Biosolar Forum  =>  Villamos energia tárolása  =>  Akku méretezés, méréslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2013-11-15
11:42:48
Előzmény: broflovski #43387#43389
broflovski ,

Nem a szünetmentesekről beszélünk, meg arról sem, ha csak hobbiból napelemezget valaki, és esze ágában sincs csökkenteni a kiadásait, meg azokról sem akik a közelgő világégéstől tartanak.

Arról szeretném megkérdezni a rezsicsökkentésben érdekelt kollégákat, hogy mi értelme van akármilyen részletbe belemenni akkor, amikor az egész készülék alap-eleméről látszik, hogy a beépítésével egyben az célunkról is lemondtunk?
Ha az akku alkalmazása önmagában kétszer olyan drágává teszi az áramot, mintha a konnektorból vennénk, akkor akár ingyenbe is lehet a többi egység. Ami egyébként nincs ingyen, és fajlagosan annál drágább, minél kisebb a rendszer, vagyis egy kis rendszeren arányaiban még nagyobb a ráfizetés, mint egy nagyobb teljesítményűvel.

Hogyan lehet ezen a tényen túllépni?

Milyen érvek alapján döntenél úgy, hogy egye fene, most elkezded kicsiben, aztán, ha majd dől a lé továbbfejleszted. Mit is?

broflovskiVálasz erre
2013-11-15
11:34:24
Előzmény: 444tibi #43386#43387
Nagyrészt jól számolsz, bár én egyrészt olcsóbb autóakksit is tudok, (szerintem Te is, és ha 3-4 év az elvárás, akkor olcsóbb is jó lesz, nem?) másrészt szintén nem vinném túlzásba a töltésvezérlést sem, így az is csak 5e. (nyilván nem MPPT)

Szóval akksira 15, töltőre 5, panelra a 30 nem rossz, a többit Te se írtad, az 50e. De ez nem meghatározó eltérés.
Ami szerintem kicsit másként lehetne, hogy ha már van egy ilyen cuccod, akkor miért is csak a 10W/"minden másodperc"-re használod?
Ott van egy cucc, amivel normál körülmények között simán az egész kazánházat elláthatod. ha van, napkollektorral együtt. Rögtön nem az 5e jön vissza évente, hanem a három négyszerese. Rosszul okoskodom?
A megtérülés leesik 3-4 évre. Annyiért már szerintem határeset.

Az szerintem tuti, hogy a túlméretes rendszer alacsony szinten kihasználása eleve bukó. De ha van autó, ami 4 személyes és épp megyünk a városba ... akkor csődítsük össze a szomszédokat is, nem? :-))

visszatérve kicsit arra a dologra, hogy jó szabályozók ... Igen, én is itt látok problémát. A vízteres kazán gázkazánnal való összekötésére én pl. nem találtam normális, paraméterezhető vezérlést. csinálni kellett. Tilt a gázra ha megy a kazán, de azért a gáz meleg vizet mégis csak csináljon, ha a napkollektor nem hozott aznap össze eleget és így tovább.
Még egy tényleg primitív utókeringetésre se gondoltak a vízteres kazán egyébként 20e-es vezérlőjénél. Utólag, tuti meg nem veszem, ha ezt tudom. Tanulópénz.
2013-11-15
11:05:19
Előzmény: broflovski #43379#43386
Sok mindenben igazat adok Neked,
valamint az eszmefuttatásom során velem is elszaladt a ló egy kicsit,
deviszont.
Írtad, hogy napi 3kW körüli kiváltás. Ennek sincs értelmi mini szigetben, mert ott a konnektor, és ha a visszatáplálást választod, akkor is olcsóbb mint a mini sziget.
Deviszont, énnekem is kell egy mini szigetüzem, mert idén ősztől vegyeskazánt állítottam be a sorba, gravitációval sajnos nem megy, így a vezérlést, és a szivattyút kell áramszünet esetén ellátnom pár óráig.
(nem sűrűn van áramszünet, de a szomszédomnak már szállt el emiatt kazánja, jobb a megelőzés)
Ez 80W fogyasztás, ha 4 órát számolok, 160Wh, azaz kell egy 12V/30Ah akku, legyen 44 Ah. Lehet mezei autóakku, évente lehet, hogy csak néhányszor üzemel, csepptöltéssel 5 évet el fog menni.
Ez 18ezer, a hasonló solar akku 50ezer körül van, ezzel nem számolok, valamelyik mindenképpen kell.
Szigetüzemben fel kéne áldoznom 1 panelemet (30.000) kéne egy normális töltő (25-30ezer).
Invertert nem számolom, az mindenképp kell, viszont egy profi 230V töltőt én itthon kb. 1000 forintból megcsinálok, meg az áramkimaradás átkapcsolót is.
Tehát, ez a kis sziget nekem 55-60 ezerrel lenne több, mintha a konnektorból tölteném az akkut.
Számolok az év minden napján, minden percben állandó 10W fogyasztással, az akkor évente 5ezer forint körül lesz, azaz a +kiadásokból 12 évig fizetem a töltésre konnektorból a villanyszámlát. Ergo nekem sehogysem érné meg ezért szigetezni.

Ha valamit nem jól okoskodtam, korrigáljatok, de sacc. minden jó.

Egyébként az előző maximalista levelmben nem csak 1 nagyteljesítményű invertert írtam, hanem mint Te is felvetetted, esetleg több, elosztottba gondolkodnék én is, valamint természetesen a ledes világítás, laptop, hasonló készülékek direktben, vagy helyi kisteljasítményű, egylépcsős tápokról mennének, így gazdaságosabb, és jóval takarékosabb.

broflovskiVálasz erre
2013-11-15
10:45:16
Előzmény: villam64 #43383#43385
Hát nagyon vitatkozni ebben most én nem tudok veled...
broflovskiVálasz erre
2013-11-15
10:43:12
Előzmény: fusimisi #43382#43384
No, ez számomra egy fontos infó.
és 4-5 évente sima TMK vagy meghibásodás/UPS jelzése miatt kell cserélni? (én TMKra gondolnék...) tehát azok utána még elmennének egy darabig.
fusimisiVálasz erre
2013-11-15
08:21:46
#43382
Még annyi gond van a rengeteg aksiva, hogy hűvöset szeretik. Üzemel itt pár nagyobbacska szünetmentest 10-20KVA os szekrénykék - mind légkondis helységben 28C alatt van tartva, az aksikat mégis cserélni kell 4-5 évente.
broflovskiVálasz erre
2013-11-15
00:12:19
Előzmény: villam64 #43380#43381
Várjál, nem azt írtam, hogy egyszerű, csak hogy talán nem annyira komplex, mint írod.
De attól még lehet simán veszteséges, végülis most nem számoltunk pontosan utána, és hajlok rá, hogy egy totális (pl. tanya) szigetüzem tuti nagyobb költségű áramszámlát hoz, mint akár csak a sima áramszolgátatói.

Itt térnék vissza oda, hogy amennyiben (és tényleg így látszik) az akkucserékkel a sziget üzem veszteséges, akkor a tanyán is olcsóbb még milliókért is bevezettetni az áramot, mint tolni a pénzt a gödörbe.
Ellenben ha a tanyán megelégszünk több kompromisszummal, amivel városban, ahol közelben van az olcsó energia, nem tennénk, akkor igenis lehet rentábilis a sziget. A szolgáltatási szint kérdése az egész, illetve az alternatíváké.
Az meg, hogy ki milyen "mélyre" hajlandó menni egy tanyán a szolgáltatási szintben, az sok tényezős dolog. Nyilván nem ott akar valaki 20 szobás luxusvillát jakuzzival... de egy ledes világítás meg a tv/rádió/notebook áramellátása talán simán megérheti. Sütni meg lehet a kemencében kukoricacsutkával. Nem az áram lesz az egyetlen kompromisszum...

Másrészt hogy a németek mit választanak ... annyi bennem a tekintélytisztelet hiány, hogy magam akarom megérteni, hogy valami miért nem jó.
Csak úgy simán nem szoktam ilyeneket elhinni, de igyekszem nyitott lenni, tehát meggyőzhető.
Az, hogy más is úgy csinálja, na az meg végképp nem szokott rám hatni.

Ismered a viccet ... együnk tehénszart ... 3 milliárd légy nem tévedhet...

Szóval az egészséges kétkedés szerintem nem indokolatlan, sőt az sem, hogy időnként újra értékeljük azt, amit addig megdönthetetlen bizonyosságnak hittünk.

broflovskiVálasz erre
2013-11-14
21:28:15
Előzmény: 444tibi #43374#43379
A teljes sziget üzem, az ok, nem könnyű, de hát nagyrészt nem is kell ezt egy város közepén célul kitűzni.
Erre mondom, hogy a legkönnyebben csokorra fogható (vagy felhasználás vagy elhelyezkedés alapon) fogyasztókat kell kiszolgálni.
És rögtön 30-50% megfogható.
Mondok példát. Világítás ledesítése, külön hálózatra kötése, akár inverter nélkül is elmegy. Miért kéne egyébként is egyetlen nagy teljesítményű inverter? Elosztott hálózatok. Nagy megbízhatóság. Jó tervezés estén csereszabatos. Na mindegy.
Aztán pl. ami általában még fáj, de jól tervezhető terhelés, azok a hűtők, szivattyúk, gázkazán, riasztó ... Ezekkel naponta akár 3 kW összejön szinte egyenletes terhelésként. Ha ezt kiváltod, már fogtál 30%ot, és 0 volt a kényelmi szint csökkenés.

Nem látom át, miért kéne teljes szigetet építeni. Hogy ne kapjon a áramszolg pénzt? De, kapjon, ha én is kapok érte cserébe pl. hirtelen igénybe vehető nagy teljesítményt. Kenyeret még csak csak sütök, de a lisztet megveszem inkább mint búzát vessek...

De ha már teljes sziget, meg aztán a 4millás (4k höhö) akku ...
Eleve, nem 7 nap akkura számolnék, mert az nyilvánvalóan nem éri meg. Max 2-re. Utána aggragátor. Töredékéből megvan, mint a plusz 5 napnyi tároló kapacitás.
Nem véletlen a banki UPSek is csak 1-2 órát mennek, amíg betolják a diesel aggregátort. Évi 1 eseményre szerintem nem méretezünk, azt túléljük.

Harmadrészt ... 4 milláért tényleg hatalmas tárolókapacitást vehetsz, és itt már bőven megéri a jobban kisüthető LiIonban gondolkozni.
És megkockáztatom, hogy még arra is méretezhetsz nyugodtan, hogy abban az esetben, amikor már az 5. napon is borús az ég, akkor még lejjebb engeded az akksikat. Lévén hogy évente 1-2szer az optimális alá meríted, azzal nem ölöd meg azonnal. Cserébe nagyon sok tartalék kapacitást is megspórolhatsz.

Amit korábban belinkeltem 1,5kW LiIon akku 300e körül van forintban. Ez 50%ig simán meríthető, tehát 8db sokszor egymásután is ad 6kWh-ot. Ez 2,5 milla. Ha nagy a gáz (már második nap is ború van, akkor még mindig kitart. Utána meg aggregátor, vagy visszakapcsolás egy nagy karral a hálózatra...

Persze szerintem a teljes sziget üzem nem igazán alternatíva még.

Esetleg ha a fölös energiát felszivattyúznánk egy nagy hidroglóbusba víz formájában, és amikor kell, csak leengednénk és lenne kis vízerőmű.
Milyen hatásfokkal lehet vízerőművet építeni? :-))
2013-11-14
17:24:46
Előzmény: robert #43359#43374
Ha már solar akku, és szigetüzem.

Vegyünk engem. Nekem 330kWh a havi fogyasztásom.
Ez napi 11, és hogy ne legyek maximalista, engedek a fogyasztásból, vagyis az eddig megszokott kényelemből, pl. napsütésben megy a mosógép, mosogatógép.
(jaa, teszteltem, egy hónapig kézivezérlés, mosogatásügyileg, teljesen negatív, 1 köbméterrel több a vizem, és 22kWh-val több a villanyszámlám, hogy is szokta Robert mondani, "mosogatógép recommended")
Villanysütő felejtős, havi 4-5x szokott menni, de legyen gázsütő.
Többet nem engedek, egyezzünk meg napi 8kWh.
Most vagy beruházok egy generátorba, vagy minimum 7napot át kell hidalnom, van 1 hét borult idő nem is egyszer évente. Ez akkor eddig 56kWh, az akkut nem szeretném csontra lemeríteni, mert akkor nem 15 évet bír, hanem csak 5-6 évet. 30% reális.
Így kell nekem egy 48V/1500Ah akkupack. Ez árban 3.500.000-4.000.000Ft.
Nem tévedés, 4millió.
Az inverter, esetleg több inverter ebben a kategóriában horror árú, a töltésvezérlő szintén közelít egy hálózatra visszatápláló árához.


Természetesen lehet variálni, spórolni, de én most egy olyan példát próbáltam bemutatni, amiben az eddig megszokott életvitel nem csorbul, illetve minimálisak az engedmények.

2013-11-14
15:57:40
Előzmény: villam64 #43360#43370
"Jónéhány inverter, tápegység javítható kondenzátor cserével, pár ezer forintból."

Ezért írtam a másik topikban, hogy érdemes néhány év után rájuk nézni (púposodás), mert ha eldurrannak, mehet utána tirisztor, IC, miegymás.
broflovskiVálasz erre
2013-11-14
15:42:51
Előzmény: villam64 #43360#43368
megértettem... köszönöm
2013-11-14
14:02:09
Előzmény: broflovski #43357#43359
broflovski,

Például az AGM akkumulátorok (nem olcsó) akkor fogják élettartamuk maximumát nyújtani, ha azokat újratöltik, mielőtt a töltöttségi szintjük 50% alá esik (1000 ciklus). Ha ezeket az akkumlátorokat 100%-osan kisütjük, akkor az élettartamuk nem lesz több, mint 300 ciklus (300 feltöltés-kisütés).
Olcsóbb akkuk esetén 30% kisütés is sok, vagyis a felhasználás 3-szorosának kell lennie a kapacitásnak.

Példa:
Egy VARTA Professional DC AGM akkumulátor (12V 115Ah) ára akciósan 75000Ft.
1000 kisülés 50%-al azt jelenti, hogy önmagában az akkumlátoros tárolás költsége, ami rárakódik az áramra 108Ft/kWh.


broflovskiVálasz erre
2013-11-14
13:23:39
Előzmény: villam64 #43337#43357
OK, értem.

Azért az árnyalja a képet, ha az invertert cserélni kell 7-8 évente, de igaz, hogy egy nagy akksi drága.
Amit nem egészen értek, az a 25% hasznos kapacitás ... mármint hogy 25%ot lehet folyamatosan kivenni és betenni. Ez nagyon meglepett amikor olvastam.

Akkor egy sima solar akksi is csak ennyire süthető ki "bűntetlenül"?
Van arra adat, hogy "deellenben" ha valaki 25%ig kisüti, akkor az 5-600 ciklussal szemben az mennyire csökken le?

A Prius jutott még eszembe... ott 25% és 75-85% között ingadozik a töltöttség, és biza azok közül már van amelyik 10 éves, és az akkupakknak semmi baja, és nem naponta egyszer tölt és sül ki, hanem naponta mondjuk úgy 30-50szer.
Ok, azok se olcsók, csak a 25% kontra 50% ... az mellbe vágó. Az mondjuk NiCd akksi ... és a 2kWh kapacitás ára úgy 1 millió körül van, kéne bontóban szerezni ... féláron :-))

Még egy kérdés, miért kéne a napi felhasználás 3szorosa legyen az akkukapacitás?
Ok, hogy valamiféle biztonság, ha másnap nem süt a nap, de akkor miért pont 3 miért nem 5 vagy 7.. lévén lehetnek egymás után is borús napok?
És ha így van, akkor miért ne inkább átkapcsolható legyen (akár kézzel, vagy egy napelem termelését figyelő vezérlő által (ami az akkuk szintjét is figyeli) az egész rendszer a hálózatra? (lényegében ez is egyfajta "félsziget" megoldás... én egyébként ha valamiben, akkor ebben, ilyesmiben gondolkodom most, hogy ennyi új infót kapok, új szempontokat olvasok.)

Harmadrészt, a szünetmentesek ... azok is csak 75%ig meríthetőek le, vagy ott vállaljuk a veszélyt, hogy amikor épp kell, akkor 25%ig merítjük, tudva, hogy biza így kevesebb ciklust fog túlélni?
2013-11-14
08:03:54
Előzmény: broflovski #43329#43335
broflovski,

A sziget üzem kalkulációjából kifelejtetted az akku élettartamát, attól bukta, hogy gyakran kell cserélni.

https://biosolar.hu/forum/show/11335#11335
2013-04-28
12:27:15
Előzmény: dr.pacman #37774#40464
Az akku aktívátorról jó a tapasztalatom.
Egy Perion akkut tart karban 11 éve.
A múltkor találtam meg a papírját és csodálkoztam is rajta, hogy már ennyi idős.
Az akku egy 30 éves Skodát szolgál ki.
Igaz hidegindítási problémái már vannak, ami nem csoda egy ilyen idős autónál.
2013-01-31
15:24:55
Előzmény: jtmaston #38166#38168
Szervusz Mátyás,

Egyetlen olyan ember sincs, aki megvette az összes akkufajtát, letesztelte őket, majd leírja neked-nekünk mit tapasztalt. Az, hogy ki milyet vett, és neki mennyit bírt, nem reprezentatív, ugyanis nagyon nem mindegy a napi DOD, és az, hogy milyen sűrűn volt pl kiegyenlítés, meddig merítette rendszeresen. A kocsiakkuk között jelentős különbség nem lesz. Előnyös ha nem zárt rendszerű, ugyanis ekkor évente egyszer pótolhatod az elfogyott vizet, ergo tuti tovább bírja az akku. (Bár jómagam a gondozás-mentest is felnyitottam, és azt hiszem valaki más is írta már ezt) Az élettartamot sima akkunál sokkal jobban befolyásolja a használat milyensége, mint a gyártó. Tehát ha nem szánsz rá annyi pénzt, hogy olyan akkut vegyél, aminél megadják különböző DOD mellett várható élettartamot, akkor törekedj a minél olcsóbb-nagyobb akkupakkra, és megfelelően használd!!! (pl. ne merítsd 10,8V-ig!!!)

P.S. https://biosolar.hu/forum/show/31067#31067 --> én nem szidom az energy bull aksikat, 6,5 éve megvan, volt néhány 10V alá merülése is, olykor 17V is előfordult rajtuk, (ezek figyelmetlenségek miatt sátrazáskor) kb 50-80 db 90%-os DOD, és volt 100-200db 20-30%-os DOD. Bár már tapasztalom a belső ellenállás növekedését, a csökkent kapacitást, de alapvetően jól bírják...

P.S. Félreírtam az előző hsz-emben, a DOD a kisütés mértéke, azaz ott 20%-ot akartam írni... ;)
jtmastonVálasz erre
2013-01-31
13:03:13
Előzmény: Bous83 #38150#38166
Szia,

Az akku kérdést kicsit részletesebben ki tudnátok fejteni, hogy milyen típust szabad megvenni? Az Energy Bull-t ha jól értettem ti is szidjátok. Hasonló árban a többi autóakksi tokozású munkaakkumulátor (pl. E-Nex, Deta stb) is hasonlóan gyenge ciklusállóságot mutat? Van, amelyik picit jobb a többinél?

Mi lehet fajlagosan az olcsóbb a 27Ah átlagos napi terhelésnél?
- közönséges teherautó akkumulátor 155Ah@83% DOD,
- közönséges autó akku 2x100Ah@87% DOD
- nyitott ólomsavas munkaakku (pl. EnergyBull) 130Ah@79% DOD vagy 100Ah@73%

Mivel a töltésvezérlő 10A névleges teljesítményű, így az akkunak sem kell igazából 100Ah-nál nagyobbnak lennie. Arra mindenesetre kíváncsi vagyok, hogy a töltésvezérlőnél a 10A azt jelenti -e, hogy a 10A feletti áramot az inverter felé közvetlenül továbbítani sem tudja? Vagy csak az akkutöltő felé nem tud többet? Mondjuk a PV panelek közel sem lesznek ideális dőléssel beállítva, így a 200W névleges teljesítményt sem hiszem, hogy megkapom.

Mátyás
2013-01-30
20:16:48
Előzmény: jtmaston #38148#38150
Szia,

Örülök, hogy bérház ellenére is alkotsz... ;)

Az Akku tekintetében:

Azért nem találtál ciklusadatokat, mert annyira rosszak, hogy nem merik megadni. Nem véletlen, ezek kocsiakkuk, azaz a használat zömében 95% és 100% közötti töltöttségen vannak, és még így is csak pár évet bírnak. Egy sima autóakku kb 300 ciklust tud. Lehet vicces, de fontos, hogy ne merítsd. :D Szóval minél inkább csak a tetejét használod, annál több ciklust tud, annál jobban szereti.

A töltőáram mindenképp korlátoz, nem szabad a kapacitás tizede fölé menni. Szal ha van 200W napelemed, akkor 0,85 fénynél a maxi töltőáramod elvileg akár 14A is lehet. (A kínai töltő miatt nem lesz) Szóval ez alapján ehhez min 140Ah kellene, ha hosszú életű rendszert szeretnél...

Valamint ekkor (140Ah/27Ah) egy teljes ilyen ciklus kb 20% DOD, tehát e szempontból is optimális.

Remélem segítettem,
Üdv,
Bous
jtmastonVálasz erre
2013-01-30
14:52:32
#38148
Sziasztok!

Hobbiból kísérleti jelleggel kis szigetüzemű rendszert szeretnék építeni Budapest belvárosában, egy bérház oldalára. Nagyon örülök, hogy megtaláltam ezt az oldalt - korábban nem is gondoltam volna, hogy napelem témában ilyen élet van itthon. Egyelőre két 100W-os polikristályos panelt vettem, 10A kínai mppt töltőt, és egy 300W színuszos invertert. A nappali szoba elektronikai egységeit látnám el vele (TV, PC, videó, laptop stb). Az elmút két hétre átlagolt felhasználás mindezekre 325 Wh naponta 300W körüli csúcsfogyasztással (ha a PC+TV+Videó+zene együtt megy), egy 12V akkura cirka 27Ah kivétel jutna naponta. Jól gondolom, hogy kell a 100Ah akkumulátor?
Szeretném olcsón megúszni, a későbbi fejlesztés lehetőségének megtartásával.
Milyen akkumulátort ajánlotok? Ahogy elnézem a megfizethető akkuk az ólomsavas munkaakkumulátorok (Banner, Exide stb). Az eddigi tapasztalatok szerint az itthon egyszerűen beszerezhető olcsóbb típusok közül mit ajánlanátok? A legtöbb típushoz nem találtam a ciklusállóságról információkat.

A válaszokat előre is köszönöm
dr.pacmanVálasz erre
2013-01-21
12:52:08
Előzmény: villam64 #37828#37884
Azt, hogyan lehet?
Koszi!
dr.pacmanVálasz erre
2013-01-19
07:32:36
Előzmény: takyka #37825#37827
Hello,

- Villam64 koszonom megnezem
- A terheles a CCTV meg a Router + ADSL modem ez megy 7/24h ban. Neztem fogy mero konnektorral ami ugye csak kozelito ertek nappal kb 80w, sotetedes utan 110w volt a fogyasztas. Ezen a koron szokott meg logni a laptop + led es lampa az asztalomnal de ugye az nem allando terheles. Ezzel a fogyasztassal viszi le 21V a 24 es part az inverter. Akartam meg sokkal tobb mindent raakasztani, de eddig nem jott ossze.
- Csatolok egy kepet a helysegrol, a lepcso ami elmegy felette arra en furtam lyukakat anno, ennyi a szellozes az is a belterbe. Ezert vakarom a fejem, + amikor az invertert ki-be fogom kapcsolni [megcsinalom ezt az aramkort es majd en kapcsolgatom "kezzel" a fokapcsolojat az inverternek] akkor ott lehet lesz szikra....

www.docs.google.com/folder/d/0B8RsGP6pb7XxQU9CUHpzYTA4X2s/edit

Udv,
dr.pacman
2013-01-18
22:48:45
Előzmény: dr.pacman #37823#37825
Ha jól emlékszem nem irtál semmit a terhelési oldalról. Milyen jellegű a terhelés, Mire használod az energiát?

A 21V lekapcsolási fesszel nem lenne semmi gond, ha ez intenzív terhelés mellett történne. Ha csak néhány W, néhány 10 W terhelés van és úgy megy le 21V-ig, akkor bizony túlságosan kisüti az akksit.
Ólom akkumulátor esetében nem alkalmazható a feszültség figyeléses lekapcsolás. Annyi mindentől függ az adott töltési szinthez tartozó feszültség, hogy mindet figyelembe venni nem nagyon lehet. A töltésáramlást kell(ene) mérni és abból következtetni a maradék kapacitásra. Ilyen vezérlő nem tudom, hogy létezik-e ker. forgalomban.
A másik dolog, hogy kisütés után a lehető leghamarabb el kell kezdeni az akksi töltését, nem szabad üresen hagyni napokig. Különben a szulfátosodás hamar megeszi.
Szerény véleményem szerint, ha van a kazánházon valamilyen szellőzés, akkor nem kell aggódnod a gázképződés miatt. Vagyunk egypáran, akik lakáson belül tart(ott)unk ólom akkukat. Persze, nem kell 14,4V felett rendszeresen forralni a cuccot.

T.
dr.pacmanVálasz erre
2013-01-18
19:50:03
Előzmény: takyka #37818#37823
Szia,

- Koszi, akkor megkerdezem Ot hatha.
- panelectron sw2000 synchron inverter- a 24V rendszert 21V ig huzza ami 10.5V/akku, elnezest ha felreertheto volt
- Akkumulatorra valami javaslat? "Lakoterben" van csak olyan johet szoba aminek nem kell szelloztetes, probaltam visszanezni nem tudtam mondtam-e mar, gyakorlatilag a kazanhazban vannak.... ott nem lenne jo gazkepzodes

Nagyon koszonom!
Udv dr.pacman
2013-01-18
14:14:32
Előzmény: dr.pacman #37774#37818
Szia,

Azóta megnéztem a grafikont másik gépről. Az alapján 3 akku kuka. Megpróbálkozhatsz az emelt feszültségű szulfátmentesítéssel, de nem bíztatlak semmi jóval.

Jól értem a 4. pontot? Az invertered 10,5V-ig meríti a 2db, sorbakötött 12V-os akksit?

Payagyerek szokott ráolvasással és fekete mágiával akkukat feltámasztani, :-)
de azok tudtommal nem szelés akksik.

Ha új akksikat veszel, az ne zselés legyen. Azok legnagyobb előnye ott van, hogy nem folyik ki belőle semmi, ha fejre állítod. Mivel telepített alkalmazásról beszélünk, ezért ez nem jellemző probléma.

T.


dr.pacmanVálasz erre
2013-01-16
20:05:19
Előzmény: takyka #37685#37774
Hello,

1, csinaltam egy h4-es izzobol egy muterhelest, gyakorlatilag egy 12V izzonak a 55/60W szalat parhuzamositottam es azt kotottem ra, multimeter szerint ez ~9.3A terhelest csinalt

2, Nekem lejon a doksi nezd meg a tobbi tab ot is benne az elso van a grafikon azt csak magam szorakoztatasara csinaltam a tobbin ott vannak az idok meg a mert feszultsegek. Ha nem tudod letolteni szolj akkor elkuldom privatban a file-t

3, Az akkukat a solar rendszerrel toltottem fel az MPPT elment 28.8 ig a toltessel napok ota igy nem is toltott bele tobbet. Aztan kikapcsoltam es 1 nap mulva mikor beallt a feszultseg megcsinaltam a terhelest.

4, a rendszer 2-2 sorosan illetve parhuzamosan kapcsolt ugyanolyan akkubol allt, de sajnos tolteskiegyenlitot csak most vettem nem olyan regen illetve a feszultsegeket sem figyeltem sajnos nem gondoltam, hogy baj lesz. Egyebkent egy SW-2000 ult rajta, de az meg 10.5V ig nyuzza a rendszert arra majd most csinalok egy panelt ami 12/24V nal majd kikapcsolja az invertert a manualis kapcsolot hasznalva.

5, az akku regeneratorrol van valakinek hosszu tavu tapasztalalta?

6, AGM akkukat sikerult mar valaha ujraeleszteni?

Komment?

Koszi!
Udv dr.pacman
Biosolar Forum  =>  Villamos energia tárolása  =>  Akku méretezés, méréslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva