Biosolar Forum  =>  Az energia ára  =>  Energiaadó
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-07-13
07:58:37
#31507
Energia-adó
Szerintem mindennemű energiafajta primerenergiára átszámolásával és az előállítás során fellépő környezetterhelés és externáliák figyelembevételével kialakított különadóról van szó.
Ha evvel az adóval el lehetne érni, hogy ne legyen érdemes pl 100km-nél nagyobb távolságra ingázni, autóval araszolni a városban, a hazai/helyi élelmiszerek és más áruk helyett távolabbról származót vásárolni, vagy azt, hogy lényegesen dráguljon meg a repülés, akkor támogatom.


Zöld Széchenyi
Ha jól olvasom, akkor ez nem csak a bioetanolról szól:
"A vidéki térségek képesek arra, hogy saját forrásból, környezetbarát módon, a jelenleginél olcsóbban kielégítsék az energiaigényük jelentős részét.
A helyi erdőkben keletkező faanyag, mezőgazdasági hulladék, a szerves trágya és a kommunális hulladék hasznosításában rejlő óriási potenciált a falvak, kisvárosok, önkormányzati intézmények, mezőgazdasági üzemek csak akkor tudják kihasználni... energetikai célokra."
RECOMMENDED
2012-07-10
22:05:50
Előzmény: grano #31440#31444
Biztos az is segített, hogy nemrég hozott le az egyik online media egy cikket, "hogy kell adót csalni üzemanyaggal"! Arra volt kihegyezve, hogy melyik anyagot tankolva fizetjük a legkevesebb adót. Ennyi erőből írhatták volna ők is ezt a módosítót. Köszönjük Emese...

Az indoklás meg botrány! Világos példája, hogy az eszetlen ötletelésnél mennyire leszarják az egészet, hogy minket hogy érint. Jobb lett volna a kockás ingre, vagy sapka hiányra hivatkozni, kevésbé átlátszó. Ezt a dilettáns kancsal köcsögöt már árokba kellett volna lőni, jó pár másikkal együtt. (értve ez alatt a teljes politikai elitet)
2012-07-10
21:22:11
Előzmény: Jesu #31439#31442
"El kell menni külföldre. Aki teheti tankolni, aki nem végleg!"

Ha nem is menekülsz el a pénzed ne itthon tartsd és főleg ne Forintban...
2012-07-10
20:36:12
Előzmény: Jesu #31439#31440
Az indoklása is szép:
"...fontos összefüggés, hogy valamennyi adómérték-emeléssel érintett termék fogyasztása egészségkockázatot hordoz, így a bevétel-növelés mellett az egészségpolitikai célok akként is teljesülnek, hogy e termékek kereslete csökken"
Csak Besenyő Pistabácsi szavait tudom idézni:"Nóórmális?"
2012-07-10
19:10:49
#31439
ElQrják az LPG-t is az E85 után.

50+50%-al emelik az adótartalmat benne, két lépcsőben. (+ÁFA)
Ha mostani árhoz viszonyítom, akkor az jó +35-40 Ft-os emelés.
Sajnálom azokat, akik mostanában alakították át. :(
El kell menni külföldre. Aki teheti tankolni, aki nem végleg!

2012-04-30
10:27:13
Előzmény: Jesu #28989#28992
Jesu,

A víz, mint energia... egyébként az eddigi 27% ÁFA is "fogyasztási jellegű" adó volt.


Most olvasom, hogy a matelcsi adó valószínűleg nem perc alapú lesz, hanem az előfizetéshez kötődő. Ha ez így van, akkor a tervezett vízadó sem fogyasztásalapú lesz, hanem bekötésenként számítják majd? Így is kinevezhető arányos adónak (kedvenc állandó jelzők: "arányos adó", "hókarú Nauszikaa"): az adó arányos lesz a vízórák számával.Szerintem a hülyeségre kellene adót kivetni, az jól számítható lenne és hosszú távon növekvő bevételt jelentene! Mégis, hogy mérhető? Fizessük perkop (tételezzük fel, hogy ebben az országban mindenki hülye)?2012-04-30
09:45:30
#28989
Csupa olyan ami gyakorlatilag elkerülhetetlen. Fogyasztás, létezés alapú adók. Hurrá!


Újabb megsarcolható alanyokat talált a kormány
A vízszolgáltató és a hulladékkezelő társaságokra is kiterjesztik az energiacégek különadóját.

Az áram- és gázszolgáltatókon, illetve -elosztókon kívül a víz- és csatornaszolgáltató, valamint a települési hulladékkezelési közszolgáltatást biztosító társaságokra is kiterjesztené a Robin Hood-adót a kormány – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) lapunk kérdéseire küldött válaszaiból.

A minap meghirdetett Széll Kálmán Terv 2.0 értelmében 2013-tól duplájára, a vállalati nyereség 16 százalékára emelik az „energiaellátók jövedelemadójának” nevezett Robin Hood-adót. Egyszersmind „egyes további közműszolgáltatásokra” is kiterjesztik azt. Az intézkedésektől összességében 55 milliárd forint többletbevételt várnak. Az adóból tavaly csaknem 17 milliárd forint folyt be a költségvetésbe – közölték lapunkkal. Alighanem az adónem nevén is változtatni kell tehát: hisz immáron nem csupán az energiacégeknek kell fizetniük.

"Az áram- és gázszolgáltatókon, illetve -elosztókon kívül a víz- és csatornaszolgáltató, valamint a települési hulladékkezelési közszolgáltatást biztosító társaságokra is kiterjesztené a Robin Hood-adót a kormány – derült ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) lapunk kérdéseire küldött válaszaiból."
nol.hu/gazdasag/20120430-uj_celpontokra_lo_robin_hood
2012-01-29
10:15:21
Előzmény: sándor #24163#24173
Sándor!
Kicsit OFF.
Én minden szenet lerostálok a tüzérbe tevés előtt. A rostán 1cm nagyobb marad fent, az megy a tűztérbe közvetlenül. A por meg forgáccsal keverve bevásárló szatyrokba kerül és 2 szatyor meg 12kg szén pont befér a Demradba. Némi fa és tele a pufferem. ;-)
ON

Én ezért megyek személyesen a szénért. Pont az indexen volt róla szó, hogy vettem én személyesen lengyel extra diót, meg hozatott egy hölgy ugyanonnan. Az enyémben egy darab meddő nem volt, az Övé olyan volt, mint amit fekete kaviccsal kevertek. A fele kő volt. Pedig egy időben egy helyről lett véve. Csak én ugye láttam mit raknak az utánfutómra és melyik rakásból.
2012-01-27
20:17:39
#24111
A szén adóztatása
... a jogharmonizációs kötelezettségünknek eleget téve - 2009. január 1-jétől a szén is az energiaadóról szóló 2003. évi LXXXVIII. törvény (a továbbiakban: Eatv.) hatálya alá került, melynek következtében a szénre is energiaadót kell fizetni.

Adót kell fizetni, ha
1. az energiakereskedő (pl.: a szén értékesítését végző tüzéptelep, a szén eladását végző más szénkereskedő) felhasználónak szenet értékesít. Ebben az esetben az értékesítési bizonylaton (számlán) elkülönítve kell a szén energia adóját feltüntetni, az adófizetésre kötelezett személy az energiakereskedő, akinek adófizetési kötelezettsége az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (a továbbiakban: áfatörvény) szerinti teljesítés időpontjában az ellenérték, illetve a részletfizetések alapjául szolgáló mennyiségre keletkezik.

Nem keletkezik adófizetési kötelezettsége az energiakereskedőnek,
ha a szenet a lakossági fogyasztónak értékesíti (akire a törvény adómentességet biztosít), és akkor sem, ha tőle egy másik kereskedő továbbforgalmazási célra vásárol (ilyenkor ez utóbbi kereskedő lesz az adóalany, amikor a vásárolt szenet majd egy felhasználónak értékesíti).

2012-01-27
20:05:21
Előzmény: sándor #24107#24109
Szia Sándor!
Nem tudom, én hivatalos (nagy)kereskedőtől vettem idáig (Carbonex kft Tatabánya), ott kötelező aláírni.
De azt tudom, hogy náluk nekem drágább, hacsak nem veszek 40 mázsa felett. De ha a "sarki" tüzépessel hozatom, aki le van szerződve vele évi 200tonnára (ez csak feltételezés) akkor a "sarkitól" olcsóbban kapom, adópapír nélkül, de mivel nála van szállítási díj, így összességében drágábban jövök ki.
Utánfutóval szoktam venni évi 15 mázsa körül (3 utánfutónyi).
Biosolar Forum  =>  Az energia ára  =>  Energiaadó
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva