Biosolar Forum  =>  Fűtés - Kazánok  =>  FAELGÁZOSITÓ KAZÁNOKlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2013-09-25
14:38:52
Előzmény: hozo76 #42513#42514
igen
2013-09-25
11:29:29
Előzmény: zsezse #42508#42513
Erre a topicra gondoltál:?

Vegyes kazán és puffertároló kombináció
2013-09-25
10:12:20
Előzmény: zsezse #42508#42512
Köszi a tippet.

Mindenképpen elolvasom.
2013-09-24
19:36:20
Előzmény: hozo76 #42504#42508
hozo76
csak magamat tudom ismetelni:) javaslom, hogy kicsit kezd el olvasgatni a topicokat az elejetol
a vegyes tuzelesu topicban pl van egy kiemelt cikkek resz, erdemes elolvasni (ez itt a reklam helye: en irtam:) )
par dologra ravilagit
mit szeretnel hocserelozni?
a HMVt? akkor erdemes a hmv taroloba tenni.
1000liter valoban kicsit karcsu a 32KW-hoz, ahhoz inkabb 1500 kellene, de akar eleg is lehet, a faelgaz azert viszonylag jobban automatizalhato, mint a sima kazanok.
sok felesleges kort megsporolsz magadnak, ugyhogy szanj ra egy kis idot es olvasd el:)
2013-09-24
14:37:18
Előzmény: zsezse #42503#42504
Egy ismerősöm szerint az 1000 literes puffer az kevés lesz.

Még egy amatőr kérdés:
A hőcserélőnek hol kell lennie? A pufferben vagy a HMV tárolóban? Vagy a kettő ugyanaz?

Köszi

2013-09-24
14:30:27
Előzmény: hozo76 #42502#42503
hozo76

a kerdesedre a rovid valasz: igen :)
bovebben nyugodtan olvass vissza ebben vagy a rendszer rajzok vagy a biomassza tuzeleses topicban

ha ezek utan konkret kerdesed van szivesen segitunk.
a 350e jo sok..
2013-09-24
14:17:25
Sziasztok,

A következőben kérném a segítségeteket, véleményeteket:

Adva van egy kétszintes családi ház, ami 6 éve épült. 30 cm porotherm tégla + 5 cm hungarocell szigetelés. 5 kamrás REHAU műanyag nyílászárók vannak mindenhol. A felső szinten szarufák között 10 cm ROCKWOOL + lesz még alatta 10 cm ROCKWOOL kőzetgyapot szigetelés. Az alsó szint 120 m2, a felső kb. 80 m2, de ott még semmi sincsen, jelenleg szerkezetkész.

Ezt jelenleg gázzal fűtjük (ferroli tantaqua álló gázkazán), aminek az éves költsége 350.000 Ft. Ezt eléggé sok(k)alljuk, ezért kitaláltuk, hogy lecseréljük a következőre:

ATMOS faelgázosító 32 KW-os kazán + 1000 literes puffertartály. Mindezt úgy, hogy a használati melegvizet is ez biztosítsa télen. Illetve ha valami probléma van, akkor be lehessen kapcsolni a gázkazánt is. A későbbiekben szeretnénk majd hozzá napkollektort, hogy a nyári HMV készítés se menjen a gázról.

Ehhez szeretnék ötleteket, illetve véleményeket, hátha többet tapasztaltatok már. Az érdekelne, hogy a kialakítás ebben a formában megfelelő lenne-e.

Azt még hozzátenném, hogy amatőr vagyok a témában.

Köszönöm előre is.
2013-08-28
08:20:57
Előzmény: sándor #41921#42034
Köszönöm kimerítő válaszodat.

Fafűtés nem teljesen új számomra, 5 évet vegyeskazánoztam fiatal koromban, mire az utcánkban lett gáz.
Világot megváltani nem akarok a kis frissen szerzett kazánommal, csk kicsit lefaragni a gázszámlából, sajnos puffertartály több ok miatt nem lett most, az egyik hogy nincs rá pénz, a többi okot nem is írom. Tudod, mint a viccben, amikor az érsek kimegy a kis faluba látogatóba, és nehezményezi, hogy nem kongatták meg tiszteletére a harangot.
A helyi plébános így védekezik: Szentatyám, 5 oka van, amiért nem harangoztunk, az első mindjárt az , hogy nincs harangunk.

A DPG nem a moderálás hiánya miatt szűnt meg, hanem mert ingyenes rendszerként indult valamikor 1998-ban, és 2008-ban az üzemeltető eladta a szervereit, és az új cég nem volt hajlandó tovább vinni, még pénzért sem, nyűg volt a nyakán, megszüntette.

PV ügyben, amennyiben a Jó Isten is segít kicsit, tavasszal megkereslek, a napelemek már megvannak, a többire spórolás lesz a télen, talán sikerül felvarázsolni a tatőre, nem a megszokott rendszer lesz, hanem egy a háztól messzebb levő különálló sufni lesz beborítva fémtetővel, erre jönnek a panelek, ezt villám, és EP ügyben akkor egyeztetném itt a Biosolaron.

Kb. ennyi, nem mondom, hogy várom a telet, de kicsit igen, megröfögtetném már a vegyeskazánt kicsit.

2013-08-21
17:39:44
Előzmény: sándor #41898#41905
Sándor,
vissza szoktam olvasgani, napelem ügyében hozott ide a gugli valamikor tél végén, és tetszik a fórum, egész jó fej emberkék vannak itt. Ami furcsa, van, hogy kérdésre 4-5-6 nap múlva érkezik válasz, de elfoglaltak az emberek.
Szinte minden témakört végigolvasgattam már, a technikaitól az állatosig, mindenre nyitott vagyok.
Vita ügyben csak annyit, hogy valamikor létezett egy (szerintem a mai napig a legjobb e-mail rendszer lenne, csak meghalt) DPG, azaz DrótPostaGalamb nevű fórum, és na ott aztán röpködtek az anyázások, de azóta sem találok olyan jó, és segítőkész fórumot szám.tech. témában.
Azért érdeklődtem, mert 'termékeny' író vagy itt, pl. a PV villámvédelem témát aminek kb. a 70%-át te írtad, már kívűlről fújom szinte, és azt hittem, elhagyod a Biosolart, azért kérdeztem.

Fatüzelésben is szorgalmasan turkálom a fórumot, mert 1 hónapja büszkén feszít egy vegyeskazán a pincémben, ősszel lesz mit tapasztalnom a tüzelés terén.

Köszi válaszod, 1800 lux körül van.

Véletlenül nem ismersz egy Sipos Gyula nevű volt EMG mérnököt,
nagyon hasonló a fogalmazás, a stílusa a tiéddel.

2013-08-21
08:42:42
Előzmény: sándor #39351#41888
Sándor min pöccent be ennyire,
valaki világosítson fel legyenszíves.
Köszi
szocsmarciVálasz erre
2013-08-21
06:38:29
Előzmény: jeepatti #41884#41886
A visszakeverés (Regulus vagy ESBE) mindenképp ajánlott. A lakást nem lehet puffernek felfogni, de a rajz helyére behelyettesíthető (az ajánlott linken szereplő rajz).
Felesleges 5/4"-os szelepet tenni, bőven elég az 1"-is, akár még a kisebb KVS-sel is. A rendszer 60mm-es (NA50) csövekkel valószínű gravitációs rendszernek készült.

A kettős működésnek az első variációdat javaslom. Visszacsapó szelepek mindkét kazánhoz, szobatermosztát a Thermo OV-hez, csőtermosztát az Atmoshoz. Elektromos tiltás a Termo ÖV-hez, azaz ha megy az Atmos szivattyúja, akkor álljon le a Thermo ÖV.
A sorbakötés nem javasolt, mert a másik nem működő kazán kéményhuzata visszahűti a fűtővizet.
jeepattiVálasz erre
2013-08-20
18:13:56
A DC22S kazánunk unokatesómé lett (most kezdtek el vevők jönni rá de lekéstek),
náluk egy jó régi 60mm es csőrendszerű fűtés van.

Jó nagy leterhelést adhat, nagy a lakás is 100m2 feletti tuti.

Első évben puffer nélkül akarná bekötni. (de lehet így is marad)

Mit szóltok ahhoz ha egy ragulus 65 fokos kerülne a
kazánra? www.regulus.hu/for-preventing-condensation.htm 5/4 es

Így a lakás lenne a "puffer" .

Mit javasoltok?

+még egy kérdés, van egy THERMO OV kazán is
amit valahogy autómatizáltan kéne indítani ha
az atmos kialudt.

Mivel nem lesz puffer így én vagy

2 szivattyúra + kazánonként egy visszacsapóra gondolnék, vagyis az a kazán megy amelyiknek jár a szivattyúja
hőfok alapján, persze elsődleges az Atmos.

Vagy mi lenne ha sorba kötnénk? Az atmos lenne az első az előre menője menne a THERMOBA bele
így az autómatizálás is meg van oldva?

Ja a radiátorok nagyok és nincsenek szelepek rajtuk így a tömegáram állandó

Köszi
2013-03-22
22:08:52
Előzmény: grano #39744#39798
Hát, 192.000 Ft-ért már illik tudnia ezt-azt.
2013-03-21
16:36:57
A kutatás folytatásaként:
www.atmos.eu/english/ekvitermni-elektronicka-regulace
Equithermal kazánvezérlő atmos kazánokhoz.
Sajnos itthon semmi sincs róla.

Pedig ez elég szépen mutat:

2013-03-21
12:30:32
Előzmény: pali #39737#39739
pali:
a puhafás az egy másik teszt:
www.avytapeni.cz/Article.aspx/Detail/197

A 110kWh helyett csak 67kWh 1 töltet.
A hevesebb égés szépen látszik a puhafásnál: egészen 200 fokig felmegy a füstgáz, míg a tölgynél 170 a maximum.

A cseh nyelvel amúgy én is csehül állok, de hát "gúg lí a barátom". :-)

2013-03-21
12:09:15
Előzmény: grano #39736#39737
Szia Grano!

Próbáltam a két fa elégetése közötti különbséget megtalálni a sok adat között, de nem jöttem rá. Kevés cseh tudásomnak is betudható.

Összefoglalnád a két méret közötti eltérést?

Köszi: Pali
2013-03-21
10:19:39
kazánkeresés közben ezt találtam:
www.avytapeni.cz/Article.aspx/Detail/201
Érdekes a teszt, sőt maga a kazán is.
Egyetlen komoly bajom van vele: 5.000 júró. (ebay-en találtam csak árat hozzá)

jeepattiVálasz erre
2013-03-16
20:21:15
Előzmény: jeepatti #39406#39568
Akit érdekel itt van pár kép az eladó ATMOS DC 22 kazánomról..

www.faipar.eu/faelgazosito-kazan-atmos-kazan-elado.htm

jeepattiVálasz erre
2013-03-10
21:35:48
Ha esetleg valakit érdekel szezon végén megválnék jó állapotú atmos DC22S kazánunktól.

Keveset volt használva mivel a fő fűtésünk egy viessmann kazán.
Eladás oka hogy hőszivattyúra foguk váltani, illetve egy apríték tüzelésű autómata kazánra a biztonság kedvéért.

A magyar forgalmazótól vettük eredetileg, benne ha használtuk kb 10-13 % os száraz tiszta tölgy, bükk fát tüzeltünk (az üzemben ahol dolgozom tömörfa bútorajtókat és bútorokat gyártunk innen a minőségi maradék)

Azt mondom nem jár rosszul vele bárki is veszi meg.
nekünk 1500 literes puffer van rajta azzal enyhe időben 1-2 naponta elég befűteni vele, hidegben napi egy teli töltés kell kb bele.

Később teszek fel képeket meg kitalálom mi lenne az ára amiért ok.

Üzem közben kipróbálható! Új kora óta nem volt a rendszerből kivéve, zárt rendszerünk van..

jeepattiVálasz erre
2013-03-09
21:18:53
Előzmény: sándor #39351#39372
Sándor!

Ha tudsz dobj nekem egy mailt ha nem gond lehet hogy lenne pár kérdésem.
.. ahogy olvasom innen búcsúzol?

Köszi
janokaaahVálasz erre
2013-03-07
18:49:53
Előzmény: sándor #39267#39275
Érdekes ez az alacsony hőfokú üzemelés szilárd tüzelésű berendezéseknél!Mert egyszer kipróbáltam a kandallómat kevés fával fűteni,azonkívül,hogy semmit nem fűtött,ki is kellett égetnem a kéményből a kormot!Viszont,amikor rövidebb ideig több fával fűtöttem,akkor másnap is tartotta a kandalló a meleget!
janokaaahVálasz erre
2013-03-07
18:37:23
Előzmény: sándor #39267#39274
Értem,tehát a legjobban a fa mennyiségének csökkentésével tudok spórolni,pontosabban nem is a csökkentéssel,hanem a megrakás gyakoriságával!Egyébként padlófűtésem is van,és keverőszelep is!Tudomásom szerint ott pont szűkséges és előnyös is,mert ha 80 fokon járatnám,azon kívül,hogy kárt okozna,a kazán is erőlködne!És még egy,ahogy írtad,tehát a keverőszeleppel megtudom hosszabbítani a fa égési idejét,csak akkor az nem hasznosulna!És még egy,én előnybe is vagyok a padlófűtéssel,mert ha reggel elmegyek munkába,és haza megyek nem hűl ki annyira lakás,se a padló!Ez egy 11 éves ház,rossz ablakokkal!
2013-03-07
10:19:08
Előzmény: szocsmarci #39266#39268
"Köteksző vazze?"
Igen...még egy kicsit ! :-)

Tehát te életszerűnek tartod, hogy
-van egy 100nm feletti házad,motoros szeleppel
Gondolom azért, hogy az előremenőt tudd változtatni a külső hőmérséklet függvényében..
- 60 fokos víz jön a kazánból és az "kevés" a radiátoroknak ??
Hány fokos előremenőt gondolsz használni, hogy ez előfordulhat ? 70 -80 ? :-)

"DE!!!! Ha a kazán kevesebbet tud, mint amit a ház kér,"

No ez is elég életszerűtlen dolog !
mert akkor
- vagy nem kellett volna puffer
- vagy az ember főállású kazánfűtő . De végső esetben ekkor IS felesleges a puffer !

Nem ? :-)

"Valakit zavar, hogy a kazánból 60°C-os víz jön ki, de a radiátor csak fél óra múlva kezd melegedni. Ezt sima T-zéssel nem tudod megoldani."

Te mit választanál ?
Hazaérsz, kifogyott a puffer
A, Puffer 2T-s, begyúttok, 20 perc múlva megy 40 fokos víz a radiátorokba
B Puffer motoros szlepes, várok 1 órát és megy 60 fokos víz a radiátorokba

Én inkább az A-t ! :-)
szocsmarciVálasz erre
2013-03-07
09:45:33
Előzmény: dejoe #39262#39266
Köteksző vazze?
1: "de a gyakorlatban a tömegáramok változnak. "
A kazánvédő Esbe szelepre gondoltam. Ezen szelep miatt a kazánból a puffer felé menő víz tömegárama változik, a 0-tól a teljes nyitásig. A fűtőköri is változik az elvileg 100m2 feletti házaknál kötelező motoros szelep miatt. Mivel a puffer nem teljesen hidraulikus váltó (a 2T-s bekötés miatt még kevésbé), ezért a két szivattyúnak is lesz hatása egymásra. A tömegáramot végső soron a kazán hőfoka és a külső hőmérséklet határozza meg időben változva, de ezen kívül még egy pár dologtól is függ (pl: szivattyú állása, radiátorok nyitása-zárása)

2:"pont annyit adjon ki az egyik szivattyú, mint amit a másik átvesz,"
Az lenne az ideális, ha megy a kazán, és kér hőt a rendszer, akkor ne töltse a puffert. Tehát mintha a puffer ott sem lenne. ha nem kér hőt a ház, akkor pedig a puffert töltse, ha többet tud a kazán, mint amennyit a ház kér, akkor a felesleget töltse a pufferbe.
DE!!!! Ha a kazán kevesebbet tud, mint amit a ház kér, akkor ne keverjen bele a pufferből hideg vizet! Ez a kazán indítás tipikus esete. A kazánvédő Esbe kezd nyitni a puffer felé, közben a fűtőköri szivattyú megrántja a vizet a pufferből. Ezt nem tudod motoros csap nélkül kikerülni, bármilyen jól van beállítva a rendszer.

3:"Ezért sohasem lesz úgy, hogy" .."és ha az egyik szivattyú leáll, akkor a másik a pufferből, vagy a pufferbe dolgozzon."
Tied a pont, belezavarodtam a hosszú mondatba.

4:"A motoros szelepekkel ezt lehet pontosan szabályozni."
Igaz, csak irányítani lehet (vagy más szóval élve: tiltani esetleg vezérelni). A szabályzás az más.

5:"azaz előbb begyújtani egy órával, hogy mire kell a meleg, addig a puffer teteje meleg legyen."
2. pontban leírtam ezt. Valakit zavar, hogy a kazánból 60°C-os víz jön ki, de a radiátor csak fél óra múlva kezd melegedni. Ezt sima T-zéssel nem tudod megoldani.

"Azt be kell vallani őszintén, hogy azért egy hátránya van a 2T-s bekötésnek!..."
Ezek nem a T-zés hátrányai, minden kötésnél előfordul(hat ilyen).

"+ van még egy hátrány ! :-) Ha olyanok a hidrauliksai viszonyok, akkor a a fűtőköri szivattyú átszívhatja a vizet a kazánon az esbe-szivattyú elkerülő ágban lévő nyelves visszacsapón keresztül."
Ez nem akkor veszély, mivel az Esbe-nek és a kazánköri szivattyúnak van egy alap ellenállása, ami általában kisebb, mint a puffer ellenállása. Inkább a kazánköri szivattyú hűthet vissza a puffert a kazánon keresztül - ezt már tárgyaltuk valahol, erre kell a kémény termosztát.
2013-03-07
09:12:35
Előzmény: szocsmarci #39261#39262
"de a gyakorlatban a tömegáramok változnak. "
A puffertöltőnél mennyit is változik ? :-)
Mert, hogy a fűtőkörinél igen ..az OK. Be-kapcs>ki-kapcs, vagy fix szivattyú+ termofejek, vagy +ban még alpha2. Akkor igen.
DE általában - az esetek 90%-ában - a puffertöltő a nagyobb tömegáramú.

"pont annyit adjon ki az egyik szivattyú, mint amit a másik átvesz,"
Pont ezért rak be az ember puffert !
Nem ? :-)
Főleg úgy, hogy a kazán előre 80+ fokos, a fűtőkörök meg manapság megelégszenek a 50-60 fokos előrével.
Vagy a 40-42 fokossal....csak radiátorokkal ....nálunk ! :-))

"Ezért sohasem lesz úgy, hogy" .."és ha az egyik szivattyú leáll, akkor a másik a pufferből, vagy a pufferbe dolgozzon."
Miért is nem lehet ?
Ezt elmagyaráznád nekem ?
Nálunk működik ! :-)) És még nem kevés embernél, aki 2-t-vel kötötte be!

"A motoros szelepekkel ezt lehet pontosan szabályozni."
Azt egyáltalán szabályzásnak lehet nevezni, hogy amíg megy puffertöltő ÉS fűtőkör kér meleget, akkor CSAK arrafelé mehet a víz, és a másik motoros szselep zárt állapotban van ? :-)
És csak akkor nyit ki a puffer felé , ha a fűtőkör már nem kér meleget...

"zaz előbb begyújtani egy órával, hogy mire kell a meleg, addig a puffer teteje meleg legyen."
No pont erre nincs szükség a 2T-s bekötésnél !
Hisz amint elindul a kazánból a meleg a puffer felé, már mehet is akár mind, vagy akár csak egy része a fűtőkör felé, DE ha csak egy része megy arra, akkor a maradék autómatikusan a pufferbe megy !
Önszabályzó a rendszer ! :-)
Akkor meg minek a motoros szelep ?

Azt be kell vallani őszintén, hogy azért egy hátránya van a 2T-s bekötésnek!
Mégpedig a gravitációs visszamelegedés a puffer felfűtése és a tűz leégése után.
- a fűtőköri keverőszelepen keresztül a meleg előre, vissazjön/het a puffer aljába
- bizonyos hőfokig a kazánvédő szelepen keresztül is megfordulhat a víz
- vagy a kazánt is visszafűtheti

Történtek erre próbálkozások, nyelves visszacsapók beépítésével...több kevesebb sikerrel.
De ha a csövek-csonkok szigeteltek, és a kazán légellátása le van zárva a kémény felé, akkor nem akkora veszteség ez.

+ van még egy hátrány ! :-)
Ha olyanok a hidrauliksai viszonyok, akkor a a fűtőköri szivattyú átszívhatja a vizet a kazánon az esbe-szivattyú elkerülő ágban lévő nyelves visszacsapón keresztül.

De ha jól szigeteltek a csövek...stb... :-))

Biosolar Forum  =>  Fűtés - Kazánok  =>  FAELGÁZOSITÓ KAZÁNOKlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva