Biosolar Forum  =>  Állatvilág  =>  Kecske baj
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2014-09-01
15:10:35
#47190
Minden magyarzember joga a szomszédok őrületbe kergetése


Utálod a szomszédot? Rakd tele a kerted kecskével!
www.hvg.hu/itthon/20140901_szomszedvita_allatartas

"... a 2008. évi XLVI. törvény kimondta, hogy „mezőgazdasági haszonállat tartása önkormányzati rendeletben nem korlátozható”. Ezért Pilisborosjenő önkormányzata sem mondhatja ki, hogy a lakott terület központjában, vagy mondjuk az iskola pár száz méteres közelében nem lehet haszonállatot tartani..."2010-03-25
16:18:58
#4911
Paga,

Értem, akkor marad a Tiszafa és a türelem és talán majd egyszer a kecskekárosultak összefogása a kecskék és gazdájuk ellen.
2010-03-25
15:14:21
#4900
Plaszlo,
Köszönöm neked is a javaslatot.
Ismerem csodasövényt, és épp a napokban többet is foglalkoztam vele, mert kerten belül az egyik telekszomszédunk -nem a kecskés- felőli oldalra nézegettünk sövénynek való növényeket. Olyat, amik gyorsan nőnek, szépen alakíthatók, és örökzöldek. Végül más mellett döntöttünk, és épp az elmúlt két napban ültettük el őket.
A feleségem szerette volna, ha a másik -a kecskés- szomszéd felőli kerítés mellé meg csodasövényt ültetünk. Ott a kerítést -normál betonalap, dróthálóval- tavaly építettem meg, de látva a kecskék utcánkban végzett tarolását, lebeszéltem asszonykámat a csodasövényről.
A kecskék az utcában azoknál a telkeknél, ahol kerten belül zöld növények voltak, a kerítésre ágaskodva próbálták elérni a 'csemegét'.
Ennek nem csak a növények, hanem a kerítések is kárát látták néhol. A drótkerítés könnyen megrogyik tőlük, kiváltképp ha nem frissen szerelték.
A környékünk ráadásul olyan, ha néhány napig nem vagy itthon, simán ellopják a házad elöl a kitett 'építményeket'.
/Pl. a gyerekek felfújhatós medencéjét is csak akkor szoktuk felállítani és feltölteni, mikor tudjuk, hogy már nem megyünk el nyáron hosszabb távra. Pedig azt kerten belül szoktuk felállítani.:))/
Szóval az utcára biztosan nem fogok külön sövényvédő szerkezeteket elhelyezni.

2010-03-25
14:56:31
#4899
Paga,

A tiszafával csak egy baj van, lassú növekedésű, sokáig kell addig várni, amíg a megfelelő magasságot eléri. Én több féle mérettel próbálkoztam, de akkor is lassan nő. Ahogy elnéztem kb. 10 cm/év, talán megfelelően begyökeresedve, idősebb korában több is lehet, de akkor is lassú.
Van egy csodasövénynek titulált növény: Turkesztáni szil (Ulmus pumila celer), ami rettentő igénytelen, nagyon gyorsan nő, jó belátás ellen, szél és porfogónak, de valami vadhálóval akkor is védeni kellene a kecskék ellen, mert mindegyik oda járna legelni.
www.csodasoveny.hu/indexr.htm

2010-03-18
18:28:12
#4755
Paga,

Nekünk kétféle tiszafánk is van. Magasra növő fás, és alacsony bokros. Azt ugye tudod, hogy minden porcikája mérgező? Egy ismerősünk gyerekének már mosták ki a gyomrából a szép piros bogyókat.

A kecske nem hülye, elkerüli a számára veszélyes növényeket, jó ötlet, és örökzöld növény.
2010-03-18
17:39:51
#4754
Üdv' Róbert!

Nem is gondoltam villanypásztorra. Bár az én gyerekeim már nem olyan kicsik, a legkisebb is a napokban lesz 7 éves, de okosak és megértik a dolgokat. Meg amúgy is csak kerékpározás miatt vannak az utcán, mert nagy az udvar is. Jobb szeretem ha barátaikkal, vagy a többi utcabeli gyerekekkel inkább bent játszanak.
Persze az utcában vannak kisebb gyerkőcök is és miattuk tényleg nem lenne jó egy +veszélyforrást tenni az utcára.

Én javasoltam a szomszédomnak, hogy az utca másik oldalán a saját költségemen csinálok néhány futtató vezetéket 30-50 m hosszban. Ahhoz reggel egy-egy pórázzal kikötheti az állatait és azok legelészhetnek, vándorolhatnak ott gondtalanul.
De ez szóba sem jöhet. Ezzel neki dolga lenne...reggel kikötni, este lekötni, beterelni. Sokkal egyszerűbb kizavarni az utcára reggel, este meg úgy is hazatalálnak a kapuba.

Amikor szóba hoztam, hogy nem jó hogy szabadon garázdálkodnak az állatok az utcán..., az volt a válasza, hogy az én kocsim is közterületen van....
Azt hiszem ez mindent elmond.
Nem akarok vesződni vele, és ebben az is nagyon közre játszik, hogy a szigetelendő házunk északi fala teljesen a vele közös telekhatárra lett építve. Örülhetek, ha beenged a szigetelés idejére. Elvileg hónapokkal is csúszhat a kivitelezés azon az oldalon, ha magától nem enged és a jegyzőhöz kell fordulnom miatta.
Szóval nem egyszerű a helyzet.
Valószínűleg marad az általad javasolt dohányos víz.
Ill. találtam a neten anyagot. Ebben azt olvastam, hogy a tiszafát és egy bizonyos virágot nem esznek meg a kecskék.
Ebbe még beleásom magamat.
Paga

2010-03-18
14:51:37
#4750
Paga,

A gyerekek miatt a villanypásztor szóba sem jöhet.
2010-03-18
09:18:43
#4745
Róbert,
Én úgy látom, hogy megesznek ezek az állatok mindent. Az utca másik felén lévő mező sávban vannak fák is. Akác, dió, alma, és van olyan -számomra ismeretlen- fa-bokor is, aminek iszonyatosan nagy 2-8 cm-es kemény tüskéi is vannak. Sok-sok tüske. A kecskék simán leeszik a tüskék mellöl a leveleket és megrágják az ágakat is.

Kár..., mert tetszik az a növény amit ajánlottál.
A gyerekeim imádják a gyümölcsleveket, szörpöket s ebből a növényből legalább egészségeset lehetne nekik készíteni....
Paga
2010-03-17
18:29:05
#4733
Paga,

Nem tudom mennyire szeretik a szúrós ágakat a kecskék. A homoktövis nagyon jól szaporítható, szinte ingyen van, és szép is, magasra nő.
2010-03-17
17:47:26
#4732
Róbert!

Köszönöm a tippet!
Ez jobb egy fokkal annál, amit egy öreg cigány embertől halottam. A bácsi azt javasolta, hogy trágyalével permetezzem le a fákat, meg a füvet...és az garantáltan távol tartja majd a kecskéket.
Bevallom, nem próbáltam a módszerét, mert állataink nincsenek, így trágyánk se nagyon.

Jelenleg az utcán még csak néhány mandula fa van, meg alatta füves terület, árok.
Azonban, mivel az utca másik oldalán nem házak vannak, hanem mező, meg szántó terület..., és az útestünk is földes, a rendszeres szélmozgás, mindig sok port hoz be hozzánk. Valamivel alacsonyabban is fekszik a telkünk, azaz kicsit völgyben vagyunk a szántóhoz képest. (Nyáron rengeteg port, télen meg havat hord be és elénk a szél.)

Ezért találtuk ki azt, hogy az utcafronton, kint a közterületen telepítünk magasra növő bokrokat, amiből majd sövényt nevelünk. Ez szélfogónak és porfogónak is megfelelne. (Pláne ha olyan növény lenne, amit a kecskék sem szívelnek, akkor legalább az állatok is távol maradnának tőlünk, és nem piszkítanák össze előttünk a járdát, utat és árkot.)
Telken belül sajnos nincs helyünk, de nem gond a kinti telepítés sem, mert az önkormányzat engedélyezi.

A gond az, hogy az utcafrontunk ~30fm, amire drága dolog lenne csak úgy kísérletezgetni különböző növényekkel, hogy hátha nem eszik meg a kecskék.
S bevallom, akkor sem telepítenék, ha a trágyalé lenne az egyetlen jó megoldás, mert annak nyilván az emberekre nézve is lenne kellemetlen vonzata.
Bőven elég nekünk az az illatcsomag, amit a szomszédunk telkéről kapunk.

De ez a dohányleves permetezés kellemesebbnek tűnik. (Remélhetőleg nem annyira bűzös mint a dohányfüst.)A közeljövőben kipróbálom, s aztán közkincsé teszem a tapasztalatokat.

A kecskéknek mégis csak több közük van a szarvasokhoz, mint a fecskékhez! Nem igaz?! :)
Még egyszer köszönöm, hogy foglalkoztál a bajommal.
Üdv': Paga
2010-03-17
17:04:39
#4730
Paga,

Rákerestem a neten. Magyar oldalakon csak fecskeriasztót találtam :)

Valaki azt írta, hogy a szarvasokat csak akkor tudja távol tartani, ha vízbe áztatott cigarettalével permetezi be a bokrokat. Lehet, hogy ez a módszer jó a kecskék ellen is.
2010-03-16
18:01:48
#4718
Sziasztok!
Tud valaki olyan növényt -bokrot, cserjét- amiből ~2-3 m magas sövényt lehet nevelni, és a kecske nem eszi meg. A hangsúly a "kecske nem eszi meg"-en van.
Illetve nagy segítség lenne ha valaki tudna olyan növényt ajánlani, ami akár az illata, akár egyéb tulajdonsága miatt távol tartja magától és környezetétől a kecskéket.

Ismertek esetleg olyan humánus berendezést, ami a kecskékre nézve "riasztóként" funkcionál. Olyan (talán) ultrahangon működő ketyerére gondolok, mint amit a rágcsálók ellen, vagy a macskák távol tartása miatt szoktak használni.
Nagy baj ez a kecske baj!!!
Köszönettel: Paga
Biosolar Forum  =>  Állatvilág  =>  Kecske baj
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva