Biosolar Forum  =>  Fűtés - Kazánok  =>  FAELGÁZOSITÓ KAZÁNOKlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
4karikasVálasz erre
2014-11-02
09:55:30
Köszönöm a részletes leírást. A kazánok csak kíváncsiságból érdekelnek. Vizes kandallóm van és mostanában a tüzelőberendezések felépítését működését olvasgatom szabad időmben. Kandallóból láttam olyat ahol a tűztér felett másodlagos levegőt adnak a fagázok elégetéséhez és a tűztérben nincs hőelvona csak felette kb 70 cmtől vannak a hőcserélők. A fagázok égetéséhez csak a forró fagáz és a meleg levegő szükséges? Tehát a faelgáz kazánokban az alsó részbe beszívják a gázt és levegőt adnak hozzá ezek aztán maguktól keveredve égnek? Nem kell neki parázs láng szikra semmi? Szeretnék mindent tudni ezekről.
2014-01-27
08:35:38
Előzmény: sándor #45318#45331
"Mennyire környezetbarát egy faelgázosítós kazán? A kazánház előtti területre, három méterre a kéménytől, ennyi kiszóródás került 10 perc alatt.
Mi lehet ott, ahol minden szemetet eltüzelnek, a kémény a lakóházon van, a kiszóródás közvetlenül a lakóházra kerül?"

Én is megfigyeltem már, hogy begyújtáskor és rárakáskor nekem is "porol" a kémény. De ez még mindig jobb ha por(fahamu) jut a levegőbe, mint egyeseknél a gumi, műanyag elégetésekor keletkezett mérgező gázok. Valahol egyébként olvastam, hogy egy környezetvédő azt nyilatkozta, hogy a faelgázosító kazán azért jobb a sima vegyestüzelésünél, mert abban csak fával lehet tüzelni, így nem égetnek el benne mindenféle szemetet.
2013-12-31
18:13:13
Előzmény: fexi #44582#44583
Szerintem nagyon jó. Én ezt szerintem 50 kg fával tudnám megcsinálni.
2013-12-31
17:44:55
Előzmény: Gyuri #44580#44582
A kazánház kb8 négyzetméter,30x60-as ablak van,ami fűtés közben bukóra van nyitva.
A kémény montel ékes 200-as(szigeteletlen,vagyis levegőszigeteléses)bekötéstől kb 6,7-7 méter.Egyébként arra is gondoltam,hogy ez kevés,mármint a magasság,vagy hogy szigeteletlen.Lehet,hogy ez is probléma lehet.A füsthőfokot is sokallom(a ventilátor felett közvetlen a kivezetésnél 240-250 fokos infrahőmérővel mérve).
Ha azt nézem,hogy a gépkönyv 230 fokot ír,akkor meg tűrhető.
A tűzifa akác,és tőlgy 1,5 éves,a nedvességet nem néztem.
Ma kb 30-35 kg fával felfűtöttem a 2000l-es pufit 80-80-40,úgy,hogy közben kérte a lakás is (130 négyzetméter 23fok).Ez jó,vagy rossz?
2013-12-31
14:44:50
Előzmény: fexi #44551#44580
A kazánház kellően szellőzik egy ilyen levegőigényű kazánhoz?
2013-12-29
11:09:41
Előzmény: sándor #44287#44551
Sándor! Köszönöm a tanácsokat!
A kazán kezd viszonylag normálisan működni.
Vannak napok(főleg napos,szeles )amikor gyönyörűen dolgozik,és vannak napok(ködös ,párás)amikor füstölő kéménynél égeget.Bömböl,elhallgat,majd pufog,és nagy nehezen indul be a bömbölő üzemmód.Van olyan,hogy gyönyörűen bömbőlve ég begyújtás után,majd ha eléri a 74-76 fokot elkezd pufogni,és itt megáll a vízhőfok.Kicsit megpiszkálom(ömlik ki a füst az ajtón,nyitott csappantyúnál),és nehezen a pufogásból bömbölés lesz,és ilyenkor megindul a vízhőfok felfelé(82-84).Tudom,hogy levegőproblémák vannak,de egyszerűen nem tudom,hogy több levegőt adjak,vagy elvegyek tőle.Tiszta időben szépen dolgozik).
Másik problémám,a levegősödés még mindig hallható a kazánban(meg lett emelve 10mm).Amikor kinyomja a laddomat a forró vizet a kazánból,lehet hallani a csobogást.A laddomat is lehet levegős? A puffer tetejére csak egy golyós csapot rakott a szerelő,az autómata légtelenítő helyett.Azt mondta,így könnyebb légteleníteni.Ez így helyes?
Üdv:fexi

2013-12-16
14:10:33
Előzmény: sándor #44287#44288
Sándor!

Bár csak felhasználó vagyok, de meg tudlak erősíteni. Rájöttem, ha vékony fával tüzelek, akkor "buffog". Olyan karikát pöffent a kéményen, hogy bármelyik indiántörzs megirigyelné, függetlenül a ködös időtől. Ilyenkor a kazán egyszerűen nem képes a füstgáz hőmérsékletét 160 fok alá vinni. Esetenként 180 fok fölé is mászik. Vastag fánál 125-140fok körül dolgozik. Nekem nincs elszívóventilátor, a kéményem schiedel. A kéményem nekem csak begyújtásnál füstöl, meg ha a beton fuvókát elzárja a lehulló nagyobb fa. Egyébként nagy hidegben látszik valami gőzszerű füst. Ez szerintem természetes.
2013-12-16
10:42:45
Előzmény: sándor #43924#44285
Sándor!
Mióta párás,ködös idő szomorít bennünket,azóta a kazán működése is elszomorító.
Szinte egyfolytában füstöl,buffog,nagyon nehezen éri el a faelgázosítás szintjét.
Szereztem egy infrahőmérőt,közvetlen a kazánból kilépő füstgáz hőmérséklete 230-240 fok,de amikor nagyon rosszul ég,volt 260-270fok is.Ezek az adatok gondolom nagyon magasnak mondhatók.
Próbálkoztam a szívásszabályzóval,hogy több levegőt adok,de csak a füstgáz hőmérséklete emelkedett.
A primer levegővel is játszottam,de semmi változás.
Ennyire béna nem lehetek(vagy mégis?)
Szerintem megnézetem egy szakemberrel,hogy minden rendben van e,mert kezdek egy kicsit kétségbe esni.
Valakit esetleg tudnál ajánlani Bács megye területén?
Válaszod előre is köszönöm!

2013-12-02
11:40:19
Előzmény: sándor #43918#43921
Sándor!
Én írok hülyeségeket!
A visszatérő az kb30-35 fokos,és ezt keveri a laddomat 60-65 fokosra.
A kimenőm a puffer felé(a puffert fűtöm először,majd onnan veszi a lakás)80 fokos,(az óra szerint)amit keveslek egy kicsit.Ezért ennél melegebbre még nem sikerült felmelegítenem a puffert.82-84 kazánhőfoknál sem.
Talán így világos. Köszönöm.

2013-12-02
09:54:17
Előzmény: sándor #43909#43917
Sándor!
Nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat!
A 80 fokot a laddomat kimenőjére értettem, a visszatérő 60-65 fok.
A problémám az,hogy 83-84 foknál is csak 80 fokot küld a puffer felé,ezért ennél melegebbet nem tudok csinálni a pufferben.
A forróvíz kipumpálását lehet hallani.Az nem jelenti azt,hogy levegős lenne a rendszer? Egyébként zárt a rendszer,gondolom a nyomásmérő óra jelezné.Vagy nem?
Egyébként beüzemelő emberke nálunk nem volt,ezáltal garanciáztatva sem lett a kazán.Ezért van ez a sok gyermeteg kérdés,amiért elnézésedet kérem.
Ha lehetséges,még lesznek (hülye) kérdéseim.

2013-12-01
19:02:30
Előzmény: sándor #43899#43900
Sándor

Köszönöm. Én is szert teszek valami hasonlóra, mert ez a korongos kaparó elég durva. Szerintem a kefével finomabban lehet takarítani, nem árt neki úgy mint ez.
2013-12-01
10:27:22
Sándor!

A kazánotok takarításához van kefétek ha jól értem. Azzal lehet a hőcserélőt takarítani? Milyen átmérőjű? Nekem a Vigashoz csak egy méteres vaspálca van végén egy koronggal. Ezzel lehet takarítani a "sípokat". Tegnap takarítottam. Most mintaszerűen gázosít a masina. Gyönyörű szikrázó napsütés, 3 fok, a kéménynél délibáb, a kazán meg duruzsol. Lehet már fűtésmániás vagyok, de ez nekem tetszik. :D
2013-12-01
09:33:44
Előzmény: sándor #43476#43892

2013-12-01
09:18:54
Előzmény: sándor #43476#43891
Sándor! A kazán primerlevegő állítója ebben az állapotban volt gyárilag,és még most is így használom.Más képeken nézve,nincs kihúzva túlságosan?

2013-11-30
15:26:00
Előzmény: sándor #43476#43864
Sándor!
Köszönöm a segítséget!
A kazán hátuljának megemelése megtörtént (10mm),a forrás,sistergés nem olyan intenzív mint volt.a halkabb verziója megmaradt.
A laddomat hallhatóan hamarabb kipumpálja a forró vizet,a forrás gyorsabban abbamarad.
A finomhangolást próbálgatom,de véleményem szerint azon kívül,hogy hamarabb leég a tűz semmi különös nem
történik.A hőfokot alig tudom feltornázni 80-82 fokra,állandó ventilátor működés közben,sőt le sem kapcsol az égés végéig.
Hiába van magasabb hőfokra beállítva a termosztát,82 foknál megáll a mutató,ha visszahúzom a kapcsolót,akkor leáll a ventilátor,visszahülik,majd elindul a ventilátor,és nehezen felmegy 82 fokig,tovább nem.
A finomhangolót kb 1cm-ig húztam ki(mm-ről mm-re),és a fűtési időm lecsökkent 2órára. Valamit nagyon nem csinálok jól! Próbálkozom.
Még egy észrevételem,a laddomat max előremenője 80fok 82-83 foknál is.Lehet hogy nagyobb hőpatront kellene raknom bele? Lehet a probléma forrása?
Üdv:Fexi
szocsmarciVálasz erre
2013-11-29
22:44:04
Előzmény: sándor #43846#43851
Köszi, hogy megszólítottál, de ebben sajnos nem vagyok jártas. Amit tudok az a gázról szól. Régebben még gázcsövet sem engedtek beépíteni garázsba, után csak szellőzővel, aztán engedték, ma meg már kazánt is be lehet építeni, igaz csak zárt égésterűt.
Átfutottam az OTÉK-ot (Országos Településrendezési és Építési Követelmények) és az OTSZ (Országos Tűzvédelmi Szabályzat), de nem találtam semmit erre vonatkozóan(kis kazánokról 116kW illetve 140kW alatt). A kéményszabvány sajnos nincs fenn a neten, csak egyes magyarázó szövegei, de azok sem érintették ezt a témát.
Az biztos, hogy a mechanikai védelem ellen biztosítani kell - ha elszakad a kuplungbovden, akkor sem mehet neki az autó a kazánnak.
2013-11-29
12:46:01
Előzmény: sándor #43833#43834
Szia Sándor,

A precíz kivitelezést a kivitelezőt dícséri, de azért köszi.

A kazán úgy lett elhelyezve, hogy éppen mögé tudok állni, úgyhogy a takarítást meg fogom tudni oldani, csak a kép eléggé csalóka ebből a szempontból.

A csövek azért nem lettek leszigetelve, hogy fűtse a garázst, de lehet, hogy anélkül is kapna pl. a kémény miatt elég hőt? 6x3 méteres a garázs.

Szerintem azt Én is meg tudom oldani, mármint a szigetelését, gondolom nem nagy tudomány.

Köszönöm az észrevételeidet.
2013-11-28
21:05:16
Csatolok egy képet is a rendszerről.

2013-11-28
11:45:17
Mellesleg megjegyzem, hogy Én is Informatikus vagyok :)

"Ez az informatikus szakma, már elnézést érte, de vonza a szenvedni vágyókat."

Ez lehet, hogy így van. Vagy csak az informatikusok szeretik a meleget????
2013-11-16
19:17:48
Előzmény: sándor #43239#43449
Sándor!
Köszönöm a sok tanácsot,felvilágositást,nagyon sokat segitessz nekem!
A 1,2 éves tölgyfával megszünik a füstölés,de ez is időjárás függő.Valamikor gyönyörűen ég,de valamikor mint például most amikor száll le a köd,egyszerűen nem tudok mit csinálni vele(mármint a füstöléssel).Kicsit hidegebb lesz,megpróbálom a finombeállitást elvégezni,bár félek tőle egy kicsit,hogy elállitom.
Van még egy másik problémám,a viz forrása.Valamikor már 70 c-nál sistereg a viz,és ez egészen 80c-ig nem szűnik meg,sőt itt meg is áll egy darabig a hőfok,és hallhatóan a laddomat pumpálja ki a forró vizet.Tudom,hogy beszéltünk erről,hogy ez normális lenne,de valamikor már buborékok hallhatóak.Ez mind 78-80c-nál,gondolom ez nem igazán tesz jót a kazánnak.
A ventillátor leállásnál,nekem még nem szalad tűl a hőfok.84-nél leáll,és ott is marad,onnan kezd visszahűlni.
Nagyon köszönöm a segitséget!
2013-11-08
13:31:07
Előzmény: sándor #42877#43177
Sándor!
Kezdem megszeretni az Atmost,de egy problémám még mindig van.
Nem tudok rájönni arra a jelenségre,ha leáll a ventilátor 84 c-nál,el kezd füstőlni a kémény,megszünik az elgázositás.Ahogy hűlik,és visszakapcsol a venti,megszűnik a füstölés,és duruzsol tovább a kazán.Már arra is gondoltam,hogy valahol falsot sziv,nincs megfelelően tömitve.A felső ajtó felső részén melegedést érzek,és mintha kicsi füst szivárogna ki.Az azbeszt tömitést nézegetve,semmi hibát nem fedezni fel.Az ajtónyitó kar függőleges irányban helyezkedik el zárt állapotban,ahogyan ön szerint lennie kell.Nem tudom mire vélni ez a jelenséget.Milyen hiba lehetséges még?
Üdv.Fexi
2013-10-31
13:38:30
Sziasztok,

Tegnap kihozták az ATMOS DC32S típusú kazánomat, csatolom ide a leírást hozzá, hátha valakit érdekel:

www.dropbox.com/s/x89vqv26xmccsy0/ATMOS_DC32S_Kaz%C3%A1n_Le%C3%ADr%C3%A1s.pdf

2013-10-10
15:33:43
Sziasztok,

Érdeklődnék, hogy tud-e valaki ajánlani Érd és környékén egy olyan fűtésszerelőt, aki faelgázosító kazánt és a hozzá tartozó eszközöket egy már meglévő gázfűtés mellé be tudná építeni?

Eddig egy szakit találtam, de még nem kaptam meg az árajánlatát és több helyről is érdekelne egyrészt a megoldási javaslata másrészt az ár.

Köszönöm.
2013-10-06
16:48:31
Előzmény: sándor #42638#42644
Tisztelt Sándor! Nagyon köszönöm a válaszát,nagyon hasznos számomra amit megosztott velem. A fűtési rendszerem áll egy Atmos DC25S kazánból,Laddomat,2000l-es puffertartályból amin keresztül megy a lakásba a bemenő ág.Közben van egy keverőszelep kézi vezérléssel,majd egy Grundfos Alpha2 50 keringetőszivattyú.Kb 150 négyzetmétert fűtök vele,8 radiátor van rákötve a rendszerre.A tegnapi begyújtásom kb. úgy sikerűlt,ahogy leirta. Az első teljes megrakás után a füstölés abbamaradt,és a vizhőfok felment 80c-ig.A termosztát kapcsoló a minimum jelzés felett volt egy kicsivel beállitva,és a ventillátor lekapcsolt,majd egy kis idő múlva visszahűlt 78c-ra és újból elindúlt a ventillátor.A magasabb hőfoktól egy kicsit félek,mert a kedves villanyszerelőnk a laddomatot vezérlő termosztátkapcsolót 80c-re állitotta,felforrt a viz,a biztositószelep kinyitott a nagy hőtől,majd azzal a lendülettel fel is adta a szolgálatot.Majd mostanában lesz kicserélve.Nem kevés pénz.Amint emlitettem 8 radiátort fütök,csak az a problémám,hogy az utólsó radiátorhoz nehezen jut el a meleg.Tudom,idő kell hozzá,de mégis mennyi idő az ideális a viz megfordulásához? 50-60 fokos vizet engedek a lakásba.Az előtte lévő radiátorokat szereljem fel termosztát szelepekkel? Vagy a sima zárás,nyitással ki lehet küszöbőlni a hibát?Még egy utólsó kérdés(lenne még ezer)ön a fenyőt irta a lgideálisabb tüzelőnek.Az enyv nem rakódik le a kéménybe? Tudnék szerezni fenyő szelezéket,az jó? Várom válaszát. Üdv.
2013-10-05
09:16:04
Tisztelt Sándor!
Én egy teljesen amatőr Atmos faelgáz tulajdonos vagyok.Próbálgatom az ön leirása alapján a begyújtást,üzemeltetést,de valahogy nem akar összejönni.Első kérdésem:a laddomatnak mekkora hőfokon kellene bekapcsolni? Nálam kb. 60 c-nál indul.Ez megfelelő? Begyújtást követően 60c-nál betolom a kart,és a kémény továbbra is füstöl. Majd 65c-nál megáll a termosztát mutatója.Megpakolom teljesen a tűzteret,betolom a kart,és a kémény még mindig füstöl.Nem indul el az elgázositás. 76c-nál megszűnik a füstölés,de a termosztát mutatója is megáll.A termosztát,és a ventilátor kapcsolója az ön leirásának megfelelően áll.A ventilátor egyfolytában megy.Megpróbáltam a minimum alá tekerni a termosztátot, a ventilátor leállt,és a kémény újból fűstőlni kezdett.A fa amivel tüzelek:akác tőlgy,bükk vegyesen.kb 1,5 éves.A kéményem 20-as,és kb bekötéstől 7 méter.Szeretnék tanácsot kérni öntől,tudom a könyökén jön már ki ez a téma.Válaszát előre is köszönöm.
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Kazánok  =>  FAELGÁZOSITÓ KAZÁNOKlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva