Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Tapasztalatoklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
villam64Válasz erre
2011-10-24
11:40:03
Előzmény: payagyerek #20380#20382
Akkor már ne számoljuk a szerelési költséget sem, mert csinálhatta volna saját maga. Erről egy film jut eszembe. Ott a központi mosókonyha díja körül volt a vita. 'De hát az asszony nem használta a mosókonyhát! Az nem számít, de hasznáhatta vólna. A díjat fizetni kell'
A gázkazánnál is igyekszünk elektromos költséget számolni üzemelésre. Az hogy a forgalmazók kikerülik oké, de a felhasználó. A szivattyú 10 % plusz fogyasztás.
Szabolcs76Válasz erre
2011-10-24
11:32:13
Előzmény: payagyerek #20380#20381
payagyerek!

Ezzel én is egyetértek, mivel a szekunder rész, bármilyen tűzelésmódú (fa, gáz) rendszerben meg kell, hogy legyen.
Remélem ma megérkezik a 3-fázisú villanyórám (forgómorgó) és tudok pontosabban mérni, mert jelenleg a leolvasott fogyasztásból le kell vonjam a ház egyéb fogyasztását, amit csak saccolni tudok az elmúlt hónapok átlaga alapján.

Egyébként minden elismerésem, az általad épített gép és egyéb dolgok kapcsán. Érdeklődnék is, hogy a kompresszort tartó gumibakon milyen rúgód van? Hatásosan csillapít?

Szabolcs
payagyerekVálasz erre
2011-10-24
11:18:43
Előzmény: Szabolcs76 #20373#20380
Na igen. Tibi jó gépeket gyárt.

Szerintem a rendszerCOP-ba csak a kútszivattyút kell beleszámolni, a fűtési keringetőt nem. Az ugye a viszonyítási alapot szolgáltató gáz-központi fűtésnél is van, mégsem számoljuk ott sem.
Szabolcs76Válasz erre
2011-10-24
10:26:41
Előzmény: robert #20372#20373
Képek:Kinyert / felvett teljesítmény: COP= majdnem 7! (csak a gépé, szivattyúk nélkül)2011-10-24
08:52:57
Előzmény: Szabolcs76 #20371#20372
Szabolcs76,

Kösz, hogy megosztottad velünk az eddigi tapasztalataidat, kíváncsian várom a folytatást is, a képekkel együtt.

A hetekben többször is a környéken fogok járni egy hőcserélő mérés ügyében, ha nem zavarnálak, alkalmasint bekukkantanék hozzád.

Szabolcs76Válasz erre
2011-10-24
08:20:17
#20371
Sziasztok!

Üdvözlök mindenkit itt a fórumon. Nos végre valahára sikerült összehozni az áhított hőszivattyús rendszeremet. Ennek beüzemelési tapasztalataimat osztanám meg veletek, hátha valaki nem fut bele az elkövetett hibákba újból.

A rendszer leírása:

A fűtendő (hűtendő) épület 100 nm alapterületű, 2 szinttel (pince, lakás, tetőtér) Jelenleg a lakás van fűtve, későbbiekben elképzelhető, hogy beépítésre kerül a tetőtér. A házat 5 éve építjük sk. , de még 1-2 év mire teljesen elkészül. Jelenleg kívülről és a padlás felől van lehőszigetelve, a lábazatszigetelés még nincs kész. A pice felöl részben van szigetelve a födém, így (a tavalyi mérések alapján) a legnagyobb hidegben is elegendő óránként 6kWh bevitt hőmennyiség. Így a választásom egy 8kW-os hőszivattyúra esett. A házban padló és falfűtés van, de jelenleg csak a padló van beüzemelve. Az igatlan Pest megyében van Érd melett. A helyszín vízrajzi adottságai a méréseim alapján jók. Ez a következőt jelenti: Az idén fúrt 22m mély kút vízhozama teljesíti a 2m3/h-t, ilyen kor a nyugalmi 4m-es vízszinthez képest 1-1,5m-el kerül lejebb az üzemi vízszint. A másik (nyelő kút) egy ásott gyűrűs kút kb. 6m mélységgel. Ezt a telekkel együtt adták :-) A vízet több napos átszivattyűzás közben is elnyelte. A telek megvétele óta (2005) a legmagasabb nyugami vízszintet idén márciusban mértem (ez 4m volt, de ekkor is nyelte a vizet, remélem ez így is marad). (átlagos nyugalmi szint 4,35m) A két kút távolsága 25m. Ezek tudatában meg mertem venni a hőszivattyút. A gépészet a következőkből áll: 8kW-os inverteres hőszivattyú (Halász Tibor fórumokon: EszTibi féle), Stiebel Eltron WWK300-as egy hőcserélős HMV puffer (tetején egy levegő víz hőszivattyúval, de ez most már nem játszik), régi fatüzeléses 24kW-os Körmend lemezkazán (tartalékba, ha esetleg történne a kútakkal valami)
A hőszivattyú most a padlófűtésre dolgozik és egy 3 járatú motoros szelep váltja, hogy HMV készítsen vagy fűtsön. A gyári beállítás szerint a HMV-nek van elsőbbsége. A falfűtés (egy kiosztó folyása miatt, pedig le volt nyomáspróbázva 6 barral) nincs elindítva. A rendszert egy PID szabályzású Siemens REV24 termosztát vezérli egyenlőre.

Tapasztalatokat kezdjük a primer körrel. Itt volt (van a legtöbb probléma). a két kút zárt rendszerben van összekötve, (a visszafolyó ág belóg a vízbe) így csak a csöellenállást + a két kút közötti vízszinkülönbséget kell legyőzni a szivattyúnak) A szivattyú első körben egy Pedrollo 370W-os önfelszívó jet szivattyú. Ez már tervezéskor is nagynak tűnt, de nincs kisebb a piacon. A rendszr beüzemelésekor üröltem, hogy egyátalán minden beindul, csak pár nap múlva kezdetem nézegetni a fogyasztást és a COP-t. Itt kezdett gyanus lenni a kútszivattyú, ugyanis a hőszipka alíg fogyasztott áramot (0,8-1kW) de a villanyóra sokkal jobban pörgött. A hőszivattyú kimenetén hőmennyiségmérővel mért valamint a villanyórán elfogyasztott mennyiségek hányadosa, vagyis a rendszer teljes COP-je csak 3,5-3,7 volt. Ekkor szereztem egy laktfogót és rámértem a kútszivattyúra, ami erős 2A-t vett fel, pedig igazán nem volt terhelve. Még aznap este gondoltam, hogy beteszek egy nem használt (a falfűtéskörből) kiszedett Grundfos 25-60-as keringtetőt közvetlenül a kutszivattyú után, hátha az is elviszi. A terv bevált! A kilégtelenítés után, simán vitte a kis keringtető a vizet, bár kisbb tömegárammal, ezért a hőszivattyú néha letiltott, valamint túl nagy volt a dT a primer oldalon, ezért lőttem a vaterán egy 25-80-ast. Ma beszereltem és tökéletesen működik. Az áramfelvétele 0,5A, tehát bőven negyede az eredetinek. Így a rendszer hozza a COP=5 körüli értéket. (bővebb adatok a héten várhatóak) Másik érdekesség (lehet csak nekem), hogy pl. arra nem gondoltam, hogy a víz a kúttól a házig (13m) 0,2-0,3°C-ot hül a 40-es KPE csőben, pedig még hideg sincs és lent van 1m-en egy 165-ös PVC köpenycsőben. Tehát ezt a szakaszt le kell hőszigetelnem. A másik, hogy minnél tovább húzom a kútbúl a vizet annál melegebb. Utánanéztem és arra jutottam, hogy mélyebbre kellene dugnom a szívócsövet és talán a kútban is kellene szigetelni. Most kb 10m-en van lent. A másik jelenleg is fenálló probléma, hogy, ha a vízszűrő a szivattyú elött van akkor kavitál. Így áttettem a szivattyú(k) után így ok. Erre van valami megoldás, vagy alacsony nyomású rendszerekben ez előfordul?

A másik tapasztalat, hogy bizony nem kelett volna rézcsővel ráállni a hőszivattyűra, mert így hallani a lakásban, hogy megy. Halász Tibi mondta, (ő gyártja a hsz-t), hogy gumitömlővel szoktak rácsatlakozni, így az nem visz fel a hangot. Találtam a neten szövet erősítésű szilikon csövet (autótuningban használják, kék színű) ezzel fogom megpróbálni. Esetleg más ötlet? (flexi bekötő állítólag nem jó)

További igen idegörlő probléma, hogy az ELMÜ értetlenül áll a H-tarifa elött :-( Ők mindenáron GEO-t akarnak adni ami egyrészt drágább, másrészt csak napi 20 órában van (tehát a rendszert 20%-al túl kéne méretezni) ráadásul pl. a keringtetők nem köthetők rá. A H-ra csak COP>3 a követelmény, és köthető rá kiegészítő berendezés. Elküldtem nekik az online felületen az ide vonatkozó jogszabályt, kíváncsian várom, hogy mi lesz. Intézett már valaki ELMÜ területen H-t? Szívesen fogadnám tanácsait :-)

Többi problémám vezérléstechnikai, de azt egyenlőre anyagi okokból késöbbre halasztom. Elvileg egy PLC fogja vezérelni az egész cuccot (hűtés fűtés, HMV, helyiségenkénti termosztát, külsőhöm. figyelés)

Végezetül egy kép a rendszerről:


Maga a gépészet (nem teljes pár motors szelep, hőszigetelés, ez-az anyagiak miatt hiányzik):

Képeket szívesen teszek fel a mérésekről is.Üdv: Szabolcs

2011-06-03
08:02:30
#14753
Tegnap elmentem egy megújulós előadásra, amit az ország egyik vezető cégének vezető embere tartott (Thermo - Léderer András). A cég fő csapásiránya a hőszivattyús rendszerek tervezése, kereskedelme és kivitelezése.

Az előadásról nem is ejtenék szót, mert egyrészt nem hallottam olyat, amit eddig nem tudtam volna, másrészt az elhangzottak egy részével nem értettem egyet.
Habár a hallgatóság fele időközben lelécelt (talán az előadáson elhangzó politikai megjegyzések miatt), én végigültem több, mint három órát, ami után egy megvalósult rendszert is megmutattak.

A bemutatott rendszer egy hatalmas öreg kastély jellegű rossz hőtechnikai tulajdonságokkal rendelkező épület volt. A távfűtő művekkel megvívott harc után 4 db, egyenként 32kW-os levegő kazánt állítottak üzembe, amik 5 éve folyamatosan működnek. A régi és horror filmekbe illő hőközpont mellett lett kialakítva a fantasztikus filmekbe illő új. Az üzemeltetési költség a töredéke a régi méregdrága
és pazarló távfűtésnek. A beruházás költségéről nem esett szó.

Néhány képet sikerült készítenem, kiválogatok egy-két használhatót közülük.
payagyerekVálasz erre
2011-02-25
12:27:51
Előzmény: pali #12180#12182
Igen, mert a beltéri egység, levegőre cserél hőt.

4kW-ra kondinak (meleg oldal), úgy kb. 0,6m2 lemezes hőcserélő felület kell. Vagy ennél nagyobb.
Másfajta HCS-nél nagyobb felület kell, mert azok nem olyan hatásfokúak, mint a lemezes.
2011-02-25
12:15:42
Előzmény: payagyerek #12175#12180
Köszi a részletes választ!

A beltérinek akkor jó nagy a felülete.
A tartály csőkígyója biztos, hogy kevesebb. Nehéz megmérni őket, de azért nem lehetetlen.

Pali
payagyerekVálasz erre
2011-02-25
10:25:38
Előzmény: pali #12173#12175
Ezek a nóném kínai gépek, meglepően fajinak. Az árukhoz képest. A mágnesmotoros DC inverteresben szokott megfeszülni a vezérlő panel, de az még garosan előbukkan, így ingyen javításra kerül. (1 apró gyári szerelési hibára vezethető vissza.)
Bár -mára már- lehet, hogy korrigáltak rajta.
Az aqua-val, nincs probléma.

Ennyit a bevezetőről.

A beltérije kiváltható más HCS-vel, de komoly klímatechnikai szaktudást igényel, komoly szerszámozottsággal.
Bár a térfogat, nem számít. A HCS felülete a lényeg, merthogy ez adja a HCS jóságát, egyúttal a gép hatásfokát.
Azért kell szaktudás, mert -ezekben- kapillárcsöves adagoló van. Vagyis ki kell számítani, el kell találni a gáztöltet mennyiségét.
Ezért kell szaktudás, vákuumszivattyú, száraz nitrogén, R407c munkagáz, töltőműszer.
Meg igen sok idő!
2011-02-25
09:52:57
#12173
Payagyerek, minden hőszipkák atyja!

Kérdésem lenne hozzád.
Adott egy hőszivattyú: - www.klimacoop.hu/uzenetkuldo/kep.php?k=7&kep=1201711180.
A beltérije kiváltható-e egy másik tartály hőcserélőjével?
Mindkettő csak egy csőkígyó. A térfogatuk számít, vagy esetleg más is?
Elméleti a kérdés, nem holnap akarom átalakítani a melegvíz hálózatomat.
Pali
Biosolar Forum  =>  Hőszivattyú  =>  Tapasztalatoklapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5
Copyright © 2005-2023 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva