Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Hálózati problémák, feszültségingadozáslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2018-12-31
21:17:02
Előzmény: 444tibi #52334#52335
" Az analóg műszer mutatója ilyenkor is sűrűn koppan 1000 V felett az ütközőn."

Először egy szkóppal nézném meg, de a szolgáltatót is kirángatnám, ha így viselkedne a műszer nálam.
2018-12-31
17:34:13
Előzmény: sándor #52320#52334
Így végképp nem értem.
Nálad akkor az egy dolog hogy az átlagnál kicsit talán alacsonyabb a feszültség, de erre rá kell ülnie valam lórúgásszerű impulzusnak, az meg honnan? Ha este tapasztalod ezt és nem nappal. Napközben még érthető is lenne, a szomszéd vállalkozás mint írtad benapelemezte magát és maximális kitáplálásnál esetleg nem tudja a tüskéket lenyelni a hálózat.
De este, mitől rakódnak rá ekkora tranziensek..?
Ha túlterhelt a hálózat, oké, leesik a feszültség. De stabilra, nem ugrál le-fel.

UPS-t sem értem, azt is valami megbolondítja, azok 200-210V felett nem szoktak átkapcsolni akkura. Meg a ledeket is akkor ezek tüskék bolondítják meg, nálam 180-190 voltnál sem vibrált a led csak halványabb volt.
Ötletem sincs rá, honnan ülhetnek ekkora csúcsok a hálózatra.
2018-12-31
11:32:10
Előzmény: sándor #52307#52332
Sándor!

A LED-es lámpák villózásával kapcsolatban. Szedtem már szét kíváncsiságból néhányat, miután tönkrementek. Többféle van. A legrosszabb, ami egyenirányításként egy szem diódát használ, ez a legzavaróbb. 50Hz-en villog, és a kitöltési tényező 50% alatti. Az ilyen lámpákat úgy is észreveszem, ha a periférikus látásomba kerülnek, vagy ha egy mozgó tárgyat figyelek, miközben elfordítom a fejem. Sokszor kondenzátort sem tartalmaznak, hogy közelítsék a DC-t. Vannak olyanok, amik teljes egyenirányítót használnak, ezek 100Hz-en villognak, ezek inkább csak a bejövő feszültségre kényesek.
Az igaziak azok, amik áramgenerátorral hajtsák a LED-eket. Ezeknek az élettartamuk és az áruk is nagyobb. A legjobbak, amiknek súlyuk is van a bennük lévő alu hűtőtömb miatt.

A szünetmentessel a problémád nem igazán érthető. A terhelést jelző led vélhetően csak áramot mutat, ami alacsonyabb feszültségnél természetesen nagyobb lesz. De azt nézted-e, hogy ilyenkor a teljesítményfelvétel is nő? Mert ha csak áramot mutat, akkor semmi baj vele. Oly mindegy, hogy 230V 1A, vagy 209V 1,1A.
2018-12-30
16:25:27
Előzmény: 444tibi #52315#52320
Ezt nézd meg:

www.led24.hu/stroboszkop-hatas-a-ledeknel

A négy videóból a jobb felsőhöz hasonlít a jelenség.
Nem jelentkezik csak akkor, amikor a fesz 230 alá kerül. De, hogy mit jelent az "alá", azt ne kérdezd, mert amit egy lassú digitális műszer mutat, az nem mérvadó. Az analóg műszer mutatója ilyenkor is sűrűn koppan 1000 V felett az ütközőn.
Nagy hidegben kezdődött, este, amikor elkezdett mindenki fűteni. Mindegy, hogy hétvége volt, vagy ünnepnap. Bár nagyon zavar, már villogás kezdetéből meg tudom saccolni, hogy hány óra van, és hogy mennyi lehet a külső hőmérséklet.

Nem ismerem az izzó felépítését, a tápegységét. Azt sem, hogy valójában abból, az egy dugaljban mérhető 230 V alatti feszültségből mekkora marad, mire az izzó tápegységéhez jut.
A led tv-ken is, márka függően változik a kép. Az állandó képváltozás miatt ez csak akkor zavaró, ha kimerevítem a képet.

Egy használt és használható APC UPS (7 A-el terhelhető) ára a töredéke annak, mintha berendezkednék autó akkura, inverterre, intelligens töltőre. Kipróbáltam, vészhelyzetre van egy 150 VA-es szett. Feljebb menni értelmetlennek találom.
Olyan egyszerű megoldásra van szükség, amit egy gyerek is tud használni.

Ha ilyen komoly hálózati feszültség esésed volt, akkor ha környezeti körülmények miatt kiszámítani nem is lehet, megsaccolhatod, hogy mekkora áram dolgozhatott nálunk, ahol -6 fokban napokon át 800 fok körül izzott a kötés. A "nem látható kötések" 200-300 fok körüliek voltak.

2018-12-30
07:30:43
Előzmény: sándor #52307#52315
Sándor írta (https://biosolar.hu/forum/show/52307#52307):
"""
Több szünetmentest használok. Általában Smart UPS-ek, 1400-1500 VA-esek, meg néhány ismeretlen 130-50 VA-es kis készülék. Ezekről megy a kollektor, a fűtési rendszer, és néhány kisebb "szükség" világítás.
Azt, hogy a drága ledek villognak az alacsony feszültség miatt, már benyeltem. Hülyeség volt kiadni a pénzt a korszerű technikára. Talán, ha rövid időn belül megoldódik a hálózati feszültség problémája, akkor nem cserélem vissza őket a régi halogénekre.
A szünetmentesek régiek, használtan vettem őket több mint tíz éve. Most cseréltem harmadszor akku garnitúrát mindegyikben. Az akkukat azóta egyenként kisütöttem, feltöltöttem, kiszűrtem a gyengébbeket, a javíthatatlanokat.
A szünetmentesek évenkénti próbája az, hogy egy 100 W-os izzóval mérem azt az időt, amíg hálózati betáplálás nélkül működnek. 30-50% közötti üzemidőnél cserélem az akkukat. A csere után egy hónappal ismét teszt következik.
A teljes kisütés után mérem a feltöltés idejét, azt, amikorra az összes töltést jelző led ismét teljes fénnyel világít.
A szünetmentesek terhelése a telepítés óta állandó és annyira kicsi, hogy a terhelést jelző ledsor alsó ledje még soha nem világított. (Természetesen a teszt mellett a terhelés növelésével ezeket is ellenőrizni szoktam. Nincs határozott elvárás, mert nem ismerem az üzemi paramétereiket, inkább csak az állandóságot ellenőrzöm.)
Amióta ilyen alacsony a feszültségünk, megemelkedett a fűtéskör motorjainak az áramfelvétele, és amikor egyszerre működni kell minden szivattyúnak és szabályozó motornak, akkor ez a bizonyos terhelést jelző led első fokozata bevilágít. Elég egy szivattyút leállítani, és a led kialszik.
Van olyan szünetmentes, ami kijelzi a rendelkezésre állás százalékát. Mielőtt a fűtés beindul, a kijelzés 99%-ot mutat. Régebben ez a leghidegebb telek esti csúcsidejében is 99% -on maradt. Az első kesergésem idején a fűtés beindítása után lecsökkent és 14-35% között ugrál a hálózati feszültség változásának a függvényében. Kipróbáltam, az új akukkal sem javult a helyzet. A régi kb. 3 órás működési idő (hálózat nélkül) kicsit >1 órára csökkent. Ki kellet vegyem a fűtési rendszerből, és egy 1500 VA-est tettem a helyére. Most csak azt látom a kiterhelést jelző leden amit leírtam, de a hálózat nélküli működési idő maradt >6 óra. Ez tökéletesen elég. Ennyi idő alatt biztonsággal leég a kazántöltet, tudok gondoskodni inverteres autó aksis tovább működtetésről.
A 6 óra azért kulcsszám, mert a szolgáltató évente kétszer végez hálózat karbantartási munkát. Nyáron, amikor 36 fok meleg van, és télen, amikor nappal -5-10 fok van. A meghirdetett áramszünet 8 órás, de jó magyar szokás szerint egy órával később kezdik a munkát és egy órával hamarabb is fejezik be. Így van időm a lemerült szünetmentest kiváltani másikra, illetve inverterre.
Nincs dokumentációm a szünetmentesekhez, nem tudom, hogy hol és mivel lehet a feszültség határokat eltolni, átállítani. Valószínűnek tartom, hogy mivel ezek a készülékek még a régi 220-230 V-os időkben és időkre készültek, felfelé biztosan nem, lefelé talán lenne állítási lehetőségük.
Az egyik 1500 VA-esen van egy többpólusú Amphenol. Talán távvezérlésre, hálózatba illesztéshez, szabályozáshoz, de még csatlakozó ellendarabot sem találtam a környéken. Az egyik, szünetmentesekkel is foglalkozó szervízben azt mondták, hogy amióta ezt a típust mindenhol lecserélték, ők is kidobtak minden ehhez tartozó doksit és anyagot. Csak találgattak, hogy milyen kapcsolattal lehetne kommunikálni a szünetmentessel.
Fiatalabb használtat kínáltak, de amíg ez működik, nem akarom lecserélni.
Távolabbra elküldeni és esetleg átprogramoztatni valamire, valami olyan hálózati eltérés miatt, ami lehet, hogy rövidesen megszűnik, többe kerülne, mint egy másik használtat vásárolni. Még azt sem tudom megmondani, hogy esetleg milyen harmonikusok kavarhatnak be. Esti csúcsidőben a HMKE-k kiesnek, de ott maradnak a levegős fűtőklímák.
Egyszóval helyben járok, szívesen fogadnék valami vigasztaló véleményt.
Köszönöm, ha tudnál segíteni.

"""


Mit jelent konkrétan hogy "alulról kercolja a 230 voltot"?

Csak azért kérdem mert pár hónapja nálam egy oszlop kötés meglazulása miatt 175V volt a legalacsonyabb hálózati feszültség a lakásomban. Ez kb. 4 napig tartott, ezalatt kitűnő lehetőségem volt állítható toroid nélkül tesztelni a készülékeimet.
Kitűnőre vizsgázott minden kapcsolóüzemű táppal rendelkező készülék, a legpregnánsabb példa a 14 éves CRT katódsugárcsöves Daewoo színes TV, az 179 voltig hibátlanul ment.
A Grundfos Alpha szivattyú szó nélkül ment 175 volttal.
A saját gyártmányú UPS-em ami 13,8V/3A-t tud, tartotta a paramétereit. Ez az UPS tartja életbe áramszünet esetén a kazán, a zónavezérlő rendszert és a keringetőszivattyút. A rendszer teljes fogyasztása 1,6A körüli, azaz 19W, ebből a keringető 12W körül van.
A mikrót nem próbáltam, amik meghaltak azok a melegítőkészülékek, egy kenyérpirítás 5 perc helyett 20 perc lett, egy mosás fél helyett 1 óra, nem a mosógép vezérlés adta fel a harcot hanem a fűtés tartott sokáig. Az izzólámpák átmentek hangulatvilágításba, kellemes vöröses nyári alkonyt idéző színnel.
A fele kínai, fele noname magyar vásárlású ledes világítótesteken a fele kicsit halványabb lett, a másik fele semmi változást nem produkált.
Tippelésem szerint 200-205V az a határ aminél még szinte minden üzemi paramétert tudnia kéne minden készüléknek, ezért kérdeztem hogy mennyi az az alulról karcolja?

Segíteni csak tanáccsal tudok, lehet építeni házilag UPS-t, fillérekből, olyan be és kimeneti paraméterekkel amilyet akar az ember, nekem a kis online UPS az akku nélkül kb. 2000Ft se volt. Igaz, mivel az elektronika a hobbim, az alkatrészek fele otthon fellelhető volt. Egy 8-10Ah mezei riasztóakkuról 3-4 órát hidal át.
Ennek sajnos feltétele a kisfogyasztású, az általad nem favorizált kapcsolóüzemű táppal kezdődő PWM vezérelt korszerű szivattyú.
Az Atmos ventillátora sajnos mindenképp szinuszt kíván.

2018-09-01
00:04:40
Előzmény: villam64 #51876#51949
Szia Villám

Volt téma a HMKE-k okozta túlfeszültség. Az, hogy ez egyáltalán lehetséges e, illetve, hogy mit fognak "kitalálni" a megregulázásra.
Régóta ígérem, hogy van pár anyagom, amit felteszek, de azok többoldalas tudományos magyarázatok. Ezért halogatom.

Ma itt a lehetőség, hogy egy rövid anyagban továbbadjam, hogy hol is állunk, és hogy mi lehet a jövő útja. Komoly emberek írták.
Tény, hogy a KIF-en ők okozzák a túlfeszültséget és vélhetően a meghibásodásokat is. Ők az okai a hálózatra kényszerített trafó csapolások váltogatásainak, ami kapcsolási túlfeszültséget is okozhat.
Nem sok jót látok a megoldásra. A létesítést szabályozó előírásokat szerintem nem fogják módosítani. Az állam a megoldás terheit át fogja terhelni a termelőkre. Ez gyakorlatilag megegyezik a németországi példával. Vagy tárolsz és a tárolás miatt bővíteni leszel kénytelen, vagy távirányítással leszabályoznak.

Az az érzésem, hogy gyorsan bekövetkezik a döntés. Láthatod, hogy mind az EON, mind az NKM kényszerhelyzetben van. A megkönnyített létesítést nem fogják módosítani, piti ugyan a kérdés, de választások jönnek. A szolgáltatók meg eleve kötelezve vannak a probléma megoldásra. Állami pénz nem lesz hálózat fejlesztésre. A tárolásra ilyen kicsiben végképp nem.2018-08-15
00:06:03
Előzmény: BJaca #51822#51868
Szia Bjaca!

Nem jutottam előrébb. Nem találok olyan műszerezettséget, amivel a szolgáltatót meg lehetne fogni. Sajnos a javasolt műszer ehhez kevés.

Közben egy ideig jegeltem a dolgot, mert Szeged mellett történt egy olyan rejtélyes túlfesz miatti tömeges meghibásodás, amire várok.
A szokásos, a szolgáltató elzárkózik, visszautasít. Az újság megírja. Pár napig semmi válasz, majd egyszerre elismeri, hogy a trafó hibásodott meg! A szekrényében dolgoztak... (Erről mindenki azt gondol amit akar, aki látott már trafót és trafószekrényt. Ráadásul végig csinált jó pár visszakapcsolást.)
Minden kárt térít, de előtte egyedileg kivizsgál.

Az, hogy tartós, vagy impulzus szerű volt-e a túlfesz, nem tudható. Homályosan az volt a panaszosok véleménye, hogy a visszakapcsoláskor bekapcsolt állapotban lévő készülékeik mentek tönkre.

A környék nem szegény negyed, hallomásból tudható, hogy jó pár HMKE is van a hálózaton. De ezt egyelőre tekintsd az én paranoiámnak!

Nem tehetek mást, mint várom, hogy hol következik be hasonló hiba a közelben is. De, egy alaplap miatt biztosan nem fogok 60ezerért szakértői vizsgálatot megrendelni.

villam64Válasz erre
2018-07-31
05:11:32
Előzmény: sándor #51826#51828
Szia Sándor

Itt egy belengetett megoldás.
www.vg.hu/vallalatok/energia/az-elmu-emasz-megkapta-az-elso-energiataroloi-engedelyt-1018983/

Elolvastam a 3. legfrissebb tanulmányodat. 25 %-os HMKE-ig nem kell kapcsolgatni a tekercset. Be tudod-e bizonyítani, hogy nálad minden harmadik háznál van napelem HMKE ? Egyértelműen a megnövekedett fogyasztási igény miatt kell kapcsolgatni, kellett fejleszteni. Nem értem, hogy a németek többszörös lefedettsége mellett működik a rendszer, akkor felétek miért ne működne. Az átkapcsolást írta a harmadik doktorid, de az normális, a szabványnak megfelelő.
2018-07-30
23:58:22
Előzmény: BJaca #51822#51827
Szia itt is!
A gond az, hogy a lekapcsolás, a megszakítás pillanatában még nem történik semmi. Az inverterekkel sem, mert a hálózati feszültség még nem esett határérték alá. A megszakítási ív még fenntartja az "áramot", de már kiküldi a tranzienseit.
A tüskék ellen nincs védelem, csak a szerencse. Majd teszek fel erről is anyagot. (2-3 fotót kellene "Robert" méretűvé konvertálnom. Mire belőttem az új alaplapot, utána pár nappal megkaptam a legújabb szoftver verziót. Még keresem a képeimet.)

A tíz másodperces ötleteddel valószínűleg kirobbantanál egy fogyasztói háborút.

Képzeld el, hogy most este 18.15-től tíz percen át nagyjából öt észlelhető lekapcsolásunk van. Ha ennyiszer kellene egy foci szurkolónak meccs közben visszanyomnia távirányítóját...

Egy biztos. A házi mérést nem fogadják el. Csak a sajátjukat. Ismert jelenséget mérni viszont nem akaródzik.
2018-07-30
23:39:31
Előzmény: villam64 #51812#51826
Szia villám
A hálózatunk mai szemmel nézve erős és korszerű. Hálózati szemmel nézve "pár" éve újították fel, direkt a kisüzemek miatt. A trafónk is jó, tehát marad a harmadik tényező amit nem említettél, a rácsatlakozó HMKE-k.

Még mindig nem érted, hogy nem hibát, hanem kárt okozó okot keresek. Nem versenyeztetem a hálózatot és a HMKE-t, hanem egy egységben vizsgálom, vizsgálnám.
A hálózat, az tavaly is és azelőtt is ugyan ez volt, de kapcsolgatások nélkül. Innen kell kiindulni akár tetszik, akár nem.

Még regisztrálni sem kell, annyira egyértelmű a reggeli és az esti napelemes rá és lekapcsolásokkal szinkronban bekövetkező kapcsolási sorozat. Most, hogy a hőség miatt nappal többször van zivatarfelhő kialakulás, a kapcsolgatás a felhők megjelenésével és eltűnésével is megjelenik.
Erre a problémára a pletykák szerint hamarosan jön az egyik belengetett megoldás.

Nem értem miért soroltad fel a hálózat fajtákat. Aki ismeri ezeket, az tudja, hogy a zárlati viszonyok miatt csak sugaras hálózatról kapjuk az energiát. Annak minden előnyével és hátrányával együtt.

2018-07-29
16:26:32
Előzmény: sándor #51811#51822
Szia Sándor!
www.elkoep.hu/termekek/relek/feszueltsegfigyelo-rele/1-fazisu-ac/feszueltseg-figyelo-rele-hrn-35-2305/
Ezzel elvileg megvédhető a hálózatod a hirtelen kapcsolgatásoktól, Ha csak egy pillanatra megy el az áram, akkor 5-10 másodpercig nem engedi visszakapcsolni. Egy 10 másodperces kimaradást, főleg ha stabil feszültségre történik a visszakapcsolás, jobban tolerálnak a készülékek.
Ha úgy érzed, hogy a pillanatnyi áramszünet (pl átkapcsolás) és az utána lévő feszültséglökés okoz gondot, akkor ez jó lehet.
Létezik memóriával rendelkező hálózatfigyelő kütyü is:
www.dialcomp.hu/hu/digitalis+fazisfigyelo+muszer+-+beepitett+memoriaval++1.html

2018-07-26
19:00:22
Előzmény: sándor #51810#51820
Nem olvastam semmit rosszul, jeleztem is hogy nincs tudásom az energiaátviteli transzformátorok fokozatkapcsolási megoldásairól, idézném magamat:
""Egy transzformatoron nem tudom hogy hany fogyaszto log es nem ismerem az energiaatviteli transzformatorok fokozatkapcsolasanak a megoldasat.""

A villanymozdonyos példa megállja a helyét mert amikor 2000Kw van kapcsolgatva másodpercenként 3-4szer, akkor a tranziens elméleted szerint már magán a mozdonyon is agyon kéne verdesnie mindent, és nem, pedig bőven tele van a mozdony gyengeáramú készülékekkel is (éberségvizsgáló, mozdonyrádió, elektronikus tachográf stb.)
Jól írtad, a vasútnak saját villamosenergia ellátó hálózata van. Erről egyáltalán nem csak a vontatás megy hanem nagyon sok helyen, állomáson erről kapja a forgalmi iroda (tele számítógépekkel) és a segédberendezések (fénysorompó stb.) is a villamos áramot, ott is tele van minden gyengeáramú készülékkekkel. És nem jellemző a napi elhullásuk a készülékeknek.
Pedig ott is vannak nagyteljesítményű 25Kv-os megszakítók és gyorsszakaszolók a körökbe amik egy felsővezeték zárlat esetén a hibás ágat lekapcsolják. Úgy érzem egy 25Kv melletti több KA megszakítása sem kis mutatvány, ennek ellenére sem pusztulnak bele a készülékek.

Szerintem nem értettem félre amit a mostani készülékek energiatárolásáról írtál, ha mégis félreértettelek, elnézést:
""A hálózat a mai fogyasztói jellegből kifolyólag visszagerjeszti önmagát. Magyarul sok az energiát tároló "kondis" gyengeáramú berendezés.""
Ebből azt vettem le hogy Te arra gondolsz hogy ezek esetleg visszatáplálhatnak. Erre írtam hogy semmiképp sem.

Szinte minden készülék, tápegység egy pár 10nF kondenzátorral kezdődik, ennek kisütésére beépített ellenállás szolgál, a kisütési idő 1 sec alatt végbemegy, amit írtál a próba, természetesen megcsíp mert még minimális töltés van benne, amúgy nem életszerű a kísérlet. A tárolt töltés nagyon kicsi, ha valakinek van kedve számolja ki hány mJ vagy mWh.

A mai modern tápokról írtakkal maximálisan egyetértek veled. Bár komoly törekvések történnek a hálózatra kiszűrődő zavarjelek csökkentésére, a helyzet nem túl biztató, különösen hogy a tépok szinte 100%-a a szinuszhullám csúcsát használja. Ez ellen tenne az aktív PFC megoldás, több-kevesebb sikerrel. Erre rátesz még a sok fázishasítás elvén működő készülék valamint a divatos egyutas egyenirányítással való teljesítménycsökkentés (pl. hajszárítók stb.) Transzformátor és szinkrongenerátor a talpán aki ezeket a színusztorzító jelelakokat elviseli és a meddőről és annak felharmonikustartalmáról még szó se esett.
2018-07-25
09:36:43
Előzmény: sándor #51811#51819
30kA, 2MV, 0,2s (5*10^-5h)=3000kWh
Hát, ennyit fogyasztok egy évben. Nincs egy felesleges villámtárolód? :)

Tényleg azt javasolnám, mérd, figyeld magad a hálózatot. Optocsatolóval le lehet választani úgy a hálózatot, hogy a legkisebb tüske is látszódjon, vagy pedig hangfrekvenciás transzformátorral. Ha már biztos vagy benne, hogy milyen jelenségek vannak a hálózaton, akkor könnyebb helyzetben vagy a szolgáltató felé is.
villam64Válasz erre
2018-07-24
08:23:25
Előzmény: sándor #51809#51812
Szia Sándor
Az újabb írásaidból következtetve, egyre nyilvánvalóbb, hogy a hiba oka a gyenge hálózat, trafó. Megnövekedett a terhelés nálatok, amit a rendszer nem bír. Megnézném nálad a 230 V változását, a hibás, vagy túlterhelt fázison. A kapcsolgatás oka is fontos. A napelem inverter nem tud 800 V-ot leadni. Viszont az említett fogyasztóid igen. A tüske lekapcsoláskor keletkezik. De miért kapcsol le? Hogy nagyobb terhelhetőségre kapcsoljon? Akkor nagy a fogyasztás, és nem bírja. Tehermentesítsd azt a fázist.
Nálam hálózati hiba - HMKE hiba 1 -0.
Gyenge hálózat Budakeszin. Messze a tűréshatáron belül. Tehát nem kapcsolgat.

Az inverter egyenletesen termel. A három fázis mégis eltér. A fogyasztók határozzák meg.
Sugaras hálózat: egy pontból táplált, többszörösen szétágazó nyitott vezetékrendszer, amelyben az energia a fogyasztókhoz csak egy úton juthat el (3. ábra). Elonye, hogy a hálózat jól áttekintheto, a hibahely könnyen meghatározható, védelme egyszeru. Hátránya, hogy üzemzavar esetén nagy terület maradhat energia nélkül, valamint a legutolsó fogyasztónál nagy a feszültségesés.

Gyurus hálózat: egyetlen táppontból kiinduló és oda visszatéro gerincvezetékbol, valamint a hozzá kapcsolódó leágazásokból áll (4. ábra). Elonye, hogy a fogyasztók két irányból kapnak villamos energiát, így meghibásodás esetén a megfelelo szakasz kizárható, és a többi fogyasztó ellátható. Hátránya, hogy a táppont kiesése esetén az összes fogyasztó energia nélkül marad, valamint a hálózat védelme bonyolultabb.

Több pontban táplált hálózat: lényegében olyan gyurus hálózat, amely két vagy több, egymástól független táppontba csatlakozik (5. ábra). A gerincvezeték megszakítókkal több részre osztható, így üzemzavar vagy karbantartás miatt az egyes szakaszok kizárhatók. Bármely táppont kiesése esetén is biztosítható a fogyasztók energiaellátása. Hátránya, hogy az ilyen hálózat már bonyolult védelmet igényel, ezért célszeru, hogy normál üzemállapotban a gerincvezetéket két sugaras hálózatra osztjuk, és csak üzemzavar esetén kapcsoljuk össze. Ezáltal a hálózat egyszeruen védheto.

Körvezeték: olyan zárt vezetékhálózat, amely a táppontból kiindulva az összes fogyasztó érintése után visszatér a táppontba (6. ábra). A körvezeték kialakítható két táppontból indítva is. Az egyes fogyasztói gyujtosíneket összeköto vezetékszakaszokról további leágazások nincsenek. A körvezetékre csatlakozó fogyasztó üzemszeruen mindig két irányból kap táplálást, ami az energiaellátás minoségét és biztonságát növeli. Hátránya a nagyobb beruházási költség, valamint a táppontok kiesése az összes fogyasztót érinti.

Hurkolt hálózat: a vezetékek egymással összekapcsolt, bonyolult, zárt rendszert alkotnak (7.ábra). A vezetékek több csomópontot és fogyasztói táppontot kötnek össze, ezért ez a hálózat a legüzembiztosabb. Mivel a fogyasztókhoz egyidejuleg több úton juthat el az energia, ezért itt a legkisebb a feszültségesés. Hátránya, hogy bonyolult védelmet igényel és a létesítési költsége nagy. Ilyen kialakítású általában az elosztóhálózat, az alaphálózat és a városi középfeszültségu kábelhálózat.

2018-07-24
00:42:52
Előzmény: BJaca #51806#51811
Szia Bjaca!
"20-30 ezer Amper, 1-2 MegaVolt.". OK. És az időtartam? Nem teljesítményről , hanem munkáról van szó. Nem KW, hanem KWh. Azt a romboló munkát el kell végezni! Ha így nézed, akkor nem is tud olyan sokat egy villám.

Nem tudom, hogy mit keresek. Egy lakott ház működését kell minden körülmények között biztosítanom. Csak biztosra mehetek. Félek kockáztatni.
A földből és a nullából minden földeltnek tekinthető tárgy felé röpködő szikrák töredékei lehettek a villám, egy villám-rész feszültségének. A villám ellen a passzív védekezésre álltam át, mert az aktívakat csak esetlegesen sikeresnek tartom.
Most elsősorban a hálózati zavarok ellen kell valami megoldás.

A hálózat figyeléshez kellene egy, a biztosító által elismert, túlfeszültség okozta jelentős kár. Különben nekem kell a hosszú idejű vizsgálatot kifizetnem.
Még egy rövid idejű ellenőrzéshez is sokezer forintos óradíjjal küldenének ki valakit.
A néhai külföldi szolgáltató ügyesen átszervezte az egész kiszállási rendszert, hogy ne lehessen összejátszás a helybeli szerelőkkel. Illetve már nincsenek helybeli szerelők, csak szerződött és kivételezett "partnerek".
Minden apró hiba bejelentésre 30-40 Km távolságból jön szerelő, még egy mérőhely ellenőrzésre is.
A mi városunkban lakó szerződött szerelők pedig mennek az ő városaikba.
Kabaré, de még a műholdas szolgáltató helyi lakos szerelője is csak Szegeden dolgozhat. Hozzánk meg Szegedről jön a szerelő. Bizalom a felsőfokon.
El tudsz képzelni így egy magán kezdeményezésű hálózat figyelést?
2018-07-24
00:06:16
Előzmény: 444tibi #51805#51810
Valamit rosszul olvastál.
Nem a működő transzformátorról akasztunk le pár KW-ot. Először a "hálózat" kapcsolja le a trafót. Ez már egy hatalmas fesz lökés. Ehhez adódhatnak hozzá a trafó leállása után a HMKE-k leállásai. Ezek is okoznak zavarokat.
Ezért kell elfogadni minden HMKE-snek azt a Termelői Nyilatkozatot, amelyben vállalja, hogy amennyiben a HMKE rendszere okozta zavar miatt a szolgáltató valami védelmet kénytelen építeni, akkor annak minden költségét megtéríti.
Nagy különbség.

A régi villanymozdonyos példa megállna, ha a vasúti vontatás nem egy minden mástól független hálózatról üzemelne. De arról megy, így nem is zavar be az általános közcélú hálózatokba.
Ami az indítási, gyorsítási fokozatokat illeti, el sem tudna indulni egy hatalmas rántás nélkül. A gőzmozdonyok sem tudtak.
A mai mozdonyok már igen.

Szerintem félreértetted, amit a mai készülékek energia tárolásáról írtam. Arról volt szó, hogy minden valamire való készülék rendelkezik valamilyen tárolással. A legegyszerűbbek egy kondival. Ez arra szolgál, hogy egy hálózati pislantás miatt ne kapcsoljon ki a készülék. Sok elemről működő készüléknél olvashatod, hogy gyors az elemcsere (1-2 perc!), akkor nem kell újból beállítani a működési paramétereket. A készülék a tárolt energia segítségével megőrzi az eltárolt adatokat.

A hálózatról üzemelőknél, kapcsolóüzem ide vagy oda, javaslom hogy próbáld ki a következőt:
-Bal kézzel fogd meg a dugvillát, a jobb kezed legyen készenlétben a bal kézfejeden. Hirtelen mozdulattal húzd ki a dugvillát.
-Amikor az érintkezők elhagyták a dugaljat, akkor a jobb kezed ujjait azonnal csúsztasd rá a két tüskére.
-Ezt próbáld ki asztali számítógépnél, laptopnál, tv-nél, bármilyen tápegységnél. Néha még telefonnál is sikerülni szokott.
-Az eredményt írd meg. (Balkézzel is jó lesz.)

A tranziensek, legalább is a károsítók nem az üzemi feszültség körül keresendők, hanem a több ezer voltos tartományban.
A takykánál feltett tanulmányok megmagyarázzák, hogy miért pont a modern tápok miatt nőtt meg a zavarok száma, változott meg a jellege és az erőssége.
Egy ezer voltos tüske szerény kezdő a zavar szakmában.
2018-07-23
23:30:17
Előzmény: villam64 #51804#51809
Szia villám

A takykának írott válaszom mellékleteiben sok mindenre van magyarázat.

A hálózatok öregek. Maximum ellátják a kiszolgálást, de minőségi szolgáltatásokra csak kevés helyen alkalmasak.
Sokan dolgoznak a problémán. Egy közelmúltbeli tanulmány a korszerűsítés munkaerő szükségleteivel foglalkozott. Az eredmény az, hogy a meghirdetett és elvárt villamosenergiai fejlődéshez szükséges hálózatépítési, korszerűsítési munkákhoz sem darabszámban, sem minőségben nincs az országban munkaerő. Nem is lesz akkorra, amikorra kellene.

A KÖF trafókon a szekunder kivezetéseket kapcsolgatják a teljesítmény igénynek megfelelően, és ez a normális üzem állapot, nem rendszer hiba. Ennek a kapcsolgatásnak nem szabadna gyakorinak lenni, mint ahogyan ez a HMKE-k és a megnövekedett energia igény előtt nem is volt az.
Lassan kezd kirajzolódni, hogy talán mégsem ez a kapcsolgatás okozza a pislogások nagy részét.

2018-07-23
23:15:23
Előzmény: takyka #51803#51807
Az lesz, csak valószínűleg már nem nekem kell megtennem. Ha csak egy gagyi beltérim lenne és nem három, és ha az már elmúlt kettő éves, meg sem fordult volna a fejemben, hogy ennyire belemásszak a hiba ok keresésébe.

A dolog összetett, mégis roppant egyszerű. Állítólag nem csak nálam vannak gondok. A kis cégek százmilliós, kedvezményes hitelből vásárolt gépeinél is sorra tagadják meg a szervizek, hogy elismerjék az elektronika garanciális meghibásodását. A gép nem termel, hitelt meg fizetni kell.
A választásoknak vége, kifutottak a tömeges HMKE engedélyek, folyik a beüzemelésük.
A szolgáltatót visszaállamosították, de előtte még ösztönözték, hogy a pályáztatott kedvezményes HMKE tömegigényt fogadja be.
A következményekkel tisztában voltak, mert még a visszaállamosítás előtt 2016 ban elfogadták azokat a bizonyos "esetleges" HMKE megszorító intézkedéseket, amiket lépésenként vezetnek be. Ez ugye nem a mostani, a nálam jelentkező hálózati zavarok szintje, és nem is az én bajom.

Megnéztem, és kiderült, hogy te folyamatosan az inverterekre vonatkozó szabványokra hivatkozol, én pedig a komplett HMKE rendszer által okozott zavarokra vonatkozó 2011 évi szabványra. Az e szabvány alapján a HMKE berendezésedre vonatkozó kötelezettséget neked is alá kellett írni.
Erre gondolok:

energia.eon.hu/hmke/pdf/17_CDTU_1-3_03_DIGIT.pdf

Ezt íratja alá minden szolgáltató szó szerint. A lényeg 3/4 oldalon van. Arra a szabványra hivatkozik mindenki. Ezekről a termelőket érintő kötelezettségekről (amikről nem is tudnak, esetleg régen elfelejtették) nem akarok ismételten írni.


Teljesen igazad van a CE jelzésre hivatkozással. Túl vagyok rajta. A válasz az volt, hogy "mi természetesen csak CE megfelelő termékekkel látjuk el az előfizetőinket. A szerelő egyszeri munkadíja akkor is hatezer forint".


Közben kicsit belemásztam abba, hogy hogyan néznek ki a hálózati zavarok, a tranziensek és harmonikusok HMKE esetén. Felteszek pár elérhetőséget, de a lényeg az, hogy egy HMKE nem oszt és nem szoroz. Kettő már érzékelhető. Több esetén akár a pislogást is okozhatják, amikor megfordítják az energia irányt és pillanatra "megbénítják a KÖF/KIF trafót. Magyarul ellen gerjesztik.
Ez jó ok arra, hogy be lehessen avatkozni a már érvényes HMKE-s szerződésekbe. Ezt én a visszaprivatizált külföldi szolgáltató bosszújának nevezném. De az lehet, hogy egy előre egyeztetett művelet volt. A pénz nagy úr!

Lényeg, hogy valami beavatkozás rövidesen történik, ami a "családi HMKE-nek" is fájni fog.

Akkor néhány dolgozat és tanulmány a teljesség igénye nélkül. Nem végig olvasásra! Mindegyikben van néhány fejezet, amit érdemes kiragadni, mert jó gondolatokat indíthat be. Mindenkinek szánom, nem téged akarlak bosszantani vele, de valahova össze kellett gyűjteném, mert szétszórva értelmét vesztené az egész. Bocs.

midra.uni-miskolc.hu/JaDoX_Portlets/documents/document_14639_section_7003.pdf
www.mee.hu/files/images/3/B_44_Sinka_L.pdf
wwwtdk.bme.hu/VIK/DownloadPaper/Napelemek-telepitesenek-hatasa-a1

szia

2018-07-23
20:56:43
Előzmény: sándor #51802#51806
Szia Sándor!
Nagynak gondolom a villám energiáját? Hát, nem is tudom. 20-30 ezer Amper, 1-2 MegaVolt.
Az általam említett varisztorok a megadott feszültség felett elkezdenek rövidzárba menni, hatásosan zabálják a túlfeszültséget. Egy jól választott induktivitás is megesz belőle sokat. Viszont érdemes a szolgáltatóval is felvenni a kapcsolatot, infót gyűjteni a környezetedből, hogy másoknál is vannak-e hasonló meghibásodások. Kérni, tegyenek fel hálózatfigyelőt.
Optikával leválasztva akár 24 órán át is tudod rögzíteni a hálózat jelalakját egy sima számítógép hangkártyáján keresztül, a jelalakot pedig vissza tudod nézni (pl Cool edit pro programmal)
2018-07-23
19:42:46
#51805
Olvasgatok es gondolkodok, neha hangosan.

Egy transzformatoron nem tudom hogy hany fogyaszto log es nem ismerem az energiaatviteli transzformatorok fokozatkapcsolasanak a megoldasat.
Saccolasom szerint, majd helyesbitetek, boven 100-500kW folottire saccolom.
Ha errol pillanatszeruen leakasztok par kW epp termelo napelemet, az ugrast boven elnyelik a fogyasztok. Nem ugras, vagyis az de lefele. Ennek karosito hatasa nem lehet. Max. leesik a feszultseg 1-2 voltot. Visszakapcsolaskor talan ugras lenne de mint olvasom az inverterek felfutasa baromi lassu.

A masik, a fokozatok kapcsolasa a transzformatoron.
Villanymozdony (nem most, 30 eve, de a V43 meg mindig fut), 2x1100kW vontatomotor. A szabalyozas a fotranszformator primer 25KV leagazasaival tortent, 32 fokozatban. Hat ha valami, ez megrangatja a primer es a szekunder kort, 2000kW van mechanikusan kapcsolgatva. Ez a 32 fokozat egy szemelyvonatnal egy nap kb. 1000szer ment fel nullarol 32-re es ment vissza. Es a mozdonyok 30-40 eve mukodnek es a felsovezetek es az alallomasi rendszerek se hullottak el percenkent a tranziensektol.

Mondom csak hangosan gondolkodok.

Megegy, Sandornak,
irtad hogy valoszinu a modern keszulekek taroljak es vissza is taplaljak a feszultseget.
Ez lehetetlen, minden modern kapcsolouzemu tapegyseg egy egyeniranyito diodaval kezdodik ami visszafele a halozatba megakadalyoz barminemu visszataplalast. Akkor ha kihuzod a konnektorbol es megfogod a villasdugot, agyon kene csapjon ha visszafele is folyna.

Megegy, epp a modern tapoknak nagyon jo a tranziens viselkedesuk,
elsore ott a graetz utan egy batar nagy pufferkondenzator ami akar egy egy 50voltos tusket is par boltra kisimit,
es ott az elektronika ami 180-350V kozott kepes kiszabalyozni.
Legalabbis amit en teszteltem, egy elektronikus Grundfos Alpha szivattyu, az 179 volton indult el, 370 voltnal nem tekertem feljebb a tapegyseget de szerintem birta volna.
Ezeket tranziensekkel nagyon nehez kicsinalni, ott valami mas van ha 1000 voltos tuskeket lehet merni egy 230 voltos halozaton.
villam64Válasz erre
2018-07-23
13:55:23
Előzmény: sándor #51802#51804
Szia Sándor

Én a hibát transzformátor hálózatodban látom. Hibás hálózati biztosító rendszer, mely le-fel kapcsolgat. Vagy okkal, vagy ok nélkül. Ha okkal, akkor a fázison kötés hiba van. Ha ok nélkül, akkor elöregedett védelem biztosító. Egy működő inverter a fogyasztók miatt nem tud komoly növekedést okozni. Egy 6 kW-os inverter maximum 1 %-ot az inverternél. A trafónál 0,1 % a hatása.
2018-07-23
13:22:09
#51803
Csak egy gondolat...

Ha neked sorozatosan mennek tönkre a hálózatra kapcsolt berendezéseid, akkor a szolgáltatódnak kell ezt a problémát bejelentened. Mivel számodra ők szolgáltatják a "hibás" villamosenergiát, az ő dolguk a hiba feltárása és a hiba okának a megszüntetése. Nem neked kell azzal bajlódni, hogy kiderítsd (vagy teóriákat állíts fel, hogy meg tudd nevezni) a hiba forrását. Azzal, hogy te CE megfelelő berendezést a használati utasításának megfelelően használsz, mindent megtettél, ami egy felhasználótól elvárható!

SZVSZ.


T.
2018-07-23
12:43:29
Előzmény: BJaca #51800#51802
Szia Bjaca!
Azért hoztam fel a villámom esetét, mert a túlfeszültség kapcsán nem tudtam mást hasonlítani a hálózaton fellépő (felléphető) tranziensekhez, harmonikusokhoz.
A hálózatot működtető elelemek, pl. a megszakítók ívárama, a hálózatok felépítéséből, a környezeti tényezőkből eredő hatások sokszor rombolóbbak tudnak lenni, mint a villámok. A villámok fogadására eleve tervezik a hálózatot, a többire viszont mindig egyedi megoldást kell keresni.

A villámvédelem egy folyamatosan változó valami.
Nem elég, hogy egyre többet tudunk meg az előidéző természeti tényezőkről, mellette még az alkalmazott eszközeink is állandóan változnak. Az eszközeinkről tudjuk, hogy folyamatosan érzékenyebbé válnak a túlfeszültséggel szemben. A természeti tényezők olyan meglepetéseket tartogatnak, amelyeket csak lassan tudunk követni.

Hogy a topic témájához is tegyek valamit. Attól tartok, hogy túlságosan nagynak gondolod egy villám energiáját. Az én ismeretem szerint egy "nagy" villám energia tartalma nem több, mint amit egy vödör gázolaj tartalmaz. Az időbeni gyors energia felszabadulás az, ami naggyá láttatja a villámot.
Pontosan ezért muszáj a feltételezett, rendkívül gyors tranziensek és harmonikusok romboló hatásait a villámhoz hasonlítani. Jöhetnek bárhonnan és mehetnek bárhová.

Azóta, hogy én villámvédelmi felülvizsgálói végzettséget szereztem, nagyjából a harmadik komplett szabvány az érvényes. Amikor villámvédelemből vizsgáztam, már akkor bedolgoztunk a szegedi Energia Felügyeletnél dolgozó, a következő új villámvédelmi szabvány kidolgozásában résztvevő kollégáknak. Adatgyűjtést, tapasztalat átadást végezetünk, nem tudományos munkát. A szegediek is bedolgozó munkát végeztek a nagyoknak. A tisztelet megkívánja, hogy úgy említsek kettőt a nagyok közül, ahogyan a szakmában számon tartják őket, az "ABÁ-t" és a "HORVÁTH TANÁR URAT".

Az a probléma, hogy csak próbálgatásokkal tudnék előrébb jutni. Mivel a mostani napi 8-10 gyors visszakapcsolás közül sem mindegyik okoz meghibásodást, így a védekezési próbálgatás nagyon drága megoldásnak tűnik.
Bár még nem adtam össze, tegnapelőtt egy Panasonic hordozható vezetékes telefon adta be a kulcsot, ma pedig egy Samsung telefon töltő. A Panasonic mára megjavult és újra tölt, a Samsung még "pihen". Ha az eddig minden készüléket tönkrementnek, vagy legalább is pótlandónak tekintek, akkor közelítünk a 80 ezer felé.
Most választhatok, hogy hulljon ki a gyengéje, amelyik nem bírta a megpróbáltatást és akkor kevesebb lesz a gondom, vagy értelmetlenül verjem ki a balhét a szolgáltatónál. Mindkettő sokba kerül és nekem kell kifizetnem.
Pillanatnyilag megpróbálom olyan helyre tenni a legnagyobb szünetmentesemet, ahol a legtöbb meghibásodás történt. Az már lassan körvonalazódik, hogy nem mind a három fázison kapom a romboló tranzienseket. Sajnálom, de ez is a "napelem-ok" felé tereli a figyelmemet.


2018-07-23
10:20:18
Előzmény: sándor #51799#51801
Szia,

Az említett számaim helyesek.Itt:
www.energia.eon.hu/hmke/pdf/HMKE_altalanos_muszaki_leirasok.pdf
a második oldal, ötös pontja taglaja, mely szabványoknak kell megfelelnie egy inverternek.

Én nem modnom, hogy nem áll fenn egy HIBÁS inverterrel működő HMKE által a zavartatás esélye. De az a határozott kijelentés, hogy egyes hálózati berendezések tönkremenetelét a szaporodó napelemes rendszerek okozzák, megalapozatlan!

Nem figyelem árgus szemekkel a hálózati áram folytonosságát, de mint erre fogékony mászaki ember, szerintem észrevenném ha rendszeresen pislákolnának felénk a lámpák. Persze, nem számolom ide az évente kb. egyszer előforduló zivatarokkal összefüggésbe hozható anomáliákat.

Mellesleg megjegyezném, hogy hálózati zavarkeltés lehetséges mértéke szempontjából nincs különbség egy adott teljesítményű termelő és hasonló teljesítményű fogyasztó között. Csak éppen fogyasztóból sokkal több (és ipari környezetben) sokkal nagyobb teljesítményű is van a hálózaton!

T.
2018-07-22
21:20:31
Előzmény: sándor #51797#51800
Szia Sándor!
Villám ellen igazából semmi sem véd. Ha csak egy villám erejét le tudnám tárolni, idén már nem fizetnék villanyszámlát. Láttam telefonvezetéken bejövő villám nyomát, hatalmas fekete folt a falon. Áthúzott a radiátorcsőhöz, és vitt két LCD Tv-t. Tulaj mondta, ki kellett volna húznia a röfiből, de elkeserítettem, az se segített volna, a kábeltévé drótja ugyanazon oszlopon volt. A varisztor viszont nem elvetendő, bár villám ellen nem tudom, mekkora kellene. Talán több, és egymás után, közte induktivitásokkal. Talán.
Biosolar Forum  =>  Villanyszerelés  =>  Hálózati problémák, feszültségingadozáslapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva