Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Hálózati problémák, feszültségingadozáslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2019-03-23
14:37:27
#52606
Sziasztok,

Az elmúlt héten amit a rendszerből ki tudtam hozni, azt megtettem.
Minden eddigi megfigyelés megerősítést nyert, és bővült azzal, hogy (talán) képtelenség bármelyik min-max érték.
Egyedül feszültség minimum = nullával eset nem volt.
Attól még mindig nem tértem magamhoz, hogy van normális (határértéken belüli) feszültség és frekvencia, viszont az áramérték = 0,00 -val, miközben minden fogyasztó működött.
Ilyet eddig még nem rögzített a műszer.
Ez döntött egyelőre romba minden eddigi elméletet.

Volt közben két olyan nap, amikor teljes 24 órán keresztül mindhárom paraméter a normálison belül maradt.
Az egyik nap annyira felhős volt, hogy a napkollektor 40 fok körüli vízzel szenvedett, indult, leállt.
A másik nap kora reggeltől késő estig totál erős, megszakítás nélküli volt a napsütés, és mégsem történt egyetlen olyan kapcsolás sem a hálózaton, amit megfogott volna az impulzus számláló.

Három átlagos napon (váltakozva felhős, napos) hol reggel, hol este volt kapcsolás a hálózaton. Volt egy nap. amikor három kapcsolás is volt, de a frekvencia egyetlen napon sem ment szélsőséges értékre. Csak a feszültség és az áramértékek változtak.

Eddig bármilyen összetettebb fogyasztót mértem, azt a műszer mindig kapacitív fogyasztónak értékelte. Gondoltam, talán mégis a műszer a hibás, ezért sorra mértem pár dolgot.
Egy 100 W-os hagyományos izzót egyértelműen ohmos fogyasztónak mutatott.
Egy három fokozatú talpas ventilátort az első két fokozatban kapacitívnak, a harmadik fokozatban induktívnak jelzett ki.
Tehát a műszer jónak tűnik.
A pontosságát nem ellenőriztem. Jó lett volna ha van még egy műszer, amit egyszerűen beledughattam volna, de külön műszerekkel, a műszerek eltérő pontossága miatt értelmetlen lett volna áramot és feszültséget mérni ilyen gyorsan változó környezetben.

Közben volt egy egész napos áramszünetünk. A kollektor szünetmentesekről ment, így volt honnan megnézzem, hogy a műszer a trafónk lekapcsolásakor észlelt-e valamit. A lekapcsolás előtt lenulláztam a min-max értékeket. Semmi eltérő érték nem volt a lekapcsoláskor még letárolt adatokban.
A visszakapcsolást a műszer saját ön késleltetése miatt nem lehetett mérni, de később, sőt a nap további részében sem volt semmilyen min-max eltérés. Pedig a visszakapcsolás után jó néhány másodpercig volt még biztosan lengés a hálózaton.

A karbantartás utáni napokon újra visszaállt a régi rend. Ahány napi lekapcsolást, határérték feletti feszültség csökkenést érzékel az impulzus számláló, annyiszor mászik szélsőséges minimum értékre a feszültség (de soha nem nullára!), és annyiszor megy el a frekvencia.
Eddig sikerült minden fesz csökkenést érzékelő impulzus után lenulláznom a min-maxot. Furcsa módon a frekvencia hol a min, hol a max értéket mutatja. Nincs benne semmi olyan "rendszeresség", amiből legalább ötletelni lehetne.

Próbaképpen eltávolítottam a kütyüt a rendszerből, de semmi változást nem hozott.
A műszer tud hasznos és látszólagos teljesítményt és a hozzájuk tartozó cosfit is mérni, valamint ezeknek a min-max-át is tudja rögzíteni. Na itt voltak meglepetések.
Abszolút statikus állapot, a műszer egyetlen olyan, teljesen feltöltött szünetmentest mér, amiről a fogyasztókat leválasztottam. A legjobb cosfi 0,77, a legrosszabb 0,33!
Általában 0,77 körül változgat a látszólagos és a hatásos teljesítmény változást követve. Gyakorlatilag még a házi hálózaton sem történik semmi változás, amikor a hasznos lemegy 0,5 W-ra és a cosfi 0,33-ra, és így marad percekig.
A szünetmentest kihúzom, minden lenullázódik, visszadugom, újra a lehetetlen értékek.
Ez szerintem nem jöhet sem házon belül, sem a trafókörzetből, ennek valami távoli "eseménynek" kell lennie. Micro secundumos tranziens nem lehet, de akkor mi? Mi tarthat akár három percen keresztül?
Ezt a jelenséget kétszer sikerült elkapnom. Az elsőnél azt hittem valamit rosszul csináltam és azonnal kihúztam a műszert. De amikor másnap a szemem láttára megismétlődött, akkor kivártam a végét. Azóta nem rögzített a műszer ilyen alacsony valós teljesítményt.

Ezek után próbaképpen, fogyasztóként rádugtam a kütyüt a műszerre.
Az eredményt lefotóztam. Most gondolkodom...


2019-03-17
19:48:54
Előzmény: Paragon #52594#52595
Szia Paragon!
Jó ötleteid vannak! Nullátmenetnél indítani a méréssorozatot, folyamatosan összehasonlítva a referenciaértékekkel. Ha tűréshatáron belül van az eltérés, akkor felülírható. Viszont nagy sebességű mikrokontroller kell hozzá, és nagy háttértároló. Szerintem egyszerűbb PC-vel rögzíteni, és utólag kiértékelni.
2019-03-17
13:00:48
Előzmény: BJaca #52592#52594
Szia Bjaca, szia Robert!
Egy programozónak megannyi kész függvénye van a probléma kezelésére, így Bjaca referencia szinusz görbéje, és a Robert által említett egyszerűség elvárás is teljesíthető, és mérhető a tranziens is. Az én fejemben nincsenek kész függvények, de a hibát megelőző szabályos szinuszos mérésekből a várható érték előre jelezhető, ha attól eltér a következő mérés, ez hiba, amit a környező mérésekkel le kell tárolni, további elemzésre
2019-03-17
12:30:46
Előzmény: BJaca #52592#52593
BJaca,

Szerintem túlbonyolítod.

Konnektor-trafó-dióda-kondi-ellenállás adja a mérendő feszültséget amit rávezetünk egy analóg komparátorra vagy ADC-re. Ez a kapcsolás tuti, hogy észreveszi, ha néhány ciklus kimarad, vagy egy tüskénél hosszabb idejű túlfeszültséget kap.
Nem hiszem, hogy Sándor hálózatán a szinusz torzulása, vagy rövid tüskék jelentik a problémát, ha a reléi kattognak. Valószínű, hogy masszív kimaradásai, fesz-csökkenései vannak.
2019-03-17
10:27:00
Előzmény: robert #52590#52592
Szia!
Az a baj, hogy folyamatosan kellene futtatni egy referenciaszinuszt, hogy ha igen torzult a szinusz, akkor is észrevegye. Ráadásul a hálózati frekvenciával megegyezőt, és fázisban ugyanolyat.
2019-03-16
19:07:25
Előzmény: Paragon #52582#52590
Paragon,

Az általad leírtakhoz hasonlóan látom én is a -feltehetően- ritkán előforduló események felderítéséhez szükséges adatok rögzítését.Sőt, a hálózat figyelését tovább egyszerűsíteném avval, hogy csak azokat a váltásokat kellene rögzíteni, amikor a min max értékeket valamelyik irányban átlépi a feszültség. Szerintem a frekvenciát figyelmen kívül lehet hagyni, az egyáltalán nem valószínű, hogy számottevően eltér a névlegestől.
Valahogy így nézne ki a hibanapló:
dátum idő feszültség

2019.03.16 15.05.02 alacsony
2019.03.16 15.08.05 ok
2019.03.16 18.00.02 alacsony
2019.03.16 18.28.05 ok
2019.03.16 21.00.02 magas
2019.03.16 21.00.45 ok

Ez a feladat akár AD konverzióval, akár komparátorral, plusz egy mikrovezérlő vagy PC, valamint egy szünetmentes táp felhasználásával egyszerűen megoldható lenne.
A naplózott események kiértékelése pofonegyszerű lenne.

2019-03-16
15:43:26
Előzmény: Paragon #52582#52588
Szia Paragon!
Bennem is felmerült a mikrokontorlleres analizálás, de a nagy mennyiségű adat kezelése macerás. Ehhez már nem arduino kellene, hanem raspberry pi, ami tud akár HDD-t is kezelni.
Többszáz kHz mintavételezés szerintem felesleges, bár a PC is tud 192 ezret 16 biten, de akkor nem trafóval, hanem optikával kellene leválasztani a hálózatot.
2019-03-15
10:45:38
Előzmény: BJaca #52579#52582
Szia Bjaca!
Amikor Sándor felvetette a monitorozás gondolatát, nekem is első gondolatom a hangkártya bemenet volt, de végül is Arduino-s srácokat javasoltam, mert ezekkel 12 bites felbontást és többszáz KHz mérést lehet végezni, ami előny a tűimpulzusok vizsgálatánál. De az igazi ok mégis az volt- és ezért írok most- mert a hiba előfordulása feltehetőleg ritka,ezért emberi erővel közel lehetetlen ilyen tartományt átnézni. Programozni kellene, amellyel csak a hiba/eltérés közvetlen közelében lévő méréseket kellene lementeni, ezt már könnyű emberi erővel elemezni, kinagyítani. Reméltem van közöttünk ilyen érdeklődésű fórumozó. (legalább is régen volt, legalább is egy hozzászólás a távoli múltban ezt sugallta)
2019-03-06
14:07:37
Előzmény: robert #52528#52532
Robert,

...
"""
Már a Mapson is találgattam, hogy honnan lehetsz, és hogyan megtáplálva. (Elölről vagy alulról-hátulról.)
A stabil feszültségednek is lehet oka a szűkre méretezés.
Földbe csak földkábelt lehet fektetni. A megengedett minimális keresztmetszet 25 mm2, de ez is csak akkor létesíthető, ha a méretezés is engedélyezi. Alu, réz mindegy, a mechanikai biztonság, a mechanikai ellenálló képesség az első.

A vékony keresztmetszet az utcai gerincen, a csatlakozó vezetéken olyan áramsűrűséget okoz a vezetőben, ami ellenhat a gyors változásoknak. Tehát a stabilitás látszatát okozza.
Így és ezért "stabilizáljuk" a hegesztő trafókat hosszabbítóval, ha még ez sem elég, akkor feltekert hosszabbítóval.

Az egyik gyermekem építkezésénél megtagadtam, hogy az utcafronti mérőszekrénytől 1 db 4x16-os csatlakozó vezetéket építsek ki. Hiába érveltem, hogy később ez majd sokkal többe kerül, mint az akkori spórolás. Természetesen akadt olyan szakember, aki hülyeségnek tartotta a véleményemet és még a 16-ost is soknak találta.

...

A mester megoldotta 1 db 4x10-es csatlakozó vezetékkel. Természetesen a lehető legtakarékosabban, légvonalban a legrövidebb nyomvonalon, puha gégecsőben az MT vezeték, de a szakértelmét bizonyítandó, mellé fektetett egy másik, üres gégecsövet is, biztos ami biztos, hátha kell valamikor bővítés.
Hülye, aki ennél többet akar!
Ahogyan kell, a csatlakozó vezeték fölé épült a terasz, a lépcső, a dísz járda, a park, növények.
Nem kellett három év, amikor kiderült, hogy hiányzik az 5. ér.
Sem az érszám, sem a keresztmetszet miatt nem lehet teljesítményt bővíteni a lakásban. (Én csak az amerikai rendszerű konyhát 3 db 5x10-es vezetékkel tápláltam meg a lakáson belül, számolva arra, hogy normális csatlakozó vezetéket építünk a házhoz!)
Most megy a vergődés, mert sem napelemet, sem hőszivattyút nem lehet a lakáshoz építeni. Kicsi és kevés a csatlakozó vezeték.
A "mester" egy rohammal be akart húzni még egy csatlakozó vezetéket, de az az átkozott föld összelapította a tartalék gégecsövet.
Most lehet gondolkodni, hogy merről lehet még megközelíteni a lakást. Egyetlen, nem teljesen szabad végfal van, ahol a lakás épülete folytatódott volna a mellé épülő energetikai résszel, a garázsokkal. De sajnos ehhez is olyan dolgokat kell felbontani, ami nagyon megdrágít minden kezdeményezést.

Ma is annyira előre kell gondolkodni, mint régen. Csak régen még elfogadott volt a falon kívüli szerelés.
Mondjuk ma is van megoldás, még ha egyelőre a gondolatot is elutasítják.
Mert csak a parkot kell átvágni, a díszjárdát felbontani, a terasz tartó oszlopaira egy plusz díszborítást készíteni és az alatt a padlástérbe, vagy egy kisebb álmennyezetrész alatt a lakásban felvezetni az új csatlakozó vezetéket.
Utána már csak le kell jönni a belső főelosztó szekrényhez, helyreállítani a falat, újra festeni...
Illetve először még a HMKE elemeinek és azok csatlakoztatásának kell helyet keresni úgy, hogy a lakás képe, stílusa nem változhat. Magyarul besüllyeszteni a falba.
Külön költség emelő tényező, hogy a terasznak több oszlopa is van, amiket egyformára kell átalakítani úgy, hogy a bővítés után, az eredeti polírozott beton is megmaradjon.
A feladat megoldható, de mennyivel olcsóbb és egyszerűbb lett volna előre gondolkodni, és betartani a szakma írott és tapasztalati szabályait?

Egyébként amikor földkábellel kellett csatlakozást kiépítenünk, annak a méretezése bonyolultabb volt, mint a légvezetéké.
Igaz, hogy a földkábel melegedhetett 70 fokig a földben, de akkor a veszteség teszi ki a villanyszámla felét.
Maradt a megfelelő keresztmetszet választása. Külön tarifás mérések esetén általában a lakásban oldottuk meg a mérést (ameddig a szolgáltató ahhoz hozzájárult) és cetlin volt kiírva a leolvasónak a mérőállás.
A szakszerűen homokágyba, letéglázva fektetett kábel mellé, az árok másik oldalába fektettünk egy tartalék kábelt is. 60 cm széles árok, hogy a két kábel között maradjon legalább egy ásó szélességű "védőzóna" a későbbi "régészkedő", oszlopállító szándékok hatásának csökkentésére, kivédésére.
De leginkább arra a tapasztalatra alapozva, hogy hiába az előírt vastagságú homok terítés, a talajnyomás a homok felett betöltött talajban található kis kő és tégla darabokat nagyjából 10 év alatt átnyomja a homokon.
A kődarabok csúcsai a leggyakoribb megsértői, kilyukasztói a műanyag gáz, víz, általában a KPE csöveknek, de a földkábeleknek is. Ez ellen nem védenek a műanyag kábelvédő lapok.
A talajrétegek folyamatosan mozognak, tömörödnek, elcsúsznak egymáson. Ezért nem ritka, hogy elvágják, eltépik a csöveket, a kábeleket. Különösen, ha később még út is kerül a csövek fölé. Hihetetlen, de sokszor a személykocsi súlya, a sok apró kerékütés is elég a cső és kábelsérülések felgyorsításához.
Amikor az utat építik akkor már senki sem foglalkozik azzal, hogy megfelelően erős acél védőcsővel lássa el a már el is feledett kábelt.

Robert, úgy gondolom, hogy a pillanatnyilag ideális állapotod az építéskori túlméretezés és az azóta a villamos energiával folytatott takarékos gyakorlatodnak köszönhető.
Jól látod, hogy ez a helyzet könnyen borulhat, amennyiben a közelben valaki, vagy netán többen komolyabb beruházást (HMKE, villanyautó házi töltés, átállás villamos fűtésre) valósítanak meg.
A pillanatnyi állapotokat te ismered. Amikor én utoljára az utca temető felöli részén jártam, (ősrégen, kísérőként egy menő galambász(nő?)nél, családnál?), akkor emlékem szerint a környéken volt pár nem igazán kicsi villa, ami kimondottan jólétről árulkodott.
Vagy csak a környéken, valamelyik szomszéd utcában jártam? Nagyon régen volt.
Nem csodálkoznék azon sem, hogy ha a gyakorlatnak megfelelően ezek a villák már építéskor egy külön trafóra lettek volna kötve, mivel a meglévő közhálózat eleve szűk a számukra. Nagy terhelést pedig a hálózat végére nem szoktak engedélyezni.
Felénk legalább is ez a gyakorlat ott, ahol az újgazdagok építkeznek a gyenge hálózatú kiskertes városrészekben. Kapnak egy trafót a szomszéd utcában és mivel új hálózatot már nem fizetnének meg, ezért inkább hozzájárulnak ahhoz, hogy egymás telkén, a kerteken vezessék át a csatlakozó kábeleiket.
"""
2019-03-05
14:36:02
#52528
Az utcánkban oszlopokon futó szigetelt vezetékek vannak. Látva, hogy mennyire vékonyak a kábelek csodálkozom, hogy ennyire stabil a feszültség. A trafótól kb 100 méterre lakunk, a bekötő földkábelünk kb 60m 4x16-os duplán (két tarifa, órák a kapunál).

Az utca kb 600m hosszú (a trafótól), valószínű, hogy néhány komolyabb, egy időben üzemelő fogyasztó belépése után itt is ingadozni kezdene a feszültség. Nem a betáplálás, hanem fogyasztás növekedése miatt.
Gondolom, hogy a fogyasztói szokások változása egy irányba hat, a korszerűsítések során a fogyasztók jelentős hányadának átállítása gázról villanyra agyoncsapná a szolgáltató által eredetileg tervezett egyidejűséget.

A HMKE-k az így kialakuló helyzeten némileg segíthetnek, ha hőszivattyúval és indirekt tárolóval vannak kombinálva (fogyasztási csúcsok mérséklése). Az akkus tárolás csak akkor jöhet szóba, ha sokan elektromos autóba invesztálnak.
A környékünkön ez utóbbinak kevés az esélye, egyrészről a lakosok anyagi helyzete nem engedi meg, másrészről a domborzati viszonyaink miatt az elektromos járgánynak gyatra a hatótávolsága.

villam64Válasz erre
2019-03-02
14:44:13
#52500
Szia Sándor
Ragaszkodom a kapcsolgatásból eredő hibára. 3 óránkénti mérés pontosabb adatot adna. Nálam érden 234-240 V között változik a feszültség. Rögzítőt nem vettem, tehát kilengésről nem tudok. Nem nálam, budakeszin a feszültség változása nagyobb, a frekvenciát nem látom. Viszont a napelemes termelés pont kisimítja a feszültséget.

2019-02-15
08:30:16
Előzmény: sándor #52466#52469
Felénk az ilyen jellegű problémák teljesen ismeretlenek. Évente átlagban van egy áramszünet, ami leginkább egy-egy heves viharhoz köthető, esetleg előfordul még néhány észrevehető átkapcsolás. Az áramszünetek jól nyomonkövethetők, mert a sütő órája már nagyon rövid áramkimaradás esetén is elkezd 00:00-val villogni.

Évekkel ezelőtt, amikor az első, szigetüzemű napelemes rendszeremet építettem, méregettem a hálózati paramétereket. De olyan unalmasan egyhangú volt, hogy egy idő után lekapcsoltam az egészet. Az akkut, mint szünetmentes áramforrást még használtam két évig, de miután (a legmagasabb szintű törődés ellenére) cellazárlatos lett, hagytam az egészet a fenébe. Azóta sem érzem szükségességét a szünetmentesnek...

Hálózati feszültséganomáliára visszavezethető meghibásodásom 1db volt az elmúlt 15 évben úgy, hogy egyszer, 100m-re tőlem egy ismerős összes elektronikus berendezését lenullázta egy villám.

Annyit látok, hogy az elmúlt 1-2 évben látványosan szaporodnak a környéken a napelemek, kíváncsi leszek, történik-e változás az ellátásbiztonságban.

T.
2019-02-15
00:12:48
Előzmény: robert #52461#52466
Robert,

A villám által felvetett magasfeszültségű hálózaton végzett kapcsolást érdemes végig gondolni. Tulajdonképpen innen indult az első kesergésem is.
A műszer elcsíphette a közbülső feszültség értékeket.
Marad a frekvencia eltérés kérdése. Ezt okozhatja pl. a megújulókból vételezett import energiára való áttérés, ahol nincs frekvenciatartó forgótömeg mint kiegyensúlyozó, áthidaló tényező.
A műszer kapacitív jelleget mutat, ezért feltételezem, hogy ezt a nem szinkronban kapcsolgatott (helyi) fázisjavítások okozzák.
Nem tudom, keresgélek még.

Ami a műszert illeti.
A beüzemelés előtt többször kipróbáltam. Indítottam, mértem, feljegyeztem, töröltem a memóriát. Mindig jól működött, nem maradt benne az előző mérésekből semmi.
A műszer eleve védett a saját bekapcsolási tranzienseitől. Feszültség alá helyezéskor 0000 kijelzéssel vár 4-5 másodpercet, és csak utána mutatja a mérési értékeket. Tehát elvileg nem szabadna a mért értékek között a csatlakoztatásnak megjelennie.
Hogy hol van az a feszültség határ, ahol már pontatlanul működik, arról nem találtam információt. Csak az üzemi érték van megadva, ami érthető, hiszen háztartási fogyasztásmérő. Energia költség mutatásra, illetve havi költség előre jelzésre készült.
Esetleg meg lehet próbálni egy feszültség osztóról, fix ohmos terheléssel, hogy mit csinál. Tönkre nem mehet, az áram értéke jó megközelítéssel előre kiszámolható. A frekvenciának elvileg nincs oka, hogy változzon.

A fotók feltétele óta nem töröltem a memóriát. Készítettem két új min-max képet, amiken látszik, hogy a fesz-max azóta emelkedett, a terhelés-min pedig csökkent.
Tehát a műszer működik.


villam64Válasz erre
2019-02-14
20:43:32
Előzmény: sándor #52453#52463
Szia Sándor

Eddig is azt mondtam, hogy keresztmetszet leszűkülés okozza ezt a hibát. Mivel rövid idejű, a fogyasztók nem okozhatják. A trafó kapcsolója ilyen hibát okozhat. Elavult, kiöregedett. Az ABB már újakat gyárt. Ha egy trafóhoz köthető, akkor ottani átkapcsoló. Ha több trafó, akkor a 25 kV-os hiba. Még egy trafón belül is 50-100 kW-os terhelés kapcsolgatást jelentene. Ilyen nem létezik. Átkapcsoláskor a központi helyen okozhat ilyen hibát.
2019-02-14
13:50:55
Előzmény: takyka #52459#52462
takyka,

A hálózat természetesen része az országos-európai hálózatnak, csak a probléma "kistérségi". Még városon belül is viszonylag kis területet érinthetett, mert a néhány utcával távolabb lakó, másik KÖF hálózatról áramot kapó fiaméknál nem volt probléma, szolgáltatás kiesés.

Órákkal a hiba fellépése után kaptam telefonüzenet értesítést az internet szolgáltatómtól a javítás megkezdéséről.
Az internet a szombatról vasárnapra átmenő órákban, éjjel szűnt meg miközben dolgoztam, és ekkor ment el az internet.
A hibát nem én jelentettem be, és a gép mellett ülve akkor nem is észleltem semmilyen rendellenességet. Hétfőn vettem észre, hogy a gép annyira lelassult, hogy valószínűleg meg kell próbálni újra kell telepíteni. Már, ha ennyivel megúszom a dolgot! Változás az is, hogy azóta a mobil telóval való szinkronizálás időtúllépés miatt sűrűn megszakad.
Valami még biztosan nem stimmel teljesen a szolgáltatónál sem, mert a mi 8.1.0-ás androidjaink le-le szakadnak, míg a 7.0-ás androidok gond nélkül működnek.

Az internet javítása közel egy napot vett igénybe. A hiba elhárítás nem lehetett egyszerű, mert hosszú időn keresztül váltakozva hol internet volt, hol telefon. Legtöbbször egyik sem, sőt még a kapcsolat sem, csak a modem tápja világított.
A hiba elhárítása után, hétfő délben értesítettek az internet szolgáltatás helyreállításáról, de már a kora reggeli órákban működött az internet, a telefonunk hívható volt, és mi is tudunk hívást kezdeményezni.
Viszont azóta sem a két hordozható Panasonic vonalas telefonon, sem a faxon nincs tárcsahangunk.
(Erről jut eszembe, hogy a faxot még ki sem próbáltuk.)

Legjobb tudomásom szerint mi általában délről és keletről kapjuk az áramot. Elég megbízhatatlan paraméterekkel (mindig is az volt).
A hiba fellépésének az időszakában az országos terhelés alacsonyabb kellett, hogy legyen a megszokottnál. Ezért nem zárható ki, hogy éppen valamilyen irányváltás történt, viszont akkor a hibának nagyobb térséget kellett volna érintenie.
Ilyenről nincs tudomásunk, tehát valami szűkebb területet érintő, helyi "zavargás" lehet a probléma mögött.
Pár hónapja a helyi újságunk, rádiónk is bekerült a "közösbe" a többi mellé. Ezekben csak "Zay"-ongás megy éjjel nappal, így kötve hiszem, hogy most bekerülhetne a hírekbe bármilyen energia "anomália"...
(Az ismerősök jó részét nyugdíjazták, leépítették még a visszaállamosítás előtt, a maradékra pedig vigyáznunk kell.)
Sajnos jobb tippem, ötletem pillanatnyilag nincs. Ráadásul a 89 éves nagymamánk kedden elesett, combnyaktörés, ma reggel műtötték, így most ő az első és nem a hálózati probléma.

Ha kérhetlek, figyeljetek már, hátha találunk valami okot, összefüggést, lehetséges magyarázatot...! Kizártnak tartom, hogy csak nálunk lenne probléma, és csak nekem bajom a villamosenergia szolgáltatással.
Annyi nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy a vételezési korlátozás napirenden van, mert hálózatot építeni, bővíteni még sokáig nem lesz miből. Tehát "oknak" nem lehet elhanyagolható egy ilyen kis helyi hiba sem.


2019-02-13
19:39:19
Előzmény: sándor #52453#52461
sándor,

Takykához csatlakozom: 43Hz gyanúsan alacsony freki, 57Hz gyanúsan sok egy szinkronizált rendszerben.

Csak tippelek, hogy mi okozhat ilyen mérési eredményt (valószínűleg nem a hálózat állapota). Talán pillanatnyi feszültségkimaradások, esetleg alacsony feszültség mellett pontatlan a műszer

Beüzemelés után törölnöd kellene a memóriát, mert lehet, hogy a csatlakoztatás alkalmával keletkező tranziensek miatt íródnak be ilyen értékek.
2019-02-13
13:34:14
Előzmény: sándor #52453#52459
Sándor,

A ti hálózatotok része az országos-európai hálózatnak, vagy egy kistérségi szigetüzemről van szó?
Ha rajta vagytok az országos hálózaton, akkor (szerintem) nem alakulhat ki helyileg ilyen frekvenciaesés. Ez olyan, mint amikor '86-ban megkotlott Csernobil!
Nem nagyon látni híreket erről az anomáliáról...

T.
2019-02-12
00:31:44
#52453
Sziasztok,

Ha már ide került a "kesergésem", akkor ide teszek fel néhány olyan adatot és dolgot, amit sokan elképzelni sem tudtak és vélhetően még ezek után sem tudnak.

Sajnos tibi hiába kezdte karcolgatni a problémák (a hálózati problémák) lényegét, többen továbbra is kitartottak a szürkeállományt kevésbé terhelő "hálózati kötéshibákra" való hivatkozásnál.
Mint írtam, a probléma látszólagosan (ez gyakori, de csak egyedi feszültség méréseket jelentett) megoldódottnak látszott a napi átlaghőmérséklet emelkedésével.
Gondoltam én ezt akkor, de a helyzet továbbra sem volt megnyugtató és egyértelműen megmagyarázható.
Előbányásztam egy öt éve nyugdíjazott környezetbarát fogyasztás mérőt. Ilyen van többeknek is, mintha Robert is mutatott volna képet az ő műszeréről.
Környezetbarát, mert kazánházi hőmérsékleten pár év alatt lebomlik a műanyag háza. Helyesebben nem lebomlik, hanem elporlik, darabokra hullik a műszer burkolata.
Az elektronikája házilag hitelesítve működőképes, pontos. Másik gyártmányú mérővel összehasonlítva nincs eltérés a második tizedesben sem.
A műszer azért jutott az eszembe, mert van max és min funkciója, amit az eseti feszültség mérésekkel nem lehet kimutatni.

Két napig ragasztottam, kötözgettem mire használható állapotba került, megállt egyben.
Előzetes pár órás próbaüzemek után az elmúlt szombaton dél óta tartós próbaüzemben működik. Méri a teljes fűtésrendszer fogyasztását, beleértve a szünetmentes tápegységet is.
Vasárnap délben fotóztam a feltett képeket. Eleinte nem hittem el az adatokat, ezért körül néztem a házban.
Nálunk a legnagyobb teljesítményű ruter szállt el, illetve van egy kapcsolóüzemű tápegység és egy műholdvevő beltéri amiket még vizsgálnom kell, mert hol működnek, hol nem.
A tágabb környéken szombat éjjeltől akadozott, majd teljesen megszűnt az internet, a televízió és a kapcsolódó vezetékes telefon szolgáltatás. Hétfő délelőttre sikerült a szolgáltatónak a főbb hibákat, a tönkrement hálózati erősítőket megjavítani, a szolgáltatást helyreállítania. Sok kis helyi hiba még hétfő estére sem lett kijavítva, deckes telefonok, modemek, tv csatolók.
Ezután már elhittem, hogy a műszer nem hülyeséget mért, hanem azt a valóságot, ami a szolgáltatót is agyonvágta.

Ha valaki kételkedik abban, hogy ilyen hálózati paraméterek léteznek, akkor üzemeljen be egy ilyen műszert! Igaz, hogy nem mutatja az időpontokat amikor a szélsőséges (max-min) értékek felléptek. A mérés megszüntetésével, a régi adatok törlésével újabb abnormális adatokat mutat, csak várni kell néhány órát.

Kénytelen voltam érdeklődni, és érdekes, "lehetségesnek tartott" magyarázatot kaptam. Tudom, hogy ezért megint megköveznek a napelemesek, a HMKE-sok, de a magyarázat roppant egyszerű. Legalább is annak tűnik, mert még nem hivatalosan, de megkezdték a helyi vételezési korlát életbe léptetésének a kidolgozását.
A magyarázat lényege, hogy most jelent minden cég az adóhivatal felé, az elektromos szolgáltató is. Olyan adatokat amelyek pénzben kifejezhetők, adott esetben adózás alapját is képezhetik.
A szolgáltató jelenti a kitermelt és visszavételezett, a bent hagyott, a leszámlázott energia mennyiségét és értékét. Tehát azt, ami alapján egy egyszerű intézkedéssel életbe léptethető lehet valamilyen megszorító intézkedés. (Erről már többször írtam, de kevés megértésre találtam.)
Az információim szerint a hétvégi problémát a szaldó kiegyenlítések felgyorsítása okozta. Mindenki érzi, hogy valami készül (új engedélyek hiánya, tárolás ösztönzése, szigorítások belengetése...), ezért gyorsított üzemmódban igyekeztek visszavenni ami az övék. Túlterhelték, összeomlasztottak a hálózatot. Valószínűleg országos a jelenség, mert egyetlen trafókörzeten belül ekkora frekvencia összeomlást nem is lehetne előidézni.
Hogy mi lesz a szolgáltató(k) válasza, nem tudom. Azt sem, hogy ki fogja a vélhetően hatalmas kárt megtéríteni.

Minden esetre tanulságként itt ez a három fotó.
Mindhárom vasárnap délben készült. Az egyik a pillanatnyi értékeket, a másik kettő a szombat dél és vasárnap dél közötti időszakban bekövetkezett maximális és minimális értékeket mutatja.
Szerintem lenne, ami magyarázható lenne a "korszerű" elektronikák harmonikusaival, de nem ebben a mértékben.
Ha valaki tudja a magyarázatot, azt szívesen megvizsgálnám!
Egy biztos, hogy ez az állapot nem maradhat és főként nem növekedhet a még meg nem épült napelemek termelésbe lépésével. (Ha megépülnek egyáltalán, mert feltűnő az a csend, ami most bekövetkezett.)

villam64Válasz erre
2019-01-26
21:13:02
#52401
Nálam jelenleg az új mérő szerint 234 V a feszültség 2 kW fogyasztás mellett, 21 órakor. Sajnos a házvezérlő nem tudja monitorozni a feszültséget, a páratartalmat, az áramot, a kapcsolókat. Nálam a hálózat megfelelően stabil. A házvezérlő és a router, töltő-akkumulátor-inverter kombináción van. Az inverterem régi 220 V sinus. 216 V-ot mérek. Amikor csökken az akkumulátor feszültsége, akkor növekszik az inverter kimeneti feszültsége.
A feszültség csak egy fázisra vonatkozik, csak a mérési pontatlanság miatt van az eltérés. Különálló műszerek lehetnek egy dobozban.


190204 19:05


190206 12:002019-01-10
21:26:37
#52382
Összedobtam a hálózati anlízishez egy gyors cuccost.
Nulla forintba volt, a pc adott, van egy elég jó minőségű külső DAC-om amin van line bemenet. A kétcsatornás pc scope szoftver ingyenesen letölthető, házi használatra free. Kallódik itthon egy Rohde&Schwarz Polarad spnl 1Hz-600kHz szinuszgenerátor, ez lesz az etalon.
Fehér csatorna a szignálgenerátor, THD (total harmonic distortion, azaz a torzítás) a hangkártya, a windows, a hardverek után 0,33%. A műszer maga szólóba ennek a töredékét produkálja, ez az egész láncé.
Piros csatorna a hálózat, egy 230V/6V transzformátor, ellenállásosztóval beállítva 400mV kimenenő.

A mért THD 6,7% és 10,2% között ingadozott, Sándornak lehet valami rátapintása mert a nagyobb érték sötétedés után, estefelé jelentkezett és elég stabilan nem ment 8,6% alá, míg napközben az átlag torzítás 7% körülire tehető.

Nemhinném hogy ez az egyszerű kivitelezés (lehetett volna leválasztott mérőerősítő is meg külső oszcilloszkóp valami komolyabb de nem a vérprofi megvalósítás a cél csak némi indikáció. Ez is bőven elég volt a hálózat zavarainak kimutatására.

Fölső részen a referencia színusz az etalon generátorból és pirossal a torzult hálózati színusz.
Alul a felharmonikustartalom, az etalon a 2szeres frekvencián, 100hertzen produkál egy felharmonikust, a hálózat pedig széles frekvenciasávban követi az 50Hz többszöröseit. A jobb láthatóság miatt levettem a léptéket de csökkenő amplitúdóval még 2kHz-en is jól látható felharmonikus.

A mérés alatt hálózat 3 tizedes pontossággal szórt a frekvenciában, 49,976 és 50,020Hz között volt.

villam64Válasz erre
2019-01-08
05:46:10
Előzmény: sándor #52376#52377
Csak az inverter adatrögzítője van. Az inverter meg addig működik, amíg a panelek fényt kapnak, majd készenlétbe kapcsol. Még a 3 fázisú inverter is simítja a hálózatot. Csak akkor lehet szabályozni, ha többleted van. Ezért kell az államnak támogatnia a HMKE + tároló rendszert. Akkor a többlet szétnyújtható egy napra. Helyi szinten, hálózat fejlesztés nélkül. Nem nagy összeg. Amikor eléri a küszöb szintet a HMKE-k kapacitása, akkor kell hálózatot fejleszteni. Elég csak ott, ahol már elérték. Ez nagyon sok év, és lassú pénz kifolyás. Kisebb, mint Paks II.2019-01-08
00:11:09
Előzmény: villam64 #52373#52376
Ekkora feszültség különbség a különböző fázisok között, illetve egy fázison nálunk nem tapasztalható.
Nincs ugyan diagramom róla, de sokat mértem az általam kritikus időszakokban.
Ha ez a helyzet Budakeszin, akkor itt stabilabb a feszültség. Persze a tranziensek biztosan mások.

Olyan mérésed nincs Budakesziről, ahol az egész nap látható mindhárom fázissal?
Mondjuk a hétfőről. Vagy csak addig van rögzítés, ameddig az inverter működött?
2019-01-07
20:18:04
Előzmény: villam64 #52373#52374
A Budakeszi feszültség görbéket szerettem volna látna a mai napra. Azt tetted fel a múltkor példának. Annak a magyarázatára vagyok kíváncsi.
Ne ugráljunk a Budakeszi rendszer feszültségéről a te klímád teljesítmény felvételére. Ezeknek semmi közük egymáshoz.
villam64Válasz erre
2019-01-07
18:12:52
#52373
Csak a klímám fogyasztását mérem egyenlőre, a feszültséget nem.


A HMKE inverter akkor növeli a feszültséget a hálózaton amikor termel. Amikor nem termel, akkor a hálózati feszültség alapállapotban van, és a fogyasztók határozzák meg. A Budakeszi 3 fázisú inverter 4,8 kW-ot termelt ekkor csúcsban, ami fázisonként 1,6 kW. Ami olyan 2 V feszültség növekedést okoz. Az én 1 fázisú inverterem 3,6 kW-ot tud csúcsban 1 fázisra, ami 5 V feszültség növekedést okoz nálam. Tehát 1 kW HMKE 1 V-ot emel a hálózaton az inverternél. Minél jobban távolodunk a HMKE invertertől, a fogyasztók növekvő száma leszívja az invereter nagyobb feszültségét, vagyis 1 kW fogyasztó után 1 V-tal csökken a feszültség. Tehát a 260 V-hoz 1 fázisra ~25 kW HMKE tehető. Ekkor a letiltást a HMKE inverter fogja végrehajtani a gyári beállítások miatt. Ha a legnagyobb 8 V-os feszültségesést nézem Budakeszin, akkor lehetne egy 8 kW teljesítmény felvételű hőszivattyú. De ez a feszültségesés egyszeri. Tehát nem valószínű. Iskola van a közelben.


2019-01-07
00:14:43
#52371
Szaisztok,

Egy gond van, hogy semmilyen mérést nem ismernek el. Pontosan tudják, hogy vannak károsító tranziensek. De mivel ezek nem minden készüléket nyírnak ki egy szűk körzeten belül, így csak akkor lépnek, amikor azt arcvesztés nélkül megtehetik.
Van valahol egy fotóm egy újságcikkről. Egy Szeged melletti településen hálózatot szereltek, "túltolták" a feszültséget, készülék hibásodott meg. A hibát nem ismerték el, de kijavították. Ez a gyakorlat.

Ami a szünetmentest illeti, ma lebukott a tápfeszültség.
Az előbb, úgy 20.00 óra magasságában egy autó akksi kisütését fejeztem be a mai napra. Miközben az adatokat írtam fel, kialudt a szünetmentes kiterheltségét jelző alsó led.
Azonnal rátettem a műszert a szünetmentest tápláló dugaljra és a feszültség 236,4 V volt. Folyamatosan figyeltem, 1-2 tizedet változott úgy 5 percen keresztül, a led nem világított.

Majd bekövetkezett néhány 1,5 V körüli hirtelen csökkenés, utána kezdett lassan csökkenni a feszültség. 234,5 V-nál kigyulladt a led, a feszültség folyamatosan csökkent tovább.
229,8 V-nál állt meg a csökkenés, de nem maradt stabil a feszültség. Nem ugrás szerűen, de határozottan emelkedett 232,5-ig és csökkent vissza 229-230 közé.

Nálam a szünetmentesről működő készülékek működése nem változott. Folyamatosan megy róla a kazán és a keringtető szivattyú. Más nincs is a szünetmentesre kapcsolva. A feszültség azóta is 230 alatt van, nincs értelme tovább figyelni, a led világít.

Ez már lehet, hogy a fűtőklíma fóbiám, de a feszültség csökkenés jellege igen hasonlít ahhoz, ahogyan egy inverteres klíma elindul.
Ezeket a klímákat azzal tudják eladni, hogy egy közönséges dugaljról is elindul, nem kell külön áramkört szerelni hozzá.
Amit én most láttam a műszeren, az egy tipikus lágyindítás és terhelés felvétel képe volt. Így kell a házi hálózatot megvédeni a lökésszerű indítástól, utána pedig lehet a névleges 1,5-2,5 KW-al terhelni.

Én a trafótól bő 50 méterre lakom a hálózat egyik végén. Van legalább három ház köztem és a trafó között, ahol klímák láthatók. Párat az idén nyáron szereltek fel. Ezek közül több is működhet ugyan arról a fázisról amire az én szünetmenteseim csatlakoznak.
A utcán, felőlem nézve a trafón túl van a családi HMKE-nk. Hogy melyik fázisra dolgozik, nem tudom. Többször cseréltette a szolgáltató a rákötést, mire kiadták az üzemelési engedélyt. A HMKE most a sötétben, hóesésben biztosan nem dolgozik. A házban Ohmos villamos fűtés van. Vizet melegít a szaldós áram.
Mivel ez a fűtés üzemel már vagy 20 éve (a HMKE előtt éjszakai áramról ment), a fűtőbetétek kapcsolgatása még sohasem okozott nálam is látható feszültség csökkenést. Az éjszakai tarifa is ugyan arról a vezetékről jött eddig is, mint a nappali, így a ház fűtését kizárom a feszültéget letörő tényezők közül.

Vasárnap este van, nincs sem üzem, sem bolt ami a hálózatot terhelné. Az viszont lehetséges, hogy mivel több kisüzemnek van az udvarban HMKE-ja, nekik is lehet szaldójuk. Családiház jellegűek az üzemek, mindegyiknek külön mérőket szereltek az utcára, hogy leválaszthassák őket a telephelyről. Egyről biztosan tudom, hogy azért, mert a közös telephelyi mérővel nem tudták volna a HMKE-jüket leválasztani a többiekről.
Ha ők is klímával fűtik a helyiségeiket, akkor azok is bekavarhatnak, csökkenthetik a feszültséget nálam is.

Villámtól továbbra is azt kérdezném, hogy szilveszter napján, naplement után hogyan csökkenthette a HMKE az L3 feszültségét?
Milyen üzem dolgozhatott ezen a napon úgy, hogy még ebédszünetet is tartott?
Ha esetleg vendéglátó hely van az L3-on, annak délben kellett volna a legnagyobb terheléssel működni. Ott nincs ebédszünet.
Vendéglő esetén a délutáni feszültség csökkenés már érthetőbb lenne.
Jó lenne látni, hogy például hogyan nézett ki a hétfői (mai) feszültség görbe reggeltől késő estig! Esetleg a teljes 24 órán keresztül. Megoldható?


A fotót nem találtam meg, de a cikket igen. Jól mutatja, hogy hogyan viszonyul a szolgáltató a bejelentésekhez. Az ígért válasz azóta sem jelent meg az újágban. Sem a hiba okáról, sem a kártérítések kifizetéséről.

/www.delmagyar.hu/szeged_hirek/tultoltak_az_aramot_zakanyszeken_-_azt_igertek_a_lakoknak_a_szolgaltato_munkatarsai_hogy_kifizetik_az_okozott_kart/2570045/Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Hálózati problémák, feszültségingadozáslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva