Biosolar Forum  =>  Építés  =>  Dombház , Földház
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2017-01-04
12:00:06
#50528
Szia!

A szórt purhabbal csak csínján!

A légnedvességet ugyanis átengedi. Ha nem tudod kellően leszigetelni (szinte lehetetlen az egyenetlen felszín miatt) akkor a szigetelés átnedvesedve nem látja el a feladatát.

A kent szigetelések nemigazán megfelelőek mivel lehetetlen úgy felhordani hogy az víz-tömör legyen. A terhelés során fellépő nyúlásokat ha nem viseli el, jelentős költség a már lefedett szigetelés kijavítása.
jeepattiVálasz erre
2016-12-08
20:09:48
Előzmény: robert #50483#50503
Nekem sem a barlang az álmom :) hanem egy természet közeli külső + kissé modern letisztult belső világ.

Igen a hőtároló tömegben igazad van, vannak olyan anyagok amik ezt jól megoldják ma is, talán a legjobb a beton.

Én alapjában egy hibrid megoldásban gondolkodom, mégpedig hogy tengeri konténer a "váz" és azt szigetelném kintről szórt purral aztán mehet rá egysziváró réteg és rá a föld.

Külső megjelenését tekintve meg abszolút természetes az elképzelésem + minél kevesebb "párolgó" vegyianyag tartalmú dolgot beépíteni, ez az alapelvem.


Igazából most kezdem el kijárni az útját az elképzelésemnek, engedélyezhetőség, tervezési oldal stb.


Azt mindenkinek megköszönném, ha van a közelében dombház (földház) stb , ha elküldené nekem vagy ide felírná, szeretnék beszélni 1-2 tulajjal persze aki erre hajlandó azokkal. .. tudom nem sok ilyen van de ha keres az ember talál..

2016-11-14
15:11:03
Előzmény: jeepatti #50482#50483
jeepatti,

"... löszös barlanglakások klímája igencsak jó egy kandalló és tuti bent minden..."

Tudom, teljesen szubjektív, hogy ki mit tart kellemes, vagy éppen elviselhető környezetnek. Nekem például egyáltalán nem egy barlang-lakás az álmaim netovábbja :)

Mindenki mást ért "tuti" alatt, ezért két épületet (az egyik a kísérleti a másik a hagyományos szerkezet) összehasonlítani csak konkrét számokkal kifejezhető tulajdonságaik alapján lehet.

Eddig barlanglakásban még nem, csak föld-takarásos, úgynevezett dombházakban jártam, amelyeken a középső (központi) helység felső közép-bevilágítóján kívül gyakorlatilag minden helységen függőleges ablakok voltak. Ezeknek az épületeknek a falazata földtégla, vagy üreges kerámia volt.

Nem értem miért mondod, hogy manapság nincs hőtároló tömeget biztosító falazóanyag, hiszen a tömör téglától a betonig elég nagy a választék. Vagyis, igenis vannak nagy hőtehetetlenségű építőanyagok.jeepattiVálasz erre
2016-11-13
18:25:17
Előzmény: robert #50481#50482
SZia!

A telek adottsága, hogy az utca szinten lenne a "ház" vagyis nem klasszikusan föld alá ásva, mivel a kert felétől van egy domb amibe bekerülhetne úgy 7m szintemelkedéssel. Így a szennyvíz elvezetés sem okoz gondot és a csapadék sem.

A páratartalomban igazad van de azt szellőztető megoldaná, mai házakban eleve a szellőzés ugye 0 szinte falon át.

A föld lehet hogy nem jó szigetelő, de érdekes módon pl löszös barlanglakások klímája igencsak jó egy kandalló és tuti bent minden.

Bevilágítóval a nappali tér fentről kapna bőséges fényt a ház bejárata meg szintén üveges lenne, többi helység meg ledes világítást kapna, vagy inkább halógén 12v spotost és napelemek meg többet termelnek mint ami kell úgyis.

Kb ilyesmi lenne mint amit mellékelek hogy érthető legyen a kivitele.

Lényeg a föld hő tömegét szeretném kihasználni, pont ez a gond a mai anyagoknál hogy nincs hőkapacitásuk.

Alulról meoldanám előre a szigetelést , viszont oldalfalaknál ha szükséges csak utólag úgy 2m rel a ház széleitől kiásásos módszerrel pl.

De igaz erre nincs tapasztalat sok :(

2016-11-13
09:56:31
Előzmény: jeepatti #50480#50481
jeepatti,

Ha a földbe süllyesztett konténer célja a lakhatás, akkor első nekifutásra ezeket a fő problémákat látom:

1. Hőszigetelés nélkül szinte egész évben fűteni kell. A hiedelmekkel ellentétben a föld nem jó hőszigetelő.

2. A páratartalom megfelelő szinten tartása állandó elektromos fogyasztást okozó gépi szellőztetést igényel.

3. A föld alatt nincs természetes világítás, az izzók állandó elektromost fogyasztást okoznak.

4. A szennyvíz átemelése problémás.

5. Egy aknán keresztüli megközelítés kényelmetlen.


Lehet, hogy valamilyen ipari, katonai vagy pánik kezelési célra célszerű lehet egy ilyen objektumot építeni.

jeepattiVálasz erre
2016-11-12
22:40:19
Előzmény: robert #16340#50480
Sziasztok!

Én most gondolkodom egy föld alatti "földházban".

Elvileg stabil, száraz lösz dombba tudnám tenni a
"házat" ami egy acél konténer jellegű épület lenne.

Gondolkodom a szigetelés témán kell e a valóságban?
Hivatalosítás nem érdekel azt meg lehet oldani :)

HOgy tuti legyen abban gondolkodnék hogy alulról
tennék csak úgy, hogy az szerkezet alatt 1m mélyen lenne pl 20-30cm szigetelés,
+ alatta kavics ágy vízelvezetéssel ha mégis megjelenne a víz ..aztán vissza az eredeti talaj, arra fent "padlófűtés" betonba és arra a a szerkezet.

Az oldalsó szigetelést ha kell valaha utólag gépi árok ásással megoldhatnám.
ott is úgy tervezném hogy a falak kintről kapnának fűtő csövezést + egy föld + kötőanyag kitöltést így megmaradna a hőtömeg.


2016-01-17
09:55:52
Előzmény: monolit #49737#49738
monolit,

Szia, de hosszú időre eltűntél!

Én még most sem vagyok benne biztos, hogy nem-e csak egy paródia, vagy egy média-hack része ez az agyament szöveg ?!
Ha valaki kételkedne, akkor felvilágosítom, hogy tényleg létezik a "Magyar Agyak a Kárpát-medencében 2010" című találmányi kiállítás :) Talán egy vicces kedvű provokátor terjesztette ott ezt az anyagot, amelyet aztán több hír-portál komolyan vett...


Minden esetre azt tanácsolom, ha le akarod cserélni a klassz házadat egy siralomfalasra, akkor ne adj előleget!
2016-01-16
22:28:19
Előzmény: robert #42019#49737
Szia!

Nézegettem ezeket a "sziromfalas földház"-at ajánlgató oldalakat és azt hiszem valami drogos nap után, bioházak/dombházak nézegetéséből jöhetett létre ezen ötletek (már eddig is ismert) kavalkádja.

Nyomorult létem ellenére nem tudom mi is akarna lenni eme ominózus fal. Kizárólag mások által tervezett dombházakat találni, a lik szerinti látványterveket nem.

Azt hiszem a tömegfal újra eladása lenne, (virágnyelven :) ) átnevezve.

"A kihozatali ár a „hihetetlenül alacsony” és a százezer/m2 között van. A látható „polgári”változat ára 60 és 90 között. A helyi adottságoktól a berendezettség fokáig számos tényező befolyásolja." ............felépíttetnék vele egy új házat, ha az enyémet eladom, még maradna is pénzem :)) .

Viszont hihetetlen hogy az egész internetet saját reklámmá tudta tenni, még a szakinfo-epiteszet.hu-n is megjelent a leírás róla a szerzőtől.


Viszont elfelejtette az önálló szennyvíztisztítót megemlíteni mint a bioház egyik fontos elemét.

Nem először találkozom "újra csomagolt" már létező külföldi ötletek magyar találmányikénti eladásával. A fémhálóra felhordott lőttbetonos bioházat is így reklámozták.

ismerős mondatok :) .

Earthship

"A falak egy hőtárolót képeznek, amely lehetővé teszi, hogy az épület a nap folyamán a Napból gyűjtse a hőt, és azt a falakban tárolja."

www.ujvilagtudat.blogspot.hu/2013/08/eartship-bamulatosan-innovativ-teljesen.html
2013-08-27
08:18:05
#42019
Egy barlanglakás, pontosabban barlanggóc (több lakás nyílik egy udvarból) maradt fenn a Budafokon a Veréb utcában. Múzeumnak van berendezve, látogatható.A Bükkben (Cserépfalu, Andornoktálya, Tiboldaróc) is található még néhány.
Egy rokonom Tiboldarócon újított fel egyet, komfortosította és berendezte. Nyáron jártam ott, jó hűvös volt benn (és doh-szag).

Olcsón kaphatók présházak, ami alatt és részben mögötte, földborítással fedett pince található. Ha valaki beköltözik egy ilyenbe, akkor kipróbálhatja az élményt.


Monolit dombháza szép és kényelmes, de persze a szükséges komfort miatt itt sem hagyható el a jó fűtési rendszer: https://biosolar.hu/forum/166

2013-08-26
19:09:00
#42018
Öveket becsatolni! 10...9...8...7...6...5...4...3...2...1... Megszületett a sár-sziromfal!

"Falszerkezetként ez idő szerint egyedül a Sziromfal alkalmas arra, hogy -- a fűtést teljes egészében kiváltva -- hasznosítsa a télen is bőséggel rendelkezésünkre álló környezeti hőt, a napsütést."

Namégeccer: "A TÉLEN IS BŐSÉGGEL RENDELKEZÉSÜNKRE ÁLLÓ KÖRNYEZETI HŐT, A NAPSÜTÉST." Hoppá!

"Említésre méltó földház-konstrukció minimum követelményszintje (volt), hogy fűtés nélkül tudja tartani a 13 Celsius fok körüli hőmérsékletet, kemény télben is."

Mííícsoda? Csak 13 fok? Ehhez már tudati tényező kell a javából! De miért csak 13 fok, ha télen is bőséggel áll rendelkezésünkre a napsütés?

Pedig -a szerző szerint- pofon egyszerű a dolog:
"A Sziromfal° 50-200 tonnás tömegkályha, amit a nap ingyen fűt, a legrosszabb decemberben is (sokéves átlag alapján) 600-1000 kWh/négyzetméter teljesítménnyel."


Komment nélkül, a Magyarok Szövetsége Fejér megyei szervezetének "Magyar Agyak a Kárpát-medencében 2010" című találmányi kiállításán használt ismertető alapján:

"A földház primér kategória, nagyon jó dolog, mert közvetlenül a Föld hőköpenyébe helyezkedése révén képes hasznosítani a földhőt.
Ez közvetlenül is nagyon jó egy pontig. Ott rájöhetünk, hogy a földháznak az üzenete az, ami igazán fontos.
Ez az üzenet így szól: hőtehetetlenség.

A szolár ház is jó dolog, de mivel a föld felszínét szakaszosan éri a napenergia, a földházzal kombinálva jó igazán. Inkább a spontán, és ezért esetleges hőtárolás jellemzi, de jó megoldások is vannak.

A sziromfal közvetlenül, tudatos hőtárolással kapcsolja össze a földházat és a szolárházat.

A napkályha-ház (mint elv) úgy egyesíti az előző hármat, hogy szélesre tárja a kapukat a lekülönbözőbb kiviteli alakok,
épületszerkezeti anyagok, és építési technikák előtt. Szimmetrikus ellenpontja annak az 'autonóm ház'-nak, amely jellemzően gépészeti megoldásokkal operál.

A Kvarc , mint "a 4. évezred jurtája", a célszerűség és a hozzájutási faktor* jegyében válogat mind a négynek minden lehetőségéből. Ezt annál is könnyebben teheti, mert most már mögötte áll a házi naperőmű, amely univerzalitásának csak részeként az előzőek szinte bármilyen kombinációját lehetővé teszi, de régi építésű házakat is képes átsorolni null-energiássá.

Az emberek legnagyobb része egyfajta technika-bűvöletben (is) alszik**, amit legszívesebben kapcsoló-hipnózisnak neveznék. Egy kattintás, és lőn világosság, meleg, kép, zene... Rendben, de minden ugyanúgy nem mehet tovább. (Az ajtócsengő is kapcsoló, amelynek megnyomása jelzi a postás érkezését az energiaszámlánkkal.)
A máshogy mikéntjét, a komplex váltás lehetőségét a házi naperőmű kínálja legelőzékenyebben, aranytálcán. (És a tálcát is hozzá.)

Számos kiviteli alakja áll készen a megvalósításra, a házilagosan kivitelezhetőktől a gyártmány változatokig.

* A hozzájutási faktort akkor voltam kénytelen (legalábbis a magam számára) bevezetni, amikor világossá vált, hogy valójában kizárólag pszichológiai (tudati) kérdés létezik, amely a legkülönfélébb (műszaki és egyéb) alakokat öltheti. A hozzájutási faktor nem azonos az árral, és önmagában azzal sem, hogy valamire van-e pénzem, hanem tudati helyzet, hiszen a valami meglátása , megítélése, elfogadása vagy nem elfogadása, mint saját, személyes szűrőm a meghatározó tényező.

**Az alva élni általános jelenségét elég jól sikerült megtapasztalnom saját magamon is, és arra nézve sincs semmi garancia, hogy nem több rétegben alszunk."

Olvasd tovább itt: www.tabulas.hu/haz ...ha az nem volt elég, akkor itt is: www.okotaj.hu/szamok/41-42/ot41-20.htm

2011-07-30
17:09:58
Előzmény: nandi #16341#16096
nandi!

Anélkül, hogy sejtném hová fejlődik a hozzászólásod utóélete Roberttel, azt kell mondanom, hogy talán eltúlzod a föld, mint "anyag" hőszigetelési előnyeit.

Olyan mint "föld" nem létezik. Mindenütt más és más az anyaga és összetétele.
Ennyiből igazad van, amikor azt írod, hogy nem egyszerű számítani a föld irányába történő hőveszteséget.

A témát már sokszor feszegettük. De a földet, annak a ház alatti részét alapvetően hűtésre használták, használják. Illetve ez ellen védekeznek, hogy azután sokkal drágább megoldásokkal hűtsenek.

A földházak kérdése külön téma.
Kíváncsi lennék a véleményedre, ha például kötelezővé tennék ezt az építési módot. Természetesen nem a mátrai tufa barlangházakról, hanem mondjuk egy alföldi vagy budai területről lenne szó.
Minden járulékos tényezőjével együtt, statika, egészségügy, esztétikum, energia hatékonyság, bekerülési költség, stb. Kérdés, hogy melyik előny lenne erősebb, mint a többi hátrány összessége?

A Roberthez intézed kérdésed jogos, de a válaszból is kiderül, a szabványok nem foglalkoznak az egyedi igényekkel, megfontolásokkal.

Ezt azért hozom fel, mert a gyakorlatból ismerem a népi építkezés sok olyan formáját, amit ma már sokan csak irodalomból. Az irodalom alapján nem lehet garantált "földhasználati" tippeket adni senkinek sem.

Csak három dolgot említenék példaként, ahol a földet ősidők óta használják(ták).
Mindhármat személyesen megtapasztaltam, és ha a még további, általam nem megtapasztalt alkalmazásokkal is találkoznék, akkor még kisebb lenne a határozottságom, az elkötelezettségem bármelyik megoldás, mint követendő általános megoldás mellett.

A kiindulási alap az, hogy sem a talajvizet, sem az esővizet nem szabad egy műszaki megoldással eleve örökre elintézettnek tekinteni.

Az első változat az "egy ásónyomnyira" (mértékegység) beásott padlójú alföldi parasztházak.

A második, a baranyai és somogyi vándorcigányok 1m mélyre beásott, ponyvával borított sokcsaládos "lakásai".

A harmadik a polgári házak több ásónyomnyi földből készült födémszigetelése.
A boltíves építkezéseknél, a ma már műemléknek számító épületeknél térkikitöltéshez használt föld-anyag alkalmazása.

Érdemes a ma futtatott hőszigetelési szempontok mellett végig gondolni, hogy ha ma pl. 40cm-es föld födémszigetelés lenne az előírás (vagy csak engedélyezett megoldás), akkor annak milyen vonatkozásai lennének az alaptól a felmenő falakon át az egész épületre, és a ház környezetének a kialakítására.

Egy példa az egri vár bizonyos bástya részeinek leomlása, omlásveszélyeztetett állapota.
Olvastam anno egy széles szempontok alapján értékelő szakértő véleményét. Szerinte a falak a mai napig gond nélkül állnának, ha átgondolatlanul nem aszfaltozzák, korszerűsítették volna a környékét. Ha nem vízmentesítették volna a falak körüli meglehetősen széles területet.

De ez már egy másik témába kellene, hogy vezessen.

2011-07-29
12:26:12
#16341
Robert!

Olvastam a családi ház energetikai auditját.
a https://biosolar.hu/forum/show/14461#14461 hozzászólásodban.

Meglepődve látom, hogy szinte szégyenkezve beszélsz a pince faláról és padlójáról.
Az én álláspontom, hogy a pince fala melletti föld, illetve a pince padlója alatti talajréteg aktívan részt vesz a hőszigetelésben.
Szerintem, vagy az auditálás számítási szabályai elnagyoltak, és tévesen vannak meghatározva a pincefalak és padlók tekintetében (hőszigetelő anyagok megvásárolására ösztökélve), vagy tévesen alkalmaztad a szabályokat.

A föld jótékony és nem utolsó sorban olcsó, környezetbarát hőszigetelő. Ez adja a földházak létjogosultságát is.

Kétségtelen, hogy nem egyszerű számítani a föld irányába történő hőveszteséget, mert a pince falait körül ölelő föld geometriai kiterjedése nehezen írható le matematikailag.
Számítógépes (úgynevezett véges elemes) módszerrel lehetne megsaccolni a hőveszteségi értéket. A föld hőszigetelési tényezője azonban nem egy fix szám, nem egy jól definiálható érték.
Az én logikám szerint az 1 méteres talajszint alatt elhanyagolhatóan kicsi kategóriába kellene sorolni a hőveszteséget, ha nincs talajvíz a közelben, és a csapadékvíz megfelelően el van vezetve a háztól.

Egy méter vastag földréteg hőszigetelő képessége, kb. azonos 5-10 cm polisztirol hőszigetelővel. És akkor még nem beszéltünk a hőtároló képességről, amit szintén kihasználhatunk.
Józan paraszti ésszel számolva, a padló (főként egy pince padlója) alatt, végtelen vastag földréteg van, tehát annak hőátbocsájtása 0 W/m2K.

Természetesen nem szabad figyelmen kívül hagyni a talaj és rétegvizek energetikai szempontból kártékony hatását, mert azt ugye szeretjük, ha a fűtési rendszerünkben víz szállítja a hőt, ugyanakkor nem kívánjuk, hogy a talajban szállítsa el a meleget a háztól.

2010-12-23
09:15:26
#9924
Itt is lehet legeltetni a szemet. Ezek a házak nagyrészt földből és autógumikból épülnek kalákában: www.earthship.com/
A lányom régi barátja kezdett bele egy ilyen házba Kóspallagon, de valamiért befulladt a dolog.2008-12-21
21:21:26
#1303
Szevasztok!

Mivel érdeklődtetek a bioházakról, szeretnék figyelmetekbe ajánlani egy könyvet. Nemrég készült el az új dombházas könyv,ebben 14 ház lakója mesél élményeiről.

Megrendelhető Hegedűs Zsolt párjánál,elérhetőségeken.


A könyv az építtetők élményeit, benyomásait, építési tapasztalait és gondolatait írja le teljes színességében.
Megszólal benne egy rövid fejezet erejéig Zsolt is. Készült hozzá egy DVD melléklet, amin egy 25 perces filmecske részletesebb képanyaggal illusztrálja a könyvben foglaltakat.
Megrendelhető a www.dombhazunk.hu honlapon feltüntett elérhetőségen 5500.-Ft +postaköltségért.

Üdvözlettel: Monolit

Biosolar Forum  =>  Építés  =>  Dombház , Földház
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva