Biosolar Forum  =>  Fűtés - Rendszer rajzok  =>  Rendszer rajzoklapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2018-01-30
11:29:19
Előzmény: 444tibi #51498#51500
Csak egy ötlet, miután én is hasonló cipőben jártam egy éve.

Tárolónak nem hagyhatnátok meg a régi villanybojlert?
Maradhatna a villamos bekötése, kis logikával vagy-vagy, illetve ráfűtéses üzemmódban. Hasonlóan, ahogyan egy napkollektoros fűtést is össze lehet hozni az élő bojlerrel.

A barátodnak én is hasonló tanácsot tudnék adni, mint Róbert és Marci.

Végig jártam a barátod útját. A nyitott rendszerű radiátoros fűtéshez terveztem egy jobb fajta kondenzációs kazánt hőcserélővel.
Mivel nálunk a gáz sincs bevezetve, így annak a költsége is hozzájött volna. A fűtés és a hmv rendszer a 80-as évek elején készült, azóta üzemel. Tisztítva soha nem volt, nem is merem megpróbálni. Ezért a gázkazánt csak hőcserélővel lehetett volna csatlakoztatni.
Zárt/nyitott rendszert kellett volna kialakítani.
Nem akadt tervező, aki adta volna a nevét egy ilyen, az egyébként energetikai előírásoknak ma már nem megfelelő ház fűtésrendszerének bővítéséhez.
Maximum a gáz bevezetését engedélyezték volna csak némi furfanggal, gáztűzhelyre kellett volna cserélni a villanyt.

A terveket én megcsináltam, be is tudtam volna szorítani a gázkazános részét a gardrob falára, úgy kb. 2 m2-re. Működött is volna, mert a radiátoros fűtés eleve túlméretezett. Elbírta volna hőcserélőt még úgy is, hogy a gázkazán a lehető legtakarékosabban üzemelhetett volna.

A Villám ajánlotta megoldás értelemszerűen szóba sem jöhetett. (A bank elkérte volna biztosítékként a temetői helyfoglalás feletti rendelkezési jogot...)

Egy, csak fűtést tudó gázkazán 6-800 ezer. Mindennel szerelve cirka 1,2 milla. A gázbevezetés és gerinc a kapcsolódó szakipari munkákkal együtt ~600 ezer.
Ha az energetikai engedélyeztetéshez tényleg el kellett volna végezni a minimális korszerűsítéseket, akkor az szűken sem jött volna ki plusz 4 millából.
Szóval egyik oldalon be kellett volna fektetni min. 6 millát. Ezzel a házat értékesíthetetlenné tettem volna. Bárki új tulajdonosnak az egészet le kellett volna bontania és a saját igényeihez újat építeni. Tehát legalább 6 millával csökkentettem volna az ingatlan árát.
Ezért maradt a régi fűtés rendszer. Új fakazán és némi vezérlés átalakítás kijött 1 millából.
Energetikailag javult a helyzet, 10-15% jelenleg a fűtőanyag megtakarítás. Az enyhe tél miatt nem tudok legalább részlegesen folyamatosan fűteni. A naponta begyújtás és egy rakat tüzelő nem ideális üzemmód a kazánnak.

A gáz nincs elvetve, miután most állítólag ingyen behozzák a mérőig.
Tervező barátom szerint először legyen egy gáztűzhely a gardróbban. Utána már csak "átalakítást" kell engedélyeztetni. De ezzel az alapvető probléma még nem fog megoldódni.
Várom, hogy felemeljék a nyugdíj korhatárt 85 évre, és ismét hitelképes legyek!

Javaslom a Marci ötleteit rászabni a lehetőségekre.
Nem ellen reklám (sajnos tapasztalat), de ma nincs a piacon olyan gazdaságos kazán, aminek az ára 600 e. alatt kezdődne, és legalább három évet elmenne javítás nélkül.

2018-01-28
21:02:32
Előzmény: 444tibi #51498#51499
Értelek. Lehet, nincs is szükséged kombi cirkóra, és elég lenne egy hőcserélős indirekt. A fűtéskörön igy-is úgy-is fel tudod fűteni a tartályt, csak kell még egy motoros szelep, hogy a meleg az indirektet vagy a radiátorokat fűtse. Bár bezavar, ha épp hűlőben van a vegyes, de fogyóban a melegvíz a tartályból.
HMV-t elvileg úgy csinál a kazán, hogy érzi a víznyomáscsökkenést, mikor megnyitod a csapot. Hogy indirektnél hogy csinálja, azt nem tudom, a gépkönyvét kellene megnézni, hogy kell bekötni, meg mit.
2018-01-28
10:04:24
Előzmény: BJaca #51497#51498
Az indirektnek 160 literest gondoltam.

Itt most nem a kondenzációs kazán maximális kihasználása a cél, ezt egy 60-70 fokos vízzel üzemelő rendszernél nem is lehet megvalósítani, hanem az amúgy is csereérett átfolyós kombicirkó helyett egy korszerűbb és amúgy is kötelezően előírt készülék legyen. És ha már megbontjuk a rendszert, legyen a közepes (vagyis inkább csapnivaló) melegvízkomfortot biztosító átfolyós helyett egy sokkal jobb tárolós rendszer.
Nálam pár éve hasonló szitu volt, a radiátorok maradtak magas hőmérsékletűek (azaz kissé alulméretezettek) és a 30 éves álló gázkazán helyett feltettem egy kondenzációs fűtőkészüléket.
Semmi más nem történt és mégis 20-25%-al kevesebb lett a gázfogyasztásom. Tehát a korszerű kondenzációs már magába ennyivel jobb hatásfokú mint a régi gázkazán.
A felfutások ideje nem sok, pár perc talán de ez elég hogy heti több vödörnyi kondenzvizet vigyek ki a készülék alól, nem ideális üzem de mégis kevesebb gáz fogy. Már eredmény. A mostani szituba is ez játszik, nem a tökéletességre törekvés, ahhoz az egész fűtési rendszert teljesen újra kéne építeni, ez nem fog menni.

A rajzomon lekövethető, mi lenne cél,
valamit biztos hőcserélőzni kell, vagy a komplett radiátorkört vagy a vegyeskazánt, ezért kértem tanácsot, jó-e az elgondolásom.
Vagy, mint írtam, a Hajdú kondenzációs tud nyitott rendszerbe is működni, egy rendszer átmosás és egy komolyabb pl. TF1 szűrő és kész is a kazáncsere.
Jókat hallottam erről a készülékről.

ww.hajdurt.hu/products/11-kondenzacios-gazkazanok.html

A tárolós melegvízellátás még mindig nem tiszta, ennél a készüléknél hogyan lehet kivitelezni de töröm a fejem.
2018-01-27
21:20:56
Előzmény: 444tibi #51493#51497
Az a puffertartály mekkora? Mert amíg a visszatérő elég alacsony, addig van kondenzáció a kazánban. Ha puffert töltesz, akkor ugye az előremenőd mindegy mennyi, míg nincs tele a pufi, a visszatérő hideg, ami jót tesz a kondenzációsnak. A hmv-t direktbe nyomatnám a kazánból.
2018-01-27
13:51:49
Előzmény: villam64 #51495#51496
Nem en allok ellen.
Nem en, a baratom aki perpill 63 eves.
Nem hinnem hogy O 20 evre tervezne, valamint a bank se hiszem hogy minden erejet es befolyasat latba veve eroszakosan hitelt adna neki.
Kombicirko csere kondenzaciosra, maradjunk meg ezen a vonalon.
Szocsmarci, varialok az ajanlasaidon, masik vonalon is lehetne nyitni, hocserelo kihagyasa es van a Hajdunak egy atmoszferikus nyomason mukodo, direkt ilyen regi rendszerekhez ajanlott, nagyluku kazanhocserelos valtozata. Most talaltam ra a neten, igy valtozhat az egesz.
Attervezes folyamatba.
Csak ez a keszulek majdnem 100ezerrel dragabb a kiszemelt Immergas keszuleknel, viszont nem kell a hocserelo.
villam64Válasz erre
2018-01-27
12:45:58
Előzmény: 444tibi #51491#51495
Nem értem az ellenállásod. Nézz utána az ingyen hitelnek. Olcsóbbá tenné a beruházást. 20 évre tervezed a beruházást.
szocsmarciVálasz erre
2018-01-27
11:59:43
Előzmény: robert #51492#51494
Csatlakozom Róberthez, a rajz hiányos, és a koncepcióba is rossz.

Tudni kellene hogy milyen a meglévőgázkazán. Ha hagyományos kéményes (nyílt égésterű), akkor ki kell cserélni kondenzációsra, ha turbós, akkor talán egyszerűbb turbós kazánt venni (ha kapható valahol), így nem kell kéményt cserélni. Kéményes kazán már elfekvő készleten sincs.
A másik kérdés, hogy milyen állapotú a radiátoros rész. Ha tiszta, vagy ki lehet tisztítani, akkor jobb a gázkazánt direkt kötni, és a vegyes kazánt le "hőcserélőzni". Ha már korrodált, akkor a gázkazánt kell leválasztani, főleg ha kondenzációs kazán lesz. Pár nap alatt eltömődhet az iszaptól és a hatásfoka visszaesik - ha egyáltalán működni fog.
Én nem erőltetném a vegyes kazánnal történő HMV termelést, havi kb 2.000 Ft-ért venni egy drágább tartályt, nagyobb készenléti hőveszteségért, arról nem is beszélve, hogy valószínű télen is fog működni a gázkazán, mert a tartály felső része lehet hogy nem elegendő, ez a fogyasztás lesz függő.
A puffert javaslom én is, de az megdrágítja.
Tudni kellene hogy melyik kazánnal lesz többet fűtve, és arra kicsit többet költeni.
Na meg hogy a fa ára hogyan alakul, mert ha így megy tovább, közelíteni fogja a gázét.
2018-01-27
11:49:24
Előzmény: robert #51492#51493
Ez csak a terv, minden szukseges fitting csap szelep meglesz.
Szivattyu minek tobb, a gazkazanba benne van es a futes/hmv valtoszelep is. Kazanvedo nem lesz, ha 30 evet elment enelkul akkor minek? A rendszer 30 eves, 60-70 fokon fut jol, a 40 fok szoba se johet, a radiatorok maradnak. Tudom ez nem kond.uzem barat, de tuti hogy meg igy is sokkal takarekosabb lesz mint a regi cirko. Ezert is gondoltam a hmv kort is melegiteni igy, elnyujtana a kondenzacios idoszakot.
Baratom ragaszkodik a vegyeshez, mivel nagyon sok hulladek fahoz hozzajut, az eves gazszamla kb. 100 ezer korul mozgott, ha ez ekkorul maradna mar jo lenne mert a hmv fele (folso furdoszoba) eddig villanybojlerrol ment, nem keves penzert. Azt a hmv kort is rakotnenk most az indirektre.
Tagulasi tartaly a kond.kazan korre benne van a cirkoba, a regi meg maradna nyitott.
2018-01-27
08:13:39
Előzmény: 444tibi #51489#51492
444tibi,
Szerintem sok minden hiányzik a rajzról (szivattyú, tágulási tartály, kazánvédő szelep, stb...), de ránézésre nekem a koncepció sem tetszik, miszerint a kondenzációs kazán két hőcserélő közbeiktatásával fűtene, és a jó hatásfokkal előállított melegvíz pedig a pufferban hűlne.

A puffertartályt is meg kell venni? Mekkora, hol van/lenne elhelyezve?
A radiátorok 40-50 fokos fűtővízzel is kifűtenék a házat?
Mekkora a fűtött alapterület?
A barátod ragaszkodik a vegyes kazánhoz?
2018-01-27
06:35:17
Előzmény: villam64 #51490#51491
Ezt a tanácsodat azonnal továbbítom a (balesetből kifolyólag) 14 éve rokkantnyugdíjas barátomnak. Egyúttal közlöm vele hogy a kazáncsere kb. 700.000forintos összegén felül ugyan kaparjon már elő még kb. 4-5 millát, akkor már ne csak szigeteljen hanem az összes nyílászárót is cseréltesse, úgy az igazi...
Talán rá tudom venni egy tetőfelújításra is, előtte meg kéne találni a nem létező amerikai nagybácsikáját aki történetesen épp milliomos, de keressük szorgalmasan... :-)
Te villám, nem ez volt a kérdés.
villam64Válasz erre
2018-01-26
20:33:04
Előzmény: 444tibi #51489#51490
Lehet felvenni az MKB-nál állami 0 kulcsos hitelt. És már mehet is a nagyon jó szigetelés és kazáncsere.
2018-01-26
18:48:38
#51489
Kérnék helyeslő, vagy konstruktív véleményeket a következő tervhez.
Barátomnál 28 éves a fűtésrendszer, a kombicirkó 16 éves, ezt a telet épphogy kihúzza, kiszolgált.
Barátom nem zárkózik el (valamint kötelező is) a kondenzációs készülék vétele elől, de ez és a sallangok ki is merítik a keretet, a fűtési rendszer a radiátorokkal és a vegyestüzelésű lemezkazán maradna.
A rendszer nyitott, a kazán miatt mindenképp hőcserélőt javasoltam, azt esetleges dugulás, vízkövesedés esetén könnyebb kivenni a rendszerből és korrekten kitisztítani mint egy kondenzációs kazánt, valamint atmoszferikus nyomáson működő kodenzációs készüléket alig találni.
Amire még igény lenne, ha megy a vegyes kazán, termelje meg a hmv-t is.
Az alábbi rajzot szültem meg, a két rendszert hőcserélő köti össze, egy motoros váltószelep van a vegyeskazán/gázkazán fűtés váltásra, vegyestüzelésnél az indirekt alsó hőcserélő fűt amíg a 60 c fokra beállított kapilláriscsöves merülőhüvelyes termoszelep le nem zár, ezután csak a radiátorokon áramlik a fűtővíz. Ha nem megy a vegyes, vagy nyár van, az indirekt tárolóra előkészített gázkazán készíti az indirekt felső hőcserélőn a melegvizet.

Az elektromos vezérlést megcsinálom, hidrulikailag jó a rajz?szocsmarciVálasz erre
2017-03-20
20:54:42
Előzmény: herkules #50817#50827
Én ezt a rajzot ajánlom, mint kiindulási alapot. Hiányzik belőle a biztonsági rész, és az elektronika. A HMV készítéssel még ki kell egészíteni, de én szívem szerint azt a gázkazánnal oldanám meg. A villany rásegítéses fatüzelés nem biztos, hogy olyan gazdaságos, azt nagyon át kellene gondolni, nehogy a villanyon fizesd ki, amit a gázon megspórolsz.


De már olyan elvetemült ötlettel is találkoztam, ahol nincs hidrováltó, hanem a pufferből a váltószelepen át közvetlenül a gázkazánba megy a víz, és onnan a radiátorokhoz. Ekkor a radiátoros keverés is elmaradhat (szivattyú + szabályzó szelep), ha úgyis a termófejekkel szeretnél szabályozni.
Ne haragudj, de nem ismerlek, nem tudom anyagilag mennyire vagy elengedve, vagy hogy milyenek az igényeid.
herkulesVálasz erre
2017-03-19
14:10:23
Előzmény: szocsmarci #50813#50817
Igen szeretnék gázkazánt, de csak fűtésrásegítésre. Árban se nem drága, se nem olcsó, de jó lenne kicsit modernebb (még fajtát, meg márkát nem tudok). Termosztátot én a radiátorokra gondoltam rátenni, így helységenként tudnám állítani a hőmérsékletet. A kazán használati utasítása amit lefordítottam az azt írja "egy alacsony hőmérsékletű kazán, Ezért, fűtővíz hőmérséklete a kilépő a kazán nem haladja meg a 90 ° C és az üzemi nyomás 1,5 bar. Úgy tervezték, hogy a vízi létesítmények központi fűtési rendszer, nyílt vagy zárt". Zártra szeretném a rendszert biztonsági szelepekkel, meg mindennel (Laddomat21 vagy Esbe).Elnézést a fordításért de a Google fordítóval fordítottam!Ez meg a kazánom paraméterei!

szocsmarciVálasz erre
2017-03-19
11:05:45
Előzmény: 444tibi #50806#50813
Ránéztem a rajzra, és megörültem, hogy ez egy új kapcsolás, amit még nem láttam.


Talán lehet belőle tanulni, de sajnos jobban átnézve kiderültek a hibái.

- A hidrováltó felesleges a bal oldalra, inkább valahova a jobb oldalra kellene tenni.
- A gázkazán bekötése így nem túl jó, jobb lenne a radiátorok elé közvetlenül betenni. Esetleg a pufferben levő langyos vizet kihasználva csak ráfűteni.
- A motoros szelep felesleges, ahogy 444Tibi is írta, egy visszacsapóval kiváltható. Valószínű egy másik kapcsolásból vette át az illető.
- A szűrők rossz helyen vannak.

Én a 444Tibi legfrissebb rajzát sem ajánlom.


Nekem hiányozik a HMV bojlerhez a szivattyú, és a pufferhez nem kell szelep. Az "okos" víz saját maga kiszámítja, hogy mennyire siessen bele, feltéve ha a jobb és a baloldal rendben van.

Ez a legjobb rajz eddig ami eddig előjött most:


Írd meg, hogy akarsz-e gázkazánt, ha lesz, akkor milyen típusú (modern vagy régebbi lesz, szobatermosztát?). Azt sem árt tudni, hogy a vegyeskazán bírja-e a magasabb nyomást (2-3 bar), illetve nyitott vagy zárt rendszert akarsz. A radiátorokon van termoszelep? Mennyire törekedsz a biztonságra a vegyes kazán esetében (visszahűtő kör)?

2017-03-18
22:37:33
Előzmény: herkules #50807#50808
Én így gondolom, kérném a fórumtársak áldását rá.

Kimaradtak a rajzból az elzárók, golyóscsapok, a tágulási tartály, a biztonsági szelep, esetleges rendszerhiba esetén leeresztők, stb.
Valamint ha a vegyeskazánod nem öntvény, hanem lemezkazán, akkor megbonyolítja rendesen egy hőcserélő a koncepciót, az öntvény kibír 2,5 bar üzemi és 3 bar max. nyomást, a lemez felfújódik, annak nyitott tágulási kell külön.
Viszont, ha később egy normális kondenzációs cirkóba gondolkodsz, az meg el se indul 0,8-1 bar rendszernyomás alatt, így a két kört szét kell teljesen választani hidraulikusan.
Ebben az esetben én erősen elgondolkodnék egy alsó beépített hőcsrélős puffertartályon, praktikusabbnak és főleg egyszerűbbnek érzem egy külső hőcserélő+mégegy keringetőnél.

Mindezeket ki kell egészíteni egy vezérlővel, analóg, digitális, arduino, a lehetőségek tárháza végtelen. A vezérlés dönti majd el, hmv elsőbbség begyújtásnál, vagy fűtés, avagy mindkettő, ezt lehet hőfokokra finomhangolni, valamint keresztreteszeli a vegyes és gázkazánt, vezérli a szivattyút az elektromos szelepeket, északi szonda jelére támaszkodva állítja külső hömérséklet függvényében a radiátorköri keverőszelepet, esetleges későbbi zónázásnál a zónaszelepeket, ha éjjel 2kor elfogy a pufiból a melegvíz automatikusan átáll hőigény esetén gácirkóra, stb.
Ez is egy szép tervezési feladat.


Szerkesztve,
a keringetőt rossz helyre rajzoltam, az esbe kékkel jelölt visszatérője és a visszacsapószelep közé kell, bocsánat ebbe a kapkodásba.


herkulesVálasz erre
2017-03-18
21:11:17
Előzmény: 444tibi #50806#50807
Várom érdeklődően, és köszönöm a hozzászólásaidat is.
2017-03-18
19:05:43
Előzmény: herkules #50801#50806
Ez a rajz szerintem több ponton rossz, de majd szocsmarci lektorálja.

Énszerintem:
Minek hidrováltó...?
A motoros szelep felesleges, egy második visszacsapóval simán kiváltható.
A "termó szelep" és a gázkazán bekötése nekem nem stimmel.

Mindjárt rajzolok egyet, most melóba vagyok és othon van az én rendszerem rajza, ami kb. ugyanez, csak pufi nélkül. És amikor rámjött a roham, hogy a vegyeskazánt is beleveszem a téli hmv készítésbe, ki is egészítettem, csak nem lett megvalósítva.
herkulesVálasz erre
2017-03-17
18:55:17
#50801
egy másik fórumon ezt ajánlották nekem, ehhez mi a véleményetek
2017-03-16
07:46:44
Előzmény: herkules #50797#50798
Erre nem tudok, vagyis felelőséggel nem akarnék konkrét választ adni.
Ezért ne haragudj meg, más fa...szával nem verem a csalánt, és nem játszok más pénztárcájával.

Az otthoni példám nem mérvadó, mert pocsék a ház hőtechnikailag.
Nálam 10 radiátor van, 90m2 a ház, és -6-8 fok alatt tüzelhetek én akárhogy, pillanatok alatt kihűl. Egy sokkal jobb paraméterű épületben, különösen az átmeneti idöszakban, 0+10 fokban tökéletesen jó lesz (szerintem) a terved.

A téli hmv készítés jó ötlet, és is meg akartam valósítani,
de a fenntiek miatt, és azért tettem le róla mert nyáron csak ezért nem gyújtok be, az igazi megoldás egy belső hőcserélős és +villanyfűtéses indirekt tároló lenne, pl. a Drazice gyárt ilyeneket. Ára elég húzós, 150ezer körül.
Nem tudom, hány tagú a család, valamint az átmeneti időszakban a ritkább begyújtások miatt én 150-200 literesben gondolkodnék.

Mégegy, nem tudom a radiátorok nálad hány fokos vízzel mennek, amennyiben magasabb hőmérsékletű, a pufitartályt alig tudod kihasználni, felfűtöd 80 fokra (a 90 az nagyon nehezen megy egyébként) és lemegy 60 fokra, és már gyújthatsz be.
Ezek a megoldások felületfűtésnél (fal, padlófűtés) nagyon jók, akár 28-30fokig is kihasználhatod a tartály melegvizét.

Valósítsd meg az elképzelésed, egy 500 és egy 1000literes puffer között nem olyan nagy az áreltérés, esetleg ennyivel lesz többe a rendszer.
Az elképzelés nagyon jó.herkulesVálasz erre
2017-03-15
18:25:48
Előzmény: 444tibi #50792#50797
Akkor a Hmv-t ha nem raknám a rendszerbe (villanybojlerrel helyettesíteném) és esetleg kisebb puffert raknék hozzá úgy jobb lenne? Amúgy egy lengyel kazánom van-Drewmet mj-1nm 20
www.zielonykran.pl/data/gallery/308/30826_1200x1200.jpg

2017-03-15
08:50:58
Előzmény: herkules #50781#50792
Nagyon kicsinek érzem a 20kW vegyeskazánt. Pláne ha még a hmv-t is ezzel szeretnéd.
Nekem is ekkora kis kazánom van, egy kicsi öntvénykazán, (simán hőcserélő nélkül a rendszerbe, 2,5bar max. a rendszernyomás) és olyan kicsi a tűztere hogy gyakorlatilag fel se tudom forralni a vizet vele a rendszerbe.
Persze fel lehet, de pl. begyújtok, az első töltet elmegy gyakorlatilag a rendszer 60-70 fokra való felfűtésével. Megrakom, a második töltet, ha elfelejtem lezárni, 92-95 fokig képes felkergetni.

Ahol melózok, egy 40kW Atmos faelgáz, és 2x1500 literes pufi van.
Megmértük nemegyszer, 1 töltet 40-45 kiló fa.
Namost, ha nincs, vagy nagyon minimális a hőelvétel a rendszerből, akkor 3 töltet kergeti fel a 3000 liter vizet 90 fokra. Az sacc. 130-140 kiló fa.
Nálam (és valószínűleg nálad is) a kis tűztér miatt az
1000 liter+ház_hőelvétele+hmv.... hát nem tudom mikorra fűtené fel. Hány töltettel. Ha silányab minőségű a tüzelőd, szúette anyag, korhadt bútorlap stb. akkor gyakorlatilag folyamatosan mellette kell lenni, és rakni.

Amit írtam, gyakorlati tapasztalat.

Ami még hozzátartozik, a kéglim nagyon szar hőtechnikai szemponból, voltak most -10 -20 fokok,gyakorlatilag folyamatos tüzeléssel 65-70 fokos előremenővel szinte egész nap fűteni kellett.
Lehet egy jó paraméterű háznál jutna a pufiba is a melegvízből.
szocsmarciVálasz erre
2017-03-13
07:28:17
Előzmény: herkules #50781#50782
Szia
A 2. rajz szimpatikusabb nekem, sokkal átláthatóbb. A HMV készítésének kiépítése nem olcsó (egy villanybojlerhez képest), de mindenképp úgy csináld, ahogy a 2. rajzon van. A pufferben vezetett spirál-hőcserélős megoldás nem jó, mert a puffer hőmérséklete változó, ezért először fel kell fűteni a puffert, és csak utána kezdődhet a HMV készítés.
Ha gázkazánt is szeretnél illeszteni a rendszerhez, akkor megint előjön a zárt vagy nyitott rendszer kérdése - itt a fórumon sok írás foglalkozik ezzel.
herkulesVálasz erre
2017-03-12
12:45:43
#50781
Sziasztok, tudnátok segíteni a fűtési rendszer rajzában ill. felépítésében? Ami adott eddig egy 20 kw-os vegyeskazán, 9 db lapradiátor. Akarok még egy 1000 l-es puffertartályt is, de használati meleg víznek is kéne egy Hmv tartály.
1)


2)

-valami ilyesmi, de majd később kötnék rá gázkazánt is, akkor a puffertartályba egy hőcserős spirálisat vegyek inkább?


szocsmarciVálasz erre
2014-05-04
13:11:56
Előzmény: res81 #46325#46335
Minden házhoz jó a sima turbós kazán, ha a teljesítmények össze vannak illesztve. Tehát nincs túlméretezve a kazán, mint sok esetben, amikor a kazán legkisebb teljesítménye jóval nagyobb, mint a ház maximum igénye.
A kondenzációs kazán előnye a turbóssal szemben, hogy nem nagy baj, ha a kicsit túl van méretezve - nem teszi tönkre a kazánt az alacsony füstgázhőmérséklet, ami a gyakoribb ki-be kapcsolgatások miatt van.
Az árlisták szerint a 24kW-os kazánok a legolcsóbbak, a kisebbek drágábbak. De érdemes kisebbet venni.

A nyomások miatt hőcserélő kell - ezt jól látod. Ha eddig nyitott volt, és most zárt lesz, akkor a radiátorokra több nyomás fog jutni. Ez nem baj, ha a rendszer fiatal (max pár éves).

Szerintem kapcsolási vázlatot találsz az interneten. Hőcserélő, szivattyú, kazán + elzárók kellenek. A hőcserélőnek elég szokott lenni egy 10 lapos kis lemezes hőcserélő is, de árban nincs nagy eltérés a 20 laposhoz képest - az legalább később koszolódik el.
Egy kis elektronikus szerelés is kell, hogy a kettő kazán ne üzemeljen együtt.
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Rendszer rajzok  =>  Rendszer rajzoklapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva