Biosolar Forum  =>  Élelmiszer  =>  Akvapónia ( aquaponics hydroponics )lapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9   következő »
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
2012-02-08
15:11:38
Előzmény: qwerty #24836#24842
qwerty,

Az előző kérdés ugye csak egy sommás linkre vonatkozott.

A fő kérdéseim a hazai viszonyokra: https://biosolar.hu/forum/show/24805#24805


2012-02-08
14:41:27
Előzmény: robert #24819#24836
Persze!
Olyan klímán, ami kicsit barátságosabb, mint a miénk. És olyan zöldségárak mellett, amik többszörösei az itthoninak...

Egyébként viccet félretéve: 100 négyzetméteren tényleg sokmindent meg lehet termelni, különösen, hogy a fóliában hosszabb a termesztésre használható idő éves szinten, mintha ugyanazt szabadban próbálná az ember.
Mondjuk a heti 1000 Eurot kicsit soknak tartom, -hacsak nem Cannabis, vagy hasonló okosság van az ágyásokban.
De vegyük pl. a 100 Forintos paradicsomot. Ebből heti kb. 30 mázsát kell leszedni, hogy meglegyen az 1000 Euro... Ez ugye kb. 30 kiló/négyzetméter, ha 100 négyzetméternél maradunk. Nem tudom, lehet, hogy elérhető, de biztos nem hetente, hanem összesen, az egész termesztési ciklusra vonatkozóan...

Persze ha valakinek szezonon kívül van paradicsomja és el tudja adni kilónként 500 Ft-ért, úgy már kicsit más a matek. Kérdés, hogy el tud-e adni az ember ilyen drágán hetente 600 kiló paradicsomot? Gondolom ez sem lehetetlen, de azért valamivel több, mint 2 óra a ráfordított idő, nem gondolod? :-)

Amúgy ez a "hetente 5000 növény" elég amatőr duma. Milyen növény? 5000 fűszál? Vagy 5000 tő Cannabis? Vagy 5000 fej vöröshagyma?
2012-02-08
12:18:16
#24819
Az Akvapónia a haltenyésztés (akvakultúra) és a talaj nélküli növénytermesztés (hidropónia) kombinációja. Ez egy sokkal nagyobb termőképességű módszere az élelmiszer termesztésnek, mellyel egy ember akár 100 m2 területen is eltarthatja magát. Néhány már meglévő nagyobb rendszer üzemeltetői arról számolnak be, hogy hetente 5000 növényt termesztenek, és miután a rendszer elkészült, hetente 1000 eurót keresnek vele, napi 2 óra munkával. Az akvapónia ökológiailag megbízható és fenntartható.
www.opensourceecology.org/wiki/Akvap%C3%B3nia


VALÓBAN?

2012-02-08
10:38:38
Előzmény: qwerty #24804#24805
qwerty,

És hány m2 termőterületet szükséges zöldségből 1 átlagos főre (ha van ilyen)?
Vagy egyszerűbben teszem fel a kérdést: a te nem tudom hány tagú családod téli friss zöldséggel történő ellátására hány m2 nappal 15 és éjszaka 12 fokos fóliára lenne szükség? Szerinted hány kilogramm zöldséget jelent ez? Ez a mennyiség boltban mennyibe kerülne?


Más:
Miután említetted,utánaolvasva azt találtam, hogy a halak vizét vegyszermentesen, vízkultúrás növényi tisztítás hiányában egy un biorektorral szűrik. Ez egy baci-tenyészetet jelent egy erre a célra szolgáló hordóban, a víz bizonyos forgatása mellett.
Amíg kevés/apró a hal, a vízkultúrát műtrágyázni kell. A halak növekedésével pedig lépést kell tartani a növényzetnek. Kis méretben az egyensúly fenntartása nehezebb, mint nagyobb volumenben.


2012-02-08
10:31:35
Előzmény: robert #24799#24804
Volt már, hogy volt, most -sajnos- éppen nincs.
De nagyon azon vagyok, hogy egyet fel kell majd húzni! :-)

A minimum hőmérséklet faj és fajta függő. A lóbab már 4 Celsiuson is normálisan csírázik (ha kicsit lassan is), ezzel szemben a paprika/paradicsom 25 fok körül szereti... Vannak direkt téli hajtatásra nemesített zöldségfélék, amik viszonylag alacsony hő és fény igényűek. Nem t'om, szerintem nappali 15 és éjszakai 12 fok a legtöbb ilyen korai hajtatási fajtának már elég. Persze kérdés, hogy ki mit tekint "jól fejlődik"-nek. De szerintem a fenti hőmérséklet már házikertnek megfelelő. (Mikor volt fóliánk, akkor pont nyári-őszi időszakban használtuk, a tavaszi hónapok kiestek.)

De, gondot jelent, ha megvan a kellő meleg de nincs meg hozzá a szükséges fény. Ilyenkor a növények megnyurgulnak, vagyis aránytalanul hosszú, vékony hajtásokat nevelnek, halványzöld színű (és kisméretű) levelekkel.
2012-02-08
09:33:45
Előzmény: qwerty #24797#24799
qwerty,

Fóliasátrad is van? Mi az a minimum hőmérséklet, amiben még jól fejlődnek a zöldségek? Ha a hőmérséklet a fólia alatt/üvegházban megfelelő télen, a rossz fényviszonyok nem jelentenek újabb problémát?

2012-02-08
09:28:23
Előzmény: sándor #24792#24798
Sándor,

Fotók alapján nem érdemes dönteni. Elég megnézni egy áruházlánc akciós újságjában a zöldségek és gyümölcsök képeit, de akár a valódi kínálatot is, ami szemre gyönyörű, de beltartalomra már kevésbé (nem tudok ehető paradicsomot venni). A kertben termett hangya-rágta hagyma, vagy kukacos cseresznye, ütődött barack talán ezerszer egészségesebb. És amit te termesztesz, arról legalább tudod, hogy mi van benne. Arról nem is beszélve, hogy amit megtermelsz, azt nem kell megvenni. Ez nem jelenti azt, hogy nem kerül pénzbe, mert a termelésnek vannak költségei, és az időt is rá kell szánni.
Jó lenne tudni, hogy mennyi. Biztosan nem fog tudni senki sem pontos választ adni erre a kérdésre... vagy mégis... legalább közelítőleg.

2012-02-08
09:23:33
Előzmény: sándor #24792#24797
Mennyi oxigénigénye van 31 fokos vízben a pisztrángnak?
Nem nagy, kb 0.
A pisztráng nem bírja a meleg vizet, a tűrésük 3 - 24 Celsius közötti, maximum!
A víz 20 fok körül kb. 8 mg oxigént old literenként, a pisztráng oxigénigénye normális, tízenpárfokos vízben 7-8 mg/l ! Ahogy a víz melegszik úgy romlik az oxigén-oldó képessége, 31 fokos vízben már lehet, hogy a 7 mg-ot sem éri el...
Plusz a melegedő vízben a bacik élettevékenysége felgyorsul, ezek is több oxigént igényelnek. Tíz fok hőmérséklet-emelés kb. háromszorosára növeli a biokémiai folyamatok sebességét (nyilván ésszerű hőmérséklet intervallumon belül). Ebből látszik, hogy az oxigén-igény a melegedő vízben exponenciálisan (vagy ahhoz közel) emelkedik.

A ház légterének a hőmérséklete volt 31 fok, a vízé valamivel kevesebb lehetett. (evaporatív hűtés, közelebb a talajhoz az összefolyó tartály).

Nem értek a vízkultúrás növénytermesztéshez, mindössze egyszer próbáltam kilukasztott xps táblán fejessalátát nevelni. Még talán jó is lehetett volna a dolog, ha nem a nyár közepén akartam volna rövidnappalos salátát nevelni. Fejesedés helyett virágszárba ment, mint a pinty. De másféle salátamagom nem volt itthon, ez amúgy csak amolyan "proof of concept" játék volt. :-)
2012-02-08
08:57:15
Előzmény: Bous83 #24783#24795
Bous83,


Ha már lúd... tervezz be automata haletetőt és szellőzést is!
Miután láttam már a napelemmel táplált nyársforgatódat, ez a minimum, amit elvárok tőled :)


2012-02-07
23:59:00
#24783
Nem bírok a gondolataimmal... :-)

Robert, igaz a költség totál elszáll, de azé leírom, durvuljunk... :-) Ha a teljesen autonóm a cél, akkor egy flow rendszerű akkuval + 1-2kWp PV + olcsó levegő-levegő inverteres split-tel egész jól megoldható a téli, és a nyári üzem is! (flow akkuból valami 10-50 kWh kapacitású)

No kikapcsolom, mert a végén ... :-)
2012-02-07
23:27:44
Előzmény: robert #24777#24778
Hát én ilyen vok. :-) Bonyolítom, még el nem éri az abszolút elégséges szintet. Igaz ez nálam magason van. Remélem majd eljutok oda, hogy nem csak ötlet szintjén, de addig is ötletelek... Majd a végén kitaláljuk mi éri meg, és mi nem...

Szívesen olvasnék egyéb kreatív "hozzátevő" gondolatot is. Ne fogja magát vissza senki. :-) "Egy embernél több ember mindig többet tud..."
2012-02-07
23:20:56
Előzmény: Bous83 #24776#24777
Bous83,

Már most sem olyan olcsóak ezek a halak, ne akard tovább drágítani!

2012-02-07
23:16:20
#24776
No meg azon is gondolkodtam, hogy igaz puffer elkélne még, de sokat lehetne javítani a téli helyzeten, ha a tető a hordók felett is átlátszó lenne, és felülről egy jó nagy felületű téli naphoz belőtt "tükörrel" "beverném" oda a napsugaracskákat... :-)

1,5-2 szeres hőmennyiség (felület függő), minimális szigetelés romlás mellett. (vagy + "sörkollektor", vagy akár a hordó vízre kollektor, ect...)
(értem én és tudom, ha nincs nap, nincs hő...)
2012-02-07
23:12:10
Előzmény: qwerty #24771#24774
qwerty,

Nem állítom, hogy értem! Lehetett még ott 1-2 szűrő (pl biológiai, bacikkal), meg x m3 friss víz, esetleg néhány stampedli vegyszer minden délután fél kettőkor és az is lehet, hogy kifejezetten hangulatosnak tartják a pisztrángok LED-világítást :)

A halaktól függetlenül a vízkultúrás termesztésről van valamilyen ismereted/véleményed?


2012-02-07
23:00:01
Előzmény: robert #24750#24771
Így már értem! :-)
Annál az agyaggolyós módszernél hogy oldják meg a nitrát eltávolítását? A növényesnél a növények ezt rendezik. Tudom, hogy van baktériumos nitrát eltávolítás is, de ehhez a baciknak állandóan meghatározott mennyiségben kell bizonyos anyagot adni (etil-alkohol, pl.!), ahhoz, hogy a folyamat optimálisan menjen. Ha túladagolás van, akkor szívás. Ha kevesebb, akkor a bacik éheznek és leromlik a hatásfok, stb. stb... Tudom, hogy a nitrát nem olyan vészes a halakra nézve, elég sokat elbírnak belőle, de engem valahogy "zavar", hogy lényegében mechanikailag szűrt szennyvízben élik le az életüket... Ha halam lenne, biztos törekednék arra, hogy a víz minél tisztább legyen.
Esetleg lehet, hogy a legegyszerűbb az lenne, ha minden nap a víz X %-át kicserélnék. Fúrt kúttal ez talán nem olyan drága. Mondjuk 10% csere, az köbméterenként 100 liter... Nem tűnik soknak, ha télen is működik a lefolyó és nem a kertbe kell kilocsolni. :-)

Lehet, hogy a halakat megzavarja, ha állandóan sötétben vannak,úgyhogy valami napi ritmust adó világítás lehet, hogy nem árt a garázsos megoldáshoz.



2012-02-07
22:55:16
Előzmény: Bous83 #24765#24770
Bous83,

Értem már, így nyáron kevés veszteséggel csak a halak medencéjét kell hűteni.

Nagyon guszta zöldségeket rajzoltál :)

2012-02-07
22:37:34
Előzmény: robert #24714#24765
Nem zárja ki a különböző hőmérsékletet a közös vízkört.

Egy nagyon "ügyes" rajzot készítettem a szemléltetés végett:





Szóval csak simán hővisszanyerés... (azaz hőátvitel mérséklés)
2012-02-07
19:39:31
Előzmény: qwerty #24749#24750
qwerty,

Én írtam, hogy a halakra van kihegyezve az egész. Ezt úgy értem, hogy elsődlegesen a halaknak kell az optimális körülményeket biztosítani. Egy elég szűk hőmérsékleti sáv, oxigéntartalom, etetési időpontok betartása, stb. Különben betegségek, paraziták és elhullás. Ugyanilyen agyaggolyókkal szűrve a vizet tenyésztenek pisztrángokat növények nélkül is. Ezért tartom elsősorban halneveldének. Én is olvastam, hogy a golyókat évente cserélni kell, és mindent át kell fertőtleníteni az új nemzedék telepítése előtt.
A tartályt a garázsban is lehetne tartani. Nekem már most is jó pár ilyen dekkol a pincében, ahol a hőmérséklet is optimális, legalábbis kevés energiával szinten tartható. Engem ezért is foglalkoztat a téma, ha nem ráfizetés.


2012-02-07
19:20:43
Előzmény: zb0 #24747#24749
Nem sok tapasztalat, inkább csak arról, hogy hogyan lehet megdögleszteni a halakat. :-) Viccen kívül, volt eleinte vagy 100 db kicsi harcsája, spécin elment érte a Balaton partjára (Keszthelyre?), hogy megvegye a keltetőből. Ezek ilyen aprócska, centi körüli halacskák voltak. Ezek nem bírták sokáig, egyszerűen nem ettek. Pedig ugyanazt a tápot adta nekik, amit a keltetőben is kaptak... Egy másik srác is benne volt a buliban, ő Szlovéniában él és ott akvaponizál, direkt ezekért a halakért jött átt Magyarországra, de ő is ugyanúgy járt, neki is mind megdöglött. (Ő csak 50 darabot vett.)
Ezután jött a nagy harcsa, ami egymagában lakott az összefolyó tartályban. Vagyis nem ott, ahol most a pisztrángok vannak, hanem abban az alsóban a növények alatt. Ez járt úgy, hogy állítólag a macska kiszedte a vízből. (Lehet, hogy egyszerűen csak kiugrott, mivel nem volt háló a tartály tetején.) A lényeg a lényeg: halászlé lett belőle.
Aztán szeptemberben jöttek a pisztrángok. Ezek szépen nőnek.
Ennyi a haltenyésztési tudomány.

Sándor írta, hogy a kaka megy az agyaggolyók közé. Igen, odamegy, és előbb-utóbb el is fogja tömni a járatokat. Ez "benne van a pakliban", vagyis időnként át kell mosni az ágyásokat, részben emiatt, részben a növények gyökerei beszakadnak, mikor kiszedik a növényt, ez is a rések eltömődéséhez vezet. A kérdés csak az, hogy mennyi az az "időnként". Ha pár évente, akkor nem olyan vészes, ha gyakrabban, nos akkor nem olyan kis meló, hátfájósoknak nem való. :-)

Sándor kérdezte, hogy miért csak 31 fok volt a víz a fekete tartályokban. Azért, mert a ház tetején van egy rész, ami nem polikarbonát, hanem valami átlátszatlan akármi és a háztető magassága, dőlésszöge arra van méretezve, hogy tavasztól őszig ez a "simli" az árnyékát a hordókra veti. Télen az alacsonyabb szögből jövő sugarak viszont szépen megvilágítják és melegítik ezt a víz-hátfalat. Vagyis nyáron azok a vizeshordók inkább hűtenek, de persze olyankor ajtó-ablak is nyitva van. És a növények is párologtatnak, úgyhogy ezek eredője az alacsonyabb belső hőmérséklet.

A srác valóban nem talált föl semmit, ez olyan média-hatásvadászat, hogy feltalálónak nevezik. Viszont mégis egyedi amit csinált, mivel olyan hogy akvapónia passzív szolár növényházban a mi klímánkhoz hasonló klíma alatt nincs sehol (legalábbis nem tudunk róla).

Az igaz, hogy az ilyen hirtelen felkapott dolgokból (amiket olyan hangzatos jelzőkkel illetnek a semmihez nem értő média-kávéfőzés szakon nevelkedett firkászok, hogy "agrárforradalom", meg hasonlók), azok nagy csalódást okozhatnak a nagyon belelkesült embereknek. A dolog nagyon kísérleti, nyilván nem termett rajta annyi zöldség (meg még hal sem), ami legalább nullszaldóra hozná a mókát.

Valaki írta, hogy a halakra van kihegyezve az egész. Nos ez nem lehet(ne) igaz, mivel egy ilyen rendszerben a növényi:állati bioprodukció aránya valami 10:1, vagy e fölötti! A pisztráng elég jól hasznosítja a kaját, amit megeszik. Valami 2 körüli arány rémlik arra, hogy elfogyasztott kaja : haltömeg-gyarapodás. Vagyis ha van (kb.) 50 hal, amik mostanra kb. 40 dekásak (élősúly), és feltesszük, hogy nulla tömegről indultak, akkor kb. 40 kiló tápot ettek meg eddig. Ne kérdezzétek, hogy hogy jön a képletbe a táp víztartalma (száraz táp vs. élő eleség), ezt nem tudom. De mondjuk ha a 10:1 arány játszik, akkor a háznak mostanra meg kellett volna termelnie kb. 200 kiló növényt is - amit kétlek, hogy megtermelt volna. Szóval nem tudom, ez így konkrétumok nélkül csak elméleti okoskodás. :-)
2012-02-07
18:32:10
Előzmény: zsezse #24713#24747
Nos, ez jó kérdés és nem is ötletelnék, mert a haltenyésztés fortélyait nem ismerem. A face-n nem írt róla? Nyári tapasztalata már van, hátha ír erről is.
2012-02-07
18:30:01
Előzmény: robert #24716#24746
Ha jól elékszem leírta Robert. Nem talált föl semmit. Egyszerűen megtalálta a módját, hogy az aquaponiát, mint termesztési rendszert hogyan tudja a mi klímánkon négy évszakban üzemelővé tenni. Egyszeren összeházasított egy termesztéstechnológiai rendszert egy termesztőberendezéssel, azaz a passzív melegházzal. Egyik sem újdonság, de a sikeresnek tűnő összeházasítás azért szerintem figyelemre méltó. Személy szerint azt is becsülöm benne, hogy a szokásos "semmi sem jó" típusú nyavalygás helyett megoldást keresett. Én szurkolok neki.
2012-02-07
09:39:32
Előzmény: sándor #24707#24716
Sándor,

Ahogy tisztul a kép én is egyre inkább úgy látom, hogy halakra van kihegyezve a rendszer, a halneveldét szolgálja ki minden. A növények is a víz tisztítására szolgálnak, az csak egy külön előny, a kiszűrt cuccból lesz a zöldség.

Az akvapóniás szivárványos pisztráng nevelési módszer millió helyen, teljes részletességgel le van írva, a youtube-on 200 videóval illusztrálva, azt én sem értem mit talált föl a srác, de a média már csak ilyen (lásd verebek és lószar), kell neki a hónap szenzációs magyar találmánya (ha nincs, akkor gyárt magának).

A lényeg tehát az, hogy sokan hódolnak ennek a hobbinak, ugyanúgy, mint a házi sörfőzésnek, és nem érdekeli őket, hogy esetleg sokkal többe jön ki a házi, mint a legjobb bolti.

Én nem azért gondolkodom a témán, hogy költsek rá, hanem azért, hogy ne kelljen annyit költenem máshol. És hiába nem számolom a munkát, ha az eszközök és energiafelhasználás miatt nulla munkadíjjal is többe van, mint a piacon. Előbb-utóbb csak kiderül, hogy tényleg mennyibe van.



2012-02-07
09:11:46
Előzmény: Bous83 #24705#24714
Bous83,

Nem csak, hogy azonos hőmérsékletűnek, hanem azonosnak kell lennie, hiszen a halkaki táplálja a retket.

2012-02-07
08:46:28
Előzmény: zb0 #24710#24713
zb0

de megfigyeltuk:) a tobbiek szerintem arra probaltak megoldast keresni, hogy nyaron magasabb belso homerseklet eseten is "extrem" alacsonyan tudjak a halak vizet tartani (a pisztrangbol indultak ki, aminek az elohelyen alacsonyabb homersekletu viz van. feltetelezem, magasabb hofoku vizben is elel, sot, megkockaztatom, aktivabb)
2012-02-07
08:44:51
Előzmény: Bous83 #24701#24712
azert pisztrang, mert ez a legerzekenyebb a vizminosegre. ha az megel benne, akkor barmi megel, ami magyarorszagon el.

probalkozott harcsaval is, de valami kobor macska kirangatta a tartalybol allitolag. (ezt egyebkent akar el is hiszem. nekunk is volt ilyen macskank, akinek a 2 kilos pontyot nem volt akadaly kiszedni a kadbol)

sandor

szerintem a haltragya bemosodik a vizbe, gondolom egy resze molekularis szintig megy (ammonia, stb), ezek a vizben fellelhetoek, es ebbol fel tudja venni a novenyzet a gyokeren keresztul a szukseges tapanyagot.
ne felejtsuk el, hogy az atkeringetett vizmennyiseghez kepest keves a haltragya mennyisege.
Abban viszont egyertetunk, hogy nem feltetlenul lesz ez igy gazdasagos, mukodokepes a mi klimankon, de varjuk ki a tavaszt (es a nyarat persze!)
engem kizarolag a pisztrang miatt erdekel egyebkent a tortenet:)
Biosolar Forum  =>  Élelmiszer  =>  Akvapónia ( aquaponics hydroponics )lapozz: « előző   1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9   következő »
Copyright © 2005-2021 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva