Biosolar Forum  =>  Világmegváltó ötletek  =>  Gőzgép
Mielőtt kérdezel olvasd el a témához tartozó KIEMELT CIKKEKET!
payagyerekVálasz erre
2011-11-11
11:08:40
Előzmény: sándor #20894#20897
"Még volt szerencsém működés közben látni a szegedi gázművek kokszkamrás városigáz fejlesztőjét.A működési elvével már akkor tisztában kellett lennünk, mert közvetlenül az erőmű irodaháza melletti épületben volt. Kamranyitáskor a széngáztól még a fák levelei is lehullottak, az épület tanterme pedig pont az áramlás irányába esett.
Egyet akkor sem értettem, és azóta is keresem a választ.
A keletkező gáz tisztításon, vízmosáson kellett, hogy átmenjen, mielőtt a tárolóba került, ez természetes.
De már a keletkezésekor tartalmazta azokat az elemeket, amitől a városi gáz olyan mérgező és robbanás veszélyes volt. Ráadásul a gyulladási hőmérséklet is adott volt.
Mi mégsem láttuk egyszer sem felrobbanni. Az üzemeltetők szerint a kamrák közül évente mindig szétlökött egyet kettőt, de ha vigyáztak, akkor sikerült a robbanási határ alatt tartani az egészet. A kamrák falai, ajtaja nagyjából egy jól védett betonhangár vastagságúak voltak. "

Az volt a baj a napalmos szénporral, hogy a tüzet szerette. A kazánrobbanás is úgy történt, hogy fűtök lelkesen a napalmos kutyvalékkal, ám egyszercsak letoppan a törzsfőnök, beleszagol a levegőbe, megérzi, majd meglátja a sorba állított, betárazott vödröket. Így leb@szott, hogy nem szabad evvel fűteni.
Igenám, de! Ez a leb@szás cca. 20 percig tartott, ezért leégett a láng a kazánba. Mikor nagynehezen elment, én mégiscsak rátettem 2 lapáttal.
Csakhogy a kazánban maradt parázst, legfölül vastag pernye takarta be. Mikor én ráhajintottam 2 lapátot az nem bírt egyből begyulladni. Csak gőzölgött a hőtől.
Úgy voltam vele, hogy majd begyullad, ha olyan kedve lesz. Rágyújtottam békésen 1 cigire. Közben hallottam, hogy furcsán morgolódik a kazán, meg hevesen brummog, mint a medve. De egyszercsak berobbant az egész cucc elpárolgott gőze.

Az volt a röhejes, hogy tudtam miként kell bánni a bekevert mannával, de a törzsfőnök elterelte a figyelmem, így miatta leégett a tűz. Ám ő üvöltött, mikor a leb@szás után -alig 5 perc múlva- már a baleset tényét közlik vele! :-)

(Nem győzök Robytól elnézést kérni az OFF-okért.)
payagyerekVálasz erre
2011-11-11
10:51:29
Előzmény: takyka #20890#20896
:-)

Még1OFF: (Roby majd kitörli)
Volt, hogy lepattintottuk a HG pilács üvegét és csoportosan lestük az UV-t (mint a népek, akik körbe állják Jézust), hogy begyulladjon a szemünk és kapjunk EÜ szabit. Ám ebből nem lett semmi!
Bementünk a gyenguszra. Első kuncsaft, kötőhártyagyuszi. Következő kuncsaft, szintén kötőhártyagyuszi. A harmadik után kapott észbe a doki és rendelte vissza az előzőeket is mondván, hogy 8-10 ember az már fertőző kötőhártyagyuszi. Karantén! (Fuccs EÜ szabi.)
Ezzel nem számoltunk, hogy sokan vagyunk. :-)
Persze durvább mókák is voltak, amit a mai napig nem tudnak, hogy ki (kik) csinálták.

TénylegneharagudjazOFFértRobybátyó!
2011-11-10
22:10:26
#20891
1. A tisztelt orosz feltaláló úr nagyon pongyolán, fogalmaz (eredeti angolban is) hibás kijelentéseket tesz a belső égésű motorról.
2. A kísérlet, amivel egy lakást felfűtött szerintem értékelhetetlen, azt bizonyítékként elfogadni nem lehet.
3. A gőzmozdonyok hatásfoka (ha jól emlékszem) 5-7% körül mozgott, amikor kikoptak a vasúti közlekedésből. Ehhez képest az általa ígért hatásfok űrtávlat. Ezek alapján, szerintem ez kamu.

T.
2011-11-10
22:05:10
Előzmény: payagyerek #20884#20890
Te egy állat vagy! :-) Mondtam már?

T.
2011-11-10
21:04:33
Előzmény: monolit #20887#20889
monolit,

Ezek szerint itt "vízgáz" fejlesztésről van szó, csak az eredeti szövegben lemarad egy C a képletből?vízgáz (városigáz, világítógáz, kevertgáz, szintetikus földgáz, SNG, synthetic natural gas, széngáz)

A forró koksz s a rajta áthaladó vízgőz reakciójából keletkezett gáz, amely szén-monoxidból és hidrogénből áll:

H2O + C = CO + H2

Ez a folyamat magas energiatartalmú gázt hoz létre, de előállítása hőfogyasztó is. E hőigény fedezésére gyakran egyidejűleg a generátorgázreakciót is lejátszatják, így a reakció spontán lesz. Az így létrejövő "félvízgáz" fűtőértéke természetesen alacsonyabb lesz.

Régebben a vízgáz és generátorgáz keverékét (városigáz, világítógáz, kevertgáz) háztartási célra használták, ma már teljesen felváltotta a földgáz.

2011-11-10
19:06:32
#20888
No, eddig jutottam: :)

www.atechnikacsodai.blogspot.com/2010/06/eg-viz.html
www.indavideo.hu/video/A_sos_viz_eg
2011-11-10
18:45:38
#20887
Itt találtam még leírást hasonlóról:www.eleg.hu/tiki/tiki-index.php?page=FaG%C3%A1zTurbina

"vagy pedig a BWG fagáz eljárással: a forró kokszágyra felváltva alulról levegőt (exoterm) ill. felülről vízpermetet (endoterm) fúvunk. Utóbbi fázisban akár nagynyomású magas kalóriaértékű (H2-ben gazdag) gázt kapunk: előbb hagyományos turbinán expandáltatjuk majd üzemanyagcellában elégetjük (halk). Vagy levegőt keverünk hozzá és detonációs ciklusú turbinán expandáltatjuk (hangos)."


www.vilaglex.hu/Lexikon/Html/Vizgaz.htm
2011-11-10
18:31:46
Előzmény: robert #20883#20886
Úgy tűnik mind az olajnál, mind a szén fűtésnél alkalmaz vízpermetet.

A szén és víz találkozásáról még nekem is vannak "élményeim" amikor túlhevüléskor vizet öntöttem a parázsló szénre. Az akkori kazánoknál még nem volt lehetőség a visszahűtésre. Eredménye....jobban beindult a gázosodási folyamat.

Olvastam már hasónló vízpermet alkalmazást gáznál is.
payagyerekVálasz erre
2011-11-10
18:00:19
Előzmény: robert #20883#20884
A kémiai ismereteim siralmasak, de azt tudom, hogy...:
Annó sorkatona koromban, a körletekben szeneskályhák voltak a fűtések. Én mint piromán állat, a hamutál tálcájába tettem 1 kis vizet. Oda lehullván az izzó szénparázs, fejlesztett valami gázfélét, ami beindította a kályhát. (Nagyon remekül duruzsolt a szeneskályha a víztől.)

OFF
Persze ez csak addig működött, míg normális szén volt a laktanyában. Mikor már csak porszén volt, avval már nem lehetett tüzelni, mert eloltotta a kályhát, mint a homok. Így aztán vödörbe kevertem a porszént napalmmal. (Fölöttünk volt a lángszórós század, így volt sűrítőpor bőven, meg manna.)
Na ez a kutyvalék, igazán megtáncoltatta a kályhákat! Csak úgy szambáztak! Sikerült is felrobbantani 2 kályhát (kinyíltak, mint a tulipán), meg magamra robbantani 1 kazánt is, amivel a fürdővizet fabrikáltuk. Fölkent a falra, megperzselt, eltűnt a hajam, szempillám-szemöldököm, és épp úgy mint a rajzfilmekben, a fehérre meszelt fal elfeketedett, csak a lenyomatom maradt fehér, örök mementóként. (A gyenguszon kentek-hűtöttek 3 órát.)
Ennek az aktusnak eredményeképp nyestek nekem 10 nap fogdajegyet, ami csak 5 napig tartott (Ám addig nem fázott az őrség! Ki sem akartak menni a melegből a jeges toronyba váltáskor.). Ugyanis 5 nap múlva lett 1 hadgyakorlat, mikoris a főtisztek azt mondták, hogy csakis ez a piromán barom fűthet a sátrukba.

BocsazOFFért. (de nagyonsok élmény van katonakorról) Kitörölheted.
2011-11-10
16:02:26
#20883
Monolit,

Hevenyészett fordításban itt a gőzgépes cikk. Számomra nem tejesen világos, sőt elég zavaros a dolog.Szerző: Michael Vigriyanov

VISSZA A JÖVŐBE

A robbanómotorok, melyek több, mint 100 éve felváltották a gőzgépeket, lassan elérik a teljesítőképességük határát.
A robbanómotorok hengerében egy robbanó keverék van. A hőmérséklet 2200 Celsius fokig emelkedik, amit az acél alkatrészek nehezen viselnek el, kerámia betétek alkalmazása a tömeget túlságosan megnöveli. A tüzelőanyag égése a henger egy kis térfogatában zajlik, hiszen a henger falát intenzíven hűteni kell, ezért a henger belső felületének közelében nincs égés.
Ez a probléma minden robbanómorra érvényes. Miért jelent ez nagy hátrányt? Az üzemanyag tökéletlenül ég, ami rontja a hatásfokot. Emellett káros gázok (CO, NO) keletkeznek. Ami még fontosabb, az energia 30-40%-a hőfejlődésre fordítódik, ami szintén a hatásfok csökkenésével jár.
Beszélnünk kell a robbanó üzemanyagról is, aminek a minősége befolyásolja az energia átalakítás folyamatát. Ezért a belső égésű motorok munkabírása sok kívánnivalót hagy maga után. Észre kell venni, hogy az új konstrukciójó hőerőgép hogy viselkedik az indítás idején.
Másik nagy negatívum, hogy az üzemi fordulatszám 3000-3500/perc. Ennek a furdalatszámnak az elérése alőtt nem dolgozik a motor.
Néha különféle egyéb energiaforrásra is szükség van a működés során.


A gőzgépeknek nincsenek ilyen hátrányaik. Manapság rengeteg tudományos eredményt értek el az erőgépekkel kapcsolatban: hőálló anyagok, szuperkritikus gőz paraméterei, pontos mérés és szabályozás. Itt az ideje, hogy felpörgessük dugattyús gőzgépek fejlesztését, de ehhez egy új hőforrást kell találni.

Ideje arról az égetőről beszélni, amin már 15 éve dolgozom. A lényeget a 2219435 számú orosz szabadalmi bejelentés tartalmazza. A égéshez két természetes anyag (szén és a víz) kell. 1000-1200 Celsius-fokon történik a kémiai reakció H2O + C = C + H2. (Feltaláló: professzor Felitsy Fontain (1700-1805).)

Egy éve az égető készülék által termelt energiát mérem, miközben csak vizet és olajat használok.
A méréseket egy saját készítésű kaloriméterrel végeztem amelyben egy 5,5 m2-es hőcserélő és 240 liter víz van. Ezt a munkát Pavel Victorovich Kiselev finanszírozta. Nagyra értékelem a segítségét.
A kísérletek azt mutatták, hogy a vizes kaloriméterrel kinyert hőenergia 1,5-szor nagyobb, mintha csak egyszerűen elégettük volna az olajat.

Sokan kritizálták az eredményt. Ez segített a mérési hibák feltárásában.
A káros anyagok keletkezését LM Pakhomov mérte, aki szakértő ezen a területen. Béke poraira.

Eredmény: egy 90 m2-es lakást 18 perc alatt melegített fel egy 9 kW-os víz-olaj égő 20,6 C-ról 32 C-ra.
(CO-1mg/m3, NO-30mg/m3, CO2-1,6%). Mérési jegyzőkönyv is készült róla.


Nézzük hogy alakul a gőz dugattyús gép hatásfoka.
Az üzemanyag elégetésével 100%-os hőenergiához jutunk. Ezt a víz megnöveli a 50%-kal. Így kapunk 150%-ot.
Most nézzük a veszteségeket.
A fel nem használt gőz a teljes mennyiség 45%-a, ezért 150% 55%-a 82.5%. A mechanikai és füstgáz veszteségek 25%-ot tesznek ki, így marad 57.5%. Ez a dugattyús gőzgép eredő hatásfoka.


A kísérleti motor gőz-genrátora olyan, mint egy túlhevített üreg, ami viszont nem tartalmaz forrásban lévő vizet. A vizet nagy nyomással fecskendezzük be a kazán belső falára. A kazánházat egy magas hűmérsékletű olajégővel hevítjük. Ez a megoldás csökkenti a berendezés méretét.Egy olyan újféle gőzgép tervezésére teszünk ajánlatot, ami alapjában egy régóta ismert berendezés, csak egy új égető berendezéssel felszerelve, amelynek az üzemeltetéhez tűlhevített gőzre van szükség.

Miért?
Például a közlekedében kiválthatná a belső égésű motorokat, amelyek megölik az embereket a káros hulladékaikkal.
A Föld erőforrásait gazdaságosan használja ki.


Előnyök:
Kimagasló hatásfok
Kimagasló munkabírás
Csekély károsanyag kibocsátás
Alacsony ár
Bármilyen gazdag szénben gazdag üzemanyag megfelel (olajos hulladékok, élelmiszeripari hulladék, a szénpor, stb...)
Csendes
Rezgés-mentes
Keves alkatkatrészből áll

Hátrányok:
Fagyveszély
Lassú beindulás
2011-11-09
18:04:34
Előzmény: robert #20851#20857
Robert!

Te tudsz angolul, víz és szén keverékéről (égéséről) ír itt, de sajna a Google nem pontosan fordít. Megosztanád?

www.professor-butakov.ru/history/view_history.php?id=2
Biosolar Forum  =>  Világmegváltó ötletek  =>  Gőzgép
Copyright © 2005-2019 Bernáth Róbert
Minden jog fenntartva