Biosolar Forum  =>  Építés  =>  Probléma
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2014-04-17
08:50:50
#46236
na igen, köszi,valami ilyesmire gondoltam én is! Egyelőre még elég képlékeny a dolog, szóval minden ötlet jól jön, aztán amikor a kivitelezésre kerül a sor, lesz miből válogatni :)
2014-04-11
09:25:27
Előzmény: tomasz #46218#46219
Szia!

Ha jól látom a képen, akkor az üvegezés felső részét szeretnéd megtartani.

Úgy gondolom, hogy ekkora táblákban nem lehet mereven és jól rögzíteni OSB lapokat hőszigetelő vakolathoz.

Pár éve építettem egy kis rakodó kamrát egy saját magam kitalálta technológiával, mellékelek róla pár képet. Azt a technológiát adaptálnám erre.

Én tehát a következőt tenném. Az alsó részből kiszedném az üvegeket, és szükség esetén 40x40-es zártszelvényekkel merevíteném a szerkezeteket, ezeket pedig alul a betonhoz csavaroznám vmi talp segítségével. Ha megoldható vagy szükséges, az alját zsaluzva betonoznám. Ebben az esetbe lehet a terasz fal alá kerülé részébe pár 8 mm-es lyukat fúrni, amibe 8-as betonvasakat teszel.

Ezután 6 cm-es Ytong-gal felfalaznám. A mellékélt képen látszik, milyen jól faragható az Ytong, egy ócska rókafarkú fűrészt vettem, meg egy favéső kellett, hogy a képen látható alakzatot kifaragjam. Pár perc volt csupán. Az acél vázat tehát teljesen körbe lehet falazni az Ytonggal, mert jól faragható és a saját habarcsával jól kitölthetők a hézagok. A mellékelt képeken látszik, hogy a végére az acél vázat "elnyelte" a fal, ami gyakorlatilag merevítő és teherhordóként szolgál.

Erre aztán kívülről tehetsz 5 cm-es polisztirol táblát, hőszigetelőnek, meg a szokásos bevonati rendszert. Belülről vakolhatod, burkolhatod akár fával, akár kerámiával. Én mondjuk klinker-tégla utánzatú kerámia burkolót tennék oda.2014-04-10
22:42:45
#46218
Üdv!

A múltkor már beszélgettünk itt a teraszom átépítéséről és a véleményeteket szeretném kikérni. Mivel külterülen vagyok és elvileg nem építkezhetnék, ezért falazni nem akarnék, ráadásul az többe is kerülne szerintem és ha mégis rámnézne az önkormányzat, akkor nem bontatják vissza, vagy nem büntetnének meg, ha csak a meglévő szerkezetet korszerűsíteném.

Ezek nagyon régi üvegek, a szerkezet pedig vas. Találtam pár céget, akik méretre gyártanak 2 réteg + argon gázas üveget viszonylag jó áron, amit én szerelnék be a fém keretekbe. A maradék helyet dryvittal tölteném ki úgy, hogy belül keresztbe felheggesztenék még vasakat és arra lambériát felraknék, arra pedig 15 centi polisztirolt. Gyakorlatilag olyan lenne mintha egy faházat leszigetelnék kívülről, belül pedig lambériát látnék és azért mégse tudnám kifejelni a szigetelést... =) Nem tudom, hogy ez mennyire jó ötlet...


Csatolok egy képet amin berajzoltam, hogy hogyan is gondoltam. Még kicsit képlékeny a dolog, mert így nem lenne szimmetrikus, viszont így kapnám a legtöbb napfényt, a többi fölöslegesen viszi el a hőt.

A pirossal jelölt részeket mindenképpen szeretném megtartani, mert szeretek kilátni, a tetőn lévő piros rész és a zölddel jelölt terület adja a legnagyobb benapozást, ami miatt gyakorlatilag már egy kis napsütésnél is befűtjük az egész házat, hűvös kinti levegőnél is. A narancssárga részeket szívem szerint dryvitoznám, mert ennyi üvegfelület már nyáron kegyetlen meleget csinál (így is kelleni fog árnyékolás bőven), télen viszont nagyon sok hőt is veszít, ráadásul igy szemből nézve, a jobb oldal nem annyira napos. Viszont az a bajom, hogy esztétikailag így kicsit furcsa lenne.

Ti hogyan valósítanátok meg ? Alacsony a költségvetés. :)2014-02-14
10:31:32
Előzmény: dejoe #45732#45734
Nem nagy, olyan 10 nm + egy bejárati ajtó + a teteje is üveg ami +6nm, az egész üvegfelület most. Úgy gondolnám, hogy egy kb 3nm körüli ablak maradna meg.
2014-02-14
08:40:31
Előzmény: tomasz #45730#45732
A "falazandó" rész mekkora felület ?
Milyen, mekkora felületű "ablakokat" akarsz rá ?
2014-02-13
22:16:42
#45730
az üvegteraszt úgy kell elképzelni, hogy ilyen régi fémkeretre vannak rakva 20 éves sima üveglapok és ennyi. ha nem akarnék falazni, mert az sok pénz lenne, akkor mi a legjobb megoldás? Osb lapokkal felfúrni a kereteket és arra egy 15cm epst rakni pl.? Ez így már tűrhető hőszigetelés lenne nem? Ti hogyan csinálnátok?
2014-02-11
22:26:35
Előzmény: sándor #45693#45702
sándor!

Annak idején nyaralónak épült a ház, csak akkor még kb. 20 éve, ez egy 3000nm-es telek volt és egy 48 m2 nyaralót építettek rá, amire meg is kaptak minden használatbavételi/fennmaradási engedélyt a tervdokumentációk elvégzése, betartása után. Mázlink volt mikor megvettük, mert nagyon ritka, hogy ezek a papírok meg is vannak és ,hogy egyáltalán engedéllyel épült a ház. Lakcímkártyát minden szó nélkül adtak, mivel ez már művelési ágból kivett nyaraló. A környék nagyon jó, a belterület 100 méterre van, luxus házakkal, csak ez az utca vége valahogy kimaradt a belterületbe vonásból, pedig víz, gáz, villany be van vezetve, egyedül csatorna nincs. Majd előbb utóbb meg kell küzdenünk a szomszédokkal, mert a rendezési terv már megvan, csak ehhez át kéne szabdalni a telkeket és fejleszteni kéne, ami főleg az öregeknek nem tetszik, mert csak a gondot látják... pl: odébb vinni a villanyórát, vízaknát, kerítést és őket már nem érdekli hogy a telkük 3x annyit fog érni. De majd ha lesz időnk és pénzünk, szépen nekiugrunk a témának :) Az önkormányzathoz szerintem be fogok menni, esetleg "névtelenül" körbekérdezni, hogy mennyire tolerálják az épületek korszerűsítését a meglévő alapterület növelése nélkül.
2014-02-11
11:19:56
Előzmény: tomasz #45679#45689
Tomasz,
Kerítsd egy ismerős építészt, és beszélgess el vele erről magánemberként. Hidd el meg fog nyugtatni.
Szerintem ez nem az a kategória ami miatt büntetnének. Illetve nem az a helyszín ahol büntetnének. Minél vidékebbre mész annál kevésbé... Ilyenért komplett utcákat büntethetnének végig...
2014-02-10
21:07:54
#45679
Szép estét mindenkinek!

Nem tudom, hogy mennyire helyénvaló a kérdés de...:
Az én kis házikóm zártkerti részen található, építése engedélyt nem adnak ki. A térképszelvényen egyértelműen fel van tüntetve az épület a beépített üvegterasszal együtt. Szeretném az üvegteraszt felhúzni fallal + szigetelés és a jelenlegi 100% üveg helyett max 30-40% üvegfelületet hagyni és akkor be tudnám építeni konyhának, nagyobb lenne a nappali (a nappali jelenleg is az üvegteraszból nyílik, az üvegterasznál van a bejárat.) Déli tájolású az egész, nagyon szeretjük, mert az átmeneti időszakban még ezekkel a 20 éves szigeteletlen üveggel is befűti az egész házat, viszont nyáron meg lehet halni olyan meleg van estig, télen meg annyi fok van mint kint, szóval jelen helyzetben ez a 8nm eléggé haszontalan, viszont mivel csak 40nm a ház, nagyon sokat dobna a térérzeten ha kikerülne oda a konyha és a belépő, és lenne bent egy jó nagy nappali. De félek, hogy megbüntetnének, holott nem bővítenék én alapterületet, csak korszerűsíteném a meglévőt. Gondolom, valami állagmegóvás címszó alatt rendbe lehetne rakni, de hátha van valami tapasztalatotok ezzel kapcsolatban.
Biosolar Forum  =>  Építés  =>  Probléma
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva