-4 db izzó foglalat van, azt lehet felkapcsolni, ha kell valamilyen munkához a fény.

A háznak van olyan része is, ahol már eddig is megvolt a vezetékezés. Azokhoz a részekhez a szerelő nem nyúlt.
Felhívtam a szerelőt, hogy szóljak neki, hogy a Fi relé nem jó, amit beszerelt, cserélje ki. De erre ő nem hajlandó, mert őszerinte az lehetetlen. Szerinte biztosan a hiba azon a részen van, amit még nem ő szerelt.
De mondom neki, hogy totál nincs áram a házban, a Fi relé akkor is lekapcsol véletlenszerűen. Erre ő csak azt válaszolta, hogy had ne magyarázza el nekem a Fi relé működését...
Szerinte folyik áram a nulla és a föld között, és a hiba azon a részen van, amit nem ő szerelt.
Megoldásnak azt javasolta, hogy kicseréli a Fi relét, olyanra, ami nem 30 mA-re kapcsol, hanem csak 100 mA-nál érzékel.
Azt válaszoltam erre, hogy ezt előbb átgondolom.

El tudnátok magyarázni, hogyan működik ez a Fi relé?
Azt tudom, hogy figyeli a házba be- és kifolyó áram nagyságát, és ha különbséget talál akkor leold.
De ha abszolút nem folyik be a házba áram, akkor a hiba mindenképpen a relében keresendő. Nem?


2012-06-15
22:51:25
Előzmény: bigmafa #30679#30738
bigmafa

tekints ra ugy, hogy az aram halozat Paksnal kezdodik es a teafozodben er veget:)

2012-06-15
18:44:21
Előzmény: athos #30717#30727
athos!

Mindent nem lehet mindenkinél és egyszerre megvalósítani.
Amit csináltál, az sokkal jobb és biztonságosabb a "szokásosnál".

Bárcsak minél többen hasonlóan gondolkodnának akkor, amikor sajnálják a pénzt ilyen alapvető dolgokra.

Tudom, hogy végül úgy is a "keret" dönt. De ha választani kell, akkor először inkább a biztonság (a jövő alapjai), utána a zenélő masszázskád.
2012-06-15
18:38:03
Előzmény: Jesu #30693#30726
Jesu!

Amit csinálsz az a "régi" Német szabvány irányzat és a mai Angolszász házvezérléses irányzat kombinációja.
Mint mindenben, a technikában is vetélkedik egymással a Német és az Angol felfogás. Úgy húsz éve az Angol van felfutóban és valószínűsítem, hogy a következő ötven év az övéké lesz.

A Német lényege az volt, hogy a lépcsőházban volt minden szinten egy kétajtós szekrény. Az egyikben volt hely a kabátoknak, a cipőknek.
A másikban a szinten lévő lakások vezetékei futottak össze. Még családi házaknál is kötelező volt, de ott az "új" szabvány előtti, a mienkhez hasonló régi felfogással szerelt házakat az első felújításig békén hagyták. Ezért maradhatott, maradhat nálunk is pl. a mainak nem, de a 80-as évek előírásainak megfelelően szerelt rendszer egészen az első jelentősebb átalakításig.
A felújításig (mai) szabványon kívüli a ház, de mégis megfelelő minősítésű, ha egyébként minden rendben van

Na ez jó hosszú bevezetés volt.

Szóval minden dugaljjal egybe volt építve egy törpefeszültségű nyomógomb. Minden áramkör végén volt egy lépcsőházi autómatához hasonló kapcsoló egység.
A dugalj csak akkor került feszültség alá, ha megnyomtad a nyomógombot.
Az áramköri vezérlőn többféle üzemmód volt választható.
Fix időzítés, állítható időzítés, első nyomás bekepcsolás, második nyomás kikapcsolás...
Úgy kerregett a lépcsőház esténként, mint a kereplő. Ha csendesen nézted a tv-t, akkor meg lehetett mondani, hogy a szomszéd mikor oltja rá az asszonyra a villanyt.
A tűzoltóknak, mai megfogalmazásban a katasztrófa védelmiseknek, meg a légósoknak (ellenséges légi támadás elleni riasztóknak) külön volt nyomógombjuk a házban, vagy a központban, ahonnan az egész házat le tudták kapcsolni.
Voltak áramkörök a rendszerben, amiket impulzus vezérlésű "billenő relék" kapcsoltak. Te kapcsoltad ki és be, áramszünet esetén (NDK-ban voltak programozott áramszünetek a takarékosság jegyében) középső állásba billent, és utána nem kapcsolt vissza magától, csak nyomógombra.
Lényeg, nem nagyon hallottam bekapcsolva felejtett hősugárzó miatt keletkezett lakástüzekről.


A megoldásoddal a szükséges keresztmetszeteket úgy is be kell tartani, viszont sokat lehet egy átgondolt házvezérléssel a villanyszámlából megtakarítani.
Különösen ma, amikor már telefonon kapcsolgatják a fűtést, kérnek információt a riasztó rendszerről, online képben-hangban tartanak kapcsolatot a kedvenc kutyával.
Az elgondolás a biztonságtecnikában is jelentős. A mozgásérzékelő, ha az asszony átment pletyózni a boltba, egy idő után lekapcsolja a villanytűzhelyet...

Ilyen megvalósult rendszert még csak láttam. Csinálni csak részeiben, úgy magyaros felfogásban (félig meddig) csináltam.
Megrendelés szerint kialakítottam bizonyos áramkörök lekapcsolhatóságát. A végrehajtó áramköröknek lefektettem a végrehajtó logikát kiszolgáló, készen kapott kábeleket. A végső vezérlést a Johnson Controll (ha jól írtam!) kötötte be.

Hasonló felfogáshoz alakítottam ki a fiamék házát is. Anyagi okok miatt még évekig ott lógnak majd bekötés nélkül a redőny és ajtó vezérlések. De úgy van kialakítva, hogy akár vezetékes, akár rádiós működtetésre is alkalmas legyen.
Ha ilyen jól fog menni a gazdaság még pár évig, akkor a végére természetes úton szétrodhadnak a kábelek, amiket a terasz és az udvari cuccok vezérléseihez fektettünk le. Mert pénz a befejezésre soha nem fog jutni.

A fő gerinc náluk is végigfut a házon. Külön az erősáram, külön az információtechnika. Még a beépített szekrények belső világításához is ott lógnak a kábelek, csak a szekrényre nem futotta még.
Gyerekenkénti tanuló munkahely, hálózati, szünetmentes dugaljakkal, koaxos, HD-s csatlakozási lehetőségekkel. Olyan lyukas némelyik fal a sok csatlakozó helytől, mint egy sajt.
A "fater" a saját gépéről tudja ellenőrizni a lurkókat. De (szerintem szerencsére) a léhiány miatt a kamerás házi informatikai rendszer csak lekábelezett állapotában várakozik.
Anyu sem tudja még szemmel tartani a sütőben a dolgokat, a gyerekszobában a picit, miközben a számítógépén dolgozik.

Buktatót nem látok. Az alapvető keresztmetszeti előírásokat be kell tartani. Lehetőleg sok és kicsi Amper értékű túláramvédelem, lehetőleg áramkörönkénti, az áramkörhöz illesztett fi relék. Ennél nagyobb biztonságot ma nem ismerek.
Ja, meg "emlékezni" kell 10 év múlva is a ház kapcsolására.

Mint írtam, akár helyiségenként is lehet biztosító szekrényeket berakni, különösen a gipszkarton falakba. Kapcsolgatni úgy is ritkán kell, a védelem a lehető legközelebbre kerül a lehetséges hibahelyhez.

Hasonló logikával, mint ahogyan egy ipari csarnok felépül.
Súlypontba vezetett betáp, alelosztók hálózata, az alelosztók áramköreinek a végén a vezérelhető fogyasztók.
Elsőre hihetetlen, de megvalósítva ez az olcsóbban üzemeltethető megoldás. Annál biztosan olcsóbb, mint három 16A-es kismegszakítóra kötni a házat.

Korábban sokat vitáztunk a szivárgó és a hibaáramok veszélyeiről. A sok kis szivárgó áram a mai alacsony fogyasztású berendezések alkalmazása mellett kiteheti a villanyszámla negyedét is. Kikapcsolt és/vagy készenléti fogyasztások, stb.
Vezérelve ezek csökkennek. A telefonnal bekapcsolható, ma még önállóan működő másfél millás villanytűzhely, vagy mikró, a kapunyitók üresjárata, figyelő-várakozó fogyasztása rögtön lecsökkenthető.

Én anno kaptam lehetőséget egy ilyen profi amerikai házvezérlőre (végelemekkel együtt) ingyen. A cégvezető villájához, az úszómedencéihez mi szereztük be (árengedménnyel) a minőségi szanitert és ezer négyzetméteres nagyságrendben a burkoló anyagokat. Még így is a háziboltunk több heti bevételét hagyta ott egyetlen vásárlással!
Régi ismeretség, azelőtt a vezető lég és hűtéstechnikai világcég vezetője volt.

A megvalósításról anyagi okok miatt lemondtam. De egyetlen házépítő kollégám sem akadt, aki meg tudta volna fizetni az értelmes és már gazdaságos használatát.
Még most is fáj a szivem ha rágondolok, mi mindent lehetne vele ma már csinálni.

2012-06-15
16:12:53
Előzmény: sándor #30691#30717
Első olvasatra kicsit kuszának tűnik nekem de az érvelésed érthető.
Én nem bonyolítanám ennyire a rendszert, mondjuk családi házas projektem nem sok volt csak besegítés címszó alatt de a panel lakás felújítás érdekes dolgokat szül :) ott már találkoztam sok érdekességekkel.
Szóval a te általad felvázoltakhoz, az én megoldásom világítási áramkörök helységenként külön biztosítva 6-10A dugaljak helységenként külön 16A ezen túlmenően a konyha és a fürdő külön-külön fi relézve, ha van emelet annak külön felmenő gerinc és külön alhálózati elosztószekrénnyel leválasztóval szintén helységenként külön-külön biztosítva.
Műhelyhez szintén külön gerinc alhálózati elosztóval biztosítóval leválasztóval.
Persze a helyes keresztmetszet méretezés elengedhetetlen.
2012-06-15
15:52:54
Előzmény: bigmafa #30666#30713
Pontosan, én kérek elnézést kevertem az ftp-t az utp-vel természetesen az ftp az árnyékolt és szerintem nagyságrendekkel nem drágább ha tehetem azt fűzök le.
2012-06-15
14:33:22
Előzmény: bigmafa #30696#30700
Egy figyelő feszültség van a csak a rendszeren, pár V alapesetben.

Cikkeznek mindenfélét az elektromágneses sugárzások káros hatásairól. Erre ugrott rá az ipar ezekkel, legalábbis gondolom.
Biztonsági, tűzvédelmi szempontból is előnyös lehet, mert központilag, alapból minden olyan, ami ezen lóg, mintha áramtalanítva lenne. Ha én tervezném, akkor olyanra valósítanám meg, hogy figyelje, meg tudja különböztetni a készenléti fogyasztókat is, lelőve azokat a rendszerről. Persze mindenhez önmagában nem lehet elégséges.

Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Villanyszereleslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva