Biosolar Forum  =>  KÖRNYEZETSZENNYEZÉS  =>  Veszélyes építőanyagok
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2015-05-07
08:02:31
Előzmény: st6969 #48615#48616
st6969,

Mi a beton-gerendákon átvetett pallókon járva hordtuk le a salakot. Valóban nem kis munka.

A salakmentesített födém hőszigetelését itt írtam le:
https://biosolar.hu/forum/show/38637#38637
2015-05-07
07:49:37
Előzmény: robert #48570#48615
Igen, ez világos, hogy kell műszer, de valamelyik fórumban olvastam, hogy valaki bemérette (nem emlékszem már, hogy hol találtam ezt az infót). Arra gondoltam, hátha tudja itt valaki, ki rendelkezik a szükséges műszerrel és vállalja is a bemérést.
Szeretném elkerülni, hogy le kelljen lapátolni az egészet, óriási munka lenne. Meg gondolom munka közben a betontálcákon lépkedve szépen berepedezne/meglazulna a mennyezeti vakolat is (ami még az eredeti, csak szépen le van festve).
2015-04-30
14:02:33
Előzmény: st6969 #48569#48570
st6969,

Nem tudhatjuk, hogy melyik bányából/kohóból származik a padláson található salak, műszer hiányában nem mérhető, hogy mennyire sugároz, lásd
https://biosolar.hu/forum/show/46134#46134
2015-04-30
07:54:10
#48569
Sziasztok,
tudnátok tanácsot adni, hogyan lehetne megbizonyosodni róla, hogy a betontálcás födémen lévő 20cm vastag salakréteg sugároz-e? Klasszikus 10x10m-es sátortetős kockaház 1966-os építésű. Dokumentáció szerint 21m3 salak van a födémen.
Ki tud jönni valaki megmérni vagy mintát kell vinni valahova (alföldi vagyok)?
Köszönöm:
st
2014-03-29
20:27:11
#46134
Kohósalak mint veszélyforrás

Veszélyforrást jelenthetnek azok a házak,lakások, amelyek építésénél a hatvanas, hetvenes években, például a tetőszigetelésnél, kohósalakot használtak.
Magyarországon korábban több helyen is bányásztak olyan szenet, amely sugárzó anyagot tartalmazott, és amelyet az ország különböző hőerőműveiben eltüzeltek. A sugárzó anyagok azonban az elégetés során nem illantak el, bedúsultak, és ez által a visszamaradt kohósalakban koncentrálódtak. A salakot, pedig mint olcsó szigetelőanyag sok építkezésnél felhasználták.

Az aránylag rövid kereséssel elérhető adatokból annyi derült ki számomra, hogy az átlagos lakásokhoz képest a salak miatt a szokásos dózis 2-3-szerese is érheti a lakókat, amely még mindig a "határértéken belül van", de nekem mégis megért egy napos koszos munkát a tudat, hogy a lehetséges szennyező forrástól megszabadultam.
Mindemellett tudom, hogy a radon nagyságrenddel nagyobb veszélyt jelent, de azt sem mérte meg senki.

A Nyugat-Magyarországi Egyetem sugárzáslaboratóriuma méréseket végez a lakóházakban. Spaits Tamás kutató szerint:
Elvben külön veszélyforrást jelenthetnek azok a házak, amelyek építésénél a hatvanas, hetvenes években, például a tetőszigetelésnél, kohósalakot használtak. Beépítve ugyanis sokkal nagyobb a dózisjáruléka, mert otthonunkban többet vagyunk, így tovább tesszük ki magunkat többletsugárzásnak. Magyarországon ugyanis korábban több helyen – Tatabányán, Ajkán, Mecsekben – bányásztak olyan szenet, amely világviszonylatban is jelentős rádiumot tartalmazott. A sugárzó anyagok azonban az elégetés során nem illantak el, bedúsultak, nagyobb lett a koncentrációjuk, a salakot pedig sok építkezésnél felhasználták.
Annak ellenére, hogy a Dunántúli régióban bányászott szenek salakjából a falazóblokk gyártást már 1961-ben betiltották, a salak szigetelőanyagként történő felhasználása magánépítkezéseken tovább folytatódott.
Ezekbe a lakásokban élő emberek többletsugárzásnak teszik ki magunkat.2013-02-06
13:10:15
#38383
"Az elmúlt hónapban több alkalommal is az egészségre súlyosan káros mértékben mutatták ki az azbesztrost koncentrációját egy budapesti irodaház negyedik emeletén. Az épület két alsóbb szintjén január kezdete óta azbesztmentesítési munkálatok zajlanak, a rostok keringését azonban nem sikerült megakadályozni az épület többi részén. A negyediken egy építési iroda működött, ennek munkatársai hétfőre már egy közeli szállodába mentek dolgozni, a földszinten található földhivatal pedig szerda reggelre zárt be."
forrás: index.hu/belfold/2013/02/06/azbeszt/

Azbeszt
"""Az azbesztet az 1970-es években sok helyen alkalmazták csövek és tartályok szigetelésére, mivel erős és tartós anyagnak, valamint remek hőszigetelőnek számított. Akkor még nem tudták, hogy ha az azbeszt megsérül, a finom szálak a levegőbe kerülve a légutakba kerülhetnek, ahol a szervezetbe jutva gyulladásos reakciót válthattak ki.

A szervezetbe került azbeszt azért veszélyes, mert a gyulladásra a szervezet fehérvérsejtekkel reagál; az immunrendszer így próbál védekezni az idegen anyag ellen. A fehérvérsejtek nem tudják elpusztítani az azbesztet, így elpusztulnak, ami tovább súlyosbíthatja a gyulladást, és a tüdő hegesedéséhez, úgynevezett fibrózishoz, illetve az azbeszt okozta megbetegedés, az azbesztózis kialakulásához vezethet (forrás: vital.hu).

Komoly problémát jelent, hogy a hatások gyakran csak sokára, akár 20-30 év múlva jelentkeznek, így a beteg gyakran nincs is tisztában azzal, hogy mérgező anyagot lélegez be. A hatféle azbeszttípusból háromról mutatták ki, hogy egészségkárosító hatásuk van: ezek a krizotil (fehér azbeszt), a krokidolit (kék azbeszt), illetve az amozit (barna azbeszt). A megbetegedés a belélegzett mennyiség és az azbeszttípus függvényében alakul ki ; elképzelhető, hogy a beteg azbesztmérgezést kap, aminek visszafordíthatatlan egészségkárosodás, esetleg rákos megbetegedés lehet a vége. (forrás: kockazatos.hu)"""
2012-02-14
10:34:50
#25343
Eternit


Tömeges katasztrófa okozása és a munkavédelmi szabályok szándékos megsértése miatt 200 millió eurós kártérítésre kötelezte a torinói bíróság az Eternit nevű azbesztgyártó multinacionális vállalatot, amely az ötvenes évek óta több mint kétezer ember halálát okozta Piemontban. A gyár egykori tulajdonosait, Stephan Schmidheiny 65 éves svájci milliárdost és Louis De Cartier De Marchienne 91 éves belga bárót 16 év börtönre ítélték.

Az ítélet szerint az Eternit összesen 2154 ember halálát és további 800 ember megbetegedését okozta a piemonti Casale Monferratóban és Cavagnolóban. Az áldozatok mind az azbeszttelepeken dolgoztak vagy a gyárak környékén éltek. A gyárakat 1986-ban bezárták.

Az Eternit-per hatvanöt tárgyalási napja során bizonyítást nyert, hogy a tömeges katasztrófát okozó szennyezés a gyártulajdonosok tudtával történt, akik ismerve a mérgező anyag egészségre káros következményeit, megsértették a biztonsági előírásokat. A torinói tárgyalóteremben ezerötszázan hallgatták az ítéletet. A bíró három órán keresztül olvasta fel a kártérítések listáját: az áldozatok családtagjainak fejenként 30-50 ezer euró közötti összeget ítéltek meg. Schmidheiny és De Cartier ügyvédei bejelentették, hogy fellebbeznek.

Biosolar Forum  =>  KÖRNYEZETSZENNYEZÉS  =>  Veszélyes építőanyagok
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva