Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Megtérüléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
antiszalkaVálasz erre
2012-10-08
11:46:53
Előzmény: robert #33904#33959
Jövőtől való félelem - és mégtöbb félelem....
Krízishelyzetbe majd megadóztatják a napenergiát, nehogy mán ingyen legyen.
Még nagyobb krízishelyzetben lelopják erősebbek, hogy nekik mégis legyen villanyjuk. Nyilván ez talán abszurdnak, de nem elképzelhetetlennek tűnik.

A családi házas telepíttetők zöme szeretne valamilyen hálózatfüggetlen megoldást is, arra az esetre, ha nincs ( vagy nem lesz) villany, általában nagy csalódás a megvalósíthatóság ára...
2012-10-06
11:11:17
Előzmény: tthom #33903#33904
tthom,

Megértettem, azért is írtam le a párbeszédet, ami jól mutatja, hogy keresünk kapaszkodókat ebben az ingatag, kiszámíthatatlan országban.

2012-10-06
10:21:48
Előzmény: robert #33901#33903
robert,

a H tarifa jó, csak a jelenlegi helyzetben, amikor naponta változtatnak mindent, érthető az ő álláspontja is..
2012-10-06
08:40:28
#33901
Minél több történetet hallok, annál inkább érzem úgy, hogy a jövőtől való félelem a legfőbb mozgatórugó, az anyagiak másodlagosak.

Érdekes (nekem legalábbis az) beszélgetések hangzanak el a megtérülés témában.#1
B:
"... aki napelemet tervez, az ne szánjon külön pénzt a kedvezményes tarifáknak sem az igénylésére, sem a kiépítésére. Ha viszont már adott ilyen kedvezményes tarifa, akkor a napelem megtérülését annak megfelelően kell mérlegelni.
Nekem van H-órám, ami utólagos kötéssel és ügyintézéssel 120Eft-be került. Akkor jó döntés volt, de amint meglesz a napelemrendszer, azonnal felesleges kiadássá minősül, sajnos :(..."

A:
"Már csak azt áruld el, hogy ezek után miért döntöttél a napelem mellett?"

B:
"Azért, mert nem érdekel a megtérülési idő, nekem a függetlenség tudata többet ér!"


#2
A:
"Ha van hálózat, akkor miért nem olcsóbb egy visszatáplálós inverter?
Ha választanom kell, hogy a hálózatból 50 Ft/kWh áron kapok áramot, vagy magam állítom elő 100Ft/kWh költséggel, akkor inkább a hálózatra támaszkodom.
Te miért nem?"

C:
"Én kifejezetten szeretem a száz forintos áramot, az 50 forintosat leszarom.
Ha legközelebb is a puszta szarakodás okán kezdesz velem kötekedni, akkor téged is le foglak.
Mint a 100 forintos áramodat!"


#3
D:
"Vazze megint ez a kocsog megtérülés !
Az jó ha az ember átgondolja, hogy mire költi a pénzét, de néha jönnek a megtérüléspártiak és osszák az okosságot.
Tapasztalatom szerint akinek sok pénze van, az legtöbbször smucigabb mint a kevésbé tehetősek.
Jó vóna bevezetni azt, ha valaki megtérülés után érdeklődik, kötelező legyen válaszolnia a következő kérdésekre:
- dohányzik-e, ha igen ? szál naponta
- hány darab , milyen tipusú és mennyi idős gépjármű(vek) vannak a kérdező és családjának tulajdonában
- hova járnak nyaralni : külföld-belföld-anyós ?
- A családban lévő LCD és plazmatévék 1 főre jutó mennyisége
- ha férfi a kérdező: a felesége / párja által havonta kifizetett összeg a fodrásznak,kozmetikusnak,szoláriumosnak vállalkozóknak.
ÉRTSÉTEK MÁR MEG, FOGYASZTÓI TÁRSADALOM VAN, VÁSÁROLJUNK, PÖRÖGJÖN A GAZDASÁG"

A:
"Nézd el ezt azoknak, akik nem (csak) hobbiból, hanem anyagi megfontolásból kezdenének bele egy energetikai beruházásba. Szerintem az érdeklődők töredéke sem foglalkozna a létesítés gondolatával, ha nem remélne tőle anyagi hasznot. A lapostévés hasonlat ezért erősen sántít."

D:
"Jó ezentúl elnézőbb leszek...:-))
de a "lapostévés" miért is sántít ?? nem értem...
Csak arra akartam utalni, hogy az élet számos területén költünk úgy -hisz fogyasztói társadalom van-, hogy nem érdekel minket a megtérülés.
Akkor miért pont a hőszigetelés és napkollektor , stb nézegetik a megtérülést.. a padlólapnál pedig nem...:-))
Autó meg szemrebbenés nélkül megveszik az 1-2 katagóriával nagyobbat, mint amire amúgy szükségük volna.
Arról nem is beszélve, ahogy kihozod a kereskedőtől - és még 1m-t sem mentél - buksz 10%-ot legalább, majd az első évben még 10 vagy 20%, stb.....
Pl Mi - hogy ne sértsek meg senki - a gyerekek gumicukor/rágó/játkokból min még 3 napkolis rendszert kiépíthettünk volna kompletten ....:-))"

A:
"Ilyenek vagyunk...
Amikor a szórakozást és élvezetet várjuk cserében, akkor a rendelkezésre álló kereteken belül számolatlanul költjük a pénzt. Ha bármilyen anyagi haszon reménye felcsillan, abban az esetben képesek vagyunk önmagunkat is becsapni, nehogy úgy tűnjön, hogy vesztettünk az üzleten. És tényleg, milyen jó lenne nyerni! "


#4
E:
"... senki nem tud 25-30 évre előre saccolni. Sem napelem esetén, sem bankbetét esetén. Csak találgatni tudunk, de azt is inkább fantazmagória szinten. Nekem néha nevetségesnek tűnik a sok-sok "okos" jóslat a megtérülés-számítás képletében.
Ellenben ha valaki úgy napelemezget, hogy ne csak a villanyrezsit nullázza, hanem még a fűtésrezsit is, akkor az adhat egyfajta biztonságot a jövőt illetően.
Annál nagyobb boldogság nincs is, hogy az ember meg@%&..a a gázszolgáltatót és leválik róla (ha megtehetjük a vízművekről is) és csak a villanyt hagyja meg."#5
F:
"A megtérüléstől én is kiütést kapok. Ilyen alapon csak parizert lehetne venni és occó cipőt hordani... Amikor építettem a kollekttort az első nap leültem és elkezdtem számolni, majd féluton összegyürtem a papírt és kidobtam. Tudtam ha kiszámolom a megtérülést még a végén nem építem meg a kollektort. Ellenben minden nap amikor fürdök eszembe jut a szolárral melegített víz, és jó büszke vagyok magamra, hogy szolárral fűtőm a melegvizeme. Ezt hogyan lehet beírni a megtérülésbe?"#6
G:
"Egy ilyen beruházás biztonság! Én azt mondom, minden lépés a függetlenség, környezetvédelem, biztosabb és biztonságosabb jövő érdekében becsülendő és követendő példa!
Esetleg "nem térül meg?" Ne legyünk már ilyen földhözragadtak. Mikorra, kinek?
... A pénz (még a bankban is) elmegy/elfogy, a napelem megmarad. A világ rohan bele az energiaínséges időkbe. A jelenlegi berendezkedés pedig úgysem enged/engedhet a felszínre olyan átalakulást hozó találmányt, ami ezt jól megoldaná. Az lenne csak a valódi káosz okozója."#7
A:
"Miért érte meg?"
H:
"... nagyon kellemes áron vettem. Olyannyira, hogy hazugnak titulálnátok, ha leírnám az árát. Amolyan hipergyors megtérülősen... nem is szabad elpofáznom, mert nagyon kivételes és igen ritka alkalmi vétel volt..."#8
I:
"Nem veszem az áramot az ELMŰ-től. Vedd figyelembe, hogy gyakorlatilag megszűnt a téli gázfogyasztásom is! Havi áram és gázszámla összege nulla felé konvergál.
Erre mondom, hogy nagyon megérte. A beruházás tényleg nem kevés, de idővel meghozza az árát. Majd az unokáim élvezik a hasznát."

A:
"Ahhoz, hogy ennyi villamos energiát fel tudj használni ( szaldós elszámolás ) kellett egy hőszivattyú is.
A hőszivattyú mellett a Geo vagy H tarifára is szerződhettél volna, ami olcsóbb, mint a nappali áram.
Amikor azt írod, hogy x ezer forintot spórolsz évente, akkor nappali árammal számolsz. Azt értem, hogy így többnek tűnik a megtakarítás, de miért nem választottál más tarifát?"

I:
"Engem már speciel nem érdekel, hogy mennyit takarítok meg. A szükséges energiát megtermelem a házamnak, a többi elmélkedés arról, hogy miért nem éri meg. NEKEM MEGÉRI!!!! Külön mért betápom is van, évek óta nulla a fogyasztásom rajta. Minek használjam? Azért, hogy kevesebbet használjak a szaldós mérőn és a többletet ne fizessék, a másikért meg fizessek?"

A:
"Értem, neked a biztonságérzet a lényeg. Olyan, mint egy biztosítás. Jól mondom?"

I:
"Igen, mert ha nem lesz pénzem, akkor sem fogok megfagyni."


J I-nek:
"A lényegénél ragadtat meg a dolgot...
Mert nem az a lényeg hogy megterül vagy sem, ha nem ha úgy alakul, hogy befuccsol a vállalkozás, megemelkedik a törlesztő, betiltja a kúúrmány azt amit csinálsz...STB( ezek ma a realitások) ....és be áll a csóróság, akkor sem maradnak a gyerekeim áram, fűtés és víz nélkül, nem zuhanok vissza a középkorba... a függetlenség biztonság."


#9
A:
Megtérülést akkor számolgatunk, ha egy befektetést egy másik befektetéssel akarunk összehasonlítani.
Most az a kérdés, hogy a hagyományos fűtési rendszereinkhez képest gazdaságosabb-e napkollektorral, vagy napkollektorral kombinált hőszivattyúval fűtési rendszert kiépíteni.

Eddig is nyilvánvaló volt, hogy a válasz egyértelmű nem. A napkollektorral, vagy napkollektorral kombinált hőszivattyúval fűteni többszörösébe kerül, ezért csak kísérletképpen foglalkoznak vele, akkor is csak a megvalósíthatóság szintjén. Abból, hogy valami működik, még nem következik, hogy egyben gazdaságos is.
Ha a kísérletet nem kutatóhely vagy egyetem végzi, hanem egy cég, akkor az eredményt -az üzleti érdekeinek megfelelően- marketinges trükkökkel olyan formában közli, hogy úgy tűnjön gazdaságilag előnyös a módszer alkalmazása.

A jó szándékú, de felszínes tudással bíró érdeklődők -ismereteinek egyedüli forrása az internet- hajlamosak hinni a csodákban nameg a marketinges dumákban általában:
- úgy érzik, hogy megéri
- evvel is védik a környezetet
- sokkal rosszabb dolgokra is elkölthetnék a pénzt
- az egész dolog gazdasági értelmét firtató kérdéseket avval ütik el, hogy egy TV vagy Jacuzzi sem térül meg soha
- ha most kinyögik a költségeket, akkor a nyugdíjas éveikben nem lesz anyagi problémájuk


#10
K:
Vannak azonban olyan döntéseink amelyeket nem gazdasági alapon hozunk meg hiszen nem vagyunk csak számító, hideg, érzelemmentes robotok. Ezekkel a döntéseinkkel semmi gond nincs de nem kell ezeket magyarázni gazdaságossággal, megtérüléssel, stb. azonban MÁS kategóriába kell sorolni.
A napelemmel termelt áram 100% helyettesíthető a szolgáltatott villamosenergiával, így ez számomra majdnem csak egy gazdasági döntés (azért csak majdnem, mert van egy érv még ami fontos: most tudok gondoskodni a jövőbeni alacsony rezsimről amit később nem biztos, hogy majd meg tudok tenni, illetve ezt megfizetni.)


#11
L:
Ezek a rendszerek gazdaságosabbak, olcsóbban üzemelhetők. Meg az is mellettük szól, hogy ha sosem veszed meg, sosem lesz aki gyártsa. Fuccs a fejlődésnek.


#12
L:
Amikor valami kevesebbet fogyaszt, az gazdaságos.

A:
Szerintem önmagán a fogyasztáson kívül még nagyon sok tényezőtől függ, hogy a lehetséges alternatívák közül melyik a gazdaságosabb.
Csak néhány dolog:
- bekerülési költség
- üzemeltetési költség
- karbantartási költség
- élettartam
- technológia kiforrottsága
- helyi adottságok

PV - Megtérülés, ár RECOMMENDED
2012-09-24
16:43:15
Előzmény: takyka #33441#33475
Elsősorban anyagi biztonságra értettem. Ha megszűnik a jövedelem termelés képessége, vagy drasztikusan aránytalanná válik a másik: költség oldal, akkor dönteni kell, valami kárára. Nos ezen döntést lehet megúszni a PV-vel (is, és minden olyan korábbi döntéssel, ami csökkenti a kiszolgáltatottságot!)

De szerintem is csak egy kis lépés innét a decentralizált elosztóhálózat.


2012-09-24
16:01:27
Előzmény: robert #33458#33468
robert:

ha kevesebb gázt égetnek el a dögtelep mellett és netán el tudjuk adni a CO2 kvótát akkor lehet, hogy annak is aki adja.
De egy vállalkozó nem foglalkozik 10 éves megtérüléssel.
Talán max 6 egy mai magyar cég esetén, de lehet, hogy sokat mondtam.
2012-09-24
13:19:19
Előzmény: villam64 #33444#33462
Ez elmélet. Amíg ebből használható rendszer lesz, addig lecseréljük a mostanában vásárolt napelemeket...

T.
2012-09-24
12:39:38
Előzmény: grano #33455#33458
grano,

"... vállalkozásoknak a környéken már igen jelentős számban van PV rendszerük. Nem a mostani árakon..."

Valószínűleg azért van PV-jük, mert egyrészt visszaigényelték az ÁFA-t, másrészről mi is besegítettünk az adó-forintjainkkal (visszakapták a beruházás felét).

Ilyen feltételek mellett persze, hogy megéri annak, aki kapja. És annak, aki adja?


2012-09-24
09:01:15
Előzmény: Jesu #33429#33438
Jesu,

"Hiába írtuk le neked is robert: a pénz (még a bankban is) elmegy/elfogy, a napelem megmarad."

1. - pénz (még a bankban is) elmegy/elfogy - HOSSZÚ TÁVON IGAZ
2. - a napelem megmarad - ÉS GYORSABBAN ELAVUL, MINT GONDOLNÁD

2012-09-23
23:36:27
#33429
Leírtam már korábban is: egy ilyen beruházás biztonság!
Ki tudja mi lesz a jövőben. Csak tippelünk mind. De a folyamatokat látva ha bárki azt gondolja "minden rendben", szerintem kezeltesse magát. :D

Nap mint nap találkozom olyan emberekkel, akik 20-30 évvel ezelőtt meghozott, akkor helyesnek gondolt döntésük levét isszák ma. Mindannyian látunk ilyen példákat, persze, hogy megy a szájtépés, próbálunk máshogy, helyesebben dönteni.

Én azt mondom, minden lépés a függetlenség, környezetvédelem, biztosabb és biztonságosabb jövő érdekében becsülendő és követendő példa!
Esetleg "nem térül meg?" Ne legyünk már ilyen földhözragadtak. Mikorra, kinek?
Én már most is hoztam jó pár olyan döntést, ami az én életemet max. nehezíti csak, de az utánam következőknek már könnyebbség.

Hiába írtuk le neked is robert: a pénz (még a bankban is) elmegy/elfogy, a napelem megmarad. A világ rohan bele az energiaínséges időkbe. A jelenlegi berendezkedés pedig úgysem enged/engedhet a felszínre olyan átalakulást hozó találmányt, ami ezt jól megoldaná. Az lenne csak a valódi káosz okozója.
2012-09-23
15:08:37
Előzmény: payagyerek #33410#33413
payagyerek,

Ha valaki a megújuló-energiás eszközök megtérülését firtatja gyakran hangzik el érvként a megszólított részéről, hogy mit okoskodik ez a pacák, amikor a lapostévéje, meg a jacuzzija sem térül meg soha! Inkább örüljön a szegény marha, hogy ingyen villanyhoz jut, ha pár millát beáldoz, amit egyébként is elkocsmázna!

Szerintem nagyon is jogos az aggodalom, mert kevés kivételtől eltekintve döntést leginkább csak érzelmi okokból lehet hozni mellette. Ezt valszeg te is érzed, ezért is idegesít a dolog :)

Tegyük fel, hogy megkérdezlek Téged, Boust, Égboltost, vagy Jesut, hogy egy komplett rendszert kulcsrakészen, engedélyeztetéstől az átadásig, az első csavartól az utolsó biztosítékig garanciával mennyiért szállítotok. Az így kapott összegből meggyőzően le tudjátok vezetni azt, hogy nekem is megéri megrendelni a cuccot?2012-09-12
18:26:14
Előzmény: villam64 #33075#33077
villam64,

Így nem keverem a dolgokat össze. Vegytisztán a két befektetési formát hasonlítom össze. Szerintem ez életszerű és egyértelmű.

Tehát:
Az a kérdés, ha van x forintom, hogyan feltetessem be.

1. Ha bankba teszem, akkor az ott kamatozik, nem nyúlok hozzá, nem abból fizetem a villanyszámlát, sem mást.
N év múlva az alapösszeg kamatos kamattal növelve áll a rendelkezésemre.

2. Ha PV-t veszek, akkor a villanyszámla csökkentése a cél, ami havonta megtörténik a megtermelt áram árának mértékében. Nem teszem bankba a megspórolt pénzt, mert nem bízok a bankokban, de mindig felírom, hogy a betáplált áramért mikor mennyit kapok a szolgáltatótól, és felírom a karbantartás költségeit is.

Minkét esetben a jövőbeli összegeket átszámolom, mennyit érne ugyanaz a pénz most, és a két befektetési forma jelenértékét hasonlítom össze.
Példák kavarásra, zagyválásra, amik a tisztánlátást megzavarják:
1. A bankbetétből fizetem a villanyszámlát
2. A PV termelés ellenértékét bankba teszem
3. Ha megszorulok eladok egy modult a rendszeremből
4. stb

villam64Válasz erre
2012-09-12
17:49:24
Előzmény: robert #33074#33075
Miért nem akarod a bankbetétnél a kifizetett villany számlát számolni? Az bankbetét csökkentő tényező. Ha bankbetéteket hasonlítanánk össze, rendben. De itt pv beruházás van. Mivel inkább bankban tartod a pénzt, akkor elbukod a pv hozamát, a villany számlát, tehát veszteség.

2012-09-12
17:38:32
Előzmény: grano #33073#33074
grano,

"ha nincs dolgunk a villanyszámlával akkor minek az egész?"
Nem a villany árára gondoltam, hanem az elfogyasztott áram-számlára.
Tehát a PV termelésben veszem csak figyelembe az megtermelt áram árának változását.

De végiggondolom újra :)

2012-09-12
17:36:26
Előzmény: robert #33072#33073
robert:
ha nincs dolgunk a villanyszámlával akkor minek az egész?
mint azt a mélben írtam is az egész rendszer lényege a villanyszámla átkonvertálása más formába.
A PV rendszerből hogyan emeled ki a villanyszámlát?
Ennek a módszernek pont az lenne a lényege, hogy a beruházáshoz kapcsolódó pénzmozgásokat elemzi, összesíti.
Kapcsolódó pénzmozgás a villanyszámla kifizetése, lényeges eleme annak emelkedése.
A PV rendszer megtérülésének egyik kulcs momentuma az elektromos energia árának növekedése.
Ha másnak termelnél akkor azt mondom ok amit állítasz, de saját felhasználás esetén nem.


A jobb szélső oszlop azt mutatja, hogy a gondolati rendszerünkbe bedobálunk pénzt: bankbetétet + villanyszámlát. Baloldalt ha bankban hagyod, jobbra (középütt) ha napelembe. Jobbra látni eddig mennyit dobtál be.
A különbségek adják, hogy mikor jártál jobban.

Ha a netto hozamod felmegy 10%-ra vagy a fölé, alacsony 1,5-ös inflécióval csak akkor jobb a bankbetét.

ebben a cash flow-ban benne van a PV hozam kamata is.

----------
újra írva, mert asszem nem emészthető:?
a bankos részben nincs benne a villanyszámla, mert azt kifizeted minden hónapban.
Berakom a bankbe, de az ki is dobja mert elköltöttük villanyra.

A PV-s részben is berakom a bankbe de ott félreteszem mert csak icipicit kell költeni belőle, mert avul a napelem nem termel annyit mint az első évben ezért kevesebb gyűlik...
Erre gondoltál?
2012-09-12
17:18:44
Előzmény: grano #33071#33072
grano,

Erre mondtam, hogy nem célravezető számítási mód. A villanyszámlát ki kell emelni.

1. Bankbetét tisztán kamatokkal
2. PV hozam (esetleg hozzá adni a kamatokat???) - költség

De az biztos, hogy a villanyszámlával nincs dolgunk.

Ha a PV hozamhoz hozzáadjuk a kamatokat, az már túl van bonyolítva? Szerinted?
2012-09-12
17:14:21
Előzmény: robert #33070#33071
robert:
azért mert avul a naprendszered.
Nem termel annyit mint az eredetije volt.
Ezért a különbözet befizetendő. Azért így mert a betétesbe nem akartam belekeverni a napelem avulását.
2012-09-12
17:11:54
Előzmény: grano #33057#33070
grano,

A "Termelt energia" (gondolom ára) és az "Áramszámla" miért nem egyenlő? Egyáltalán mit számolsz most?


2012-09-12
14:05:31
Előzmény: villam64 #33056#33057
villam:
netto.
De teljesen mindegy.
Ez 4%-os, a végeredményt a nagy különbséget értékben változtatja, de lényegében nem.
+ mellé tettem egy újabb adatot:
mennyi pénzt raktunk bele a rendszerbe.
Sima esetben van egy kevés pénzünk a berakotthoz képest.
Napelem esetén több lesz mint a befizetett, igaz 20. évnél van a forduló.

robert:
ha megnézed olyan 8 év a megtérülése a tőkének evvel a gondolatmenettel, hiába tologatom a kamatot és az áremelkedést normális határokon belül.
2012-09-12
13:51:13
Előzmény: robert #33054#33055
robert:
igen.
(közben képet cseréltem, mert hiba volt a képletben, benne maradt a 7%)
Ahogy elnézem a 9-11 év körül vagy nullán. Viszont addigra elmegy az áram ára és brutálisan kezd emelkedni a megtakarítás. Ha alacsony kamattal nézed akkor a bankbetétes sem fog hozni. Ha mgenöveled az inflációt ... Áh nem is gondolok bele.
Át kell böngésszem mégegyszer az egészet, ha minden jól megy holnapra meglesz.
2012-09-12
13:45:20
Előzmény: grano #33052#33054
grano,

Így is 10 év után billen a mérleg, ugye?

2012-09-12
13:38:53
Előzmény: villam64 #33050#33052
villam:
ezt csinálgatom most éppen, mert robert felvetette:
van pénzed a bankban és fizeted az áram számlát.
Vagy elköltöd napelemre a hiányt pótolod a villanyszámla árát meg beteszed a bankbe ugyanannyi kamatra.
Az áraminflációja itt fix 3%!

A brutális eltérés oka az un. bázis hatás.villam64Válasz erre
2012-09-12
13:29:24
Előzmény: robert #33044#33050
Azt viszont már felvetettem, hogy a megtakarításnál bele kell számolni a megtakarítás kamatát, mert ki tilthatja meg, hogy visszategyem a bankba.
2012-09-12
12:33:13
Előzmény: Bous83 #32980#33044
Bous93,

Nagyságrendekkel jobban értesz hozzá, mint a szakújságírók egy szakportálnál. Lásd "Az energetikai felújítások alfája és omegája, avagy az újságírás epszilonja": https://biosolar.hu/forum/show/33040#33040


2012-09-12
08:59:44
#33018
Hogy kedvenc proffomat idézzem: a megújuló energiaforrások nem fogják megoldani az energia gondjainkat, csupán a jelenleg használt energiahordozók végkimerülését késleltetik.
Mindaddíg amíg nincs használható új energiaforrás (fúziós reaktor ugye működik, de nem termel) addíg a meglévőnek ki kellene tartani. Ha mást használunk legalább részben a foszilis helyett, akkor tovább az tart.
Had induljak ki Sándor hozzászólásából:
"Lehet ugrálni a százalékok között, vagdalkozva váltogatni őket, de alapvetően butaság."
Pedig a multi kőkeményen ezt teszi. Nemcsak bevétel kiadás oldalakat néz az is iagz, lehetséges variánsokat is belesző. Pl egy kormányváltást.
Ő ugyanis ebből él. Ha a bót nem jött be nincs pénz. Nem bónusz, meg 13. havi fizu hanem semmi.
Rosszabb esetben csőd, jobb esetben "csak" profitwarning. Jellemzően külső forrásból finanszíroztat és a megfelelő bonítás miatt nem engedhet meg magának veszteséges egységeket.
Vagy csak nagyon indokolt esetben.
Miért nem stimmel a hasonlat?
Mert a háztáji pv esetén egy valami fordulhat elő: nem jön vissza a befektetett pénz teljes egészében.
Kicsi rá az esély de van.
Viszont mégis van párhuzam a nagybefektetőkkel:
a háztáji PV-s rendszer abszolute jó eleme egy portfoliónak.
Ezt a szakma diverzifikációnak hívja.
Nem egy helyre rakja a teljes pénzállományt, hanem szétszórja, ezáltal csökkentve a kockázatot.
Azaz ha van már egyéb megtakarításod, befektetésed (lehet az egy krumpliföld is) következő elemnek egy "közvetlen tőkebefektetés napelembe" újabb elem a portfólióban.
Itt valaki felvetette, hogy 8-9% simán, meg másba kell fektetni.
Azt kell mondjam butaság. Ezek a látszólag magas kamatok rengeteg plussz költséggel járnak: odafigyelés, utazás, időráfordítás, kockázat.
Lehet persze szerelemből csinálni, ismerek ilyen embert akinek ezzel telnek a napjai, de ez nem a "normális" kategória.
Ő viszont nagyívben lexarja a villanyszámlát, meghozza úgy is a portfolió.
Ebben a méretben relatíve sok a befektetés költsége, a napelemek viszont elég stabil költséghányaddal rendelkeznek.
Csináltam egy cashflow táblát ami nagyon hasonlít Bous táblájához, de több paraméterrel rendelkezik ha érdekel valakit szívesen elküldöm mélben az excellt lehet tologatni a számokat.
Ha van e mellett más akkor lehet sőt érdemes vele foglalkozni.

A többi biomasszás dologra lehet mondani utólag kígyót békát, de amikor elkezdték túltermelési válság volt a világ mg szektorában és egy kezdődő energiaár robbanás elején voltunk. Kolumbuszt is hülyének nézték de ha nem indul el a föld még a mai napig is lapos lenne.
Ez a buli sok egyebet hozott én nem hiszem h a rengeteg fejlesztés csak káros lenne. Persze sok volt benne a kézkezetmos de szerintem a mezőgazdaság és az ipar is sokat tanult ezekből fejlesztésekből.

Biosolar Forum  =>  PV - Napelemes rendszerek  =>  PV - Megtérüléslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva