Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Hőszigetelő vakolatlapozz: 1, 2   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-03-21
01:18:06
Előzmény: ifarkas #27443#27454
ifarkas!

Hogy egy meglévő hagyományos vakolatot lehet e ezzel a "betonvakolattal házasítani, nem tudom. Elsőre csak egy kísérletet ajánlanék.

Az elkészitése nagy vonalakban.

-minden felesleges falazó vakolat leverve a téglák közül, kőműves kalapáccsal durván kihúzva a fugák közül. Nem apróra kipucolva a fugák, csk ne legyen a téglasíkon kívül falazó malter.

-alaposan beáztatva a fal. Nem fandliból tessék lássék feldobott vízzel, hanem slaggal és mind addig, amig a fal a locsolás után pár percig fényes nem marad.

-csak hűvös idő alkalmas a munkára, március elejétől májusig, de az október közepe ideálisabb.

-csak akkora felületet kell előkészíteni, amit egy nap alatt le lehet vakolni és öt sorral átmeszelni. Nem kell félni, a munka gyorsan halad.

-a vakolat alá aprókavicsos marosi homokkal, erős cementessel alaposan alágúzolni az eláztatott falra.

-Mielőtt a gúz fakulni kezdene, de már nem fényes, azonnal dobálni fel a "maltert".

-a malter erősségét a tégla anyagához kell kikísérletezni, mert később hőrepedések jelenhetnek meg. Bajt nem okoznak, messziről nem láthatók, a fagy nem bontja meg, csak szépséghiba.

-a malter 10 éves, föld alatt pihentetett földszáraz mészből, kavicsos marosi homokból, sok cementből (repedési próba szerint), túróenyvből készül. Az enyv mennyiségében nem vagyok biztos, de talán néhány kanállal a két talicskás keverőhöz. Minden esetre nagyon kevés kellett hozzá.

-a malter legyen húzós, de könnyen dobható, a fandliból magától kicsúszós. És akkor jó, ha szinte minden cseppje odatapad a gúzhoz, vagy az előzőleg feldobott malterhoz. A lehullot maltert nem szabad visszahasználni.

-a felületet függőleges csíkokban kell alulról felfelé, kb 2m magasan összefüggően bedobálni olyan szélesen, amit egy állásból lehet kartecsnival lehúzni. Illetve nem lehúzni, hanem csak alulról felfelé húzni, apró jobbra-balra elhúzásokkal. A beragadt kavicsot nem szabad kipiszkálni, át kell lépni a kartecsnivel rajta. Ez lesz a durva felület díszítése. Lehetőleg a kartecsnis eldolgozás csak két-három könyű elhúzásból készüljön. Az utolsó húzás csak alulról felfelé mehet. Nem szabad a bedolgozáskor összepréselni a maltert.

-A kartecsnizésnél lehetőség szerint nem szabad pótolni a hiányzó maltert, ezért kell egyenletesen feldobálni. Az első áthúzásnál még kifényesedhet a felület, akkor várni kell amíg újra beszívja a vizet. Addig a mellette lévő csíkon kell dolgozni. Fontos, hogy a csíkok még nyersen legyenek összedolgozva.
A felső határon fokozatosan el kell vékonyítani a malter réteget a tégláig. Az alsó sornak még a kiszáradása előtt össze kell dolgozva lenni a következő "emelettel". Tehát kapkodni kell az embernek a kezét, ha tartós vakolatot akar.

-lehetőleg csak a kartecsnit használni, de egy fasímító is használható a keskenyebb részeknél, például az ablak párányoknál és bemélyedésekben.
Lényeg, hogy semmi olyan anyag nem szabad a felhordáshoz használni pl. EPS, amihez megtapadhat a malter. Dörzsölni nem, csak egy irányban elhúzva kell az ablakoknál is dolgozni.
A szerszámok két használat között állandóan vízben vannak.

-amikor az alsó sorral végez a felhordó mester, rögtön folytatni kell a felső sorral a vakolást.
Ha az alsó sor gyorsan száradna a sok cementtől, akkor permetőzővel kell folyamatosan nedvesíteni.

-meszelés sajnos csak korong ecsettel mehet, mert alaposan bele kell dolgozni a durva felületbe a meszet.

-a mész szintén a tíz éves pihent mész tejfölszerűre felhígítva, betonkeverőben pár nagyobb kaviccsal őrőlve, 5mm-es szitán áteresztve.
A mészhez cement, étolaj és túróenyv van keverve az előzetes próbák alapján.
Jól kenhető, viszonylag híg meszet kell készíteni. Külön szűrés nem kell.

-amint a korong ecset nem húz csíkot a vakolatba, azonnal fel kell hordani az első sort. Az első réteg mész az alsó sor teteje előtt álljon meg, a vakolat találkozáshoz nem kerülhet mész.

-mire az alsó sor meszelése kész, addigra lehet kezdeni a közben készrevakolt felső sort.
A sorok összedolgozását nem kell erősen, csak érintőlegesen össze/át-meszelni.

-gyakorlatilag a felső sor meszelése közben kezdődhet az alsó sor második réteggel meszelése. Amint az első mészréteget nem törli a korong ecset, azonnal folytatni kell a meszelést.
És ezt így, egészen minmum 3, de inkább 5 réteg mész felhordásáig.
Nem egy leányálom munka.

-a mész megszívása után azonnal és folyamatosan nedvesíteni kell a felületet permetezővel. Másnap már óvatosan, slagról is lehet nedvesíteni.
Lényeg, hogy a vakolat és a mész kb egy hétig nem száradhat ki.

-a kész felület kiszáradása több nap. A munka akkor jó, ha nem foltosan szárad, hanem szinte mindenütt egyenletesen.

-végül vakító fehérre szárad a felület és beton keménységű lesz. Szeget beverni meg sem szabad próbálni.
Esőben sajnos a meszelés összedolgozások kissé látszanak, de nem jobban, mint a mai hengeres felhordású kültéri falfestékeknél. A vakolat felülete, a meszelés a vízet szinte maradék nélkül leveti a falról. A felülete ugyan vékonyan átnedvesedik, de nem ázik be mélyen. Még télen sem, és nem is fagy le sem rétegesen, sem egyben. Nem válik el a téglától.

Így készülnek az 50 éves garanciával átadott templomtorony festések is.

A 30 éves ablakpárkány pedig így nézett ki most télen, közvetlenül az után, hogy elolvadt a hó róla.

Én négy évig készültem erre a vakolásra, próbákat csináltam, mert bár láttam egy ilyen eredeti freskó vakolatos házat, de még nem bíztam magamban. Bár az építőiparban dolgoztam, a legjobb kőművesek is őrültségnek találták a gondolatát is egy ilyen vakolatnak.

Az eredeti vakolat nem volt meszelve. A betonszürke vakolat is jól nézett ki.
Az egyik előnye a tartósságon kívül, hogy nyáron slaggal tisztítható. Nem magas nyomással, csak egyszerű lemosással. Az apró lyukakban megtelepedő pókok hálóit, a port hófehérre le lehet mosni.

2012-03-20
23:06:18
Előzmény: ifarkas #27443#27448
ifarkas,

Nézd át a Vályog falak topikot és ott találsz több hozzászólást és képet is a témában.
Pl: https://biosolar.hu/forum/549/7743/view#7743

2012-03-20
22:53:53
Előzmény: sándor #27437#27445
A túróenyvről a következőket találtam:

"A túróenyv azon elv alapján működik, hogy a tejben (túróban, sajtban) is vannak hosszabb fehérjék, fehérjeszálak, melyeket az oltottmész kicsap. Ezek a kicsapódott szálak aztán összegabalyodnak, részben beivódnak a felületekbe és kiszáradás után végülis az egész cuccot egy fehérjeréteg fogja össze.
A sajtot is ezek tartják össze."

"A túróenyv úgy készül, hogy nem zsíros tehéntúróhoz tizedrésznyi oltatlan vagy
oltott meszet adagolunk és a mézszerűen folyó hideg enyvvel ragasztunk (azaz "kazeinenyvvel".)"

" Egy öreg szombathelyi oltárépítőtől tanultam a túróenyv készítést. Ennek az volt a titka, hogy sovány túrót kellett oltatlan mészporral elkeverni, ekkor a túró természetes nedvessége oltotta meg a meszet és egyben feltárta a kazeint. Amikor az anyag üvegszerű és nyúlós lett, történt a ragasztás...
... A megkötés után, inkább tört el a fa, mintsem a ragasztás engedett volna."

2012-03-20
22:20:12
Előzmény: sándor #27437#27443
Kedves Sándor!
Na akkor erről a meszelt malterről légy szíves egy rövid oktatást írjál ide, mert épp ablakpárkány megújítást tervezek. Ez nekem is jó lesz.
2012-03-20
19:11:11
Előzmény: ifarkas #27434#27437
ifarkas!

Én az anyagot készen kaptam egy festőművész barátunktól.
Ezt használta a freskóvakolatba és meszeléshez is. Minden célra más más összetételű anyagot hozott a mennyiséghez és a felülethez kimérve.

Ő túróenyvnek nevezte. Meg, hogy minden "iparos" őrzi a saját receptjét.
Annyit osztott meg velem, hogy a cement tejben felúsznak és elmásznak a nikecell és perlit szemcsék. A túróenyv nagyon kis mennyiségben is összeragasztja a szemcséket. Ráadásul az aprókavicsos homokot sem engedi leülni.

Szerinte ez a legtartósabb és legerősebb kötőanyag.
Lehet benne valami, mert nálunk "meszelt malterből" van az ablakpárkány. A 80-as évek óta áll ellen az időjárásnak, de még nem kellett újrameszelni, vakolni.
2012-03-20
15:19:43
Előzmény: sándor #26411#27434
A tejszármazék milyen tulajdonságot vitt bele az elegybe?
2012-03-20
14:50:14
Előzmény: pali #27420#27433
Micropolt használtam. 10 liter masszához általában 5-8 ml-t kevertem belőle
2012-03-20
10:45:36
Előzmény: hargi #27412#27420
Szia hargi!

A mészpótlóról valami konkrétabbat írnál?
Vaporex, Kemikál vagy Izonil?

Üdv: Pali
2012-03-20
08:53:07
#27412
Én 10 rész EPS darálékhoz adtam 1 rész cementet, meg annyi mészpótló/betonhabosító adalékot, amitől habos lett. Amikor megkötött, akkor lépésálló lett, bár a pontszerű behatásokat nem szereti. Próbálkoztam homokot is hizzáadni, de nem lett jobb.
Nem falra tettem vakolatnak, hanem a födémre ment. Egyelőre aljzatkiegyenlítésnek a lépésálló EPS alá, de hamarosan felkerül az EPS fölé is. Úgy gondoltam, a kiegyenlítő rétegen kísérletezem ki a receptet
2012-03-19
23:25:18
Előzmény: sándor #26411#27404
Sandor, Robert,


"""
A minden szempontból legjobb keverékben volt két féle perlit, hungarocell gyöngyök, két féle homok, finomra szitált sóder, cement és egy tejszármazék is.
"""


Köszönöm az eddigi tanácsokat.

Én is gondolkodom hasonló hőszigetelő künnyűbetonban a födémre.
Eddig csak hungarocell gyöngy + homok + cement keverékre gondoltam.

Kellene bele perlit, sóder és tejszármazék is?

2012-03-01
10:00:46
Előzmény: robert #26400#26411
Robert!

Én anno több tíz, sablonba öntött mintát készítettem, mielőtt a hőszigetelő könnyűbetont megtaláltam a födémszigeteléshez.

Amit házilag lehetett, mindent vizsgáltam.

A minden szempontból legjobb keverékben volt két féle perlit, hungarocell gyöngyök, két féle homok, finomra szitált sóder, cement és egy tejszármazék is.
2012-02-29
23:14:37
Előzmény: zsezse #26368#26400
zsezse,

Az egyik szomszéd (szerencsére már elköltözött), talán 15 évvel ezelőtt a kerítés lábazatának egy szakaszát a tetőtér kiöntéséből megmaradt perlitbetonból készítette el, ráadásul szilikát darabokat dobált bele.
Én 2 éve rendes vasalt betonból raktam rá egy koszorút, de a perlites rész is sokkal jobban bírja, mint gondoltam. Nem tudom mi volt a keverési arány, homokot is tettek bele, vagy sem.

Azt sem tudom, hogy milyenek a hőszigetelési tulajdonságai ennek az arányú keveréknek, de jól viseli a gyűrődést. A beton alap alapos tisztítása (portalanítás, slagozás) után a bezsaluzott részbe öntött anyag gondos kocogtatása után feltételezem, hogy jól odagyógyulna a falhoz.


2012-02-29
23:11:26
Előzmény: zsezse #26396#26399
Próbáltam, a műszaki feladatot értelmezni ,hogy hova ,mikor,mit mennyit szeretnél szórni önteni ,pumpálni ,de az információt nem lelem.
2012-02-29
21:38:19
Előzmény: hyper #26394#26396
semmi gond, en nem keverem:)
egyszeruen csak kivancsi vagyok, mivel tudnam ezt legjobban megoldani.
pur hab lenne a jo, de ennyiert nem jonnek ki purhabot fujni.
2012-02-29
21:08:49
Előzmény: zsezse #26368#26394
Azért a perlitet ,és polisztirolbetont ne keverjük ,mert nem azonos.
Ezt csak a rend kedvéért írtam ide.

2012-02-29
16:13:39
#26368
all

ki használ itt közülünk perlitet hőszigetelésre?
az egyik ismerősömék előző házán az volt, esküszik rá, hogy többet nem fog használni perlitet háznál, mert szerinte semmit sem ér. (lapostetőt szigeteltek vele)
Más vélemények?
lenne par projekt, ahova a perlit ésszerű választás lenne.

még 1: mennyire bírná a perlit a lábazat mellé öntve a föld felszín alatt? elég alaktalan az alap, gondolom nem szenvedtek a zsaluval csak beöntöttek a kiásott alapba a betont. a hőkamerás mérés viszont eleg sok veszteséget mutatott, igy le kellene szigeteljem. valahogy.
2012-02-14
20:39:33
Előzmény: robert #25311#25407
Kedves Robert!
A padlás egy 30 fokos tetőnél gyakorlatilag nincs ,tehát hideg.
A talpszelemen a koszorún ül ,csak fölötte van a hőszigetelés teteje.
2012-02-14
00:08:10
Előzmény: hyper #25299#25311
hyper,

Hideg padlás?
És min ül a talpszelemen? A hőszigetelésen?

Fotó megértve.

2012-02-13
23:29:56
Előzmény: robert #25295#25299
www.hyperthermholding.hu/images/stories/web%20metszet%20jpg.png

Az előző kép az ablak kávák hőszigetelésének egybeöntése a homlokzattal ,a zsaluzat eltávolítása után ,belülről fotózva.
2012-02-13
23:27:29
Előzmény: Nandi #25215#25298
Kedves Nandi!

A 113 kilós anyaggal 38 cm vastagságnál U=0,15W/m2K a HyperTherm önmagában.
Profilvázzal is építjük ,de téglára is tesszük ,kinek mi a szempont.
Egy 60-as HyperTherm fal az nekem is tetszene az kb /sacc U=0,075W/m2K lenne ezt még leírni is új:-)) Mintha valami lambda lenne ,de ez "U" érték:-))
Ebben az esetben a teherviselő szerkezet
-acélprofil váz
- pillérváz
-Vékony tömör tégla fal (aktuális födémteherhez méretezve.
2012-02-13
23:23:54
Előzmény: hyper #25293#25295
hyper,

"A 25 cm kívül úgy fordul át a födémre ,hogy az ácsszerkezet áll ,szelemen,és szaruzat megvan ,akkor födémre ráönt 30 cm"
Erről van kép?

Egy rajz is jól jönne erről a csomópontról, de a tető rétegrenddel együtt.


Az előző képen mit kellene látni?

2012-02-13
23:18:01
Előzmény: robert #25202#25293
Minden nélkül !!
Se gúzolás ,se tapadóid ,se dűbelek.
Kivül 25cm befordul az ablak kávába 5 cm re körbe.
Majd be az ablak ,és kívülről rátakar 2 cm utána.
A 25 cm kívül úgy fordul át a födémre ,hogy az ácsszerkezet áll ,szelemen,és szaruzat megvan ,akkor födémre ráönt 30 cm HyperTherm

2012-02-13
23:17:46
#25292
Nekem jó tapasztalatom van a hőszigetelő vakolattal. Majdnem 20 évig laktunk egy olyan társasházban, aminek a kivitelezésében aktívan részt vettünk, és a falak hőszigetelő vakolattal lettek ellátva. Már 10éve elköltöztünk, és nemrégen újra ott jártunk. A vakolat 100%-os, azóta is állja a sarat.
Viszont ismerek olyat, akik ugyanazzal a Terranova rendszerrel vakoltatták a házukat, rá se néztek a kőművesekre, amikor dolgoztak. Évek múlva repedezni kezdett, tenyérnyi darabokban esett le a színező, a perlites vakolat meg lemállott.
Szerintem nagyon nem mindegy a kivitelezés minősége itt sem.


2012-02-13
09:09:30
#25226
A mi házunkon a 44-es falak a lábazatnál 38-ra vékonyodnak, és klinkerrel (igazi saválló) van kirakva, mögötte egy vékony EPS lap. Álomszerűen szép és masszív a kivitelezés, de hőtechnikailag rosszabb, mintha a 44-es fal folytatódna. Ráadásul egy vagyonba került.Már egy ideje azon agyalok, hogy visszabontom a drága ás szép klinkert, és helyette 6cm hőszigetelő vakolatot teszek, amire a későbbiekben ráfuttathatnék a teljes falfelületet védő hőszigetelő rendszert.

2012-02-13
01:55:38
Előzmény: hyper #25200#25215
www.youtube.com/watch?v=_5QwvzPHbYM

Ez már tetszik.

Mekkora a nyomószilárdsága az anyagnak?
Ördögtől való ötlet lenne, megspórolni a Leier téglát?
A Hyper-therm-re terhelni, vagy bele önteni a födémet. Akár 60 cm vastag is lehetne, mint a vert falak.
Biosolar Forum  =>  Hőszigetelés  =>  Hőszigetelő vakolatlapozz: 1, 2   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva