Biosolar Forum  =>  Fűtés - Kazánok  =>  FAELGÁZOSITÓ KAZÁNOKlapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2018-11-29
13:39:16
Előzmény: tipli76 #52235#52236
Szia tipli76!

Most csak a legfontosabbakat.

- Nem az Atmos honlap, hanem a szerviz (vezető) honlapja adja a jó tanácsokat.
(www.atmos-szerviz.hu/)

- A kazánt először pontosan, horizontálisan és vertikálisan is vízszintbe kell állítani. Utána kell a hátulját 1 centiméterrel megemelni. Ehhez az állapothoz kell a csövezést építeni.
Az utólagos emelgetés nem biztos, hogy megfelelő eredményt hoz, mivel a csövezés nem alkalmazkodik az emeléshez.
Ha ez nem derült ki a beüzemelés során, akkor gond van a szerelővel, de a "szervizessel" is.
Elég lett volna csak a gépkönyvet elolvasni és az ott leírtakat betartani. (Ezért nem vállal az Atmos garanciát az ilyen szerelésű rendszerekre.)

Ami "levegősödésnek" hallható, az lehet több kis helyi megforrás a víz térben. Ezek össze adódhatnak, illetve általában össze is adódnak. Tehát, ha nincs is levegő a kazán felső részében, akkor majd lesz gőz.

-Kazántöltet.
A tűzteret a szerviz honlapján leírtak alapján kell megrakni és begyújtani. Alulra tűzifa, a tetejére a gyújtós.
Nincs szükség sokáig járatni nyitott csappantyúval, és soha ne gyújts be nyitott alsó ajtóval. Amint meggyulladt a gyújtós (1-2 perc), azonnal mehet a láng leirányba, a berakott tűzifára.

A kazánt nem működik műszárított fával! Legalább 12% nedvességtartalom szükséges. Saját tapasztalat, nálam 18-20%-os fával működik a legjobban. 24% a határ, felette már füstöl és erőlködik.

A tűzteret mindig teljesen ki kell tölteni, különben az van amit írsz. Legjobban 5-10 cm átmérőjű és 50-53 cm hosszú ágfával működik.
Nem szabad sok levegőnek maradni a fadarabok között. Ha vékony a tüzelő, akkor több fagáz keletkezik, mint amennyi el tudna égni.
Ha vastagabbak a fadarabok, akkor a szükségesnél kevesebb gáz keletkezik.
A végeredmény az, hogy nehéz feljebb tornázni a víz hőfokot.
A készen kapható 25-30 cm hosszú kandalló fával nem lehet az Atmosból kihozni azt amit tudna. Eleve 50 cm-est kell rendelni, vagy úgy kell felvágatni a rönköket.

-Ladomat patron.
Nekem van négy. A pontos értékre így fejből nem emlékszem, 50-es, 60-as, 70-es és a gyárilag beépített 80-as. Alulról indultam és a 70-essel üzemelt eddig a legjobban. Szerintem a 80-assal még jobb lenne, de még nem volt időm kipróbálni.
A 82 fokos vízzel már jól lehet boldogulni. Ez már jó a kazánnak is és a felhasználásnak is. 90 fok környékére volt belőve (addig emelkedett tovább a ventilátor leállása után a víz hőmérséklet) a 32GS kazánom, de ott már olyan magas volt a tűztér hőmérséklete, hogy az akkori kerámiákat (hőálló beton) gyorsan szétégette.

-Levegő beállítások.
A köracél száron vannak gyárilag belevágott jelzések. Legalább három vonalnak kell lennie.
Én kizártnak tartom, hogy koppanásig betolt állapotban szállították volna. Legalább is több helyen olvastam, hogy a gyári beállítás az egy, a típushoz megfelelő beállítás, amit majd finomítani fog a beüzemelő.
Ez a kérdés bővebb körül járást igényel, mert nem csak az általad említett két állítás lehetséges és szükséges.
Szerintem nem kell üzem közben a ventilátornak leállni és újra indulni. Állandó ventilátor mellett gazdaságosabban tudod a tüzelőt elégetni. A jó víz hőmérséklet 80-90 fok között van. A 82-vel ki lehet jönni. Különösen, hogy már első próbálkozásra elérted.

A 8 mm-t kicsit kevésnek gondolom, de ezt nem lehet elsőre beállítani. Sok függ attól is, hogy milyen a kéményed. A magassága, a környezet kéményre gyakorolt "árnyékolása", a belmérete, hogy szigetelt e, vagy sem, éppen milyenek a légköri viszonyok... Függ a tüzelőd minőségétől is.
Ez lenne a finom hangolás.

-Ennek a kazánnak úgy tudom legalább 3.000 literes puffer szükséges. Ez nem véletlen, mert ha már túlságosan magas a visszatérő víz hőmérséklete, akkor a kazánnak (a ventilátornak) sűrűn le kell állni, és ez a hatásfokot rontja.

Az én építésem alapvetően más, mint amit az Atmos előír. Egy már meglévő, hagyományos lemezkazánhoz épített rendszerhez tettem az Atmost. A puffer ~8.000 literes.
A kazán vezérlését (már az elsőét is) átalakítottam. Szerintem így biztonságosabb lett. Tudom, megbeszéltük a szervízzel, hogy így eleve nem lesz rajta garancia. Mivel ilyen jellegű a szakterületem, én ezt be mertem vállalni, de másoknak nem feltétlenül javasolnám.
Aki nem érti, hogy mikor mi történik az üzemelés folyamán a kazánban, az inkább maradjon a gyári ajánlásnál.

-Fexi problémája, amennyire emlékszem az volt, hogy be-be robbant, visszalőtt a kazánja. Ennek az oka a gáz túltermelés és a ventilátor leállása lehetett, de ez nem derült ki, mert eltűnt a fórumról.
Kéményprobléma, nem kellően kitöltött tűztér, sok levegő, magasra állított víz hőmérséklet…? Nem tudom.

2018-11-29
09:34:43
Előzmény: sándor #52234#52235
Szia Sándor!

Köszi a válaszodat! Kicsit meglep, hogy fexi 2013-as problémái még nem oldódtak meg.
Az én rendszeremet egy, már több Atmos-os rendszert kiépítő fűtésszerelő szakember építette ki, ill. hivatalos Atmos beüzemelő/ szervizelő szakember üzemelte be. Első körben átnézte a rendszert és nem kötött bele nagyon semmibe. A fűtésszerelőm tisztában volt az Atmos-os követelményekkel, így ezeket szem előtt tartva építette ki a rendszert. Sajnos a beüzemelés során nem derült fény minden apró beállítási problémára, de ez nem is volt elvárás részemről. Mivel ez az első faelgázosító kazánom/ rendszerem, ezért így is rengeteg új infót kaptam a beüzemelés napján.
Amúgy alapvetően a rendszer működik, idén használom előszőr, így még folyamatos a tapasztalatszerzés.

Jelenlegi problémáim:

1. Levegős a kazán.
Olvastam itt a fórumon, hogy érdemes a kazán hátulját kb. 1cm-el megemelni, hogy rendesen légtelenedni tudjon. Ez nálam még hátra van, a hétvégén lesz időm ezt megtenni. Remélem, hogy a rendszerben található levegő az még a feltöltés során bent maradt levegőt jelentti és nem valahonnan kívülről levegősödik folyamatosan.

2. Kazán hőfok max. 80-82 fok.
Ennél jobban még nem sikerült felfűtenem a kazánt, folyamatos ventillátorműködés mellett sem. Lehetséges, hogy az 1. problémámnak is van köze ehhez.

Kazán hőmérő: 80-82 fok
Laddomat bejövő: 78-80 fok
Laddomat kazán visszatérő: 65 fok
Laddomat puffer visszatérő: kb. 38-40 fok amikor még hideg a puffer alja

Gondoltam már a Laddomat patronra is. Nekem a 21-100-as Laddomat van beépítve (ezt jóval olcsóbban be tudtam szerezni újonnan, mint amennyiért a 21-60-at árulják). Jelenleg 72 fokos patron van benne. Gondoltam már, hogy kipróbálom a 78 fokos patront. Logikusan nézve így a kazán hőfokom feljebb kell menjen a visszatérő hőfok növekedése miatt.

3. Füstgáz hőmérséklet elég magas, 250-300 fok (de felment akár 350-re is).
Amikor rendesen dübörög a kazán és az alsó ajtót kinyitva látom a lefelé irányuló lángot (gondolom ez a rendes faelgázosító üzem), akkor 300 fok körüli a füstgáz hőmérséklete. Lejjebb csak akkor megy a hőmérséklet, ha csökken, ill. megszűnik a lefelé irányuló láng.
Ilyenkor amúgy működik az elgázosítás?

A 2.-3. problémám gondolom levegőellátási okokból is adódhatnak.

A primer/szekunder levegőarány állítót mennyire érdemes/ kell fizikálisan állítani?
Nekem gyárilag koppanásig be volt tolva (ilyenkor van alap 5mm-en a légrés). Optimális beállításnak az alap 5mm + 5-10mm-ert írja a gépkönyv. Ezt én beállítottam kb. 8mm-re, de próbáltam drasztikusan nagyra is állítani próbaképp.

A begyújtással kapcsolatban is lenne kérdésem.
Érdemes:
a) teljesen megtömni a kazánt és felülről begyújtani, vagy
b) kevés fával parázságyat kialakítani, majd ezután megtömni a kazánt?

Próbáltam ezt is, azt is, de a kazánhőfok egyik esetben sem ment 82 fok fölé.

Elnézést kérek a sok alapkérdésért, minden jótanácsot megköszönnék.

Köszi az infót az Atmos honlapról, azt is megnézem.

Üdv, tipli76
2018-11-29
02:26:17
Előzmény: tipli76 #52230#52234
tipli76!

Mi a probléma? Milyen segítségre lenne szükséged?

Fexi kérdései tudtommal nem zárultak le, csak javult valamit a helyzet.
Javaslom, menj fel az Atmos szerviz vezetőjének a honlapjára. Sok olyan jó gyakorlati tanácsa volt leírva is (két éve, amikor beszéltem vele), ami nincs a gépkönyvben megemlítve.
Most, hogy átálltam 32GS-ről 32S-re, és hogy van ~15 éves tapasztalatom az Atmosokkal, talán tudnék segíteni.

A finomhangolás és a kazán beállítása fontos és egyáltalán nem egyszerű. A szerviz és a forgalmazó semmilyen garanciát nem vállal azokra a kazánokra és rendszerekre, amiket nem ők terveztek és építettek, ahol nem tartották be a gyártó által ajánlott paramétereket.
Azért nem, mert nálunk van a legtöbb "csalódott" elgázosítós tulajdonos, akik a hozzá nem értő szerelőknek, illetve a saját "elméleteiknek" az áldozatai. És ez rontja a (tényleg jó) kazán hírnevét.


2018-11-27
09:07:45
Előzmény: fexi #44582#52230
Kedves fexi és Mindenki!

Hasonló problémám van, mint fexi-nek volt annó (régen volt már tudom, de nem tudom elolvasni a válaszokat, javaslatokat).

ATMOS DC32S kazán + laddomat 21-100 + 2x1000L puffer + 200L HMV tároló.

A kazánt max. 82 fokig tudom felfűteni folyamatos ventillátorműködés mellett, faelgáz üzemben elég magas (250-300fok) a füstgázhőmérséklet. Próbáltam én is játszani a primer-szekunder levegő arány állítóval, ill. a szívásszabályozóval lényegében eredménytelenül. Az ATMOS-on nagyon mást nem is lehet állítani.

A kémény egy kb.7m magas Shiedel, nem gondolom, hogy huzat problémám lenne.
Kb. 1,5 éves, hasított, 10-15cm x 35cm-es akác, tölgy tüzifát használok.

Amúgy ez egy új rendszer, idén lett kiépítve, a fiomhangolást kellene gondolom elvégezni.

Kicsit levegős is a rendszer, a kazán hátulját még nem emeltem meg egy kicsit, gondolom ez segítene.

Mindenféle jótanácsnak örülnék.
Köszi Mindenkinek!
2017-08-06
00:28:20
Előzmény: Jegi72 #50866#51118
Jegi72!

Az eredetileg a nyár elejére tervezett kazáncserénk megcsúszott. A héten kaptam meg az új kazánt és még csak ezután kezdem a régi bontását.
A ventilátor első blikkre azonos a régivel. (A segédfázisát ugyan még nem néztem, mert a kondija a csomagolás alatt van.)

A hozzám került ventilátor javítását halogattam (volna) az új kazán megérkezéséig. A gazdája nem tudott sem újat, sem használtat vásárolni, ezért július közepén elvitte tőlem a ventilátorát. (Egy motortekercselő másnapra felújította neki egy húszasért.)

Sajnálom, de így nem tudom tovább adni.
Remélem marad még időd (ha eddig még nem sikerült volna), keresni másikat!

2017-04-13
23:36:39
Előzmény: zoli79 #50898#50899
Szia Zoli79!

Sajnos rengeteg cég bedobta a törülközőt mostanában, köztük mindkét hidraulikás barátom is.

1. Este átnéztem az utca másik oldalára a volt "sütőipar" telephelyéhez, de az éjjeli őr nem tudta biztosra mondani, hogy van e hidraulikás cég a bérlők között.
Az ünnep után megérne egy érdeklődést. A villany bicikli boltban van talán a főnök, aki ismeri a telep pillanatnyi bérlőit. (Ha már ott vagy, szemben a "templom" utáni második házban van egy galvanizálós, aki jól ismeri a gépész szakmát a városban.)

2. A Kutasi úton, a Varga villamosági bolt után nem túl régen még láttam egy hidraulikás céget. Remélhetőleg megvannak! (Személyes ismeretségem nincs hozzájuk.)

3. A Csomorkányi úton, a MÉH telep környékén van (volt?) egy "Tórnádó ..." nevű cég. Róluk hallottam, hogy javítanak tömlőket és hengereket is. (Őket sem ismerem.)

4. Én a hidraulika olajat és néhány apróságot a Táncsics Mihály utcán a "Susán" boltban (cégnél) szoktam vásárolni. Nagyon komoly gyártó és javító hátterük van. Én őket kérdezném meg először, mert ismerik a szakmát. Ha ők is foglalkoznak hidraulika, illetve hasítógép javítással, akkor garantáltan minőségi munkát fogsz kapni.

5. Hirtelen annyi jut még eszembe, hogy ha az önrakodós, akivel a fát hozatod, az erdész srác, vagy valamelyik rakodógépes biztosan tud ajánlani hidraulikást is, mert náluk minden hétre jut valamilyen javítás.
(A Szántó Kovácson lévő mezőgazdasági gépesek is biztosan ismernek hidraulikásokat, de nálunk leginkább új gépeket látok.)

Lassan nekem is kell valakit keresnem, mert az öreg tömlőim elkezdtek izzadni, és a szemben lévő "tömlő gyárat" is bezárták már.
2017-04-13
18:57:58
Előzmény: sándor #50888#50898
Szia Sándor!
Tudsz ajánlani valakit aki ért a hidraulikához Rönkhasítom szorulni egy kis javításra. Köszi
2017-04-04
20:48:33
Előzmény: Jegi72 #50883#50888
Hat szezont.
A csere garnitúra is ugyan ennyit ennyit bírt.
A második garnitúrából az alsó tűztér kerámiáit négy szezon után kellett cserélni mert letört az egyik oldal felső pereme. Ez nem a kerámia hibájából történt, hanem a résbe szorult faszenet próbálta meg az egyik családtagom leerőltetni, akkor tört le.

A második garnitúrát két éve toldozgatom foldozgatom.
A felső tűztér fenék kerámiáján annyira kibővült a nyílás, hogy kénytelen voltam egy ráfektetett kazánlemezzel leszűkíteni.
Egy szezon alatt kettő darab 10-es kazánlemezt égetett szét. A ~1200 fok plusz a szekunder levegő erősebb mint a kazánlemez.
Először 6-os hőállóval próbálkoztam, de egy hónap alatt kiégett, kibővült a rajta vágott rés.
2017-04-03
17:23:22
Előzmény: sándor #50882#50883
Köszönöm a képeket.
Hány szezont üzemeltek ezek a betétek?
2017-04-03
12:32:53
Előzmény: Jegi72 #50866#50882
Jegi72,

ígértem képeket a régebbi gyártmányú kerámia betétekről.
Sajnos igy néznek ki, hiába üzemeltettem előírás szerint a kazánt.
Igazság szerint meglehet, hogy tényleg ennyi volt az elvárható élettartamuk. Nem egy lemezkazán megy tönkre ennél rövidebb idő alatt.

A képeken láthatod, hogy a kerámia hogyan használódik el.
Ami furcsa, hogy az első (még gyárilag beépített) kerámiákból a négy felső oldalfal közül kettőt szorultság esetén még vissza lehetne tenni. A másik kettő az gyakorlatilag szétesett. A repedések mentén apró darabokra tört, részben elporladt.
2017-03-27
12:43:56
Előzmény: zoli79 #50856#50857
Szia zoli79!

Igen, a 32KW-os nem generátoros típus.
Ennek azonos a három fő csatlakozó mérete a régi generátoroséval.
Teljesítményre kisebb is elég lenne, de akkor újból vágni és hegeszteni kellene a régi 5/4-es és 6/4-es acél csöveket.

A vezérlése még ismeretlen, rajzot nem sikerült előre megkapnom.
A műszerfal fotói alapján bizonyosan nem egyezik meg a régi, a neten megtalálható gépkönyvben lévő kapcsolásokkal.
A kazánnal kell, hogy kapjak gépkönyvet. Majd abból indulok el. Mivel úgy sem lesz garanciás, meg kell bontanom. Kiméregetem, lerajzolom, hogy illeszteni tudjam a mostani fűtésvezérlésemhez.

Az döntött végül a fafűtés mellett, hogy a gázra átállás a teljes ház fűtésrendszerének az átalakítását igényelné. Az új energetikai szabályok erre az öreg házra ennyit rákölteni nem engedélyeznek.
Azt meg, hogy mindent újra szigeteljek, födémet átalakítsak nem tudom finanszírozni. Nem akarom a gyerekeimet plusz adósságba hajszolni.

Maradt még egy pici remény (de erre az idén már nem lesz forrás), hogy később részletekben elkezdhetjük a gáz bevezetését. Gondolva azokra az időkre, amikor majd a gázt könnyebb lesz fűrészelnem és hasogatnom, mint a fát.

Először behozni a gázt a házfalig, utána mérőhely és fő vezeték kiépítése a leendő kazán helyéig.
Addigra talán enyhül annyit a szigor, illetve győz a józan ész, hogy csinálhatok egy komolyabb, kisméretű kondenzációs kazánnal egy néhány literes zárt rendszert amit hőcserélőn keresztül csatlakoztathatok a jelenlegi fűtésrendszerhez.
De ezt csak úgy és olyan mértékig akarom megcsinálni, hogy a mi jelenlegi kényelmünket kiszolgálja.
Nem akarok az utódaimnak, a ház esetleges későbbi tulajdonosainak problémát okozni. A házat úgyis átalakítják majd a saját igényeik szerint.
Akkor éppen elég lesz a falakat, az elrendezést, a 30 éves fűtésrendszert átalakítaniuk. Ne kelljen egy 600 ezres kondenzációs kazánról működő, esetleg pár éves fűtésrendszert kidobniuk, mert nekik biztosan más lesz a lakhatási elképzelésük mint nekünk.

Ezenkívül a fa ára stabilizálódott, sőt csökkenő tendenciát mutat.
Szerencsére a sok helyen meglévő gáz melletti korszerűtlen fa és vegyestüzelés ellen beharangozott (és már elkezdődött) szigorítás miatt egyre többe hagyják abba fatüzelést. (Leáldozóban a cserépkályha "bum".)
Mind a két rendszer korszerűsítésére pedig nincs pénze az embereknek.

Úgy látom, hogy csökken a fa iránti igény.
Az Atmosok még bőven beleférnek a szigorúbb előírásokba, különösen, ha egy még ma is korszerűnek számító, füstgázt felhígító Schiedel kémény tartozik hozzájuk.
Nálunk az új "füstösök" állítólag (nem láttam mit és mennyit) messze a határértéken belül mértek a kémény tetején távozó füstgázban. Úgy lett elkönyvelve, hogy az Atmos-Schiedel párosítás maradhat még jó ideig.
Ez is egy érv az Atmos megmaradása mellett.

Egyetlen probléma a fához való hozzájutás. Körülöttünk már mindent kivágtak, csak a maszek erdők maradtak.
Egyre kevesebb az Atmosokhoz való alacsonyabb árú ágfa. Drága ipari felhasználásból kimaradó keményfára ezeknek a kazánoknak nincs szükségük.
Lassan vissza kell térjek a 14 évvel ezelőtti nyárfához.
2017-03-27
09:23:18
Előzmény: sándor #50850#50856
Szia Sándor!
MI lesz az új kazán? Maradsz az Atmosnál?
2017-03-26
12:57:20
Előzmény: Jegi72 #50847#50850
Üdv Jegi72,

Nem tudom jó döntés volt e használt generátoros kazánt vásárolni.

Majd csatolok képet arról, hogy hogyan néznek ki pár év után a felső tűztér kerámia oldal elemei. Tele vannak repedésekkel, hogy ne essen szét, nagyon óvatosan kell a tüzelőt bepakolni.
Elég egyetlen oldalra boruló nehezebb görcsös hasáb, vagy a jobb töltöttség miatti hasáb beerőltetés és kitörik az oldalfal.

Ha nem adták hozzá a ventilátort, akkor vagy lefutott a kazán 8-10 évet, vagy szétégették a ventilátort. Egyik sem jó előjel a kazán általános állapotára vonatkozóan. A ventilátor az Atmosok legmegbízhatóbb alkatrésze.
Beépítés előtt feltétlenül győződjél meg a termosztátok állapotáról is!
Nálam 10 év után kezdték beadni a kulcsot. Akkoriban gyári eredetit nem sikerült beszereznem, illetve horror áron kínáltak a kamu szervizesek használtakat. Így kénytelen voltam "átépíteni" a kazánt, kiváltani a hibás, bizonytalan működésűeket más megoldásra.

A komplett kerámia készlet mellé érdemes megrendelni a két ajtó belső, hővédő szigetelését is az üvegszálas tömítésekkel együtt.
Különösen az alsó ajtó hőszigetelése használódik el gyorsan. Én évek óta nem takarítom róla a lemezesen ráüvegesedő pernyét, mert különben már elkopott volna a teljes szigetelés. Ami ráégett pernye a mozgatástól és a saját súlyától leesik, az gyorsan "visszagyógyul", és tovább védi a szigetelést a közvetlen szúrólángtól.

Reményre adhat okot, hogy még nálam is vannak kiszerelt, feltételesen használható állapotú oldal kerámiák. A szerviz szerint a régi kerámiák más-más gyártótól származtak. A cég azóta új gyártótól rendeli a kerámiákat. Ezek jóval tartósabbak és egyenletes minőségűek.

Gondolom jó mélyen a zsebedbe kell nyúlnod a felújításhoz. Az eredmény attól is függ, hogy magad akarod e a garancia elvesztésével elvégezni a cseréket.
Én, ennyi tapasztalattal, megbíznám a szervízt a kazán felmérésével és a csere elvégzésével is.
Nekem annó a kamu szerviz munkája, a felhasznált anyagok, valamint a magam vásárolta és beépítésű ventilátor értéke közel 40%-a volt az új kazán engedményes árának.
Ha nem cseszték volna el az alsó kerámia típusát, és nem lyukad ki a hátfal, akkor szerintem megérte volna 14 év után még egy teljes felújítást megcsinálni a kazánon.
Így most a legolcsóbb megoldás egy másik 32KW-os, de nem generátoros kazán beépítése. Még akkor is, ha a saját beépítés és saját fűtési rendszer miatt elveszítem a "rendszer" garanciát.
Nem reklám, de a gyártmány annyira megbízható, hogy bízom benne, amikorra a jelenlegi öreg fűtésrendszert cserélni kell, addig a kazán is bírni fogja. Pillanatnyilag ez a gazdaságos megoldás. (Gyengébb hatásfokú de olcsó lemezkazánból már a harmadikat kellene vásárolnom, és a fűtésköltségem is sokkal magasabb lenne.)

Ami a most üzemelő ventilátort illeti, azt átvizsgálás után meg szeretném tartani vésztartaléknak.
Van még, hagytak nálam egy felújításra váró, elfuserált javítású ventilátort. (Szétfúrták a hernyócsavart, de félre ment a fúrás.) Amennyiben ezt sikerül a tengely károsodása nélkül szétbontanom, akkor az felújítható lesz.
Most csapágyas. Ha a tengelye használhatatlan, javíthatatlan, akkor az állórésze és a lapátja megmarad tartaléknak.
Amennyiben a gazdája nem tart rá igényt, akkor szabad.
Sajnos muszáj így sakkoznom, mert egy új ventilátor nagyon drága.


2017-03-26
09:47:14
Előzmény: sándor #50837#50847
Üdv Sándor
Köszönöm a cimet, már irtam is nekik emailt.
A ventillátor felujítás nekem nem jelentene problémát szakmámból adódóan. Én nemrég vettem egy dc32 gs tipusú kazánt használtan, csak nem volt hozzá ventillátor.
Viszont én is csak nyár közepe vége felé épiteném be, úgyhogy nem lenne nekem probléma ha csak nyár elején kerülne bontásra az a kazán. :)
Rendeltem kerámia betéteket, de sajnos a generátoros tipushoz sokkal drágábbak, más tipusokhoz képest.
Üdv
2017-03-24
01:10:45
Előzmény: Jegi72 #50828#50837
Üdv Jegi72,

Az elérhetőségük:

"Címek:
Várpalota Csokonai utca 37.
Miskolc Csabavezér út 115.
Kereskedelmi kérdések:
Huszár Róbert  06-30-74-22-131
E-mail: atmoskazan@gmail.com

Műszaki kérdések:
Zsófi János  06-70-94-56-008
E-mail: szerviz.atmos@gmail.com
“Keressen bizalommal, már a döntés előtt! Segítek Önnek is, hogy a lehető leghatékonyabb kazánháza legyen.” Zsj"

Legjobb tudomásom szerint ők a hivatalos magyarországi kapcsolat a gyártóhoz.

Atmos kazánokat lehet ugyan több forgalmazótól beszerezni, de garanciában, az alkatrész és a kopó - fogyó elemek pótlásában, szakszerű és garanciás beszerelésében ők nem tudnak rendelkezés állni.

Ez a hivatalos képviselet és gyári szerviz néhány év óta működik, előtte (sajnos részben azóta is) hatalmas káosz volt ezen a területen.
Sok kazánt hoztak be Szlovákiából. Önjelölt "szerviz szakemberek" hozták be zsebimportban a sokszor össze nem illő alkatrészeket.
Azt fontos tudnod, hogy a szerviz, Zsófi János pontosan be tudja azonosítani, hogy a kazánod melyik ország piacára készült, mert vannak (régen is voltak) eltérések a vezérlésben, a belső felépítésben.
Az ilyen kérdésekben a neten fellelhető árusító cégek nem tudnak segíteni.

Közvetlenül a gyártóhoz lehetne még fordulni, de ők a sok Magyar kontár "szakszervíz cég" okozta káosz miatt már csak a Huszár és a Zsófi urakon keresztül hajlandók szóba állni velünk. Esetleg ha van Cseh szerviz kapcsolatod, tőlük is beszerezhetsz alkatrészeket, de azokra nem lesz Magyarországon garancia.


A kilyukadt kazán szerencsére végig húzta a telet. Heti víz pótlásokkal sikerült eljutni a leállításig. Jelenleg még beépítve áll a helyén, bontásra vár.
A jövőbeni sorsa félig eldöntött.
Egy kazánépítő már jelentkezett érte, de miután amikor megvettem, annyira leszólta, hogy már csak azért sem adom el neki. Kiszedek belőle minden (valamire) használható alkatrészt, termosztátot. A fémrészeket szétvágom és részletekben különböző telepeken eladom.
Nyár elején akarom kibontani és az újat beépíteni.
A kerámia elemei az alsó tűztér kivételével teljes cserére szorulnak. Ráadásul a még feltételesen (ha sikerül épen kiemelni) használható, két félből álló alsó kerámia elem nem az én generátoros kazánomba való, de nem is építhető be másik generátoros kazánba. Számomra ismeretlen, hogy valóban melyik típusba való.

A füstgáz ventilátor (fülre) még tökéletes állapotban van, de 7-8 szezont üzemelt.
Jó szívvel nem ajánlanám, mert ennyi üzemórával felújítás nélkül én nem építeném be. Max vésztartaléknak jöhet számításba, ezt a szerepet szántam neki.

A motor némi trükközéssel felújítható. A külső burkolatot kell kivágni, hogy biztonsággal hozzá lehessen férni a motor védő ventilátor beégett hernyócsavarjához.
A magas hőmérséklet miatt szerintem mezei csapágyakkal nem szabad felújítani. Magas fordulatra készült, nagy lógású (ha jól emlékszem 3C-s) csapágyakat kellene minimum SKF minőségben belerakni.
Ezek és a munka ára közelítene egy eredeti Atmos füstgáz ventilátor árához.
Meggondolandó, hogy a szakmai kihíváson kívül megérné e felújítani. (Egyet már megcsináltam, de nem merem másnak átadni amíg nálam nem bizonyított.)
A füstgáz ventilátor ára nagyjából egy új kazán árának a 10%-a, tehát olcsón senki nem adna el még egy használhatót sem.
A mostani gyári szerviz biztosabban tudna segíteni.
2017-03-21
19:33:55
Előzmény: sándor #50662#50828
Üdv Sándor
Érdeklődnék erről a cégről, akik Atmos kazánokat forgalmaznak.
Alkatrészeket is árulnak?
Esetleg a régi kilyukadt kazán megvan még?
A füstgáz ventillátor érdekelne engem.
Üdv
2017-02-09
17:27:28
#50662
Üdv mindenkinek!

Mint írtam, cserélnem kell a 14 éves generátoros elgázosítós kazánomat.
Örömmel tudatom mindenkivel, aki Atmosban utazik, hogy végre van Magyarországon egy valódi képviselet és fontos(!), egy valódi szerviz cég is.
Ami eddig volt, azt jobb elfelejteni.

Sikerült mindkét céggel felvenni a kapcsolatot. A képviselet a kiválasztásban, beszerzésben, a szerviz cég a beüzemelés, a rendszerépítés, valamint az üzemeltetésben tud segíteni.

Cím szavakban:

Ami rossz!
-Kiderült, hogy a kazánom kilyukadása három fő okra vezethető vissza.
1. A fűtésköri kapcsolásom 30 éves és nem az Atmos alapkapcsolás szerinti.
2. A rendszerem nyitott, az Atmos ma már csak zárt rendszerekkel dolgozik.
3. A legnagyobb hibát az első kerámiacsere során követte el az akkori szak-
szerviz szerelője. Fogalma nem volt arról, hogy milyen a generátoros
kazán. (Az enyém, nem is szerepelt a gyártási azonosító számok szerint a
Magyarországra exportált kazánok között. Speciálisan nyugatra gyártott
készülék volt. Ki tudja milyen úton jutott az akkori magyarországi
képviselethez, aki nekem eladta?)
A szerelő kihagyott, nem szerelt vissza, nem cserélt ki egy speciális
hátfali füstgázt terelő idomot. Így a még túlságosan forró füstgáz kvázi
szúrólángként érte két oldalon közvetlenül a víztér falát. A két pont
egyikén égett ki a vastag lemez.
Hiába kértem, hogy ugyan olyan kerámiát tegyen bele, mint amivel eredetileg
vásároltam. Mellébeszélt és a garancia elvesztését ígérte be, ha nem fogadom
el a munkáját.
A munkáról minden dokumentációm megvan. Joggal perelhetném a céget,
ha azóta nem szűnt volna meg, nem alakult volna át.
Ha nem állna per, felszámolás alatt, és ha az Atmos cég nem szakított
volna meg vele minden kapcsolatot.

Ami jó! (Már amennyire ebben a helyzetben lehetséges.)
1. A fűtésrendszeremet átépíteni nem tudom, de van olyan kazán, amit
egyszerűen be tudok tenni a régi helyére.
2. Sikerült a legfontosabb részletkérdéseket megbeszélni a szerviz
vezetőjével.
3. Megértették, hogy a komplett rendszer sajátossága miatt "csak a kazáncsere"
megvalósítható. De, és ennek ellenére a lehetőség szerint segítenek.

Ami nem jó ugyan, de még elfogadható!
1. Ha nem az ajánlott gyári alapkapcsolás szerint kerül beépítésre az új
kazán, akkor nincs rendszer garancia, max gyártási hibára.
2. A saját beépítéssel eddig is kétséges volt a garanciám, de a kazán
amíg bírta, kiválóan működött, (működik ma is).
Egyébként lett volna benne még 10-15 év!

Ami nagyon de nagyon elgondolkodtató!
1. Az Atmos alapkapcsolás egy jóval régebben kidolgozott és bevált valami,
mint azt gondolnánk. Eltérni tőle (lásd a fórumon több kételkedő más
megoldásait) felesleges.
2. Az Atmos cégnek annyi baja volt a magyarországi "újítókkal", hogy kénytelen
volt rendet vágni közöttük. Ezután csak az egyetlen, az Atmos cég gyári
szervize által tervezett, jóváhagyott rendszerbe épített kazánra vállal
garanciát.
3. Az új kazánomról csak a mechanikai méreteket tudhattam meg. A vezérléséről
és a hozzá tartozó adatokról nem lesz a vásárlást megelőzően elérhető anyag.
Elegük lett az okoskodó, a kazánjaikat lejárató és utánozni próbáló
emberkékből.
Elegük lett abból, hogy a fizikai törvényszerűségeket nem ismerő, a
megszokásból rendszert építők a problémás fűtésrendszerek sikertelensége
miatt egyszerűen az ismeretlen, "túlbonyolított" kazánt hibáztatták.
4. Jó hír, hogy bizonyos vezérlési változtatásokat, amiket nekem a régi fűtési
rendszeremhez illesztés miatt a kazánon el kellett végeznem, azok
egy része ma már alapból benne van az újabb fejlesztésekben.
Én a változtatás előtt külön kikértem a gyár hozzájárulását, amit meg is
kaptam. Igy maradhatott garanciám annak ellenére, hogy a gyári szám
alapján ez a kazán nem is működhetett volna Magyarországon.
Az is jó hír (ez inkább Marci területe), hogy 2003-ban az Atmos
betervezésénél a hidraulikai viszonyok, a két egymásra dolgozó szivattyú
miatt a "gondolkodó" Grundfoss Alfát építettem be (18 ezer helyett
48 ezerért), ez a szivattyú maradhat. Ma már az Atmos eleve csak ezzel a
szivattyúval tervezi a rendszereit.

Remélem, hogy a kazán csere után még kitart pár évig az öreg fűtésem!
Felkerestem a bankjainkat egy esetleges, csik-csókos támogatásos teljes fűtésrendszer csere plusz gázbevezetés finanszírozása ügyében.
Udvariasan meghallgattak, majd közölték, hogy egy luxus síremlék, esetleg a hamvaimat a világűrbe juttató temetésről könnyebben meg tudnánk egyezni. Fűtésrendszer, energiatakarékos építmény átalakítás már nem fér bele a táblázataik szerint a lehetőségeimbe.
2016-01-18
21:49:33
Előzmény: grano #49750#49751
"az, hogy vágnak egy lukat a kazánon ahol bemehet a levegő, attól azt a nyílást még nem nevezném secunder légbevezetésnek. "


Ez nem a faelgázosító kazánok kizárólagos privilégiuma.

Az, hogy elsődleges (primer) és másodlagos (szekunder) levegőbevezetést is használnak.

A légbevezetéseket ki, miként alkalmazza és ezzel milyen %-os hatásfokot ér el, az műszaki és gazdasági (ár) kérdés.

Ebből a szempontból az alul említett Herz apríték égetőnél kevés/kevesebb éghető gáz képződik mint a kifejezetten faelgázosításra tervezett kazánnál. Ott a felső égéstérnél elsődleges a minimális mennyiségű levegőbevezetés, a tökéletlen égés elérése.

Az apríték égető kazánoknál ellenkezőleg, a minél tökéletesebb égés elérése a cél, legyen bár két kamrás égéstér kialakítva.

2016-01-18
20:44:00
Előzmény: monolit #49746#49750
monolit:
az, hogy vágnak egy lukat a kazánon ahol bemehet a levegő, attól azt a nyílást még nem nevezném secunder légbevezetésnek. Javítanak valamit a hatásfokon, de pl az alsó totyautánzat - alias szenes kazán - tűztérajtós légbevezetése messze van a secundernek nevezhető légellátástól. A secundert a lángba bele kellene vezetni hátul ahol felmegy a láng a felső táskákba, nem pedig itt elöl rávezetni mondjuk egy hasábfa végére.

A felsőt nem ismerem, így nem nyilatkoznék.

Attól, hogy egy vályús égetőfejre felülre lukakat fúrnak attól az még mindíg nem lesz gázosító. Javít az égésen igen, de a secundert messzebb kell vinni a tűzfészektől és ott adagolni, előmelegítve külön égéstérben. Ráadásul lehetőleg a primert is szűken adagolva.
2016-01-18
19:26:50
Előzmény: grano #49743#49746
"külön primer, külön secunder légbevezetést alkalmaznak, ami alapvetően az elgázosító technológia része."

Tévedés, ez szinte minden fűtőberendezésen megtalálható. A képen látható, hogy már a régebbi kályhákon is alkalmazott volt. Sajnálatos viszont hogy mostanában erről a tervezők megfeledkeznek, ill. + pénzért mint extrát fizettetik meg a vevővel :( .

A felső ajtókon adagolható a szekunder levegő."Ezt az itthon leginkább használt kazánok (apríték/pellet) nem használják."

Ugyanúgy használják, csak nem hangsúlyozzák ki. Amelyik égőfejen furatokat látsz az égő anyag felett, az mind az. + levegőt adagol az éghető gázokhoz.

2016-01-18
08:10:19
Előzmény: monolit #49739#49743
monolit:
Hogy érthetőbb legyen:
www.herz-energie.at/index.php/firematic-20-60-1763.html

Külön primer, külön secunder légbevezetést alkalmaznak, ami alapvetően az elgázosító technológia része.

Ezt az itthon leginkább használt kazánok (apríték/pellet) nem használják.
Jellemzően csak egy légbevezetést alkalmaznak és már az égőtérben hőelvonás történik.

Ha a fej beépítését a hasábfát tüzelő faelgázosító kazánokra értetted akkor egyetértünk.

De a Herz firematic kazánjai a faelgázosító technológiát alkalmazzák (szerintem).

2016-01-17
19:05:40
Előzmény: grano #49736#49739
Teccik, nem teccik, a tények:

A prospektus nem állítja azt amit mondtál, igen tiszta égést ígér. www.herz-energie.at/index.php/hungarian-magyar.html

Az égőfej kialakítása miatt kell a szekunder levegő bevezetés alul, (kétzónás égéstér) amint az a metszeten is látszik.

Más égőfej kialakításnál már a fejnél bevezetik a szekunder levegőt az után-égetéshez.

De fenntartom, hogy ilyen égőfejeket faelgázosító kazánba beépítve azok gáztartalmát már nem tudod meggyújtani az alsó égéstérben.

2016-01-16
20:54:28
Előzmény: monolit #49735#49736
monolit:
"Az apríték égető fejnél tökéletes égés van, emiatt nem alkalmas a leírt célra."

Tévedni teccik:
www.herz-energie.at/index.php/firematic-80-301-1764.html

Létezik faelgázos égetőfej pellet/apríték kazánoknál. Az apríték/pellet égetőfejek önmagukban messze nem adnak tökéletes égést ahhoz már kell a kétkamrás égéstér.
2016-01-16
19:29:53
Előzmény: zsezse #48119#49735
Szia!


Lásd kémia óra, amikor a lombikban levő faanyagot kívülről hevítve, a gázokat elvezetve meg lehetett gyújtani.

A faelgázosító kazánban az égési folyamat fentről lefelé történik.
A felső térbe az égéshez kis mennyiségű levegőt juttatnak (tökéletlen az égés), így füstgáz keletkezik, amely éghető gázokat tartalmaz.

Az égési folyamat iránya egy csappantyúval szabályozható.

A begyújtás hagyományos módon történik. Amint parázságy alakul ki, megrakod a felső teret szorosan fahasábokkal úgy, hogy az égőteret hézagmentesen teljesen kitöltse. A fenti térben keletkezett gázokat a parázságyon átvezetve (csappantyú) az begyulladván magas hőmérsékletű szúrólángot produkál, ezért kell a kerámia bélés az alsó térbe valamint a két égőtér közötti résbe. Az elszívás (vagy fújás, típustól függően) ventilátorral megoldott.

A hagyományos kazánoknál a füst (nem elégett szén részecskék) és a gázok egy része a kéményen keresztül távozik, míg a faelgázosító azokat elégeti, ebből adódóan nagyobb a hatásfoka.

Az apríték égető fejnél tökéletes égés van, emiatt nem alkalmas a leírt célra.2015-12-21
15:35:36
Előzmény: zsezse #49641#49643
zsezse:
pontosan.

Az égető fejedben is megemelkedne a tűztérhőmérséklet és jó eséllyel eltűnne a füst ha a lángot beterelnéd két acéllemez közé.
Föléjük keresztbe egy kis távtartóval mégegy lemez, hogy ne a kazánt érje közvetlenül a láng.

Biosolar Forum  =>  Fűtés - Kazánok  =>  FAELGÁZOSITÓ KAZÁNOKlapozz: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva