Biosolar Forum => Fűtés - Kazánok => FAELGÁZOSITÓ KAZÁNOK | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 következő » |
szocsmarciVálasz erre 2013-03-07 08:41:20 |
---|
Előzmény: dejoe #39254#39261 A puffer 2T-s bekötése jó, de a gyakorlatban a tömegáramok változnak. Ezért sohasem lesz úgy, hogy pont annyit adjon ki az egyik szivattyú, mint amit a másik átvesz, és ha az egyik szivattyú leáll, akkor a másik a pufferből, vagy a pufferbe dolgozzon. A motoros szelepekkel ezt lehet pontosan szabályozni. Úhj ötletként a kazánköri szivattyú fordulatszám szabályzása is felmerült: https://biosolar.hu/forum/show/39147#39147 Én azt mondom, jól kell leméretezni a szivattyúkat, és meg kel tanulni jól fűteni, azaz előbb begyújtani egy órával, hogy mire kell a meleg, addig a puffer teteje meleg legyen. |
dejoeVálasz erre 2013-03-07 00:07:21 |
---|
Előzmény: sándor #39250#39254 Sándor! Valamit nem értek ! :-) És nem is tudtam eddig, hogy neked így van megoldva...ez eddig elkerülte a figyelmem. "Ha a lakás már kevesebb hőmennyiséget kér, mint amit a kazán megtermel, (melegedik a visszatérő), akkor a kazán huzat ventillátora leáll. Majd ha megint kell, akkor újraindul." "Ha a lakás elérte a kívánt hőfokot, akkor a termosztátja lekapcsolja a kerigtető szivattyút. A lakás ági motoros szelep zár és a puffer felé menő nyit. A pufferbe direktben megy a 90 fokos víz." Ez mennyivel jobb megoldás, mint a 2 motoros szelep nélküli, sima 2T-s bekötés. Mert a Te esetedben , ha csökken a hőigény a házban, de még nem kapcsolt le a szobatermosztát, a puffert nem is tudod fűteni. Hanem a kazán "modulál" le. Ellenben a sima 2T-s bekötéssel, ahol a fűtőköri szivattyú a kazán előréből annyit vesz el, amennyi kell a lakásfűtéshez, a maradék megy/mehet a pufferben. Párhuzamosan megy/mehet a 2 folyamat. A kazán meg mehet maxon. A szivattyú indulásakor kinyitó, majd leálláskor lezáró motorosszelepnek max. a gravitációs áramlás kiküszöbölése miatt lehet értelme. szerintem |
janokaaahVálasz erre 2013-03-07 00:04:27 |
---|
#39253 Egy kérdés!Ha lekeverem a kazánba lévő vizet egy bizonyos hőfokra,azzal spórolok?(Ez lenne a lényeg) |
janokaaahVálasz erre 2013-03-06 23:59:28 |
---|
Előzmény: jeepatti #39237#39252 Köszönöm! |
janokaaahVálasz erre 2013-03-06 23:58:09 |
---|
Előzmény: sándor #39248#39251 Köszönöm! |
jeepattiVálasz erre 2013-03-06 20:28:28 |
---|
Előzmény: janokaaah #39232#39237 janokaaah! Az hogy mekkora a radiátorod tök mindegy ha kicsi többet fogsz elfűteni az tuti.. Keverőszelep kell a lakás felé de erre csak elektornikus lesz jó pl időjárásfüggő motoros keverőszelep + ha a kazán meg akarna főni akkor egy biztonsági "hűtő" nyitás a rendszer felé én is így oldottam meg 90 fok felett tolja a lakás felé amig le nem hül. Annyi hogy ilyen esetben a kazános sokat "pihen" terheletlenül áll de sok kazán ezt simán kibírja ha nem gagyit veszel. Nekünk vagy 10 évig régen volt valami magyar kazánunk az is így ment nem lett semmi baja. Kazánnál 80 fok volt a lakás felé 40-45 fokra kevertük ennyi puffer nem volt! |
janokaaahVálasz erre 2013-03-06 19:40:08 |
---|
#39232 sandor Kár hogy ez nem elsőre jutott eszembe!Ha radiátoraimat jóval kisebbekre cserélem,akkor nem gond a 60fok,és akkor a puffer se szükséges,csak akkor nagy tűzterű kazánt kell vennem!:S |
jeepattiVálasz erre 2013-03-06 19:00:51 |
---|
Előzmény: sándor #39199#39228 Sándor! Közép kerámiát ahogy írtam cseréltem is, bár igazából most így utólag azt mondom azt sem kellett volna az elsó még eredeti! Árban én is kb félárra gondoltam ha eladnám olyan 180-200 eft ra az reális lehet. A felső nem eléget, hanem elkaparásztuk az éleit "CSINÁLJUNK NYÍLÁST A TŰZNEK".. Az alsó és felső kerámia is jó állapotban van (alsó eredeti), szerintem két dolog miatt tűnik újszerűnek a kazánunk 1 mert keveset használtuk 2 mert jó minőségű fával .. nem könnyezet, nem rakódott le semmi stb. felső ajtó tömítést kb 1 éve alsót meg most cserélem keménynek tűnt nekem. Az égés levegő csatorna azért koszos szerintem mivel a viessmann kazánt egy egyedi huzat zsalu dobozzal az atmosba küldtem bele így láttam jónak, nagy részben a viesmann ment a 10 év alatt ezért is pihent az atmos sokat. Én is szeretem a több lábon állást ezért is építettem így fel a rendszert, a gondozás mentes hőforrás lenne a hőszivattyú. Na ehhez a talajhőcserélőt már 3 éve beástuk de még a hőszivattyú nincs meg. Viszont mindent ennek megfelelően építettem ki már közel 6 éve kezdtem minden távlati célt figyelembevéve.. Nekem van olyan ismerőssöm, akinél a közreműködésemmel közösen tervezve és részben a kivitelezésben is részt véve építettünk ki egy komoly hőszivattyús rendszert. A rendszer 3. éve megy és gyűjtjük az adatokat is. Elmondhatom hogy megéri és jól működik kérdés hogy ki mennyit tud rászánni agy min tud spórolni. Neki 4 szonda van lent 100m es 32KW os hösziv amiből egy kompresszor megy csak kb 16Kw leadással (felváltotra állítottuk) villamos felvétele csak 4 KW mindennel. Pontos számítás nincs még de kb amit számoltunk 20-30% al olcsóbbra jön ki mint gázzal! Ez egy 200m2 vagy a feletti fűtött területű ház! Ez a 4 KW felvétel nem extra ez nem okozhat gondot egy szolgáltatónak sem ugye egy boiler is 3 kw simán. Azért a hőszivattyú nem az átlag ember eszköze, kell rá lóvé rendesen. Én a "maszek " megoldásom is kb úgy hogy a melót nem számolom és sok a használt elem benne mire kész 1mft körülire veszem (csak a hőszivattyú gép részt + a talaj oldalt)..ez sem kevés Egyet elmondhatok, még ha van is pénze valakinek akkor is sok sok meló hogy egy normális rendszere legyen jó kivitelező kevés van ha meg rá hagyod valakire... ez saját tapasztalat...nem az enyémen azt ugye tudjuk.. Pályázat? Na azt én nem csinálnék soha.. mint hitelt sem vennék fel soha inkáb gyűjtögetek.. vagy megoldom részekből mint eddig is. |
janokaaahVálasz erre 2013-03-05 23:51:17 |
---|
Előzmény: sándor #39139#39168 Igazad van,amik kitudnák az igényimet elégíteni,azok marha drágák(1,5-2millió),meg hát alig,ha elférne egy 20nm-es mosókonyhában,mert a puffert elvileg még föltudom rakni a falra!Úgyhogy lehet,hogy maradok a vegyes tüzelésű kazán+puffertartálynál!Igaz ez se 1 fillér lesz! |
dejoeVálasz erre 2013-03-05 21:17:06 |
---|
Előzmény: jeepatti #39162#39163 jaaaa...nokaaah . bocsi! :-) j-j mindkettő.... Akkor tárgytalan! |
jeepattiVálasz erre 2013-03-05 21:06:20 |
---|
Előzmény: dejoe #39160#39162 dejoe te összekeversz valakivel... olvass csak visszafelé.. nekem 1500 l pufferem van 16m2 napkolom atmosom stb idöjárásfüggö vezérléseim stb.. meg mégsok más.. |
dejoeVálasz erre 2013-03-05 20:26:51 |
---|
Előzmény: jeepatti #39157#39160 Amúgy van olyan kazán is hogy B-steel. Mehet vegyessel is, de egy kart átállítva akár (venti nélkül) "faelgázosító is lehet ! Róbert!...ha olvasod ami még érdekes, hogy tibcsi - ez van neki most a ligno helyett - ezzel IS feltűnően....izé...érdekesen magas hatásfokot ért el ! :-) |
dejoeVálasz erre 2013-03-05 20:23:45 |
---|
Előzmény: jeepatti #39157#39159 Az alábbiak miatt kíváncsivá tettél ! "nálam nem is érné meg a puffer,mert van amikor a 200nm-ből 100-at fűtök" és "Tervezek hőszivattyúra átállni " Tehát puffert "nem éri meg" beépítened.... DE hőszivattyút igen ? Mik az indokok ? Milyet is pontosan ? Milyen "áramod" van ? Számoltál te vagy valaki kwh/ft egységárat vagy netán "megtérülést" ? Mondjuk arra is kíváncsi lennék, hogy miért hátrány a puffer, ha 200ból csak 100m2-t fűtesz ? És ha állandóan a 40 fokos előrét emlegeted, akkor mégis miért nem puffer ?? szóval ? |
jeepattiVálasz erre 2013-03-05 19:56:40 |
---|
Előzmény: sándor #39139#39157 Sándor! Mi lehet az ára egy kb 8 éves Atmos DC22 S nek? Mennyiért lehetne eladni? Ahogy láttad jó állapotú, második kazán volt főként csak. Szerintem nem 8 évesnek felel meg. Zárt rendszerben van nekünk így oxidálódni sem nagyon tudott + adalék és van a vízben hogy védjük. (fernox) Tervezek hőszivattyúra átállni (lehet a nyáron) azért gondolkodom az eladásban, tartaléknak van még egy rendszerben lévő Viessmann kazánunk is. Annak meg lehet nincs értelme hogy porosodjon. |
janokaaahVálasz erre 2013-03-04 23:40:42 |
---|
Előzmény: sándor #39081#39127 És mi a véleményed a VIGAS kazánokról?Ezeket is lehet 40 fokon üzemelni és 85-90% körüli a hatásfoka.Igaz ezeknek nem olyan hosszú az égési ideje,de lehet benne brikettet égetni(igaz a brikett drága,de nyáron azt mondják jóval olcsóbb megvenni),aminek 2-3-szor hosszabb az égési ideje!Szerinted? |
janokaaahVálasz erre 2013-03-03 23:40:34 |
---|
Előzmény: sándor #39073#39074 Köszönöm a segítséget,akkor ez lesz a nyerő!És szerintem nálam nem is érné meg a puffer,mert van amikor a 200nm-ből 100-at fűtök(a gázkazán a 200nm-re van méretezve,de eddig nem vettem rajta észre,hogy túlfűtené a házat,mint ahogy írják),meg olyan is van,amikor 150-et(mikor a gyerekek haza jönnek szünetekben). |
janokaaahVálasz erre 2013-03-03 18:07:21 |
---|
Előzmény: sándor #39061#39062 Köszönöm!Az utolsó sorok jól hangzanak!Csak mi a neve annak a kazánnak?És az jó vagy rossz,ha nincs ventilátor?De az is lehet,hogy egy atmos kazánnal és pf tartállyal fogom megoldani,mert akkor a tartályhoz lehet majd kötni termosztátot,és akkor nem lesz gond az előremenő hőmérséklettel! |
jeepattiVálasz erre 2013-03-03 17:31:10 |
---|
Előzmény: sándor #39045#39060 Sándor! Én a gyalult lécekből vettem régebben az üzemből. Azok tiszták ragasztó mentesek leeső végek és szélek amik nem alkalmasak további felhasználásra. Valóban mikor bútorajtó, vagy ágy, étkező alkatrész lesz belőle már ragasztjuk, táblásítjuk az anyagot. De én nem ezt hanem az annak megfelelő alapanyagot használom. Az üzemben úgy van hogy bejön a fa rönk formában (magyar fa) tölgy, bükk és cseresznyefa. Azt saját fűrészüzemünkben felfűrészeljük, majd minimum 2 évik kint természetesen rakatokban szárítjuk. Utána kerül be szükség szerint a szárítóba ott kívánt értékre szárítjuk, majd darabolják, kiejtik a hibás részeket (na én ezzel fűtök) hasítják, így a hibátlan lécekből készül a bútor. Valóban bizonyos termékeink frontja és látható része tömörfa "csak", de igény esetén minden lehet tömörfa! Sőt van is 100% tömörfa szekrénysorunk és ágyunk, étkezőnk. Ez vevői igény függő.. Annak örülök ha a mi bútorunk van nálatok is! Ha más bútornál tartunk megírnád nekem hol reklámozták így "holland bútor"? Köszi |
janokaaahVálasz erre 2013-03-03 13:39:57 |
---|
Előzmény: sándor #39039#39047 Es egy faelgazositokazannal? |
jeepattiVálasz erre 2013-03-03 09:08:42 |
---|
Előzmény: sándor #39038#39043 Sándor! Mi tömörfa bútorokat gyártunk abban nincs hulladék 100% fa. Fábol készítjük az ágyakat, étkezőket, bútorajtókat stb! Amit én használok az még a nyers anyag. Nézd meg itt www.youtube.com/watch?v=ymk6UGor0oY ( pfifferbutor.hu egyébként a weblapunk) A teret mivel lécek kitölti, talán túlzottan is az az in gondom még. ezek egyenes lécek.. Azt hogy vesz e fel nedvességet a tároláskor? Nem tudom valamennyit biztos de nem mértem.. Le fogom mérni pontosan és megírom mik a pontos eredmények , idők. |
janokaaahVálasz erre 2013-03-02 18:24:15 |
---|
Előzmény: sándor #39021#39027 Köszönöm a választ és a válaszokat!Még egy kérdés!(lehet,hogy hülye kérdés lesz)De,ha a kazánhoz rakok keverőszelepet,akkor az a keverőszelep a fa égési idejét is betudja folyásolni?Tehát ha mondjuk 60 fokon 8 órát ég a famennyiség,de ezt lekeverem 40 fokra,akkor már félnapot is ég?Köszönöm!:) |
jeepattiVálasz erre 2013-03-02 16:26:04 |
---|
Előzmény: sándor #39023#39026 Sándor! FÁRÓL ....... A fa ha jól emlékszem 12-18 % os nedvességtartalmú. Egy bútor üzemben dolgozom a fa nagy része a bútor , ajtó gyártás során lehulló nem használható kis méretű hulladék (gyalult, vagy csak vágott de tiszta lécek). +Vagy 1 évet mág kint is volt fedett helyen a kertben.. gondolom nem szívja meg magát újra kb 4 éves anyag LADOMAT :..... Nekem ladomat nincs beépítve, a kazán után van egy lényegében hidraulika váltóm ( egy régi viessmann kazán) annak a másik oldalán van a puffer. Én a visszatérő hőfok magasan tartását így oldottam meg, ha az atmos eléri a 40 fokot elindul a hidraulika váltó felé menő szivattyú Ha a hidraulika váltó elérte a 60 fokot indul a puffer felé menő szivattyú így kb az atmos vissza térője 50 fok felett van mindíg. Ma annyit észrevettem hogy a puffer szivattyú 2 es fokozatban van visszavettem 1 es be így jobban melegszik a kazán. De most sem elég dinamikus szerintem. Kb 1000 liter vizet + a kazántesteket 60-65 fokra kb 30 ról egy teljes töltéssel emel fel közben volt gyenge lakás oldali elvétel is na de ma pl nincs hideg kint 15 fok volt. Ja és ezt a melegítést kb 2 .. bár lehet 4 óra alatt érte el az nem sok? ?? FÜSTGÁZ ... A füstgáz hőt a kazán kémény kimeneti csövében mértem. Mérést multiméterel csináltam NiCr-NiAl érzékelős kis bogyóval a végn ha jól tudom |
jeepattiVálasz erre 2013-03-02 08:12:55 |
---|
#39020 Különálló füstgáz ventillátort nem tudtok véletlen eladót? Szeretnék egy nagyobbat meg időtállóbbat vagy készítek vagy ha van megfelelő vennék. Frekiváltóval akarom vezérelni így lehet nagyobb teljesítményű is pl 1000W lényeg 1 vagy 3 x 230V ról működjön. |
jeepattiVálasz erre 2013-03-02 08:10:08 |
---|
Előzmény: janokaaah #39018#39019 Olyan nem létezik.. Puffer kell és a pufferbe dolgozik a kazán onnan meg a lakás szabályzotan kellene hogy elvegye nekünk így megy vagy 10 éve a lakásban 35-40 fokot kevertettek a pufferből.. Minimum 1000 l kell az alatt értelmetlen... Egyébként az Atmos nekünk kb 2 évet ment puffer nélkül nem kellett kimennem 2 óránként ezt is kibírta kb fél napig egy töltéssel |
janokaaahVálasz erre 2013-03-01 23:30:58 |
---|
#39018 Jó estét mindenkinek!Jövőre szeretnék átállni fafűtésre és ezt egy faelgázosító kazánnal szeretném megoldani!A kérdésem csak annyi lenne,hogy léteznek olyan faelgázosító kazánok,amiket mondjuk 40-45 fokon is lehet üzemelni?Mert tegyük fel van kint 5-10 fok,akkor ez is elég,és én személy szerint nem akarnék 2 óránként kimenni,mert 80 fokos előremenővel hamar leég a fa,meg hát napközben dolgozom is!Tehát ezzel azt akarom mondani,hogy a fűtés legyen állandó folyamatos,de alacsony hőfokkal!Köszönöm a segítséget!:) |
Biosolar Forum => Fűtés - Kazánok => FAELGÁZOSITÓ KAZÁNOK | lapozz: « előző 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 következő » |