Biosolar Forum  =>  Fűtés - Elektromos  =>  REZISZTIVlapozz: 1, 2, 3   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2016-07-16
15:44:54
Előzmény: szocsmarci #50065#50067
szocsmarci,

A grafikont azért rajzoltam, hogy látható legyen a tényleges fogyasztás alakulása. A leolvasások nem pontosan havonta történtek, és a használat sem volt egyenletes.

Költözés előtt tartottam a magas számláktól, de az éves fogyasztás (fűtés, melegvíz, főzés, plusz készülékek) mutatja, hogy nem drága ez a fűtési mód, és nagyon kényelmes.
szocsmarciVálasz erre
2016-07-16
14:48:30
Előzmény: robert #50064#50065
Elhiszem, hogy jó ez a grafikon, csak az időjárás bolondult meg mostanában. Október hidegebb, mint november, és december 80%-kal "hidegebb", mint ugyanazon év január.
2016-07-16
12:44:20
#50064
Egyik családtag több, mint 1 éve költözött egy hőszigetelés nélküli társasházi lakásba. Gáz nincs, DEVI padlófűtése és vezérlése, villanybojlere és villanytűzhelye van.

Az adatok m2-re vonatkoznak és szerintem alkalmazhatóak jól hőszigetelt családi házakra is, ha felszorozzuk a lakás alapterületével.
villam64Válasz erre
2014-06-09
16:47:14
Előzmény: daráltfa #46574#46575
A helyedben nem tenném a pufferbe. Nagy a veszteség. Inkább közvetlenül a padlófűtéskörbe tenném. Valaki így is használja a fórumon. A puffernek xkWh veszteséget termelne naponta, mintha nappali árammal fűtenél.

1. Puffer hővesztesége, melyet pótólnod kell.
2. Víz tömeget kell felmelegítened, ami időbe telik, tehát a villany bekapcsolásától még órákig nem használható. Nézd meg, hogy egy 10 literes átfolyó mennyi ideig fűt, hogy 65 fokos vizet csináljon.
3. Nem mondtam, hogy 20 kW-os átfolyó vízmelegítő tegyél be, hanem amilyet akarsz.
4. 5 kW 1 m3 viznek a hőmérsékletét 1 óra alatt 5.8 fokkal emeli meg. Mínusz puffer veszteség. Mínusz a fűtés, amit lead. Melegedni fog a vized? Mennyi puffered 8-16-24 órás hővesztesége?
5. Nem látom, hogy fagy mentesíteni kellene a puffered. Nekem kint sem kellett külön fagymentesíteni a puffert. Hetek kellenek fagyok idején, hogy fagypont közelébe kerüljön a puffer.


daráltfaVálasz erre
2014-06-09
15:11:46
Előzmény: robert #46556#46574
Szia robert,

A gondolataiddal nagyjából egyet értek. Ami miatt gondolkodok a kialakításán az kizárólag azért van, mert kell valami másodlagos energiaforrás arra az esetre, ha nem vagyok otthon és az asszony nem tud/akar a vegyes kazánnal fűteni. Gáz nincs, és nem is lesz a telken, szolár és napelem tervben. De ezektől függetlenül a fagymentesítésre is akarok valamit. A pufferem a pincében van, szigetelt és minden adott hozzá, hogy betegyek egy fűtőpatront, már csak azon töprengek, hogy mekkorát vegyek (csonk, 3x16A vezérelt, padlófűtés, relatív alacsony hőigényű ház)

Elkezdtem agyalnim ezen az átfolyós vízmelegítős dolgon, de nem tartom nálam jó megoldásnak. Az eddigi tapasztalataim szerint folyamatosan ki-be kapcsolgatják az "éjszakai" áramot, (kizárólag erről szeretném használni), a másik, hogy 5kw-náltöbbel nem akarom terhelni a rendszeremet, mert ezen kívűl is lesz rajta bőven fogyasztó. Lehet az lesz a megoldás, hogy backup gyanánt veszek pár hősugárzót az asszonynak, fagymentesítésre meg beteszem a fűtőpatront.
2014-06-05
14:14:39
Előzmény: daráltfa #46555#46556
daráltfa,

Az én 750 literes pufferemben is ki van alakítva a fűtőpatron fogadására csatlakozás, de nem építettem be, ezért nem tudok tapasztalatokról beszámolni, ám ennek ellenére leírok pár gondolatot a kérdéseddel kapcsolatban:

- az elektromos fűtés egyszerű, műszakilag megbízható, olcsó beruházási költséggel de drága energiával működhet (a jelenlegi árak mellett a napelem sem teszi olcsóbbá és vannak kifejezetten drága elektromos kazánok is)
- a hatásfok nagyban függ attól, hogy a puffer a fűtött zónában, vagy azon kívül helyezkedik el, így az is lehet, hogy a fűtési körbe épített nappali árammal megtáplált átfolyós melegítő sem drágább
- a tárolás növeli az energia-biztonságot, a tárolás nélkülivel szemben
- a napelemekkel támogatott elektromos fűtés (legyen az akár hőszivattyús) semmivel sem biztonságosabb, mert az is totálisan ki van szolgáltatva a rendszernek (szerintem nagyban növeli a függőséget)
- kényelmi szempontból kedvező
- a döntést jelentősen befolyásolja az épület energetikai besorolása, vagyis a szükséges fűtési energia-szükséglet
- a döntést jelentősen befolyásolja, hogy a függetlenségre akarsz törekedni, vagy az éppen aktuális, legkedvezőbb gazdasági előnyöket tartod elsődlegesnek

Láthatod, hogy számomra nem egyértelmű a téma megítélése:
- kényelmi szempontból kedvező
- gazdasági szempontból olcsó beruházási költség és drága üzemeltetés
- energiabiztonsági szempontból összességében gyenge megoldás

daráltfaVálasz erre
2014-06-05
12:32:20
#46555
Sziasztok!


Van valakinek tapasztalata puffertartály fűtése fűtőpatronnal témakörben? Amolyan backup-nak szeretném megoldani, a tartály (1000l) felső harmadába tennék egy 4,5kw-os 6/4"-es fűtőpatront, amit vezéreltel fűtenék, ha szükséges. A célom az vele, hogy ha nem tudok/nem akarok a vegyes kazánommal valami miatt fűteni, legalább a padlófűtés menjen a házban.
2014-02-02
19:12:37
Előzmény: robert #45435#45438
Robert, Nadtom CSAK villanyt szeretne, és ebben igaza van,
pl. nálam amennyiben ilyen jól beválik a vegyeskazán, akkor a gázórám visszaadásának már csak a 2 darab gázbojlerem lesz az akadálya.
Ha meg 2 villanyt rakok a helyére. akkor biz' kevés lesz a 4kW solyndra.
Viszont, a gázóra fenntartása évi nulla m3 fogyasztás mellett is 12ezer forint.
És ismét kezdetét veszi a dilemma megoldása, agyalások, ötletek, amiket megosztok majd veletek,
és esetleg segítetek megoldani.
Remélem, nem kapom meg, hogy túlbizgentyűzöm a házat.
Nadtom ha betesz egy ionkazánt, és ezzel megoldódik a gondja,
akkor még környezetbarát is, mivel nem fogyaszt utána gázt, csak 'megújulót'
(remélem, értitek az idézőjelet), valamint piacra dobhatja az eddig használt kondenzációs kazánját.
Vagyis a 'kütyük' száma nem nőtt, egálba maradt.


2014-02-02
13:54:03
Előzmény: nadtom #45432#45435
nadtom,

Lehet, hogy csak én látom úgy (én viszont egyre többször), hogy többen a "spórolok, kerül amibe kerül" gyakorlatát követitek. Számomra, amikor egy bizonyos szinten túllép a kütyüzési hajlam, akkor az igyekezet az energiatudatosság paródiájává válik, és egyre kevésbé különböztethető meg a "fogyassz, herdálj, szenvedj" szemlélettől.

Az rendben van, hogy máshogyan gondolkodunk és mások a szempontjaink, ezért mindenképpen tanulságos megérteni, hogy mi motiválja az egyes embereket.
Számomra egyre világosabb az irány, ami felé a fórumot terelgetem. Elnézést, ha ez a terelgetés egyre direktebb alakot ölt, de úgy gondolom, hogy fejlődni kell, túl kell lépnünk bizonyos dogokon.

2014-02-02
12:46:05
Előzmény: robert #45428#45432
Róbert,

A fórumon - legalábbis én úgy gondolom - nem csak kizárólagosan az energiamegtakarítás a téma. Van itt szó medencéről, állatokról, mosógépről, stb. tehát elég sokszínűek a témák.
Vannak jó ötletek rossz ötletek, illetve van lehetőség az eszmecserére, a másik véleményének megismerésére, és az is előfordul, hogy eltérnek a vélemények (már csak azért is, mert máshogyan gondolkodunk, mások a szempontjaink). Szerintem ez így jó.

Konkrétan: a célom a saját rezsim (villamosenergia, fűtési ktg.) csökkentése, ahol az elérhető minimális érték a "0", gondolom nem vagyok ezzel a céllal egyedül. Villamosáramot tudok termelni, gázkutam sajnos nincs, fatüzelés nem kivitelezhető. Nem fölöslegesen termelem az áramot hanem azért, hogy a fenti célom elérjem. Ennek a megvalósítására műszakilag több lehetőség is van, de még nincs határozott elképzelésem, ezért is voltam/vagyok kíváncsi a véleményekre.
Ha ez "bűn", vagy ezzel megsértettem valaki környezettudatos gondokodását akkor sajnálom, nem ez volt a célom.

2014-02-02
10:30:57
Előzmény: nadtom #45412#45431
Nadtom,

Olvasom Róbert nyomán, hogy van hővisszanyerő szellőzésed. Én a feles villanyt egy "levegőráfűtőegység" beépítésével oldanám meg.

Az előremenőre ráfűtés szerintem nem biztos hogy jól működne, mert azzal emelkedik majd a visszatérőd is, és azzal ha jól gondolom, a hőszivattyúd teljesítménye tovább romlik majd. Másrészt, a 7-9 fok emeléshez a saját rendszerem adatai alapján kevés lenne a 3Kwh, vagy csak nagyon kis tömegáram esetén müködne. Nálam 2kw tud per pillanat 3 fokot emelni 0.4-0.5m3/h tömegáram mellett.

Szerintem.
szocsmarciVálasz erre
2014-02-02
09:43:15
Előzmény: nadtom #45412#45429
Ha van gázkazánod, jelenleg az a legolcsóbb. Illetve talán a fafűtés egy jó kazánnal. Az elektromos áram sem környezet kímélőbb - Paks, gázerőművek. A megújulóval meg az a gond, hogy nem akkor áll rendelkezésre, amikor szükség van rá. Kivéve a vízenergiát, de az kevés van itthon.
Szóval nem értem, miért akarsz váltani. Sem gazdasági, sem környezetvédelmi indoka nincs.

De a kérdéseidre válaszolva.
-----"1. Lehet buta kérdés, de hőszipka teljesítménynövelése megoldható, lehetséges? Ha igen, hogyan, megéri?
2. Elektromos rásegítés a hőszipka után pl. egy 3kW-os átfolyós vízmelegítővel, amiről itt is volt szó a fórumon (vagy egy erre a célra készített speciális fűtőpatronnal)? Gondolom zárt rendszerű átfolyós vízmelegítő kellene, a kérdés, hogy bírni fogja a strapát? A hőszipka által felmelegített kb. 30-32C fokos vízen kellene emelnie még kb. 7-9C fokot.
Vezérlés tekintetében egy külön termosztát indíthatná az elektromos rendszert pl. 0,5C szobahőfok esés esetén (a jelenlegi PID-es termosztátok 0,2C-ra kapcsolnak).
3. Más egyéb elektromos rásegítési lehetőség ami még szóba jöhet, pl.: ionkazán? "------

1. Nem, de rontani rajta lehet.
2. Lehetséges, akár barkács megoldással is. Az is lehet, hogy tartós lesz, mert a HMV-s cuccok (pl bojler, vagy szivattyú belseje) védettebb, mint egy sima fűtési szerelvényé.
A PID-es termosztátok jók, de nem azért, mert pontosabb a hőmérőjük, hanem mert előre gondolkodnak (legalábbis úgy tűnik). Pl már akkor lekapcsolják a kazánt, amikor a fűtés el sem érte a kívánt hőfokot.
3. Ionkazán = elektromos kazán + sólé. A villanyfűtés hatásfoka 100% (fűtőszállal), akárhogy is nevezzük.
2014-02-02
09:16:31
Előzmény: nadtom #45412#45428
nadtom,


"Jelenleg van egy PV rendszerem ami többet termel mint a villamos energia szükségletem, illetve tervezem ennek a bővítését így rendelkezésre fog állni elegendő villamos energia. A cél a gázfogyasztás minimalizálása... Más egyéb elektromos rásegítési lehetőség ami még szóba jöhet, pl.: ionkazán?"

Elnézést, de nem bírom ki, hogy meg ne kérdezzem: te miért egy deklaráltan energiatakarékossággal foglalkozó fórumon teszel fel ilyen kérdéseket?

Van már napelemed, napkollektorod, kondenzációs kazánod, hőszivattyúd, hővisszanyerős gépi szellőztetésed, most meg ion-kazánon töröd a fejed, mert nem tudsz mit csinálni a fölöslegesen megtermel árammal?

Szerintem ne csak egy ion-kazánt vegyél hanem többet, és arra az esetre, ha sokat fogyasztana, bővítsd fel a napelemes rendszered a duplájára, és ha akkor véletlenül túltermelnél, akkor vegyél majd egy Teslát :)
2014-02-01
20:31:19
Előzmény: szocsmarci #45403#45412
szocsmarci, (vagy akinek van esetleg ötlete),

Kíváncsi lennék a véleményetekre a következő kérdésben:
Jelenleg van egy PV rendszerem ami többet termel mint a villamos energia szükségletem, illetve tervezem ennek a bővítését így rendelkezésre fog állni elegendő villamos energia. A cél a gázfogyasztás minimalizálása.
A 4kW-os levegő-víz hőszivattyúm (hibrid kazán része) nem elegendő - a tél megmutatta - a jól leszigetelt lakás fűtésére, kb. ~ -3C fok alatt már csak szenved a hőszipka, megy szinte egész nap.

Több megoldáson gondolkodom:
1. Lehet buta kérdés, de hőszipka teljesítménynövelése megoldható, lehetséges? Ha igen, hogyan, megéri?

2. Elektromos rásegítés a hőszipka után pl. egy 3kW-os átfolyós vízmelegítővel, amiről itt is volt szó a fórumon (vagy egy erre a célra készített speciális fűtőpatronnal)? Gondolom zárt rendszerű átfolyós vízmelegítő kellene, a kérdés, hogy bírni fogja a strapát? A hőszipka által felmelegített kb. 30-32C fokos vízen kellene emelnie még kb. 7-9C fokot.
Vezérlés tekintetében egy külön termosztát indíthatná az elektromos rendszert pl. 0,5C szobahőfok esés esetén (a jelenlegi PID-es termosztátok 0,2C-ra kapcsolnak).

3. Más egyéb elektromos rásegítési lehetőség ami még szóba jöhet, pl.: ionkazán?


2013-04-01
19:44:15
Előzmény: sw2janos #40026#40027
Jaaaa nem láttam, hogy "ez itt a reklám helye" !

Több kérdés nincs ! .-)
sw2janosVálasz erre
2013-04-01
19:37:04
Előzmény: dejoe #40020#40026
Kedves dejoe!
Én megrendelésre kiviteleztem.
A rendszer működőképes és számolható.
Az épület egy mini panzió, így éppen oda illett ez az inra fólia fűtés, ha jön vendég, percek alatt bemelegít, ha elmegy, kikapcsolva, így nincs a hőtehetetlenségből adódó lassú lehűlés, bár ezt jobban is megfogalmazhattam volna.
A két történet, mármint az új panzió infra fólia kivitelezése az máshol volt, mint a gázcirkó lecserélése egy elektromos kazánra.
Egyik helyszínnel sem tartom a napi kapcsolatot.
A kivitelezésről, a technológiáról, az árakról persze tudok infót, de a használat közben felmerült gazdasági és emberi dolgokról már nem.
Én a villamos kazánt elvileg bárkinek ajánlanám, a gázkazán elé téve, de csak biztonsági okból. Volt már itthon téma az esetleges gáz kimaradás, csap elzárás.
A beruházás nem olyan nagy. Az már más kérdés, hogy napelemes ill. szélgenerátoros "rásegítéssel" az ideális.
Az infra fólia fűtés megint más történet. Az pl. egy ülő munkahelyen, egy diák asztalánál, egy dolgozó szobába ideális, hiszen alig 100-200W segítségével kiváltható egy 2000W-os olaj vagy hősugárzó és a végeredmény azonos!!
A régi, hagyományos fűtésű eszközök (vas szenes kályha, cserépkályha) leváltásakor, abban az időben gázra, nem hangzottak el a mai kényes pénzügyi kérdések!
Ez ma úgy igaz, hogy az alternatív energia termelő és hűtő-fűtő fogyasztó eszközök előnye nem csak rövid távon értékelendő, hanem hosszú távon!
De ki gondolkodik manapság hosszú időre előre???
A mai fiataloknak 5 évvel ezelőtti dolgok már történelem előttiek....
2013-04-01
17:32:54
Előzmény: sw2janos #40016#40020
"Valakit érdekel a kérdés, vagy várjuk meg a következő okt-novemberi fűtési szezont?'

Ne várjunk addig...
DE kezdjük azzal, hogy:
- beírod a ház méretei (m2,légm3), hőszigeteltségét
- az október-november-decemberi gázfogyasztást
- a január-február-márciusi vellanyfogyasztást

utána egyből lesz néhány kérdés ....

sw2janosVálasz erre
2013-04-01
13:14:03
#40016
Közel 100m2 infra fólia fűtést telepítettem decemberben.
Melegpadló és hidegpadló alá.
Decemberben egy elromlott gázcirkót is lecseréltünk villany, elektromos kazánra.
Itt hagyományos radiátoros rendszer volt.
Valakit érdekel a kérdés, vagy várjuk meg a következő okt-novemberi fűtési szezont?
2013-01-03
20:22:25
Előzmény: nadtom #37415#37422
nadtom,

Ez egy elektromos kazán (cirkó) és alatta egy álló HMV tartály (villanybojler).
Állítólag egész nap kap egy alacsony tarifájú áramot (mellékeltem az óra képét is), de zavaros volt az illető, nem tudta megmondani, hogy milyen tarifáról van szó.

2013-01-03
19:04:21
Előzmény: robert #37409#37415
Róbert,

Mi ez pontosan?
2013-01-03
14:32:01
#37409
Ezt láttam egy lakásban:
2012-12-16
23:45:57
Előzmény: Bous83 #36847#36875
... fi.gani pedig annal tobbet kell, elvegre valahol tavozni kell a sok oldott gaznak. Legabbis erre hiatkoznak, miert nem lehet elmenni megnezni a referencia hazat.

Ez olyan, mint a MonthyP. halalos angol vicce. Senki sem ismeri, mert aki elolvasta, mind meghalt. ;)
Pedig mekkora poen! :D
2012-12-16
18:58:12
Előzmény: Égboltos #36846#36847
Miért? simán lehet, csak ne legyen ajtó, ablak, és legyen rajta 5m szigetelés. :) (jah, és szellőztetni tilos, ergo lélegezni is)
ÉgboltosVálasz erre
2012-12-16
18:54:42
#36846
Nem tudom volt-e már itt emlegetve egy hasonló izzós fűtés, tán egy éve kiállításon is volt. Az 60W-os izzó FÉNYÉVEL fütött egy 50nm lakást, az a referencia hely. Én ezt még tudnám fejleszteni, egy 10W LED fényével egy hatod lehetne a költség. Azóta nem hallottam róla, lehet, hogy a NASA bekebelezte a szabadalmat.
2012-12-16
17:32:38
Előzmény: Jesu #36839#36841
Nincs semmi baj azzal a csövezéssel! :-)

T.
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Elektromos  =>  REZISZTIVlapozz: 1, 2, 3   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva