Biosolar Forum  =>  Fűtés - Kazánok  =>  FAELGÁZOSITÓ KAZÁNOKlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2011-05-13
17:15:58
#14302
Szép napot kívánok mindenkinek.
Segítséget szeretnék kérni.
Atmos kazánnal szeretnénk megoldani a kb. 130 nm-es lakásunk fűtését.
Gyűjtjük az információt, de nagyon jó lenne egy működő rendszert megnézni, a tapasztalatokat megbeszélni.
Borsod megyében Mezőkövesden lakunk, 100-200 km-es körzetben elmennénk "nézelődni" és beszélgetni, ha valaki ránk szánna 1-2 órát.
A fórumon is szívesen vennénk tanácsot.
Szakemberek nem vagyunk. (Főleg én, nő létemre.)
Amit szeretnénk: A lakásban radiátos fűtés van, jelenleg gázzal fűtünk. A tartalék vegyestüzelésű kazánt cserélnénk Atmosra. Egy 1000 literes sima puffertartályt vennénk, amiből hőcserélővel a használati melegvízet is megoldanánk. Már van egy csöves solar rendszerünk a melegvízre, ebbe a tartályba
melegítené a vizet télen a kazán hője.
Remélem, nem írtam nagyon "szőke nős" dolgokat!
Minden tippet, segítséget köszönök-köszönünk!

2011-05-04
18:01:57
Előzmény: sándor #14108#14123
Kedves Zsezse!
Kedves Sándor!

Megkövetlek Benneteket és a fórumot és köszönöm a figyelmeztetést. Igen ritkán ragadtatom magam ilyesmire.
Szén-monoxid jelző: nem holmi gagyi eszközöket vettem, az elem kimerülését is hangosan jelzi annak ellenére, hogy akkor még több órán keresztül működőképes. Sándornak igaza van, hogy egy jelző készülék nem tudja megszüntetni a hiba okát, mellesleg nem is az a dolga.
Azonban ha még ezt az elemi előrelátást is negligáljuk a következmények számossága csak növekedhet. Nekem is van az első perctől kezdve áramvédő kapcsolóm, van a házamban C és D szintű villámvédelem. Tökéletesen egyetértek azzal, hogy ezeknek az eszközöknek az alkalmazása nem helyettesíti a gondos tervezést és a rendszeres karbantartást, ellenőrzést.
De! Amikor a megalkotott törvények, szabályok estenként csak a maszatolást és a felelősség elkenést erdményezik, nehéz bízni ezekben a szabályozásokban.
Álljon itt a tegnapi példám. Amint korábban írtam, időközben megkerestem a 2010 december elsején életbe létett új kémény szabványra hivatkozva a helyi hatóság szerepét betöltő céget.
Segíteni ugyan nem tudtak, de rögtön közölték, hogy a napokban felkeres a kéményeim évente esedékes vizsgálatára a szakemberük. Mondtam, hogy köszönöm és szeretettel várom majd a fűtési szezon kezdetén. Egyébként ez a vizsgálat abból állott eddig minden alkalommal, hogy egy koszos tükör segítségével belenézett a kéményekbe és boldogan megállapította, hogy látja az égboltot. Ennyi. A vizsgálat idejének változtatásáról hallani sem akartak: mondván nekik most van ez a vizsgálat beütemezve, tehát most jönnek. Közölték, hogy nekem kötelességem a szolgáltatásukat igénybe venni és akkor, amikor Ők beütemezték. Az, hogy a következő fűtési szezonig sokféle okból válhat használhatatlanná a most jónak minősített kémény az én problémám. Emiatt voltam annyira dühös, hiszen ez nem egyéb, mint egy adóbeszedés érdemi ellenszolgáltatás nélkül.

A szabványról változásról. A 2010.12.01.-én életbe lépett szabvány az MSZ 845/2010 számot viseli és a korábbi MSZ 04-82/85 szabványt teljes egészében hatályon kívül helyezte. Ez legnagyobb részben a gázüzemü tüzelő berendezésekhez létesítendő, az égéstermék-elvezető berendezések tervezéséről szól.
A Schiedel honlapja szerint is szigorodtak a szabályok, gondolom ennek a biztonság növekedésével együtt magasabb ár is tartozik ezután.

A pufferről mégegyszer. A hőcserélős változat ára alig valamivel magasabb a sima árához képest. Egyszerűen nem akarom kizárni a lehetőségét annak, hogy a későbbiekben, de még a tartály élettartamának lejárata előtt tehessek fel napkollektorokat. Most nem tervezek ilyesmit még.

Sándor! Pontosan arra gondolok amit a hozzászólásod végén írtál. Maradjunk most az elgázosítós kazán pédájánal. Újra végigbogarásztam az ilyen rendszerű kazánok kereskedelmével és esetenként telepítésével foglakozó cégek honlapjait. Sehol egy fél mondatnyi figyelmeztetés: vigyázz tisztelt vásárló, mert ezekhez nem sima kéményre lesz szükség. Itt mindenki eladni akar, aztán utánam az özönvíz. Lehetséges, hogy ezek a mesterséges huzatu kazánok különleges elhelyezést igényelnek. Igaz, hogy mindenkinek magának kell elszámolnia egy nem kívánt esemény bekövetkezése után a lelkiismeretével. Emiatt keresek a javaslatodnak megfelelően egy megfelelő tudással rendelkező szakértőt és kikérem a véleményét. Azután majd jelentkezem.
Köszönettel: G_Sándor2011-05-04
09:38:30
Előzmény: pali #14106#14112
pali

igy van: nyaron. de nyaron nem futunk.
a HMVt pedig nem irta, hogy abbol akarja levenni.
2011-05-04
08:03:03
Előzmény: zsezse #14105#14106
Szia Zsezse!

"1000L-t nem fog megmelegíteni ésszerű felületű napkollektor."

Robert rendszere 750L-ert melegít és nyáron letakarja a kollektorokat, mert túlmelegíti.

Nem olyan sok az az 1m3.

Bocsi, hogy bele vau.. :Pali
2011-05-04
06:48:12
Előzmény: ge-es #14101#14105
Szia

>Amiként délután írtam, körbejárom a témát. Azóta már tudom, hogy 2010 >decemberétől új magyar kémény szabvány van. Most ennek a tanulmányozása a >dolgom.
ha megtenned, hogy megosztod velunk is a lenyeget, megkoszonjuk.

>Igazából engem a Brüsszeli és a Kossuth téri _zsinagógában_ kieszelt hülyeségek >nem befolyásolnak.
bocs, de ez a "stilus" nem erre a forumra valo.


>A logika és a fizika által kikényszerített ésszerű dolgokat még a törvényi >tiltás ellenére is alakalmaznám és figyelembe veszem.
>Pl:. szénmonoxid jelző készülékeim minden szinten az első perctől kezdve >vannak!
es ha egyszer kifogy az elem belole, es nem jelez?
a mesterseges huzatu keszulekeknel fontos, hogy a lakotertol elvalasztott helysegekben legyenek elhelyezve. Sandor ugy emlekszem azt mondta, szuterenban sem ajanlott elhelyezni oket.

a pufferekbol en nem a hocsereleset rendelnem, maximum csak az egyikbe tennek. de ez mar csak szorszalhasogatas es sporolas. 1000L-t nem fog megmelegiteni esszeru feluletu napkollektor.
2011-05-03
19:21:30
Előzmény: sándor #14093#14101
Kedves Sándor!

Amiként délután írtam, körbejárom a témát. Azóta már tudom, hogy 2010 decemberétől új magyar kémény szabvány van. Most ennek a tanulmányozása a dolgom.
Igazából engem a Brüsszeli és a Kossuth téri zsinagógában kieszelt hülyeségek nem befolyásolnak. Azt szoktam mondanbi, hogy ezekben a kultikus intézményekben kitalált ostoba törvények lehet, hogy vonatkoznak mindenhová, kivéve a tulajdonomat képező 1500m2 területre.
Mondom: az értelmetlen szabványok és előírások.
A logika és a fizika által kikényszerített ésszerű dolgokat még a törvényi tiltás ellenére is alakalmaznám és figyelembe veszem.
Pl:. szénmonoxid jelző készülékeim minden szinten az első perctől kezdve vannak!
A puffereket megrendeltem, tehát akkor is elhozom, ha kihasználatlanul csak itt állanának. Ezt persze nem akarom, tehát megkeresem az eredeti elképzelésem megvalósításához szükséges megoldásokat.
Azonban szigorúan az ésszerűség határain belül.
Üdvözlettel
G_Sándor2011-05-03
12:02:36
Előzmény: sándor #14089#14092
Kedves Sándor!

Megfogadom a tanácsodat és megkeresem a kéményes szakembert. Nem szívesen, de a bélelést még bevállalnám.
Azt azonban már semmilyen körülmények között nem, hogy külön kazánházat létesítsek. Egyszerűen egy efféle utólagos építésre nem vállakoznék semmiféleképpen. Akkor marad a GAZPROM függőség.
Az ATMOS gépkönyvét átfutottam, azt azt írja:" A kazánt kazánházban kell elhelyezni, melybe biztosított elegendő mennyiségű levegő áramlása az égési folyamatokhoz. Tilos a kazánt lakóhelyiségbe (folyosókat is ideértve) elhelyezni.)
Nekem a kazánház (ezt sokféleképpen lehet értelmezni) a szuterénben van. A lakótér a fsz + tetőtér. Ezért is köszönöm a szakember véleményének kikérésére tett javaslatodat.
Gondoltam, hogy nem lesz ez annyira egyszerű dolog...

Köszönettel
G_Sándor
2011-05-02
20:27:17
Előzmény: sándor #14049#14079
Kedves Sándor!

Tegnap, vasárnap, nálunk is egész nap zuhogott az eső, így volt időm eléjétől elolvasni a fórumot. Nagyon hasznos volt. Az a benyomás alakult ki bennem, hogy itt egy türelmes és renndkívül segítőkész csapatot találtam, tehát én is elő merek hozakodni a problémáimmal és tanácsot kérni. Dönteni úgyis nekem kell majd a végén.
A hozzászólásaitok megerősítettek abban a meggyőződésemben, hogy az eredményhez gondos előkészítés szükséges.
Megpróbáltam egy menetrendet összeállítani a magam számára. Ez így fest:
1. Összegyüjteni a rendelkezésemre álló adatokat a házam hőtechnikai értékeiről. Számbavenni az eddigi tapasztalataimat, amik a beköltözésünk óta összegyűltek.
2. A lehetőségeimet felmérni. Ez alatt értem a jelenleg üzemelő régi rendszer kiváltásának ár-érték arányos oldalának számbavételét, az anyagi lehetőségeimen belül kivitelezhető legyen a rendszer, a rendelkezésemre álló térbe kényelmesen beépíthető legyen minden gépészeti berendezés és illeszkedjen a meglévő padlófűtési rendszerünkhöz. Nem utolsó sorban reális idő alatt térüljön meg.
3. Készíteni egy tervet a megvalósítandó rendszerről.
4. Megvizsgálni, hogy a következő fűtési szezonra milyen biztonsággal lehet kiépíteni az új rendszert.
5. Anyagbeszerzés.
6. Meglévő rendszer bontása.
7. Új rendszer kiépítése, beüzemelése, próbaüzeme, kitapasztalása.

1. A házunkat 1989-1990 években építettük. Az akkor még nem olyan gyakori hőszigetelt nyílászárókat építettünk be. A falazat 36-os poroton tégla, kívül az akkor elérhető TERRANOVA hőszigetelő vakolat rendszerével (5cm vastag) készült. A teljes hasznos alapterület 100 m2 + beépített tetőtér 64m2. A fűtési rendszer padlófűtés, szintenként egymástól külön nyomvonalon, az osztó-gyűjtőig 1 coll keresztmetszetű csővel kivitelezve. A két gerinc egymástól függetlenül is működtethető lenne, mert két keringtető szivattyú van beépítve párhuzamosan. Ebben az üzemmódban nem használtam, mert sikerült beszabályozni a rendszert úgy, hogy nem volt szükség rá. A két szivattyú egymás tartaléka.
A nagyobb alapterületü nappaliban négy különálló zóna, külön-külön körökből kialakítva. A nappalival közös légterű étkezőben van az ötödik zóna. A szobákban és egyéb helyiségekben egyetlen fűtőkör van.
A beköltözésünk évében és még pár évig rendelkezésemre állt kedvezményes villamos energia, hat évig kizárólag azzal fűtöttem. A vendég szoba kivételével minden helyiséget. A villamos kazánomban 9x1,6KW fűtőbetetét dolgozott három fázisról. A leghidegebb hónapokban is könnyedén kifűtötte a házat. Az akkori fogyasztási adatokat tartalmazó számlákat már régen archiváltam, a napokban ezeket előszedem. Szerencsére akkor még havonta olvasták le a fogyasztást, ezek az adatok most hasznosak lesznek. Azt feltételezem, hogy a villamos energia közel 100%-ban hővé alakult akkor, és az azóta szerelt redőnyök csak csökkenthetik a sugárzással megszökő energiát.
Az építéskor két egymástól független 250x250 mm méretű falazott kémény készült, ezek közvetlenül egymás mellett, egy kémény testben vannak. Az egyik kéményt a gáz kazánunk megvétele után 1997-ben az akkor engedélyezett ASAN technológiával béleltettem. A "szakik" először 200 mm átmérőjü béléscsővel készítették el, de ezt a kéményvizsgálat nem találta elfogadhatónak. Visszatapsoltam a kivitelezőt, és az előírt min-max átmérő közepső értékére, átmérő 160 mm-re egy újabb béleléssel leszükítették.
A gázkazánom egy 29 KW-os Quadriga Reliance-501. Az egyszerűsége fogott meg, azóta beigazolódott, hogy egy nagyon megbízható típus. Elektronika semmi, segédenergia nélkül is működik, ha van gáz a csőben. A naponta az őrlángra elhasznált gáz sem vész el, mert kellemesen temperálja a szuterént. Tizenkét éve csak a gázkazánt használom.
A másik 250x250 mm kéménybe van most kötve a vegyes tüzelésre készült, anno vésztartaléknak beállított kazánom. A téli hét végéken szoktam néha tüzelni fával a vegyes kazánban, rendkívül rossz hatásfokkal.
Puffer tartályom ezidáig ugyanis nem volt, tehát nagyon kellett figyelnem a kazánra.
No ezt szándékozom most cserélni.
Az elmúlt öt tél adatait átnézve átlagosan 2300-2500 m3 gázfogyasztásom volt. Fából úgy két m3 akácot égettem el. A lakás hőmérséklete 21-22 celsius, a hálószobáké 20-21 celsius körüli. Időszakos szabályozást nem használok, mert mindíg van otthon valaki, illetve a padló tehetetlensége miatt nem is tudnám lengések nélkül megtenni.
Nagyjából ez a kiindulási állapot.

2. A lehetőségeim számbavétele.
A jelenlegi kazánház kevés területtel rendelkezik ahhoz, hogy ott puffereket is elhelyezzek. A kazánok helyisége mellett van a tüzelő tároló céljára tervezett, most tárolóként funkcionáló, de 180x240 cm méretüre leszükített helyiség. Ezt felszabadítom és itt szándékozok két 1000 literes puffert elhelyezni.
Kicsit előreszaladva az 5. pontra, ezeket a tartályokat most nagyon kedvező áron tudtam megrendelni a Szakszeresektől. Mivel ekkora puffer kapacitást mindenképpen be akarok építeni, ezeket megrendeltem és a napokban ki is fizetem.
Ha a leghidegebb napokon az ezekben tárolt hőenergia nem lenne elég, akkor a csúcsokban rásegítek a gázkazánnal.
A meglévő kazánjaim közül ezért a gázkazánt mindenképpen megtartom.
A puffereket hőcserélős változatban veszem meg, hátha egyszer valóban lesz megújuló energiaforrások hasznosítására valami pályázat, illetve később biztosítva legyen a napkollektor alkalmazhatósága rombolás nélkül is.
A pufferek alkalmazása egy újabb kérdést is felvet.
A kémény és ahhoz viszonyítva a kazán elhelyezése azt eredményezné, hogy a visszatérő, vagyis a hideg ág csöve a kazánhelyiség bejárati ajtaját keresztezné. Ha a visszatérő, hideg ági csövet nem a helyiség alján vezetem mi történik? Majd készítek egy skiccet és véleményezésre felteszem ide.

Itt mindjárt adódik az első kérdésem: szerinted a meglévő és eddig is használt 250x250 mm keresztmetszetü, 125 cm füstcső bekötési magasságot feltételezve 950 cm magasságú kéményem béleletlenül alkalmas lesz-e az elgázosítós kazánhoz?
A kéményből 725 cm a fűtött térben található. Valahogy nem szeretnék most még bélelteni is.


A költségvetéssel mindenképpen az egymillió HUF alatt szeretnék maradni. Szeretem saját kezüleg elkészíteni a dolgaimat, ezért a kivitelezést magam akarom elvégezni. A szükséges szerszámok a rendelkezésre állnak, és a "mester" után a mostani rendszert is én magam építettem át az első tél után. Azóta rendben működött minden, a karbantartásokat, tisztításokat is magam végeztem.
Mindenképpen egy tapasztalatokkal rendelkező gyár termékét fogom választani, de még nem döntöttem. Egy biztos: nyugati gyártmány nem lesz.
Az ATMOST az áprilisi HUNGAROTHERM-en testközelből is meg tudtam nézni, tetszett. Kollégáim közül többnek is van, mindenki dícséri. Ezzel együtt az ATTACK-ot is megszemlélem a döntés és a vásárlás előtt.

Sándor azt írtad az egyik hozzászólásodban, hogy generátoros ATMOS-od van. Ez a változat valóban annyival jobb, hogy érdemes ezt választani?
A kazánjaim levegő ellátása jelenleg egy 160 mm átmérőjű műanyag csövön keresztül, ki nem zárható módon történik a szabadból.
Az elgázosítós kazán számára ezen keresztül elegendő levegő tud beáramlani a fűtő helyiségbe?
Az ide vezető ajtót direkt nem tömítettem le, depresszió még akkor sem tudott kialakulni jelenleg, ha a friss levegő ellátó 160mm-es csövet (próbára) eltorlaszoltam.

A megtérülésre én elfogadhatónak tartok 6-8 évet, ha a mostani árakon számolom gázt és a fát. Ezt igazolni vagy cáfolni az első tél után tudom majd, azt hiszem.

Hát idáig jutottam a mai napig.
Ha nem utál ki a tisztelt gyülekezet, a napokban az eddig bennem felmerült technikai kérdéseket is elővezetem, csak előtte valami struktúrába szeretném foglalni azokat.

Köszönöm a türelmeteket: G_Sándor

2011-05-01
20:13:48
Előzmény: dejoe #14046#14047
Ja és en is az az "egyszerű" enber vagyok aki az "egyszerű" dolgokat szereti..
Mörfi megaszondta, tudod....
Filóztam én is a kettő között.... de inkább egy jóárasított -1 hónapot használt DC22S lett belóle...
Sokat nyomott a latban, hogy ATMOSból már hallottam/olvastam 10 éves kazánról is........Igaz Sándor, jól emlékszem......:-))
Attackról még nem hallottam olyanról... (igaz nem is lehetett volna mert új tipus), de akkor is....:-)
2011-05-01
20:01:22
Előzmény: ge-es #14044#14046
Kérdés, hogy szeretnél-é puffert ???
Én úgy gondolom, hogy mivel sokan nem tudnak-akarnak berakni puffert -pénz és helyhiány miatt-, azért "találták" ki a ventillátor modulációt....
Lásd VIGAS..... majd a lambdaszondás trükkök......

Nem értek hozzá annyira, de kétlem, hogy az ilyen szipi-szupi kazánok puffer nélkül -abban a lefolytott állapotban- bármennyire is gázosítanának !!!!
Inkább vegyeskazán hatásfok körül fűtögethetnek, hőntartanak, parazsattartanak...
CSak logikusan nézve a dolgot.... Bár lehet rosszul gondolom...:-)

2011-05-01
19:13:04
Előzmény: dejoe #14042#14044
Kedves Dejoe!

Én a Profi Attackra, a DPX25 Profi típusra vagyok kíváncsi.
A ventillátor fordulatszámának a modulációjával való teljesítmény szabályozás még nem tudom, hogy mennyire szükséges számomra. Most gyűjtöm az információt. Elejétől végigolvastam ezt a fórumot, mondhatom rengeteget tanultam belőle. Több olyan tapasztalati dolgot írtatok, amelyikre elsőre nem is gondoltam volna.
Apránként elő is fogok kérdés formájában állani ezekkel, hátha velem is türelmesek lesztek.
Holnapra az első kérdés csokor összeáll.
Most az ATMOS gépkönyve után az ATTACK gépkönyvét tanulmányozom.

Üdvözlettel
G_Sándor

2011-05-01
16:28:18
Előzmény: ge-es #14040#14042
AZ attack-ban is van:
-standard
és
-profi
Az első ugyan az mint az atmos
A prifiban a ventillátor mudulációs, tehát tudja csökkenteni a kazán teljesítményét.
www.naturenergia.hu/faelgazosito/attack/faelgazosito_attack.htm#vezerles

És van az X-es, amiben van a füstjáratban egy + hőcserélő....
Viszont azt nem tudom, hogy az létezik "standarban" is vagy csak a prifiban >DP-X25

"1./Attack DP Standard - A kazán termosztát és a füstgáz termosztát vezérli a ventilátor fordulatszáma állandó.
2./Attack DP Profi - Vezérlőelektronikával rendelkezik, amely a ventilátor fordulatszáma által szükség szerint változtatja a kazán teljesítményét 100-40% között, vezérli a keringtető szivattyút és a kijelzőn mutatja a kazán üzemi adatait."2011-05-01
14:35:50
Előzmény: sándor #12060#14040
Kedves Sándor!
Azt írod: "A mai "fejlett" Attackok elektronizálása meg sem közelíti egy mai Atmos elektronikai felszereltségét."
A meglévő fűtési rendszerünk korszerüsítésére adtam a fejem. Emiatt már eddig is elég alaposan igyekeztem körbekutatni az elgázosítós kazánokat.
Tiszta sor, hogy csak azonos fejlettségű dolgokat szabad összehasonlítani.
Kérdésem: az idézett rész nem fordítva van helyesen, vagyis az egyívásu kazánok közül az ATTACK vezérlése és konstrukciója fejlettebb?
Az idei Hugarotherm-en igyekeztemn alaposan megnézni az ATMOS kazánokat a Szakszer standján. Április végéig ugyan akciósan lehetett venni az Atmosokat, de utálok kényszer alatt dönteni és emiatt most csak a puffereket vettem meg Tőlük. A kazán vásárlása előtt még szükségét érzem a további tájékozódásnak.
Hozzáteszem. nekem továbbra is az ATMOS a jelöltem, de még szeretném a vásárlás előtt az ATTACK-ot is megszemlélni.
Az újabb konstrukciós ATTACK-ban a gépkönyve szerint van egy további hőcserélő is a kimenő füstgázból a kéménybe igyekvő hőenergia egy részének a visszatartására. Én elektronikával foglakozó lévén szívesebben használok egyszerűbb vezérlésű eszközöket (ami elromolhat el is romlik!), de a fűtés működtetését a családomra tekintettel szeretném a legnagyobb mértékben ember-függetlenné tenni.
Én úgy látom az eddig begyűjtött információból, hogy az ATTACK kazánok fejletteb vezérléssel készülnek.
Rövidesen meg fogok nézni egy ATTACK DPX25 kazánt is mielőtt döntenék.
Üdvözlettel
G_Sándor

2011-03-05
17:25:35
Előzmény: sándor #12193#12548
Most én írom....
De jó , hogy rákérdeztem !

Lehet már itt is érdeklődtem, a rejtélyes "levegősödésemről", ami felfűtés közben - rendszertelenül - előjött néha, majd elmúlt magától....
Én valamilyen helyi forrásgócra gondoltam a kazánban , ott ahol nem fordul meg rendesen a víz ....
De ezekszerint nem....

Miután rákérdeztem arra a bizonyos 1cm-es emelésre, kiváncsi lettem, hogy a kazán (vegyes) hogyan állhat nálunk..
Hát az eleje egy nagyon picit magasabban volt, 50cm-en volt benne 2-3 mm...

De miután visszaolvasgattam és megint elolvastam a hozzászólásod, elhatároztam mégiscsak kipróbálom az 1 cm-es emelést.
Ezért a kocsiemelővel - óvatosan - emeltem rajta annyit, hogy a vízszinteshez képest 1cm-el magasabban legyen a hátulja.
Már mikor elkezdtem emelni elkezdett bugyogni...volt benne levegő jócskán...
Csak azt nem értem, hogy 2 évig amíg nem volt pufi miért nem volt ez probléma ?

Na mind1
A többieknek jó lesz tanulságnak.

És akkor most jön a leburulós szmájli. Köszíííí, hogy felnyitottad szemem :-)

Kiváncsian várom az esti begyúttást....

2011-03-03
22:45:53
Előzmény: kod1111 #12488#12495
Köszönöm a fáradozásod...
Lehet "kicsit használt" atmos lesz a befutó
Még alkudozunk.....
Ha nem jön össze és abba az irányba fordulnék mindenféle képpen jelentkezem
Köszi még1x
2011-03-03
20:43:29
#12488
DeJoe!
Tudod a múltkor beszélgettünk a mentességről, beszéltem a sráccal és azt mondta működhet a dolog, ha élesbe fordul a helyzet összehozlak benneteket és megbeszélitek a dolgot.
2011-02-27
11:45:43
Előzmény: sándor #12299#12311
Nem kell elnézést kérned semmi gond, csak konstatáltam hogy az Atmos típusom van :).
2011-02-26
19:30:10
Előzmény: sándor #12110#12283
"De miután monolitnak más tipusa van..."

Sándor, nekem is Atmos-om van :).
2011-02-24
20:41:23
Előzmény: DeJoe #12156#12157
A képen nem igazán látszik, de Sándort ismerve biztos, hogy alá van támasztva :)
2011-02-24
19:58:23
Előzmény: sándor #12110#12156
Sándor ...
Ha már belinkelted a kezelésit....
Neked így van beállítva a kazán ??
5. oldal kazánok előkészítése üzemeléshez....
"A kazán szerelésekor a kazán hátsó részét 10 mm-el megemelve alá kell támasztani."
2011-02-23
21:03:08
#12089
Ma egy kicsit nézegettem, illetve takarítottam a kazánom hőcserélőjét amit havonta kéne, hát 3 hónap után így nézet ki, a kéményem meg 1,5 év után.

2011-02-23
15:15:23
Előzmény: sándor #12060#12075
Sándor!
Akkor végülis újfent szemléltetted nekem,hogy nem lesz nagy a 3 m3. :)
Köszi!


Nálad a megfizethető minimum vezérlésű kazán az Atmos DC25S-t jelenti?
A "fél elektornikás" Attack DPX25P-höz valamivel olcsóbban lehet hozzájutni.
Én ezt a kettőt akartam hasonlítani és eldönteni,hogy esetleg jobban járok e egyikkel vagy másikkal!
Lehet,hogy már kicsit idegesító vagyok,hogy már egy halom kazánt felhoztam ebben a fórumban,de szeretném az általam még kifizethető verziók közül a "a lehető legjobbat" választani!

2011-02-23
07:42:00
Előzmény: gyebi #12048#12057
Köszönöm a hozzászólásokat!

DeJoe
Azt hiszem jól számoltál!
Sándor is levezette nekem ezt a dolgot elég jól,mégpedig úgy hogy napi 8-9 órát fűtök a 25-ös kazánnal,ez alatt kap a ház is,meg a puffer is felmelegszik, majd az eltárolt hővel kihúzom kb. a másnapi begyújtásig!

Bemásolom ide Sándor számítását,a végén meg leírom mi nem egyértelmű számomra!

2011-01-16
11:36:13

"A Te esetedben, ha egy 22KW-os elgázosítóst van időd egész délután fűteni, akkor az átlag teljesítményét vehetjük 20KW-nak. Ezzel a tároló 6,1 óra alatt fűthető fel. Ehhez hozzájön a teljesen le nem hűlt lakás utánfűtés igénye, akkor a kazán egy 8-9 órás (ez egy délutántól estig időszak!) fűtési időszak alatt felfűtheti a lakást a délutáni és esti időszakra(ban), és biztosítja az éjszakai és a másnap délutánig szükséges fűtést is a tárolóból.És ehhez mindössze 1x kell begyújtani, + négyszer megtölteni a kazánt. Ez pontosan 8-9 órát jelent. Plusz az utolsó rakat éjszaki leégését, de ennek a leégését már nem kell figyelemmel kísérni senkinek sem.8-10 óra fűtés (ami összeségében egy-másfél órai munkát jelent), és 16 óra fűtés, temperálás a tárolóban eltárolt hőmennyiségből. Amikor mindenki otthon tartózkodik, akkor a kazán garantáltan biztosítja az elvárt lakás hőmérsékletet. Amikor nincs senki otthon, akkor lejjebb lehet venni a hőmérsékletet, és tovább kitart a tárolóban eltárolt hőmennyiség. "

Mint ahogy már írtam a ház hőigényét 16-17 Kw-ra számoltuk itt ki(igaz -15 fokra) robert segítségével!Kösznöm neki is!
Lehet,hogy nem jól gondolom,de ha nekem a ház óránként elvesz ennyit,akkor marad nekem 3-5 Kw a puffer fűtésére,mert ugye a többit a ház elveszi.
Én ezzel az 8-9 óra alatt fel fogom fűteni a puffert????
Ettől tartok én, semmi mástól.Elvileg így kéne hozzá 20-21 óra vagy még több.


Ha -5 fokra számolom ki a lakás hőigényét(11.3 Kw ) akkor jön ki az a 9 órás puffer és közben lakás fűtés amit Sándor vázolt.
Ha jól belegondolok, végülis(nem tudom pontosan) 0 és -5 között lehet az
átlag külső hőmérséklet a téli hónapokban, úgyhogy a -15 szélsőséges eset.
Ebben az esetben Sándor elképzelése jó, amit természetesen a kezdetek óta nem kérdőjelezek meg, csak annyian mondják,hogy túl nagy a puffer stb..
gyebi

Köszönöm az infókat az Attack kazánnal kapcsolatban!
Úgy hallottam a szlovákoknál jó áron hozzá lehet jutni.
A diagramm alapján kb. 19 -órakor fűtesz be és 21 körül tele a puffer?
Jól értelmezem?
Mekkora tartály , valamint a ház hőigénye?
Mekkor területet, légm3-t fűtesz?Szigetelés?
A kazánt ha jól látom az Attack DPX25P.
Köszi!
2011-02-22
21:35:50
Előzmény: votinka #11980#12048
Sziasztok,

Az attack kazánokhoz:
Ha jól tudom at Attack-ból is kétféle van, első - régebbi - amiről a képeket csatolgattátok be: DP sorozat - szerintem 1 kapcsolót meg néhány műszert én is pont így helyeztem volna el, ez még nem meglepő :-) Egy új gyártónak pedig érdeke lehet egy nagy piacon pl. a méreteket harmonizáltan gyártani a nagy elődhöz, hogy adott esetben "csereszabatosak" lehessenek, azaz én inkább praktikusságot vélek a hasonlóságban felfedezni :-).
Amiben különbség van az atmos-hoz képest, hogy fejletteb elektronika hajtja, ha jól tudom van benne pl. füstgáz hőmérséklet érzékelő is (Profi változat).

Az újabb fajta, amiről a másik fórumon is írogatunk a DPX széria, ebben van egy + füstgáz hőcserélő is + az elektronika képes pár hasznos dologra pl. a ventillátor modulálására, vagy termosztátos üzemre, stb, ezek mellett sok-sok dolog programozató benne(hőmérséklet szintek, indítás, leállítás hiszterézisek, stb).

Nekem is ilyen van, nálam jól üzemel, nem magas a füstgázhő és termeli a melegvizet is. Ha lesz egy kis időm, akkor megírom a teljesítmény naplózást is a hőmérséklet mérésekhez, akkor lesznek pontosabb adataim is, hogy mit produkál élőben, addig csatolva pl. a mai befűtés graikonoja.


Nem tudom mi lehet a különbség az Atomos és ezek között, valszeg majd 10 év múlva kiderül. Akinek fontos az automatizáltság - és hidd el, hogy az, ha nem akarod a hátralévő életedet a kazán mellett tölteni -, annak érdemes az eletronikával teletűzdelt gyártmányok közül választani. Amúgy pedig konstrukcióban nem sok különbség lehet, az enyém is tele van kerámiával alul, volt kb. 4mázsa, jó jastag lemezből épült, vészhűtő, szívó venti, vezérlés, ezek mind benne vannak - mellesleg jól is néz ki.

Krisz

2011-02-22
21:01:02
Előzmény: votinka #12035#12045
Akkor számolgassunk
Lehet nem lesz korrekt, majd a szakik javítanak ha nem OK

Nem tudom hány fokos vízzel szeretnél/tervezel fűteni....

Tehát puffer 3m3, kazán 25 kW atmos.
Az első pufi fölfűtés - ha a házat nem fűtöd közben - vegyük 10 fokosnak az induló hőfokot és 70 fokra szeretnénk fölfűteni , kb 8-8,5 órát venne igénybe

HA az első fölfűtés és abból fűtés után, csak átlag 40 fokig engednéd kihülni a pufit és 70 fokig fűtenéd újra fel (a teljes űrtartalmát), -és közben a lakás nem kér meleget - akkor kb 4-4,5 óra alatt lehetne fölfűteni a pufit.
Persze ha közben a lakás is kérne meleget, akkor több...

Így 30 fokos deltat-vel , a pufid 11m3 gáznak megfelelő enegiát tárolna...


Jól számoltam ???


Biosolar Forum  =>  Fűtés - Kazánok  =>  FAELGÁZOSITÓ KAZÁNOKlapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19   következő »
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva