Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  Hőcserélőlapozz: « előző   1, 2, 3, 4   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-02-23
21:46:07
Előzmény: zsezse #26096#26097
Hello

Köszi a gyors választ.
Van a kazánnak a felső részén egy biztonsági hűtőkörhöz tartozó 2 db 1/2 collos csonk, de az nincs bekötve. Volt rajta egy mágnesszelep és a sima vízvezetékkel volt összehozva. Innen folyt volna a kanálisba a hűtővíz. Lekötöttem mert innen akartam a HMV fűtését megoldani. Nem nagyon szoktam a kazánt 70 C fölé engedni. De most, hogy írod az áramszünetet egy kissé megijedtem. Bár akkor az elektromos szelep sem nyitna rá vizet.
A biztonsági szelepek nem tudom hány bárosak. Ezek valami rugós állítható szelepek. Nem maceráltam őket. Az egyik a tartályon van a nyomásmérő óra mellett, a másik a kazán visszatérő ágán. Talán a 4. képen látszik. Azt hogy mennyire vannak beállítva nem tudom.
A hőcserélőt nem szívesen kötném ki mert így bár lassabban fűti fel a tartályt de védi a kazánt is. Minél jobban közelíti a puffer a 60 C fokot annál kevésbé adja le a hőt, az visszajut a kazánba, így nem kell a külön kazánvédő szelep. Ilyenkor egy kicsit jobban rányitok a pufferből kijövő meleg ágra. Amikor meg már elég meleg van a lakásban nem fűtök tovább. 5 fok felett általában csak 2 naponta fűtök be. Csak ilyenkor meg elhűl a tartály.
A szolár fűtéssel még csak kacérkodom, de kellene valaki aki kiszámolná a szükséges felületet. Most rászántam az időt és olvasgattam egy-két helyen, hogy a parabola vályú fel tudja melegíteni a vizet akár 80 C fokosra is. Az már elég lenne nekem. A tartályhelyiség pont a déli oldalon van, meg lenne egy elég szélvédett helyem és sokat nem is kellene csövezni.
A biztonsági kört akkor azt hiszem sürgősen visszakötöm. Meg beépítek valami invertert legalább a kazánkör keringető szivattyúinak.
2012-02-23
21:02:38
Előzmény: gyolo #26071#26096
gyolo

delutan irtam egy valaszt, de megszakadt a netem es elrepult, most leirom meg egyszer

ha mindket korod zart akkor teljesen indokolatlan a hocserelo a puffer tartalyban. Szeirntem kosd be direktben. Raadasul ez a legrosszabb verzio, hogy a vegyessel csak a hocserelot futod. nagyon kicsi a viztered azon a koron, ahol a legveszelyesebb.
Van-e biztonsagi hutokorod kialakitva a kazanhoz? Egy esetleges aramszunet eseten hogyan hul vissza a kazanban a viz? biztonsagi szelepek hany barosak?

ha felszabadul a puffer hocserelo, akkor azt tudod hasznalni a celodra, amit irtal, de a szolar futes rasegitestol sokat ne varj.

ha direktben kotod a pufferre a kazant valoszinuleg szukseged lesz egy kazan vedelmi ESBE szelepre is a kazan es a puffer koze.
2012-02-23
13:06:10
Előzmény: gyolo #26070#26071
még két kép

2012-02-23
13:05:20
Előzmény: zsezse #26068#26070
Hello
Megpróbálok sorban válaszolni.
-a kazan es a puffer hogy kapcsolodik egymashoz?
Egy collos csővezetékkel. Ez a cső csatlakozik a tartályban lévő hőcserélőhöz.
-zart vagy nyitott ez a rendszeR?
Mind a két kör zárt.
-a pufferben milyen hocserelo van? kulso/belso? az hol helyezkedik el? alul v felul?
Belső hőcserélő van, de még nem láttam hogy néz ki. Középen helyezkedik el egy nagy szerelőnyílás fedelébe építve. A tartály fekvő.
-azt irod: a kevert viz megy fel, mi keveri? a 3 jaratu szelep, amit kesobb emlitesz?
Hát ez úgy van, hogy lejön fentről a visszatérő. Elágazik, az egyik ág bemegy a tartály aljába, a másik a 3 járatú szelepbe. A szelepbe megy a pufferből a 1/2 collos csövön a meleg víz, és a két db WILO szivattyú nyomja fel a kevert 40 C fokos vizet.
-csak a padlason van futes?
Nem ott nincs semmiféle fűtés, ott csak az osztó-gyűjtő van.
-mivel futesz (radiator/padlo)?
Mindenhol padlófűtés van. 12 kör. 6 kör szoba, 2 kör fürdők, 1 kör konyha, 2 kör földszinti nappali 1 kör emeleti nappali.
-a futesrendszer zart vagy nyitott?
Zárt a rendszer, de nagyon ingadozik a nyomás attól függően mennyire melegszik fel a tartályban lévő víz. Teszek fel pár fotót. Jelenleg azért ennél jobb a kinézet.

2012-02-23
12:25:40
Előzmény: gyolo #26064#26068
gyolo

kicsit kusza a leirasod, megtenned, hogy egy vazlatrajzot teszel fel?
a kazan es a puffer hogy kapcsolodik egymashoz?
zart vagy nyitott ez a rendszeR?
a pufferben milyen hocserelo van? kulso/belso? az hol helyezkedik el? alul v felul?
azt irod: a kevert viz megy fel, mi keveri? a 3 jaratu szelep, amit kesobb emlitesz?
csak a padlason van futes?
mivel futesz (radiator/padlo)?
a futesrendszer zart vagy nyitott?

2012-02-23
10:58:44
#26064
Kedves fórumozók!
Új vagyok itt és tanácsokat szeretnék kérni.
3 évvel ezelőtt költöztünk ki Budapestről egy vidéki (180 nm-es 2 szintes + teljes pince) kertes házba.
A válság miatt nem nagyon tolonganak az ügyfelek (ötvös vagyok) így jut időm a fűtésrendszer átgondolására. Az előző lakó (amíg meg nem halt) fűtésszerelőként dolgozott, így sikerült egy elég jópofa de mára kissé elavult rendszert összehoznia.
Röviden.
Lent a pincében van a 32 KW-os vegyes tüzelésű lemez kazán, + a kazán oldalára felszerelve egy ABG típusú gázégő. Ezt nem használom, mert nem őrültem meg .
Fával fűtök. A kémény acél bélésű vegyes tüzelésre alkalmas 180-as szerelt kémény. Kb 13 m magas. A kazán a kéménytől kb 1,5 méterre lett elhelyezve így van egy kb 2,2 méteres 45 fokban elhelyezett füstcső. Erre rátettem egy kis hőmérőt, így látom a füstcső hőmérsékletét. Vegyes tüzelésnél max 100-120 C fokot mutat, de inkább 80 C körül van. A kazán mögötti két vízcsőre is tettem ilyen hőmérőket. Az elmenő 60 C fok a visszatérő kb 48-50 C. A kazán körön a nyomást nem engedem 1,5 atm. fölé.
Van egy külön tartályhelyiség egy kb 2000 literes fekvő puffer tartállyal amiben 1 db hőcserélő van. Ebben a helyiségben (a kazántól kb 5 méterre) van a 2 db keringető szivattyú az 1 collos kettéágazó majd újra egyesített csővezetékbe beépítve. Egyiket használom csak, a másik a biztonsági tartalék. A csővezetékek legmagasabb pontján van két kicsi tartály felhegesztve. Ebből lejön kezelhetőségi szintig két leeresztő csonk egy-egy csappal. Itt szoktam hetente kiengedni a keletkezett levegőt? Van még a körben egy 35 l-es tágulási tartály és egy osztó egység 3 szabad ½ collos csonkkal-csappal. Van egy nyomásmérő és egy beépített higanyos hőmérős patron, valamint a tartály előtt fent a mennyezetnél egy automata légtelenítő, és a tartályba belépő csőben egy szűrő.
Tehát a kazán csak a tartályt fűti. A kevert 40 C fokos vizet 2 db VILO szivattyú nyomja fel olyan 8-9 m magasra a padlástérbe. A padlástérben egy kis 3 nm –es helyiségben van kialakítva a 12 körös osztó és gyűjtő kör egység. Az osztó előtt van még egy szűrő elhelyezve. Sajnos ez az utolsókat rúgja mert a kavitáló folyadék belülről megette. Az osztón van egy hőmérő (itt már csak 38 C fokot mérek), egy automata légtelenítő és egy nyomásmérő óra. Itt fent általában 0,3-05 atm szokott lenni a nyomás. Ilyenkor lent a puffertartályon elhelyezett nyomésmérő 1,1-1,3 atm mutat. A padlófűtés körön van még 2 db 50 l-es tágulási tartály. Lent a tartályhelyiségben a visszatérő ágra is tettem egy hőmérőt, itt amikor „beáll” a rendszer 34-35 C fokos a víz. Ez a visszatérő víz van egy három utas szelepen keresztül (amit kézzel állítgatok mert a motort inkább leszereltem) keverve a tartályból ½ collos csövön jövő 50-55 C fokos vízzel úgy, hogy a felmenő 40 C fokos legyen.
Nem tudom érthetően írtam-e le a rendszert, de remélem.
A problémám az, hogy nem tudom, hogy hozzá csatlakoztathatok a kazánkör tartályhelyiségben lévő osztójához egy HMV kört külön tartállyal? Hogyan tudnék a HMV körhöz napkollektort is csatlakoztatni? Továbbá a fejembe vettem, hogy a puffertartályt parabola vályúkkal szeretném fűteni. Ehhez kell egy további hőcserélő a tartályba, (bár van egy erre alkalmas szerelő nyílás nem szívesen bontanám meg) vagy az osztón be tudom küldeni a meleg vizet? Fog tudni a parabola vályú 60 C fokos vizet biztosítani a tartály felfűtéséhez? Mennyi idő és felület kellene (persze ha süt a nap ) a 2000 literes tartályhoz, ha a puffertartály hőcserélőjénél a hőegyensúly kialakulását is figyelembe veszem?
Mekkora felület kellene, hogy a 35 C fokról 60 C fokra tudjam mondjuk 6-7 intenzív napsütéses óra alatt fűteni a tartályt? A fagyállózás miatt célszerűbb a további hőcserélő?
Mivel elektronikám nincs, most én szoktam a padlófűtés kör keringetését leállítani ha a puffertartály nagyon elhűl, mondjuk 35 C fokig. Ilyenkor mivel a visszatérő is elhűl le szoktam állítani.
De amikor már nem tüzelek olyankor úgy vettem észre, hogy a kazán is elkezdi visszahűteni a puffert. De a tüzelés abbahagyása után nem állíthatom le a kazánkör keringető szivattyúját a parázs miatt. Ide jó lenne valamilyen hőkapcsoló?, ami mondjuk 50 C foknál leállítja a szivattyút. De akkor a parabola vályúból érkező meleg a kazánom vízterét is fogja fűteni nem csak a puffert? Szeretném valahogy a legkevesebb elektromos kütyü nélkül megoldani a rendszer bővítését. Várom a segítő javaslatokat.

2012-01-20
16:16:13
Előzmény: szocsmarci #23726#23727
szocsmarci,

Valóban a hőcserélő foglalkoztat, mert a kazánteljesítmény csak egy lehetőség, aminek a hőcserélő a dT és a térfogatáram szab határt.

A lemezes hőcserélők méretezésére vannak jó segédletek, a paraméterek könnyebben kezelhetőek. Egy indirekt tartály spirálcsöve már jóval bonyolultabb, és főleg akkor, ha a közeg nyugalomban van.

A rétegződéssel az egyszerűsített számításban direkt nem foglalkoztam.

szocsmarciVálasz erre
2012-01-20
16:06:42
Előzmény: robert #23723#23726
Értem már, mi a kérdés. A válaszom nem. Amit Te akarsz, azt pontosan nem is értem, mert ha megvan az adott időben a kazánteljesítményed ( a primer térfogatáram már nem is kell), akkor meglesz az is, hogy mennyi idő alatt ér el a tartály 30C-ról 60C-ra. Te szerintem a hőcserélőről akarsz tudni többet, ez elvileg megtudható ebből a grafikonból. De ez csak a 120 literes Cosmocell álló tartályra vonatkozik, a többire már nem alkalmas.
"Vegyes kazán + 1000literes puffer" - itt szerintem a tartály rétegződése miatt még nagyobb kavarás lenne.
2012-01-20
15:42:55
Előzmény: szocsmarci #23720#23723
szocsmarci,

Talán nem voltam világos. Nem az érdekel, hogy milyen célból készült az ábra, hanem az, hogy az én célomra használható-e.

Mi a célom? Kiszámolni, hogy ez a tároló a bele épített hőcserélővel és egy adott kazánteljesítménnyel fűtve és adott primer térfogat-árammal mennyi idő alatt éri el a kezdeti 30C-ról a 60C fokot.

A számolási módszer a többi tárolóra is alkalmazható lenne. Például vegyes kazán + 1000literes puffer.
szocsmarciVálasz erre
2012-01-20
15:28:44
Előzmény: robert #23696#23720
Rosszul értelmezed a grafikont. Ez egy tartály méretező diagram, segít megadni, a hőcserélő primer oldali jellemzőit, és hogy mennyi HMV-t lehet előállítani vele folyamatos üzemben. Tehát ez nem egy hőcserélő méretező, erre itt nincs is szükség, hiszen a tartályt csak egyféle hőcserélővel hozzák forgalomba.
Átrajzoltam az általad megadott alapadatokra, hogy jobban megértsd.

Piros 60C üzemnél: 5,5kW folyamatos kazán teljesítmény szükséges. Ekkor 125 l/h HMV-t lehet vele előállítani, a kazánkör térfogatáram 0,75m3/h lesz, a kazán visszatérő pedig 50 C (a dt=10C szagatott ferde vonal)

Kék 20kW kazánteljesítmény: ez 490 l/h HMV termelésnek felel meg (dt = 35C), a kazánkör térfogatáram 1,5m3/h lesz, a kazán előremenő 87 (ívelt vonalak közt), a kazán visszatérő pedig 57 C (a dt=20C szaggatott ferde vonal).

Tehát ez egy állandósult állapot a tartályban, ebből nem fogsz tudni köztes állapotokat számolni.2012-01-20
11:49:05
#23702
villam64,

Ki volt kapcsolva a kazán egy hétre, és mindenki el volt utazva.

villam64Válasz erre
2012-01-20
11:45:36
Előzmény: robert #23700#23701
Elhiszem. Csak extrémnek tartom. A te gázkazánod sem engedné ennyire lehűlni az egész tartályt. A 30 °C az alján be fog következni, míg a teteje még 60 °C-os. Tehát a kazán, már teljes intenzitással dolgozik. Kérdés hol az érzékelő?
Tudomásul veszem, hogy most hőcserélőt méreteztek. 15 perc nagyon rövid idő.
2012-01-20
11:38:58
Előzmény: villam64 #23699#23700
villam64,

Egy felfűtést próbálok számolni, amikor már le van hűlve az indirekt tároló 30 fokra, és nincs hőelvétel.

villam64Válasz erre
2012-01-20
11:36:14
Előzmény: robert #23696#23699
Iszonyatosan szép számolás. Csak továbbra sem értem az 1-es pontot. Ilyen a valóságban nincs. A 120 literes bojlerhez, hogy 30 °C-os legyen, ki kell engedni 80 litert. A kazán alapból igyekszik a beállított értéken tartani. Kiveszel 10-20 litert már bekapcsol, mert a termosztát jelez neki. Valószínűleg az érzékelő és a hőcserélő is az alján van. Extrém dolog folyamatos hőutánpótlású tartálynál kihűléstől tartani. A kis teljesítmény esetén a kazán elvenné a fűtéstől a teljesítményt hosszabb időre. Esetleg két hőcserélős tartálynál fokozható a teljesítmény elosztás. Mondjuk a felső hőcserélő a kazán meleg víz készítő részére lenne kötve, az alsó a fűtés csőre. És így nem 120-as gyári tartály, hanem egy 200-as szolár lenne rajta.
2012-01-20
11:11:58
Előzmény: szocsmarci #23660#23696
szocsmarci,

Szerinted helyesen értelmezem a pdf 3. oldalán a "Falikazánhoz melegvíz tároló
Típus: CC-ETS 120" grafikonját?Vegyünk egy nagyon durva 3 lépcsős közelítést, az "exponenciális valósághoz" képest.
1.
Induláskor a hőcserélő körül a tároló hőmérséklete 30C, a kazánból 60C fokos víz melegít, dT=30C, 1.5m3/óra térfogatáram mellet a hőcserélő teljesítménye 30kW.
De a kazánunk, csak 20kW-os, ezért dT=20C.
A 120literes tartály a 30C-ról a 40C hőmérsékletet 20kW teljesítmény mellett 1.2kWh betárolásával 60*1.2/20=3.6 perc alatt éri el.

2.
A tároló 40C-ról a 50C hőmérsékletre melegszik, dT=20C, 1.5m3/óra térfogatáram mellet a hőcserélő teljesítménye 20kW, szintén 3.6 perc alatt

3.
A tároló 50C-ról a 60C hőmérsékletre melegszik, dT=10C, 1.5m3/óra térfogatáram mellet a hőcserélő teljesítménye már csak 10kW, 7.2 perc alatt

Összegezve: a 20kW-os kazán a 120 literes bojlet 14.4 perc alatt fűti fel 30-ról 60C fokra, úgy, hogy az utolsó harmadban már csak a lehetséges kazán-teljesítmény felére képes a hőcserélő.


Tudom, hogy a tároló nem érheti el a fűtővíz hőmérsékletét, és esetleg emelkedne a kazán hőmérséklete, meg van rétegződés, hőveszteség, és miegyéb, de most nem akarok "szőrözni", csak 3 lépcsőre egyszerűsítve számolni.


2012-01-19
21:20:58
Előzmény: szocsmarci #23660#23667
Jó kis doksi, köszi. Eddig nem találtam normális görbesereget tartály hőcserélő méretezéshez.

FBalázs esetére gondoltam az összehasonlíthatóság végett, de már látom, hogy hibás volt a becslésem. A 60°-os előremenő nem tartható, ha a számításodhoz képest, csökkentett tömegáram mellett akarnánk legalább 15kW fűtőteljesítményt...

T.
szocsmarciVálasz erre
2012-01-19
20:10:39
Előzmény: takyka #23658#23660
Takyka
A számolás nehézkes, mert pár dolog összefügg egymással, nem lehet lépésről-lépésre menni, inkább próbálgatni kell.
A tartály méretezési segédlete - Cosmocellről: www.giengertech.hu/uploads/files/cosmo%20%20muszaki%20info/CosmoCell/CosmoCELL%20indirekt%20tarolok%20prospektus.pdf ebből sok minden kiolvasható.
Ne haragudj, nem egészen értettem, hogy mit számoljak ki, FBalázs vagy a Te csövedet.
Csaba110Válasz erre
2010-11-05
21:19:57
#8641
Sziasztok!

Ha valakit érdekel van eladó hajdú bojlerba való hőcserélő a lehet érdeklődni .

Üdv:Csaba

2009-10-25
15:32:17
#2940
Akkor is fúrcsa, hogy miért nem a jobbikkal ajánlja mindkettőhöz.
villam64Válasz erre
2009-10-25
13:14:28
#2937
Ahogy elnéztem valahol a hőcserélő katalógusát, más méretek lehetnek a két ágon, nem szimmetrikus.
2009-10-25
12:26:38
#2933
villám:

Érdekes, még nem találkoztam ilyen leírással (igaz, nem szakmám). Mivel indokolják? Talán a halszálka minta, az áramlási nagyság(ellenállás) megváltozása okozhatja.

Számomra azonban a legérdekesebb az, hogy miért nem ugyanazt a bekötést (a jobb nyereségűt) ajánlja mindkét esetben.
villam64Válasz erre
2009-10-25
10:11:27
#2928
Zsezse a kazánod nagy teljesítményű. Viszont továbbra is kérdezem, hogy nem gondolkoztál azon hogy megfordítsd a primer és szekunder oldalt a hőcserélőknél, mint ahogy a d-ég javasolja padlófűtés és hmv váltásakor ? Mások a tömegáramok is. Azonos teljesítmény mellett a padlófűtésnél 1-2 a tömegáram, fordítottt bekötésnél hmv-nél 1-0.5 . 2-1 tömegáram mellett pedig 2-szeres teljesítményt ígér, ami ugyanakkora elektromos fogyasztás, mint a padlófűtésnél.
www.portal.d-eg.hu/cat/root/letoltesek/katalogus/degtermekek/katalogus_1_4_3.pdf
2009-10-25
08:33:42
#2922
Azt hiszem, rájöttem az okoskodásodra :))!

"a 28-as cső, csak 2 db 22-es csövet tud térfogatáram változás nélkül kiszolgálni. 4 db 22-es megfelezi a térfogatáramot. "

Ha jól értelmezem te abból indulsz ki, hogy a két hőcserélő már felhasználja az adott átfolyást, de mivel még van benne maradék hő, azt szeretnéd még a sorbakötéssel kinyerni.

Nos erre mondom én azt, hogy maradjon továbbra is két hőcserélő, de nagyobb teljesítményű, hogy ne kelljen neked azt a hőt két további hőcserélővel kinyerned.

Ár/teljesítmény. A négy hőcserélő valószínüleg nagyobb árat generál.

Továbbra is fenntartom viszont, hogy ha a gerincvezeték átmérője eredendően nem elég, semmiféle trükk nem vethető be. "4 db 22-es megfelezi a térfogatáramot. " igen, de ugyanott vagy, mivel ha kettőt használsz, ami ekkor megnő.

Ez számomra úgyanúgy nem érthető mint az, hogyan nyerjünk ki hőt a kandalló füstcsövéből problémásan és bonyolúltan, amikor egyszerűen a kandalló füstcsöve elé beépíthető hőkinyerő tartályt vehetsz, és mindenféle gond nélkül használhatod.

Ugyanazt a hőt nyered ki előtte gond nélkül.
villam64Válasz erre
2009-10-25
08:15:42
#2921
A második hőcserélőnek valóban kisebb a hatásfoka. Ha négyet párhuzamosan kötsz akkor is kisebb hatásfokot kapsz, mert a 28-as cső, csak 2 db 22-es csövet tud térfogatáram változás nélkül kiszolgálni. 4 db 22-es megfelezi a térfogatáramot. A veszteség elkerülhetetlen. A legolcsóbb megoldás hidegebb vizet engedni a tartályba alsó 50-es esbe-vel, ez pénzbe kerül, vagy átfordítani felülre a 60-as esbe-t ez olcsóbb. A d-ég hőcserélő szerint más bekötés kell a padlóra, mint a pufferhez (előző hsz-ben). Zsezse ezen nem változtatott.
2009-10-25
08:09:19
#2920
Áramlás szempontjából beköthető, de ez esetben két szivattyúra lenne szükség, mivel a puffertartály tetejébe megy bele a hideg a hőcserélőkből, és ő azt nemigazán akarja. Inkább jönne kifele a hő felfelé áramlása miatt. Több körös rendszer is ellene dolgozik, az áramlás lérejötte miatt. Bekötése: felülről hőt, veszek, alulról hideget áramoltatok bele. Ez alulról felfelé történő áramlást okoz a tartályban.

Még most sem értem a sorbakötést, bárhogyan is szeretném. Mi is lenne az előnye szerinted? Az első hőcserélő hűtött vizét használja fel, kiebb a hatásfoka.

Véleményem szerint a négy hőcserélőből egy felesleges, ha párhuzamoson kötöd őket.

De győzz meg, hallgatlak....
Biosolar Forum  =>  Fűtés - Egyéb  =>  Hőcserélőlapozz: « előző   1, 2, 3, 4   következő »
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva