Biosolar Forum  =>  Könyv, Link  =>  Hiedelmek a napenergia hasznosítás területéről
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2009-08-17
12:00:50
#2386
Hiedelmek a napenergia hasznosítás területéről

Eredeti: www.sustainability.ie/solar.html
Fordítás: BR - biosolar.hu

A nagy mítosz: a vákumcsöves napkollektoroknak hatásfoka sokkal jobb, mint a sík-kollektoroké

Nem igaz!

A nemzetközileg elfogadott SPF kutatóintézet több mint 160 különböző napkollektor vizsgálata után úgy találta, hogy a sík-kollektorok bruttó hatásfoka jelentősen magasabb, mint a vákumcsöves kollektoroké.

Amíg több mint 120 bevizsgált sík-kollektor bruttó hatásfoka 70% körül mozgott, 42 vákumcsöves kollektortípus átlagos hatásfoka csak 49%-ot ért el. Pontosabban, az érték a sík-kollektorok esetén 51% és 79%, a vákumcsöveseknél pedig 31% és 62% között mozgott. A teszt 5 sík-kollektor kivételével 60%-nál nagyobb bruttó hatásfokot mutatott ki.

Hogy lehet az, hogy a vákumcsöveket gyártó cégek állítják, hogy a termékeiket a sík-kolektoroknál sokkal jobbnak?

A válasz nagyon egyszerű: csak azt az üvegfelületet hasonlítják össze, amely a napsugarak irányába esik (az üvegezett nyílás, ahol a napsugár a kollektorba lép). Ez a rész a vákumcsöves kollektorok esetén sokkal hatékonyabban fogadja be a napsugarakat. (Az érték modellenként nagy mértékben változik.) Az összehasonlítás eredményét jelentősen befolyásolja a különbség a nyílás és a panel bruttó felülete között.

Amíg a sík-kollektor felületének 90%-át is elérheti a nyílás, néhány vákumcsöves panel esetén ez az érték kevesebb, mint 52%. Aki látott már vákumcsöves kollektort tudja, hogy a csövek között mekkora hely van!

Így a vákumcsöves kollektorok forgalmazóival állításával szemben ugyanakkora teljesítmény eléréséhez sokkal kisebb méretű sík-kollektor is elég.

Akit nem győzött meg a fenti érvelés, látogasson el a www.solarenergy.ch honlapra. Minden bevizsgált kollektor adatlapja letölthető PDF formátumban. A második oldalon található a bruttó hatásfok értéke. Például: 0.408 azt jelenti, hogy a kollektor bruttó hatásfoka 40.8%.

Meg kell jegyezni, hogy az ott leírt érték a kollektor hatásfokát jelenti, nem pedig a teljes rendszerét. A rendszer hatásfokát megkaphatjuk, ha a bruttó hatásfokot kettővel elosztjuk. Az így kapott eredmény csak közelít valósághoz, de figyelembe veszi az elosztás veszteségeit és a hasznosíthatatlan felesleget is, amit a tartós nyári melegek okoznak.

Az SPF honlapján feltüntetik a legjobban és legrosszabbul teljesítő panelek eredetét is. A bevizsgált sík kollektorok közül a legjobbak Ausztriában és Németországban készültek.

A legjobb vákumcsöves kollektorokat Svájcban, Észak Írországban és az USA-ban gyártották.
A tíz leggyengébben teljesítő vákumcsöves kollktor közül hatot Kínában gyártottak. További két gyenge minőségű Olasz és Portugál kollektor egyedi méreteiből kiderül, hogy azok is Kínában készültek.

A Sváci mérési adatok Írországban is érvényesek?

A két ország klímája biztosan különböző. Svájcban egy év alatt többet süt a nap, mint Írországban - különösen igaz ez a téli hónapokra -. Nyáron kisebb a különbség. Ez a tény vitathatatlanul jelentős különbséget eredményez. Svájc hideg telektől szenved, ami a sík-kollektoroknak nem kedvez. És fordítva: Írországban az év sok napján nagyon gyönge a napsugárzás, ekkor a vákumcsöves kollektorok jobb hatásfokkal dolgoznak. Mégis, a teljes éves besugárzás kis százaléka esik ezekre a borús napokra. Az erős ír szelek hatására a sík-kollektoroknak nagyobb a hővesztesége, mint a vákumcsöves típusok esetén.

Az angliai UK Department Trade and Industry 8 féle napkollektort vizsgált (2 vákumcsöves és 6 sík-kollektort). A vizsgálatban a vákumcsöves kollektorokat megelőzték a sík-kollektorokat. A kevés minta azonban arra int, hogy ezt az eredményt óvatosan kell kezelni. A vákumcsöves kollektorok - a brit piacon kapható két legjobb típus – nem reprezentálják eléggé a teljes választékot. A tesztek eredménye azt mutatja, hogy a vákumcsöves kollektorok télen jobban teljesítenek, mint a sík-kollektorok – amely tény a gyártók marketing célokra ki szoktak használni -. Az esetek többségében a használati melegvíz-készítés napenergiával történő előállítása késő tavasztól kora őszig tart, amikor még nincsenek hagyományos fűtőkészülékek bekapcsolva.
Milyen következtetés vonható le?

Annak ellenére, hogy bizonyos feltételek mellett a vákumcsöves napkollektor a jobb választás, világos, hogy a végső következtetés kimondásához további kutatására van szükség. Jelenleg gyanakodással kell kezelni azt az állítást, hogy a vákumcsöves kollektorok általában hatékonyabbak a sík-kollektoroknál.

Hogyan gazdálkodunk a napenergiával?

Már-már közmondás, hogy a használati melegvíz 60%-a előállítható a napkollektorok segítségével. De aki ezt állítja, honnan tudja azt, hogy mekkora a melegvíz szükséglet? A rövid válasz: nem tudhatja! A 60% szerencsés körülmények között üzemelő, magas hatásfokú átlagos felépítésű rendszerek működésén alapszik.

Ritkán említik meg lakók szokásait, mint a hatékonyságot nagyban befolyásoló tényezőt. Az energiatudatos tulajdonos igyekszik alkalmazkodni a rendelkezésre álló energiához. Okos dolog a forróvíz felhasználás maximumát a maximális termeléshez igazítani.

Másrészről egy „energia-tudatlan” háztartásban lakók minden alap nélkül elvárják, hogy a napkollektorok minden nap 24 órában termeljenek, és megváltoztathatatlanul kiábrándultak lesznek, ha nincs észrevehető változása az energiaszámában .

Annak ellenére, hogy a tesztek lakott épületekben – nem csak laboratóriumi körülmények között - is könnyen elvégezhetőek lennének, csak elvétve készül tanulmány ily módon.Biosolar Forum  =>  Könyv, Link  =>  Hiedelmek a napenergia hasznosítás területéről
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva