Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  A jövő fűtési rendszere
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2013-07-24
14:56:34
Előzmény: nadtom #41438#41439
nadtom

mindenki nem gondolkodhat igy, de ugyanez az allitas igaz a gazra is es a fara is

elobb utobb nem lesz elegendo gaz (ahogy benzin sem), manapsag pedig a fa beszerzes is problemas, tehat muszaj lepni

a PV "szezonalis" halozati tarolast nyaron en meg nem tartom nyeresegesnek, ill. nem szamoltam ki, hogy mikor terul meg.


tovabba szinten osztom azt a velemenyt, hogy ez a halozati visszataplalas csak szemfenyvesztes. ugyanis a te kis 3-4KW-od a halozatban nem sokat oszt/szoroz.
mi paksrol kapjuk az aramot, a turbinakat nem fogjak lejjebb venni, mert eppen kisutott a nap, a folosleg megy a foldbe.
az aramszolgaltatonak nem erdeke visszavenni az aramot, amit te a kis (szamara) "megbizhatatlan" hazi eromuveddel termeltel.
megbizhatatlan alatt azt ertem, hogy teged nem kot semmi, barmikor lekapcsolhatod az egeszet, a nap barmikor elmehet, innentol a termelesedre nem tudnak epiteni - egyelore.

ha lenne lehetosegem ujat epiteni, ujrakezdeni, akkor en beszereznek 2-3 vonat teherkocsit, amit leasatnek a foldbe 2meter melyre purhabbal szigetelve, melyre napkollektorok termelnek a melegvizet nyaron, telen pedig feluletfutessel vennem ki belole a hot.
ehhez persze passziv haz kozeli hoszigetelessel kellene rendelkezni + baromi nagy portaval, ahol el tudnam temetni a vagonokat:)
egyszeri - viszonylag nem nagy - befektetes, orok elet + 1 ev, amig a vagonok nem rohadnak el.
2013-07-24
14:32:23
Előzmény: zsezse #41436#41438
Zsezse,

Lehet rosszul fogalmaztam, a szerencsés is igaz de inkább egyedi esetet kellett volna írnom. Én is falun lakom, Debrecenben :-) egy családi házas részen de már a 3. szomszédomat sem ismerem...
Tárolóm nincs ahol ezeket az anyagokat tárolni lehetne, illetve fentiek miatt fűrészpor, gallyak, stb. nem beszerezhetők.

Egyáltalán nem tartom "ciki"-nek amit írtál, ide inkább igaz a szerencsés helyzetben lévő állítás (ami nyilván utánajárás és kitartás eredménye is). A módszered azonban széles körben nem kivitelezhető (gondolj arra, hogy ha mindenki a környezetedben így gondolkodna nem kapnál semmilyen hasznos hulladékot...:-)).
2013-07-24
14:18:29
Előzmény: nadtom #41391#41436
nadtom
"szerencses vagy"
ezen sokat gondolkodtam, hogy mennyiben szerencse ez, mennyiben utanajaras.
az teny, hogy a kovetkezo dolgok kellenek hozza:
-nagy kazan (vasarolhato, 150e alatt lehet venni hasznaltan V50est)
-puffer (vasarolhato, 100e FT korul lehet venni 1000-1500L-est hasznaltan)
-hely, ahol eltarolod a sok "lomot" (nekem kb 75nm-es a szin, ahol tarolom a konyhakesz tuzelot) - talan ez legszukebb keresztmetszet
-sok ismeros: hat ez szinten alakithato:) falun talan konnyebb

de ugy gondolom, kis utanajarassal minden megoldhato, kialakithato.
Regen az emberek meg beszelgettek egymassal, most itt a FB: csak feldobod az uzenofalra, hogy keresel fureszport, esetleg hazhoz mesz erte, es hidd el, nagyon sokan fognak irni. elobb utobb mar megteheted, hogy hazhoz hozatod.
eloszor lehet, hogy "ciki" a mai vilagban, hogy szemettel, masok altal a kukaba dobando valamivel futunk, de amikor zsinorban a 10. ember halalkodik, hogy megszabaditod a feleslegtol es nem kell szenvednie vele.. akkor elgondolkodsz, hogy a ki ul jo iranyban a lovon.
vannak olyan rendszereto pedans ismeroseim, akik nem turnek meg 1 fureszporos zsakot sem az udvaron, minel hamarabb meg akarnak tole szabadulni. no, ok a leghalasabbak.

mondok masik peldat:
pont Sandor irta le, hogy kiprobalta a pudvas, korhadt fat a faelgazosito kazanban. Azt allitja, hogy kelloen sok energiat tud belole kinyerni ahhoz, hogy erdemes legyen rakerdezni az erdeszeteknel: el lehet-e hozni ingyen?
szinten talalt tuzelo.

fureszpor:
ha pl olvasgatsz a neten apritek tuzeles temakorben, akkor hamar meg fogsz talalni par olyan embert, akik dokumentaltak a tortenetuket, es leirjak, hogy eves szinten kb 50e Ftot koltenek fureszporra (vizes!), ezzel futenek egesz evben, de meg igy is toredekebol jonnek ki, mint gazbol, a komfort pedig kozel ugyanaz - azt leszamitva, hogy be kell tolteni a zsakokat es hamuzni kell valamelyest.

cserebere:
evekkel ezelott volt szabadidom, jartam a szomszedos erdobe fat szedni. Ez ugy nezett ki, hogy az erdesz kijelolt egy teruletet, amin kijelolt fakat, amiket ki lehetett vagni + ki kellett tisztitani az aljzatot. Hoztam vekony es vastag fakat is. A vekonyakat vegul nem tuzeltem el, mert nem lattam gazdasagosnak, igy azok megmaradtak. Tavaly 1:3-ban elcsereltem vizes agtuskora ezeket a vekony gallyakat. hasitogeppel szetkaptam oket meretre, 2 evet szaradnak es mehetnek a tuzre ok is, de 3x annyi fam lett. akivel csereltem orult, h megszabadult a kezi hasogatas faradalmaitol (elotte felajanlottam, hogy kolcsonadom neki a hasitogepet, de nem elt a lehetoseggel)

szoval en azt mondom: mindenki a maga szerencsejenek a kovacsa, sokszor eleg csak nyitott szemmel kell jarni.
2013-07-24
12:13:25
Előzmény: nadtom #41391#41434
nadtom
a PV kontra kollektor teman mar en is gondolkodtam, de akkor arra jutottam, hogy olcsobb a kollektor, mint a napelem melegvizre

aztan ki tudja, elobb utobb eljon az az ido - lehet mar itt van -, h PV lesz mindenre
2013-07-23
18:10:29
Előzmény: PetiG #41420#41422
ez már megtörtént...:-)
2013-07-23
16:44:32
Előzmény: nadtom #41391#41420
Szerintem mindenképpen a szigetelésen kell javítani, akkor kevesebb fogy akármiből is.
2013-07-23
08:50:18
Előzmény: zsezse #41386#41391
Zsezse,

Ez baromi jól hangzik és szerencsés vagy, hogy így meg tudod oldani de ez csak néhány embernek működik szerintem.

Én amiben hiszek az az, hogy a PV rendszerrel megtermelt energiával kellene fűteni (fűtő-hűtő, klímával, hőszipkával), a gáz szerintem még nem lehet teljesen mellőzni de csak farkasordító hidegben kell használni, illetve a téli időszakban kellene a meleg víz termelésre (bár arra is létezik hőszipkás megoldás ha nem oldható meg gázzal). A kollektort én teljesen elfelejteném ha csak nem akarok medencét. A PV-s fűtés mellé jó alternatíva a pellet vagy fafűtés a gáz helyett.


2013-07-23
06:41:21
Előzmény: PetiG #41384#41386
petig

ezt a kerdest en is feltettem par honapja itt a forumon a "jovo futesi rendszere" cimmel.

hogy a jo valasz mi lesz, nem tudom, de a sajat elkepzeleseimet felvazolom:

falun lakom, itt az emberek jo resze faval tuzel. Altalaban megveszik a tuzelot innen onnan. Az osszevagaskor es szallitaskor keletkezo hulladekokkal (fureszpor, kereg, stb) nem tudnak mit csinalni. Ezeknek az ismeroseimnek altalaban adok zsakot, osszeszedik - vagy elhozzak vagy kello mennyiseg eseten en is elhozom.
Hasonloan igaz ez a lemetszett gallyakra, szolovenyigere. Ezeket eltuzelni nem szabad, nem is mindenki tudja, igy vagy az arra kijelolt godorbe dobaljak bele, vagy ha elcsipem oket, akkor nalam rakjak le. Az onkormanyzatnal is tudjak, hogy a faluban keletkezo hulladekokat hozzam kell hozni. Tavasszal iszonyat mennyiseg osszegyulik!
A regi eloregedett fenyofak, tujak agaival az emberek nem tudnak mit kezdeni, a torzsuket sem szivesen tuzelik el, ez is nalunk landol.
Evente egyszer elhivok egy beraprito embert, aki kb 6-7 ora alatt leapritja az eves mennyiseget, ez olyan 35e Ftba kerul kb.
Jelenleg ott tartok, hogy a tavalyi adagbol meg jocskan van, fureszporral meg van tomve a tarolo, es tele a gallyakkal a telek, igy lassan ujra hivnom kellene, de nincs hova tennem.
En ebbe az iranyba szeretnek elmenni, jelenleg felbehagyva varakozik egy apritek egeto fej a sufniban, hogy osszerakjam es egy kenyelmes, automata tuzelest valositsak meg vele.
tovabbi lehetosegek:
vannak, akik az osszekotozott ujsagpapirt, kartondobozokat hozzak el, mert egyszerubb nekik lerakni a dobozt a haz elott mint bedobalni aprankent a szelektivbe - a kandalloban ezzel nem tud tuzelni.
A V50-es ezeket pedig imadja, nyaron ezzel keszul a melegviz, ha nem termel a nap, osszel pedig ezzel futom fel a lakast, amig meg nincsenek nagy hidegek.
A szomszedaimban sok a gyumolcsfa, diofa. Ezek leveleit sem hagyjuk karba veszni! Mindenki megkapja a zsakokat, a vizes diofalevel kiszarad kovetkezo oszig, ha kelloen osszenyomjuk a zsakban akkor nagy darabokban berakhato a kazanba. szerencsere a szaritast is ok vegzik regi, hasznalaton kivuli olakban, szinekben. Ennyit nekik is meger, hogy ne a kukaba kelljen tomkodni a leveleket honapokon keresztul!
Szinten szomszed neni produkcio: minden evben vet par sor kukoricat, aminek a szarat nem hasznositja, igy csak atdobalja hozzank, en pedig felbevagva bedobom a kazanba. Nem sok, de 3 napi tuzelo.
A masik szomszedomnak illetve nekunk is van egy szolonk, ahol az eves venyigemennyiseget visszfuvarban hazahozzuk, szinten apritasra.
A szomszed erdeszetnel sok a fenyo kitermeles, a tuskojat ingyen el lehet hozni. Ha szemfules az ember, jo nehany kocsival megtomheti a tarolot. Nem konnyu darabok, de egy rossz lanccal/lappal felbevaghatok a tuskok es maris "konyhakeszek" a kazanba. Itt csak a fuvar kerul sokba.

Vegezetul pedig: a szomszedom most vett egy kisbalazot. Bar megfogadtam, hogy soha tobbet nem fogok balaval tuzelni mert annyira macera, felajanlotta, hogy gazolaj arban balaz nekem. Ki fogom szamolni, igy mennyire jonne ki. Neki biztosan ajanlani fogom: van lehetosege a haznal tarolni es kulso kazanhazban eltuzelni.

egy biztos: en faert fizetni nem szeretnek a kovetkezo evekben, mert akkor inkabb mar gazzal fogok tuzelni es nem koszolom ossze a kezem sem! A szomszed nenit latom: szigeteletlen 40 eves haz, gravitacios rendszeru regi totya kazan, eves szinten 120-150e Ftokat kolt tuzifara - es olcson veszi!
gyakorlatilag erre teszi felre a nyugdijat nyaron.

2013-07-22
20:54:57
#41384
Szerintetek mi lesz a jövőben néhány év múlva az olcsó fűtési mód?
Tudom most a nyár közepén nem aktuális téma.
Szóval az az észrevételem legalábbis a környékünkön hogy nagyon nagy mértékben vágják ki az erdőket, igaz vannak új telepítések de az még vagy 20 év mire megnő, illetve legtöbbször az erdő nincs is újratelepítve csak a kinövő bokrok vannak csinosítva. Megérzésem szerint a legális és illegális fa kitermelés miatt (sokan áttértek a fa tüzelésre) le fog csökkenni a kivágható állomány ami miatt nagyon drága lesz a tüzifa.
Mint ahogyan néhány éve nem tudták hogy az akkor olcsó gáz megfizethetetlen lesz sokak számára most tudhatjuk hogy mi lesz a jövő?

szocsmarciVálasz erre
2012-08-25
20:01:11
Előzmény: zsezse #32533#32547
A jövő fűtési rendszerei?
1. A "civilizált" emberek számára elektromos energia, amit atomenergiából, vagy más, elven működő reaktorokból állítanak elő.
2. A plebejus (más néven munkás / szegény / átlagpolgár) réteg számára fatüzelés, vagy ahogy ma mondják: biomassza.
3. A nincsteleneknek marad a szemét égetés, vagy amit lopni tudnak.
2012-08-25
10:35:36
Előzmény: zsezse #32541#32543
Szerintem a napelem nem áll meg a fejlődés útján. Túl sok hír volt az elmúlt időkben, küszöbön álló áttörésekről, hogy legalább egy be ne jöjjön ebből.

A hatásfok növekszik, az ár csökken. Egy jól összerakott rendszerben (PV+szipka) már most sincs távol az a pont, amikor azt lehet mondani, hogy másra inkább nem is szabad költeni, főleg mai, modern épületnél, ahol alacsony a fűtési hőigény. Napelemnél a rendkívül sokoldalú a felhasználás és ezt kell figyelembe venni!

Persze nem régi, energiapazarló épületeknél. Szomorú tény, hogy most, hogy bezuhant az ipar, a világgazdaság motorja dadog, pont ellentétes folyamatok vannak, mint ami ésszerű lenne.
Pl. az emberek nem tudnak építkezni, mert az építőanyag és a szükséges munkaerő egyre drágább, ahelyett, hogy nőne a hatékonyság és ezzel csökkenne az ár.

Nem is tud lépést tartani, hiszen az ingatlan piac bezuhant, így most fele árból lehet kapni épületet, mint amennyibe azonos méretűnek az építése kerülne. Így viszont nemigen lesz modern épület állományunk!!! Régi "elcseszett" házakat komoly többletköltség árán lehet csak "részben" modernizálni és az sem lesz olyan, mint egy alapoktól ezen elvek mentén felépített új ház.

A politika nem partner, hogy hosszú távon nézzen előre. A "nép elé vetett" pályázatok többsége csak "marketing erővel" bír, annak ad modernizálásra pénzt, aki amúgy sem szorul rá (mindenkori saját slepp!). Ez egy elhibázott dolog. ("tecccet volna forradalmat csinálni". Sajnos ezen már változtatni nem lehet. Be vannak betonozva, érdekcsoportok által megtámogatva, keretekbe zárva.) :(


Ha megnézünk mostani rendszereket, elég dedikált a használhatóság többnyire pl.:

- napkoli, csak szinte HMV. (esetleg max. extra igények:medence, jakuzzi, de ezt inkább ne nézzük, amikor energia éhínség van itthon!) Aki mást mond, hazudik!!!

- pellet: HMV+fűtés+ esetleg főzés (megcsinálom a télen a főzést/sütést is!). Sok szól mellette a gáz ellenében, de sajnos piaci alapon itt is van még bizonytalanság. Ha kisközösségek összefognának, lenne benne stabilitás nagyobb. Minden esetre már most is nagyon érdekes alternatíva!

- faelgázosító: hmv+fűtés: a kényelme elmarad a többi felsorolttól, de ennek ellenére ma ez a legolcsóbb fűtés, így nem szabad kihagyni a felsorolásból!

- gáz: hmv+fűtés+főzés. Ha átalakulna valami a piacon, és esne az ár, még sokáig játékban lehet!

- és akkor a napelem: hmv+főzés+jól átgondolva és kialakítva fűtés+ MINDEN a háztartásban energiát igénylő berendezés a fűnyírótól az epilálóig! És pont ez benne a nagyszerű!

- feltörekvőben a hőszipka: az energiaigény nagy részét kinyeri a környezetből, így jó játékos annak, aki spórolni akar. Bazi kényelmes ugyanakkor! Itt egyre inkább jönni fognak a mini berendezések, ahogy csökken a hőigény, amik eleve többcélúak: - fűtés - szellőzés - HMV és ezeknek a mindenféle kombinált üzemei, amik további megtakarítást hoznak!

Ha a termikus gépeknél ismét kicsit odafigyelnének, bejöhetne megfizethetően a mini CHP is, lakossági méretben:
- pellet+stirling
- faelgázosító+stirling
- gáz+stirling

Ez kitolná ezek hasznát is jó ideig. Itt a hatásfok nagyon gyér még, 15-20kW-os hőteljesítmény mellett alig lehet 1-1,5kW áramtermelésről beszélni és az is eszement áron adott készülékkel. Ha esnek az árak, persze ez is érdekes lehet, igaz manapság a ~20kW-os hőigény kezd vicces kategóriává válni, ha új épületre tekintünk. 5-10 év és új épület nem készül ilyennel, remélem.

Én a cégemmel ezekre koncentrálok, ebben látom a jövőt!
- Pellet+faelgázosító fronton nagyon erősek vagyunk!
- Napelemben jelenleg fejlődünk felfelé, remélem jövőre már elmondhatom, hogy komoly tényezők vagyunk! ;)
- Hőszipka is alakul, jönnek sorban a tapasztalatok! A háttér megvan.

Ha segítség kell, keressetek bátran!
2012-08-25
07:23:03
Előzmény: Jesu #32534#32541
egyszer olvastam, hogy egy (talan magyar) vegyeszmernok feltalalo csinalt egy szemet feldolgozo eromuvet.
Gyakorlatilag mindenfele szemetet tudott artalmatlanitani es kozben energiat is termelt.
nem tudom, mi lett belole, indexen olvashattam talan.
zsbalazsVálasz erre
2012-08-25
06:55:09
#32538
A villamos fűtésben biztosan nincsen reláció?
2012-08-24
22:34:59
Előzmény: zsezse #32533#32534
Nehéz kérdés. Talán cseréppel fütünk.
Legalabbis ma igencsak fūtött a cserép Baján a 40,5 fokban, napelem pakolás közben. ;)

Vannak ötleteim, de igazabol lehet bármi.
Még civilizációnk romjai alól guberált szeméttel is akár...
2012-08-24
22:21:11
#32533
A jövő fűtési rendszerei
Vajon milyen lesz a fűtésünk 10-20 év mulva? Merre tartunk?
30 éve még olajkályhákkal fűtöttünk, 20 éve még szénnel, 15 éve a gáz volt a divat, néhány éve a fa és a hőszivattyú a sláger.
a hőszivattyú utan biztosan áramdíjat fizetünk, a fa fogyóban, a "szemét fával" tüzelés időigényes, speciális kazánt kíván.
olaj kályha, Kandalló, öntött vas radiátorok, konvektor, lemez radiátorok, padlófűtés, falfűtés

merre tartunk? mi lesz 10-20 év múlva? hova tudunk még fejlődni?
a napkollektorok a mi éghajlatunkon fűteni nem tudnak gazdaságosan.
a hőszivattyú és a napelem bekerülési költsége meg draga.
a gáz fogyóban, egyre drágul.

engedjük szabadon a fantáziánkat, ki mit gondol erről?:)

Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  A jövő fűtési rendszere
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva