Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Megtérüléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2011-05-17
13:26:44
Előzmény: robert #14400#14401
Hány éves vagy királyfi hogy még hiszel a mesékben ? :)

Egy másik fórumon irta valaki, hogy majd nyugdijas korára beteriti a házát napemlemmel és milyne jó lesz, nem kell energiára költenie.
A kis naiv, gondolja nem fogják azt is busásan megadóztatni..........


végyé

2011-05-17
13:14:34
#14400
Kedves Bous83,
Én most nem szeretnék napelemre költeni, mert 4 év múlva állampolgári jogon mindenkinek járni fog 1MW teljesítményű panel. A panel csakis a kizárólagos engedéllyel rendelkező, szabolcsi összeszerelésű Szittyó inverterek alkalmazásával lesz hálózatba köthető. A tervek szerint az elhelyezéshez szükséges 10millió darab, egyenként 3000m2-es tetőfelület megépítése az építőipart fogja fellendíteni. :)

"
Bencsik: Az évtized második felében jönnek a jobb napelemek
Magyarországnak fel kell készülnie a villamos energiát termelő napelemek gyártására és telepítésére, mivel az évtized második felében jönnek a jóval jobb hatásfokú ilyen eszközök, és ezzel a megtérülés is jelentősen lerövidül - mondta Bencsik János a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára...
"

2010-12-08
08:37:39
#9549
v_gy,

Ez úgy lehet, hogy a beruházó csak egy részét fizette a költségeknek, a másik részét mi fizettük. Így könnyű!

A lehetséges másik magyarázat az, hogy ami a tv-ben elhangzik, annak az ellenkezője is igaz lehet, de arra nagyon kevés az esély, hogy úgy igaz, ahogy tálalják. Erre számtalan saját példát tudok mondani (például a világra szóló magyar találmányok kategóriában).

2010-12-08
08:13:08
#9547
Üdv
Kollegám látott valami riportot a TV ben.
60 millios napelemes beruházás, a megtérülési ideje állitolag 12 év.

Tényleg ez lehet, vagy csak félreértette?
Vagy a szomszéd villanyórájárol reflektorokkal is megvilágitják? :)


végyé

2010-05-07
09:17:23
#5566
zsezse,

Kezdjük ott, hogy a szolgáltatónak az a veszteség, ha drágább és több forrásból KELL vásárolnia, vagy a fogyasztó magának termel, és mégis van munkájuk az adott tranzakcióval (ráadásul a hasznuk is elmarad a megtermelt mennyiségen).

Ez nyilván bonyolultabb, mint egy erőműtől egyben megvenni a teljesítményt.

De miért kellene garantálnunk a szolgáltatóknak a fogyasztók és termelők teljes kiszolgáltatottságát? Miért kellene belenyugodnunk abba, hogy az erőfölényük birtokában azt tegyék az alternatív termelőkkel, ami nekik a legkényelmesebb?

Ha a működésükhöz szükséges törvényeket egyszer meg is vették valakiktől (akiknek - esetleg másoknak - persze továbbra is tejelnek, azért, hogy ez így is maradjon) nekünk nem kéne sajnálni őket, hanem inkább kötelezni arra, hogy a alternatívoknak teret engedjenek.
2010-05-07
08:17:01
#5564
egy erdekes gondolatot olvastam a minap egy masik forumon:

nekem logikusnak tunt, de kivancsi vagyok masok velemenyere.
szoval egy (allitolag) villamosmernok erre azt valaszolta, hogy a szolgaltatonak egyaltalan nem eri meg a napelemes kis hazi rendszerekkel foglalkoznia.
tetelezzuk ugyanis fel, hogy en bejelentem, hogy van napelemem, ami 1000W-ot tud termeln csucsban. a pelda kedveert ez lehet akarmekkora is, akar 10kW is.
a szolgaltato (pl atomeromu) azt mondhatna, hogy oke, akkor en 10kw-tal kevesebbet kellene termeljek, mert kapok 10-et mashonnan. igen, de meddig? ha elmegy a nap, ez a 10Kw maris kell vissza a halozatba.
masreszt pedig az atomeromu nem ugy mukodik, mint egy potmeter, viszonylag lassan tudja ezeket lereagalni, ezert a felesleges teljesitmenyt inkabb lefoldelik (gyk visszavezetik a foldbe, pocsekoljak).

tehat a szolgaltatonak egyaltalan nem erdeke ezekkel foglalkozni, mert szamara ez veszteseg.

szerintetek?

ui: allitolag hasonlo a helyzet a napelemes eromuveknel. ahhoz, hogy megbizhato szolgaltatast tudjanak nyujtani, szukseges melle pl. egy gazturbinas eromu is, ami tudja potolni a hianyt, amikor a nap elmegy, es az viszont gyorsan reagal.

2009-09-01
07:12:38
#2496
monolit,

Biztosan lesznek még meglepetések PV, és energia+tárolás ügyben.
Én is most olvastam egy cikket, amiben 40%-os hatásfokú napelem kifejlesztéséről írtak. Bizonyos tanulmányok szerint 60% körül lehet a csúcs.
Mennyiségi értelemben a 40% is megoldhatná az energiaellátás problémáját, a hálózati visszatáplálás és a villamos rendszerek összekötése, valamint a szupravezetők fejlesztése pedig a tárolandó energia mennyiségét minimalizálná.

A kérdés az ár. Az, hogy valamit olcsón lehet előállítani, még nem jelenti azt, hogy a piacon is olcsón kapható. Lásd kőolaj, aminek az előállítása és piaci ára között - még a mai alacsony olajárak mellett is - legalább ötszörös a szorzó. Vagy egy ing, amit a kínai 150 forintért már haszonnal értékesít, és te az outletben (olcsón) 3000 -ért veszel meg. Hogy ne is említsem a gyümölcs átvételi és bolti ára közötti különbséget.

Visszatérve a PV cellákra. A hatékony napelemek gyártását olyan szabadalmak fogják védeni, és csak akkora mennyiségben fogják a piacra vinni, hogy az árat magasan lehessen tartani. Csak egy kicsit legyen olcsóbb, mint más energiaforrás. Miért adnák olcsóbban, ha drágán is megveszik?
Most leírtak valamit az általad említett tároló áráról, de valószínűleg az üzemanyagcellás és az ceramatec aksi ára sem versenyzik majd, hanem egy (pl arab vagy kínai) kézbe kerül mindkettő.

A mondandóm lényege, hogy nem lesz olcsóbb semmi. De valami legalább lesz (drágábban).
Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Megtérüléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva