Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  Gáz-berendzés felülvizsgálatlapozz: 1, 2, 3   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2013-08-31
17:15:03
#42115
Reloaded:
www.penzcentrum.hu/lakas/lakastulajok_figyelm_eddig_kell_felulvizsgaltatni_a_gazkazanokat.1037527.html?utm_source=penzcentrum&utm_medium=mail&utm_campaign=hirlevel
Ez így életszerűbbnek tűnik.

"A gáz felhasználói berendezések (kazánok és más készülékek) műszaki-biztonsági felülvizsgálatát a jövőben a gázmérő cseréjekor kell elvégezni, ami egy normál fogyasztású lakásnál nem öt, hanem tízévenkénti felülvizsgálatot jelent - a nemzetgazdasági miniszter (NGM) rendeletét módosító tervezet pénteken jelent meg a kormány honlapján.

A tavaly nyáron született NGM rendelet múlt év szeptemberétől teszi kötelezővé a gáz felhasználói berendezések, továbbá a csatlakozó vezetékek műszaki-biztonsági felülvizsgálatát. A eredeti rendelet szerint a gázkészülékeket 5, míg a csatlakozó vezetékeket 10 évente kell felülvizsgálni.

A módosítási tervezet mindkét felülvizsgálatot a fogyasztásmérő cseréjekor teszi kötelezővé. Miután az óránként 6 köbméter, vagy annál kisebb teljesítményű gázóráknál a csere 10 évenként kötelező, a felülvizsgálati periódus 5-ről 10 évre változik.

A gáz csatlakozó vezeték felülvizsgálatára eredetileg is 10 éves periódust határozott meg a miniszter.

Amennyiben a gázmérő fajlagos teljesítménye 6 köbméter feletti, akkor a gázmérő csere 5 évente esedékes és ehhez idomul mindkét felülvizsgálat is.

A rendelet eredetileg 4 lépcsőt állított fel a felülvizsgálat ütemezésre. Például a legöregebb, 1981 előtt üzembe helyezett berendezések műszaki állapotát ez év végéig kell ellenőriztetni, míg a fiatal - 2004 első napja után üzembe helyezett - készülékeknél 2016 utolsó napja a határidő.

A módosítás csak a legöregebb kategóriára állapít meg külön határidőt. Ezek tulajdonosai ez év utolsó napjáig kötelesek bejelenteni a készüléket - és a csatlakozó vezetéket - a gázszolgáltatónál, aki a munkát 2014. szeptember 30-ig végezteti el. A feltárt hibákat jövő év utolsó napjáig kell kijavíttatni."

szocsmarciVálasz erre
2013-08-23
19:47:57
Előzmény: sándor #41948#41971
"
Az teljesen egyértelmű, hogy gázos szemszögből nézve egy átépített fal, vagy egy megváltoztatott légtér méret, a szellőzés vagy a légcsere megváltoztatása a gázrendszer terv-alapjait változtatja meg. Tehát az már átépítésnek minősül.
Jogos, hogy minden ilyen munka esetén végig kellene, kellett volna futtatni az átalakítást a "gázosokon" is.
...
Ez sokakat csőbe húzhat, amikor a "tervtár"-ban bízva csak a szigorúan vett gáz vagy csőtervre gondolnak egy majdani felülvizsgálat kapcsán.
"

A leggyakoribb "átépítés" az ablakcsere. Az újak légtömören záródnak, ezért minden kéményes készülék szabálytalan! , és a tűzhelyet is vizsgálni kell.

Én még nem hallottam olyan családi házról, ahol villamos tervező lett volna. Illetve a legutolsó tervezésemnél volt villamos társtervező, de az nem földi halandónak épült.
Azt gondolom, hogy nincs mégegy olyan szigorral kezelt terv felülvizsgálat, mint a gáz esetében. Belső víz, szennyvíz tervnél elég egy összedobott rajz, távfűtésnél már illik számolgatni, de a gáznál nincs kecmec - főleg mostanában.

"Ez is akkora falat, amit nem lehet egyszerűen lenyeletni a lakossággal. "
Pont így van. Amíg az embereknek az a választási lehetőségük, hogy esznek, vagy esetleg gáz szivárgás lesz a lakásukba, addig nem kétséges, hogy mit választanak.
szocsmarciVálasz erre
2013-08-23
19:34:44
Előzmény: grano #41938#41970
Más elolvasni egy könyvet, és megint más szó szerint bemagolni. Körülbelül olyan szinten kell tudni a GMBSZ-t, mintha valaki megkérdezné az Egri csillagokból, hogyan hangzott az a dal, amit Isztambulban énekeltek el Török Bálintnak, amikor ki akarták szabadítani - és nem csak azt, hogy ki volt Eger várkapitánya.
Sokszor én magam sem tudom a helyszínen, hogy pontosan mit ír a szabályzat egy adott helyzetre - tudom, hogy ciki, de mit tegyek. Nem fogok nekiállni a helyszínen GMBSZ-t olvasgatni, majd telefonon visszahívom és egyeztetek vele. Legrosszabb esetben mégegyszer kimegyek.

"De mi lesz azokkal akik engedély nélkül csinálták, mondjuk 5 évvel ezelőtt, az akkori szabványnak megfelelve? Akinek van róla papírja marad akinek nincs, az csináltassa meg a mainak megfelelően?"
- Ez jó kérdés. Ha rossz a rendszer (nagyon), akkor elvileg leszerelik a gázórát, és ettől kezdve már tervköteles + hivatalos szerelés + átadás. Ha jó, akkor (szerintem!) maradhat úgy, ahogy van. A gázmű nem ad ki terveket a tervtárából, csak fénymásolat kerülhet ki onnan. De mi van akkor, ha nincs a tervtárban sem terv? Vagy azt mondja a tulaj, hogy a tervtárban lévő egy régebbi terv, azóta készült új, ami sajnos neki nincs meg. És ezt könnyen mondhatja nem csak jogszerűen, hanem teljes őszinteséggel is, mert a Tulajdonos nem kap pecsétes gáztervet - max másolatot, ha nagyon ragaszkodik hozzá. Ez majd kialakul, valószínűnek tartom, hogy nem kell új gázterv.
2013-08-23
07:23:54
Előzmény: szocsmarci #41934#41938
szocsmarci:
"Jó lenne, de aki megtanul kívűlről 300 oldalt, az inkább akadémikusnak megy. Még egy színész sem jegyez meg ennyi szöveget, habár az is igaz, hogy hangsúlyok, hangszínek, meg ilyenek nincsenek a GMBSZ-ben."
Most majd mingyá jön paya és jól lekiabál de:
Anno a bankban egy darab utasítás volt 300 oldal. Ez egy termék csoportot érintett (pl hitel, az tán több is volt). És volt vagy négy termékcsoport. És heti szinten írták át őket.
A normálisan fejben tartható tartomány vhol 600-800 oldal környékén van.
Elhiszem, hogy 50 felett nehezen maradnak meg az új dolgok, mert így 40+-osan is kifogtak rajtam a fiatalabbak, de nekem segített a rutin.
Továbbra is azt mondom, hogy amit nem tudok azt nem csinálom.
Pláne, hogy emberéletek múlnak rajta.
Azt is elhiszem, hogy sok esetben ránezésre, vizsgálat nélkül óralevétel járna, de nagyon nagyon sok helyen ahol nem volt engedélyezve a gázrendszer átalakítása, változtatás nélkül, vagy minimális változtatással mai szabványoknak is megfelelne. De mi lesz azokkal akik engedély nélkül csinálták, mondjuk 5 évvel ezelőtt, az akkori szabványnak megfelelve? Akinek van róla papírja marad akinek nincs, az csináltassa meg a mainak megfelelően?

szocsmarciVálasz erre
2013-08-22
21:52:18
#41934
villam64 2013-08-22 08:10:48
Akkor remélem van másolatuk, mert nekem fogalmam sincs hol vannak a papírok.
- Elvileg minden gázterv megvan a gázműnél is, gyakorlatban lehetnek hiányosságok. De azért nagy a tervtár - legalábbis E.Onéknál.


grano 2013-08-22 10:45:13
Ha ebből akar megélni akkor tessék megtanulni azt ami ezzel jár.
-Jó lenne, de aki megtanul kívűlről 300 oldalt, az inkább akadémikusnak megy. Még egy színész sem jegyez meg ennyi szöveget, habár az is igaz, hogy hangsúlyok, hangszínek, meg ilyenek nincsenek a GMBSZ-ben.
Egyszerűbbet nem tudnak írni - minden változatot úgy terveznek, hogy egyszerűbb legyen (így rövidebb is), csak épp mindig több oldal kerül bele.


sándor 2013-08-22 13:15:08
"... akkor ez nem más, mint ami a villamos szabványokban is megtalálható.
Például... Ha egy berendezés, vagy létesítmény 1968-ban épült, készült, és azóta nem esett át nagyjavításon, felújításon, akkor még 2020-ban is meg fog felelni a létesítés idején érvényben lévő előírásoknak. Csak kettőt kell lapozni a szabványban és ott a felmentés egy alpontban.
Tehát átépítés, módosítás hiányában nem lehet megkifogásolni. Felújításra, vagy újra építésre kötelezni sem lehet, amennyiben nincs közvetlen élet+tűz+baleset veszély. Ok lehet még az igazolt avulás, de ez már veszélyes terület. Visszaüthet.
...
Szabványt visszamenőleg sehol nem változtatnak meg, ez nem politika.
...
Ez nem egyéb, mint egy rapid péngyűjtő akció.
Biztosan fognak sok szabálytalanságot találni, de azok a jelenlegi szabvány szerint is szabálytalanságok, tehát értelemszerűen kijavítandók."
Tehát átépítés, módosítás hiányában nem lehet megkifogásolni.
-Így van. Csakhogy nem kell a gázrendszerhez nyúlni, elég egy ajtót vagy falat arrébb tenni, vagy megszüntetni és már nem felel meg a létesítéskori szabályzatnak sem.

Ez nem egyéb, mint egy rapid péngyűjtő akció.
- A felülvizsgálat ingyenes, csak a javítás kerül pénzbe. Szó van róla, hogy 2014 őszig kell kijavítani a hiányosságokat, úgyhogy annyira nem is gyors (rapid).
Kicsit olyan ez, mint trafipax. Lehet, hogy lehúzás az egész (sokszor biztosan az), de vannak esetek, amikor hasznos - hiszen csökken a halálesetek száma az utakon. A különbség annyi, hogy ha valaki rajta felejti a lábát a gázpedálon, akkor ugyanannyit fizethet, mint amikor kap egy biztonságos gázrendszert. Tehát fizet a rendőr munkájáért, amiért a rendőr ügyesebb volt, mint Ő, vagy fizetheti mások valós munkáját - piaci áron. A legjobb lenne eltörölni minden szabályt - azaz legyen liberalizmus, avagy győzőn az erősebb. Egész egyszerűen fogalmazva b@asszon az erősebb kutya.

Van egyáltalán értelme a besorolásnak szabadpiac esetén? - épület energetikai tanúsítás
- A bankok adnak hitel kedvezményt a jó kategóriás házaknak, mivel ott kevesebb a rezsi, ezért biztosabb fizetőnek számítanak a hitelesek. Pályázatokra is adnak kedvezményt, habár a pályázat nem szabadpiac jellemzője. Igazából akkor lesz értelme, ha az emebreknek lesz elég pénzük ahhoz hogy dönthessenek. Vagy most vesznek egy drága "A"-s lakást, és kicsit összehúzza a nadrágszíjat az elején, vagy egy viszonylag magasabb életszínvonalon él.

bbela 2013-08-22 20:34:53
Ez a két anyag meggátolja a kender kiszáradását, ha meg a kendert firnejszel bekenik, ez miután beszárad csak melegítésél bontható.
- A gyakorlat nem ezt mutatja. Amikor városi gáz volt, akkor nem volt baj, mert abban volt víz, a kender nem száradt ki. A faggyút úgy tudom azért használták, hogy jobban csússzon a menet. A lenolajkence miatt dagadt meg a kender, ami tömített, de nem hinném, hogy örökké tartós száraz közegben. A kőszikla sem áll ellen a víznek, és a műanyagcső sem az oxigénnek.
2013-08-22
19:34:53
Előzmény: szocsmarci #41321#41932
szocsmarci .
Akkor még menetes kötés + kender volt a divat. A kender azóta kiszáradt, így tömítetlenek lettek a vezetékek.

Én víz gáz szerelő vagyok a fentieket cáfolom ugyanis a szerelőipar kezdetektől ismeri a fagyút és firnejszet népszerű nevén a lenolaj kencét.
Ez a két anyag meggátolja a kender kiszáradását, ha meg a kendert firnejszel bekenik, ez miután beszárad csak melegítésél bontható.
2013-08-22
09:45:13
Előzmény: szocsmarci #41906#41923
szocsmarci:
valóban nem nézik meg.
De megnézik, hogy a fék, a futómű, a kormány, a világítás műszaki állapota alapján alkalmas e a közúti forgalomban történő részvételre. Rohadtul nem érdekel senkit sem az 1976-os műszaki előírás.
Ha az ellenőr nem ismeri az ellenőrzéshez szükséges összes műszaki paramétert akkor ne ellenőrizzen. Menjen el hegeszteni, csövet tekerni, bojlert, kazánt bekötni.
Ha ebből akar megélni akkor tessék megtanulni azt ami ezzel jár.
Az egyik oldalon megy az álságos népámítás a gázmítosz építésével, de annak aki pénzt akar csinálni az ellenőrzésből már megy a hárítás, hogy nem vállalok semmiért felelősséget mert nem értek hozzá.
Akkor mi a f...nak vállalja el?
Ha senki sem csinálná az ellenőrzést mert nem lehet a szabályozás alapján, akkor csak átírnák olyanná, hogy lehessen vele dolgozni.
Ehelyett a sápítozás, meg a riogatás megy.
szocsmarciVálasz erre
2013-08-22
06:57:59
Előzmény: villam64 #41907#41909
Azt vizsgálja, hogy a telepítéskori szabályoknak megfelelő-e a rendszer. Magyarul nem lett-e átépítve, módosítva a kivitelezés óta, vagy ha lett módosítva, akkor az új rendszer megfelelő-e, gáztömör-e a cső, stb. .Hidd el, sok rendszer nem fogja megkapni a "Megfelelő" minősítést.
villam64Válasz erre
2013-08-22
06:30:00
#41907
Akkor mit is vizsgál? Mert ha a papírok meglétét, akkor semmit. Még a kiszállási költség sem jár neki.
szocsmarciVálasz erre
2013-08-21
19:48:38
Előzmény: grano #41903#41906
"Ha odaviszam a Ladámat a műszaki vizsgára, akkor ugyanúgy le kell vizsgáztatnia mint egy Bentley-t, vagy hibrid Priust, a kettő (három) közt pedig van még egymillió féle négykerekű."
A műszaki vizsgán nem nézik meg, hogy az autó elektromos kábelei milyen típusú műanyaggal vannak borítva, vagy hogy a klímájában milyen típusú gáz van. Csak kapcsolgatják, kicsit megrázzák, megforgatják, megmérik a kipufogó gázt, aztán mehetsz.
Nem tudom ki örülne, ha minden ötödik évben szétszednék a kéményét darabjaira, megvizsgálnák rajta a feliratokat és a tömítést, majd utána összeraknák. Nem kivitelezhető, de nem is várható el egy embertől, hogy ismerje az összes GMBSZ-t, a GOMBSZ-ot és a munkautasításokat, ezenfelül kéményseprő és készülék szerelő is legyen egy személyben.
Egy autóvillamosági szerelő sem áll neki gumit szerelni, vagy hengerfej tömítést javítani, pedig megtehetné.
2013-08-21
16:19:16
#41903
A "szakma" állásfoglalása a témában:
www.e-gepesz.hu/?action=show&id=15479

Egy része naon fura számomra:
"A gázkészülékek és az égéstermék-elvezetés (1. melléklet, 3. táblázat 3-5. sora) tekintetében az előírt műszaki tartalommal történő tételes felülvizsgálat helyett elegendő legyen az ezt bizonyító dokumentációk meglétének és tartalmának ellenőrzése. Ezek hiánya vagy nem kielégítő tartalma esetében „Megfelelő” minősítés nem adható – kivéve, ha a hiányzó ellenőrzéseket a felülvizsgáló felelősen elvégzi és megfelelőnek minősíti. A felülvizsgálótól ugyanis nem várható el, hogy a gyakorlatban előforduló minden típusú berendezés műszaki-biztonsági állapotáról felelős megállapítást tegyen. Az ehhez szükséges szakismerettel és eszközökkel a kéményseprő közszolgáltató és a gázkészülék jogosult karbantartója rendelkezik."

Kiemelten:"A felülvizsgálótól ugyanis nem várható el"
Akkor miért felülvizsgáló? Ha odaviszam a Ladámat a műszaki vizsgára, akkor ugyanúgy le kell vizsgáztatnia mint egy Bentley-t, vagy hibrid Priust, a kettő (három) közt pedig van még egymillió féle négykerekű.
Mégis meg kell tudnia mondani, hogy mehetek e vagy nem e.

Annyiban egyetértek, hogy szar szabályozáshoz, szar végrehajtás tartozik.
De ha nem akarom megcsinálni akkor ne csináljam, ha meg megakarom akkor meg tessék utána járni, mitől lesz az megfelelt, vagy nem megfelelt.
Simán fel lehetne borítani a jogszabályt ha senki sem végezne felülvizsgálatot.


2013-07-17
18:56:12
Előzmény: szocsmarci #41331#41335
szocsmarci:
"Jobb lett volna akkor szigorítani a szabályokat, amikor mindenki nyakra-főre vette fel a hiteleket, akkor simábban ment volna ez a téma."
Itt vam az igazság. Akkor lehetett volna forrást találni hozzá, éspedig értelmes formában. Most sem gondlot senkisem előre, hogy miből lesz erre pénze az embereknek? Pedig igen, lehetne gondolkodni, de akkor a polgár jól is járhatna, azt meg nem engedhetjük meg.

30 év készenléti díjából értelmes távfűtést lehetett volna építeni, ha nem tűnne el a csöveken valahol kézenközön, ami értelmesebb lenne mint egy gázkiépítés (ami ugye nem rakható minden panelba).
Energetikailag is a távhő lenne a legjobb, csakhát felénk eztet még nem fogták fel. Nem a fogyasztók, hanem a szolgáltatók.


Amúgy az igazi szöveg:
"bocs, Matu de ez csak kamu."
Heavy Metal Matuka.
szocsmarciVálasz erre
2013-07-17
09:17:53
Előzmény: grano #41330#41331
A cikkben azt írták, hogy műszerrel mérték a szivárgást, gázszagot csak a névtelen bejelentő érzett. Egyébként ez mindegy, egy öreg rendszernél gyakran lehet érezni gázszagot. A lényeg, hogy most új szabályok jöttek be, illetve a meglévő szabályok betartását szigorúbban ellenőrzik. Változás van, aminek mindig vannak haszonélvezői, és szenvedő alanyai. Jobb lett volna akkor szigorítani a szabályokat, amikor mindenki nyakra-főre vette fel a hiteleket, akkor simábban ment volna ez a téma.
Még szerencse, hogy nem télen vették le a mérőket - mert az is "törvényes" lett volna. Sajnálom kicsit azokat az embereket, sokuknak egy összegben nem fog menni az átépítés. Én panelban lakom, ahol távfűtés van - és nyáron is fizetem a készenléti díjat (5 x többet, mint a gáz havi 1000 Ft-os díja). 30 év készenléti díjából azért elég korrekt gázrendszert lehetne építeni új gázkazánnal, és kéménnyel.

És az úgy van, hogy: "Ez a Matu nem kamu!"
2013-07-17
07:11:03
Előzmény: szocsmarci #41321#41330
szocsmarci:
egy valamit nem értek: ha eddig is gázszag volt akkor eddig nem volt életveszély?
Ez itt inkább valakinek az érdeke volt.

Hogy kedvenc mesfigurámat idézzem: "Matu ez kamu".
szocsmarciVálasz erre
2013-07-16
12:13:55
Előzmény: grano #41320#41321
Az 50 évvel ezelőtti gázrendszerek már tényleg teljes cserére szorulnak. Akkor még menetes kötés + kender volt a divat. A kender azóta kiszáradt, így tömítetlenek lettek a vezetékek. A gázkészülékekről ne is beszéljünk.
Azt nem értem, a cikkben, hogy miért nem kérdeztek meg szakembereket, akik a konkrét esetekre tudtak volna válaszolni. Politikus mit keresett ott? Ha jól tudom, a törvényeket politikusok hozzák. Miért nem emelkedett szólásra, mielőtt a törvényt aláírták volna? Biztos volt legalább egy ember a törvényalkotásban, aki tudta, hogy lesz olyan ház, amit teljesen át kell alakítani, és ez azzal fog járni, hogy a lakóknak egy hónapig nem lesz gázuk, és egy csomó pénzt kell kiadjanak. A Tigáznak valószínű nincs köze az egészhez, ő csak végrehajtó.
Valószínű, hogy az embereknek az nem tetszik ebben, hogy tömeges leszerelésekről van szó, és olyan névtelen bejelentő is szoba került, aki bejelentést tett a gázműnél. Ez gyanús lehet, arra utal, hogy a szerelők így akarnak munkát szerezni/meggazdagodni. Ha így is van
1. a törvényeket nem ők hozzák
2. a hibás gázrendszer veszélyes
3. munkával nem szégyen pénzt keresni
De nem hinném, hogy összeesküvésről van szó, hiszen a szerelési munkát nem biztos, hogy a névtelen feljelentő vállalkozója végzi el, ahhoz túl nagy Debrecen.
2013-07-16
08:52:18
Előzmény: szocsmarci #41262#41320
A témába vág:
www.dehir.hu/debrecen/meg-mindig-nem-alltak-le-a-szerelok-a-gazorak-cserejevel/2013/07/15/

Számomra bicskanyitogató, ha tényleg igaz.

szocsmarciVálasz erre
2013-07-12
20:34:14
Előzmény: sándor #41257#41262
"A villanyóráját és a fővezetékét eddig is megvette mindenki, majd rögtön átruházta a szolgáltatóra. Nem átengedett a tulajdonával kapcsolatban valamilyen jogot, jog-részt, hanem a tulajdonjogot ruházta át minden következményével együtt. Szabványok, előírások, stb. betartása, betartatása a szolgáltató részéről. Ráadásul, ha megszüntette, megszünt a szerződése, még csak vissza sem kapja az árát. Sőt.
Tudomásom szerint így vagyunk a vízóránkkal is. A gázt nem ismerem, de hasonló kell legyen az is.

... legalább Német gondolkodásmódra lenne szükségünk. Ha talál egy szigszalagos vezeték toldást, garantált a feljelentés még a tűzoltókhoz is.
Ott azonnal feljelentik a szomszédot, ha pihenő időben (18 óra után!) zajt csap az udvaron..."

Csak egy kis OFF:
Egy szerelő ismerősöm mesélte, hogy amikor Norvégiában (vagy valamelyik Skandináv országban) volt, akkor az egyik társasházban ki kellett cserélni egy WC-t. Simán elkezdték bontani a szennyvíz csatlakozást, amin észrevették, hogy egy speciális zárású idom van, amihez speciális kulcs kell. Sikerült leszedni ezt az idomot, de közben már jött a házmester, hogy hogyan képzelik el, hogy csak úgy elzárják a vizet (nyilván nem akartak felülről szennyvizet kapni a nyakukba). Mi alapján bontják meg a szennyvíz vezetéket, és ki engedte ezt meg? Ott az a szokás, hogy előre ki kell értesíteni a lakókat (ami amúgy normális), és csak ezzel a speciális idommal szabad rácsatlakozni a szennyvíz ejtőre.
Mellesleg ugyanebben az országban a kád körül szabadon szerelve vezetik a csővezetéket vékonyfalú, horganyzott csővel, roppantógyűrűs csatlakozókkal - ami meg itt furcsa, szerintem szebb, ha semmi nem látszik más, csak a csaptelep.

Szóval más ország, más szokás. Mi az épületgépészetben a németeket utánozzuk, de ott poroszos szemlélet van a fejekben. A törvények mindig az emberi viselkedést követik.
szocsmarciVálasz erre
2013-07-12
10:35:00
Előzmény: sándor #41246#41256
"A szolgáltatónak ősidők óta van lehetősége meggyőződni arról, hogy az általuk szolgáltatott terméket arra a célra és úgy használják e fel, mint amire a szolgáltatási szerződést megkötötték. Pl. gázt és villanyt csak lakossági célra és nem ipari termelésre, az általános éjszakai áramot csak FÜRDŐVÍZ (HMV) melegítésre. Ha éjszakaira kötött mosógépet találnak, akkor intézkednek.
A most éppen a biztoságot növelőnek bejelentett rendelkezéseket nagyrészt a lakosság provokálta ki a "sajátságos egyéni" megoldásaival.Persze egy kivéreztett szolgáltató, plusz a korrupció miatt nem lesz ellenőrzés, csak pénz beszedés.
Eddig a kéményseprők kötelezhettek a kazán javítására, most majd a szolgáltató teszi ezt egy automatikusan beszedett díj formájában."

Addig rendben van, hogy a szolgáltató a telekhatáron átadott energiát, vizet, bármi egyebet ellenőrizheti a házon belül is. Ez jó dolog, és szükséges is. De nem szerencsés a tulajdon jogot is átruházni a szolgáltatóra, rengeteg a napi életben előforduló "ütközés" lehet. Olyanokra gondolok, hogy ha valaki függönyt akaszt a gázvezetékre, akkor a Gázmű elvileg bérleti pénzt kérhet érte, azonfelül meg is büntheti. Vagy a gázvezeték festését kinek kell majd elvégezni - és milyen színű lesz? Azt majd a Gázmű dönti el.
Bármi-nemű átalakítás a kertben (fa ültetés, medence telepítés, bejáró építés) Gázmű engedély köteles kell legyen. Hiszen lehetnek ütközések a gázvezetékkel. Eddig a ház Tulajdonosának a felelőssége volt, ezután már a Gázműé lesz, emiatt pecsétes papírt fog kérni mindenről. Ha nincs ilyen, és kiderül, akkor jöhet a szankció, ami lehet kizárás, és/vagy pénzbírság.
Vagy mi van akkor, ha valaki kicserélte az ablakait légtömörre. Jön a gázmű, és megfúrja az ablaktokokat, és aláírattat egy papírt, hogy nem szabad visszatömködni azokat a lyukakat! Akkor jöhet valaki, és azt mondhatja, hogy építsen a Gázmű egy hővisszanyerős szellőző készüléket a gázkazánjához, és legyen az is a gázrendszer része. A bíróságon ez simán megindokolható műszaki oldalról.

Arról nem is beszélve, hogy mi lesz az elavulttá váló belső vezetékekkel? Jön a Gázmű, és kicseréli ingyen és bérmentve? Hoz kőműveseket a faláttörések kijavításhoz, festőket a csővezetékekhez és a falhoz, villanyszerelőt az EPH-ba kötéshez? És mindezt a 40 lakásos társasházban úgy, hogy a lakók mondják meg, hogy mikor mehetnek dolgozni (és hány percet tölthetnek a lakásban). Mellesleg ha csőtörés van valahol máshol a városban, akkor az embereket át kell irányítani, ami senkinek nem jó. Főleg nem a munkásoknak, akik eltöltenek 8 órát a munkahelyükön, amiből a hasznos munkaidő 2 óra. A többi a ki-be pakolással megy el, és utazással, helykereséssel, szerszámkereséssel, szerszám felvétellel, eligazítással.
Ez gyakorlatilag nem kivitelezhető, nincs olyan szolgáltató, aki ezt felvállalná. Sérti azon tulajdonosok érdekeit is, akik rendes gazda módjára viselkednek. Csak azok járnak jól, aki elhanyagolta a gázrendszerét.
szocsmarciVálasz erre
2013-07-10
19:56:33
Előzmény: grano #41240#41243
Adjuk át a villanyvezetékeket is, meg a vízvezetékeket is. Ha megráz valakit az áram, akkor megy az E.On, Edász, Démász kijelölt embere (azaz felelőse) a börtönbe. Ha elfagy a vízvezeték, majd fizeti az épületkárokat a Vízmű.
A Fidesz kezd komolytalan lenni. Felelőtlenül nyilatkozik össze-vissza, több évtizede kialakult tulajdoni-felelősségi rendszerbe akar belenyúlni. Nagyon közeleg már a választás.
villam64Válasz erre
2013-07-10
19:00:36
Előzmény: grano #41240#41242
Ja! Veszel egy kondenzációs kazánt 200-300 ezerért, és a tulajdonjogát átadod az eonnak.
Ja! Veszel egy 10 ezer forintos szar kazánt, és a tulajdonjogát átadod az eonnak, és pályázol egy kondenzációsra. Én meg fizetem.

Nálam már az is lopásnak számít, számított, hogy kifizettették velem a víz, csatorna, villany, gáz hálózatot, és nem vagyok tulajdonosa. Kérem, követelem vissza a tulajdon jogot.
2013-07-10
18:06:39
#41240
"gáz" a felülvizsgálat témakör
bonyolódik a bonyolódás odafönn.
(sorry a sok idézésért)

www.penzcentrum.hu/energia/a_lakasfelujitast_is_a_kozmucegekkel_fizettetnek_ki.1037045.html?utm_source=penzcentrum&utm_medium=mail&utm_campaign=hirlevel

"a kabinet egy olyan rendelkezés kidolgozására is felhatalmazást adott, hogy a felülvizsgálatkor megállapított esetleges problémák miatt szükséges berendezéscseréhez állami támogatás legyen igényelhető."

És még fokozzák:
"A Fidesz politikusa a tájékoztatón ismertette azt a javaslatát is, amellyel változtatna a telken belül lévő gázvezetékek, mérőórák és a hozzájuk tartozó csatlakozók jelenlegi vegyes tulajdoni szerkezetén, vagyis hogy ezek egy része most a szolgáltatóé, egy másik része pedig a fogyasztóé. Németh Szilárd kezdeményezése szerint a fogyasztó eldönthetné, hogy átadja-e a gázelosztónak az ingatlanán lévő említett berendezéseket. Ebben az esetben a gázelosztó viselné a felmerülő költségeket."

Azaz ha átadom a gázrendszeremet ejonéknak, akkor rá...tt az ejon mert neki kell állni a cehet, hogy működjön.
A maradékra meg ad az állam lóvét, hogy megcsináltassam.

Na ebből mi lesz???

villam64Válasz erre
2013-07-04
15:04:26
Előzmény: grano #41173#41177
Mint írtam, a gondom a tulajdonjoggal van. Mi köze a gázszolgáltatónak az én tulajdonomhoz? Vagy, miért kellett a telken belüli csatornámat 15000-19000 ft-ért megterveztetnem, és átvetetnem a csatorna társasággal? Miközben az 1-3 cm lejtés megcsinálása nem ördöngösség. Miért kellett ezt a pénzt, mely 90 liter tej ára kifizetnem egy olyan papírért, amit soha az életben többet nem vesznek elő. A következő lépés, hogy nem építhetek napkollektoros rendszert magamnak, csak akkor, ha a mérnök 30000-ért megtervezte, és a napenergia hasznosítási hatóság elfogadta. Legyünk hülyék és ostobák. Szívem szerint lennék hülye nagyon gazdag. A főnökséget csak az érdekli, hogy minél többet elvegyen tőled. A postán a szakképzett gyakorlott kézbesítőnek a felkínált bruttó jövedelem 103 000 forint. Kaja nem jár. Víz is csapból. Nem érdekli őket semmi. Eközben a vezetésnek havi 2 millió a jövedelme.
payagyerekVálasz erre
2013-07-04
08:22:11
#41174
Azért azt valljuk be, nem sok értelme van ennek a fölösleges rendelkezésnek. (Más kérdés, hogy mostanság efféle pótcselekvés törvények garmadáról szól az ország.)
Hallott egyáltalán valaki hírekben, TV-ben gázrobbanásról? Nem hiszem. Nyilván oly ritka, hogy még statisztikailag sem jegyzik.
Vagyis a semmiért hisztériát kelteni és törvényt, rendelkezést alkotni, egyértelmű, hogy miről szól.
Ellenben:
Eztán majd leakasztanak sok fogyasztót a gázcsöcsről. Vagyis egyre több lesz az olyan, aki átfúvókáztatja a gázcuccait otthon palackos PB-re és arról fűt.
Majd akkor lesznek gázrobbanások!

Más.
A minap voltak nálam éves gázóraleolvasáson, mely ugye annyit tesz, hogy aktfotó készül az óráról.
Namost.
Nálam be van dobozolva az óra és a pofáján van 1 plexi ablakocska, hogy lehessen olvasni.
Eddig ez tökéletes volt! Minden évben remek aktfotó készült az óráról, ám most ez nem sikerült. Olyan f@szkalap géppel akarta lefotózni (Motorola) a postás, mely gépre visszavillant a gázóra dobozának plexije.
Aszongya a postás mókus, hogy "Bontsam le a dobozt."
Mondom "Bontja a kis f@szom!".
Aszongya "Márpedig így nem fogadja el, mert az egész pucér gázórát is le kell fényképeznie."
Mondom neki "Az a te bajod. Én lesz@rom."
El-pinpongoztunk így 1 darabig a szavakkal, aztán végül legyintettem és otthagytam a fenébe. Mondtam neki, azt csinál, amit akar, de a kertkapumat nem lépheti át.

Ha ez így megy tovább ebben az országban, akkor elérik azt, hogy az emberek mindenféle portékával fognak fűteni, legyen az PET palack, vagy autógumi.
2013-07-04
08:04:50
Előzmény: villam64 #41172#41173
én pedig azon töröm a fejem, hogy szigetelés előtt átheggesztetem, majd lefestem.

Egyáltalán lehet még a '80-as évek elejéből gázterv a szolgáltatónál?
villam64Válasz erre
2013-07-04
07:56:58
Előzmény: 444tibi #41171#41172
Én is beszigeteltem, marad a szerződés bontás a gázszolgáltatóval.
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  Gáz-berendzés felülvizsgálatlapozz: 1, 2, 3   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva