Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  Kémény problémáklapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2016-01-04
13:07:20
Előzmény: zsezse #49681#49682
zsezse,

Én... csak gondolatban :)

Volt egy idő, amikor egy vegyes kazánt akartam elhelyezni a pincében, de azon a szinten csak egy alsó tisztítóajtó van a Schiedel-en.
Attól tartottam, hogy statikailag nem megnyugtató kivágni a kerámia falát akkor, amikor kb 10 méter kémény súlya nehezedik rá. Ezért azt terveztem, hogy a kerámia és a beton köpeny közé kanyarított kőzetgyapot szigetelést a pince szinten kipiszkálom és helyére híg betont öntök. Majd miután megszilárdult a beton, kőzet koronggal kivágom a nyílást, amibe bekötöm a kazánt.Anno ezt írtam:

Van egy 200-as Schiedel UNI kéményem.
Támadt egy olyan ingerenciám, hogy a pincében (fél szuterén) beállítok egy vegyes kazánt.
A probléma csak az, hogy a pincében nincs füstcső csatlakozás kialakítva.
Hogy tudnék a kerámia béléscsőre egy új füstcső csatlakozást építeni?Legnagyobb döbbenetemre a 8 évvel ezelőtti kapcsolatom a Schiedel-nél (tanácsadó) még mindig a cégnél dolgozik (öröm látni némi állandóságot ebben a folyamatosan változó világegyetemben :)

Még be sem fejeztem a problémám leírását, amikor rávágta a megoldást: "utólagosan beépíthető füstcső csatlakozó készlet".2016-01-04
11:48:26
#49681
csinalt mar valaki olyat, hogy beton+keramia kemenybe berakott utolagosan bekoto elemet?

meg kellene emelni a mostani bekotesi pontot, illevte egy uj kellene magasabbra, ha lehet.
2014-05-02
09:06:08
Előzmény: motyoo #46304#46315
motyoo,

Zárt égésterű kandallót a legritkább esetben szoktak építeni.
A kandallók legtöbb helyen nem folyamatos fűtése, hanem főként "hangulati elemként" szolgálnak, és sötétedés után gyújtják be, amikor már nem főznek, amikor a szagelszívó nem működik.

Persze mindig meg kell vizsgálni körülményeket, mert ami másnál bevált, az lehet, hogy nálad nem működik, ám minden lehetőségre felkészülni és túlbonyolítani sem érdemes a problémát.
Tehát lényeges figyelembe venni az épület tulajdonságait, de nem csak az éppen aktuális állapotokat, hanem a későbbre tervezett változtatásokét is. Például egy nyílászáró-csere alapvetően megváltoztathatja a körülményeket.
Figyelembe kell venni azt is, hogy milyen használatra tervezed a kandallót.

Én is kiépítettem egy levegő bevezető csatornát a kandalló alatt, de a 10 éves használat során még nem nyitottam ki.
A konyhában főzéskor páraelszívót használunk, de az a hideg kandallóból sem szívja be a szagot a lakásba, a kéményből még hidegen sem áramlik vissza a levegő, legalábbis nem vesszük észre.

Kétségtelen, hogy a zárt égésterű kandalló minden körülmények között a legbiztonságosabb, de kérdéses, hogy feltétlen szükséges-e olyat választani annak, aki néhány téli estén a tűz látványában szeretne gyönyörködni, és leég a tűz, mielőtt lefeküdne.
Egy légbevezető nyílás kiépítése viszont egy "egyszerű kandalló" beállításával egyidejűleg nem jelenthet nagy problémát, aztán vagy szükség lesz rá, vagy sem.

Szerintem.

2014-05-02
08:09:23
#46313
szocsmarci:
K jelű hŐelem a magyar neve.
Szerintem ezzel az a gond, hogy lesz olyan eset, amikor főzne is az asszony, de be van gyujtva. Ilyenkor kie az elsobbseg?
kompromisszumot kötsz és most vagy fázunk vagy jól lakunk szendvicsből?

raadasul nem fogjak elfogadni a hivatalok sem - nem veletlenul.
Ha mar mindenkeppen kandallo, akkor zart egesteru - ettol fuggetlenul is!
a villanytuzhely ugyan CO-t nem termel a lakasba de párát és szagot igen, azt azert meg mindig el kell szivni.
szocsmarciVálasz erre
2014-05-01
22:21:29
Előzmény: motyoo #46310#46312
Az égéstérbe elhelyezett hőmérő közvetlenül a begyújtás után szerintem még semmit nem fog érzékelni, pont amikor a legjobban füstöl. Az igaz, hogy ez hideg füst, látható és szagolható, ezért könnyű észre venni és beavatkozni kézzel.
Egy másik nagyobb hátránya, hogy ha már kialudt a tűz, de még meleg a kandalló, nem használható a páraelszívó.
Harmadik: ide már ipari jellegű hőmérő kell - csak angolul tudom a megnevezést: K type thermocouple. Zsezse csinált ilyet füstgáz hőmérséklet mérésére arduinoval. Ha érdekel, keress rá itt a fórumban.
Én nem javaslom az ilyen kísérletezgetést, csak az idő megy vele, és kockázatos. Volt egy tanár Pécsett, aki kéményes gázkazánnal kísérletezett a saját házában. A kéménybe tett egy csappantyút, és amikor nem ment a kazán, akkor a csappantyú elzárt. A helységből a kéményen keresztül kiáramló meleg levegőt próbálta meg lecsökkenteni, ameddig be nem szorult neki egyszer. Épp hogy megúszta az egész családja. Fogta, és kivágta a kukába az egészet. A Te eseted nem ilyen veszélyes, nem akarlak megijeszteni - sok ház üzemel páraelszívóval és kandallóval. Vagy a kéményes gázkazán + kandalló sem jó megoldás, habár ott egy nagyságrenddel kisebbek a nyomások. Ha lehetőséged van, válaszd a jobbat. A zárt égésterű kandallóra amúgy is jobb hatásfokot mondanak.

A függőleges frisslevegő bevezetés úgy tudom nem jó -> nem lehet másik kéményt felhasználni a levegőhöz. Begyújtáskor nem fog levegőt kapni a tűz, mivel csak felfelé áramló levegő van, maximum kialakulhat egy gyenge csövön belüli áramló kör. A frisslevegőt oldalról kell bevezetni, csőhossz 2-3 méter lehet.

Ha van egy felesleges kéményed, akkor tegyél rá egy szúnyoghálós kis műanyag rácsot, és használd fel szellőző kürtőnek - télen szépen lehet érezni a kiáramló levegőt, még akkor is, ha nincs benne ventilátor. Az az ideális, ha a fürdőben vagy a WC-ben van ez a felesleges kürtő. Nyáron az ablakokkal kell szellőztetni a fogantyú 45°-ba állításával.
2014-05-01
20:39:36
Előzmény: szocsmarci #46308#46310
Nagyon jók írtál, köszi! "a kéménybe elhelyezett hőmérséklet érzékelő pedig csak a beeső hideg levegőt érzékeli" ebben teljesen igazad van, akkor viszont az égéstérbe kell rakni a hőmérőt. Sőt, lehetne egy füstérzékelőt rakni az égéstérbe, és akkor rögtön a begyújtáskor aktiválódik a retesz, nincs átmeneti idő, melegedés.

Ha igazad van abban, hogy 1) a kéményseprők nem lépnek fel ez ellen és 2) egy ilyen házi megoldással úgysem tudnám őket meggyőzni, attól még mindig elgondolkodtató, hogy a saját családom egészségének és életének védelmére kiépítsem a rendszert.

A kéményem kb. 9m. Mintha lenne egy használatlan kémény, amin meg lehetne oldani a légbevezetést és akkor lehetne zárt égésterű kandalló. Ez is elgondolkodtató!
szocsmarciVálasz erre
2014-04-30
23:31:16
Előzmény: motyoo #46307#46308
Hogy érted, hogy "ilyen reteszelés nincs"?

A gyártóknak nyilatkozniuk kell, hogy megfelelően fog működni a reteszelés. Egy pár ezer forintos alkatrészen a haszon is kicsi, a kockázat viszont nagy.
Azonfelül minden kandalló, kémény és ház egyedi (illetve rengeteg variáció elképzelhető), ami miatt az egész már kezelhetetlen.
- Milyen hőmérséklet számít már kandalló üzemnek?
- A begyújtáskor egy kevés füst visszajöhet; extrém esetben a légdugó nem engedi ki a füstöt, és ha éppen megy a páraelszívó, akkor egy visszafelé áramlás indulhat meg. Az égés szépen meg lesz táplálva a kéményen keresztül, a füstgáz meg szépen kimegy a páraelszívón.
Barkács megoldás nem jöhet szóba, mindenen ott kell legyen a CE minősítés.

A kéményseprőkről nem tudok nyilatkozni, de még egy esetről sem hallottam, hogy emiatt felléptek volna. Ha baleset történik az más.

A lényeg: A minimális kéményhuzat vegyes kazánoknál 20-30 Pa nagyságrendű, egy páraelszívó huzata 200-300 Pa is lehet.


Csak érdekesség képp a diagram szerinti 330m3/h teljesítmény (amit a páraelszívó elszívhat a légtérből) elegendő egy 100kW-os vegyes kazánhoz/kandallóhoz. A valóságban persze nem bírná el ezt a teljesítményt, mert a kémény huzata, a kémény ellenállása, a kandalló ajtaja és a páraelszívó csövének ellenállása (esetleg a beltéri ajtóké) is összeadódna, így jóval kisebb kandallót lenne képes ellátni frisslevegővel a páraelszívó. A lényeg, hogy elméletileg elképzelhető az az eset, hogy az égéstermék egyből a szobába jut, a kéménybe elhelyezett hőmérséklet érzékelő pedig csak a beeső hideg levegőt érzékeli.
2014-04-30
21:40:54
Előzmény: szocsmarci #46305#46307
Pontosan az általad is írt okok miatt letettünk a gáz főzőlapról - indukciós lesz, és elszívó. A kazán zárt égésterű kondenzációs, és másik légtérben (pincében) van, szóval az nem zavar be.

Hogy érted, hogy "ilyen reteszelés nincs"? Nekem logikusnak tűnik kiépíteni, és nem látom műszaki akadályát. Kéményesektől nem kell engedély? Azt hallottam, hogy a rutin kéményellenőrzés során ha ilyet (kandalló + elszívó) találnak, akkor leszereltethetik az egyiket.
szocsmarciVálasz erre
2014-04-30
15:07:36
Előzmény: motyoo #46304#46305
Úgy tudom, jelenleg csak a Gázmű léphet fel ellenőrző jogkörrel, Ő is csak akkor, ha van gáztűzhely az épületben - ami miatt kell a páraelszívó.

Egyébként ilyen reteszelés nincs.

Megoldás: Zárt égésterű kandalló, vagy villanytűzhely.
2014-04-30
13:04:39
#46304
Sziasztok!

Kandalló - szagelszívó reteszelése témában írok.

Amerikai konyhás nappalinkba szeretnék kandallót. Azt olvastam, hogy nem fogják engedélyezni, mert a konyhában van elszívó. Ez végülis jogos, a problémát értem (vagyis a füstgáz visszaáramlás lehetőségét). Megoldásként azt gondoltam ki, hogy kiépítek egy reteszelési megoldást: a kéménycsonkra (vagy más olyan helyre, ahol jól detektálható, hogy begyújtottam a kandallóba) rakok egy hőmérős relét, ami megszakítja az elszívó áramkörét.

Próbáltam infót keresni, hogy ilyen megoldást engedélyeznének-e, de nem találtam semmi értelmeset. Tudtok segíteni?

Igazából két kérdés van: létezik-e a bürokrácia által elfogadható megoldás fenti problémára? Ha igen, akkor a javaslatom kielégíti-e a hatóságot?

Köszi mindenkinek, motyoo
2013-12-09
13:56:39
Előzmény: 444tibi #44112#44113
Tibi
nem regota en is merem a sajatomat, a max 750 C volt, amit lattam:)
normal uzemben olyan 200-300C kozott van, ha elzarom a pillango szelepet es a primer levegot. (a pillango szelep utan 50cm-rel merek)
2013-12-09
13:39:33
Előzmény: zsezse #44049#44112
Zsezse,
nálam kis kazán (24kW) van,
a füstcsőtermosztátot megoldottam egy valamikori Elekthermax hőtárolós kályha érzékelővel (0 forint, kukázva--> vs. Laddomat 20ezres termosztát, brr.)
Hozzábilincseltem az érzékelőt közvetlenül a kazán seggéből kijövő csőre, tehát a termo kontaktus tutira jó.
Először paráztam, hogy elolvad az érzékelő, megnéztem a leírását a termosztátnak,
100-300 fokig lehet beállítani. Ezt támpontnak véve, begyújtás, és utána intenzív félórás tüzelés során még sose sikerült a harmadik rovátkáig (300fok) feltornászni a füsthőmérsékletet, jellemző a 130-160 fok, ez is teljesen kinyitott huzattal, és teljesen kinyitott felső levegővel, azaz padlógázon. Ilyen üzem mellett 30-40 perc alatt 75 fokos az egész rendszerben a víz, 1 óra alatt valszeg. felforralnám.

Ezt csak azért írtam le, mert nem feltétlenül kell 300 fokos kémény egy jól fűtő rendszerhez.

Követtem Andrea topikot, és teljesen tanácstalan vagyok én is,
amennyiben egy kályhába bepakolnak 20 kiló fát, és az el is ég,
akkor hová lesz a hő?


2013-11-01
21:17:46
#43093
a minap ki akartam pucolni amolyan szezon nyitaskent a szuleimnél a kéményt. Ez egy 6 meteres keramia "schiedel koppintas" szerb kemeny, amibe bele van szurva még 2m rozsdamentes cső a nagyobb huzat erdekeben.
a kefe sajnos sehogy sem akart belemenni, igy megprobaltam kiegetni.
hozzateszem, hogy nem volt nagyon tele, egy 200as kemenyrol van szo, de gondoltam jobb a bekesseg.
bedugtam a disznoporzsolot a tisztitonyilasba, de mivel nem sok volt mar a palackban, eleg gyengen egett. apro izzo darabkak ropkodtek ki, de semmi "feltuno" jelenseg nem kiserte. mikor kifogyott a palack, hirtelen hulyesegbol fejere allitottam es a benne levo cseppfolyos parafint(?) is kiengedtem a.
NA ekkor jott a műsor:)
brutalisan elkezdett egni, 1-2 perc alatt kb vulkanszeruen jottek ki az izzo koromdarabok a kemenybol, brutalis fennyel, es hanggal, nem is gondoltam, hogy ennyi meg volt benne. par perccel kesobb azt vettem eszre, hogy kezd atizzani a két fém cső:) már már vörösen izzott.
Azt hiszem sikerult kipucolni rendesen .)
Másnap vilagosban azonban mar messzirol feltunt, hogy az eddig szép fém színu csovek eloxaltak, most fekete szinuek :/ remelem nem lett semmi bajuk.
akartam videot kesziteni, de nem volt keznel telefon.
az elszinezodesrol teszek fel videot.
ps: mielott lehurrogtok, megkerdeztem a kemenyseproket es a kemeny gyartot is, hogy kiegethetem-e es mind a ketten rabolintottak, hogy birnia kell.
proba cseresznye!
2013-08-29
08:48:06
Előzmény: sunny82 #42062#42063
sunny82,

Ki kell deríteni, hogy honnan jön a szag.

- tisztítónyílásból
- födém átvezetéstől
- a falazott kémény fugái közül
- repedés látható a kéményen
- egy hosszabbítás, vagy elhúzás csatlakozásától
- esetleg a szabadból jön vissza
- stb...

A nyomozást a gipszkarton burkolat leszerelésével kell kezdeni, utána begyújtani és szimatolni, erős reflektorral megvilágítani a kéményt, talán a füstöt is lehet látni.

Ha megtaláljátok a szag forrását, akkor valószínűleg szükség lesz egy szakemberre is, aki megszünteti.

A munkához a tulaj együttműködése szükséges.


2013-08-29
08:27:59
#42062
Kedves fórumozók! Segítségeteket kérném az alábbiakkal kapcsolatban:
Albérletben lakunk egy családi ház tetőterében.Az alsó szinten fatüzelésű kályha van és nálunk a nappaliban fut a kémény.Nyáron ontja magából a füstös-gázos (nem kátrány) szagot és az egész lakás bűzlik.A főbérlő beburkoltatta gipszkartonnal de ez sem ért semmit, a szag áthatol.Nemsokára megszületik a kisbabánk és nem szeretném ha neki is ezt kéne szagolnia, mert nem hiszem hogy annyira egészséges ha én is rosszul vagyok tőle. Szerintetek van valami megoldás? S.O.S kéne vmit tennünk mert van még 4hetünk... köszönöm előre is!
2013-08-12
17:09:41
#41738
FÜST, Kémény problémák


Indul a fűtési szezon Budakeszin:Jól látható, hogy elég két házban begyújtani, hogy agy kisebb lakóterület fölött beálljon a füst. Ma reggel fényképeztem az ablakból.Nem tudom mi lenne, ha csak minden ötödik házban áttérnének a szilárd tüzelőre.
Ausztriában sok településre egyáltalán nem megy vezetékes földgáz, és terjed a távfűtés, a hőközpontokat a környékről kitermelt erdészeti hulladékkal fűtik.
De mi van ott, ahol házanként kazánokat használnak. Milyen a levegő azokban a falvakban?


FAELGÁZOSÍTÓK

BEGYÚJTÁS
Azt mondták, hogy nem igazán kellene füstölni a VIGAS kéménynek használat közben.
Nekem meg amolyan csendesen de látszik, hogy jön a füst a kéményen.
Itt egy kép, bár ez begyújtás közben készült. Itt még nyitva volt a kéménycsappantyú vagy mi.

A begyújtáskor mindegyik kazán füstöl, még az is, amelyikben gyújtós nélkül rakják meg és gázégővel gyújtják be a fát.
Üzem közben, elgázosítósan alig látni füstöt, de azért van. Minden fa másként "füstöl".
Ha jó száraz, kemény minuszban még akkor is látnod kell olyan "füstöt", mint amit a gázkazánok eregetnek. A fában lévő maradék víz gőzét.
Így néz ki a begyújtás füstje egy ATMOS esetén:
ÜZEM
Mennyire tiszta egy ATMOS faelgázosítós kazán?
A kazánház előtti területre, három méterre a kéménytől, ennyi kiszóródás került 10 perc alatt. És ez egy környezetbarát kazán!
Mi lehet ott, ahol minden szemetet eltüzelnek, a kémény a lakóházon van, a kiszóródás közvetlenül a lakóházra kerül?A trapézlemez tető kémény alatti része.Nyitott rendszerű Atmos télen ilyen gőzt ereget -14 foknál a száraz fából.
VIGAS - begyújtáskor és rárakáskor nekem is "porol" a kémény. De ez még mindig jobb ha por(fahamu) jut a levegőbe, mint egyeseknél a gumi, műanyag elégetésekor keletkezett mérgező gázok. Valahol egyébként olvastam, hogy egy környezetvédő azt nyilatkozta, hogy a faelgázosító kazán azért jobb a sima vegyestüzelésünél, mert abban csak fával lehet tüzelni, így nem égetnek el benne mindenféle szemetet.

Kémény problémák RECOMMENDED

2013-08-12
13:44:09
Előzmény: grano #41728#41732
grano
es ettol hogyan tunik el a katrany a teglabol?:)

Gyuri:
az a baj a bevonassal, hogy elobb utobb at fog utni a kemenyszag a lapok mellett is.
mekkora atmeroju a kemeny? elbirna-e egy fem cso belelest meg jelentosebb szukites nelkul?
ha igen, akkor _TALAN_ hangsulyozom _ T A L A N _ meguszhatod a teljes szetverest, ha kibelelteted, megvarod, h teljesen csont szaraz legyen a kemeny es ujravakoltatod

2013-08-12
11:31:09
Előzmény: Gyuri #41727#41728
Gyuri:
pár marék papírral gyújts be a kazánba.
A tűz huzatot csinál a légáram pedig depressziót.
A kint meleg-bent hideg hajlamos visszáramot kelteni a kéménybe.
Ezt egy fidibusszal (feltekert papírtekercsel) el tudod tüntetni, ha a kazán/ kémény melegebb mint kint akkor lesz benne statikus huzat.
2013-08-12
11:24:44
#41727
Sziasztok,
nyár van, és kátrány szagot érzek a házban. Kiderítettem a szag a kémény falából jön. Beszéglettem a szomszédokkal az egész utca ezzel a problémával küzd.
Kb egyidőben a 90 es évek végén épült házak, kb egyforma méretüek, és mindenki az évben vágott akáccal fűt.

Úgy gondolom a kátrány beszivárgott a kémény téglájába, és onnan jön a szag.

Milyen megoldás van a szag elűzésére. Gondolom a kémény elbontása, és újjáépítése lenne az igazi megoldás, de hátha van jobb is.

Szabad a kémény szobákon átmenő falát bevonni, valamilyen polistirol lapokkal?
Esetleg más ötlet?
2013-05-20
08:37:26
Előzmény: nadtom #40730#40737
nadtom,

Valószínűleg elég lenne meghosszabbítani a kéményt, hogy megnőjön a huzat.

2013-05-19
21:35:43
#40730
Sziasztok,
Van egy szalonnasütőnk ami 3 oldalról le van határolva ( egy épület fala, másik két oldalon kb. 2 m magas palakerítés, illetve fedett az egész terület. A füst így elég nehezen megy el, ezért be lett téve egy elszívó ernyő ami egy csővel ki van vezetve a tetőn keresztül. Elvileg a melegnek és a füstnek ki kelle menni az ernyőn és a csövön keresztül de sajnos sok füst marad bent ebben az "U" alakban körbehatárolt térben, így ha főzünk mindig sok füstöt kell nyelni.
Arra gondoltam az elszívó ernyő után a csőbe kellene egy ventilátort építeni, hogy " megszívja" egy kicsit a füstöt. A probléma csak az, hogy csak olyan ventilátort találtam ami csak 80C-ig bírja a hőt az szerintem viszont kevés, el fog olvadni... Az a ventilátor ami viszont bírja a 250C-ot is, azt horror áron árulják.
Van valamilyen elfogadható megoldás szerintetek???
2013-03-08
15:31:41
Előzmény: robert #39294#39298
ok, koszi..
meg csak tapogatozok a sotetben, mert nincs a kezemben egyik eszkoz sem!

ooo ez a zsalumozgatos dolog engem kivancsiva tett:) kuldenel rola kepeket? hogyan mukodik, mit szabalyzol vele?
2013-03-08
09:59:42
#39294
KÁTRÁNY ÜGYBEN TÖBB HOZZÁSZÓLÁSBÓL

#Kérdés:
A napokban tértem át gázról fatüzelésre. Kezdő vagyok ezen a téren. Tök vizes fát hoztak, azonban kénytelen voltam átvenni, mert nincs más tüzelőanyagom. A vadiúj (vegyestüzelésű) kazánom belül tiszta kátrány. A fűtés rendszere gravitációs. Kérdésem lenne: a kátrány le fog égni magától, vagy leégethető, illetve le kell vakarni? Vizes fa esetében csökkenthető a huzatszabályozással (kazánajtókon lévő szellőzőnyílásokkal) valamelyest a kátrányképződés? Mi ezeknek a helyes beállítása? Kicsit korainak tartanám kéménytisztító fahasáb beszerzését (3.300 Ft). Kösz előre is a választ.

#Válasz1:
A kátrány nagyobb hőfoknál le fog égni magától a kazán faláról. Nem tudsz vizes fa esetén semmit sem tenni, hiába szabályzod a huzatot, nem segít.

Nagyobb probléma a kémény esetén jelentkezik. Amennyiben hagyományos téglakémény, átüthet rajta a kátrány és csak bontással orvosolható. Fokozottan ellenőrizd a kéményt, mivel kéménytűz is keletkezhet, amit vízzel nem lehet eloltani!Nagyon magas a hőképződés, akár a tégla is megolvadhat.

Modern bélelt (samott) kémény esetén nagyobb hőfoknál leég(het) a kémény faláról a kátrány és leválik. Kapható a kereskedelemben zacskós, poralakú adalék amit a tűztérbe kell szórni és az fellazítja a kátrányosodott részeket, ami leválik magától. Olcsóbb kell legyen mint a "kéménytisztító fahasáb".


#Válasz2:
A probléma orvosolható.
Fatüzelés esetén teljesen mindegy, hogy vizes vagy száraz a fa. A kátrány nem a vízben van, hanem a fában. A fában lévõ hõenergia jelentõs része, akár 50%-a égés közben a fa víztartalmának elpárologtatására megy el. Ettõl még a füstgáz lehet olyan meleg, hogy a kátrány ne csapódjon ki a kéményben.

A kazán falán akkor is lesz kicsapódás, ha teljesen száraz (30-20)% a fa. Ez azért van, mert a füstgázokkal érintkezõ kazánfelület a lemez mögött lévõ víz alacsony hõmérséklete miatt nem éri el a 80 fokot sem. 80 fok alatt a kátrány és a fából felszabaduló víz mindenképpen kicsapódik. (Ezért írják elõ (ajánlják) a gyártók a recirkulációs kör kiépítését. Ezzel a víz hõmérsékletét 80-90 fok között lehet tartani és így kevésbé nedvesedik a lemez.)
A kátrányosodással nem kell foglalkozni! A mechanikus vagy vegyi eltávolítás tönkreteszi a kazánt. Begyújtáskor friss réteg keletkezik, ami késõbb majd lassan párologva elég. Lemezessé válik és magától lehullik. A kazán falán a tûz feletti részeken lecsorgó víz sokkal veszélyesebb. Rozsdásodik a lemez és a leesõ kátrány fokozatosan hozza magával a "lemezt védõ" rozsdát. A lemez elvékonyodik és kilyukad. A vegyestüzelésre készült kazánok általában 3 mm-es belsõ lemezzel készülnek. Az élettartamuk max 8-10 év. A direkt fára készült kazánok lemezvastagsága 5-8 mm. A hasonló élettartam ezeknél csak a recirkulációs kör segítségével érhetõ el.

A megoldás.
Lehetõleg akácot, fenyõt, bükköt kell használni amíg a másik fajta fa ki nem szárad. Csinálni kell jó száraz gyújtóst, akár a tûzhely sütõjében megszárítva.
Elõször a gyújtóst kell jól beindítani. Fontos a kazánon lévõ levegõ szabályzók helyes használata!
Begyújtáskor alul legyen teljesen nyitva, középen és felül elzárva a levegõ útja. (Az "elzárva" általában nem tökéletes zárást jelent. A gyártók biztonsági okból elzárt állapot mellett is hagynak egy minimális légrést az elzáró szerkezeten!).
Amikor a gyújtós "bömbölve" ég, akkor rá kell tenni két három hasáb fát. De nem megrakni a kazánt!
Várni kell pár percet, hogy a hasábokba is kapjon bele a tûz. Utána alul teljesen le kell zárni a levegõt és felül pedig teljesen kinyitni. Nem kell megijedni, mert a tûz láthatóan lelohad. Az égés nem szûnik meg, hanem átmegy az elgázosítás fázisába. A felszálló forró fagáz (a fafüst) fennt oxigént kap és ott fog közel maradéktalanul (és láthatatlanul) elégni. Tehát kátrány is kevesebb fog keletkezni, mintha alulról levegõztetve gyorsan, nagy lánggal égne el a teljes famennyiség, és nem lenne ideje a gázoknak közel teljes mennyiségben elégni a tûztérben.
Ha már a hasábok jól átizzottak, akkor lehet nagyobb mennyiséget rátenni, de teletölteni a tûzteret nem szabad! Maximum a betöltõ ajtó aljáig.
Kazán fajtájától függõen, az égést figyelve lehet, hogy a nagyobb famennyiséghez alul egy kevés levegõt kell még adni, hogy a gázképzõdés ne álljon le a friss fával lehûtött tûztér miatt. Ezt ki kell tapasztalni, de a famennyiségnek csak "betegen" szabad lángolnia.
Ekkorra már a kazán is átmelegszik és beáll a folyamat. Így sokkal több hõmennyiséget lehet kinyerni még a vizes fából is, mintha erõsen lángolva égetnénk.

Ezzel a módszerrel egységnyi fából közel dupla hõmennyiség nyerhetõ ki, mint "hagyományos" módon lángoltatva. Csökken a kazánbelsõ kátrányosodása. Minimális lesz a vízkicsapódás. Nem kátrányosodik le a kémény.
KI kell tapasztalni, mert lehet, hogy középen is kell egy minimális levegõt adni a kazánnak. Ez kazántipus, kémény és huzatfüggõ beállítás.

FONTOS! Ha ezzel a módszerrel tüzelünk, akkor tilos a tûztér illetve a kazán bármelyik ajtaját hirtelen kinyitni, mert az elégetlen gázok a beömlõ oxigéntõl berobbanhatnak. Ha pótolni kell a tüzelõt, akkor elõször vagy alul kell teljesen kinyitni a levegõ nyílást és várni néhány percet, hogy a gázok a távozzanak a kéményen. Rendszerint elegendõ azonban a tûztér ajtaját résnyire megnyitva kiszellõztetni a tûzteret. Utána el lehet végezni az utántöltést. Az ajtót visszazárva az elgázosításos égési folyamat rövid idõ alatt helyreáll.

Természetesen a száraz fa az ideális. Két év száradás jól átszellõzõ fedél alatt. De azért nem kell megfagyni ilyen kényszer helyzetben sem. A nyers fát pár napig a meleg kazánházban tárolva tûrhetõ állapotra lehet hozni.

2013-03-08
09:01:50
Előzmény: zsezse #39290#39292
A rex mérési tartománya állítható az adott hőelem értékéhez
Az enyém 1200 fokos.
Az arduino nem tudom mi.
Én jelenleg ezt használom a kazán vezérlésre
illetve egy zsalumozgató motorral a füstgáz hőmérséklet beállítására.
Nem vagyok azonos DeJoe-val:))
2013-03-08
08:47:43
Előzmény: JoeJoe #39288#39290
ok, ezeket megtalaltam, csak mivel magyar arakat irtal magyar webshopra gondoltam elsokent..
/me naiv

ezeket megtalaltam, sot a hoelemet meg tegnap megrendeltem, igaz, 5.90-ert, de szallitassal egyutt!
azon gondolkodom, mire tudnam hasznalni ezt a REXC100-ast, hogyan tudnam osszehozni az arduinoval.
vajon magasabb hoerteku K-elemet is elfogad? a pakkban csak 400-ast adnak hozza.

meg egy hulye kerdes:
most JoeJoe = dejoe vagy masik ceg?:)
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  Kémény problémáklapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva