Biosolar Forum  =>  Egészség  =>  Egészségügyi kockázatok
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2015-03-16
18:54:16
Előzmény: takyka #48462#48463
takyka,

A városban sétálva többször találkoztam már olyan társasházakkal, ahol egy földszinti helységben trafó üzemel, és az utca zaj mellett is hallhatóan búg.
Gondolom, hogy a házban ez még jobban hallható, és nagyon kellemetlen lehet.

Abban a házban, ahol a lányom lakik, a két fűtési keringető szivattyú rezgeti a fűtés-csöveket, és néhány lakásban éjjelente zavarja a lakókat. Aki érzékeny rá, az szinte szenved tőle, a folyamatos stresszbe bele lehet betegedni.2015-03-16
17:33:01
Előzmény: robert #48461#48462
Nekem is a négyzetes viszony ugrott be elsőnek. A zaj (már ha kicsit is hallanám) kizáró ok lenne.
Azt megmondani, hogy a zajt hosszútávon hogy viseli valaki, megmondani nem lehet!
T.
2015-03-16
16:15:33
#48461
Egy ismerősöm lakást szeretne venni, és evvel a kérdéssel keresett meg:


"""
Találtam egy tündéri picike lakást Albertfalva déli határán, de sajnos nagyon közel van hozzá a Villamos Művek alállomása, kb 50-100m-re.
Az erkélye arra néz. Nem tudom, élettani szempontból káros-e ilyen közel lakni
hozzá... Én az erkélyen hallom az áram hangját, másnak ez nem tűnt fel, de sokan a zúgó villanykörtéket sem hallják...
Te tudsz valamit ezekről?

Itt van egy kis leírás az albertfalvi állomásról is a 3. oldalon:
www.mavir.hu/documents/10258/2005773/mavir_alallomas_kiadvany_webre.pdf
"""


Remélem nem írok hülyeségeket: ha a lakás falaiban futó áram által keltett hatást vesszük, akkor a 100 méter távolságban futó vezeték által keltett (mondjuk tízezer lakást tápláló, ennek megfelelően tízezerszeres nagyságú) elektromos hatás tízezred része juthat be, vagyis a lakásban az általad keltett zavar duplája jelentkezik.
Más szóval a 100 méter távolságra keltett tízezerszeres zavar jelenthet ugyanakkora terhelést, mint a falban tőled egy méterre futó vezeték rád gyakorolt hatása.


Az "áram hangja" nem más, mint a kisülések és a transzformátorok által keltett zaj. Ugyanaz a hang egyesek szerint észrevehetetlen, mások szerint elviselhetetlen. Hasonlóan a cigarettafüsthöz, amit az egyes emberek különbözőképpen tolerálnak. Van olyan ismerősöm, aki már azt sem tudja elviselni, ha a szomszéd az udvaron rágyújt.

Szóval: a vezeték "sugárzásának" hatása a távolsággal négyzetesen csökken, a zaj elviselhetősége pedig az egyéni tűrőképességtől függ.

Elnézést, de nem tudok egyértelmű választ adni a kérdésre.Ti mit gondoltok?


2014-04-18
23:57:04
Előzmény: asebes #46239#46240
Vannak olyan zajok, amiről tudod, nem állandók, egyszer végük lesz. És vannak olyanok, amiről pontosan tudod, hogy nem ér véget, folyamatosan jelen van, mint egy trafóállomás búgása. Az ilyen zaj pszichésen rosszabb, mert tudod nem ér véget pár óra múlva, mint egy házibuli és igazán nem tehetsz ellene, csak ha elköltözöl. És ha tudod, hogy jelen van állandóan és számodra zavaró, akkor hamarabb meghallod, mert rááll az agyad a hang figyelésére. Persze ezt tudatosan lehet csökkenteni, vagy kizárni a figyelmedből, de ehhez már némi agykontroll technika kell.
Aki erre érzékeny, annak figyelnie kell a háza kiválasztásánál.
2014-04-18
10:14:49
Előzmény: plaszlo #46238#46239
Káros elektromágnes élettani hatása nem bizonyított. E tekintetben amúgy is annyi marhaságot lehet olvasni (Ne legyen az ágyad alatt elosztó...) És ha a falban megy a vezeték, ami mellett az ágyad van?

Ami a zajt illeti, a hirtelen zajok - repülő, légifolyosó, közlekedés stb. esetében az a legzavaróbb,
a./ amire figyelsz
b./ ami nem állandó

Ha az ember besétál a Városligetbe, hallja minden oldalról azt a brummogást, ami a város állandó zaja. És mégis megszokható, nem zavarja, aki ott lakik.

Viszont ha elmegy egy autó éjjel, netán repülők vagy vonat, az zavaró lehet. Vagy mifelénk mondjuk "buliznak" hajnalig 2 (két!) kilométerre a 3. emeleti lakásunktól, és a basszus átjön mindenen, az ágy rugói is azt erősítik - na én attól őrülök meg. Olyankor halk zenét teszek be, amíg el nem alszom.
2014-04-18
00:09:19
Előzmény: Gyuri #46235#46238
Üdv!
Felénk is vannak ilyen régi trafók és általában az alatta lévő kapcsolószekrényből jött az erősebb búgás. Viszont amikor kicserélték a trafókat és a kapcsolószekrényeket új és modernre, teljesen hangtalanná váltak.
A kép alapján elég korosnak tűnik, van remény, hogy egyszer le fogják cserélni korszerűbbre. Viszont ha érzékeny vagy a monoton zajokra, akkor inkább keress máshol házat, mert lehet akár 5-10 év is, amikorra lecserélik a trafót.
Van időd, menj el éjjel a kiszemelt ház elé autóval és tölts el legalább egy órát. Ha szerencséd van, a kutyák nem lármázzák fel az egész környéket és akkor tudod figyelni, mennyire zavaró a búgása.
Mindenki más zajra érzékeny, van akinek fel sem tűnik - lehet nem is hallja -, és van akit az őrületbe kerget. Én az utóbbihoz tartozom. :((
2014-04-15
22:33:53
Előzmény: robert #46234#46235
Körbenéztem a környezetemben és találtam 2 kisebbet és modernebbet.
Hamarosan elkezdem megfigyelni őket. Az egyik egy temető előtt van, a másik egy családi ház előtt.
2014-04-15
22:04:32
Előzmény: Gyuri #46233#46234
Gyuri,

"Terheléstől változik a hanghatás?"

A zaj részben függ a terheléstől (elektrodinamikus erők), részben nem (a mágneses fluxus majdnem állandó), de a zúgás oka ennél sokkal összetettebb, sok minden más is befolyásolhatja, például olyan hőmérséklet-változás, amely mechanikai hatásokkal jár.

Szerintem a lényeg a következő:
- a trafók nem törvényszerűen zajosak (legalább is nem zavaróan)
- ha zajos a trafó, gyakorlatilag akkor is tehetetlen vagy, nem tudsz ezen változtatni, az is lehet, hogy egy trafócsere után romlik a helyzet
- a zajra minden ember másképp reagál
- ha téged már most is zavar a ház közelében brummogó trafó, pedig nem is laksz ott, akkor a későbbiekben még jobban fog zavarni

2014-04-15
21:46:08
Előzmény: robert #46225#46233
Érdekes, édesapám tegnap elbicajozott oda, és semmilyen zúgást nem hallott.
Terheléstől változik a hanghatás?
2014-04-13
17:34:50
Előzmény: Gyuri #46224#46225
GY:
... milyen élettani hatása van a transzformátoroknak ?

Új házat keresek, és találtam egy ideállisat, viszont az utca túloldalán van egy ilyen transzformátor. Amit úgy hallom, hogy halkan de zúg.
Mi a véleményed?
R:
Gyuri,
Nem hiszem, hogy a trafó mágneses tere bármilyen kockázatot jelentene.

A zúgás viszont lehet, hogy zavaró, főleg akkor, ha figyeled, és ez egy idő után őrjítő is lehet. Például egy pszichológiai kínzási módszer szerint folyamatos víz-csöpögés hangjának teszik ki a rabot.


GY:
Azt lehet tudni mitől zúg egy trafó? Technikai hiba? Mindegyik zúg, le lehet cseréltetni nem zúgóra?


R:
Gyuri,
A zúgásnak több oka is lehet:
- kötések hiányosságai miatt a változó mágneses tér hatására a transzformátor szerkezeti elemei rezgésbe jönnek (összeszereléskor a rögzítések, ragasztások nem eléggé erősek)
- a ferromágneses anyagok változó mágneses térben alak és térfogat változáson mennek keresztül
- ha a transzformátort ventilátor is hűti, az is lehet a zaj forrása
- a transzformátorokat a környezetüktől rezgés-szigetelten kell beépíteni, egyébként a tartószerkezet (villanyoszlop) a kis zajokat felerősítheti

A zaj csökkentése (a trafó átszerelése, cseréje) nagyon drága, a zaj mértéke viszont nem valószínű, hogy akkora, amivel ki lehetne kényszeríteni a javítást.
A szolgáltató várhatóan csak akkor fog hozzányúlni a berendezéshez, ha meghibásodik és használhatatlanná válik... talán 20 év múlva.


T:
Környékünkön van egy zúgó trafó. Kicsit már rozsdás, ezért feltételezem, hogy legalább tíz éve ott van, nem cserélték le. Van egy 7-8 éves társasház mellette, a trafóhoz közeli két lakást máig nem adták el...
Én sem venném meg. Még ha engem nem is zavarna, a lakást elértékteleníti.


R:
takyka,

Nem régen én is találkoztam olyan trafóházzal, amely a Gül Baba utcában egy zárt beépítésű részen (a házak összeépültek) az egyik házban benn! helyezkedik el. A brummogás kiszűrődő zaja még a nappali utcazajban is zavaró. El tudom képzelni, hogy milyen lehet éjszaka a közvetlen közelben aludni (vagy nem aludni)!

Egy társasházban az egyik bérlő lakhatásra alkalmatlannak tartott egy olyan lakást, amelyben a modern berendezésű szobákban (szinte üres falak, kevés bútor és lakástextília hiánya) kialakuló állóhullámok egyik maximuma pontosan a hálóban, az ágy-fejénél alakult ki. Az ok: a ház-központi fűtés szivattyúja a csőhálózat rezonancia-frekvenciájával azonos fordulatszámon járt, de a többségében zsúfolt lakásokban ez nem okozott gondot a lakóknak.
A rezgést hangfrekis spektrum-analizátorral sikerült kimérnem.

Az egyik szomszédom egy billegő csatorna fedlaptól nem tud aludni, a másik fedlapot a másik oldali szomszédom már (szabálytalanul) körbeöntötte bitumennel, mert annyira zavarta, ám a csatornázási művek le sem sz@rta a folyamatos panaszait.

Egyik ismerősöm a szomszédjában felállított medencében tavasztól őszig visongó gyerekek elől menekült új házba.

Egy munkahelyi kollégám összeférhetetlennek tartotta a társasházi szomszédait, akik nem tolerálták, hogy a gyerekei a lakásban görkorcsolyáztak.

Nekem a Malév járatok keserítették az életemet (szerencsére a Malév járatai már nem zavarnak).

A felsorolást a végtelenségig lehetne folytatni, és a lényeg az, hogy egy kívülálló számára a szinte alig észrevehető, de folyamatos zajok teljesen ellehetetleníthetik a lakhatást, sok esetbe semmit nem lehet tenni ellene.payagyerekVálasz erre
2011-07-12
16:09:55
Előzmény: takyka #15846#15850
Most már nem hallja orvos. Eléggé.
Gyakran ér, de ettől sokáig reszkettem. (Sajnos 2 EKG is mutatott olyan Himalája-féleséget.)
50°-os kispadlás, nyakig beöltözve, csak a két karom volt csupasz és az izzadástól rettentő lucskos. Meg is találta a 2 karomat. Az egyik kezemmel markoltam az összekötendő egyiket, miközben a másik oldali karom, hozzáért a már összekötött, de még nem zsugorcsövezetthez.
2011-07-12
15:36:52
Előzmény: payagyerek #15843#15846
Mennyire volt komoly az áramütés? Eddig úgy tűnt, hogy csak megsimogattad. De ezek a reakciók olyanok, mintha csak füstölgő romod maradt volna a padlón.

T.
payagyerekVálasz erre
2011-07-12
15:04:03
#15843
Nem tudtam hazaszaladni és meglesni a teljesítményt (minyá mondom, miért). Csak az egyik komám ment be hozzám (van kulcsa) megnézni, de az is 12 tájt volt. (11 körül kapja telibe a nap)
Namost:
Ő 598W-ot látott a 660-nyi panelból, amik épp nyilván tűzforróak lehettek a tetőn.
A DC-t nem nézte.

És most OFF, hogy miért nem tudtam én meglesni a sajátomat. Nameg nevessetek is 1 kicsit:

Reggel bedőlök kifliszájjal mosolyogva a munkahelyre és lelkesen újságolom a kolegáknak, hogy mostantól termel a rendszerem. Sajnos azt is említettem, hogy véletlenül rámharapott a 400DC.
Most már tudom, hogy ez hiba volt! Fogjuk be a pofánkat! :-)
Merthogy egyből doki lett híva! Aki ugye, nagy lelkesedéssel akasztotta rám az EKG-t.
Persze az egész 1 nagy hercehurca volt. Végig ökörködtem, merthogy az EKG gumilabdacsai, folyamatosan ugrottak le a habtestemről. Mondtam is, hogy legközelebb majd le-epilálom a mellyemet, mert ezek a "piócák", nem akarnak megmaradni rajtam.
Közben elmeséltem az esetet. Mondom neki, hogy engem igen gyakran nyaldos az áram. Akár mindennapos vendég lehetnék.
Ez esetben is úgy volt, hogy megnyesett a vellany, leültem pihenni, miközben elszívtam 1 bagót. Ez elég nyugi volt ahhoz, hogy a következő pillanatban már pattantam is a tetőre.
Mondtam a kedves dokinőnek, hogy hamarább voltam talpon a tető csúcsán, mint ameddig most küszködünk az EKG-val. Meghogy talán segítene, ha rámtennénk 1 vastag telefonkönyvet, mert akkor nem ugranának le a piócák.

Ám 1-et nem értek! Ültem a váróban többedmagammal. Mikor rám került a sor és betoppantam a rendelőbe, köszöntem, mosolyogtam a csinos lyánykákra, a dokinő azonnal megmondta, hogy én vagyok az áramütött.
Nem tudom, honnan tudta a kis mocsok! Nem mondta meg a sunyi, pedig majdnem letérdeltem elé könyörögve.

Nade itt még nem ért véget a móka. Híttak mentőt! Átcígöltek kórházba, a sűrgőre. Tiltakozásom ellenére, mint 1 rabot! Ott "rámrobbant" a fél kórház! Lecsaptak a jólfizető TB-s kuncsafta, mint legyek a ganéra. Lettek 1 szemvillanás alatt vagy 10-en! Lassan levegőt sem kaptam. :-)
Kacagva elmeséltem az esetet. Mondom nekik, ez már túl van dramatizálva. Én nem akartam ide jönni! Nincsen nekem semmi bajom, max. a vérnyomásom megy most fel a nagy rémületben. De ha megkérnek, hogy rakjunk odébb 1 szekrénysort, akkor átcuppantom sitty-sutty.
Mondják, hogy ez annál komolyabb. Mondom tudom, de akkor adjanak 1 vérhígítót és köszönjünk el egymástól.
Erre ők: EKG, labor, 72 óra benntartás.
Az EKG-ba egyeztem csak bele. Nincs az az Isten, aki engem ideragasszon 3 napra! Lehetnek azok akármilyen csinos, angyali leánykák!
Aláírtam a sajátfelelősséges papírt és mondtam, hogy cuppantsanak vissza a munkahelyre és hagyjanak meg a saját békémben.
Úgy is lett.
Ám komolyra fordítva a szót:
Nem kaptam vérhígítót. Még csapvizet sem tudtam inni 3-4 órán keresztül!
TB felé a számla így nézne ki:
72 óra vikend a kórházi ágyon és ennek összes járulékai.
Ilyen-olyan vizsgálat-tömeg számlája.
Meg még a JóIsten tudja...
Szerintem:
Nem a gyógyítás a lényeg. Nem kaptam még csak tanácsot se, hogy igyak-e sokat, esetleg vérhígító tabletta, vagy netán ugyanilyen injekció.
A lényeg, hogy minél hosszabb legyen a TB felé az elszámolás. (bár csak tévednék!)

Tanulság:
Ha megnyes a villany, fogd be a pofád! Pihenj otthon a saját kis békédben. :-)

BocsazOFFért.
villam64Válasz erre
2009-08-14
05:07:09
#2343
Sziasztok

Én értettelek. Csak tegnap láttam magellán-fókusz a baktériumokat a légkondikban, azért említettem a hagyományos szellőztetést. Szárazjéggel takarították a légkondit. Egy áruházban ez havonta 1-2 milliót is jelenthet. Ha megcsinálják.


Most így a meleg tárolása, és a minél jobb szigeteléssel kapcsolatban. A gépi szellőztetésnél már komoly kockázata lehet a baktérium és a penész a berendezésen belül.
2009-08-13
09:26:13
#2331
Sándor


"""
A hozzászólásod második részével egyetértek. Mi is a természetes környezethez ragaszkodunk. Se klíma, se padlófûtés, se légtömör ablakok. Az épületet reggeltõl estig keresztül süti a nap. Nyáron felfuttatott zöld és zsalugáter védi a melegtõl. A használati melegvizet a naptól kapjuk.

Az elsõ rész viszont már meghaladott, ha még éppen nem tiltott, de rövidesen az lesz.
A szilikon allergia és rákkeltõ anyag. Biztosan sok terméken olvastad már, hogy nem tartalmaz szilikont semmilyen formában. Nem élelmiszerekrõl beszélek!
A levegõben lévõ oldószerek, savas lúgos gõzök porítják a szilikont. Ha még a nap is süti, akkor a felülete néhány hónap után morzsálódik, elválik, szétesik és bekerül a légáramlatba. Már találkoztam 100 éves repedés mentes gittel, de hibátlan néhány éves szilikon nyílászáró tömítést még nem láttam.
A halak genetikai deformitása a természetben már komoly probléma. Az akvaristák meg sokat fizetnek egy egy deformált (új változat) példányért. Igaz, ez így volt a szilionos akváriumok előtt is.
(A teflonról is kiderült már, hogy több profitot hozott a gyógyításnak, mint a háziasszonyoknak.)
A penész milliók halálát okozza évente valamilyen áttételen keresztül. Ahol a harmatpont ki tud alakulni, márpedig a sörkollektorban naponta akár többször is (lásd Robert harmatpont táblázatát!), akkor a már bekerült szerves anyagokból és a csapadékból azonnal penész keletkezik.
Ha ez nem így lenne, akkor mint írod nem kínálnának a gyártók sörkollektorhoz szûrõket. Tehát, feltételezem, a gyártók elõtt már régóta világos az amirõl mi még csak vitatkozunk.
"""
Örülök neki, hogy több dologban egyetértünk!
Azonban az alapvető kérdésben továbbra is különbözik a véleményünk, de ez így van jól hiszen ez az oldal pontosan ezt a célt szolgálja a véleménycserét.
A szilikon amint azt már említettem egy igen stabil anyag és UV álló, ezért nincs különlegesebb egészségügyi kockázata. Továbbá a sörkollektor szerkezeti kialakítása miatt az átáramló levegő szinte alig (az összes felület kb. 0.5-1 %-ban) érintkezik vele. Gondolj az előző írásomban szereplő szaniteres példára (ott is lehet hasonló nagyságrendű felületi érintkezés a belső tér levegőjével). Ha azonban tovább megyek, akkor rengeteg lakk festék és más vegyi anyag vesz körül bennünket, amelyekkel együtt élünk. Mégis van festék a falakon a bútorokon vagy lakkozás a lambérián ablakkereten. Apropó ablakkeret, minden műanyag termék (gondolj bele mennyi van a lakásodban) bocsát ki magából a gyártás során használ segéd anyagokból oldószerekből (mégis ellenőrzött gyermekeknek szánt termékek készülnek belőle).
Tudomásom szerint a gyári légkollektorokhoz sem adnak szűrőket esetleg akkor, ha azok külső levegőt szívnak be. Teljesen igazad van, ha valahol megjelenik a páralecsapódás ott penészedés alakul ki előbb utóbb. Vegyük példának a hőhíd esetét:
Itt folyamatosan alacsonyabb néhány fokkal a hőmérséklet mint a környezetében. Ha 20-21 °C-os belső hőmérsékletet feltételezünk akkor a hőhíd belső felülete könnyen eléri a 16 °C-ot és máris megindul a párakiválás. A kicsapódó pára egy részét a fal fölső rétege magába issza és adott a tökéletes élőhely a penésznek. Ha már ezt a gondolatmenetet követjük, akkor ha ezt a falrészletet rendszeresen +5°C alá hűtenéd vagy +40°C fölé melegítenéd (sőt tovább megyek ezt rendszeresen változtatnád, akkor lényegesen nehezebben illetve szerintem nem is alakulnának ki a telepek. Ugyanis a folyamatos nedvességet, mint életfeltételt vonnád el a gombától (itt pedig éppen ez történik).
Nem lehetetlen olyan helyzet (optimális külső hőmérsékleti viszonyok), amikor esetleg átmeneti jelleggel kialakulnak a telepek, de ezt a következő fűtési időszak felszámolja (ami akár naponta többször bekövetkezhet).
Ha már itt tartunk a réz vízvezeték csövekből a vízbe oldódó Cu-ionoknak szerinted nincs egészségügyi kockázata?

2009-08-12
19:25:21
#2321
A légkollektorokba nem csak a belső levegőt lehet bevezetni, sok esetben a szellőztetés van ilyen módon megoldva - a külső levegő előmelegítve, hogy ne a hideg levegőt kelljen a lakásba/műhelybe vezetni -.
Ebben az esetben a lakásból nem kerül por és szennyeződés a kollektorba.
2009-08-12
19:11:26
#2320
Sándor írta a sörkollektorokkal kapcsolatban:

Az egészségügyi vonatkozáshoz: a penészgomba már akkor betegít, amikor még semmi ráutaló jelet (folt, dohszag) nem észlelsz. Ha már látható akár a sörösdoboz sarkában, vagy valahol az igencsak bordázott csõrendszerben akkor már MÉRGEZ!

Bizonyára nem áltál meg a lapon a mûszaki adatoknál. Elovastad az elkészítést is. Semmibe sem kerül. Fogj kézbe egy dobozt és körvágóval vágd ki a fenekét.
Ha nem lapult össze a szorítástól és lyuk is lett a fenekén, akkor a még megmaradt ujjaiddal próbálj meg két dobozt összeforrasztani a leírt lágyforrasztással.


villám válasza:

Én is kivágtam már 200 doboz alját. Mosogattam is őket. A dobozok belsejében is 60-80 C° van. Se ott se a lejövő ágban nem várható fertőzés. A szilikon kérdéses, bár van amelyik az mondja hogy nincs mérgező kipárolgása. Tervem szerint üzembe helyezéskor 1-2 napig nyitott ajtónál járatom.
2009-08-12
15:46:28
#2317
Sándor

Néhány dologban továbbra sem értünk egyet. A szilikonból valóban van kipárolgás leginkább a kötési idő alatt akkor is csak ecetsav. Ennek nagy töménységben lehet káros (nyálkahártyát ingerlő) hatása. Jelen esetben a kötési idő és így a kipárolgás is az első 24 órában a legintenzívebb. Ezt követően egy kémiai értelemben stabil anyag keletkezik, amely pontosan ezért nem veszít az anyagából (nem párolog). Ha tovább viszem a gondolatmenetedet, akkor az akvarisztikában használatos ragasztó ami egyébként ugyan az az anyag szintén toxikus hatást kellene kifejtsen (márpedig ezek az állatok kevésbé toleránsak ezekre a hatásokra mint az ember). Sőt a lakások többségében ma már legalább annyi szilikon alapú ragasztó és tömítőanyag van, mint amit egy sörkollektorban felhasználnak.
Véleményem szerint ne keverjük a klimatizálást ezzel a szerkezettel. A belső kialakítása és a benne uralkodó pára és hőmérsékleti viszonyok merőben mások. A klimatizálás során az üzem és az üzem közbeni időben is a baktériumok és gombák szaporodásának optimumához közeli viszonyok alakulnak ki a berendezésben. Itt azonban mindkét esetben nemcsak, hogy az optimum közeli értékek nem jelentkeznek, hanem a sterilizáláshoz közelebb eső értékeket kapunk. Illetve a klíma viszonyaitól alapvetően eltérve itt egy erőteljesen változó környezetről van szó, ami nemhogy elősegítené a szaporodást, hanem kifejezetten gátolja. Nem véletlenül árulják (általad is leírt) szűrőkkel és fertőtlenítőkkel berendezéseiket a gyártók.
Még egy apró példa az általam említett legionella baktérium évezredek óta mellettünk él (szinte valamennyi szökőkút vizében megtalálható). Fertőzni azonban csak a finom vízpermet belégzése útján tud. Ez a fertőzés egy klímaberendezés működése közben bekövetkezhet (a nevét is egy ilyen fertőzés után kapta), azonban a kollektoros rendszerekből csak vízpára kerülhet ki. Ha a gombatelepek ki tudnának alakulni, akkor lenne esetlegesen elképzelni a spórák lakótérbe jutását. Ehhez azonban nagyon kedvező külső hatások kellenek. Nem mondom, hogy nincs egészségügyi kockázat, de lényegesen alacsonyabb, mint erről az előzőekben szó volt.
Még egy apró saját megjegyzés, lelkes híve vagyok a környezet védelmének és a megújuló energiák hasznosításának, azonban nem szeretnék hőcserélővel ellátott passzív házban élni, mert túlságosan zárt és az ember igényeivel ellentétes környezetnek tartom. Hasonló a helyzet részemről a különböző lég és pollenszűrőkkel is, túlságosan művi környezetet jelentenek. Ha a szervezetet elzárjuk a külső ingerektől adott esetben sokkal intenzívebb válaszreakciókat kapunk, mint ha a folyamatosan kismértékben hozzászoktatnánk. Az allergiás megbetegedések sem a pollenektől vannak önmagukban ezek csak kísérőjelenségei más ettől független hatásoknak és csak összegződés esetén fejtik ki azt a tünet együttest. (Egy kicsit elkalandoztam az alap témától, amiért lenézéseteket kérem.)
Azonban a sörkollektorba befújt levegő szűrését javaslom mindenkinek két okból:
1) az esetlegesen a lakásból a padlószintről bekerülő apró szöszök és szálak hosszú üzemidő alatt eltömődéseket is okozhatnak
2) a készülékbe bekerülő és ott megülepedő porszemcsék elősegíthetik a fönt említett telepek kialakulását (ha az építés során egy fertőtlenítő mosással kiegészítik a műveletsort, akkor jó eséllyel indulnak tiszta készülékbelsővel).

Biosolar Forum  =>  Egészség  =>  Egészségügyi kockázatok
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva